Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A nagyböjt nem szomorú, nem gyászos idő!
  2018-02-18 22:11:35, vasárnap
 
  Február 18-án a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a szentmise evangéliumáról, az imádság és a megtérés fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Nagyböjt 1. vasárnap 02.18
  2018-02-18 21:38:47, vasárnap
 
  ...... ........... ........


Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: ,,Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban."

OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
A vízözön után Noé kijött a bárkából, és hálaáldozatot mutatott be. Ekkor Isten így szólt Noéhoz és fiaihoz, akik vele voltak: ,,Íme, szövetséget kötök veletek, utódaitokkal és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal és az összes mezei vaddal, mindennel, ami kijött a bárkából, a föld minden állatával. Megkötöm veletek szövetségemet, többé nem törlöm el valamennyi élőlényt a földről vízözönnel, és nem jön olyan áradat, amely elpusztítja a földet."
Aztán így szólt Isten: ,,A szövetségnek, amely fennáll köztem és köztetek, meg a veletek levő minden élőlény között minden nemzedékre, ez lesz a jele: szivárványt helyezek a felhőkbe. Ez legyen a szövetség jele köztem és a föld között. Ha összegyűjtöm a föld felett a felhőket, és a szivárvány megjelenik a felhőkön, akkor megemlékezem szövetségemről, amely fennáll köztem és köztetek meg minden élőlény és test között. A vízből nem lesz többé vízözön, hogy minden lényt elpusztítson."
Ez az Isten igéje.
Ter 9,8-15

SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Szeretteim! Krisztus meghalt egyszer a bűnökért, az Igaz a bűnösökért, hogy Istenhez vezessen minket. A test szerint ugyan megölték, de a lélek szerint életre kelt. Így ment el a börtönben sínylődő lelkekhez is, és hírt vitt nekik. Ezek egykor engedetlenek voltak, amikor Noé idejében Isten türelmesen várt, amíg a bárka elkészült. Ebben csak néhányan, mindössze nyolcan menekültek meg, épp a víz által.
A vele jelképezett keresztség most titeket is ugyanígy megment. Hiszen az nem a test szennyének a lemosása, hanem könyörgés az Istenhez, hogy adjon tiszta lelkiismeretet Jézus Krisztus feltámadása által. Ő azután, hogy az angyalok, hatalmasságok és erősségek az ő uralma alá kerültek, fölment a mennybe, és az Isten jobbján foglal helyet.
Ez az Isten igéje.
1Pét 3,18-22

Imádság
Istenünk, te szabadnak teremtettél bennünket, hogy mindig a magasba vonzzon minket a vágy és állandóan felfelé, az ég, a mennyország felé törekedjünk. A gonosz lélek, a sátán, foglyul ejt bennünket, bezár bűneink ketrecébe. A bűnök annyira megnyomorítják életünket és olyannyira földhözragadttá tesznek minket, hogy már szinte el is felejtjük, hogy hol van a mi igazi otthonunk. Ekkor küldöd el nekünk a megváltó Jézust, aki kihoz bennünket bűneink ketrecéből, felemel minket, újra megmutatja számunkra a magasságot, a fényt, Isten gyermekeinek szabad életterét. Belőle merítünk erőt, hogy visszatérjünk eredeti életünkbe, amit te készítesz nekünk, és újra az ég, a mennyország legyen a mi otthonunk.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Angyalszó - A megtérés útja
  2018-02-18 21:32:49, vasárnap
 
  Nagyböjt első vasárnapján Jézus megkísértését tárja elénk az evangélium.
- A Márk evangélista szerinti változat meglehetősen szűkszavú, amelyből annyit tudunk meg, hogy negyven napos pusztai tartózkodása idején a sátán megkísértette Jézust.
- A Máté szerinti változat már részletesebben írja le az eseményt, érdemes azt röviden felidéznünk.
Ő három kísértést említ, a gonosz három próbálkozását.
Először a sátán azt kéri Jézustól, hogy a köveket változtassa kenyérré, mert a pusztában nincs más étele.
A második kísértésnél azt kéri, hogy a jeruzsálemi templom párkányáról vesse le magát Jézus és mutassa meg, hogy Isten angyalai vigyáznak rá.
A harmadik próbálkozásnál a világ gazdagságát ajánlja fel Jézusnak, ha őt és nem az egyetlen Istent imádja.
- Lukács evangélista szintén ezt a három kísértést sorolja fel. Krisztus mindannyiszor visszautasítja
a kísértéseket, legyőzi azokat, s ezzel reményt ad számunkra, hogy a gonosz csábításait mi is vissza tudjuk utasítani.
Miért fontos ez? A keresztény hit nem diadalmenet, hanem küzdelem a gonosszal szemben. A sátán nem fárad bele, hogy megkísértse, azaz az isteni törvények útjáról eltérítse, az egyetlen Isten imádásától eltávolítsa az embert. Fel kell ismernünk ezeket a kísértéseket és el kell utasítanunk azokat! A pusztai jelenet után megkezdődik Jézus nyilvános fellépése. A gonosz tehát nem tudta eltéríteni őt küldetésétől, elkezdi megvalósítani azt, amit az Atya kér tőle.
Keresztelő János működése véget ért, most kezdődik Jézusé.

Térjetek meg!
Márk evangélista két mondatba sűríti bele azt, amit az Úr hirdetni fog három éven keresztül tanító útja során az embereknek: Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban. Jézus egész működése során találkozni fogunk az Isten országának meghirdetésével és megvalósulásával. Az ország annak köszönhetően terjed, hogy az emberek bűnbánatot tartanak, elfogadják az Isten irgalmasságáról szóló örömhírt.
Betelt az idő - mondja Jézus. Eljött az üdvösség ideje. Ami Isten üdvözítő tervében szerepelt, amit a
próféták által az idők folyamán többször megerősített és amit Keresztelő János hirdetett, az most megvalósul. Isten most valósítja meg azt, amit régtől tervezett, az emberek megváltását.
Mivel az üdvösség csak Istentől jöhet, ezért annak idejét is csak ő határozhatja meg.
- A nagyböjti időszak mindannyiunk számára Istentől kapott kegyelmi idő. Térjetek meg! - hirdeti Jézus, s ez a felszólítás minden kor emberének, nekünk is szól. A nagyböjt ugyanis a bűnbánat ideje. A böjti idő a megváltás titkának, Krisztus szenvedésének és feltámadásának ünnepére készít fel. A megtérés elmélyít minket a jó megismerésében. A megtérés elmélyíti bennünk azt a tudatot, hogy bűnösök vagyunk, de ez nem jelenti vesztünket, hiszen az irgalmas Isten megbocsát nekünk. Lehetetlen, hogy az ember egyedül, csak a maga erejével megszabaduljon a bűntől. A bűntől Isten, a
mi irgalmas mennyei Atyánk szabadít meg minket.

A mennyország a mi otthonunk
Istenünk, te szabadnak teremtettél bennünket, hogy mindig a magasba vonzzon minket a vágy és állandóan felfelé, az ég, a mennyország felé törekedjünk. A gonosz lélek, a sátán, foglyul ejt bennünket, bezár bűneink ketrecébe. A bűnök annyira megnyomorítják életünket, hogy már szinte el is felejtjük, hogy hol van a mi igazi otthonunk. Ekkor küldöd el nekünk a megváltó Jézust, aki kihoz bennünket bűneink ketrecéből, felemel minket, újra megmutatja számunkra a magasságot, a fényt, Isten gyermekeinek szabad életterét. Belőle merítünk erőt, hogy visszatérjünk eredeti életünkbe, amit te készítesz nekünk, és újra az ég, a mennyország legyen a mi otthonunk.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Ima a Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz - Budakeszi kegyhely
  2018-02-18 17:10:32, vasárnap
 
  Szentséges Szűz Mária, Fogolykiváltó Miasszonyunk! Gyermeki bizalommal fordulunk Hozzád. Légy közbenjárónk Isten előtt! Nemzetünket végzetes veszély fenyegeti. Testvéreink közül sokan szenvedélyeik rabságában sínylődnek. Az alkohol, a kábítószerek, a nikotin mértéktelen élvezete, a zabolátlan testiség szenvedélye pusztít közöttünk, dönti romba a családi otthonokat, sorvasztja nemzetünket. Történelmünk válságai során őseink Hozzád fordultak és Te meghallgattad őket, Áldott Nagyasszonyunk. Légy ma is végzetes bajunkban közbenjárónk! Isten adjon erőt a lelki harcban, hogy megszabaduljunk szenvedélyeink rabigájából. Különösen irgalmadba ajánljuk azokat, akikért felelősek vagyunk: családunk tagjait és a jövő zálogát, a magyar fiatalokat.
Fogolykiváltó Boldogasszony, Krisztusnak Szent Anyja és nekünk is Édesanyánk, légy közbenjárónk szent Fiadnál!
Amen

1.Szentséges Szűzanyám, hozzád folyamodunk.
Drága szent képednél a földre borulunk.
Mert bűnösök vagyunk, egek Nagyasszonya,
Hallgasd meg kérésünk, drága Szűz Mária.
2.Mária, Mária, messze földről jöttünk!
Arany oltárodra bús könnyeket öntünk, jaj,
mert itt megláttuk drága szent képedet,
Égi Anyánk, szent Szűz, hallgass meg bennünket.

3.Kedves vendégeid tehozzád eljöttek,
Sírva és zokogva téged köszöntenek,
Nincs nmás reménységünk egyedül Mária!
Ki a bűnösöket el nem hagyja soha.

4.A szomorú szívek, kik itt megenyhülnek,
Kik a Szűz Mária kegyhelyére eljöttek,
Mária, Mária, jaj csak el nehagyj,
Utolsó órámban, kérlek, velem maradj.

5.Jertek ide árvák, szomorú özvegyek,
Mert nagyon jól tudom, hogy fáj a szívetek.
Kérjétek örömmel a szép Szűz Máriát,
Teljes Szentháromság fehér liliomát.

6.Hiszen azt mondotta az Úr Jézus Anyja:
Hogy az árvát bús özvegyet le nem hagyja.
Mária, Mária, kedves édesanyánk!
Arany oltárodról tekint le mireánk.

7.Tekint le mireánk e siralomvölgyben.
Hogy a bűnös lelkünk juthasson a mennybe.
Ez legyen énekem utolsó betűje:
Dicsértessél szent Szűz, mennyország tüköre.

Kegyhely saját éneke:
Szűz Máriát dicsérni, hívek, jöjjetek!
Remetei kegyhelyen hálát zengjetek!
Amennyi szép virág van nyíló tavaszkor,
Annyiszor légy dicsérve Anyánk, mindenkor.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsút tartottak ......
  2018-02-18 16:37:56, vasárnap
 
  Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsút tartottak Búcsúszentlászlón 2017.09.27.
Szeptember utolsó vasárnapjára esik Fogolykiváltó Boldogasszony napja, s bár 1969 óta nem szerepel a liturgikus naptárban, a vallásos hagyomány őrzi az ünnepet.
Bővebben Link

Sziklahitű László, ki nem ismersz félelmet,
Légy ereje, pajzsa gyengeszívű népednek:
Ingadozó lelkek, sok csapással vertek,
Tőled kérnek védelmet.

Emberölő harcban a Gonosznak ártottál.
Isten erejével síkra hitért szállottál,
Fergeteges vészben, rendületlen, épen
Égi jelül állottál.

E világi élet a remények sírhalma,
Teelébed száll fel nemzetednek siralma.
Útmutató fényünk, téged adott nékünk
Az Úristen irgalma.

Most világok dőlnek, nemzedékek romolnak,
Ezeréves bástyák repedezve omolnak.
Csüggedésre válasz: szent király, te állasz
Égrenéző oromnak.

(SzvU 302) .

- Szent László király életéről. A főoltár Szent László-képe helyi legendát mesél el, ebből fakad a Fogolykiváltó Boldogasszony tisztelete.
A búcsúszentlászlói templomot hazánk legszebb templomai között tartják számon, amely békés nyugalmával százezrek számára adott már lelki erőt és vigasztalást az évszázadok alatt.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Bodajki Himnusz
  2018-02-18 15:56:46, vasárnap
 
  Bodajk segítő Szűz Mária kegyhely
Bodajki Himnusz
1.Most segíts meg Mária
Nagy királynénk, jó Anyánk.
Hozzád hozzuk sok sebünk,
Áldó szemmel nézz reánk,
Tudjuk vádol sok-sok vétkünk,
Szent Fiadat kérleld értünk,
Ó bodajki Mária!

2.Ezredéve, hogy hívunk
Könnyes, vérző magyarok
Életünkre annyi vész
Gyilkos kedvvel agyarog
Nézd, tiéd e nép, ez ország
Védted, óvtad árva sorsát
Ó bodajki Mária!

3.Szent Istvánnal ősapánk
Látogatták szent kútad,
Hogy itt oltsák Nálad el,
Testi-lelki szomjukat.
Nem hiába könyörögtek,
Sebeiket bekötözted,
Ó bodajki Mária!

4.Boldogságos vigaszunk,
Szívünk Hozzád kesereg.
Éjjel hívja sírva így,
Édesanyját a gyerek.
Sír, rikolt az énekünk is,
Édesanyánk légy velünk is.
Ó bodajki Mária!
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Sík Sándor: Februári napsugár
  2018-02-18 15:46:15, vasárnap
 
  Az ablak sarkán nézd ezt a tenyérnyi
Csiklandozó napsugarat.
Hogy fészkelődik: hol tudna beférni
A fekete papír alatt.

Oly félénken próbálkozik szegényke,
Olyan szemérmes, oly riadt
És bűntudatos: bocsánatot kérne
A hosszú, hosszú tél miatt.

Jöjj, kicsikém, nézd, két sarkig kitárom
Ölelésedre ablakom.
Ezen a dermedt városi kopáron
Melegecskédet szomjazom.

Jöjj, testvérkém, te nem vagy bűnös benne,
És én is ártatlan vagyok!
Jaj, ez a rossz föld paradicsom lenne...
Engedjétek be a napot!
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Keresztút - Ima - Assisi Szent Ferenc szavával
  2018-02-18 12:29:06, vasárnap
 
  ...... ........... ........


Uram, Jézus! Assisi Szent Ferenc szavával kérünk Téged:
"Add, hogy érezzem a szeretetet, amit Te éreztél a kereszten az emberek iránt, és add, hogy érezzem a szenvedést, amit Te éreztél a kereszten az emberekért!"

1. állomás: Pilátus halálra ítéli Jézust
Urunk, Jézus! Halálra ítélt Téged Júdás, Kaifás és Pilátus. Te nem szöktél el, lemondtál az erőszakról, a tanítványok kardjának védelméről. Jobb belátásra akartad bírni a Feletted ítélkezőket. A Téged meggyűlölő barátot, a hatalmát Tőled féltő politikust és az irántad közömbös helytartót. Te úgy szeretted ezeket az embereket, hogy életedet tetted rá a meggyőzésükre. Mivel nem ismerték föl az igazságot, ezért Te elvesztél.
Ments meg, Uram, attól, hogy elítéljek, elutasítsak, leírjak másokat! Amikor irgalom nélkül elzárkózom a másik embertől, akkor úgy döntök, hogy Te, Uram Jézus, ne legyél jelen a számomra!
Könyörülj rajtunk, Uram!

2. állomás: Jézus vállára veszi a keresztet
Uram, Jézus! Mekkora szenvedést képes okozni az egyik ember a másiknak! Szidalmaival, gúnnyal, ütéseivel, rúgásaival! Te okoztál szenvedést bárkinek is? Amikor szidtad a farizeusokat, csak beteges hiúságukat sértetted meg. Javunkra válna, ha hallgatnánk Rád! Apostolod írja Rólad, hogy amerre jártál, jót tettél. Látogatásodat családi béke, vidámság, megkönnyebbülés, gyógyulás kísérte. Cserébe Te a keresztet kapod! Talán az emberélet legfélelmetesebb útja a meghalás története. Ilyenkor segíteni, bátorítani szokás a halála felé induló embert. Milyen borzalmas dolog a kivégzés! Amikor nem részvét, együttérzés kíséri a halálra készülő embert, hanem durván rálökik erre az útra! Te nem halhattál meg ágyban, párnák közt! Mivel oly sok ember hal meg a másik ember kezétől, Neked közéjük kellett kerülnöd, mert a legnehezebb sorsúakat nem hagyhattad magukra!
Ments meg Uram, attól, hogy bántsak másokat! Ha Igazságod gyógyító sebet ejt embereken, add, hogy ennek alázatos és tapintatos eszköze legyek, ha így akarod! Bocsásd meg, hogy szenvedést okoztam másoknak, sokszor nem csak véletlenül, hanem tudva és akarva!
Könyörülj rajtunk, Uram!

3. állomás: Jézus elesik a kereszttel
Uram, Jézus! Te nem hősként jártad végig keresztutadat! Nem mosolyogva, könnyedén. Hanem "könnyek között", ahogy a Zsidókhoz írt levél megörökíti. Nem szárnyaltál életed útján. A türelem, megértés, önfeláldozás számodra is nehéz volt. De megtetted értünk! Te soha nem utasítottad vissza, hogy rendelkezésére álljál annak, aki keresett Téged.
Add, Uram, hogy botladozásomat, hibáimat ne megszégyenülésnek vegyem. Hogy merjek örülni annak, hogy hiányosságaimmal együtt is elfogadsz és szeretsz, mint ahogy a többi ember, testvéreim teszik. Add, hogy az élet idejét ne a hasznosság, vagy az élvezeti érték szerint mérjem csupán, hanem lehetőségként, amiben példaadásra, szeretetre nyílik alkalom.
Könyörülj rajtunk, Uram!

4. állomás: Jézus találkozik anyjával, Máriával
Uram, Jézus! Tudjuk, bár egészen föl nem fogjuk, hogy mit jelent egy anyának a gyermeke szenvedését, halálát átélni. Add, hogy beletekinthessek abba, hogy mit jelenthetett ez a találkozás a Te számodra! Halálos utadon nemcsak a gonoszság és a gyűlölet kísért el! Van szeretet, mely erősebb a saját fájdalmánál, és hatalmasabb minden akadálynál! Mária a mennyei Atya képe volt a számodra gyermekkorodban, ő adta meg a jelet első csodádra a kánai mennyegzőn, most is az ő jelenléte bátorít Téged, hogy az Atya kezébe ajánld lelkedet. Mert Ő nem hagyott el Téged, együtt szenvedett Veled, és ennek csodálatos jeleként küldte Számodra édesanyádat.
Add Uram, hogy minden szenvedő, haldokló ember felismerje, hogy Te egy vagy vele, és add, hogy mi is ott legyünk a helyünkön, amikor szereteted kézzelfogható jeleként állítasz a másik ember mellé!
Könyörülj rajtunk, Uram!

5. állomás: Cirenei Simont kényszerítik, hogy vigye Jézus keresztjét
Uram, Jézus! Elfogadtad Simon segítségét, bár nyilván átérezted a rémületét, hogy egy kivégzési menetbe keveredett. Elfogadtad, mert végig akartad járni a keresztutat. Viszont amikor a Golgotán fűszerekkel kevert borral kínáltak, azt nem fogadtad el. A kábítószert visszautasítottad, mert emberként akartál meghalni, nem vágóhídra vonszolt, elkábított állatként. Te nem szálltál ki ebből az emberek által rendezett drámából sem fizikailag, sem szellemileg. Amíg éltél, a türelem, a megbocsátás, a legrosszabbat is elfogadni tudó szeretet jeleként akartál élni.
Ments meg Uram minket minden kábítószertől. Add, hogy magamat nem kímélve vállaljam azoknak az embereknek a keresztjét, akikhez Te küldesz.
Könyörülj rajtunk, Uram!

6. állomás: Veronika kendőt nyújt Jézusnak
Uram, Jézus! Te személyes gesztussal köszönöd meg ennek az asszonynak a figyelmességét és bátorságát. Arcod véres képe talán még jobban nyomot hagyott a lelkében, mint a kendőjén. Te saját magadat adod, és nem helyette valamit. Éppen ezért ajándékod sokszor nem használható semmire, mert Te magad vagy az ajándék. Te személyesen törődtél az utadba kerülő vakon született emberrel és a halott Lázárral, személyesen kerested a találkozást a szomorú emmauszi tanítványokkal, hogy megörvendeztesd őket. Külön, csak az ő kedvéért, megjelentél Tamásnak, hogy megmentsd a kétségbeesésből és elvezesd a hitre. Te nem intézkedtél úgy, hogy szűnjék meg a betegség a Földön, de személyesen keresed minden beteg és szenvedő testvéredet.
Add, Uram, hogy megértsük: Te vagy az Atya fölfoghatatlan ajándéka a számunkra, amely eltűri, hogy figyelmen kívül hagyjuk, mellőzzük, visszautasítsuk. Ments meg attól, hogy e feltétel nélkül nekünk ajándékozott Ajándék helyett valami csekélyebbet, kisebbet kérjünk!
Könyörülj rajtunk, Uram!

7. állomás: Jézus másodszor esik el a kereszttel
Uram, Jézus! Keresztedet Cirenei Simon viszi, de mégis újra összeesel a vonulás során. Minek továbbmenni? A fölállás egyenlő a további kínzással. A katonák sem szabadítanak meg a további szenvedéstől. Nem ütnek agyon, nincs kegyelemdöfés, tarkólövés. Nekik el kell számolniuk Veled, hogy teljesedett-e Rajtad a büntetés. Te pedig fölállsz, és botorkálsz tovább.
Vajon én hogy bánok az eleső, megszégyenülő emberrel? Büntetem gyengeségéért, esetleg sorsára hagyom? Vagy segítség címén éreztetem vele fölényemet?
Uram, a Te segítséged senki számára nem nyomasztó, mert vállaltad az esést is. Add, hogy hiúságból soha vissza ne utasítsam a Te segítő kegyelmedet, és nyisd fel szememet, hogy irgalmas szamaritánusa lehessek az utamba kerülő sebesültnek.
Könyörülj rajtunk, Uram!

8. állomás: Jézus találkozik a jeruzsálemi asszonyokkal
Uram, Jézus! Ki lehetne nagyobb bajban Nálad? Mégis azt mondod a síró asszonyoknak: "Ne miattam sírjatok. Magatokat és gyermekeiteket sirassátok!" Hited és bizalmad csodálatos: életedet a zöld fához hasonlítod, a Fölötted szánakozókét a kiszáradt ághoz. Mekkora bajban vagyok, ha nem a Te oldaladon állok! És Te nem harcolsz azokkal, akik ellened küzdenek, vagy csak látszólag állnak melletted, mint a politikai szabadságot sirató jeruzsálemi asszonyok. Számodra segítségre szoruló, fölemelésre váró emberek ők. Milyen határtalan a Te nagyvonalúságod!
Ments meg, Uram a kicsinyességtől, s hogy valaha is elszakadjam Tőled! És adj részt nekem a Te mérhetetlen nagylelkűségedből!
Könyörülj rajtunk, Uram!

9. állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszttel
Uram, Jézus! Te vagy az Egyház feje, az egész emberiség elsőszülöttje az Isten országában! Egyházad és követőid sokszor kerülnek olyan alávetett és megalázott állapotba, mint Te, amikor harmadszor is a földre roskadsz. Az üldözés és a gúny, vagy éppen a jólét és a gazdagság hatalma sokszor erőtlenné teszi közösségedet, kiüríti templomaidat, sivárrá teszi a lelkeket.
De Te mondtad, hogy Egyházad itt e földön mindig a mustármaghoz fog hasonlítani, amely kicsiny és jelentéktelen, de életet hordoz. Szabadíts meg Uram attól, hogy a látványos külsőségeket keressük, és add, hogy megerősödjünk a belső odaadásban, mely Téged is talpra állított és továbbvitt utadon.
Könyörülj rajtunk, Uram!

10. állomás: Jézust megfosztják ruháitól
Uram, Jézus! Téged meztelenre vetkőztettek, és eközben megajándékoztad kivégzőidet! Bizonyára nem sajnáltad tőlük utolsó tulajdonodat, odaadtad volna, akkor is, ha nem tépik le rólad! Az járt a fejedben, hogy milyen lelkülettel képesek valakit megölni. Mentséget kerestél a számukra: "nem tudják, mit cselekszenek!" Igen, te jól tudtad, hogy a gyilkosság olyan bűn, amit az Atya nem akarhat, ezért kérted bocsánatát hóhéraid számára. És ezek a vérhez hozzáedződött emberek megrendültek viselkedésed láttán: "Ez az ember valóban igaz volt!" - mondta a századosuk.
Könyörülj rajtunk, Uram!

11. állomás: Jézust keresztre feszítik
Uram, Jézus! Apostolod, Tamás, majd a szögek helyét szeretné látni és érinteni, amit most ütöttek kezeden és lábadon. Ezt a feltételt szabta, hogy higgyen Benned. És Te nem tettél szemrehányást neki hitetlenségéért, sem többi tanítványodnak azért, mert elhagytak. És sebeidről sem panaszkodtál. Mit jelentenek nekünk, Uram, a Te sebeid? Hogy Isten nem sebeket oszt, hanem sebeket vállal. A bűn, a szeretetlenség sebez meg, ez sebzett halálra Téged is. Szomorú, reménytelenségbe süppedő barátaidat azért látogattad meg feltámadásod után, hogy örömre derítsd őket. És sebeidet mutattad meg nekik. Senki nem tud Téged annyira megsebezni, hogy szeretetednek útját állja. A Te szeretetedet Uram, a halál sem tudta kioltani.
Tekints Uram, szomorúságban gyötrődő, levert, önzésüktől szenvedő testvéreidre! Olvaszd fel, melegítsd fel jéghideg szívünket!
Könyörülj rajtunk, Uram!

12. állomás: Jézus meghal a kereszten
Uram, Jézus! Hogyan élted át utolsó óráidat? A jeruzsálemi templomból jól hallatszottak az istentisztelet hangjai a Golgotán. Te együtt imádkoztad a zsoltárokat az Egyiptomból való szabadulást ünneplő, éneklő tömeggel. Pedig az igazi szabadulás ott történt, ahol Te szenvedtél: Isten mindent megbocsátó, felszabadító üzenetét általad kaptuk. Itt vált világossá, hogy Isten nem rosszalló tekintetű bíró, nem a mindenkit szemmel tartó örök elégedetlen. Uram, Te jó szót szóltál megfeszített sorstársadhoz, édesanyádhoz, rokonaidhoz, János barátodhoz. A gúnyt, a szidalmat nem viszonoztad, nem védted ki. Isteni méltósággal hallgattál.
Könyörülj rajtunk, Uram!

13. állomás: Jézus testét leveszik a keresztről
Uram, Jézus! Engedelmes lettél a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Lemondtál az isteni mindentudásról, valóságos emberként féltél a szenvedéstől és a haláltól. Közösséget vállaltál a halottakkal is. Életünk utolsó útját feltámadásod fényében, az örök élet reményében járhatjuk végig, tudva, hogy még halottként is hasonlíthatunk Hozzád. Mennyire megkönnyítetted a mi életünk útját! Isten szeretete örök. Akire Isten gondol, és akit szeret, az él Őbenne. Az Ő hűsége a záloga feltámadásunknak és örök életünknek.
Mária, az Egyház anyja! A Te fájdalmad egy az Atyáéval. Isten nem udvartartásának részévé teremtett bennünket sem, hanem aggodalmát, szenvedését, gyászát is megosztja velünk, mint legbensőbb bizalmasaival. Segíts bennünket, hogy ne önmagunk miatt keseregjünk, hanem, hogy az emberek nem szeretik a szeretetet.
Könyörülj rajtunk Uram!

14. állomás: Jézus testét sírba helyezik
Uram, Jézus! Magányos sírboltba helyeztek. Nem kitüntetés ez, ellenkezőleg. A keresztre feszített ember tisztátalan, nem való a többi halott közé. Ennyire meggyaláztak Téged! És akik elhagytak életed nehéz óráiban, elhagytak most is. Senki sem emlékezett szavaidra a harmadnapi feltámadásról. Magányos sírod lesz egyedül a tanúja az új élet születésének.
Add, Uram, hogy ne úgy éljünk, mintha még mindig a sírban lennél! Te, aki értünk éltél és haltál, add, hogy örvendezzünk veled boldogságod kapujában. Add, hogy megörvendeztessünk Téged szép és boldog életünkkel! Vezess el minket is feltámadásod dicsőségébe!
Könyörülj rajtunk, Uram!

Uram, Jézus! Fülöp apostolodnak mondtad, hogy aki Téged lát, az Atyát látja.
Köszönjük, hogy mérhetetlen szenvedés árán is megmutattad nekünk jóságos Atyánkat.
Bocsásd meg, hogy ennyi fájdalomra volt szükség, hogy áttörd érzéketlenségünket,önzésünket és gőgünket.
Add, hogy soha szem elől ne tévesszünk Téged és az Atyát! Amen.

/P.L.M. Katolikus oldal/
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Böjte Csaba OFM - prédikáció - Torockó 02.10
  2018-02-18 12:16:20, vasárnap
 
  Videó Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Nagyböjt 1. vasárnap 02.18
  2018-02-18 12:14:37, vasárnap
 
  Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 476 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8676
  • e Hét: 20306
  • e Hónap: 53460
  • e Év: 287207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.