Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-02-05 23:45:26, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Orsótészta póréhagymás szósszal
  2018-02-05 23:19:14, hétfő
 
  Orsótészta póréhagymás szósszal

Hozzávalók

5 dkg vaj
2 dkg durva szemű zsemlemorzsa
2 szál póréhagyma (kb. 75 dkg)
10 ág friss vagy 1,5 tk szárított kakukkfű
15 dkg félkemény sajt (pl. trappista, óvári, edami)
20 dkg spiráltészta (fusilli)

bors
1 dl fehérbor
1,5 dl habtejszín
szerecsendió

Elkészítés

Serpenyőben felolvasztunk 2 dkg vajat, és kevergetve aranybarnára pirítjuk rajta a morzsát. A megtisztított és megmosott póréhagymát kb. 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. A leöblített friss kakukkfű levélkéit finomra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük.
A serpenyőt a morzsa kiszedése után kitöröljük, és felolvasztjuk benne a maradék 3 dkg vajat. Rádobjuk a pórét és a kakukkfüvet, majd közepes tűzön dinszteljük kb. 5 percig. Fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát a csomagolásán olvasható leírás szerint kifőzzük.
A pórét felöntjük a borral, és közepes tűzön, fedő nélkül kissé sűrűbbre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd közepes tűzön, fedő nélkül besűrítjük kb. 3 perc alatt. Végül beleforgatjuk a sajt felét, és gyenge tűzön felolvasztjuk. A szószt megsózzuk, megborsozzuk, és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A leszűrt tésztát 1,5 dl főzővízzel együtt a sajtszószhoz adjuk. Jól összeforgatjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és fedő alatt, gyenge tűzön hagyjuk szétolvadni 3-4 perc alatt. A vajas morzsával megszórva tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Citromos uzsonnakenyér
  2018-02-05 23:14:34, hétfő
 
  Citromos uzsonnakenyér

Hozzávalók

37,5 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
8 ek kókuszreszelék

2 db citrom
20 dkg vaj
30 dkg cukor
6 db tojás
2 dl kókuszkrémlikőr
20 dkg porcukor

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet tálban elvegyítjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a kókuszreszelékkel és egy nagy csipet sóval. Egy másik tálban a vajat és a cukrot robotgép habverőjével habosra keverjük kb. 5 perc alatt. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a legmagasabb fokozaton keverjük további kb. 2 percig. Végül hozzáadjuk a kókuszkrémlikőrt.
A forró vízzel lemosott citromokat szárazra töröljük. Az egyikről a héját lereszeljük vagy vékony csíkokban lehúzzuk, és finomra aprítjuk. Ezután mindkettőt félbevágjuk és kifacsarjuk.
A lisztes elegyet 2 ek citromlével együtt a vajas masszához adjuk. A legmagasabb fokozaton további 1 percig keverjük, majd beleforgatjuk a citromhéjat.
Egy 30 x 10 cm-es doboz formát alaposan kivajazunk. Belesimítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük 50-60 perc alatt. A formában késsel meglazítjuk, óvatosan rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk.
A porcukrot a maradék 4-5 ek citromlével simára keverjük. A cukormázt a kihűlt süteményre csorgatjuk, spatulával vagy széles pengéjű késsel elsimítjuk, és száradni hagyjuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gyors rukkolás-pestós metélt
  2018-02-05 23:10:30, hétfő
 
  Gyors rukkolás-pestós metélt

Hozzávalók

25 dkg széles metélt (tagliatelle)

10 dkg rukkola
A pestóhoz
1 csokor bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
2 ek fenyőmag
1 dl olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán

bors

Elkészítés

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben al dentere főzzük a csomagolásán megadott idő alatt.
Közben a rukkolát és a bazsalikomot leöblítjük, majd lerázzuk vagy konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A megtisztított, feldarabolt fokhagymát a lecsipkedett bazsalikomleveleket és a fenyőmagot keverőpohárba tesszük, és botmixer segítségével összeturmixoljuk. Apránként beledolgozzuk az olívaolajat, majd beleforgatjuk a parmezánt, és a pépet krémesre keverjük. Végül sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük és tálba tesszük. Még forrón összeforgatjuk a pestóval és a rukkolával, majd megszórjuk egy kevés durvára aprított fenyőmaggal.





Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bazsalikomos zöldséges paradicsomleves
  2018-02-05 23:04:17, hétfő
 
  Bazsalikomos zöldséges paradicsomleves

Hozzávalók

1 db vöröshagyma
2 db újhagyma zöldjével
2 gerezd fokhagyma
0,5 db csípős hegyes paprika
3 db chili
1 db paradicsom
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
3 szál petrezselyem
0,5 db zeller
2 szál zellerlevél
0,5 db karalábé
0,5 db kelkáposzta
2 db paradicsom
1 marék bazsalikomlevél
1 db szárnyas leveskocka

pirospaprika (őrölt csípős)
őrölt fekete bors
bazsalikom (morzsolt)
olívaolaj
3 dl húsleves (liba)
5 dl paradicsomlé
3 db bazsalikom (a díszítéshez)


Elkészítés

A hagymákat aprítom, a karalábét és a zellert kockára, a répákat, újhagymát, hegyes paprikát karikára, a kelkáposztát félbe vágom, a paradicsomokat nyolcadolom.
Egy fazékban olajon üvegesre pirítom a hagymát, rádobom a zöldségeket, együtt dinsztelem. Majd hozzáadom a paradicsomot és a chilit is, felöntöm a húslevessel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem.
Amikor a zöldségek már csaknem megpuhultak, beleöntöm a paradicsomlevet, és belerakom a bazsalikomleveleket.





Megjegyzés

Szeretem a tartalmas leveseket. Ez is egy ilyen. A bazsalikom és a paradicsom pedig remek párosítás, az olasz konyha kedveli.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mediterrán ciklon hoz havat, havas esőt, esőt
  2018-02-05 22:48:38, hétfő
 
  Mediterrán ciklon hoz havat, havas esőt, esőt





Szerda hajnalban délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik: nyugaton, északnyugaton és a hegyekben hó, havas eső, máshol eső várható.

Ismét csapadékosra fordul időjárásunk, délnyugat felől szerda hajnalban ugyanis egy mediterrán ciklon éri el térségünket. A legfrissebb számítások szerint az Alpokalján havazás, máshol a kezdeti havas esőt, helyenként ónos esőt követően egyre inkább eső, zápor várható, a Bakony és az Északi-középhegység magasabb csúcsain maradhat a vegyes halmazállapot. Feltámad a keletire-északkeletire forduló szél. A hajnal még fagyos lesz, délután a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északnyugatra -1, +4, attól délkeletre 5-11 fok várható.

Nyugaton akár 10-15 cm hó is hullhat




Tibike12 fotója, köszönjük!

A csapadékos időjárás csütörtökön is folytatódik. Mivel a magasban hidegebb levegő áramlik majd fölénk, így a Dunántúlon és a hegyekben egyre inkább havazni fog. A nap második felében a Dunától keletre is havas eső válthatja fel az esőt, igaz ekkor már egyre inkább kelet, északkelet felé szorul vissza a csapadék.

Csütörtök estig az Alpokalján előreláthatólag vastagabb hótakaró is kialakulhat, helyenként akár 10-15 cm is hullhat. A Dunántúlon megerősödhet az északnyugatira forduló szél, így főként a magasabban fekvő részeken hófúvás sem kizárt. Délután 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szárazabb, nem túl hideg folytatás

Pénteken nyugat felől már csökken a felhőzet, a Dunántúlon több órára kisüt a nap, keleten, északkeleten azonban még sok lesz a felhő, és ott kisebb havazás, hószállingózás is előfordulhat. A szél mérséklődik, már csak északkeleten és néhol a Dunántúlon lehet egy-egy élénk lökés. Hajnalban a derültebb, vastagabb hóval borított nyugati országrészben -8, -10 fokig is hűlhet a levegő, napközben 1-7 fokra van kilátás.




Nemes Péter fotója, köszönjük!

Hétvégén változóan-erősen felhős időre van kilátás hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, reggelente pára-és ködfoltokkal, számottevő csapadék nélkül. Élénk, főként vasárnap a Dunántúlon erős lehet az északi-északnyugati szél. Éjszakánként szinte mindenhol fagyni fog - a derült, havas részeken továbbra is előfordulhat -8, -10 fok -, napközben a legtöbb helyen 5 fok közelébe melegszik a levegő, a vastagabb hóval fedett tájakon azonban alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Borítókép: Sólya Veronika

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Havazott északkeleten
  2018-02-05 22:44:21, hétfő
 
  Havazott északkeleten

Hétfőn elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén havazott, a legtöbb hó Miskolc és Aggtelek környékén hullott.

Friss (hétfő, 22:30): Téli csendélet, háttérben az Avas kilátóval:




Tsprometheus fotója Miskolcról, köszönjük!

A cikket tovább olvashatod itt:
Link

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 7087
  • e Hónap: 20992
  • e Év: 150699
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.