Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Zsályás gombamártás
  2017-12-23 23:58:25, szombat
 
  Zsályás gombamártás

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
3 dkg szárított vargánya (vagy más, zamatos erdei gombák)
2 kisebb salotta (vagy 1 kis fej lilahagyma)
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
1/2 mokkáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 ágacska friss)
3 dl főzőtejszín (10% zsírtartalommal)
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
tengeri só
frissen őrölt bors

Elkészítés: A szárított vargányát kisebb darabokra tépkedem, 1/2 dl langyos vízbe áztatom. A csiperkéket óvatosan (egy erre használható kefe segítségével) megtisztítom, kb. 1 cm-es kockákra vágom. A hagymákat és a zsályaleveleket egészen finomra aprítom.

Az olívaolajat és a vajat serpenyőben felforrósítom, erre dobom a hagymát és a zsályát - mire a hagyma üvegesre pirul, a zsálya is kiadja aromáit. Erre kerül a kétféle gomba. Sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. 10-12 perc percig pirítom, közben - ha szükséges - egy keveset hozzáadok a vargánya aromás áztató vizéből. Itt csupán arra kell ügyelni, hogy az aljára ülepedett szemcsék a tál alján maradjanak.

A tejszínt elkeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a mártást. Friss zsályalevelekkel díszítve tálalom.





Megjegyzés
További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Nagyi zserbója
  2017-12-23 23:57:35, szombat
 
  Nagyi zserbója

Hozzávalók

A tésztához:
35 dkg liszt
10-15 dkg margarin
1 db tojás
5 dkg cukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 db kockacukor
1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
1/2 üveg baracklekvár
A tetejére:
1 tábla csokoládé
1 ek étolaj


Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a kockacukorral elkevert tej felében. A tésztához összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a margarint, a tojást és a maradék tejet. Végül hozzákeverjük az élesztőt is, és összegyúrjuk.
A töltelékhez a diót elkeverjük a cukorral és a lekvárral.
A tésztát 3 részre osztjuk, és mindegyiket kinyújtjuk. A tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, beletesszük az első lapot, és rákenjük a töltelék felét. Rátesszük a második kinyújtott tésztalapot, amire rákenjük a töltelék másik felét. Végül befedjük az utolsó tésztával.
A tetejét villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, gőz felett felolvasztott és az olajjal elkevert csokival megkenjük a tetejét.





Megjegyzés

A zserbó egy igazán finom sütemény, elmaradhatatlan az ünnepi asztalról!
Szepi Ági
Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött káposzta
  2017-12-23 23:56:49, szombat
 
  Töltött káposzta

Hozzávalók

1 fej káposzta (édes)
1 kg káposzta (hordós)
60 dkg sertéscomb
20 dkg füstölt tarja
10 dkg húsos füstölt szalonna
20 dkg rizs
1 fej hagyma (nagyobb)
1 db tojás
3 ek zsír
6 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
1-2 db erős paprika

bors

Elkészítés

A káposzta torzsáját kivágjuk, leforrázzuk.
A sertéscombot a füstölt hússal, a füstölt szalonnával, a fokhagymával és az erős paprikával együtt ledaráljuk, hozzátesszük a megmosott rizst, elkeverjük. A hagymát kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, és így öntjük a húshoz. Beletesszük a tojást, sózzuk, borsozzuk. (Kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a rizs sok ízt magába szív, amikor fő.)
A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk, megtöltöm, feltekerjük, a két végét benyomjuk. Egy nagy fazék aljára rakunk hordós káposztát, erre pakoljuk sorban a töltelékeket, nem túl szorosan. Amikor egy sor megvan, ismét szálas savanyú káposzta jön, majd az újabb töltelékek. Tetejére szálas káposzta kerül. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, teszünk bele sót, így tesszük fel főni.
Kb. másfél óráig fő, miközben egy kevés vizet öntök még hozzá közben, mert a rizs sokat beszív. Tálaláskor szálas káposztát teszek mellé, és tejfölöllel locsoljuk meg.





kovacsagi58

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar...
  2017-12-23 23:56:04, szombat
 
  Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar halászlé

A magyar konyha nélkülözhetetlen fogása a halászlé, és bár elkészítési módja tájegységenként eltérő, közös jellemzője, hogy nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Halászlé körkép Bajától Szegedig!

Az ünnep elmaradhatatlan levese: a halászlé

Számtalan statisztika bizonyítja, hogy mi, magyarok nem eszünk elég halat. Kivéve szenteste. Ilyenkor az is halászlével ünnepel, aki egyébként se a levest, se a halat nem kedveli, de vannak hagyományaink, s mi bölcsen ragaszkodunk hozzájuk.

A halászlé nem tartozik a legbonyolultabb ételek közé, de egy tisztességes hallé elkészítése sok időt és energiát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon, milyen tájegységnek megfelelően készítjük el.






Márpedig a magyar halászlének számtalan változata létezik, ezek közül a legismertebbek:

DUNAI HALÁSZLÉ

A dunai halászlé legtöbbször pontyból, sok vöröshagymával, házi pirospaprikával készül és tészta is kerül bele. Ha dunai halászlevet készítünk, akkor nem is kell passzírozni, a leves sűrűségét, tartalmát nem az összepasszírozott hal, hanem a sok hagyma és a nagyobb mennyiségű pirospaprika adja meg. Cseresznyepaprikával könnyedén karakteressé, kissé pikánssá tehetjük a levest. Ha pedig aldunai halászlevet szeretnénk készíteni, akkor a levest sok-sok zöldséggel főzzük és a végén kicsit habarjuk is be.






Paksi halászlé

A paksi halászléhez tálaláskor egy kevés kifőtt hosszú metéltet vagy más tésztát kell adnunk, ugyanis a tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé kizárólag tésztával adható. Az oka pedig nem más, mint az egykori vízimolnárok leleményessége, akik gyúrt tésztát is tettek a járandóságuk mellett napi egy fogásra jogosult molnárlegények levesébe, hogy biztosan jól lakjanak vele. A Dunakömlőn készített halászlé specialitása, hogy - a paksival ellentétben - paradicsom is kerül bele.

Bajai halászlé

A bajai halászlébe - a tiszaival azonos módon - sokféle hal juthat szerephez. Az elengedhetetlen, a leves haltartalmának jelentős részét adó ponty mellett kerül bele törpeharcsa, csuka vagy épp keszeg is. Tartalma mellett a készítés módja is más: a halat először besózzuk, majd egy órával később nekiállunk a leves elkészítésének. Az édes-nemes paprika mellett azonban egy kis csípősség is rejlik a bajai halászlébe, amit erős pirospaprikával, egy kis hegyes zöldpaprikával és némi cseresznyepaprikával adhatunk meg ennek az ételnek. A bajai halászlébe kerülhet még haltej és ikra, valamint hosszú metélttel vagy gyufatésztával is gazdagítható.






Tiszai halászlé

A tiszai halászlé , a dunaihoz hasonlóan passzírozás nélkül készül, sok-sok hagymával és nem kevés hallal. A dunaival ellentétben itt többféle hal is szóba jöhet. Vízvári Mariska híres szakácskönyvében szereplő Szegedi halászlé receptje is ilyen, nem csak ponty, hanem harcsa, kecsege, tükörponty is szerepel benne, na meg egy darab tokhal. Ezen kívül ikra, sok-sok vöröshagyma és nem kevés szegedi paprika kell bele, majd mielőtt elkészül, csipetkét, szögödiesen csipkedettet kell beleszaggatni.






Balatoni halászlé

A balatoni halászléhez egykoron nem csak a balatoni halakat, hanem a Balaton vizét is felhasználták. A tiszai halászlére erősen emlékeztető balatoni halleves sűrítéséhez sokszor használnak - a korábban felsorolt alapanyagok mellett - krumplit is.

Wessely Márta Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!
  2017-12-23 23:55:26, szombat
 
  4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!

Jó halászlét főzhetsz a Dunától, a Tiszától vagy a Balatontól távol is. Csak szerezd be a megfelelő alapanyagokat, és rögtön nekiláthatsz.

Hal: három a magyar igazság

Minél többféle hal kerül a lébe, annál zamatosabb lesz a végeredmény. A halfőző mesterek szerint a magyaros halászléhez legalább háromféle hal kell: a ponty és a harcsa mellé a Dunánál süllő, a Tiszánál kecsege, a Balatonon fogas társulhat. Jó ízt ad a törpeharcsa is. Mindezekhez apróhal járuljon ráadásnak: pl. keszeg, kárász, dévér és garda.

Hagyma: a makói a legjobb

Öregebb vöröshagymát használj és kisebb fejeket válassz. A friss főzőhagyma nem alkalmas, mert rostosabb, és nehezebben oldódik ki az aromája. A hagymát mindig a recepttől függően karikázd vagy darabold fel. Hagyományosan késsel kell apróra vágni, nem szabad lereszelni.

Paprika: erejéhez mérten

Az édes és a csípős arányainak megválasztása, valamint a cseresznye- vagy a csöves paprika mennyisége nincs kötelezően meghatározva. Aszerint kell több vagy kevesebb, hogy milyen az ereje. Édes-nemes fajtából jó evőkanálnyi, rózsapaprikából kisebb kanálnyi ajánlott. 10 főre 4-5 db friss cseresznyepaprika is mehet a lébe - ezt a végén szedd ki, és külön tálald.






Bogrács: forgasd vagy rázogasd!

A felfelé szélesedő alföldi bográcsba 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet számíts. A Baja környékén használt felfelé szűkülő bográcsba a lassúbb párolgás miatt elég kilónként kb. 1,25 l vizet önteni.

A halászlét nem szabad keverni, mert a halhús szétesik. Főzés közben időnként forgasd meg a tengelye körül a bográcsot, vagy himbáld meg a tűz fölött, hogy semmi ne kapjon oda. Főleg az elején érdemes kanállal levet locsolni a belső falára, így nem ég rá a paprika.

Bogrács híján tűzhelyen, fazékban is elkészítheted a halászlét. Keverni ekkor sem szabad, csupán az edényt forgatni vagy rázogatni.






Török Zsuzsa Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Bajai halászlé II.
  2017-12-23 23:47:11, szombat
 
  Bajai halászlé II.

Hozzávalók 10 személynek:
5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal - márna, kárász, törpeharcsa)
1 kg vöröshagyma
10 dkg házi őrlésű csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben

5-6 l víz
50-70 dkg házi gyufatészta



Elkészítés: A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.

A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk.

Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk. Nos, hát ez a bajai!





Megjegyzés

Laci bácsi receptje
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Szegedi (tiszai) halászlé
  2017-12-23 23:42:45, szombat
 
  Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók

60 dkg tisztított ponty
60 dkg tisztított harcsa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt szegedi fűszerpaprika
1 ek só
bors
1 db erős paprika


Elkészítés

A megtisztított halakat kifilézzük. A halfiléket feldaraboljuk, sózzuk és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádaraboljuk a hagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és kb. másfél órán keresztül főzzük.
Ha az alaplé elkészült, akkor egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott alaplevet újra tűzre tesszük, hozzáadjuk a halfiléket (amennyiben halbelsőségünk is van, azt is ezzel együtt főzzük meg) és puhára főzzük. Felkarikázott erős paprikával ízesíthetjük a levest.





Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Ajtódísz
  2017-12-23 23:39:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Adventi idő
  2017-12-23 23:28:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Karácsony felé
  2017-12-23 23:27:04, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4830
  • e Hónap: 18735
  • e Év: 148442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.