Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A Budapest-Belgrád hazaárulás
  2018-01-07 23:06:05, vasárnap
 
  A Budapest-Belgrád hazaárulás

2017. május 17. 09:53 - Pataki Márton


Eljött az a nap, amikor Orbán Viktor és kormánya az Oroszországi Föderáció mellett már a Kínai Népköztársaság érdekeit is Magyarország elé helyezi. A Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett fejlesztése csak akkor érné meg, ha a kínaiak vissza nem térítendő támogatásából épülne. Erről azonban szó nincs: az első fillértől az utolsóig a magyar adófizetőket terheli. Egy olyan közlekedési beruházás, amely már tervezett célja szerint sem Magyarországról vinne, vagy Magyarországra hozna árukat. Figyelemre méltó, hogy a kormány által készíttetett félmilliárd forintos tanulmányt 10 évre titkosították, miközben ezeknek az a funkciója, ahogyan a PwC olimpiai vagy a Rothschild Paks 2 tanulmányánál láttuk, hogy jó pénzért védjék a védhetetlent. Valószínűleg itt nem sikerült, és nem is lett volna könnyű dolguk, mert ezer sebből vérzik a koncepció.


http://m.blog.hu/pa/patakimarton/image/budapest-belgrade.jpg


Nézzük tételesen, hogy miért értelmetlen ez a beruházás:

1. Megtérülés: szakértői becslés alapján napi 4,4 szerelvényre lehet számítani a vonalon, az ezektől beszedett pályadíj alapján történelmi, 2400 éves !!! távlatba vész a beruházás megtérülése. Ha a becslésben nagyságrendi tévedés történt, és csak 240 évről van szó, akkor sem vagyunk sokkal beljebb. A pályadíjon túl semmilyen más közvetlen bevételre nem számíthat Magyarország, hiszen például hiába Magyarország területén lépnének be az áruk az Európai Unió területére (ami nem is igaz, hiszen Görögországból , a pireuszi kikötőből indulnának a szerelvények), a vám az Unió közvetlen bevétele.

2. Logisztikai központ: a kormány állításai szerint azért előnyös ez a beruházás, mert majd Magyarország lehet az elosztóbázis a kínai áruk számára Európában. Ez az elképzelés józan paraszti ésszel beláthatóan is naiv elképzelés. Képzeljük el, mondjuk Sanghajból a szuezi csatornán keresztül 14.500 kilométert megtéve, bő két hét alatt érkezik egy konténerszállító hajó Pireuszba. Itt jó esetben 12 óra alatt átteszik vasútra a konténereket. Majd kb. 1500 kilométert a szupergyors új vasútvonalakon bő kilenc órát vonatozik Budapestig, ahol ismét lerakodnak...de miért is? Miért ne vigyék el még 700 kilométert Münchenig? A budapesti elosztóbázisnak sok értelme nincs, vagy megoldják a kikötőben, vagy közelebb a célpiacokhoz. Ha ránézünk a szállítási időre, akkor az egész projekt értelme megkérdőjeleződik, hiszen ha a tehervonatok 160 km/h helyett csak 30 km/h-val haladnának, az szállítási idő a Sanghaj-Budapest viszonylatban kb. 10 százalékkal lenne csak hosszabb.

3. Közlekedés javítása: természetesen igaz, hogy a kínai árukon kívül a magyar személy- és áruszállítás is fejlődne Szerbia irányába, csak éppen nincs ilyen igény, ennyi pénzért. A Budapest-Kelebia vonalon jelenleg összesen napi 4000 ember utazik. A jó esetben (ez csak becsült érték, és jelenleg az a megfigyelés, hogy a közbeszerzéseken a legjobb ajánlatok is érdemben magasabbak) 550 milliárd forintos fejlesztés azt jelenti, hogy mindannyiukra 137,5 millió forintot költenénk, miközben a kisebb hibák kijavítására, amelyek miatt engedélyezettnél az ország jelentős részében lényegesen lassabban haladhatnak csak a vonatok, nincs pénz. A magyar termelők tengeri áruszállítási igényeinek kiszolgálására pedig hagyományosan megfelelőek az adriai kikötők, Trieszt, Koper, Rijeka.

4. Finanszírozás: a kormány igyekszik rendkívül kedvezően, szinte ingyen pénzként bemutatni a kínai 20 éves, dolláralapú, 2,5 százalékos kamattal bíró hitelt, de egyáltalán nem az. Ma a magyar 3 éves lejáratú, forintalapú adósság kamata 1 százalék körül van. A 10 éves forintalapon 3 százalék. A 20 éves amerikai államkötvény kamata 2,74 százalék. A Kínai Népköztársaság áldozatvállalása (nem realizált nyeresége) nagyságrendileg 15 milliárd, a magyar adófizetőké legkevesebb 700 milliárd...
Összességében tehát gyakorlatilag tisztán magyar teherviseléssel építünk valamit, amiből elsősorban a kínaiaknak lesz hasznuk, miközben minden kockázat is minket terhel. Ugyanis semmiféle garancia nincs arra nézve, hogy milyen forgalom lesz a vonalon, fogják-e ténylegesen használni. Mennyivel elfogadhatóbb lenne, ha kínaiak a saját költségükön megépíthetnék, üzemeltethetnék mondjuk harminc évig, a MÁV pedig fizetné nekik használati díjakat...ha Magyarországnak olyan kormánya lenne, amelyiknek számítanak a nemzeti érdekek, akkor más konstrukció nem is nagyon merülhetne fel. Milyen megfontolások vezethetik akkor a Fideszt? Természetesen adódik az egyszerű korrupció, hogy Orbán Viktort egyszerűen megvették. Ennél talán eggyel még rosszabb, ha az egész csak arról szólna, hogy magyarok kárára kötött üzletekért cserébe a keleti diktátorok körében úgy tesznek mintha komolyan vennék, a Lukasenkók, Putyinok, Erdoganok között fotózkodva nemzetközileg fontos embernek gondolhatja magát. A Budapest-Belgrád vasúti projekt még egy ok, hogy 2018-ban le kell váltani Orbán Viktor kormányát, mert akkor még le lehet majd állítani az építkezést, fel lehet mondani a szerződést, míg 4 évvel később az okozott kárt már nem lehet majd helyreállítani.



http://patakimarton.blog.hu/2017/05/17/a_budapest-belgrad_hazaarulas
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért hallgat Varga Mihály? Törvényi határidőn belül nem tud
  2018-01-07 23:01:42, vasárnap
 
  Miért hallgat Varga Mihály? Törvényi határidőn belül nem tudott elszámolni a miniszter a kitűzött célt ezermilliárdokkal meghaladó államadóssággal.

2018. január 07. 01:34 - Pataki Márton

Elbukott a Széll Kálmán Terv, a Fidesz tovább növelte az államadósságot

A Széll Kálmán Tervben 2017. év végére célul kitűzött 55% helyett 74,5% lesz az adósságráta, így még a kormány számai alapján is elbukott az államadósság elleni küzdelem. Az Együtt arra kéri a választókat, hogy lássanak át a Fideszes propagandán, és a kormány valós teljesítménye alapján döntsenek a szavazatukról.

Nem válaszolt Varga Mihály az Országgyűlésről szóló törvény által megszabott határidőben az Együtt kérdéseire, amelyben a Széll Kálmán Terv teljesülését kértük számon. De persze mit is válaszolhatott volna? Az Orbán-kormány 2011. március 1-jén jelentette be a Széll Kálmán Tervet. Az ,,Összefogás az adósság ellen" alcímmel rendelkező terv célja az államadósságnak a bruttó hazai termék 50 százalékának megfelelő szintre történő csökkentése volt 2018-ra a 2010. év végi 80,5 százalékról. Ennek érdekében a 2017. év végére a Terv szerint a GDP 55%-ra kellett volna csökkenteni az államadósságot. Varga Mihály január 2-án azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy előzetes számítások szerint, az Eximbankkal együtt 75,4% lesz az adósságráta. A terv és a megvalósulás között 19,5 százalékpont a különbség, amely 7255 milliárd forintot jelent.

allamadossag.jpg

Az adósság elleni küzdelem tehát még a kormány számai szerint is elbukott. Az adósságrátában látható enyhe csökkenés azonban egy hazugságon, egy könyvelési trükkön alapszik. Ez a könyvelési trükk a magánnyugdíj-pénztári rendszer, a nyugdíjrendszer tőkefedezeti ágának a megszüntetése. Ettől azonban egy fillérrel nem kell kevesebb nyugdíjat kifizetni a jövőben, az a valóságban ugyan olyan kötelezettség, mint az államadósság. Ugyan az történt, mintha valaki a lakáshitelének egy részét a nyugdíj-megtakarításából törlesztette volna, majd úgy dönt, hogy többet nem tesz félre. Elképzelhető, hogy egy adott helyzetben ennek van értelme, de nagyon ostoba lenne a példánkban szereplő személy, ha azt gondolná, hogy a pénzügyi helyzete bármit is javult, mert valójában csak az egyik zsebéből tett át a másikba. A magánnyugdíj-rendszer fenntartása és az Orbán-kormány megvalósult költségvetési politikája mellett az államadósság már a GDP 92,9 %-ra nőtt volna, ami még további 6485 milliárd forintot jelent. Ez a 6485 milliárd forint hiányozni fog, amikor a jövőben nyugdíjakat kell fizetni.

De hová tűnt ez a 13 740 milliárd forint? Hiszen nem látjuk az iskolákban, a kórházakban vagy a szociális rendszeren, hogy mindenki úszna a pénzben. Egy részét ellopták: ebből gazdagodott meg Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Habony Árpád, Andy Vajna. A nagyobb része azonban az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikájának az elleplezésére ment el. Gazdasági növekedésben messze lemaradtunk Szlovákia és Lengyelország mögött, utolért minket Románia, és még az a viszonylagos prosperitás, amit érezhetünk is az eladósodáson és az őrült ütemben a választások előtt elégetett európai uniós támogatásokon alapszik.

Felélte és ellopta a Fidesz Magyarország jövőjét. Nem példa nélküli a közelmúlt magyar történelmében, hogy politikai megfontolásokból egy kormány trükközik a gazdasággal. De ezt soha nem lehet a végtelenségig folytatni, és minél később derül ki, annál súlyosabbak lesznek a következmények. Az Együtt arra kéri a választókat, hogy lássanak át a Fideszes propagandán, és a kormány valós teljesítménye alapján döntsenek a szavazatukról.


http://patakimarton.blog.hu/2018/01/07/miert_hallgat_varga_mihaly_torvenyi_hatari don_belul_nem_tudott_elszamolni_a_miniszter_a_kituzott_cel


--------------------------------------------------------------------------------- ----------


ez a mai Magyar nép többsége sajnos már pont annyira hülye,hogy már nem ért semmit a világból,csak azt amit egy plakátról max két sorban le tud olvasni



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Én igazán jókor váltottam
  2018-01-07 15:30:30, vasárnap
 
 
"Én igazán jókor váltottam"

Lámpavas I.


Bayer Zsolt, a Fidesz egykori szóvivője, lapunk publicistája (1993 szeptemberétől 1994 decemberéig) Hetedíziglen című vezércikke a Népszabadságban, 1993. október 13-án:

"Mert úgy is lehetett volna, hogy 1989-ben akasztunk. Itt volt, kéznél volt és kézreesett mindenki. Valódi gazember, gyilkos, kollaboráns és »ki csak gyáva volt, és lelkesedni rest«. Ők mind lámpavason szokták végezni. Ugyan, ki szólt volna? Néhány könyvmoly talán. Ki figyel oda rájuk, mikor indulatok - hát még, ha jogos indulatok! - ideje van. Úgy is lehetett volna.

Akkor túl lennénk az igazságtételen. S akkor el lennénk borítva megint rossz, üszkös, nehezen vagy soha nem gyó-gyuló sebekkel. Nem lehet elégszer elmondani: a történelem legszebb lapjaira kívánkozik, hogy nem így történt."
Kicsinyég
Bayer Zsolt publicista az Adalékok a nagy Fidesz-leleplezéshez című cikke, 1994. október 21-én a Népszabadságban:

"Most biztosan nem kéne megszólalni. Mert hát kit érdekel az egész? Kaptak öt százalékot, éppenhogy becsúsztak a parlamentbe... Fidesz? Ugyan kérem!

Azután meg, én igazán jókor váltottam.

Éppen jókor. Botrányok voltak már, de még potenciális esélyes volt a párt, sötét ló, akármi is lehetett volna belőle, így nem érhetett az a vád, hogy a végső bukás után menekültem el. Hja, kérem, fontos a jó ritmusérzék... Arról nem is beszélve, hogy milyen elegánsan tudtam hallgatni. Az »igazi« okokról... Semmi árulás, semmi fecsegés, diszkréció, pókerarc - mindjárt »csókos gyerek« lettem.

Most itt az idő az árulásra: igen, én, az alapító atyák egyike dr. Simicska Lajos és Tóth Béla miatt hagytam el a pártot.

Ugyanis nem szerettem őket. Nagyon nem. Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón. Meg a titok is egyre több lett, s a titkok számának emelkedésével párhuzamosan sűrűsödtek a fontos arcú fószerek, akikkel nem lehetett emberi szavakat váltani nőről, kajáról, piáról.

Na, a Tóth Bélát pedig a Bécsi Kávézóban mutatták be nekem, rizsfelfújtat evett a picim, málnaöntettel, aztán kért egy leveseskanalat, hogy rendesen ki tudja hörpölni a jó szaftját neki - na most, én igazán nem vagyok megjátszós, de ez mégiscsak zsenánt volt kicsinyég...

Hát így.

Ki hitte volna, hogy lassan majd megszeretem őket."
Lámpavas II.
Bayer Zsolt, a Duna TV kulturális igazgatóhelyettese az ATV Sajtóklub című műsorában, 2001. november 9-én:

"Akkor azért mégiscsak mondjuk ki, amit hiszen mindnyájan tudunk, Horn Gyula egy büdös bunkó, egy legutolsó büdös bunkó, ha úgy tetszik, egy angyalföldi proli, ahogy ő önmagát meghatározta. Az egész történetben csak az a szomorú - nem Horn Gyula, kit érdekelne Horn Gyula -, de Horn Gyula ebben az országban szabad választásokon is tudott miniszterelnök lenni. Ez a büdös bunkó, ez a baj vele...

...Na, de kicsodák ők? Miközben mondjuk egy Biszku Béla a mai napig remek nyugdíjjal él ebben az országban, ugye, jól mondom? Ezek között egyetlen némileg tisztességes ember volt, egy bizonyos Pap János, aki, nem tudom, milyen megfontolásból, mint Veszprém megyei titkár, legalább volt benne annyi kurázsi, hogy valamikor a \'90-es évek elején fejbe lőtte saját magát. Előtte a feleségét, aztán magát. Ez legalább egy becsületes dolog, mert egyébként mindegyik ezt érdemelné, tegyem mindjárt hozzá, hogy jövő héten legyen miről cikkezni az uraknak. Ha mindegyik fejbe lőtte volna magát, akkor most nem lenne probléma...

...Na, most azért álljunk meg egy pillanatra, kiemelt nyugdíjjal marha jól élni mind a mai napig, és ezek után még azt a jogot is vindikálni, hogy még mindig ők szabjanak zsinórmértéket ahhoz, hogy mi a helyes, hogy politikailag mi a frankó, hogy ők mondják meg, hogy \'56 mi is volt, hogy 1956-ban ezek a rohadt gyilkos gazemberek, ezek a mocsadék utolsó állatok most megpróbálják átretusálni \'56-ot egy ilyen szocialista forradalommá. Egyébként, ha \'56 szocialista forradalom volt, akkor ezek hogy magyarázzák meg: a saját elvtársaikat akasztgatták \'56 után!? Igen, a saját elvtársaikat akasztották. Egyébként \'56 nem volt szocialista forradalom, mint tudjuk, de ezek azt hiszik, hogy ők még most azt is meg fogják mondani, hogy ki a csőcselék, meg ki a frankó? És ki mit csinált \'56-ban, és ők majd eldöntik. És ezek után csodálkoznak, hogy ha van néhány ember, megkeseredett, egész életében testileg, lelkileg nyomorékká tett szerencsétlen, aki kifütyül egy Kovács Lászlót vagy egy Medgyessy Pétert, akik, ne felejtsük el már, kérem szépen, \'56 után az élet arról szólt, hogy Kádár rendszerében vezető funkcioná-riusnak lenni egyet jelentett a hazaárulással. A hazaárulás apoteózisa, az eredendő bűn maga Kádár János és november 4-e. Aki ezt végigcsinálta, és akik ezek után ott, abban egzisztált, ezeken a szinteken, az hazaáruló. Tetszik ez vagy nem tetszik, akkor is így van, és bizony a dolgokról kétféleképpen nem nagyon lehet gondolkodni, mint ahogy a hazaárulás is hazaárulás. Na most, ha a polgári oldal azt mondja, hogy a hazaárulás az hazaárulás és bűn, ők pedig azt mondják legjobb esetben, hogy hát olyan kis bocsánatos bűn, ha egyáltalán bűn, de igazából nem is bűn, két ilyen tábor között nincsen vita, mert nincsen miről vitatkozni. Ahhoz, hogy lehessen vitatkozni, azt gondolom, hogy kell legyen valami minimális konszenzus - de milyen konszenzust lehet kialakítani gyilkos, hazaáruló, senkiházi rohadékokkal, semmilyet -, és ha valaki időnként kifütyüli őket, akkor utána nem megsértődni kell, hanem mélyen elgondolkodni és elmenni örökre a büdös francba, és nagyon örülni, hogy nem lógunk a lámpavason. Ez a véleményem röviden őróluk."
A város peremén
Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája egy budafoki fórumon, 2002. április 15-én (MTI-jelentés):

"A szombati rendezvényről szólva Bayer Zsolt újságíró a fórumon kijelentette, hogy 1988-89-es hangulatot érzett a Kossuth téren. Úgy vélte: a rendezvénynek az volt az üzenete, hogy akik a polgári kormány mellett szavaztak, mélységesen elkötelezettek a polgári Magyarország mellett. Bayer Zsolt szerint a rendezvény résztvevői megmutatták, hogy leküzdötték kisebbrendűségi komplexusukat és kishitűségüket.

Az újságíró megjegyezte: soha többé nem fordulhat elő az, hogy Magyarországon a polgári erőknek ne legyen médiaháttere. - Egy hét múlva vasárnap Magyarország nem fogja engedni azt, hogy a vízfejű Budapest, ezen belül Pest lumpenprolijai döntsék el, mi történjék ezzel az országgal - fogalmazott Bayer Zsolt."



http://nol.hu/archivum/archiv-58249-42371
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Komolyan vette a liberális kulimászt | Magyar Idők
  2018-01-07 14:32:13, vasárnap
 
  Komolyan vette a liberális kulimászt

Magyar Idők

http://magyaridok.hu/kultura/komolyan-vette-liberalis-kulimaszt-2273590/

Ez a kedvenc új irányom, hogy megírják, milyen kegyetlen hely igazából Svédország meg hogy a finn gyerekek egymást mészárolják az iskolában. Hamarosan jönnek majd a cikkek, hogy Svájcban az emberek csöveznek az utcán, a német ipar haldoklik, és hogy az olasz pizza igazából kurva szar a magyar szalonnához képest.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Extrém forgalom év elején a Szent Imre Kórházban
  2018-01-07 14:25:44, vasárnap
 
 

3 orvos, 102 beteg, 9 óra a sürgősségin.

20 milliárdot költött 2 év alatt a kormány a határontúli focira


https://78.media.tumblr.com/6d9844cad5cf4bfc1ced1d4614d42cb2/tumblr_inline_p23jdz S7TH1qbuftg_500.jpg

--------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------

Extrém forgalom év elején a Szent Imre Kórházban
Tenczer Gábor

2018.01.05. 18:26

Óriási tömeg volt január 3-án a kórház sürgősségi osztályán. Több mint száz beteg, néhány orvos. Az ismert barlangi mentő feleségének a folyosó padlóján fekve adták be az infúziót. Kilenc órát töltöttek a váróban, néhány zacskó ropival.

Adamkó Péter ismert barlangász, barlangi mentő nemrég egy posztot tett közzé a Facebookon, amiben felesége több órás kálváriájáról számol be a kórház sürgősségi osztályán. Mint írja benne: ,,szerdán január 3-án gyermekem édesanyja, Hajni a munkahelyén kb 14 óra 30 perckor rosszul lett".

A beteget kihívott mentők az ügyeletes Szent Imre kórház sürgősségi osztályára vitték, ahol az adatfelvételen kívül órákig semmi sem történt vele.

Gerincfájdalmakkal órákig ácsorgott a folyosón, százkét társával együtt! Ennyit számoltak össze az ott lévők kínjukban!

- írta a felháborodott barlangász.

Adamkó este hétkor ért a helyszínre. Mint leírta, a látvány megdöbbentő volt. Emberek tömege állt a folyósokon. Néhányan ültek, már akinek akinek jutott szék a folyosón és felvételi ablak előtti apró váróban meg a szendvics automaták előtti teremben. Volt vagy tíz tologatható hatalmas kórházi ágy rajta eszméletlen vagy félig-meddig eszméletnél lévő emberekkel, Adamkó szerint nem túlzás, hogy haldoklóval.

A poszt folytatása szerint eközben a mentők újabb és újabb hordágyon lévő szerencsétlent hoztak be. Volt aki már szinte gépen élt és palackból kapott oxigént. Az ápoló a betegektől a folyosón vette le a vért.

Nem tudom hány orvos lehetett szolgálatban, de háromnál nem több, ezek közül kettő biztos, hogy még rezidens volt. Kiszolgáló személyzet, aki a folyosón futkosott, maximum tíz.

- írta a barlangász.

Adamkó feleségének bevitt egy kemping matracot, egy úgynevezett polifoamot. Mivel állni már nem tudott, a kórház folyósólyán feküdt le az emberek lába között. A folyosón kapott a földön fekve infúziót. Az ugyan egy kevésbe forgalmas kórházi folyóson cseppeget le, de csak a találékonyságuknak köszönhetően.
Forrás: Adamkó Péter Facebook-oldala
Forrás: Adamkó Péter Facebook-oldala

Kilenc és félórai ottlét után éjfél előtt távozhatott zárójelentés nélkül a beteg, mert arra is lehetett volna várakozni. Mindez elvileg éhen-szomjan, mert az ott lévő kávé és üdítő automatákon kívül egy harmadikban ropit lehetett csak kapni.

Megkérdeztük a kórházat, mi történt, hogy így felfordult a sürgősségi osztály. A válasz szerint a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház sürgősségi osztályán a betegforgalom az elmúlt napokban rendkívül mód megnövekedett. Az osztályon dolgozó orvosok az elmúlt két nap alatt 231 esetet láttak el, melyek több mint fele az esti órákban érkezett. Megfeszített munkával, szorosan együttműködve a kórház többi osztálynak orvosaival, és ápolóival, minden egyes beteget elláttak.

Hozzátették: a betegek behívása, vizsgálata a triage vagyis osztályozó vizsgálat után történik. Azok az esetek amelyek azonnali ellátást igényelnek minden esetben prioritást élveznek. A sürgősségi osztályra szállítják az alkohol, és drog problémákkal behozott embereket is, akik nagy kapacitást kötnek le, ezzel is megnehezítve a megnövekedett betegforgalom ellátását.

Frissítés: Mentősként dolgozó olvasónk szerint azért van egy-két probléma a történettel az egészségügy szempontjából. Mint írta, a KÁNY (Központi Ágynyilvántartó az Országos Mentőszolgálat irányításon belül) eleve nem küldhette volna már oda az eseteket. A kórháznak jeleznie kellett volna a KÁNY-nak, hogy ennyi, ne tovább, vigyék máshova, mert tele vannak. Hogy ez megtörtént-e, és ha igen, miért nem léptek, azt nem tudni.

Ennél is nagyobb probléma szerinte (és ez egy korábbi esetnél is kijött, amikor meghalt egy néni 5 óra várakozás után), hogy Magyarországon nincs ún. triage nővér, aki képes arra, hogy végigrohan a soron és triázsol, azaz, ami akut azt előreveszi, aki pedig ráér, azt várakoztatja, aki meg nem sürgősségi, azt elküldi a körzeti orvoshoz vagy szakrendelésre. Ez rámutat arra is szerinte, hogy itthon egyre kevesebb az amúgy is nagyon kevés oxiológus (sürgősségi) szakember, és egyre kevesebb lesz, mert ki az, aki 10 évet tanul azért, hogy mentőzhessen vagy a sürgősségi osztályon "szívjon babért meg két marék rizsért".

Frissítés 2: Egy, a Szent Imre sürgősségi osztályán tanult szakorvos olvasónk is reagált az esetre és a mentős olvasónk véleményére. Levele szerint a budai oldalon nincsen és soha nem is volt máshol sürgősségi osztály, így a helyettesítés csak további problémákat vetett volna fel. Másrészt a betegek jelentős része (60-70%) nem mentővel, hanem saját lábán érkezik. Harmadrészt a többi fővárosi sürgősségi osztály is állandóan túlterhelt, nagyjából ennyire. Negyedrészt a sürgősségi ellátás után a betegek kórházi elhelyezése viszont a Szent Imre Kórházban történik. Így a mentőktől indokolatlan lett volna a beteget elszállítatni máshova (pl. a Délpesti Jahn Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályára), amiután ismét mentővel vissza kell szállíttatni a Szent Imre Kórházba (sebészeti, neurológiai, belgyógyászati, stb. osztályra). Úgy véli a probléma jogos, van probléma. De jelen probléma nem a KÁNY vagy az OMSZ szintjén van. Ott más problémák vannak, írta.

Végül hozzátette, hogy Magyarországon, minden sürgősségi osztályon, minden műszakban van szakképzett, gyakorlattal rendelkező triage nővér. Az lehet, hogy nincs szakorvos, nincs egyéb nővér, nincs betegszállító, nincs adminisztrátor, nincs gyógyszer, nincs hely. De triage nővér nélkül nem tud elindulni és működni a műszak.



https://index.hu/belfold/2018/01/05/extrem_forgalom_ev_elejen_a_szent_imre_korhaz ban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rablóhadjárat: pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak
  2018-01-07 10:51:25, vasárnap
 
 
2018. január. 01. 10:00 2018. január. 02. 09:29 Gazdaság

Rablóhadjárat: pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak


Farkas Zoltán


Nagyon nekibátorodott Orbán Viktor az első kormányzása óta. Akkor még kisebb trükkökkel emelt ki százmilliárdokat a költségvetésből, szinte szégyenlősen egyengette családja gazdagodását, és csupán néhány famulusával kivételezett. Ma nagyban űzi mindezt, és ha megnyeri a választásokat, utána aligha vállal önkéntes mértékletességet.

Kis többség - kis önkényeskedés, nagy többség - komplett önkényuralom. Az előbbi Orbán Viktor első kormányát jellemezte, amely így-úgy tartotta magát a demokratikus normákhoz, de azért feszegette azok kereteit, és előszeretettel vont ki súlyos milliárdokat az Országgyűlés, valamint a nyilvánosság kontrollja alól. Az önkény mára mindennapossá vált, akadálytalanul folyik a kormány ellenőrzésére alkalmas intézmények megszállása vagy porig rombolása. Orbán második és harmadik kormánya tökélyre fejlesztette azokat a trükköket és fogásokat is, amelyeket az első csak próbálgatott. Okkal vetődik fel a kérdés: vajon mit tesz, ha 2017-ben netán mindent elsöprő győzelmet arat? Nyilván mindent és mindenkit elsöpör, ami és aki csak útjában áll, kő kövön nem marad.

Maradjunk a gazdaságnál, ami formálisan sikerágazat volt, és látszólag ma is az, holott az eredményekhez trükkök sokaságát vetette be már az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány is. A legfontosabb ezek közül, hogy az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvény mellett átláthatatlan mellékkasszákat hozott létre. Ilyen volt például a Magyar Fejlesztési Bank, amely a start idején 600 milliárd forintosra becsült sztrádaprogram finanszírozását érdemelte ki; ehhez persze törvényt kellett módosítani. Így az akkori hazai össztermék cirka 4 százalékának elköltése vált ellenőrizhetetlenné. Ezt azért szervezte ki a központi költségvetésből a kormány, hogy ne rontsa le a látszólag kiváló hiány- és adósságmutatókat. Ezekkel máig büszkélkedik, holott a költségvetésen kívüli kiadások beszámításával nem sok oka lett volna rá.
Orbán Viktor Hernádi Zsolttal, Garancsi Istvánnal, Polt Péterrel és Csányi Sándorral a Groupama Aréna pályoában. Kölcsönös függés
© Túry Gergely

Külön kasszaként funkcionált az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., amely Gansperger Gyula elnök 2000-es távozása és Faragó Csaba kinevezése után leállt a magánosítással. Megfelelő bevételek híján költségvetési támogatásra szorult, amelynek egy részét az állami vállalatok - a Malév, a Magyar Villamos Művek, Bábolna - és a Magyar Televízió veszteségeinek kiegyenlítésére fordította. Ekkor kezdődött a kormányzati kedvencek költségvetést megkerülő finanszírozása is, például a Tokaj Kereskedőházé. No és saját kasszát kezelt gazdasági miniszterként Matolcsy György, aki a Széchenyi-terv keretében vált egy új klientúra fő finanszírozójává. Nem is hiába. Például az egyik nyertes, a kétségkívül impozáns kehidakustányi termálfürdő és szálloda tulajdonosa, Horváth Tihamér 2011 májusában a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnökeként azzal támogatta Matolcsy államadósság elleni harcát, hogy vállalta: a saját magára és családtagjaira jutó tartozást, személyenként 2 millió forintot megfizeti. Erre buzdította vállalkozótársait is. Szerencsére a kormány volt annyira nagyvonalú, hogy a gesztust nem tette kötelezővé.

Visszatérve a költségvetési kiadások kiszervezéséhez ma már kuriózumnak számít, ahogy erről az akkori pénzügyminiszter, Varga Mihály nyilatkozott: ,,A magyar költségvetési elszámolás jelenleg még eltér az Európai Unióban használt statisztikai rendszertől. Azt vállaltuk, a csatlakozás időpontjában már az EU rendszerét alkalmazzuk, konkrét, precíz elszámolást adunk minden tételről. Mindazonáltal az MFB-nek és az ÁPV Rt.-nek nyújtott költségvetési támogatással az államháztartás hiánya valóban nagyobb lenne, ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokkal csökkenne." (HVG, 2001. december 15.)

Látnoki szavak. Legalábbis abban az értelemben, hogy a második Orbán-kormány egy évtizeddel később a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával oldotta meg a dilemmát. Ez a trükk mindent vitt. Mert ha a vagyon egy részéből nem csökkenti az államadósságot, az ma is bőven a hazai össztermék 80 százaléka fölött lenne. Továbbá, ha a pénztári tagdíjakat nem nyúlja le a költségvetés, akkor az államháztartás GDP-arányos hiánya sem lenne alacsonyabb a maastrichti küszöbértéket jelentő 3 százaléknál. Ezzel a manőverrel a jelen adósságát kitolta a nem is oly távoli jövőbe.

Ha visszatekintünk az előzményekre, ez sem váratlan fejlemény. Az első Fidesz-többségű parlament ugyanis szinte azonnal államosította az 1993-ban létrehozott társadalombiztosítási önkormányzatokat. A tb-járulékokat a költségvetésbe terelte, egyúttal hatalmas vagyonra tette rá a kezét: például fővárosi ingatlanokra, BorsodChem-, OTP- és Postabank-részvényekre. Csakúgy, mint 2011-ben, ám akkor értékes Mol-, OTP- és Richter-részvényekre. Azóta az államosítás teljessé vált. A társadalombiztosítási járulékból adó lett, a szocho-bevételeket az éves költségvetések ötletszerűen és évről évre változó arányban osztják meg az egészségbiztosítási és a nyugdíjalap között. Vagyis minden kapcsolat megszűnt a járulék és a cserébe nyújtott szolgáltatás, járadék között, gyakorlatilag csak nevében él tovább a társadalombiztosítás. Az egészségügyi kiadásokat egy új, az illetékes tárcához tartozó alapkezelő felügyeli, a nyugdíjfolyósító pedig betagozódott a Magyar Államkincstárba, amely előbb-utóbb várhatóan az egészségügyi alapkezelőt is bekebelezi.
A Pilisben. Új útvonalon
© Kiss-Kuntler Árpád

Pénzt parlagon Orbán kormányai nem hagynak. A pénzköltés pedig egyre ellenőrizhetetlenebb. Az első Orbán-kormány a kétéves költségvetéssel tette áttekinthetetlenné a folyamatokat, a későbbiek pedig már olyan erős törvényi felhatalmazást adtak maguknak, hogy bármikor belenyúlhatnak a büdzsébe. Ma már előbb lehet új minisztériumot gründolni, mint ahhoz a törvényben is megjelölt forrást rendelni; ez történt Rogán Antal tárcájával, a Miniszterelnöki Kabinetirodával. Mivel azonban az uniós deficit- és adósságszabályokat illik betartani, a költségvetésből kiszervezett feladatokat továbbra is külön kasszák pénzelik. A legnagyobbat megint Matolcsy hozta létre, immár a Magyar Nemzeti Bank elnökeként. A jegybank több alapítványa hagyományos állami feladatokat finanszíroz, amit az Európai Központi Bank nem is hagyott szó nélkül.

Mi következik ebből egy esetleges negyedik Orbán-kormányra nézvést? A pénzek és a tőkék további koncentrációja, a kifizetések monopolizálása a Magyar Államkincstárban. És persze a döntéseké is. A költségvetési folyamatok totális átláthatatlansága. Kegyencrendszer továbbépítése közpénzekből. A források akadálytalan átcsoportosítása - a kormányfő bármely hóbortjára. Ebben a rendszerben nem érezhetik magukat biztonságban a gyógykezelésre szorulók, akik elszenvedik az egészségügyi források megcsapolását vagy rákényszerülnek a robbanásszerűen terjedő fizetős szolgáltatások igénybevételére. Sem a nyugdíjasok, akiket járandóságuk értékállóságával kábítanak. Sőt a hagyományos költségvetési intézmények vezetői, dolgozói sem, hiszen bármelyik szervezet bármikor megszüntethető. Ha pedig - mint hírlik - netán az Orbán fő bizalmasának számító Rogán Antal váltaná Matolcsyt a Magyar Nemzeti Bank élén, akkor annak 10 ezermilliárd forintot meghaladó főösszegét nyugodtan hozzá lehet varrni a 20 ezermilliárdos kiadással működő állami költségvetéshez. És még csak törvényt sem kell alkotni arról, hogy mire költsék.

Spontán protekcionizmusba torkollott az első Orbán-kormány működése. Voltak kiszemelt kormányzati kedvencek, például a Vegyépszer-csoporthoz tartozó cégek, amelyek erős hátszéllel szálltak szembe külföldi tulajdonú riválisaikkal. Volt Orbán-közeli háttérmenedzser Simicska Lajos személyében, aki előbb az adóhatóság elnökeként, majd a Magyar Fejlesztési Bank stratégájaként mozgatta a szálakat, és onnan ,,delegálta" bizalmi pozíciókba a kádereit. Voltak merész tervek arról, hogy egy állami tulajdonú bank szálljon versenybe a nagy kereskedelmi pénzintézetekkel, például a szanálással visszaállamosított Postabank és a Magyar Posta összevonásával, a Földhitel- és Jelzálogbank hozzáadásával. Állami cégek megbízásain nőtte túl riválisait a Defend Security, a volt hírszerző Földi László cége is, amelyben később tőkeemeléssel az MFB lett a főtulajdonos. Mindez torzította a piaci viszonyokat, korrupciós gyanút keltett, ám mai nézőpontból szinte potomságnak látszik.

A piacvédő szándék olykor elitcsere jelleget öltött. Ma kifejezetten ez a cél. Korábban is előfordult, hogy az állam az MFB közreműködésével kipenderítette a neki nem szimpatikus vállalkozót a tulajdonából, és azt a klienseinek játszotta át; ennek minősített esete volt Leisztinger Tamás kiszorítása a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt.-ből. Alig egy évtizeddel később Leisztinger a HungarHotels-lánc szállodáinak nagy részét engedte át valamilyen rejtélyes okból a kormányfő barátjának, Mészáros Lőrincnek - a köznyelv szerint valójában a svájci vendéglátóipari szuperiskolában végzett Orbán Ráhelnek. Az első Orbán-kormány idején volt agrárprivatizáció, kedvezményes MFB-hitellel a barátoknak; így szerzett érdekeltséget agrártársaságban Töröcskei István, Csányi Sándor, a Felcsúthoz közeli Herceghalmon az Orbán baráti köréhez tartozó Flier István és mint - később kiderült - maga Simicska is. Mindezt hadüzenet színezte az ,,osztrák vircsaft", azaz a zsebszerződések révén tulajdonossá lett külföldiek ellen. A harmadik Orbán-kormány folytatta a földprivatizációt, még a gazdálkodó bérlők alól is eladta a termőföldet, Simicska Mezortját sem kímélve. Az új licitekből a Mészáros és a Flier család, a kormányfő veje, Tiborcz István, L. Simon László felesége és Lázár János kancelláriaminiszter famíliája különösen jól jött ki.
Orbán Sára, Orbán Ráhel, Tiborcz István és Tiborcz Alíz. Családi titkok
© Túry Gergely

Az első Orbán-kormány idején az MFB-re várt a megtisztelő feladat, hogy egyengesse azokat az ügyeket, amelyekre a kétéves költségvetés egy fillért sem tervezett be. Így lett belőle afféle vegyeskereskedés, a kormányzati szándékok fő kiszolgálója. Ma ehhez a kormány egész bankcsoportokat képes mozgósítani. Az első Orbán-kormány az MFB révén szerette volna megkaparintani a Mol gázüzletágát. Orbán ugyanis ráérzett, hogy mekkora előnyt jelent, ha nagy vagyont mozgathat, például a közművek feletti irányítással manipulálhatja a választókat. Ezt meg is tette 2010 után, sőt nemcsak a gázüzletágat vette vissza - brutálisan drágán - a német E.On-tól, hanem a külföldi energiaszolgáltatók többségét is kiűzte az országból.

Ami 2000 táján még csak szárnypróbálgatás volt, abból mára fékevesztett röpte lett. A kliensek oligarchákká hatalmasodtak, a kormányzati hátszéllel példátlan vagyont halmoztak fel. Az időközben háttérbe szorult Simicska vagyona és korábbi pozíciója nem mérhető a helyébe lépő Mészáros Lőrincéhez. Az ő személye körül olyan konglomerátum formálódik, amely idővel bármilyen vagyontárgyat képes megszerezni. Mert van benne tőkeerős kereskedelmi bank, átláthatatlan magántőkealap, biztosító, ingatlanalap, építőipari sztárvállalkozás, szállodalánc, agrár- és élelmiszeripari vállalkozások sora, erőmű - és a köz meggyőzésére alkalmas, kiterjedt médiaportfólió. Mészáros többször megpendítette, hogy ezt a birodalmat ő maga képtelen áttekinteni, amivel azt a gyanút kelti, hogy voltaképpen Orbán strómanja. Mára Mészáros és szövetségesei annyira megerősödtek, hogy bárkit elsodornak útjukból, ha üzleti szándékaikat keresztezik. Ehhez szükség esetén megkapják a megfelelő kormányzati vagy parlamenti támogatást.

Míg korábban elvetélt Orbán terve, hogy a bankrendszer fele magyar tulajdonban legyen, mostanra túl is teljesült. De már az sem mindegy, hogy milyen magyar tulajdonban. Mert barátiban kell lennie. A legnagyobb magyar bankcsoport fő irányítója, Csányi Sándor Orbán lekötelezettje - és viszont. Arra vigyázott Orbán, hogy Csányi ne nőjön túl nagyra - 2000 körül nem kapta meg bagóért a Postabankot, és a közelmúltban hiába startolt rá a takarékszövetkezeti szektorra -, de kedvezményekkel segítette őt a piaci versenyben. Az MKB némi kitérő után Mészáros és Matolcsy köreinek érdekeltségébe került, azóta előszeretettel hitelezi Orbán fő klienseit. Külön történet a takarékszövetkezeteké, ahol Spéder Zoltán megbicsaklott karrierje mutatja, hogy csak az dolgozhat saját zsebre, aki erre a megfelelő helyről felhatalmazást kap. Spéder egy ideig inkább közéjük tartozott, majd kipenderítették és meghurcolták. Az MFB megmaradt a kormány házibankjának, mint bármelyik korábbi kurzus idején, viszont felzárkózott mellé az Eximbank is. Az állami és a baráti magánbankok együttes tőkeerejével egyetlen más üzleti csoportosulás sem képes vetekedni. Nem is óhajt, mivel Orbán oligarchacsapata mögött bármikor bevethető törvénygyár áll.

Olyan törvénygyár, amely a protekcionizmus jegyében, minden aggályt félretéve, előbb megkopasztotta a bankokat, biztosítókat, hipermarketeket, távközlési cégeket és energiaellátókat, majd e szektorok meghatározó külföldi szereplőit megpróbálta elüldözni az országból. A maga szempontjából elég jó találati aránnyal. Amelyik ellenállt, azt majd a választások után tessékeli ki. A célkeresztben megint a hipermarketláncok vannak, de sorra kerülhetnek a bankok után a biztosítók is. Ez a törvénygyár versenypiacok sorát monopolizálta, például a dohánykereskedelmet vagy a szerencsejáték-ipart, más lakossági szolgáltatásokat pedig államosított, a kéménysepréstől a hulladékgazdálkodásig. A következő lépés a szeszes italok kereskedelmének monopolizálása lehet. A Magyar Telekom vezetőiben is felmerülhet: ha 2018-ra minden településen kiépítik a széles sávú internetkapcsolatot, anyacégük esetleg kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ez beleillene az elmúlt hét évben megismert logikába. A kormányhoz közeli üzletemberek bármelyik céget, szakterületet megkaparinthatják, amelyiket kiszemelik, ez történt legutóbb az őrző-védő, pénzszállító vállalkozásokkal is.

Mindazonáltal vannak változások. A miniszterelnök személye és családja például ritkábban lepleződik le nyíltan és egyértelműen, mint az 1998-2002-es időszakban. Abban a ciklusban vert fel nagy port, hogy 1993-ban Simicska áldásos közreműködésével a párt székházának eladásából származó pénz egy részét beleforgatták Orbán Győző bányavásárlásába, ekkor lett először pártpénzből családi tőke. Az igazi botrányt azonban a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. állami támogatása váltotta ki; a cégben az orbáni klientúra neves figuráin kívül a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is társtulajdonos volt. Ezt Orbán elhíresült mondása emelte az egekbe: ,,Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet." Később kipattant, hogy a kft fő vevője a Tokaj Kereskedőház, amelyet az MFB 2001 decemberében 2,5 milliárdos tőkeemeléssel erősített meg. A család vagyona ekkor azzal is gyarapodott, hogy Lévai Anikó Felcsút környékén feltűnően olcsón vásárolt termőföldet olyasvalakitől, aki korábban maga is az állami földprivatizáció kedvezményezettje volt.

Tíz évre rá Orbán lánya és veje bonyolódott kényes ügyletekbe, Tiborcz István Elios Zrt.-jének sorozatos önkormányzati megrendelései és a család kétes arab kapcsolatai miatt. Orbán legfeljebb azzal tűnt ki a személye körül sündörgő oligarchák közül, hogy vagyonbevallása szerint mindössze 742 ezer forint megtakarítása van.


http://hvg.hu/gazdasag/201751__orban_viktor_kormanyai__trukkok_ezrei__kegyencelit __rablohadjarat?honnan=Nemzeti_Hirhalo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bejelentette, hogy indul a választáson, kamerát szereltek az
  2018-01-07 10:42:42, vasárnap
 
  Bejelentette, hogy indul a választáson, kamerát szereltek az utcájába

Magyari Péter
politika
január 6., szombat 19:52


Februárban időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen, abban a Csongrád megyei városban, ahol a Fidesz hosszú évek óta az országos átlagnál is jobb eredményt szokott elérni. Innen indult Lázár János politikai karrierje, sokáig ő volt a város polgármestere, és a mai napig kezében tartja az egész környék irányítását.

A 2014-es polgármester-választáson a közelmúltban elhunyt Almási István fideszes jelölt 61 százalékkal győzött, és a város összes egyéni képviselői helyét is a Fidesz emberei vitték el.

A Fidesz most Hegedűs Zoltán alpolgármestert indítja. Az ellenzéki pártok közül egyik sem indít saját jelöltet. Ehelyett mindegyik egy független indulót ajánl az emberek figyelmébe, Márki-Zay Pétert.

Márky-Zay többek között e szavakkal jelentette be péntek délután, hogy elindul a választáson:

"Vásárhelyen már 2010 előtt is diktatúra volt. A város egyszemélyi ura dönt minden kérdésben. Központi utasítás sejthető a mögött, hogy ki kap állást és ki nem; kit kell elüldözni a városból és ki kap jövedelmező megbízásokat; sőt, hogy melyik bankban nyitunk számlát vagy melyik céggel temetkezünk. Ha igaz az, hogy a befektetők Vásárhelyen nem kedvezményeket kapnak, hanem sarcot fizetnek, nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszerváltás óta egyetlen nagyvállalat sem települt ide, és a kisvállalkozások is menekülnek az önkény és a magas adók elől. A fiatalok nem találnak munkát, nem indítanak vállalkozásokat, kénytelenek elhagyni a várost - szegény idős szüleik és nagyszüleik magukra maradnak öregkorukra. Hét gyermekemet Hódmezővásárhelyen, vásárhelyinek nevelem, nem szeretném megélni, hogy unokáimat csak skype-on láthassam."

Lázár Jánosra gondolt, amikor a város egyszemélyi uráról beszélt.
Ilyen még nem volt

Hasonló, a Jobbiktól és az MSZP-ig terjedő, és a többi párt által sem megbontott összellenzéki összefogásra még nem volt példa hasonlóan komoly választáson. Erre megközelítőleg hajazott a tavaly decemberi solymári szavazás, de ott csak önkormányzati képviselőt választottak, mindössze ezer ember volt jogosult a részvételre, és a Jobbik nem jelezte a Fidesszel szemben induló független jelölt támogatását, igaz, saját jelöltet sem állított. Akkor a fideszes jelölt 225 szavazattal 169 ellenében legyőzte az ellenzéki független jelöltet.

Márki-Zay Péter a 444-nek azt mondta, hogy azért vállalta az indulást, mert nagyon sok helyi ember erre biztatta. Azt a feltételt szabta, hogy nem akar egyetlen párt jelöltje sem lenni, mert nem tud azonosulni velük, viszont azt is akarta, hogy a pártok ne indítsanak senkit sem ellene. Hivatalosan nincs megállapodás, ahogy Márki-Zay csütörtökön a Hír tv-nek fogalmazott: "biztatásokat magánemberektől kaptam, garanciát pártoktól nem". De az informális alku információink szerint a pártok között már megköttetett.

A február 25-i szavazás ezért kimondatlanul is fontos főpróbája lehet a tavaszi parlamenti választásnak, kiderülhet, hogy legalább elvi szinten van-e értelme a teljes ellenzéki összefogásban gondolkodni egyes választókörzetekben. Hódmezővásárhelyen a Fidesz mellett csak a Jobbiknak és az MSZP-nek van komolyabban szervezett tábora, így itt e két párt háttérmegállapodása volt a döntő, de a pártoktól kapott információink szerint a többi ellenzéki párt is elfogadja Márki-Zay indulását, ezt az LMP már hivatalosan is megerősítette.
Szimpatizált Orbánnal

Márki-Zaynak üzemgazdász, közgazdász, villamosmérnöki és történészi diplomája is van, hét gyermeket nevelnek feleségével, és a hódmezővásárhelyi római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke.

2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, úgy vélte, hogy sokszor ugyan ravaszkodva, de alapvetően jó ügyekért harcolt: a piacgazdaságért, a jogállamért, egy európai Magyarországért. 2010 után egyértelműen csalódott benne, úgy tűnik számára, m intha az eszközből céllá vált volna a pénzszerzés, a nemzet felemelése helyett saját családja és szűk köre meggazdagodásán dolgozik.

Márki-Zay így fogalmazott pénteken: "Míg 2010 előtt félelem nélkül kritizálhattam a balliberális kormányt, ma a hozzám hasonlóan magát kereszténynek valló kormánnyal ezt nem tehetem meg! Barátaim nem merik megosztani Facebook-posztjaimat; Fideszre szavazó édesanyák óvják gyermeküket, nehogy nyilvánosan elmondja véleményét; a helyi hatalmasságok ellenfelei nem kapnak állást lakóhelyükön, újra listázzák az embereket és a párt dönti el, ki kap földet, trafikot, állást..."
Márki-Zay PéterFotó: Facebook

A kormánypárti Ripost máris "árpádsávos-szocialista jelölt"-nek nevezte, arra utalva, hogy Habony Árpád lapja egyszerre tekinti az MSZP és a Jobbik emberének. Márki-Zay erre így reagált: "Ismerőseim a megmondhatói, hogy egyetlen párt tüntetésére mentem el és egyetlen párt mellett kampányoltam életemben, ez a Fidesz volt, 2002-ben..." Egy másik alkalommal pedig ezt írta a Facebookra: "a rendszerváltás óta minden választáson jobboldali, keresztény pártokra adtam szavazatomat".

Egykori Fidesz-szimpatizánsként azt reméli, hogy a Fideszhez húzók közül is lesz, aki támogatja majd, és azt mondta, hogy "ez talán túl patetikusan hangzik, de azt szeretném valóban, hogy fideszesek és ellenzékiek együtt építsék ezt az országot". Deák Ferencet és a kiegyezést idézte fel, szerinte hasonló léptékű megbékélésre lenne szükség.

Az országos politikáról és a pártokról ezt mondta sajtótájékoztatóján: "Az országgyűlési választások előtt ma az ország a pártok kampányától hangos, az ellenzéki pártok inkább egymás ellen harcolnak, mint a kormány ellen - sokan vagyunk, akik kétségbeesetten keressük, hogy kire is adjuk szavazatunkat. Szeretnénk mi ettől itt, Hódmezővásárhelyen elhatárolódni, az ellenzéket is megosztó viszálykodásból kimaradni: szerintem ma az országnak és Hódmezővásárhelynek is összefogásra van szüksége. Indulásom szigorú feltétele az volt, hogy valódi függetlenként képviselhessem a fideszes, illetve a jobb- és baloldali ellenzéki vásárhelyieket egyaránt."

Úgy látja, hogy Hódmezővásárhelyen sokan félnek. A Hír tv-nek arról beszélt, hogy a megfélemlített emberek szócsöve akar lenni, hiszen sokan még egy lájkot sem mernek kattintani a Facebookon, nem hogy a véleményüket szabadon meg merjék osztani. "Önmagában is siker, ha már puszta fellépésemmel arra ösztönözhetem a hatalmon lévőket, hogy meghallják a hangunkat, és elgondolkozzanak, hogy tapintatosabban, finomabban, tisztességesebben kellene politizálni" - mondta a tévének.
Aki rosszat szól, azt kirúgják

Megkérdeztük, hogy mit értett ebben a nyilatkozatában az emberek megfélemlítése alatt. Azt mondta, hogy a félelemkeltésen alapuló rendszert már 2010 előtt kiépítette a városban Lázár János egykori polgármester. Az állam és az önkormányzat az egyik legnagyobb munkaadó a környéken, és leginkább azzal némítja el a város vezetése a kritikusokat, ha azok úgy érzik, hogy kirúgás fenyegeti őket.

Márki-Zay egy machiavellista felvilágosult zsarnokhoz hasonlította Lázárt, például azzal, hogy állítólag több alkalommal nyomást gyakorolt a város közalkalmazottjaira, hogy váltsanak bankot, ha éppen ez kellett neki egy a város számára kedvező megállapodáshoz a pénzintézetekkel. "Az ilyen intézkedéseknek lehetnek jó céljai is, de így mégiscsak beleszól az emberek magánügyeibe, máskor pedig elhallgattatja, megalázza őket. Ha felvilágosult is, de mégiscsak zsarnok."

Márki-Zay maga is tartott a megtorlástól. "Óriási gyomorgörcs, álmatlan éjszakák előzték meg a döntésemet. Amikor azt láttam, hogy az ÁSZ próbálja ellehetetleníteni a pártokat, a sajtó is majdnem teljesen az övék már, teljesen elfogyott a levegő, és az emberek azzal keresnek meg, hogy senki más nem mer semmit se mondani, akkor úgy éreztem, hogy nem mondhatok nemet. Gyáva leszek vagy mártír, így foglalható össze a dilemma. Lelkiismeretemmel nem tudtam volna másként elszámolni."

Így magyarázta el egyik gyerekének, hogy mibe vágott bele: "Csak a nyolcéves Palika nem értette, hogy miért lehetne nekünk ebből bármi bajunk. Az esti ima után megpróbáltam elmagyarázni neki, mit is vállaltam: 'Tudod, ez olyan, mint amikor az osztályban van egy nagyobb, rossz gyerek, aki sorra veri a kisebbeket és elveszi az uzsonnájukat. Ha csak az egyik vagy egy másik tiltakozik, rendre megveri őket. Most Apa ki fog állni és elmondja, hogy ez nem helyes. Lehet, hogy megvernek. De az is lehet, hogy a kicsik most végre mind felállnak, és együtt elzavarják a rossz gyereket.'"
Célkeresztben

Lehet, hogy a bosszú máris utolérte. Amikor még csak informálisan jelentette be az indulását, akkor két nappal később kirúgták a munkahelyéről, és figyelmeztették, hogy a felesége vállalkozásánál hamarosan hatósági ellenőrzés lesz. Erről így írt:

"Két nappal döntésem után váratlanul megszűnt a munkaviszonyom, egy multinacionális cég helyi leányvállalatánál. Nem tudom, volt-e összefüggés a két esemény között: egyik oldalon valóban volt egy stíluskülönbség köztem és a főnököm között, másrészt viszont a döntést semmilyen írásos vagy szóbeli figyelmeztetés, vita nem előzte meg, utódlásom nem volt biztosított, és bár főnököm költségvetési okokra hivatkozott, nem olyannak ismertem meg, aki egy hétgyermekes családapát utcára tenne egy héttel karácsony előtt...

Pénteken feleségem kapott egy baráti figyelmeztetést, hogy az ÁNTSZ-nek kiadták, hogy szülészeti vállalkozását alaposan ellenőrizze... Egy másik híradás szerint pénteken városi közgyűlés volt, aminek a végén Lázár miniszter úr magához hívatta a helyi kórházigazgatót és zárt ajtók mögött beszéltek. Kérdéses, hogy van-e összefüggés a két esemény között? Félünk a hatalom bosszújától, de reményt ad, hogy a Fideszben is vannak jó emberek, van lelkiismeretük, nem teljesítenek akármilyen utasítást, hiszen ezzel később nekik kell együtt élni ebben a városban, vagy ha kényszerből meg is teszik, legalább figyelmeztetnek bennünket."

Politikai kiállása és e fejlemények között nem talált azóta sem bizonyítható összefüggést, de a módszer teljesen illik a városban megszokott eljárásokra a másként gondolkodókkal szemben.

Azóta is történt egy furcsa fejlemény, erről így írt a Facebookon:

"Tegnap bejelentettem indulásom ellenzéki jelöltként Hódmezővásárhelyen, ugyanazon a napon új térfigyelő kamerát szereltek fel az utcánkban, így most már akármelyik irányból jön hozzám látogató, megfigyelhetik (a helyi sajtó jelentős része nyilván azért nem jött el a sajtótájékoztatóra, mert éppen ezt dokumentálták:-)).

Az időbeli egybeesés nyilván véletlen: éveken keresztül két polgármester is lakott az utcában, most hogy a vásárhelyi elhalálozott, esedékes lett a biztonság megerősítése ebben a csendes, hangulatos vidéki utcában, ahol forgalom is alig van... Kormányinfón megkérdezhetné valaki (nyilván évek óta tervezték már, lesz rá írásos bizonyíték is, puszta véletlen, hogy most értek ide, miután Almási úr már elhunyt...)"

Csütörtökön 60 ezer forintot dobtak be egy borítékban a postaládájába, ezzel a szöveggel: "Ügyvédre, plakátra, fegyverre, paripára". Pénzt a kampányra a pártoktól nem fogad el, de hamarosan nyit egy számlát, ahová a magánemberek adományait várja.


https://444.hu/2018/01/06/bejelentette-hogy-indul-a-valasztason-kamerat-szereltek -az-utcajaba


--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------


Nagyon kéne vigyázni erre az emberre, mert az már biztos, hogy nem gyáva, de mártír még simán lehet.
Bármikor találhatnak a két órával korábban a nevére “íródott" furgonban 10 migránst. A háza előtt.
Már élesre van töltve pár VV más emberi 0 sorozat sztár, hogy állítsák, hogy soros szponzorált óvszerrel fiatalkorú 2éves nyulával, zoofilkodott, miközben legrand kapcsolók lopását koordinálta telefon.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem fogadta Orbánt túl nagy lelkesedéssel a bajor CSU, bár t
  2018-01-07 10:32:53, vasárnap
 
  Nem fogadta Orbánt túl nagy lelkesedéssel a bajor CSU, bár trollmágnesnek még mindig használható

Tbg
POLITIKA
január 6., szombat 13:59


Az MTI közölt németországi lapszemlét azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországba látogatott.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szombati számában Az ő barátja címmel közölte Klaus-Dieter Frankenberger kommentárját, amely szerint a bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) nagyon a szívükbe zárták Orbán Viktort, és gyakran meg is hívják, de nem tudni, hogy azért-e, mert a "menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne", vagy azért, mert más érdekek kötik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre egy ilyen fellépés lehetőséget kínál Orbán bírálóinak, hogy felhánytorgassák a szabadságjogok megsértését, neki pedig arra, hogy magát a ,,keresztény Nyugat megmentőjeként" beállítva még nagyobb nyilvánossághoz jusson és felháborodást okozzon.

A FAZ szerzője hozzátette, dicséretes, hogy a CSU keresi a rendszeres kapcsolat lehetőségét a közép-európai kormányfőkkel, ,,de jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti Orbánt" a jogállamisággal kapcsolatos ügyekben.

Frankenberger szerint Orbán az integrációhoz kételkedéssel viszonyuló vezetők közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn, de kérdés, vajon ez érdekében áll-e a CSU-nak, amely ugyan indokoltan utasítja el az európai egyesült államok gondolatát, de pontosan látja, hogy ,,Németországnak kell viselnie a legnagyobb terhet, ha mások megtagadják a tehermegosztást".

A Die Welt című napilap online kiadásában Orbán úgy tesz, mintha menekültek százezrei lennének úton címmel közölte Thomas Vitzhum összeállítását, amely szerint a CSU ,,körüludvarolja Orbánt", akinek feladata a bajor párt önbizalmának erősítése, azonban a bajorok és a magyar kormányfő a politika tartalmát illetően már nem állnak annyira közel egymáshoz, mint a menekültválságban.

A parlamenti választásra készülő magyar kormányfő számára a nagyszabású fogadtatás Németországban egy üzenet a magyar választóknak, az őszi tartományi parlamenti választásra készülő CSU számára pedig Orbán fogadása "jelzés is a konzervatív polgároknak", akik más pártokra szavaztak a tavalyi szövetségi parlamenti választáson.

A CSU számára Orbán a ,,magyar szocializmus sírásója", a menekültpolitikában kemény irányvonal megtestesítője, az EU-integráció ügyében pedig a kétkedőkhöz, szkeptikusokhoz tartozik, akik valamennyi területen az integráció visszafordítását, a nemzetállamok erősítését szorgalmazzák.

Azonban 2018 nem 2015, amikor a CSU-nak az Angela Merkel menekültpolitikájával szembeszálló politikusként volt szüksége Orbánra.

Az idők megváltoztak, és a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők közül messze nem mindenki volt boldog a magyar kormányfő meghívásától, akinek így bírálatokkal is szembesülnie kellett, a többi között hozzátéve, hogy míg a CSU-ban azt hangsúlyozzák, hogy 2015 óta sok eredményt sikerült elérni, Orbán ,,úgy állítja be a helyzetet, mintha még mindig százezrek lennének úton Európa felé".
Orbán antiszemita minták alapján politizál

A Spiegel Online hírportál Fegyvertársak között címmel közölte Florian Gathmann írását, amely szerint Orbán Viktor ,,maximális figyelmet" biztosít a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők találkozójának, de ,,fellépése nem csak segít a pártnak".

A szerző kifejtette, hogy Horst Seehofer és sokan mások a CSU-ban ,,egyet s mást elnéznek" Orbán Viktornak, és nem tesznek különbséget a ,,fiatal és a mostani" énje között, az egykori szabadságharcos és a mai kormányfő között, aki ,,szívesen korlátozza országában a másként gondolkodók szabadságát", a ,,Soros György által finanszírozott CEU elleni harcot antiszemita minták" alapján folytatja, és az utóbbi években rendre szembehelyezkedett az EU döntéseivel, különösen a menekültpolitikában.

A szerző szerint mindez nem fér össze a ,,lényegében egyértelműen EU-párti" CSU-val, amely évtizedek óta a gyakorlatban mutatja meg, hogy miként kell egy tartományt a ,,világra nyitott, plurális" módon kormányozni.

Így a CSU-ban egyesek nem is tartották jó ötletnek Orbán meghívását, bár ezt senki sem mondja ki nyíltan.

Ugyanakkor a tanácskozást a szervezők a polgári-konzervatív politika csúcstalálkozójának szánták, és ebbe ,,mégiscsak beleillik Orbán, aki Európában mindenkinél keményebb a menekültpolitikában", és fellépése ,,provokáció is a testvérpárt Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és különösen annak elnökével, Angela Merkellel szemben". (MTI)

Orbán Viktor kabinetjének videója itt nézhető meg az útról.
https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/10155845215041093/



https://444.hu/2018/01/06/nem-fogadta-orbant-tul-nagy-lelkesedessel-a-bajor-csu-b ar-trollmagnesnek-meg-mindig-hasznalhato
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy MTI-hír, majd néhány megjegyzés a pofátlan miniszterről
  2018-01-07 09:59:34, vasárnap
 
  2018. 01. 06. 17:40
MTI nyomán

Egy MTI-hír, majd néhány megjegyzés a pofátlan miniszterről

Van abban valami különleges, hogy egy kormányápárti politikus a gyarmatosításról beszél manapság? Nincs. Ugyanakkor van abban valami vérlázító, amikor egy miniszter, aki ráadásul földművelésügyi, mindezt egy olyan helyen teszi nagy nyilvánosság előtt, ahol a földek jelentős része külföldi, jellemzően osztrák kézen vannak.

Fazekas Sándor pontosan ezzel rukkolt ma elő. Szemrebbenés nélkül.

Lentiben, a zalai település várossá nyilvánításának 39. évfordulóján tartott ünnepségen azt mondta,

"Elfogadhatatlan a modernkori gyarmatosításnak is nevezhető szándék akár Brüsszeltől, akár máshonnan."

A politikus szerint "jogszabályok alkotásával, különböző kötelezettségszegési eljárásokkal", nyíltan vagy kevésbé nyíltan megpróbálnak bekényszeríteni bennünket egy olyan államszövetségbe vagy szervezetbe, amelyben

a magyarság csak alárendelt szerepet játszhat.

Megfogalmazása szerint valakik, valahol, ki tudja milyen tárgyalótermekben, eldöntötték, hogy ez a mostani Európa nem is annyira korszerű, inkább legyen valamilyen "ködös Európai Egyesült Államok".

De ez a modernkori gyarmatosításnak is nevezhető szándék elfogadhatatlan - szögezte le Fazekas Sándor.

Igen, ez elfogadhatatlan. A gyarmatosítás elfogadhatatlan. Ahogyan elfogadhatatlan az a mérhetetlen cinizmus is, ami ahhoz kell, hogy valaki úgy beszéljen a magyarság alárendelt szerepéről, hogy az általa is megszavazott földtörvény tette lehetővé azt, hogy külföldiek gyakorlatilag korlátozás nélkül vásárolhatnak termőföldet Magyarországon.

És vásárolnak is szorgalmasan, több nyugat-magyarországi, köztük kifejezetten Lenti-környéki gazdálkodót is ismerek, akik alárendelt szerepet játszanak a földeket felvásárló osztrák gazdák árnyékában.

Sőt, tudok olyan kormánypárti politikusról is a környéken, aki saját maga adott el termőföldet osztrák gazdának.

Emlékeztetőül: Fazekas Sándor, mint vidékfejlesztési miniszter 2013-ban, a földtörvény vitájában azt mondta,

"A mai nappal új korszak kezdődik, a földtörvény elfogadásával eldől, hogy csak magyar földműves vehet földet. Ezt tartalmazza a törvény."

Meg azt is mondta, hogy

"Nemcsak a külföldieket zárjuk ki a magyar földpiacról, hanem azokat a magyar állampolgárokat is, akik nem földművesek."

Így igaz minden szavuk...


https://alfahir.hu/2018/01/06/fazekas_sandor_gyarmatositas_lenti

--------------------------------------------------------------------------------- ------------------

Hát b+ kedves miniszterkém, amíg ilyen alakok kerülhetnek kormányra, addig igenis, hogy jobban járnánk egy Európai Egyesült Államokkal!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
FIGYELEM: Diákok tüntetnek
  2018-01-07 09:48:43, vasárnap
 
 
FIGYELEM: Diákok tüntetnek

2018-01-05 ErikaM Hírfolyam

,,Ne menj suliba!" címmel demonstrációt szerveznek a diákok.

Facebookon az oktatási rendszer minőségével és rendszerével elégedetlen diákok január 19-re hívják a diáktársadalmat a Parlament elé.

Kedves Diáktársak,
Mindenkinek veleszületett joga tudni, tanulni. Ennélfogva, ezzel az eseménnyel szeretnénk tudni és tudatni. Tudni azt, hogy az oktatás, aminek részesei vagyunk korántsem modern, és tudatni azt, hogy nekünk ebből elegünk van.
Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni és nem lesz szabad az elménk.
Nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk, ezért az oktatás se faragjon minket egy és ugyanazon mintára. Nézzünk körbe és meglátjuk, hogy tanulni a múlt világáról és a modern világról összefüggően, tartalmasan, jókedvűen és érdekesen igenis lehet. Csak bele kell nézni például a finn oktatási rendszerbe: nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben; nem alakul ki kiközösítés, mert nem csak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak; rövid a napi tanítási idő, ezáltal nem fáradnak el a diákok és jobban tudnak koncentrálni. És ez csak pár példa. Ott a szakértelemre, a kutatásokra és a gyermekpszichológusok véleményére igenis ad az oktatási miniszter. Magyarországon nem. Még csak szakértő oktatási minisztérium sincs, aki odafigyelne a diákokra.
A rendezvény célja tehát:
• Összefoglalni a diákság problémáit.
• Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
• Felhívni a figyelmet a problémáinkra, és azokra megoldást keresni.
• Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
• Szinte csak diákok részvételével demonstrálni, hogy nekünk, DIÁKOKNAK vannak gondolataink, amiket érvényesíteni szeretnénk.
• MEGMUTATNI, HOGY, HA MÁS NEM, AKKOR MI FOGUNK VÁLTOZTATNI A RÉGI, ELAVULT OKTATÁSI RENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGAIN, MELYEK BENNÜNKET ÉRINTENEK.


Végre megmozdulnak a diákok. Minden hatalom legnagyobb félelme a diák tüntetések. Azoknak a diákoknak vannak szüleik, testvéreik , rokonaik és barátaik Ha valami tőrténik, nagyon gyorsan az egész család kint van az utcán. Nos..Mi is kint leszünk és figyelemmel kísérjük a fiatalságot. Ha kell, ott leszünk köztük a tömegben. Mert ŐK A MI JÖVŐNK!


http://gondolkodo.eu/2018/01/05/figyelem-diakok-tuntetnek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.12 2018. Január 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 310 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 81
  • e Hét: 2341
  • e Hónap: 19134
  • e Év: 152051
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.