Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A Holt költők társasága című dráma ...
  2018-01-14 01:38:02, vasárnap
 
  ... Európában először látható színpadon

Tom Schulman Holt költők társasága című műve az 1989-ben készült Oscar-díjas amerikai filmből ismerős a nézőknek, melynek főszerepét Robin Williams játszotta.

A Veszprémi Petőfi Színház évek óta szeretné bemutatni a darabot, az előadás jogosítása azonban nem volt egyszerű feladat, meg kellett találni a jogtulajdonost. Egy évvel ezelőtt New Yorkban mutatták be az előadást, Tom Shulman, aki a filmforgatókönyvet írta, elkészítette a szövegkönyvet. A Petőfi Színház három évre vette meg a jogokat. A világon második, Európában ősbemutató a mostani.
https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/petofi-szinhaz-holt-koltok-tarsasaga-ve szprem-2157533/
*
A történet sokak számára ismerős: ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben, angliai Welton Akadémián...
*
*
Párhuzamot fedeztem föl már a filmbeli változatában is a nyugati 1950-es évek és a magyar 1950-es évek realista- tekintélyelvű életszemlélete között.
A Carpe Diem életfelfogást ott sem és itt sem tűrte a hatalom kinyújtott karjaként működő iskolai vezetés, sem a katonai tekintélyhez ragaszkodó szülő, aki nem tűrte fia NEIL PERRY rajongását a színművészetért.
*
Neil Perryről Domján Edit jut eszembe. Őt is már az általános után azonnal egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az összes berendezés... stb. Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI TULAJDONBA" vettek! Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét ,,kibontakoztathatta". Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.
*
A népi káderekből lett ,,REALISTA" vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
*

John Keating magyar megfelelője Montág Imre logopédus volt, akiről ma már csak annyit lehet olvasni, hogy a Színművészeti Főiskolán színpadi beszédet oktatott! http://hu.wikipedia.org/wiki/Mont%C3%A1gh_Imre
*
Montágh Imre valójában a POLITIKAI FŐISKOLÁN is oktatott beszédművességet azoknak az ott tanuló szocialista kádereknek, akiket a munkahelyi politikai vezetők iskoláztak be. Ők NAPPALI tagozaton, a fizetésük meghagyása mellett járhattak a Pol Főre.
A szocializmus ezen fizetett ,,káderei" 1990-ben, pedig elkezdték átírni az önéletrajzukat és elhallgatni FÜGGETLENÍTETT párt- kisz- és szakszervezeti funkciójukat, de még a Politikai Főiskolán való tanulmányaikat is.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=257851&kid=828149&sort=
*
Megtehették, hiszen a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetem ,,átvette" a Főiskolát... Így ma már mindenkinek, aki a ,,Polfőn" szerzett politológusi diplomát, úgy szerepelteti az önéletrajzában, mintha a Közgázon végzett volna!

Természetesen, 1990-et követően is számíthattak arra, hogy mindkét oldali HATALOM BE FOGJA ŐKET ISKOLÁZNI az új módit oktató fölsőfokú iskoláiba is - MINDENFÉLE SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉSRE.
*

Montág Imre elsők között tett olyan kijelentést, ami meg is jelent, hogy: ,,minden rendszer kitermeli a maga ,,elitjét"...
Csakhogy, nálánál - mint a Politikai Főiskola ,,elitképzőjében" oktatónak - senki nem tudhatta jobban, hogy az ,,elit" jelzőre többnyire MÉLTATLANOKAT oktatott ő ott abban a Politikai Főiskolában!

Nézzük csak, a Pol.Fő lapját ami még 1986-ban is a ,,VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK!" jelmondattal jelent meg.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=828151&aid=257851&htr=1
*
Montágh Imre MINDENT TUDOTT arról a bizonyos ,,szocialista embertípusról", akit évtizedek óta igyekezett a HATALOM legyártani/legyártatni.
Nézd ezeket a videókat amelyeken Montágh Imre oly bölcs nyugalommal tanítja önmaga EGYÉNISÉGÉNEK VÁLLALÁSÁRA a fiatalokat!
https://www.youtube.com/watch?v=_SJtg5lPRXk
https://www.youtube.com/watch?v=d5799xZqQ0c Útravaló 1. r.
*
MONTÁGH IMRE volt az első - országosan ismert személyiség, aki titokzatos körülmények között lelte halálát... Bizony mondom, egy értékes SZEMTANÚ távozott az élők sorából 1986-ban.
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1636
  • e Hét: 3346
  • e Hónap: 11950
  • e Év: 47891
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.