Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Elhunyt Pergel József
  2018-02-21 17:30:09, szerda
 
 



Elhunyt Pergel József


Életének 70. évében 2017. február 13-án hajnalban volt kollégánk és barátunk, Pergel József gépészmérnök végleg eltávozott sorainkból. T

Felejthetetlen halottunk, volt kollégánk és barátunk hamvait február 20-án kedden 11 órakor az Érdi Temetőben a római katolitikus gyászszertartás szerint helyeztük örök nyugalomra.

Józsi fényes szakmai pályát futott be, vele együtt világszínvonalú fejlesztések részesei lehettünk. Az ország legnagyobb vállalatának egyik meghatározó vezetőjeként kivívta a szakma és valamennyi munkatársai megbecsülését.

Sírjánál Nádasy István, örökös elnökünk mondott búcsúbeszédet.

Halála nagy veszteség mindannyiunk számára.

Mély fájdalommal búcsúzunk tőle!

Nyugodjék békében!







Az OMNYE vezetősége nevében Nádasy István elnök búcsúztató beszéde:

Tisztelt Pergel család, kedves Ágnes asszony, tisztelt Gyászoló közösség!

Ezen a februári hajnalon bekövetkezett az, amitől régóta tartottunk, s csak reméltük mégsem fog megtörténni. Jóska elvesztette a több mint tíz éve tartó, kemény, fájdalmakkal és lemondással teli harcát, amelyet szinte zokszó nélkül, csendesen, méltósággal és fegyelmezetten vívott meg, úgy, ahogy egész életében élt.

Jóskát 1972-ben ismertük meg, miután technikumi végzettséggel a budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett és a DKV ösztöndíjával a zsebében jelentkezett a Gépészeti Karbantartási Osztályon. Kezdő lépéseit üzemmérnöki feladatok elvégzésével tette meg, majd választhatott a tervező mérnöki és egy karbantartó műhely irányítása között. Ő ezt az utóbbit választotta, s 13 éven keresztül irányította a legösszetettebb tevékenységet végző Géplakatos Műhelyt, főművezetőként. Ebben az időszakban az ott folyó tevékenység szervezettségében, hatékonyságában, műszaki színvonalában jelentősen megerősödött.

Éppen csak villanásszerűen: valamennyi szivattyú tengelytömítésének átállítása mechanikus tömszelencékre, a forgógépes diagnosztikai rendszer bevezetése, a műhely technikai felszereltségének növelése, stb. Mint mindig voltak sikereink és kudarcaink. Visszaemlékezve volt olyan keserves időszak, amikor alig tudtunk megbirkózni meghatározó szivattyúk sorozatos visszatérő hibáival. Felkészültsége, alapossága és rendszerszemlélete segítségével feltárta a hibák gyökereit, melyek üzemi technológiákból eredtek.

Az új karbantartó műhely terveztetésében, az átköltözésben és annak belakásában tevékenyen részt vett, ott folytatva főművezetői feladatainak végrehajtását, mikor is egy váratlan haláleset okán felkértük a Műszaki Ellenőrzési Osztály vezetésére, amit 1986 és 90 között látott el, tovább fejlesztve a diagnosztikai vizsgálatok körét és emelve azok színvonalát. Elsőként alkalmazta az osztály a számítógépet adatok feldolgozására, tárolására.

1990-ben visszakerült a műhelyekhez, de most már a 200 főt számláló Gépészeti Karbantartó Műhelycsoport vezetőjeként. Ebben az időszakban kellett helytállnia a nagyjavítási ciklusidők csökkentési követelményivel-ez a vállalatvezetés elvárása volt-, és az üzemi technológiák nagyfokú fejlődése és változatossága által támasztott igényekkel szemben. Gondolok itt elsősorban az FCC, HDS Ref. 4 üzemekre. Ebben az időszakban többek között, érdemben segítette a nagyjavítási programok számítógéppel támogatott összeállítását és az Üzemfenntartási Irányítási Rendszer bevezetését, működésének elindítását

A magyar olajipar társasággá szervezése, szerintem indokolatlanul, csak és kizárólag mások példájának követése által vezérelve - átmenetileg - megakasztotta a finomítói karbantartás fejlődését. Az akkori szellemi és fizikai állomány bőven meg tudott volna felelni egy a részvénytársaság által támasztott teljesítmény követelményeknek. Megkezdődtek a kényszerű kiszervezések, melyek eredményeként elvesztett a finomító több tucat, a körülményeket, a technológiát jól ismerő szakmunkást.

Egy rövid ideig a gépészeti, építészeti és villamos karbantartók vezetésével bízták meg, majd kényszerűen végre kellett hajtania, ill. megszerveznie a kiszervezéseket. Ebben a legnagyobb falat a Dunafiksz Kft. megalapítása és működtetése volt. Ezt a teljesen új közgazdasági és pénzügyi felkészültséget is igénylő feladatot is kiválóan megoldotta. A Kft sorsát azonban nem Százhalombattán döntötték el. Annak ellenére, hogy a közel 300 fős Kft. zavar nélkül ellátta a karbantartási feladatait, több milliárd nyereséget produkált, áldozatul esett a "csak egy szerviz cég legyen" döntésnek.

Ezt követően visszakerült a finomító kötelékébe, ahol létesítmény felügyeletet látott el. Ekkor történt meg a SAP R3-ra való átállás, az ezzel kommunikálni tudó állapotfelügyeleti rendszer létrehozása. Utolsó egy éves időszakban gazdálkodásprogramozást látott el, majd 2009-ben nyugdíjas lett. Mi feltétlen indokoltnak, ő megtisztelőnek tartotta, hogy elnyerte a MOL Életpálya elismerést.
A GTE Százhalombattai Szervezete munkáját a kezdetektől támogatta, munkájában aktívan részt vett és 9 éven át annak titkári funkcióját látta el.

Nyugdíjba vonulása után tagja lett az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesületének. Ott sem csupán tag volt, hanem színesítette, gazdagította annak életét. Az általa összeállított kvíz játékokat ötletesen vezette le. Én magam soha sem fogom elfelejteni azt, amikor fanyar humorral tájékoztatott bennünket betegségéről.

Nem vetette meg a kétkezi munkát, két családi házat épített sajátkezüleg, s el tudott végezni minden házkörüli munkát, amolyan ezermester módján.

Érdemeit koránt sem teljességgel összefoglalva elmondhatom, hogy:
• Gondolkodásában a logikus, bizonyítható, rendszerben összetartozó témákat kereste és találta meg, majd ezek alapján szervezte meg a munkákat, s hajtatta azokat végre.
• A feladatok végrehajtásához gondoskodott megfelelő eszközökről, követve a technikai fejlődést.
• A technikai folyamatok mellett lefektette a javítási műveletsorokat, rögzítve a hozzájuk tartozó időszükségletet
• Soha nem feledkezett meg munkatársairól mind a munkakörülmények, mind a szakmai továbbképzés, mind az érdekeik képviselete tekintetében. Nem csak biztatta szakmunkásait a továbbképzésre, hanem szabályozott keretek között oktatta is őket. Ugyanakkor saját magát is képezte. Új munkaköreinek ellátásához tartozó igényeknek megfelelően megtanult angolul, megszerezte a hegesztő szakmérnöki diplomát és a mérnök közgazdász képesítést is.
• több műszaki újítás ötletgazdája, az újítások rendszeres bírálója.
• Minden vonatkozásban a tisztaság, a nyíltság és a nyitottság, a becsületesség, és a korrektség jellemezte, amihez szerénység tű éles memória társult. Nem véletlenül hívták tréfásan családi lexikonnak otthonában.
• Nem véletlenül nem tudok egyetlen olyan esetről sem, melyben őt az elmarasztalásnak akárcsak az árnyéka is vetődött volna.
• Elismertsége egyöntetű és vitathatatlan.

Kedves Jóska szomorúak vagyunk, hogy elmentél, nekünk is fájt, hogy szenvedned kellett köszönjük, hogy ismerhettünk, hogy veled együtt dolgozhattunk. Ígérjük emlékedet megőrizzük.
Nyugodjál Békében!







Alex Tamás&Sztankay István: BÚCSÚDAL


Itt állunk mind, úgy hallgatunk.
Mit mondhatnánk? Nincs szavunk.
Szíved nem él, hová lettél?
Egyedül mentél.

Már csak emlék, kedves a kép,
Úgy nevettünk nem oly rég.
Tiéd sok tárgy, velünk maradt,
Itt voltál, igaz.

Most búcsúzunk, most sírhatunk,
Nem ölel (a) két karunk.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.

Megrendülten gondolunk rád,
Nem hisszük el, hogy nincs tovább.
Lehunyt szemed nem látja már:
Mindenütt virág.

Kint alszol majd a hideg télben,
Eszünkbe jutsz néha éjjel.
Nem vagy többé, nincs ilyen más,
Egyetlen voltál.

Itt állunk mind, úgy hallgatunk.
Mit mondhatnánk? Nincs szavunk.
Szíved nem él, hová lettél?
Egyedül mentél.

Már csak emlék, kedves a kép,
Úgy nevettünk nem oly rég.
Tiéd sok tárgy, velünk maradt,
Itt voltál, igaz.

Most búcsúzunk, most sírhatunk,
Nem ölel (a) két karunk.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.
Fagyott a föld, a mély bezár,
Bennünk élsz tovább.

Megrendülten gondolunk rád,
Nem hisszük el, hogy nincs tovább.
Lehunyt szemed nem látja már:
Mindenütt virág.

Kint alszol majd a hideg télben,
Eszünkbe jutsz néha éjjel.
Nem vagy többé, nincs ilyen más,
Egyetlen voltál.

Most búcsúzunk...






 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 990
  • e Hét: 7334
  • e Hónap: 33957
  • e Év: 171329
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.