Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Torma a fegyver a vírusok ellen
  2018-02-19 11:44:57, hétfő
 
  A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is.
A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken
Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.





Jótékony hatásai:

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, és segíti a szervezetet a méregtelenítő folyamatban. A test ilyenkor megszabadul a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

Torma mártás:

A megtisztított és reszelt tormát összekeverjük 1 dl tejföllel ,5 percig fedő alatt pároljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük 1 dl tejföllel összehabart 2 evőkanál lisztet .Felengedjük egy merőkanál húslevessel és sózzuk. Langyosan tálaljuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Öt étel, amellyel megőrizhető a szív egészsége
  2018-02-19 11:41:31, hétfő
 
  A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős hányada összefüggésben áll a táplálkozással. Összeszedtük azt az öt élelmiszert, amelynek gyakran az asztalra kellene kerülni a szív vitalitásának megőrzése érdekében.Nézzük tehát az egészséges étkeket, amelyek nem csak azért fontosak, mert jót tesznek a szervezetünknek, hanem azért is, mert viszonylag könnyen elérhetők, azaz reálisan lehet velük számolni a mindennapi menüsorban.


Csonthéjasok
A csonthéjas magvak - mogyoróban, mandulában és dióban - tobzódnak a szervezetünkre jótékony hatást gyakorló vitaminokban, ásványi anyagokban. Már egy maréknyi dió elfogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, és óvja az artériákat a gyulladástól. A benne található omega-3 zsírsavak nem csak a szívünknek, de az agyunknak is rendkívül hasznosak. A mogyoró magas rosttartalommal és telítetlen zsírsavakkal szintén elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Kutatásokkal igazolták, hogy a diófélék legalább heti ötszöri fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.



Olívaolaj
Az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Antioxidáns-tartalma védi a szívet és az ereket, és mivel főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a koleszterinszintre is jótékony hatással van. Az extra szűz olívaolajat hidegen sajtolják, közvetlenül a szüretelés után. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, sajtokhoz jól illik, s ez a legegészségesebb választás!


Lazac
A rendszeres halfogyasztás segíti a szív egészséges működésé. Azokban a populációkban, ahol az étrend jelentős részét a halból készült fogások teszik ki (például az eszkimók között vagy Japánban) kifejezetten alacsony a szívbetegségek előfordulása. A lazac húsa kiemelkedő fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás, legfontosabb egészségvédő tápanyaga azonban az omega-3 zsírsav, amely a szívműködés mellett a vérnyomásra is jótékony hatással van. Jellegzetes rózsaszín színét az astaxantin festékanyag adja, amely az immunrendszert serkenti.

Vörösbor
A vörösbor szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását elsősorban a rezveratrolnak tulajdonítják. Ez, a polifenolok közé tartozó vegyület elsősorban a vörös szőlőben található, de tartalmazza az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez a vegyület védi meg a növényt a fertőzésektől, a szervezetre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Növeli a “jó koleszterin", vagyis a HDL arányát, így védi az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Vigyázat: túlzásba vinni a vörösbor fogyasztását sem szabad, de nagy esetszámú vizsgálatokkal bizonyították, hogy napi 1,5-2 dl bor 15 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

Narancs
Nem csupán kiváló C-vitamin forrás a narancs, de a gerezdek között húzódó hártyája pektint tartalmaz. Ez a vízben oldható rost gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, az érelmeszesedés és az epekőképződés megelőzésében is igen hatásos. Ez azonban kifacsarva nem jut a szervezetünkbe, így a teljes gyümölcsöt érdemes megenni az egészséges hatás maximalizálásáért. A rendszeres narancsfogyasztás csökkentheti a vérnyomást is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 614
  • e Hét: 2098
  • e Hónap: 8470
  • e Év: 59261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.