Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Csupa tisztességes ember
  2018-02-25 21:25:17, vasárnap
 
  Csupa tisztességes ember


II. Frigyes porosz királyt (1712-1786) már életében Nagy Frigyesnek nevezték, mert valóban nagy államférfi volt. Ezen felül azonban népe is nagyon szerette, főleg igazságosságát értékelték. Idős korában kellő tisztelettel egyszerűen csak így emlegették: az Öreg Frici. Nemegyszer elvegyült a népe körében, hogy megismerje gondjaikat-bajaikat. Másrészt senkinek sem kellett félnie attól, hogy ügyéven magához a nagy királyhoz forduljon.
Egyszer az Öreg Frici egy börtön keresett fel. Elbeszélgetett a rabokkal, mindenekelőtt az iránt érdeklődött, hogy mit követtek el, és milyen ítéletet kaptak. A nagy királynak, aki egyszerű, kék kabátot viselt, és minden fogollyal személyesen elbeszélgetett, csodálkozva kellett megállapítania, hogy a börtön minden lakója ártatlan. Az egyik azt állította, hogy megrágalmazták, a másik tévedés áldozata lett. Egyesek igazságtalan bíró áldozatainak vallották magukat. A király mindegyiket nyugodtan végighallgatta. Majd egy olyan emberhez ért, aki mélyen lehajtott a fejét. Arra a kérdésre, hogy miért van így elcsüggedve, ezt felelte: ,,Felség, én egy csirkefogó vagyok. Azzal kezdődött, hogy már az iskolát is kerültem. Később kerültem a rendszeres munkát. Ezzel sok fájdalmat okozta jó szüleimnek. De hiába, korhely fráter voltam. Lustaságom miatt adósságokba keveredtem. Elkezdtem hozzányúlni mások dolgaihoz. Tönkretettem az életemet. Bárcsak jóvá tehetnék még mindent!" A porosz király így szólt ehhez a bűnbánó bűnöshöz: ,,Ez az egyetlen gazfickó itt a csupa tisztességes ember között. Ki vele gyorsan, nehogy még elrontja a többieket!" Őbenne még látott a király valami ígéretest, reménykedett abban, hogy újat kezd az életével. A többiekről ezt mondta az Öreg Frici: ,,Ezek a fickók pedig nyugodtan morgolódhatnak tovább. Szégyentelenek, nincs bűntudatuk, hazugok és önigazak."
Milyen sok ember - fiatal és idős egyaránt - törekszik buzgón arra, hogy embertársai szemében igaznak és jónak látszódjék! Az emberek szemében talán még azok is. Isten előtt azonban nincs olyan ember, akinek ne lenne bűne. Egyáltalán nem kell, hogy börtönben üljenek, vagy gyilkosság száradjon a lelkükön. Önigazultságuk elegendő bűn ahhoz, hogy ne kerüljenek a mennybe. Mert a kárhozatra vivő széles útnak van ,,járdája" is. Ez nem vezet mély szennyen keresztül, de ugyanúgy az örök romlásba visz. Milyen sokan járnak rajta magabiztosan és gondtalanul! Életszemléletük remekül alkalmazkodik a világhoz, ott vannak számos társaságban - a legjobbakban is. Mert Jézus Krisztus ezt mondja: ,,Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket (Máté 9,13). Egy másik helyen pedig ezt mondja: ,,Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek" (Lukács 5,31).
Ha becsületes vagy, el kell ismerned, hogy nálad sincs minden rendben. Ne rejtőzz el a magyarázkodások és a látszatszentség mögé! Valld meg vétkeidet a legnagyobb Királynak! Ne hallgasd el szíved nyomorúságait és kudarcodat! Ezzel lehetővé teszed, hogy Ő segíthessen neked.

Friedhelm König
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Februári tél
  2018-02-25 20:43:54, vasárnap
 
  Februári tél

Ordas a szél, harapós hangú.
A kikelet? Távoli sejtés.
Halott a táj, fekete varjú
a gyászjelentés.

Februári tél ül a szívre,
koporsó még mind a barázda,
a fűzeket bilincs alázza:
szenvednek a jégbe feszítve.

Csak egy fenyő zászlaja lázad:
égre feszül benne az élet,
nem adja meg magát a télnek,
sem a halálnak.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten majd tanácsol
  2018-02-25 17:45:42, vasárnap
 
  Azt mondta nekik Mózes: ,,Várjatok, amíg megértem, hogy mit parancsol az Úr felőletek." (4Móz 9,8)

Gyakran előfordul az ember életében, hogy tanácstalanul áll a világban. Mivel pedig elmulasztja Istentől kérni a tanácsot, sokszor kátyúba, zsákutcába jut az élete. Isten első számú parancsa a számunkra az, hogy tőle kérdezzük meg, és ne mástól, hogy mit csináljunk. Különösen kezdő keresztények gyakori szokása, hogy ha valamilyen kérdésük akad, ahelyett hogy egyenesen Istenhez fordulnának, igehirdetőket, evangelizátorokat nyaggatnak tanácsért, és meg vannak lepve, ha ezek nem tudnak kielégítő módon segíteni. Magam is sokat jártam emberekhez tanácsért, és gyakran üresen, kiábrándultan jöttem el, mert nem tudták teljesen megérteni a dolgomat. Hogyan is értették volna, amikor életvezetési tanácsot nem emberektől, hanem az Úrtól kell kérni!
A második parancs, hogy addig várjunk, amíg nem kapunk a kérdésünkre feleletet. A keresztény életben az egyik legnehezebb feladat a várakozás. Várni, várni, várni egyre, amíg az Úr szól. Nehéz lehetett Máriának és Mártának a haldokló Lázár mellett a késlekedő Jézusra várni, mégis áldásul szolgált a nagy nyomorúság. Ha késik is az Úr, ne félj. Még sohasem késett el. Mindig időben megjön a tanács is, a segítség is. Bízd életed Jézusra, nála jó helyen van. Ő majd gondoskodik, csak várni kell. Tekints rá, majd ő tanácsol és elrendez mindent.

* Isten majd tanácsol - 4Mózes 9,1-14

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ránk száll az alkonyat
  2018-02-25 17:24:06, vasárnap
 
  Ránk száll az alkonyat

Ránk száll az alkonyat,
lábunk halkan lép.
Csendes jó éjszakát
sóhajt már a rét.
Csendes jó éjszakát,
hegy, völgy, erdő, berek,
csendes jó éjszakát,
fáradt emberek!

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kung és társai
  2018-02-25 17:21:17, vasárnap
 
  Kung és társai

Konfucse írja, hogy Dzsi-Lu
utazott, ázott-fázott,
s ahogy a kőkapunál éjszakázott,
az őr megkérdezte: Honnan?"
"A nemes Kung házából", -
felelte Dzsi-Lu nyomban.

Az őr agyában valami derengett.
"Az az, aki tudja, hogy nem megy,
mégis tovább csinálja, mégse enged?"

+

Ezerév, ezerév után pereg.
S milyen jó, hogy mindig voltak,
mindig vannak és lesznek
ilyen Kung-fajta emberek,
akik, ha száz hang súgja is fülükbe,
"Hagyd abba, lankadj, engedj!"
- mégis, tovább csinálják, akkor is,
ha tudják, hogy nem megy!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A lelki élet támogatása
  2018-02-25 17:11:53, vasárnap
 
  "Mindig az a kérdés van a szívemben: mit tegyek, hogy rövidke életemből a legtöbbet hozzam ki?"

- John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A lelki élet támogatása
  2018-02-25 17:10:46, vasárnap
 
  "Bármely ember - legyenek bár gyenge adottságai - mire ne volna képes, ha telve van hittel és szeretettel?"

- John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A lelki élet támogatása
  2018-02-25 17:09:21, vasárnap
 
  "Egy cél lebeg csak a szemeim előtt: minden erőmmel az élő és cselekvő hitet akarom támogatni, és Isten kegyelme által előhozni az emberekből az isteni életet, megőrizni és növelni azt."

- John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Üzenet az űrhajósoknak
  2018-02-25 15:52:37, vasárnap
 
  Üzenet az űrhajósoknak

Ugye, milyen szép messziről a Föld,
amikor súlytalan suhantok
a hideg űrön át
karszti tájak felé,
ahol nincsen szín, illat, élet!
"Oázis a nagy Mindenségben!"
mint testvérek, élhetnénk rajta szépen,
békességben mi emberek!

Műszerekre tapadó szemetek
színt éhezik, virágok mosolyát.

S amíg milliók figyelnek reátok,
- talán szívesen leszakítanátok
tavaszi erdőn egy szál ibolyát...

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hogy tudhatná azt Isten?
  2018-02-25 14:50:30, vasárnap
 
  Hogy tudhatná azt Isten?

,,És mondják: Mint tudhatná azt Isten..." Zsoltárok könyve 73,11

Isten gondviselése intéz mindent. Aszáfnak könnyebb lett volna, ha nem hitte volna ezt. Ha például ez lett volna a hitelve: Minden jó a jó Istentől van, minden rossz pedig az ördögtől; akkor könnyebb lett volna neki. De mivel hitte, hogy mindent Isten intéz, szorongató volt ez neki, mivel ez esetben hinnie kell hogy a betegséget Isten küldte rá, és a keresztet Isten tette a vállára. A Szentírás alapján ugyanis azt valljuk: ,,fa és fű, termékeny és terméketlen esztendők, eső és aszály, az étel és ital, a jó egészség és betegség, a gazdagság és szegényegség, szóval minden, nem véletlenségből, hanem az ő atyai tanácsából és akaratából jő" (Heidelbergi Káté 27.). Milyen nehéz ezt elfogadni. Különösen akkor terhes számunkra, amikor nem vesszük észre, hogy Isten törődik velünk. Amikor az történik velünk, mint Habakukkal: ,,Meddig kiáltok még oh Uram, és nem hallgatsz meg! Kiáltok Hozzád az erőszak miatt, és nem szabadítasz meg!" (Hab 1,2) Úgy tűnik, mintha Isten nem hallaná imádságunkat, és nem látná könnyeinket. Biztos irányítás helyett csak a természet törvényét, az erősebb jogát és a gonosz hatalmát látjuk magunk körül. Akkor az merül fel bennünk, amit Aszáf mondott: ,,Tud erről az Isten? Törődik ezzel?" A ,,gondviselés könyve" nehéz olvasmány, másik könyvet kell hát olvasni. Minden sötét és érthetetlen úton Isten Igéjébe kell kapaszkodnunk. Ez legyen cselekedeteink mozgatója és reményeink alapja. A Szentírásban olvasható: ,,Tudom a te dolgaidat, és hogy hol lakol" (Jel 2,13).

C. Harinck
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3980
  • e Hét: 15691
  • e Hónap: 45003
  • e Év: 232805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.