Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Utolsó vacsora
  2018-01-02 22:08:59, kedd
 
  Utolsó vacsora
Tintoretto (1593)

Mind lefestetted őket:
a szolgákat, kik tán ott se lehettek.
Serényen sürögnek-forognak
teli tálakkal, és ügyet sem vetnek
Arra, Ki testét-vérét osztja szét.
Nekik ez idegen beszéd.
Nekik földi kenyér kell,
jóízű étel,
nem égi csoda.

Asztalnál a tanítványok sora...
Júdás külön-magában - glóriátlan.
Vagy nem is ő ... a Krisztus van magában!
Mert nem értik! A tizenegy se érti,
mit nyer a csodálatos vacsorában!
"Vegyétek és egyétek! Ez a testem!"
Elrémíti őket az érthetetlen
titok. Csak ülnek néma döbbenetben.

De körül angyalok örvénylenek.
A több, mint tizenkét sereg,
kiket nem hívott maga-védelmére.
Imádattal csodálják,
hogyan lesz teste-vére
szegény bűnösök
bűntörlő itala-eledele.

Krisztus vacsorájában
ma is a menny hajol a földre le.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Barátság
  2018-01-02 21:54:19, kedd
 
  "A csók, könny és ölelés önmagában még nem bizonyítja a homoszexualitás tényét."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 21:52:34, kedd
 
  "Ez a barátság dicsősége, hogy 'hasonlóság általi közelséget' mutat a mennyek országával, ahol az áldott lelkek sokasága (akiket egyetlen ember sem képes megszámolni) növeli minden lélek Istennel való beteljesülését. Mert minden lélek, aki a maga módján látja Istent, megosztja egyéni látomását a többiekkel. S ezért kiáltják a szeráfok Ézsaiás látomásában egymásnak 'Szent, szent, szent' (Ézs 6,3). Minél inkább megosztjuk egymással a mennyei eledelt, annál több jut mindegyikünknek."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 21:45:15, kedd
 
  "Az igazi barátság a legkevésbé féltékeny szeretet. Két barát örül, ha egy harmadik csatlakozik hozzájuk, majd egy negyedik, ha a jövevény alkalmas az igazi barátságra. S akkor azt mondhatják, amit az áldott lelkek Danténél: 'Itt jön valaki, aki megnöveli szeretetünket.' Mert az ilyen szeretet megosztása nem jár veszteséggel."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 21:42:57, kedd
 
  "Minden barátomban van valami, amit csak egy harmadik barát hívhat tökéletesen elő. Önmagamban nincs elég hatalmam ahhoz, hogy a teljes embert mozgásba hozzam, mások más szögből vetnek rá fényt."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 21:38:17, kedd
 
  "Aki tagadja, hogy a barátság önmagában szeretet lenne, aki szerint csupán álcázott erotikus szerelem, annak bizonyára még sohasem volt barátja. Mi azonban tudjuk, hogy bár néha egy ember iránt egyaránt érezhetünk barátságot és szerelmet, mégis bizonyos értelemben semmi sem különbözik jobban a barátságtól, mint a szerelem. A szerelmesek állandóan a szerelmükről beszélnek egymással; a barátok ellenben szinte sohasem beszélnek a barátságukról. A szerelmesek általában egymással szemben állnak, a másikba merülve; a barátok egymás mellett, valami közös elfoglaltságba merülve. És mindenekfölött: a szerelem, ameddig csak tart, szükségszerűen csak két ember között jön létre, míg a barátságban a kettő nem feltétlenül a legjobb felállás."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 21:29:56, kedd
 
  "A közösség felértékelése az egyénnel szemben szükségképpen a barátság lekicsinylését eredményezte, hiszen az ember leginkább a barátságban mutatkozik meg mint egyén."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 20:59:06, kedd
 
  "A barátság (hogy úgy mondjuk) 'nem természetes' jellege magyarázatot ad arra, hogy miért magasztalták fel az ókorban és a középkorban, és hanyagolják el napjainkban. A régi korok az aszkézist, a világról való lemondást hirdették. Tartottak a természettől, az érzelmektől és a testtől, mert azok veszélyt jelentenek lelkünkre; vagy azért vetették meg őket, mert az ember lealacsonyodását látták bennük. Szükségképpen azt a szeretetet értékelték a legtöbbre, amelyik a leginkább független volt a természettől, mi több, ellenszegült annak. A ragaszkodás és a szerelem túlságosan is kapcsolatban van a testünkkel, mint az állatoknál. Érezzük, ahogy remeg a bensőnkben, feszíti izmainkat. De a barátságban - a szabadon választott kapcsolatok fénylő, nyugodt, értelmes világában - mindettől megszabadultunk. A szeretet valamennyi válfaja közül csak a barátság által lettünk istenekhez vagy angyalokhoz hasonlókká."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Barátság
  2018-01-02 20:51:22, kedd
 
  "Az ókorban a barátságot tartották a szeretet összes fajtája közül a legboldogabbnak és legemberibbnek; az élet koronájának, az erény iskolájának."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ragaszkodás
  2018-01-02 19:14:59, kedd
 
  "A vágy, hogy valakinek szüksége legyen ránk, gyakran egy állat ajnározásában keres kielégülést. Önmagában nem sokat mond az, hogy valaki 'szereti az állatokat'; annál inkább az, hogyan. Mert kétféleképpen lehet: egyrészről a háziállat lehet úgyszólván 'híd' közöttünk és a természet többi része között. Néha mindannyiunknak fáj, hogy mi, emberek kiszakadtunk a természetből - értelmünk megbénítja ösztöneinket, szinte betegesen vizsgáljuk önmagunk, tisztában vagyunk helyzetünk végtelen bonyolultságával, képtelenségünkkel, hogy a jelenben éljünk. Bárcsak egyszerűen lerázhatnánk mindezt magunkról! Nem szabad - és nem is lehet - állattá válnunk. De ettől még együtt élhetünk az állatokkal. Eléggé hasonlítanak az emberhez, így az együttlét valóban együttlétnek tűnik, de egy állat elsősorban mégiscsak biológiai ösztönöktől mozgatott, öntudatlan kis lény. Három lábbal a természet világában áll, és csak eggyel a miénkben. Kapocs ő, követ - hiszen ki ne szeretne (Bosanquet szavaival) 'Pán udvarában képviselőt tartani'? A kutyát tartó ember betölti a világegyetem egy kis hiányát. De az állatokat gyakran csúnyán kihasználják. Ha arra vágysz, hogy valakinek szüksége legyen rád, ám családod (helyesen) visszautasít, kézenfekvő pótlék egy háziállat. Bánhatsz vele úgy, hogy egész életében szüksége legyen rád. Állandó gyámoltalanságban tarthatod, kiszakíthatod az igazi 'kiteljesedett' állatlétből, és ezért számtalan apró kényeztetéssel kárpótolhatod, melyeket csak tőled kap meg. A szerencsétlen teremtés ezzel az egész család hasznos tagjává lép elő: afféle feszültség-levezetővé válik, hiszen amíg azon munkálkodsz, hogy tönkretedd a kutya életét, nem jut idő arra, hogy elrontsd az övékét. A kutya jobban megfelel erre a célra, mint a macska, de úgy hallottam: legjobb a majom. Ami ráadásul majdnem olyan, mint az 'igazi'. Egy állat számára ez persze roppant szerencsétlen sors, de ő legalább valószínűleg nem fogja fel, milyen szörnyűséget tettek vele. És még ha igen, akkor sem fogjuk soha megtudni. A legelkínzottabb állat egy nap talán megszólal, és valami szörnyű igazságot mond ki. De az állatok nem tudnak beszélni.
Sokan mondják: 'Minél jobban megismerem az embereket, annál jobban szeretem a kutyákat', és megkönnyebbülést jelent nekik, ha az emberi kapcsolatoktól az állatok felé fordulhatnak - nekik azt ajánlanám, hogy vizsgálják meg: mi ennek a valódi oka."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 562 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2380
  • e Hét: 14091
  • e Hónap: 43403
  • e Év: 231205
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.