Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Új hidat tervez a kormány a Dunára Mészáros Lőrinc cégeit be
  2018-01-28 12:24:12, vasárnap
 
  Új hidat tervez a kormány a Dunára Mészáros Lőrinc cégeit bevonva és mint kivitelezővel együttműködve. Az ellenzék szerint aggályos a tervezet, mivel a híd hosszában épülne meg a Duna magyarországi szakaszán. A kormány a beruházás tervezett költségvetés 30 évre titkosított dokumentumait 100 évre titkosította.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
És akkor majd senkit nem fog érdekelni, hogy kire szavaztak,
  2018-01-28 12:07:01, vasárnap
 
  És akkor majd senkit nem fog érdekelni, hogy kire szavaztak, és kiért rajonganak fenntartások nélkül
H. Andrea | Ma | 11:50

Dübörög a politikai propaganda, repülnek a választási milliárdok, a szitkok, a minden irányban hazug, gátlástalan lejáratási kísérletek. A teljes magabiztosságában rettegő kormánypárt semmit nem bízhat a véletlenre. Közben rendre elmaradnak a legfelsőbb szintű, jobb helyeken megkerülhetetlen magyarázatok arra, hogy az elmúlt nyolc év utáni elmúlt nyolc évben hogyan sikerült megugrani a kormányzati korrupció korábban elképzelhetetlen szintjeit, hogy miként lehetnek szabadlábon az elmúlt két kormányzati ciklus Farkas Flóriánjai és Rogán Antaljai.

Cserébe naponta ömlenek a rommá fásult választó arcába a propaganda csövén át a migránsozó, sorosozó, nem leszünk bevándorlóország, nem engedjük, ne szóljanak bele, mi döntjük el, mi védjük meg típusú rongyos, hamis dallamok és ijesztő összeesküvés-elméletek. Hatalmuktól megrészegült, de állandóan sértődött és mártírkodó Németh Szilárdok űznek csúfot a parlamenti demokrácia intézményeiből, és tesznek úgy, mintha nem is értenék, mi ezzel a baj. Nagyon is jól értik. Magyarország még nem lépett ki az ENSZ-ből, sem az Európai Unióból, és ez egyelőre mindent megér a felkapaszkodottaknak: van ki ellen folyamatosan hergelni a népeket. Bár nem hiszem, hogy van még ép elméjű és lelkű ember, aki nem fáradt bele ebbe az állandó kardcsörtetésnek álcázott nevetséges fakardozásba, a zsibbasztás így is működik a kritikus tömegnél.

A kormányzati kommunikáció szétcsócsált panelljei mögött zajló nagyipari rombolás és egyáltalán nem szórakoztató groteszk iskolapéldája, hogy ezt is megértük: Farkas Flórián, a cigányok felzárkóztatásának egyszemélyes akadálya, a milliárdos visszaélésekért felelősségre soha nem vont, büntetett előéletű maffiózó, a nyilvánosság elől évek óta sunnyogva menekülő díszcigány, Orbán Viktor és a Fidesz nagyrabecsült csatlósa, a Fidesznek kampányoló Lungo Drom nevű szervezet pórázon rángatója titokban kongresszust tart és sorosozik, elítél, felszólít, megbotránkozik. Nem a milliárdokkal számol el, hanem kamunyilatkozatokban védi az ország szuverenitását és abban reménykedik, hogy a hazai cigányság tagjai a Fidesz-KDNP pártszövetséget a lehető legtöbb szavazattal támogatják majd akkor, amikor eljön az ideje.

Mindeközben az ország csendben, vagy éppen fájdalomtól üvöltve haldoklik. A haldoklás tényét, a rendszer abnormális, embertelen működéséből fakadó 21. századi gyalázatot rögzítőket trollok, hívők vinnyogó hadseregei találják be, fenyegetik, mocskolják. Tagadják a nyilvánvalót, megsértődnek mások helyett, és rágalmakat szórnak mindenkire, aki nem a propagandát élteti. Egyáltalán nem mellékszál: az óránként tetőfokára hágó háborús elmebaj szellemében a társadalom perifériájára szorulókat felkaroló, gyámolító, kínjaikat-keserveiket enyhítő civil szervezeteket lehetetlenítenek el, járatnak le, üldöznek és köpködnek kormányzatilag. A szorgos alattvalók pedig csatlakoznak az indokolatlan, de legalább véresszájú felháborodáshoz.

Miközben a kormány nyolcadik éve kormányzás helyett közpénzből kampányol és tömi a csahosait, hogy azok megfelelő hangerőn üvöltsék le a megmaradt normalitás és józan ész fejét, miközben sehonnai bitangok pár év alatt többezer ember egzisztenciáját biztosító vagyonokat harácsoltak össze maguknak a közösből, a társadalom pereme - a fanatikus hívek ökölbe szorult tájékozatlanságával, vakhitével ellentétben - a túlélésért küzd. Egyetlen pillanatképről akartam beszélni csupán, ami pontosan megmutatja, mennyire beteggé lett itt minden. Itt, ahol Soros a nemzet ellensége, nem a rablásból, lopásból fakadó nyomorúság. Ahol a milliárdokat sikkasztó erkölcsi hullát a vállára emeli a társadalom akár egyetlen, saját pénzén agymosott tagja, miközben az emberi méltóságáért küzdő nyomorultnak a fejére tapos, ott a holnap is kérdéses, nem csak a mai nap.

A történet egyszerű és egyszerűségében lesújtó: János fával fűt, ám az egyik falubelije, aki valószínűleg szintén fával fűt, ellopta a tűzifáját. János visszaszerezte tőle. Jánost önbíráskodás miatt 220 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Mert meglopták, és ő visszavette azt, ami az övé. János nem tudta kifizetni a pénzt, ezért 220 nap fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatták a büntetését. Egyszer már kapott halasztást, de ez most lejárt. János korábban befizetett 30 ezer forintot a 220-ból, kért részletfizetést, illetve büntetése további halasztását, de a kérelmét visszautasították. Ha hétfő reggelig befizeti a 190 ezer forintot, nem kell börtönbe mennie. János nem akar börtönbe menni, felesége utolsó stádiumban levő rákos beteg, kórházban ápolják, bármikor meghalhat. János helyzete reménytelen volt. És még annál is reménytelenebb lett volna, ha az Utcajogász Egyesület - amely hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik - önkéntes jogászokkal és joghallgatókkal, valamint a Város Mindenkié csoporttal együttműködésben nem nyújt segítséget neki. A civilek azonban cselekedtek: rekord idő alatt összegyűjtötték a pénzt, úgyhogy hétfőn, azaz holnap befizetik a bíróságnak a 190 ezer forintot, a maradékot pedig megkapja János és családja. A névtelen Kanalas Jánosnak nem kell börtönbe mennie, hanem gyógyíthatatlan felesége mellett lehet, aki élete utolsó óráit kórházban tölti.

És akkor most mindenki álljon meg egy pillanatra és gondolkodjon el azon, amit olvasott, mielőtt a fejemhez vágná, hogy az önbíráskodás bármely formáját támogatom. Tudok viszont egy emberről, aki nem csupán tűzifát lopott a szomszédaitól, nem egyetlen alkalommal lopott, de legalább nyilvánosan fel is karolta az önbíráskodókat. Ezzel az emberrel ellentétben mi pontosan azért pofázunk itt naponta, mert fontos lenne, hogy soha senki ne az önbíráskodás útján szerezze vissza azt, ami az övé. De legalábbis fogja fel, hogy őt is meglopják, miközben tapsol és harcol és gyűlölködik.

A mondanivaló kimagyarázása helyett javaslom megfontolásra, bármennyire unalmas is: az semennyire nem normális, ha az embert meglopják. Se a tűzifáját, se az adóforintjait ne lopják el. Se 100 ezer forintot ne lopjanak el tőle, se 1,6 milliárdot. Aki a másét ellopja, az egy közönséges tolvaj, egy ordenáré gazember és ennek semmi köze Soros Györgyhöz, a migránsokhoz, az ENSZ-hez, vagy a nemzet szuverenitásához.

Azt nem tudom, hogy a tűzifát ellopó tolvaj sorsa mi lett, de azt biztosan tudom, hogy a milliárdokkal elszámolni nem tudó ordenáré tolvajokat a hatalom védi, ápolja és eltakarja. Miközben milliárdos közpénz-tételek pofátlan eltulajdonítóit védi a rendszer, a társadalom legalján vegetáló, meglopott emberre lesújt a törvény vasökle. Neki börtönbe kell mennie, Farkas Flórián meg röhög a markába.

Mert nem minden névtelen, magára hagyott, önérdekérvényesítésre képtelen János mögé tud felsorakozni egy civil szervezet, vagy az emberség hangját még beszélő, embertársai felé empátiával forduló, segítőkész polgárok csoportja. Rengeteg névtelen János hangját soha senki nem hallja meg. Amikor a milliárdos lopások kormánya a jogvédő, karitatív tevékenységet folytató civileket rúgja szájba, bélyegzi meg mondvacsinált baromságokra hivatkozva, akkor valójában a saját polgárai ellen fordul. Akik bármikor kerülhetnek olyan kilátástalan helyzetbe, mint János, és senkit nem fog érdekelni, hogy kire szavaztak, és kiért rajonganak fenntartások nélkül.

Aki azt is képtelen felfogni, hogy ezzel már megint mi a baj, aki most is az áldozatot hibáztatja, akit nem zavar, hogy a mindenkire kötelező erejű törvény csak a hatalomba kapaszkodókra nem érvényes, az megérdemli, hogy élete végéig láthatatlan ellenségektől rettegjen. Az nyugodtan pártolja a bűnt, tapsoljon annak, hogy meglopják, rúgjon bele a gyengébbe és remélje, hogy majd a mennybe jut. Mint minden igaz magyar hazafi. Nem fog.

A többieknek, akik szembeszállnak, küzdenek és segítenek, tisztelet az emberségükért.



https://kolozsvaros.com/2018/01/28/es-akkor-majd-senkit-nem-fog-erdekelni-hogy-ki re-szavaztak-es-kiert-rajonganak-fenntartasok-nelkul/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Orbán-kormány 2300-szor verte át Magyarország lakosságát!
  2018-01-28 11:39:10, vasárnap
 
  Az Orbán-kormány 2300-szor verte át Magyarország lakosságát!

Országos hírek
2018. 01. 26. 20:25

,,A jogi határzár tökéletes kudarccal zárult, teljes csődöt mondott, jogi határzárról a valóságban nem beszélhetünk".

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az Orbán-kormány által 2015-ben bevezetett határzár megbukott, azaz ,,egy újabb hazugsággal kell kiegészíteni a kormány 2300 titokban befogadott migránsának botrányát".

Az indok egyszerű: a Fidesz azért állt elő a jogi határzár ötletével, hogy ne kelljen törődnie a Genfi Egyezménnyel, azóta viszont kiderült, hogy az elmúlt években mégis befogadott erre hivatkozva menekülteket.

,,Az igazság az, hogy a jogi határzár tökéletes kudarccal zárult, teljes csődöt mondott, jogi határzárról a valóságban nem beszélhetünk" - fogalmazott Mirkóczki Ádám, hangsúlyozva, hogy a Jobbik minden esetben támogatta az erre vonatkozó jogszabály módosításait is.

Emlékezetes, 2015 őszén a magyar kormány egy kormányrendeletben határozta meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját, többek között Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó lett biztonságos harmadik ország.

Akkor lényegében a kormánypárti politikusok arról beszéltek, erre azért van szükség, hogy a genfi egyezményt ne kelljen betartaniuk, hogy a Genfi Egyezmény alapján se kelljen befogadni se oltalmazotti, se befogadotti, se menekült státuszú migránst.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett, Völner Pál államtitkár akkor el is mondta, mivel az Európai Uniónak nincs egységes és általános jogszabálya, amely meghatározná a biztonságos országok listáját, ezért azt az EU a tagállamokra bízza, ,,éppen ezért joggal várhattuk el, hogy ilyen titkos oltalmazotti és menekültstátusok nem születnek" - magyarázta a legerősebb ellenzéki párt szóvivője.

Idézte a 2015-ös Kósa Lajost is, aki a jogi határzár kinyilvánítása után a következőket mondta, ,,aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét. Magyarország nem fogadhatja be a világ összes bevándorlóját".

Ez Mirkóczki Ádám szerint egy világos utalás arra, hogy a Genfi Egyezmény a Fideszt nem érdekli.

Az sem volt titok, hogy Szerbia is azért lett biztonságos harmadik ország, hogy az onnan érkező migránsokat kérdés nélkül vissza lehessen toloncolni oda.

Mirkóczki Ádám leszögezte: az Orbán-kormány a jogi határzárral kapcsolatos hazugságát, 2300 esetben szegte meg, ,,2300-szor verte át Magyarország lakosságát három éven keresztül".

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, ,,hogy ne meneküljön, ne sunnyogjon tovább, álljon ki végre Orbán Viktor és kormányának tagjai a nyilvánosság elé, kérjenek bocsánatot, és adjanak számot az évszázad legnagyobb és legdrágább átveréséről".

alfahir.hu - jobbik.hu


https://www.jobbik.hu/hireink/az-orban-kormany-2300-szor-verte-magyarorszag-lakos sagat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az energia világpiaci ára zuhan, így az árak akár a felükre
  2018-01-28 11:14:58, vasárnap
 
  Az energia világpiaci ára zuhan, így az árak akár a felükre is csökkenthetők lennének

Városi Kurír
január 26, 2018 19:03



Az LMP-s Demeter Márta szerint miközben a Fidesz olcsó áramot és a megújuló energiaforrások használatának támogatását ígérte, csupán az oligarcháinak és strómanjainak zsebét tömte, és még biztonsági kockázatokat is okozott a paksi beruházással.
Szélerőművek létesítésére 2010 óta nem adtak ki engedélyt

Demeter Márta országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormányzat kozmetikázott adatokat küldött az uniónak a megújuló energiaforrások használatáról. A kedvező számok ugyanis az ellenzéki politikus szerint csak úgy jöhettek ki, ha azokba még a lopott fával fűtést is beszámították.

Kifogásolta, hogy szélerőművek létesítésére 2010 óta nem adtak ki engedélyt, az otthonok 70 százaléka pedig elavult, ezért energiapazarló. Ugyancsak bírálta a rezsicsökkentést, mondván, az energia világpiaci ára zuhan, így az árak akár a felükre is csökkenthetők lennének.
Az LMP két budapesti képviselőjelöltje

Demeter Márta a tájékoztatón bemutatta pártja két budapesti képviselőjelöltjét is: Barta Jánost, aki Zuglóban indul az országgyűlési választáson, valamint Mizsei Lászlót, aki a XVI. kerületben méreti meg magát.

Mint kőbányai képviselőjelölt, Demeter Márta szólt a X. kerületi lakhatási problémákról is, a többi közt arról, hogy 72 életveszélyessé vált lakásból kell kiköltözniük az embereknek úgy, hogy az önkormányzat nem biztosít nekik cserelakásokat.

Kérdésre kijelentette: nincs törésvonal az LMP-n belül az összefogást támogatók és annak ellenzői között.

(Forrás: MTI

https://varosikurir.hu/14385-2/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit meg nem tesz egy cigány, ha erre utasítják? – Fark
  2018-01-28 10:49:30, vasárnap
 
  Mit meg nem tesz egy cigány, ha erre utasítják? - Farkas Flórián a migráncsgyűlölő

január 28, 2018 06:55


Mit meg nem tesz egy cigány, ha erre utasítják? - Farkas Flórián migránst gyűlöl

Titokban tartott kongresszust a Fidesznek kampányoló Lungo Drom Jászberényben. A fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián által vezetett cigány szervezet összejöveteléről párttársa, a térség képviselője, Pócs János posztolt a Facebookon, de az eseményt korábban sehol nem hirdették meg.
A Fidesz és segédcsapatai félnek a nyilvánosságtól,


a számukra kellemetlen kérdésektől, mint a tűztől. A párt dédelgetett roma vezetője környékén “csak" 1,6 milliárd szívódott fel, ennek ellenére a hatóságok semmit sem tesznek, közel három éve. Akinek nincs takargatnivalója, az nem bújik a tartója háta mögé, hanem kiáll az igazáért. Farkas ma már nem több, mint a Fidesz egyik kitartott, gyáva nyula.

Az eltelt közel három évtized alatt, már sokszor megtagadták fiatalkori álmaikat. Megöregedtek, pocakot eresztettek, imádják a pénzt és a hatalmat. Nem szolgálnak, uralkodnak. Alattvalóiknak tartják az ,,egyszerű" embereket. Nem véletlen, hogy Orbán a Várba, az egykori királyi székhelyre vágyik.

Szombaton, a Farkas Flórián vezette Lungo Drom is csatlakozott a főnök hátsójába szerelmesek széles táborába.

A kongresszusukra hivatkozva kiadott közleményük szomorú példája a szervilizmusnak, a talpnyalásnak. Az “írásmű" szerint:

“A Lungo Drom aggodalommal látja, hogy a Soros-hálózat óriási befolyása révén Brüsszel a tagállamokra akarja erőltetni a kötelező, felső korlát nélküli, állandó betelepítési kvótát. Ez sérti hazánk szuverenitását és veszélyezteti a magyar cigányság felzárkózását és jövőjét."

Majd újabb veretes mondatokban fejezik ki elkötelezettségüket Orbán iránt:

“A magyarországi cigányságnak nem érdeke, hogy távoli földrészekről idehurcolt, idegen kultúrájú, nemzetbiztonsági szempontból is kockázatos egyénekkel oldják meg a munkaerőhiányt! Akik az úgynevezett Soros-tervet támogatják, azok ellenségei a hazai cigányság ügyének is."

Hinnye! Mondhatnánk,

de miniszter Flóriék még rátettek pár lapáttal:

“A Lungo Drom Kongresszusa elutasítja a Soros-hálózat törekvését, hogy a Magyar Országgyűlést és a Kormányt megkerülve, a magyar emberek akaratával szemben hazánkban is megszervezze a bevándorlást és bevándorlókat előnyben részesítve háttérbe szorítsa a cigány lakosság lehetőségeit. “

A párt hűséges szolgálójaként megdicsérik a kormányt mindazért a jóért, amit a magyar romákért tettek:

“A Lungo Drom a társadalmi felzárkózás további folytatásának, értékeink megvédésének garanciáját továbbra is a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányzásában látja. A Lungo Drom és szövetségesei kiállnak a kormány felzárkózás politikájának folytatása mellett, és felelősséget vállalnak a magyarországi cigányság egészéért."

Aki még nem értette, hogy miről is van szó, a közlemény legvégén megtudhatta:

“Annak érdekében, hogy a hazai cigányság tagjai a Fidesz-KDNP pártszövetséget a lehető legtöbb szavazattal támogathassák, a Lungo Drom Kampányindító Kongresszusa január 27-én úgy határozott, hogy a cigány választói névjegyzékbe való felvételt, regisztrációt a Lungo Drom kizárólag az országgyűlési választásokat követően szorgalmazza és támogatja."

A magyarországi romák közül nagyon soknak elege van Farkasból és a tenyeréből etetett cimboráiból.

Ezek a megélhetési roma vezetők, kizárólag a maguk zsebét tartják fontosnak, magasról lesz@rják a mintegy 800 ezer magyarországi romát. A miniszterelnök romaügyi biztosa által vezetett gittegyletnek nem az uszításban, a gyűlöletkeltésben kellene élen járniuk. Romák százezrei élnek emberhez méltatlan körülmények között, esélyük sincs, hogy kiutat találjanak. A magyar csodának kikiáltott közmunka, csak növeli a kiszolgáltatottságukat, modern kori rabszolgaság intézményesített formája. A Fideszt szolgáló roma vezetők sunnyognak, semmit sem tesznek azért, hogy a romák közül mind többen találják meg a tisztes megélhetéshez vezető utat. Teleki László baloldali roma politikus szerint, a Fidesz számára a legjobb, a halott cigány, azzal már nincs gond.
A magyarországi romáknak nem Soros az ellensége, hanem Orbán Viktor és a Fidesz!

Az áprilisi választások tétje a romák számára az: hogy Orbán rabszolgájaként akarnak-e élni tovább, vagy voksukkal segítenek abban, hogy esélyt és reményt kapjanak egy jobb, emberibb életre.

https://varosikurir.hu/farkas-flori-kiallitotta-nyalka-verbunkjat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma sincs válasz arra, hogy miért kellett meghalniuk
  2018-01-28 10:43:13, vasárnap
 
  Ma sincs válasz arra, hogy miért kellett meghalniuk
Lázár Gergő | Január 27, Szombat | 17:18

Nem sokkal több, mint egy évvel ezelőtt történt a veronai busztragédia. Egy baleset, mely a teljes országot sokkolta. A Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító busz Veronától nem messze lesodródott az autópályáról, egy felüljáró tartóoszlopának rohant, majd kigyulladt. Az 56 utasból 17-en életüket vesztették. A helyi hatóságok pár hónappal később lezárták a nyomozást, amit a hazai hatóságok a mai napig képtelenek voltak megtenni. Egy évvel a tragédia után sem a hozzátartozók, sem a barátok nem kaptak tájékoztatást arról, hogy mi történt azon a szörnyű éjszakán.

A baleset után nem sokkal - teljes mértékben elvárhatóan - a hazai hatóságok mindenben segítették a hozzátartozókat. Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány, a sajtó a történtek felderítésével foglalkozott. Aztán kezdett elcsendesedni az ügy, a kormány pedig a háttérbe vonult. Megígérte a baleset körülményeinek pontos kivizsgálást és vele a felelősök felkutatását. Az ígéret ígéret maradt és noha szinte ma már tisztázottak a baleset körülményei, a magyar hatóságok mégsem zárták le a nyomozást.

Az olasz nyomozásból tudjuk - melyet már tavaly májuban lezártak az ottani hatóságok - hogy illegálisan beszerelt benzintank volt a buszon, valamint - szintén illegálisan - beszerelt ülések is voltak a járművön. Azt is tudni már, hogy a buszvezető súlyos alvászavarokkal küszködött, melyre gyógyszereket is szedett. Sőt, mindemellett a rengeteg szabálytalanság mellett a busz borzasztó műszaki állapotban volt.

a busz olyan állapotban volt, hogy egy közlekedési múzeumban is balesetet okozhatott volna. - 24.hu

Emellett az is bizonyított, hogy az üzemorvos meg sem vizsgálta a sofőrt, mielőtt lepecsételte volna az alkalmasságot igazoló papírt. Illetve az, hogy a hazai busztársaságok nagy többségénél a vizsgabiztos a saját alkalmazottjuk! Pontosan látszik, hogy a veronai tragédiáért nem egy ember, vagy hiba okolható, hanem hiányosságok és törvénysértések sora. A teljes rendszer - mely havonta gyermekek és felnőttek százaiért felelős - hibás és hiányos.

A magyar hatóságok ismét szánalmas munkát végeznek és sem a hozzátartozókat, sem a közvéleményt nem tájékoztatják sem az ügy menetéről, sem annak fejleményeiről. Ígérgetésen kívül az elmúlt egy évben semmi nem történt. A balesetben vétkes cég buszai a mai napig járják Európa útjait. Buszok tömkelege, illegálisan beépített üzemanyag tartályokkal és extra ülésekkel a fedélzetén szállítja emberek ezreit.

A magyar hatóságok semmilyen tényleges lépést nem tettek annak érdekében, hogy ne történhessen meg még egyszer egy, a veronaihoz hasonló tragédia. Nem kezdődtek meg országos méretű kivizsgálások, sem az üzemorvosok munkájának felülvizsgálata. Semmilyen valós, előremutató lépést nem tett a kormány, csak a száját jártatta. Miközben egy nem létező Soros-tervről már a teljes lakosságot sikerült több milliárd forintért tájékoztatni, addig egy baleset kivizsgálását nem sikerült lezárni több mint egy év alatt.

Miközben civil szervezetek tucatjait vegzálják és vizsgálják nap nap után, addig törvénytelenül működő cégek tucatjainak kivizsgálását mellőzik. Az olasz hatóságok munkája - valamint a hozzátartozók nyomozása - kellett ahhoz, hogy egyáltalán kiderüljenek a rendszer hiányosságai és törvénytelenségei. Ha a magyar hatóságokon múlna, a mai napig nem tudnánk semmit az egy éve történt tragédia körülményeiről.

Mi értelme olyan állami szervek és hatóságok fenntartásának, melyek képtelenek ellátni saját feladatukat? Ameddig a dolgukat elvégezni képtelen hatóságok közpénzen nem tesznek semmit, addig hozzátartozók tucatjai várják nap nap után, hogy végre legyen felelőse a tragédiának. Hogy végre lezárhassák magukban az akkor történteket. Hogy végre meggyászolhassák szeretteiket.

Miközben a mai napon emlékhelyet avattak Olaszországban, a tragédia melletti közparkban, addig itthon még egy tájékoztatásra sem futotta. A megemlékezésen és vele az emlékhely átadásán nem vett részt egyetlen kormánytag, vagy miniszter sem. Nem véletlen. Tartanak a már több mint egy éve fel nem tett kérdéstől. Miért kellett 17 embernek meghalnia azon az éjszakán?


https://kolozsvaros.com/2018/01/27/ma-sincs-valasz-arra-hogy-miert-kellett-meghal niuk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És azok a megszégyenült bocsánatkérés helyett pofátlanul az
  2018-01-28 10:39:53, vasárnap
 
  És azok a megszégyenült bocsánatkérés helyett pofátlanul az arcunkba röhögnek
Forgács Erzsébet | Január 27, Szombat | 15:03

Ha egy közösséget kirabolnak, egy részének elveszik az anyagi javait azért, hogy azt egymás között szétosszák, a közösség kiszolgáltatott tagjait földönfutóvá teszik, az szörnyű dolog. Ha azonban egy közösség erkölcsi tartását pusztítják el tudatosan és célzottan, az tragédia. Ha mindezt, sőt mindkét bűncselekményt azok követik el, akiknek a közösséget anyagilag gyarapítani, erkölcsileg pedig fejleszteni kellene, akkor ezek az emberek nem egyszerű bűnözők, hanem árulók.

A hatalommal való visszaélés nem bocsánatos bűn és nem apró csínytevés.

Ha egy kormányon lévő párt, annak tagjai egymás ellen uszítják az ország polgárait, akkor azok az emberek nem politikusok, hanem bűnözők.Egy kormány feladata nem a hatalom mindenáron való megtartása, hanem az ország anyagi és erkölcsi vagyonának gyarapítása. Nekik minden egyes polgár érdekében kell dolgozniuk, nem csak azok érdekében, akik rájuk szavaztak. Ha nem így tesznek, hanem tudatosan hergelik a saját híveiket azok ellen, akik máshogyan gondolkodnak, akkor méltatlanok a posztjukra.

Amikor valaki elvállal és elnyer egy vezető posztot - legyen az államtitkár, polgármester, parlamenti képviselő, miniszter, miniszterelnök - akkor olyan hatalomra tesz szert, amivel nem élhet vissza.

Amikor ezek az emberek vállalják, hogy a magyar átlagbérnél jóval magasabb fizetésért, egyéb juttatásokért az ország érdekében fog dolgozni, akkor azt is vállalják, hogy nem a saját gyarapodásukra fordítják a megszerzett információkat. A családjuk, rokonságuk nevében is vállalják. Ez olyan áldozat, amit meg kell hoznia mindenkinek, aki miniszterként, miniszterelnökként, jegybankelnökként, legfőbb ügyészként vagy egyéb magas funkcióban akar dolgozni.

Egy ilyen beosztásban dolgozó emberrel szemben elvárás, hogy erkölcsileg feddhetetlen legyen, anyagilag elszámoltatható legyen. Ő is, a hozzátartozói is. Ez a minimum. De mi ezt elfelejtettük, vagy elfogadtuk, hogy rendben van, ha egy miniszter ismeretlen forrásból sokkal többet költ, mint amennyit a fizetése megengedne, ha a rokonsága közpénzekhez fér hozzá, ha az ismeretlen forrásból vásárolt vagyonát a kiskorú gyereke, felesége, szomszédja nevére íratja, ha az anyja nevén jut hozzá állami támogatáshoz.

Természetesnek vesszük és csak lesünk, amikor valaki rá mer kérdezni a korrupt gazembereknél a családi tollasodásra és azok a megszégyenült bocsánatkérés helyett pofátlanul az arcunkba röhögnek.

Fel sem tűnik, de nem is tartjuk felháborítónak, ha ezek az emberek bizonyíthatóan hazudnak. Újra és újra.

Azon sem szalad össze a szemöldökünk, ha ugyanezek a bűnözők a nevükre és rokonságuk nevére íratják a fél országot és az sem felháborító nekünk, ha azok, akik reggeltől estig a magyarságukra és kereszténységükre büszkén üvöltöznek, hihetetlen tempóban veszik fel a külföldi hiteleket úgy, hogy abból csak ők és csak külföldi partnereik profitálnak, a magyar lakosság nem. Úgy, hogy a beruházásokban csak a külföldi munkavállalók és néhány kormányközeli vállalkozó fog munkához és bevételhez jutni, a magyar vállalkozók elsöprő többsége nem. De a hiteleket és azok kamatait a magyar lakosság fogja visszafizetni.

Nem érezzük vérlázítónak azt sem, hogy a társadalom pénzével gazdálkodó, a magyar emberek boldogulásáért felelős emberek a befizetett adóinkat nem az ország javára fordítják, hanem külföldön élő, ott dolgozó, ott adót fizető, egy másik ország gazdaságát gyarapító vállalkozói rétegnek, pártnak szórja az ölébe. És az sem tűnik becstelen dolognak, ha - miközben az országban számtalan idős ember nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot sem, a 100 ezer forint alatti nyugdíjak száma jelentős, munkaképtelen emberektől vonták meg az ellátást - több tízezer, zömében Ukrajnában élő embernek fizetünk nyugdíjat úgy, hogy ők a magyar költségvetésbe soha nem fizettek be egy fillért sem.

Reggelig lehetne sorolni azokat a dolgokat, amikért egy normális erkölcsi állapotban lévő társadalom a politikusait elzavarná a véreres francba, nálunk pedig beépült a mindennapokba, bele simul a napi rutinba. Márpedig ha a politikusainktól nem várjuk el a becsületnek legalább a látszatát, akkor önmagunktól még annyit sem fogunk elvárni.

Rohad az ország és mi tétlenül nézzük. Észre sem vesszük. Ezt nehezebb lesz jóvátenni, mint bármi mást. Ha jóvá lehet tenni egyáltalán.


https://kolozsvaros.com/2018/01/27/es-azok-a-megszegyenult-bocsanatkeres-helyett- pofatlanul-az-arcunkba-rohognek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezen a választáson is lehet győzni
  2018-01-28 10:34:40, vasárnap
 
  Ezen a választáson is lehet győzni

Jámbor András
szombat 13:00


Az elmúlt hetekben egyre szaporodnak az értelmiségi, középosztálybeli megmondók, akik azt állítják, nem lehet ezt a választást megnyerni. Szerintem nincs igazuk. A választási győzelem sok dolgot jelent, a választás pedig csak egy pont egy folyamatrendszerben, méghozzá egy olyan folyamatrendszerben, ami nem stabil, bármikor változhat. De csak akkor változik, ha hiszünk a változásban.

Azoknak, akik szerint nem lehet megnyerni a választásokat, egyetlen kérdést tennék fel:

És ebből mi következik, milyen cselekvés, amely ahhoz vezet, hogy jobb legyen minél több embernek ebben az országban élni?

Mert alapvetően azt gondolom, a felelős politizáló ember nem a semmiért foglalkozik a politikával, legyen bármi is a szakmája, hanem azért, mert szeretné, ha a közössége helyzete javulna. Akkor viszont nem elég annyit mondani, hogy nem lehet nyerni a választáson, és főleg nem elég az, ami emögött érvként rejlik, hogy ténylegesen baromi nehéz.

Igen, a Fidesz által elfoglalt Magyarországon, ahol az állam, az erőszakszervek, a tőke, a média nagy része fideszesek kezében vagy a Fidesszel lepaktáló kezekben van, ahol az ellenzéki politikusok egy részének érdekei is a Fideszhez kötik őket, nagyon nehéz választást nyerni. De ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen.

Főleg, ha kibontjuk azt, mit is jelent pontosan a győzelem. Nekem például azt jelenti a győzelem, ha megakadályozzuk azt, hogy rosszabb legyen. Ha végigtekintünk az elmúlt 8 éven, hogyan jutottunk el egy rosszul működő demokráciából, egy olyan államig, amit egyetlen állampárt ural, hogyan jutottunk el a Sólyom László által képviselt független hatalmi ágak rendszerétől addig, hogy az Állami Számvevőszék pártutasításra bírságol meg ellenzéki pártokat, nem csak a múltat látjuk, hanem a jövőt is.
Ebben a jövőben pedig például a kétharmad megakadályozása iszonyatosan fontos tényező lenne. Ehhez pedig nem csoda kell, hanem az, hogy Kész Zoltán újrázzon Veszprémben, és azok az egyéni körzetben induló ellenzéki jelöltek, akik 2014-ben is nyertek, nyerjenek 2018-ban is. Ha ez megvan, akkor jó eséllyel nem lesz kétharmada a Fidesznek, és jó eséllyel nem tudja bedarálni például a bíróságokat.

De az még nagyobb győzelem lenne, ha a Fidesz nem szerezné meg a parlamenti mandátumok 50%-át. Ehhez az kell, hogy erősödjenek a baloldali, liberális pártok még 10-12 százalékot, és szerezzenek meg körülbelül 30-40 egyéni körzetben a győzelmet.

A 10-12 százalék nagyjából azoknak az aránya, akik kormányellenesek, de nem választottak még maguknak pártot. Ha őket sikerül elvinni szavazni, nagyon közel van az 50% elvesztése. A 30-40 egyéni körzet megnyerése se reménytelen. Például ha az LMP beszállna a koordinációba a Fidesz ellen, akkor 20-22 körzet már most is nyerhetővé válna, anélkül, hogy az ellenzéki pártok erősödnének.

Tehát nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Fidesz ne szerezze meg a parlamenti helyek 50%-át. Ez a verzió pedig azt jelentené, hogy a Fidesz nem tud egyedül kormányt alakítani. Persze lehet érvelni azzal, hogy majd biztos elcsalják, hogy átírják a törvényeket. De ezt bármilyen politikai cselekvés ellen fel lehet hozni.

Ha pedig mindig ilyesmivel érvelünk, akkor tényleg nem fogunk cselekedni, akkor inkább már kössük fel magunkat, vagy vonuljunk el barlangba. Azt is érdemes számításba venni, hogy ha egy olyan ellenzék ellen csalna a Fidesz, amely a választások előtt erősödik, akkor az nagyon átlátszó lenne. Akkor valószínűleg olyan népharaggal kéne a kormánynak szembesülni, amihez képest a netadós tüntetések sehol nem voltak.
De mi is lenne ennek az egésznek az értelme? Hát az a remény, hogy jobb lesz még ebben az országban élni. És nem csak nekem, politikabuzinak, hanem a szegényeknek, a dolgozóknak, az ápolóknak, a tanároknak, a gyerekeinknek, az egészségügyi dolgozóknak és az egészségügyet használóknak. Mert végülis ez lenne a cél.

Az biztos, hogy mindez nem teljesülne csak amiatt, mert a kormány megbukik. És csak amiatt sem, ha jönne egy baloldali vagy liberális kormányzat. Akkor meg főleg nem, ha egy jobbikos. De legalább a körülmények inkább kedveznének egy jövendő változásnak. Mert ha 2018-ban nyer a Fidesz, és kétharmaddal nyer, olyan legitimációt kap, olyan 4 év után, hogy nagyon-nagyon nehéz lesz a rossz döntéseivel szembeszállni, ha a korábbi rossz döntései egy választáson kaptak igazolást. Ha egy ilyen korrupciós hullám után nem váltjuk le például a kormányt, nem nagyon lehet majd azt mondani, hogy a magyar nép nem tűri a lopást.

Persze a helyzet nehéz, és nem csupán a Fidesz és nem csupán az ellenzéki pártok miatt.

Nehéz a helyzet, mert mindannyiunkon óriási pszichológiai nyomás van. A bevezetőben említett “nem lehet nyerni" mondás szerintem pont ennek a pszichológiai nyomásnak az eredménye.

Ma Magyarországon könnyebb hinni és megnyugodni az ellenzék biztos vereségében, mint cselekedni. És aki nem érzi a bőrén a következő 4 év súlyát, vagy nem is hajlandó beszélni erről, és a választást mint önmagában álló eseményt látja, az nem is fog cselekedni.

És ha igazolni kell, miért nem cselekszünk, mi lenne a jobb igazolás erre, mint kimondani, hogy ez a választás megnyerhetetlen?

Sokkal könnyebb erről beszélni, mint arról, hogyan lehet cselekedni ebben a rendszerben, amikor a politikai szerepvállalás, már egy lájk is, sokaknak kockázat. Főleg akkor, ha ehhez a cselekvéshez az állampolgár semmilyen segítséget sem kap. Akkor eltemetjük magukban a cselekvés lehetőségét is, és ennek igazolására mondjuk ki, hogy fölösleges is, hiszen úgyse nyerhetünk.

Csakhogy a nem cselekvés a politikában mindig a cselekvőknek adja a át a politikai teret. Jelen esetben a kormánypártoknak.
Itt az ideje hinni a kevés esélyben is, abból az egyszerű helyzetből kiindulva, hogy senkinek nincs jobb terve arra, hogyan lehetne jobb hely ez az ország, mint megpróbálni megverni a Fideszt a választásokon.

Most nem a nagy “igazságok" kimondásának, a szellem fitogtatásának, az énburjánzásának van itt az ideje, hanem a hitnek és az alázatnak. Aztán a végén lehet, hogy nem jön be. De egyetlen módja van, hogy biztosan ne nyerhessünk mi, ellenzéki polgárok a választásokon: ha meg se próbáljuk.


https://merce.hu/2018/01/27/ezen-a-valasztason-is-lehet-gyozni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket
  2018-01-28 09:55:03, vasárnap
 
  2018. január 25. csütörtök
Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás
bankok



Akár bankcsőd-hullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit. Oligarcháink veszélyesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel. Márpedig ha elapad a bevétel, akadozni fog a törlesztés is. Az Átlátszó 129 milliárd forintnyi politikailag kockázatos bankhitelt számolt össze, de szakértők szerint ez a szám jóval magasabb is lehet.






A pénzvilág komoly kockázatként tekint arra az új helyzetre, hogy a nemzeti nagytőkések terjeszkedését az utóbbi években kereskedelmi és állami (Eximbank) hitelek finanszírozzák. Méghozzá nyakló nélkül. Az általunk megkérdezett szakértők egy kivételével egyetértettek abban, hogy ebből komoly gondok adódhatnak.

Aki a kivételt képviselte, ő sem számít arra, hogy a teljes futamidőben, végig rendben törlesztenek majd oligarcháink minden kölcsönkapott fillért. De ez a szakember úgy látja, hogy nem olyan könnyű bedönteni egy bankot, hát még az egész bankrendszert.

,,A betéteseket 100 ezer euróig kisegíti az Országos Betétbiztosítási Alap, a banknak pedig majd mentőövet dob az állam, például a leértékelt részvények átvételével. Nem rosszabb hír ez sem, mintha minden rendben menne: mégis miből fizetnek rendesen? Hát persze, hogy az állami megrendelésekből."

Too big to fail, azaz túl nagy ahhoz, hogy bedőljön, idézte forrásunk a bankárközmondást. Magyar verziója: ha tartozom százezer forinttal, az az én bajom, ha százmillióval, az a banké.

Más forrásaink szerint az állami munkák elapadása maga lenne a krach, márpedig ehhez még kormányváltás sem kell, elegendő egy erősebb G-nap, vagy egy mérsékelt világgazdasági sokkhatás. A bankközi kamatok pár százalékos emelkedése milliárdos plusztétel évente a törlesztésben.

Az Átlátszó által megkérdezett legborúlátóbb bankember szerint ezzel a túltolt kvázi-piaci hitelezéssel a magyar bankrendszer el is vesztette bankrendszer-jellegét, a csőd kódolva van, csak az ideje kérdéses. A következők az érvei:

1. Lévén banktitok, nem ismertek a szerződés olyan fontos elemei, mint a kamat vagy az önrész, márpedig ehhez képest minden adat másodlagos. A kétkezi, nem csókos kkv-k az úgynevezett BUBOR (a magyar bankok kihelyezési forintkamatainak átlaga) felett kb 2,5 százalékkal kaphatnak hitelt, egyhónapos kamatperiódusra. Ez sem drága pénz egyébként. Most nem az. De amennyiben a kölcsön százmilliós-milliárdos tőke-összegű, egyetlen százalékos kamatemelkedés is milliárdokat jelent a törlesztéskor évente.

2. Nem ismertek a fedezetértékelések sem, csak hasraütésszerűen mondhatjuk, hogy egy Budapest belvárosi palota ,,jó" biztosíték, míg egy vidéki kastély kevésbé az. Csakhogy egyikről sem biztos, hogy egy nem várt kényszerlikvidációs helyzetben annyit lehet majd kapni érte, mint amennyire értékelték a hitelbírálatkor.

3. Ráadásul nem ismertek a szerződés egyéb fontos feltételei sem, így könnyen előfordulhat, a bank nem is olyan könnyen tudja rátenni a kezét a fedezetre. Pénzügyes körökben az hírlik például, hogy az egyik oligarchaügyben is emlegetett középbank olyan elővigyázatlanul szerződött a Belvárosban nemrég még kiskirályként emlegetett ingatlanvállalkozóval, hogy csak az ő, azaz az adós közreműködésével értékesíthetné tovább a megszerzett fedezetet.

Fontos szempont az is, hogy a bank mérlegfőösszegéhez képest mennyi az úgymond bizalomerősítő baráti hitel. Ezzel kapcsolatban forrásaink különbséget tesznek például a szintén Mészáros-finanszírozó OTP és a Fidesz-közeli bankok között, mondván, az OTP hatalmas, Csányi pedig mindig biztonsági játékos volt. Ha adott, körbe is bástyázta magát.

Forrásaink egy része elnézőbben értékeli a beruházási hiteleket és a projektfinanszírozást, akkor is, ha annak fedezete, nem egy esetben konkrétan is, az állami megrendelés. Általában is megértőbbek például Garancsi István érdekeltségeivel, a Market Építővel pedig különösen. Mondván, a cég valóban a magasépítő-ipar egyik zászlóshajója, bármilyen rezsimben megállná a helyét. Az, hogy a fele 2014 óta (közvetve) Garancsié, legfeljebb azt mutatja, hogy a NER is tud, ha akar szakértő szemmel bevásárolni.

Igazán nagy kockázat az, amikor pusztán politikai megfontolás vagy egyéni szenvedély fűtötte akvizícióhoz kerül egy zsák banki pénz. Márpedig a médiavásárlások egy része például ilyen forrásaink szerint.
Nagy bank csak nagyot tud bukni

Rengeteg pénzt, a legóvatosabb becsléssel számolva is csaknem 130 milliárd forint hitelt számoltunk össze, a kölcsönöket 2014 után kapták a nemzeti tőkések céges érdekeltségei. Mészáros Lőrinc magánemberként is adósa az OTP-nek. Százmilliós nagyságrendben látszik kölcsön a hitelbiztosítéki nyilvántartásban a nevére keresve. A Földet a gazdáknak! programban való részvételt segítette a bank, a fedezet az elnyert állami termőföld.





Forrásaink elsősorban a közelmúltban oligarcha-közelbe került kereskedelmi pénzintézetek esetleges későbbi nehéz napjaitól tartanak. Ilyennek mondható a Mészáros befolyási körébe tartozó MKB, a szintén Mészáros-kötődésekkel rendelkező Takarékbank és B3 Takarékszövetkezet, a hozzájuk kötődő, valahai Spéder-fellegvár FHB, illetve a Matolcsy-rokonság kisbankja, az NHB.

A felsoroltak közül forrásaink kifejezetten az MKB-t és második körben a Takarékbankot emelték ki, mint nagyobbnak számító lakossági bankokat, mondván, ebben a magasságban már nem lehet kicsit bukni.

Egy bank nagyságát, gazdasági szerepét a mérlegfőösszeg mutatja a legjobban. A bankracio.hu oldal szépen összeszedte a magyar pénzpiaci szereplőket, e szerint az MKB 2099,19 milliárd forintos 2016-os mérlegfőösszegével valóban a felső középkategóriában foglal helyet. A 2016 óta szintén kisebb részt magyar állami Erste, illetve az osztrák kézben lévő Raiffeisen küzd vele egy súlycsoportban.

Az MKB jelentősen, számításaink szerint több mint 40 milliárd forinttal megsegítette a nemzeti tőkésosztályt. Köztük Mészáros Lőrinc érdekeltségeit is. A hitelek zöme még a bajor állami banki tulajdon idejére datálódik, vagyis még azelőttre, hogy előbb Matolcsyék szárnyai alá, majd a hitelezett Mészárosék befolyásába tartozott volna a pénzintézet. Most mindenesetre több Mészáros-érdekeltség is MKB-adós, így a Mediaworks, a CLH Hűtéstechnika, a Hunguest szállodalánc tulajdonosai (utóbbi az állami Eximbankkal közös finanszírozásban).

Nem tudni, a banktitok természeténél fogva nem is tudhatni, bár segítené a tisztánlátást, hogy a jelenlegi fő tulajdonosok, így a Mészáros-féle Konzum Nyrt. alapkezelője által kezelt Metis Magántőkealap, annak idején vettek-e fel hitelt a bank részvényeinek megszerzésére, és ha igen honnan, milyen feltételekkel. Sem a Metis, sem a Konzum Alapkezelő nevén nem találni hitelbiztosítékot.

A Metist egyébként Mészáros kvázi megörökölte Matolcsy-Szemerey-közelből. Amikor a Matolcsy-közeli befektetők 2016-ban beléptek tulajdonosként konzorciumban a magyar állam helyére, még 37 milliárdos vételárról szóltak a hírek. Nehéz elhinni, hogy ekkora összeget bárki is kiborít a táskájából.

Számításaink szerint az MKB az első számú oligarchafinanszírozó. Lemaradva ugyan, de ezüstérmes az állami Eximbank. Majd felsorakoznak a ,,valódi" kereskedelmi bankok: harmadik helyezett az OTP, s a dobogóról épphogy lemaradt a Raiffeisen.

Az OTP és a Mészáros-birodalom kapcsolatát a 444 már 2016-ban elemezte. A tisztán piaci pénzintézetek oligarchás kihelyezései azt is jelentik, hogy az úgymond valódi bankoknak is érdekük a Nemzeti Együttműködés további zökkenőmentes működése. És nem csak nekik, hanem a betéteseiknek is.

Az Exim szerepe is izgalmas. Mint arról részletesen írtunk, egy törvénymódosítással tette lehetővé az Orbán-rezsim a klasszikus export-import finanszírozó szerepkör bővítését. Andy Vajna TV2-jének megvásárlása azonban annyira kilógott még e tág keretekből is, hogy a kaszinóoligarcha kereskedelmi finanszírozásra váltott - történetesen az MKB-t választva.

Szintén lecserélte az Eximet Tiborcz István: Szivek Norbert MNV-vezérrel közös bizniszüket, a Mahart-székház tömbjének luxusszállodává alakítását immár csak a Takarékbank és a Gránitbank finanszírozzák.
Módszerünk

Magasan kvalifikált Big Four-os szakiknak is hetekig tart átnyálazni a céges belső dokumentációt, hogy összeálljon egy vállalatcsoport nagyjából valósnak tekinthető hitelállománya - ahogy például ennél a simlis dél-afrikai cégnél történt. Amivel mi szolgálhatunk, az becslés. Méghozzá a lehető legóvatosabb.

Forrásai: a cégnyilvántartásban a céges üzletrészeket terhelő jelzálog, annak értéke a hitelbiztosítéki nyilvántartásból (ahol ez szerepel), illetve az elzálogosított céges követelések ugyanonnan. Sajnos a nyilvántartásból nem derül ki, hogy amikor ugyanaz a bank több szerződéssel is kap biztosítékot, akkor több kölcsönt biztosítanak-e így, vagy egyetlen hitel kapott további megerősítést. Ilyenkor egyetlen, igaz, a legmagasabb összegű ,,biztosított követelést" számoltuk tartozásnak.

Csak az 500 millió forint feletti hiteleket és csak a tőketartozást számoltuk. Felfelé torzíthat viszont, hogy a hitelek egy része keretmegállapodásból eredhet, azaz nem biztos, hogy a teljes összeget lehívták vagy le fogják hívni.

Ingatlanok esetében, ha szükséges volt, ellenőriztük a hitel összegét a tulajdoni lapon. Mivel a cégcsoportok, különösen a Mészáros-féle tőzsdei cégek és leágazásaik tulajdonosi szerkezete meglehetősen szövevényes, ráadásul a hitelbiztosítéki nyilvántartásból nem is derül ki feltétlenül az eredeti adós, nem egyes cégek hiteleiről, hanem az úgymond ,,kötődő érdekeltségek" kötelezettségeiről beszélünk.

Egy-két fontosabb esetben forrásként kezeltük a nem cáfolt sajtóközléseket is. A Vistonta Projekt (keményítőgyár) MKB-Exim hitelének összegét például a Heti Válasz kalkulálta ki, mi pedig egyéb adat híján vélelmeztük a feles megoszlást. A hiteldömping mechnanizmusának megértésében pedig nagy segítség volt az Index és a HVG elemzése.

Háttérbeszélgetésekkel féltucatnyi szakértő forrás, bankárok, pénzügyi elemzők és szakújságírók segítették az Átlátszót.
Mégis, mire kapták?

Garancsi István: darabra legtöbb jelzálog a Market Építőt érinti, a jogosultak kizárólag ,,valódi" kereskedelmi bankok. A hitelbiztosítéki nyilvántartás adataiból az következtethető ki, hogy valamennyi hitel projektfinanszírozás, a fedezet elsősorban a munkákból eredő árbevétel. Összegében jelentős a Garancsi-csoport két eximbankos hitele is: a sokat elemzett Kopaszi-gáti és Clark Ádám téri építési beruházások elősegítésére.

Mészáros Lőrinc: magánhitelei földvásárlásokat szolgáltak. Tetemes jelzálog van a vidéki napilapokat kiadó Mediaworksön - a teher a Pecina-időkben került a cégre, alighanem a Pannon Lapok Társasága felvásárlásának megsegítésére. Kiemelkedőnek mondható az R-Kord, a Fejér-B.Á.L. illetve a Mészáros és Mészáros Kft.-t érintő jelzálog, ami mind projektfinanszírozást takar, fedezete az infstrastuktúra-közmegrendelések bevétele. Hárommillió euró értékben jegyeztetett be jelzálogot az állami Eximbank a Wamsler SE kanadallógyárra 2016-ban. Vagyis akkor, amikor papíron még nem volt az anyacég Opus Global Mészárosé, de már szóltak hírek arról, hogy abba az irányba tart.

Szíjj László: a Duna Aszfalt a nagyrészt állami munkák projektfinanszírozására kapott hitelt az MKB-tól és más bankoktól. A hitelbiztosítéki nyilvántartás mutat egy orosz állami érdekeltségű sberbankos jelzálogot is 2017-ből, de sajnos a hitel összegét ebben az esetben nem tartják nyilván.

Andy Vajna: a TV2 felvásárlása az egyetlen, egyébként elég alaposnak tűnő módon körülbástyázott hitelügylete - legalábbis a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint. Számos más Vajna-céget is terhel jelzálog az adóson kívül ezen ügylet kapcsán.

Tiborcz István: ingatlanberuházások (Mahart-székház és szomszédsága)

Matolcsy Ádám: Orgio/New Wave Media céget terhelő jelzálog még Száraz István tulajdonlása idejéből. Banki informátoraink ezt tartják a legkockázatosabb hitelnek, lévén az Origo a Telekom-időkben még masszívan veszteséges volt, s a jelek szerint az eredmény jelenleg is nagyban függ az állami hirdetésektől.

A hitelbiztosítéki nyilvántartásban mindenesetre nyomon követhető, hogy az MKB-s kölcsön időről időre, legutóbb tavaly decemberben bővült újabb biztosítékokkal: alapvetően követelésekről szól, de immár elidegenítési és terhelési tilalmat is feltüntet. A jegybankelnök fia érdekeltségei közül a Balaton Bútort is terheli jelzálog, méghozzá a családi érdekeltség NHB Banké.




Bankjaik vannak, bankáraik nincsenek

- ezt szintén pesszimista bankár-forrásunk említette, azt igazolandó: hiányzik a szakértelem is, ami óvatosságra ösztönözné a csapatot.

A Fidesz gazdasági/pénzügyes szárnyát évtizedeken keresztül két sztárbankár neve fémjelezte: a valahai OTP-s második ember Spéder Zoltáné, és a mindenféle állami bankokat, pénzügyi hivatalokat vezető Töröcskei Istváné. Mindketten csúful végezték a 2014-es választásokat követő oligarchacsere során. Spéder esetét ebben a cikkben foglaltuk össze, Töröcskeiről pedig egyebek mellett itt és itt olvashat. Ők még azokban az időkben voltak menők, amikor a Fidesz egyik ideológiai sarokpontja éppen a bank- és bankárellenesség volt.

A saját bank ötlete még a G-nap előttre datálódik. Annak ellenére, hogy a Simicska-féle Közgép cash-flow-ból és előlegből is képes volt finanszírozni gyakorlatilag ugyanazt az állami munkát (mindent), amit most utódai végeznek. Ekkoriban Simicska Lajos cégcsoportja termelt évi tízmilliárd forint feletti tiszta hasznot, amit kézenfekvőnek tűnt bank alapításába vagy megvételébe fektetni, a tervek azonban fennakadtak a G-napon.

Párhuzamosan ment a takarékszövetkezeti rendszer áramvonalasítása Garancsi István, de főképp Spéder Zoltán elgondolásai alapján. A kezdeti terv az OTP megszorítása volt. Ez túl nagy falatnak bizonyult ugyan, azonban remeknek tűnt takszöv-biznisz a fidesz-közeli bankrendszer alapjainak. Különösen azután, hogy a túl mohónak bizonyult Spédert levették a tábláról.

A többi kereskedelmi banki szerzemény a közelmúlt gyümölcse, abban ugyanakkor nem téved aggodalmaskodó forrásunk, hogy Spéderékkel összevethető pénzügyes szakembert egyelőre nem termelt ki a tenderarisztokrácia. Viszont a Matolcsy vezette jegybank bevezette és töretlenül folytatja az őrültnek tűnő unortodox monetáris politikát, a BUBOR tavaly ősszel például negatív tartományba csúszott. A NER gatyáig eladósodott krémjének immár személyes érdeke, hogy a gyakorlat töretlen maradjon.

Szépen hangzik a ,,nemzeti" tulajdon szlogenje is. Csakhogy éppen annak köszönhető, hogy Magyarország viszonylag épségben vészelte át a kétezres évek végének gazdasági krízisét, hogy a leánybankok külföldi tulajdonosai a zsebükbe nyúltak, amikor gond volt. Erősek a kételyek, hogy a proxyk ezt megteszik-e majd hasonló esetben.

Rádi Antónia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gondok a basiábránd nagy magyar összeszerelő üzemben
  2018-01-28 09:45:10, vasárnap
 
 


"Kést rántott a gépsor mellett" - drámai helyzetkép a magyar járműiparból


Miközben a járműipar újabb technológiai trendjei egyre több szakértelmet követelnek, addig Magyarországon ezzel ellentétesen, egyre inkább "leértékelődik" a munkaerő minősége. Az óriási fluktuáció közepette a tapasztalt emberek hátrányt szenvednek, miközben a vendégmunkások beilleszkedésével is akadnak problémák. Mindennek akár súlyos végkifejlete is lehet Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke szerint.


K. Kiss Gergely, 2018. január 24. szerda, 07:08



A multicégek által uralt magyar járműipar körülbelül 10 százalékos arányban tarthat igényt magasan képzett szellemi alkalmazottakra, nagy többségében viszont alacsony szaktudást igénylő betanított munkaköri feladatokat kínál - becsülte a Napi.hu-nak Kozma.
Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken - Elvadult a helyzet

Katasztrófa vár a régióra, még az életünkben



Ennek ellenére a vállalatok pr-csoportjai képtelenek relevánsan szólni ehhez a réteghez, amit már rögtön az álláshirdetések is jól tükröznek. A "folyamatos szakmai kihívás", "változatos tevékenységi kör", "remek, összetartó csapat" és egyebek ígérete után, amikor a munkavállaló a felvételt követően szembesül a monoton feladatokkal, a 3-4 műszakrendű, heti 50-60 órás munkavégzéssel, az éjjel-nappal rendelkezésre állás követelményével, a sok túlórával és a nem családbarát, tervezhetetlen munkarenddel, akkor finoman szólva nem annyira lesz kedve dolgozni - vélekedett.

Miközben sok szó esik az állami szférából való elvándorlásról, nincs reflektorfényben, hogy gazdaság húzóágazatát jelentő járműipar munkahelyeinek népszerűsége milyen nagyot zuhant.

A multinacionális vállalatok összeszerelő-üzemei az 1990-es évek második felében és a 2000-es évek elején azt a munkavállalói csoportot tudták fölvenni, amely a saját szakmájában nem tudott elhelyezkedni, illetve a foglalkozása a járműiparénál alacsonyabb jövedelmet biztosított számára - magyarázta Kozma. Sokak közt asztalosok, esztergályosok, vendéglátósok, bolti eladók, hentesek és pékek érkeztek a gyártósorok mellé, miközben a multik körülbelül 30 százalékkal magasabb bért biztosítottak nekik a hivatásukhoz képest.

Ma inkább az Aldi, a Lidl és a Tesco a cél

Az elvándorlás trendje az elmúlt néhány évben megfordult: a jelentős kereskedelmi, építő-, illetve vendéglátóipari béremeléseknek köszönhetően most már az ottani kis- és középvállalatok is kezdik utolérni az iparág bérszínvonalát - főként a sori összeszerelő operátorok szintjén.

Ennek következményeként a "régi" dolgozók nagy többsége visszatért az eredeti szakmájához. Ők még akkor is elmennek, ha ott tízezer forinttal kevesebbet kapnak, hiszen akár árufeltöltőként is könnyebb munkát végeznek, nem szalag mellett dolgoznak és nyolctól fél ötig tartó "normál" munkarendben dolgoznak, így elkerülhetik az éjszakázást és nem kell adott esetben 1-1,5 órát a céges busszal oda és vissza utazniuk.

Mindezt megfejelik még a "kizsákmányolásra alkalmas jogszabályok", hiszen a számos autóipari cég és beszállító esetében a munkaidő-keretre vonatkozóan az Munka Törvénykönyve csak azt írja elő, hogy 12 órás napi munkavégzési idő mellett, minimum havi egy vasárnapot kötelező csak kiadni.

A szakember szerint a dolgozók most már nem csak fizetési számokban, hanem "csomagban" gondolkoznak: például milyen a munkarend az adott helyen, mennyi pihenőnapjuk lenne, kiadják-e abban az évben a szabadságot, agyon vannak-e dolgoztatva, vagy sem és egyéb tényezők. A járműszektor régi munkásaira ezért már nem jellemző, hogy a multik között vándorolnak. Aki ismeri és egyszer otthagyja ezt a vállalati kultúrát, az jellemzően nem megy vissza még egyszer - tapasztalja az érdekképviseleti vezető.

A "bődületes" munkaerőhiány következményei

Az elmúlt években a járműiparban 13-18 százalék közötti béremelések voltak átlagosan - az erősebb multiknál sikerült megállapodni két évre leosztott 30 százalék körüli bértömeg-emelkedésben. Ennek oka, hogy olyan mértékű a létszám-elvándorlás, a fluktuáció, hogy most már nem az a kérdés, hogy tudnak-e újoncokat toborozni, hanem hogy miként tudják megtartani, illetve elcsábítani a konkurenciától az embereket.

Sok esetben fejvadász cégeket fogadnak, amelyek a saját gyárkapujuk elől próbálják "levadászni" a munkavállalókat. Emiatt óriási feszültséget is okoz, hogy a kezdőbérek az átlagos béreknél jóval nagyobb ütemben emelkednek.

Az évtized közepéig a nagyobb ágazati vállalatok politikája arra épült, hogy munkaerő-kölcsönzőkön keresztül hoznak utánpótlást, például Ózdról vagy Nyírbátorból, és azt gondolták, hogy ezek az emberek kifogyhatatlanok. Ám ez a munkaerő-hátország lényegében tovatűnt - mostanra a kölcsönzött dolgozók elfogytak.

Vendégmunkások: kicsit sem a legjobbak jönnek

A vállalatok szükségintézkedéseinek - illetve a kormányzat hathatós támogatásának - köszönhetően ma már nagyon sok helyen dolgoznak elsősorban ukrán, másodsorban szerb és román munkavállalók.

A korábbi években jellemzően Nyugat-Ukrajnából hoztak munkásokat - akik valamennyire beszélték, vagy törték a magyar nyelvet -, ám abban az országrészben elfogytak az emberek, főként a lengyel és a cseh munkaerőpiac felszívó hatásának köszönhetően.

A magyarországi cégek így most már kénytelenek a fejletlenebb Kelet-Ukrajnából hozni dolgozókat, ahol viszont más a munkakultúra: nincs meg az intenzitás és a kommunikáció is sokkal nehezebb velük. Mi több, a kelet-ukrajnai munkavállalók közül rendszerint azok jönnek hozzánk, akiket Szlovákiába nem vesznek fel. Ezzel a jobb képességű munkavállalókat a szlovák cégek "lefölözik".

Az ukránokkal szemben nagyon vegyesek a tapasztalatok: van ahol könnyen bekapcsolódtak a munkába, de elterjedt vélekedés, hogy a szakmai színvonaluk nem üti meg az elvárt szintet. Egyes cégeknél nagyon komoly problémák vannak, mind a munkavégzésüket, mind a habitusukat illetően.

Ismétlődő panasz, hogy a fizetés utáni napokon 2-3 napig "hullarészegen" fekszenek, így akkor a munkában használhatatlanok. Egyes szállásokon dulakodásokról érkezett hír, volt olyan üzem, ahol a lopások szaporodtak meg, másutt pedig a WC-ben "használati utasítást" kellett kihelyezni, mert a dolgozók dohányoznak és összetörik az ülőkéket.

A gép mellet dolgozóknak pedig "szoknia kell", hogy probléma esetén a szerbek kiabálni kezdenek, ahelyett, hogy elmondanák a bajukat. Nem tipikus, de volt olyan eset is, hogy két szerb dolgozó összeszólalkozott, mire az egyik kést rántott és azzal kezdett fenyegetőzni. Akadtak egészségügyi problémák is, az egyik kolléga például rühes volt - sorolta a kirívó eseteket.

Nem beilleszkedni akarnak, hanem továbbállni

Kozma nem állítja, hogy minden vendégmunkással baj lenne, a gond inkább szerinte abban gyökerezik, hogy a hozzánk érkezők ittlétét nem az határozza meg, hogy be akarnak illeszkedni és le akarnak telepedni, hanem a nyugatra való továbbállást fontolgatják. Így sokan mindössze néhány hétig, vagy hónapig maradnak nálunk és ilyen a hozzáállásuk is.

Ez a fajta munkaerő-leértékelődés valamelyest kiküszöbölhető lenne, ha a bérszínvonal tekintetében legalább Szlovákiával és Csehországgal szemben be tudnánk hozni a lemaradást - értékelt.

Felborult az értékrend a vállalatoknál

A munkaerőhiány a járműiparban "kitermelte", hogy a legtöbb cégnél működik dolgozói ajánló program. Ennek keretében, ha a régi dolgozó beajánl egy újat, aki ott is marad bizonyos ideig - általában 3-6 hónapig-, akkor pluszpénzt kap érte. Ez a legutóbbi időkig rendszerint egy jelképes 100 eurós fejpénz volt, amelyet most drasztikusan fölemeltek 1000 euróra.

Ám a dolog itt nem áll meg, hiszen az új kollégát rendszerint jutalmazzák is: egyhavi pluszbért kap, ha 3 hónapig ott van és nem hiányzik öt napnál többet. Ezt a pénzt viszont a régi kollégák nem kaphatják meg.

A cég jellemzően úgy gondolkodik, hogy ez még akkor is megéri, ha százból csak öt ember marad három hónapig, hiszen a legnagyobb fluktuáció az újaknál van, ugyanis körülbelül a 80 százalékuk elmegy. A törzsgárdánál viszont visszatetszést kelt, hogy miért adnak plusz egyhavi bért 3 hónap után annak, aki csupán kezdő, s az adott időszakban az értékteremtő képessége minimális.

A legnagyobb feszültség gyökere azonban az, hogy a belépő fizetéseket általában a régi dolgozók bérszintjére emelik. Például a régi kolléga ezer forintos órabéren van, a "gyakornoki" díj pedig 800 forint volt korábban, de mivel ennyiért már nem találnak embert, kénytelenek fölemelni a belépő bért is ezer forintra.

Az 3-5-10 éve ott dolgozók tömege viszont azt érzi, hogy "az én munkám leértékelődött, hiszen tíz év tapasztalat után ugyanazt a bért kapja egy kezdő is, kevésbé hatékony munkavégzés okán" - mondta Kozma.

Egy tapasztalt ember magasabb hozzáadott értéket termel, hiszen jóval több munkafolyamatot ismer, több feladatkörre "berakható" - például tud kábelt konfekcionálni, csatlakozókat rögzíteni -, az új ember viszont csak azt tudja, amit éppen betanult, és ez hónapokig nem változik. Mivel a régi dolgozó sok mindenhez ért, adott esetben minden héten más munkára küldik, "dobálják", miközben az új mindig ugyanott lehet. A legkönnyebb munkákat ajánlják nekik: például olyan cégeknél is, ahol többnyire az állómunka jellemző, ülőmunkát kínálnak nekik, csak nehogy távozzon.

Veszély: rossz válaszokat adnak a cégek

Gyakorivá vált hozzáállás, hogy az újoncok kiváltságokat élveznek. Például pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy valakit igazolatlan hiányzás mellett ne bocsássanak el, ámde ma már bevett, hogy az újak ezt megtehetik. Van, hogy valaki három-négy napig nem jön, utána megjelenik, mégsem küldik el. Próbaidős és táppénzre megy, mégsem küldik el, csak jöjjön vissza - magyarázta Kozma.

A vállalat üzenete pusztán annyi, hogy "kedves régi dolgozó, én akkor tudlak tehermentesíteni, hogy ne kelljen rengeteget túlóráznod, hogy ha képesek vagyunk fölvenni a piacról új embereket". A régi dolgozó viszont joggal érzi, hogy nincs megbecsülve.

Kozma Zsolt szerint az ilyen lépések abból erednek, hogy a multik magyar leányainak cégkultúrájába nem épült be, hogy a jelenlegihez hasonló válságos helyzeteket munkavállaló-barát módon kezeljék. A dolgozók "csereszabatosságához" szoktak hozzá, most pedig hirtelen ad-hoc, kaotikus húzások követik egymást.

Mindent meghatároz, hogy alapvetően függnek az anyavállalatuktól, akik meghatároznak egy 2-3 éves pénzügyi tervet, amit kötelező hozni. A rendelkezésre álló költségből, vagy minimálisan túllépve kell megoldaniuk mindent. Amit tehet, hogy az anyacéghez fordul és pénzért "könyörög", amit igen nehéz megindokolni, miközben egész Kelet-Európában létszámgondokkal küzdenek a vállalatok.

Az ágazat egyre bonyolultabb - az oktatás ezt nem követi le

Az autóipar nemzetközi folyamatainak megfelelően a csúcsgyártók egyre bonyolultabb technológiájú termékeket hoznának ide. Ehhez kvalifikáltabb munkavállalóknak kellene rendelkezésre állnia - ezzel szemben mégis egyre gyengébb munkaerővel szembesülnek Magyarországon. Így a fő csapásirány, hogy a multik azon gondolkoznak, hogy miként lehetne egy bonyolult termék gyártástechnológiáját egyre jobban "lebutítani", hogy azt gyengébb képességű munkavállalók is el tudják végezni.

Ám, ha egy technológia le van butítva, az egyben azt is jelenti, hogy azt a folyamatot, amit egy német munkás el tud végezni, ahhoz Magyarországon három munkavállaló kell. De még így is alig van munkavállaló, hogyan lesz akkor három? - tette fel Kozma Zsolt a költői kérdést.

A munkaerőhiány miatt túl vannak hajtva az emberek, így nincs idejük képezni magukat, még ha szándékuk, lehetőségük lenne is. (Korábban a dolgozóknak tanulmányi szerződés nélkül is lehetett érettségit szerezni, amelyhez kellett adni bizonyos mennyiségű munkaidő kedvezményt, ezt a rendelkezést azonban kivették a Munka Törvénykönyvéből 2012-ben.)

Mire lehet számítani ezek után?

Kozma Zsolt szerint az iparágban most az fog racionalizálódni, hogy minden cég a meglévő munkavállalói létszámához igazítja a termelési volument és várhatóan nem fog több munkát idehozni. Magyarország "orrvérzésig" tolta az új munkahelyteremtő projekteket, és most már jól látszik, hogy a tervek túlzóak voltak, mert nincs hozzájuk elegendő ember.

A csúcsvállalatok az új munkafolyamatokat Romániába, Albániába, Moldáviába stb. vihetik - főleg a legalacsonyabb hozzáadott-értékű folyamatok esetén. Másik opció, hogy egyáltalán nem hoznak Kelet-Európába termelést, mondván, nincs biztosítva ehhez a szakértelem.


https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kest_rantott_a_gepsor_mellett_dramai_helyze tkep_a_magyar_jarmuiparbol.655293.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 310 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.