|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2018-01-14 21:33:48, vasárnap
|
|
|
Bédné Marika : 2018 . 01 . 14 . 21 : 33 .
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-14 12:08:21, vasárnap
|
|
|
A konyak egy olyan borpárlat , amely a Franciaország
délnyugati részén fekvő Cognac városáról kapta a nevét .
Az eredettvédett ital készítése szigorúan szabályozott ,
vagyis kizárólag a Charente és Charente - Maritime
borvidéken termett , meghatározott fajtákból készülő bor
lepárlásával készült . A főként Ugni Blanc , vagy ahogy a
környéken hívják , Saint - Emilion fajta kifejezetten savas ,
nagyon száraz fehérbort ad - egyesek ihatatlannak is
bélyegezték . Talán az is lehetett az oka , hogy inkább
kifőzték párlatnak , hiszen arra a célra kifejezetten
alkalmasnak bizonyult . A szüret után két - három hétig erjed
a bor , amelybe sem hozzáadott cukor , sem kén nem kerülhet .
Az így keletkezett , 7 - 8 százalékos alkoholtartalmú ital kerül
aztán a hagyományos réz üstbe , amelyben kétszer párolják le .
Az eredmény egy 70 százalékos , víztiszta alkoholos ital . az
eau de vie , vagyis az élet vize . A tömény párlatot
tölgyhordókba teszik , a hordók szigorúan csak Limousine
területéről származó fából készülhetnek . A hordós érlelés
minimum két év , de általában tovább tart , közben az ital
aranysárga színt kap a hordó fájával és a levegővel való
érintkezéstől , valamint veszít alkohol - és víztartalmából .
Ahogy a környékbeliek mondják : az angyalok is megkapják
belőle a nekik járó részt .
A konyak végső ízét több , különböző korú főzet házasításából
kapja meg a kész ital korát a legfiatalabb összetevőről kapja .
Minden márkanév mögött áll egy mester , aki ezért a kényes
feladatért felel , hiszen az aromák összetettségét éppen ez a
gondos házasítás adja meg .
A párlatot általában alul kiöblösödő pohárból fogyasztják .
Az aromák kibomlása érdekében a jobb tételeket kitöltés után
nem árt kissé levegőztetni is . Élvezetéhez , nemcsak az íz , hanem
a szín és illat is hozzátartozik , mindenképpen értelmes tehát
rászánni az időt egy jó pohárra .
A magyar köznyelv összemossa a brandy és a konyak szavakat -
pedig ezek nem ugyanazok . A brandy minden borpárlatot jelöl ,
amelyek közül egyeseket fahordóban érlelnek , másokat nem .
A konyak név hivatalosan csak az adott tájegységen , szigorúan
szabályozott körülmények között készült italra használható .
********** Bédné Marika : 2018 . 01 . 14 . 12 : 00 **********
*********** Lejegyeztem - Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-14 10:09:34, vasárnap
|
|
|
Már csak valóban álom ,
hogy hó ül a szomorú tájon .
Vajon ki igazodik el - az égi
magasságon ?
Vágyik az ember a hófedte
tájra , magasztos szépségű
téli világra . Hópelyhek közt
táncolni , magas dombokról
lesiklani a szánnal , nem gondolni
másra , csak a boldogságot
nyújtó mesés téli tájra .
**********
Bédné Marika : 2018 . 01 . 14 . 10 : 06 - / saját versem
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-14 08:57:35, vasárnap
|
|
|
Bédné Marika : 2018 . 01 . 14 . 08 : 57
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2018. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
120 db bejegyzés |
e év: |
1008 db bejegyzés |
Összes: |
8518 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 333
- e Hét: 861
- e Hónap: 13293
- e Év: 58634
|
|
|