Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
tavaszvárás
  2017-02-25 20:07:46, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
péntek reggel
  2017-02-17 08:13:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
mindenre jó tészta
  2017-02-09 20:05:17, csütörtök
 
  Joghurttal készül tojás nélkül - Lehet belőle pizza, palacsinta, de briós is!





Ebből a tésztából szinte akármit elkészíthetsz, lehet belőle pizza, töltött palacsinta, briós. A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát akarsz. Ha olaj helyett olvasztott vajjal készíted, még lágyabb állagú lesz.

A kiméréshez 250 ml-s bögrét használunk. A tészta nem fog megnőni a félóra pihentetés alatt, majd sütés közben nő meg.

Hozzávalók:

250 ml natúr joghurt
fél bögre olaj, vagy olvasztott vaj
10 g porélesztő
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
3 bögre liszt
a töltelék bármi lehet
Elkészítés:

A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt. Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük félórán át. A tészta remek állagú lesz. A pihentetés után tetszés szerint kinyújtjuk és megtöltjük. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
nagyi hájas sütije
  2017-02-07 10:06:53, kedd
 
 



Hozzávalók

10 adagra
A tésztához
500 ml 3,5 %-os tej
50 g élesztő (friss)
2 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál sertészsír
0.5 evőkanál só
750 kg búzaliszt (BL55)
200 g sertésháj
1 evőkanál ételecet (10%-os)
700 ml szilvalekvár

A kenéshez
1 db tojás

A tetejére
porcukor

Elkészítés
120 perc

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, sót élesztőt megkeverjük, hogy felolvadjon a cukor só élesztő, hozzáadjuk a lisztet és mielőtt elkezdjük dagasztani, akkor a zsírt is, és tulajdonképp ezzel dagasztjuk simára a tésztát, 30 percet pihentetjük.

A hájat megtisztítjuk, ledaráljuk, ha kész akkor 1 ek. ecettel kihabosítjuk, hogy könnyen kenhető legyen.

Elnyújtjuk a tésztánkat, és vékonyan lekenjük a hájjal.

Majd jobbról ráhajtjuk akkor azt az oldalát, balról akkor azt is lekenjük, majd alulról, ott is kenjük majd ráhajtjuk az utolsó oldalt, és azt is lekenjük. Nem kell pihentetni mindjárt nyújthatjuk.

Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk, annak a közepébe tesszük a lekvárt.

Sütőpapírra rakjuk a kifliket tojással megkenjük.

200 C fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
gerinctorna
  2017-02-04 23:11:47, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  torna  
10 milliószoros napok 2017-ben
  2017-02-04 22:02:45, szombat
 
 



A tibeti nagy Buddha napokat tartják tízmilliószoros napoknak. Mindennapjainkra is igaz, hogy gondolkodásmódunk határozza meg valóságunkat. Viszont ezeken a nevezetes napokon minden pozitív és negatív gondolatunk tízmilliószoros erővel hat. Amikor csupa jó, szeretetteli üzenetet, teremtőerőt küldjünk ki a világba, akkor ugyanezt fogjuk visszakapni. Próbáljuk meg kontrollálni gondolatainkat, hogy az öröm, a harmónia, a megnyugvás és a szeretet járjon át bennünket egész nap. Majd ezeket az érzéseket terjesszük ki családtagjainkra, barátainkra, az emberiségre, minden élőlényre, és a Földre is. Ha ezen gondolatok alapján cselekedni is hajlandóak vagyunk, akkor óriás lépést tehetünk afelé, hogy megszabaduljunk régi, nem kívánt szokásainktól.

Évente összesen négy ilyen nap van: az első kettő mindig Telihold napjára esik, a harmadik teremtő nap 4 nappal Újhold után, míg az utolsó pedig Telihold után 7 nappal következik. Amennyiben minden igyekezetünk ellenére negatív érzelmeink merülnének fel, engedjük el őket békével. A terheink feloldását is érdemes ezekre a napokra időzíteni:


március 12. (Telihold napja is egyben)

június 9. (Telihold napja is egyben)

július 27.

november 10.
Ha 2017-ben is kiemelten figyelünk magunkra, könnyebben elérhetjük céljainkat:

Határozzuk el, hogy meglátjuk a helyzetek mögött rejlő végtelen lehetőségeket!
Figyelmünket csak arra irányítsuk, amit elérni vágyunk!
Gondolatainkkal, szavainkkal és cselekedeteinkkel is erősítsük, amit szeretünk, szeretnénk.
Léteznek százszoros napok is. A tibetiek szerint minden Telihold illetve Újhold napja is százszoros teremtő erővel bír. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Minden, amit teszünk, visszaszáll ránk. Ez a karma. Ezekre a napokra is érdemes gondolatainkra, érzelmeikre és cselekedeteinkre figyelmet fordítani. Csak olyat adjunk, amit mi magunk is szívesen elfogadnánk!

Gyújtsunk meg például egy füstölőt vagy egy mécsest. Közben kérjük, hogy minden ember szívében jelenjen meg a szeretet, az elfogadás, a megértés és a megbocsátás, mind önmaga, mind a világ felé.

Használjátok ki minél jobban a Teremtő Napok energiáit! :)


 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
7 szimbólum
  2017-02-04 21:41:23, szombat
 
  7 jól ismert szimbólum, melynek valódi jelentéséről vajmi keveset tudtunk korábban

Ezeket nem tanította külön nekünk senki, egyszerűen a mindennapi életünk kényszerített rá, hogy tisztában legyünk a jelentésükkel. De hogyan is jöhettek létre? Miből tevődik össze például a bekapcsoló és kikapcsológombokon található különös szimbólum? A következőkben (többek közt) ez is kiderül...

1. És jel (,,&")





Az et jel, és jel vagy ampersand (&) egy logogramma, ami az ,,és" kötőszót jelöli. A jel a latin et (és) betűiből álló ligatúra.

2. Szív szimbólum (❤)





A szív szimbólum esetében a dolgok már kevésbé egyértelműek. Az ugyebár elsőre is világos, hogy maga a szimbólum a legkevésbé hasonlít az emberi szív formájára, de hogy pontosan honnan is jött akkor ez a jel, arra többféle magyarázat is létezik:

egyes teóriák szerint az udvarló hattyúkat szimbolizálják, akik együtt maradhatnak életben és lehetnek boldogok.
egy másik hipotézis szerint a női medence anatómiáját szimbolizálja, vagyis gyakorlatilag az élet bölcsőjét, ahonnan mindannyian származunk.
egy harmadik magyarázat lehet továbbá a borostyánlevél, melynek szintén hasonló alakja van és számos görög vázán például a felismerhetetlenségig hasonlóra rajzolták őket.

3. Bluetooth szimbólum





A név Harald Blåtand (I. Harald dán király) dán király nevének angol változata, aki 958-tól, illetve 976-tól 986-ig volt Dánia és Norvégia uralkodója, és nagyon szerette az áfonyát, ezért kék lett a foga. Harald arról volt nevezetes, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket. Ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi.

4. Orvosi szimbólum (Caduceus)





A hetedik században a caduceus a korai nyugati orvoslás szimbóluma lett, elsősorban az alkímia és a hermetikus asztrológia elvei nyomán, amely a bolygókat és csillagokat gyógyerőként használta a betegségek leküzdésében. A caduceust - igen helytelenül - gyakran összekeverik Aszklépiusz botjával - Aszklépiusz botja valódi orvosi szimbólum, míg a caduceus a kereskedelem megjelenítője. Történelmileg e két asztrológiai jel egymástól teljesen eltérő tartalommal bír az alkímia és a csillagászat elvei alapján. Néha a caduceus egybefonódó kígyó alakjait a DNS dupla-helixéhez is hasonlíthatjuk.

5. Be/kikapcsológomb szimbólum





Ennek előzményeihez pedig egészen a II. világháborúhoz kell visszamennünk, amikor a mérnököknek egy minden nyelven érthető szimbólumot kellett kitalálniuk a bekapcsoló gombok felületére. Erre pedig a kettes számrendszer volt a legalkalmasabb, ezért is kapta a bekapcsolt állapot az 1-es, míg a kikapcsolt állapot a 0-ás gombot. Azonban a szimbólum egyéb jelentéssel is bír. A régebbi ki-be kapcsoló gombokon még egymástól külön szerepelt az 1 és a 0, melynek jelentése legkönnyebben úgy volt értelmezhető, hogy az 1-es állapotban az elektromos áram továbbításra kerül, míg 0-ás állapotban egyáltalán nem kerül továbbításra elektromos áram.

6. Béke jel (☮️)





A jelképet a kozmetikázott történelem szerint először Gerald Holton grafikus vetette papírra 1958. február 21.-én a “Campaign for Nuclear Disarmament" brit szervezet számára, akik elméletileg a nukleáris fegyverkezés elleni tiltakozást tűzték ki céljuknak. Holton kijelentése szerint a jel egy kétségbeesett embert akar ábrázolni, aki félig leereszti a karját, úgy mint Francisco de Goya kivégzőosztagot ábrázoló képén. Azonban ha utánanézünk ennek a képnek, azt láthatjuk, hogy rajta a kétségbe esett célszemély felfelé emeli kezét! Így ha bárhogy is ráakarnánk illeszteni az alakzatra a mintaszemélyt, azt csak egy pózban tehetnénk: fejjel lefelé!

7. ,,Oké" szimbólum





A világ legtöbb részén ezt a kézmozdulatot a ,,rendben" szó gesztusaként értelmezzük, azonban ez nem mindenhol van így. Franciaországban például amolyan szitokszóként használják arra az emberre, aki szerintük egy nulla. Keletkezéséről számos elmélet létezik, ezek közülük jelenleg a legelfogadottabbak:

egyes elmélet szerint Martin Van Buren, Amerika 8. elnöke használta ezt először, aki kampányában arra igyekezett utalni, hogy minden rendben lesz a jövőben, kezével pedig ezt az ominózus jelet formálta közben.
egy másik teória szerint az Egyesült Államok 7. elnöke, Andrew Jackson használta először, aki az angol minden rendben (all correct) kifejezést gyakran írta úgy, hogy ,,Oll korrect", melynek rövidítése volt értelemszerűen az ,,OK" szó, amit ugyebár maga a kézmozdulat is szimbolizál.
egy harmadik magyarázat szerint az ,,OK" szimbólum nem más, mint egy rituális mozdulat a buddhizmus és hinduizmus területein. Ez a jel szimbolizálja a tanulást és a tudást, Buddhát is sokszor ábrázoltak úgy a történelem során, hogy ezt a jelet formálta kezeivel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2017-02-03 07:21:24, péntek
 
  Egy fotós elhatározza, hogy légi felvételeket készít az Etnáról.
Telefonon rendel egy légitaxit. Amikor kiér a repülőtérre, látja, hogy egy kis gép áll a kifutón, nyitott ajtóval, utasra várva. Bedobja a csomagját, beül, majd mondja a pilótának:
- Mehetünk.
A gép felszáll. A fotós odaszól a pilótának:
- Legyen szíves az Etna fölé menni, ott majd csinálok néhány fényképet.
- Miért? - kérdezi a pilóta.
- Mert fotós vagyok, a fotósok pedig fényképeket szoktak csinálni.
Hosszú csend, majd a pilóta megkérdezi:
- Ezek szerint akkor nem maga az oktató!?
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
cukkini fasírt
  2017-02-01 13:06:44, szerda
 
 



1. A legyalult cukkinit sózd meg, forgasd át, hagyd egy órát állni. Majd nyomkodj ki belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudsz!

2. Egy tálban keverd össze a lenmag lisztet, kókuszlisztet, fűszereket. Add hozzá az előre lepirított hagymát, a fetát, a tojást, majd végül a cukkinit. Keverd alaposan össze.

3. Formázz belőle 12-14 kis lepénykét.

4. Forró zsiradékon süsd pirosra a fasírtokat - oldalanként 3-4 perc.

5. Itasd le róluk papírtörlővel a zsiradékot és tálald azonnal a ropogós finomságot.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
karfiol puffancs
  2017-02-01 12:59:27, szerda
 
 



Ez a ro­po­gós fi­nom­ság tö­ké­le­tes cse­mege, ha egész­sé­ges, szén­hid­rát­tól men­tes nas­so­lásra vágysz.

Nem kell, hogy a diéta ,csakis önmegtartóztatásról szóljon! Az odafigyeléssel készített főételek és desszertekmellett van lehetőséged arra is, hogy nassolj - persze nem mindegy, hogy mit. Ha ezt a karifolfalatkát választod, akkor vércukorszinted kiegyensúlyozott marad, mégis egy igazán ízletes, sajtos finomsággal tudod kényeztetni magad.

1 közepes fej karfiol
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál vaj
1/3 csésze reszelt cheddar sajt - de választhatsz helyette akár trappistát is
4 tojásfehérje
só és bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
Így készítsd el

1. Szedd virágjaira a karfiolt, add hozzá a tejszínt és a vajat, majd tedd a mikróba 5 percre. (Vízben is főzheted, de ebben az esetben alaposan csöpögtesd le.)

2. A megpárolt karfiolt törd masszává, add hozzá a sót, a borsot és a sajtot, majd hagyd pihenni félórát.

3. A tojások fehérjét verd kemény habbá. Harmadát keverd össze a karfiolos masszával alaposan, majd fokozatosan add hozzá a többi részét úgy, hogy közben vigyázol a habbá vert fehérje állagára. Ha túl lágy lenne a massza állaga, szénhidrát-csökkentett liszttel dúsíthatod.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 162 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 335
  • e Hét: 430
  • e Hónap: 1642
  • e Év: 29865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.