2018-01-13 13:15:51, szombat
|
|
|
A csalántea egy nagyon jótékony és finom ital, amely többek között enyhíti a fájdalmat és az allergia kellemetlen tüneteit, javítja az immunrendszert, védi a szívet, optimizálja az emésztést, enyhíti a gyulladást és gyógyítja a bőrt. Gyógyító célokra már több ezer esztendeje használják a csalánt szerte a világon, hiszen egy remek rost- és tápanyagforrás az emberi szervezet számára. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal és karotinoidokkal. A zöld leveles zöldségek is sok kalciumot és magnéziumot tartalmaznak, de a csalánban sokkal nagyobb koncentrációban van jelen ez a kétféle ásványi anyag.
A csalánból készült főzetet használhatjuk bőrápolásra. Mivel fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így bátran használhatjuk akné, ekcéma és bőrirritáció kezelésére. Az antioxidánsokban gazdag tea elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és megakadályozza a hegesedés kialakulását. Bőrproblémák esetén érdemes a teát rendszeresen fogyasztani, de a főzetbe egy kendőt is lehet mártogatni és ezzel le lehet tisztítani a problémás bőrfelültet.
A csalántea hatással van a vese működésére, mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, és megakadályozza a vesekövek kialakulását. A csalán teája a prosztata egészségét is javítja és növeli a tesztoszteronszintet a szervezetben.
Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsága miatt emésztési problémákra is használhatjuk a csalánból főzött teát. Például jó szolgálatot tehet IBS, székrekedés, gyomorémelygés és hasmenés esetén is. A csalán elpusztítja a bélférgeket és a parazitákat és megtámogatja a hasznos baktériumok elszaporodását.
A csalánteában flavonoidok és karotinoidok is találhatók, valamint nagy koncentrációjú C-vitamin, amelyek mind-mind hatékony immunrendszer erősítők. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket és az oxidatív stresszel szemben is eredményesen veszik fel a harcot.
A csalántea olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint magnézium, vas és kalcium. Ezek nemcsak a vérszegénységben szenvedő embereknek segíthetnek, de ez segít a csontsűrűség megőrzésében, illetve a csontritkulás megelőzésében is. Az antioxidánsok és az ásványi anyagok segítenek abban is, hogy szervezetünk fiatalos maradjon.
A csalánban természetes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő vegyületek is vannak. A csalán enyhíteni tudja a fej- és hátfájást, de a meghúzott izomra és zúzódásokra is használhatjuk.
A csalánban lévő gyulladásgátló komponensek és a kálium segíthet csökkenteni a feszültséget az artériákban és a vérerekben, és ez előmozdítja az egészségesebb keringést. Ez pedig csökkentheti az esélyét a szívinfarktus, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatának.
A csalántea fogyasztása ellenjavalt terhesség esetén, mivel vetélést okozhat. Bármilyen betegségben szenved és bármilyen gyógyszert is szed, a tea fogyasztását mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával. Egyes emberek allergiásak lehetnek a csalánra, így mindenképpen csak kisebb dózisban fogyassza. Aki vérhígítót vagy szteroidtartalmú gyulladásgátlót szed, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenved, mellőze a csalán fogyasztását, vagy legalábbis konzultáljon előtte az orvosával.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|