Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
5. A Magyarok Világszövetségének története
  2018-02-15 13:15:49, csütörtök
 
  II. FEJEZET/3. rész:1938-ra jellemző a NÉPISÉG megjelenése az irodalomban, valamint a NÉPI-URBÁNUS ellentét kialakulása
*
Ami a MAGYAR FÖLDOSZTÁST illeti: 1920-ban jelentős tömegek kaptak kevés földet. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a társadalomban létező gazdasági és szociális feszültségek megszűnjenek.
1938-ban, Magyarországon 372 hercegi, grófi, őrgrófi, és bárói címet viselő férfi és nő tulajdonában volt 1000 katasztrális holdat meghaladó földterület, vagyis: nagybirtok. Pl. Festetics György herceg 69423 holdas, ill. Esterházy Pál herceg 223287 holdas uradalommal rendelkezett.
*
A mintául szolgáló FINN MODERNIZÁCIÓVAL számos MAGYAR ÍRÓ FOGLALKOZOTT.
A finn földkérdés rendezése, a paraszt-polgárosodás sikeres északi mintája elsősorban KODOLÁNYI JÁNOS (Suomi, illetve Suomi titka) és ERDEI FERENC (Parasztok) munkáin keresztül ,,szivárgott be" Magyarországra a két háború között.
KODOLÁNYI utazóként kiemelte a modern tömegközlekedési és telefonhálózatot, amelyek az elzárt településeket kapcsolták be Finnország véráramába.
ERDEI, pedig azt emelte ki, hogy a két háború között Finnországban kisajátítottak minden 200 hektár fölötti földbirtokot, és azokon 20 hektár alatti parasztbirtokokat alapítottak. ,,Itt volt legenyhébb a földreform, viszont itt volt a legjobb a birtokmegoszlás már korábban is" - írta, amikor a balti államok földosztásához hasonlította a finn agrárreformot a Parasztokban.
A nagy előfutár és kortárs, SZABÓ DEZSŐ kivételével a mozgalom meghatározó egyéniségei egyaránt a húszas években robbannak be a magyar irodalmi életbe.
*
A népi írók - közvélekedés szerint: DARVAS JÓZSEF, ERDÉLYI JÓZSEF, FÉJA GÉZA, GULYÁS PÁL, ILLYÉS GYULA, KODOLÁNYI JÁNOS, NÉMETH LÁSZLÓ, SZABÓ PÁL, TAMÁSI ÁRON, VERESS PÉTER és mások - az 1930-as években szociográfiai művekkel hívták fel a figyelmet a falusi viszonyok lehetetlenségeire.
Ugyanők - Gulyás Pál, Fülep Lajos, Németh László, legkivált Sárközi György közreműködésével és szerkesztésében - az évtized közepén, 1934 és 1938 között, politikai elgondolásokat is kifejezve, kiadták folyóiratukat: a VÁLASZ-t..
*
A NYUGAT harmadik nemzedékének tagjai között - a sokféle irányból érkező és tartó költőkre egyaránt jellemző volt az élénk szociális érdeklődés, mégpedig nem csupán világnézeti területen, hanem határozott elköteleződés módján. A jelenős tehetségek - így, vagy úgy - vállalták a nagy nemzedék örökségét, de előbb-utóbb mindegyik függetlenedni akart.
A nemzedék legjelentősebbjei: SZABÓ LŐRINC, ILLYÉS GYULA, JÓZSEF ATTILA.
JÓZSEF ATTILA tájékozódott a legtöbb irányban, 1929-re ő került szembe legélesebben a NYUGAT-tal, BABITS elleni kritikáival...
*
ERDÉLYI JÓZSEF, lázongó népbarát indulatai a perbefogott Lovaspoló a Vérmezőben csaptak a legmagasabbra. Később, zsidóellenessége jut érvényre a VIRRADAT-ban megjelentetett Solymosi Eszter vére c. versében.
*
A JELENBEN is téma SOLYMOSI ESZTER, a kis libapásztor lányka rituális meggyilkolása. Nem árt, ha elgondolkodunk azon a bizonyos nyilatkozaton, amit egy magát nemzetinek valló és neki helyeslő ifjabb politikus nyilatkozgatott 2011-ben a HETI VÁLASZ-nak!
- "... ahogy azt sem értem, hogy az ügyészség miért maradt önálló hatalmi ág. Nem tudom miért nincs kormányfelügyelet alatt. Ha például az 1880-as években sem lett volna ott, még ma is tartana a tiszaeszlári per, így viszont a koronaügyész odament Nyíregyházára ejtette a vádat és vége lett a nemzetközileg kínos pernek."
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=256215&kid=83010&sort=
*
Boross Péter szerint helyes volt, hogy a ,,koronaügyész" akkor ejtette a gyilkosok elleni vádat!
MI A TITKOS ÜZENETE ENNEK?
Az, hogy büntetlenül továbbra is lehet gyilkolászni az egyszerű magyar embert! Mert, a mindenkori FELMENTÉS PAKTUM formájában 28. éve érvényben van!
*
Visszatérve, SOLYMOSI ESZTER-hez, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2013-ban bejárta az internetet egy eltitkolt MUNKÁCSY-nak tulajdonított festmény is, melynek témája az a rituális gyilkosság, amelynek a kis magyar lányka áldozata lett.

http://s9.images.www.tvn.hu/2016/04/04/16/05/
www.tvn.hu_c11ba49108a2483c0346ff3af063454f.jpg

Eme festmény kapcsán azonnal megindult Munkácsy ellen a lejáratós média-hadjárat.
*
De, hogy pontosabb információink is legyenek, miről szól a ,,TISZAESZLÁRI-PER", ezen a linken található könyvet ajánlom elolvasásra.

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172935&sort=

Részlet a könyvből: http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172936&sort=

Egy korabeli tanúvallomás:
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172938&sort=
*
Visszatérve 1938-hoz, amikor JÓZSEF ATTILA, ,,önként" feküdt a sínekre... Akkoriban is a sznob középszert kellett volna ,,kiszolgálni". ,,...az igazat mondd ne csak a valódit;" -gondolatával árulja el magát. (Thomas Mann üdvözlése 1937 január.)
József Attilát végül, az a szörnyű ellentmondás kergette az őrületesen elviselhetetlen életérzésbe, hogy nem kaphatta meg Flórát! Kristálytisztán átélhető minden gyötrelme, amit megírt Illyés Gyuláné a ,,József Attila utolsó hónapjairól" c. könyvében.
*
Valójában az történt, hogy József Attila hatalmas intellektualitása sehova ,,nem fért be"! A ,,proletárok" (plebs) is kiverték maguk közül, amikor szemináriumot akart tartani nekik Csepelen. (Csengey is megjárta ezzel.) Az ,,uraknak" (urbánus) viszont nem volt elég úri...
A munkaadóknak, pedig túlontúl intellektuális volt. A verseit sem tudta úgy megjelentetni, hogy az folyamatos megélhetést biztosított volna számára. Egy ilyen ,,lángoló" elmének elfogadhatatlan az a vegetálás, amire élete utolsó időszakában kényszerült testvére balatoni nyaralójában...
*
A kor ellentmondásossága tükröződik ebben a versében is: a kommunizmus szót fasiszta jelzővel írja: ,,fasiszta kommunizmusét -,,
*
József Attila: VILÁGOSÍTSD FÖL
(részlet)
VILÁGOSÍTSD föl gyermeked:
A haramiák emberek;
a boszorkák - kofák, kasok.
- Csahos kutyák nem farkasok!
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.

mivelhogy rend kell a világba,
a rend pedig arravaló,
És, vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét -
hogy ne legyen a gyerek hiába
s ne legyen szabad, ami jó,
*

Sajnos, a magyarok 1938-ban megtartott II. Világkongresszusáról és a MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGÉNEK megalakulásáról nem találtam - a bevezető szövegben olvashatón kívül - adatot. Viszont, találtam egy könyvet, melynek
,,Magyarok világkongresszusainak tárgyalásai" a címe és megrendelhető: 18.000,- Ft-ért, itt:
https://www.antikvarium.hu/konyv/harsanyi-zsolt-suranyi-miklos-a-magyarok-vilagko ngresszusanak-targyalasai-548830
*
(Folyt. köv.)
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 1407
  • e Hónap: 2354
  • e Év: 38295
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.