Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Lépcsőn ülve, csendben ülve
  2018-01-21 22:08:01, vasárnap
 
 


Lépcsőn ülve, csendben ülve

Lépcsőn ülve, csendben ülve,
Halk alkonyban Téged hallak...
Míg osonva jön az este,
Feketévé lesz a szűrke
Ott vagy benne...
Érzem, látom,
Rád terítem kiskabátom.
Atölelsz és szív a szívben
Együtt nézzük elmerengve,
Hogy száll le a lila este.

(Kateka versek)
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem és szeretet  
A Vallások Világnapja
  2018-01-21 12:28:25, vasárnap
 
 


A Vallások Világnapja
Minden január harmadik vasárnapján ünnepeljük a vallások világnapját. De felmerül a kérdés: mit jelent, hogy vallás? Szinte mindenkinek van válasza erre a kérdésre, de ezek a válaszok többnyire személyes vallási örökségen és tapasztalatokon alapulnak, nem egy általános definíciót adnak meg.
Az elmúlt évszázadokban a történelem nyilvánvalóvá tette milyen veszélyeket rejt magában egy beszűkült nézőpont. Elég, ha a keresztes hadjáratokat, a spanyol inkvizíciót, az észak-ír helyzetet vagy a múlt század vérontásait szerte Európában, köztük a délszláv háborút említjük.

A Vallások Világnapja megfelelő apropó ahhoz, hogy újra átgondoljuk mindazt, amit eddig a vallásokról vagy a vallások életről, halálról vagy emberi létről szóló tanításairól hallottunk.
Mennyire érthető meg a vallás és szerepe Európában, ha azt - az elmúlt évezredekhez hasonlóan - mindig csak a saját vallásunk szemüvegén keresztül közelítjük meg? A vallás megítélésének ez a szűk keresztmetszete nem csak bezárja a kaput más vallások hívei előtt, hanem egyenlőtlen bánásmódot, diszkriminációt, sőt erőszakot eredményez, ahogy erről már fentebb említést tettem.
Pedig a vallás nem más, mint a hitelvek és annak gyakorlásának olyan rendszere, melynek segítségével az egyes embercsoportok képesek megküzdeni az emberi lét különböző problémáival. A közösségi érzés is először a vallásban nyilvánul meg. Valódi közösségtudat csak a másokkal együtt átélt együttes tapasztalatból származhat. A vallások - hitelveiktől függetlenül - évezredeken keresztül erkölcsi és szellemi iránymutatást jelentettek. Csak így jöhettek létre olyan civilizációk, amelyekre ma is büszkék lehetünk. De amikor ezek az értékek a háttérbe szorultak, virágzó birodalmak, évszázados kultúrák tűntek el a Föld színéről - szinte nyomtalanul.
A vallásra, mint civilizáló erőre, talán soha nem volt nagyobb szükség, mint napjainkban, hiszen az utóbbi évszázadokban a helyes és helytelen, a jó és a rossz közötti különbség, valamint a személyes felelősség súlyos csapásokat szenvedtek. Olyan világba csöppentünk, ahol a bűnök repertoárja soha nem látott méreteket öltött, és a rá adható válaszok viszont még soha nem voltak ilyen szegényesek. Ezt az erőteljes társadalmi bomlást csak az állíthatja meg, ha emeljük a társadalom szellemi tudatosságát, és ebben nagy szerepe van a vallásoknak.

Fontos tehát megértenünk, hogy a vallás - legyen az judaizmus, kereszténység, buddhizmus, vagy egy modern vallás, mint a szcientológia - képes megadni azt a motiváló erőt, amely értelemmel és célokkal ruházza fel életünket. Ezt a felelősséget minden vallásnak együttesen kell felvállalnia az emberiség túlélése érdekében. Mert a magasabb szellemi tudatosságú lét, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, igenis létezik.
Forrás: https://www.harmonet.hu/psziche/67162-a-vallasok-vilagnapja-margojara.html
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 411 db bejegyzés
Összes: 10102 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1585
  • e Hét: 5401
  • e Hónap: 14987
  • e Év: 83907
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.