Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A Fidesz szövetségeséhez bekötött szervezet kezeli a Vajdasá
  2018-02-06 20:43:30, kedd
 
  2018. február 5. hétfő

A Fidesz szövetségeséhez bekötött szervezet kezeli a Vajdaságba irányuló 65 milliárdos magyar állami támogatást

Orbán Viktor és Pásztor István találkozója -- MTI-fotó


A vajdasági Prosperitati Alapítvány kezeli azt a 65 milliárd forintnyi támogatást, amit a magyar kormány a szerbiai magyar közösség támogatása címén tol az ottani gazdaságba. Nem tűnik alaptalannak a feltételezés, hogy a pénzadománnyal a kormány támogatást, konkrétan vajdasági magyar szavazatokat is vásárol. A projektben a Vajdasági Magyar Szövetség a kormány partnere: a Prosperitati egyértelműen a VMSZ befolyása alatt áll. A hipotézist igazolni látszik az a tény, hogy egy korábban kiszivárgott, a VMSZ által összeállított, a támogatandó pályázókról szóló lista nagyban egyezik a ténylegesen támogatottak listájával. A Prosperitati viszont megtagadta, hogy betekinthessünk a pályázati dokumentumokba, így a legfontosabb számszerű adatok nélkül kell értékelnünk a program politikai indokait és lehetséges következményeit. Egy biztos: az anyaországból érkező támogatás (mellék)hatásai komoly átrendeződést indíthatnak el a vajdasági gazdaságban, elsősorban az agráriumban.



Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

labirintus_banner_600_600_mod


Mivel a nevét ebben az ügyben szinte senki nem vállalja, nevezzük Kovács Istvánnak azt a Zenta közelében gazdálkodó kistermelőt, aki a napokban került komoly konfliktusba a helyi cukorgyárral: Kovács tíz éve ide adja el a cukorrépát, ősszel is velük szerződött. Januárban azonban - több más környékbeli gazdálkodóhoz hasonlóan - felmondta a szerződést. A gazdák ugyanis a Prosperitati Alapítványnál akarnak a magyarországi támogatásra pályázni, emiatt kényszerültek a szerződésbontásra.

A Prosperitati az előző két pályázati évben már csaknem 8 milliárd dinárt, több mint 20 milliárd forintot osztott szét. A támogatásból nemcsak gépeket, eszközöket, de termőföldet is lehetett venni. Zenta környékén - akárcsak az egész Vajdaságban - nincs olyan gazdálkodó, akinek ne lenne rokona, ismerőse a szerencsés nyertesek között, érthető, hogy senki nem akar kimaradni a jóból, ki tudja mikor lesz legközelebb ingyen pénz, vagy legalább kedvezményes hitel.

Az idei, harmadik pályázati év első kiírásaira azonban csak olyanok pályázhatnak, akik a Prosperitati által kijelölt integrátornak értékesítik a terményt, legyen szó gabonáról, gyümölcsről, vagy éppen cukorrépáról. Igaz, a zentai cukorgyár részben szintén magyar érdekeltségű, de a cég nem került be a támogatotti körbe. Ezzel a pályázati feltétellel számos más olyan vállalatnak is keresztbe tesz a magyar kormánytámogatás, amelynek magyar a tulajdonosa, míg más, szintén magyar nagyvállalkozók vajdasági léptékkel nézve óriási támogatáshoz jutottak.

A Wekerle-tervtől a Nemzeti Kereskedőházig
Először a 2010-ben megjelent Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési programja fogalmazta meg, hogy a Kárpát-medence térségének egységes gazdasági tényezőként kellene fellépnie az európai piacon. Ebből lett 2012-re a Wekerle-terv, a magyar gazdaság kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája - ez a határon túli magyar közösségeket jelöli meg stratégiai partnerként.

A terv elfogadásáról szóló kormányhatározat négy minisztériumot jelölt meg az együttműködés kidolgozására, valamint a végrehajtás irányítására. Egy évvel később a kormány elrendelte a 2013-ra előlátott feladatok végrehajtását, s ebben már kitért a szomszédos államokbeli partnerekkel folytatott egyeztetésekre - erről a felelős minisztereknek 2014-től kezdődően évente tájékoztató jelentéseket kell készíteni.

A határozat 1. melléklete rendelkezik a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. (KRÜH Zrt.) létrehozásáról - a KRÜH feladata a határokon átívelő üzleti kapcsolatok bővítése, ennek részeként irodahálózatot is kell üzemeltetnie. A végrehajtásra felelősöket és határidőket jelöl meg a határozat, de a projektet mégsem vitték végül a parlament elé. 2014 végén egy kormányhatározat még módosítja a KRÜH címrendi besorolását, majd 2015 júniusában némileg váratlanul végelszámolásra kerül a cég.

Újabb csavarként 2015-ben végül mégis kiépül egy irodahálózat, ám ezt már a Magyar Nemzeti Kereskedőház leányvállalata, a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. üzemelteti - vagyis a projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium hatáskörébe került. Az MNKH Szerbiában két irodát nyitott: egyet Szabadkán és egyet Újvidéken.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke 2013-ban, a Szent István-napi beszédében jelentette be, hogy dolgoznak egy gazdaságélénkítő csomagon, melyet hamarosan közvitára bocsátanak. Akkoriban úgy nyilatkoztak erről, mint a magyar kormány támogatásával megvalósuló Wekerle-terv vajdasági programjáról, mely a Kárpát-medencében elsőként a Vajdaságban készült el.

A dokumentum harminc szakértő bevonásával készült. A 2014 márciusában, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciáján bemutatott elemzés alapja egy SWOT-analízis - erre épül a tervezet, amely sorra veszi a régió adottságait, valamint az ezekben rejlő fejlődési lehetőségeket. A dokumentum megfogalmazza azokat a fő fejlesztési irányelveket is, amelyek a gazdasági fejlődésen túl a vajdasági közösség megmaradását fenyegető veszélyekre: a demográfiai hanyatlásra és a munkaerőpiac egyensúlytalanságára is reagálnak.

A Stratégia alapján 2015-re elkészült az akcióterv is, amely konkrét cselekvési tervet lát elő a régió terület- és gazdaságfejlesztésére. A program koordinálására egyetlen szervezetet, a Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központot javasolja a dokumentum. A stratégia támogatásáról 2015 novemberében döntött a magyar kormány, egyidejűleg kijelölte a Külügyminisztériumot, hogy a VMSZ-szel közösen valósítsa meg a stratégia koordinációját: 2016-ban 5 milliárd, 2017-ben és 2018-ban 7,5-7,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt ehhez a költségvetés. A megvalósítás feladatai közé tartozik az intézményrendszer kialakítása, erre 2015-ben további 80 millió, 2016-ban 150 millió, 2017-től pedig évi 100 millió forint jut.

A terv végrehajtására 2016 januárjában Szerbiában Prosperitati néven létrehoznak egy alapítványt - két hónappal később kormányhatározat születik arról, hogy a vajdasági magyar közösségek fejlesztését, a Stratégiát, a kormány a Prosperitatin keresztül fogja finanszírozni. A korábbi dokumentumokban emlegetett facilitátor, a Magyar Közösségfejlesztő ezzel egyszer s mindenkorra eltűnik a fejlesztési elképzelésekből - hogy miért, arra az elmúlt egy évben egyetlen érintettől sem kaptunk magyarázatot. Áprilisban aztán a kormány a tartalékból további 1,5 milliárd forint átcsoportosítását rendeli el, majd decemberben újabb 9 milliárd forinttal bővíti a költségvetést.

Az első tervek még arról szóltak, hogy létrehoznak Szerbiában egy magyarországi székhelyű bankot, amely lebonyolítja a hitelkonstrukciókkal járó feladatokat, ám végül visszavonták az erre vonatkozó korábbi intézkedést, és a már meglévő, helyi bankokat kapcsolták be a programba, hogy azoktól piaci alapon vegyenek fel hitelt. Ennek keretét - legfeljebb 6,8 milliárd Ft keretösszeg erejéig - a kormány később újabb határozatban szavatolta.

A megfelelő időzítés
Pásztor István, a VMSZ elnöke és Magyar Levente, a külgazdasági és külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára akkor jelentette be az 50 milliárd forintos támogatást, amikor a vajdasági magyar közösség az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai dilemmájával szembesült.

A Vajdaság legerősebb pártja, a VMSZ ugyanis időközben kettészakadt. Már évekkel korábban olyan híreszteléseket lehetett hallani a szervezet soraiból, melyek arra engedtek következtetni, hogy szétesés előtt áll a VMSZ, de valahányszor konkrétumokra kérdeztünk rá, mindig kitérő válaszokat kaptunk. Aztán 2014-től nyilvánosan is egyre több szó esett a konfliktusok okairól.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 1994-es megalakulásakor azért jött létre, hogy alternatívát kínáljon a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), az egypártrendszer felbomlása után elsőként megalakult vajdasági magyar érdekvédelmi szervezettel szemben. Az új politikai tömörülésnek sikerült nagyra törő, ambiciózus politikai csapatot felépíteni, és hamarosan a vajdasági magyar szavazók jelentős többségének bizalmát is a magáénak tudhatta.

Az azóta történelmi VMDK-ként emlegetett szervezet pedig további két pártra osztódott, a VMDK nevét tovább viselő szervezetre, és a Vajdasági Magyar Demokrata Pártra (VMDP). Később más pártok is alakultak a meglévő három mellé: a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Remény Mozgalom.

Még a pártszakadást megelőző időszakra, pontosan 1992-re datálható, hogy a VMDK a Kárpát-medencében elsőként elfogadta kisebbségi autonómiakoncepcióját. A kezdetleges dokumentumot egészítette ki később a VMSZ kulturális autonómia koncepciója, melyet akkor sikerült keresztülvinni, amikor a 2000-es szerbiai rendszerváltáskor a DOS-koalíció (Demokratske Opozije Srbije - Szerb Demokratikus Ellenzék) vette át a hatalmat.

A DOS-tag VMSZ akkori elnöke, Kasza József bekerült a szerb kormányba, alkotmányba foglalták a kisebbségi jogokat, és megszületett a kisebbségvédelmi törvény, amely lehetővé tette a nemzeti tanácsok megalakítását. Ennek eredményeként 2002-ben megalakul az első Magyar Nemzeti Tanács (MNT), melynek feladata mindenekelőtt a vajdasági magyar közösség kulturális, oktatási, nyelvhasználati életének megszervezése volt. Az MNT elnöke 2002 és 2010 között dr. Józsa László volt, majd 2010 és 2014 között dr. Korhecz Tamás vezette az intézményt. 2014-től napjainkig Hajnal Jenő magiszter a szervezet elnöke - idén újra elnökválasztás lesz.

Korhecz Tamás, az MNT korábbi elnöke 2015 áprilisában egy interjúban nyilatkozott elsőként a VMSZ-en belüli elégedetlenség okairól. Ebben utal arra például, hogy távozása után az MNT alkalmazottainak felét ,,valamilyen női szeszély miatt" kisöpörték az intézményből.

Két hónappal később Varga László, a párt volt alelnöke és köztársasági parlamenti képviselő jegyzetében azt állítja, a vajdasági magyar közélet mély válságban van, destruktív folyamatok zajlanak a színfalak mögött. Varga kifejti, hogy a VMSZ-ben az elmúlt 12 hónapban a szakmaiság háttérbe szorult, válságban van a VMSZ értékrendje is. Továbbá csalódottságának adott hangot, mivel a párt egy ideje nem hallgatta meg a bírálatokat, helyette sértődöttséggel, esetenként agresszióval válaszolt.

Jegyzetében Varga több ponton is utal a VMSZ 2015. áprilisi tisztújító közgyűlésére, amely közgyűlésen a nem egész két hónappal korábban alelnöknek megválasztott Vargát - feltehetőleg kritikus észrevételei miatt - leváltottak. A leváltott alelnök nehezményezi továbbá a sajtószabadság beszűkülését, és bírálja az MNT szakmaiságának hiányát, de a VMSZ politikai jelenlétét is, mind tartományi, mind országos szinten.

A jegyzet végén a képviselő megemlíti, hogy bár a 2014-es választásokon éppen a gazdaságfejlesztési program volt az az újszerű kampányelem, amelynek a választási győzelmet is tulajdonítják, a VMSZ elnöksége - így ő sem - soha nem látta sem a Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégia, sem az Akcióterv végleges változatát, amely - állítólag - az alfahír.hu-n közölt, a Vajdaságban hatalmas felháborodást kiváltó táblázatot is tartalmazza.

A dokumentumból ugyanis arra lehetett következtetni, hogy egy konkrét kedvezményezetti kör fog a magyarországi támogatásból profitálni, a támogatásokról pedig már azelőtt döntés született, hogy egyáltalán kiírták volna a pályázatokat. Az a 38 cég, amely rajta volt a listán, messze nem reprezentálja a vajdasági magyar vállalkozótársadalmat, így érthető, hogy sokan igazságtalannak találták a klientúra-építésre hajazó vázlatot.

A táblázat egyébként több forrásból megerősített információ szerint úgy született, hogy az előkészítő munkák során Pásztor István megkérdezett néhány vállalkozót, hogy amennyiben egy ilyen gazdaságfejlesztési program létrejönne, akkor mit valósítanának meg, illetve mennyibe kerülnének a fejlesztések. A dokumentum akkor szivárgott ki, amikor a VMSZ elnöke ezt a kívánságlistát be is csatolta a magyar kormánynak elküldött anyagba.

Egy pártos szövetség
A kiszivárgott táblázat keltette botrány valószínűleg csak fokozta a VMSZ-en belüli konfliktust: konszenzusos döntés hiányában végül két táborra szakadt a korábban erős egységet mutató szervezet, és nagyon úgy tűnt, hogy azok, a feltétlen párthűséggel, kritikátlan pártfegyelemmel szemben felsorakozott politikusok, akik a párt belső reformjáért álltak ki - nagyjából a Varga által összefoglalt pontok mentén -, a közvélemény szimpátiáját is jobban élvezik.

2015 augusztusában nagy reményekkel, a VMSZ korábbi szakpolitikusaival és olyan közéleti szereplőkkel, akik addig pártfüggetlenek vagy épp ellenzékiek voltak, megalakult a Magyar Mozgalom (MM) nevű civil szervezet, amely programja szerint a korábbi elégedetlenséget kiváltó VMSZ-es politikai gyakorlat alternatívájaként definiálta magát. Fél évvel később, 2016 februárjában bejelentették, indulnak az áprilisi parlamenti választásokon. Egy rövid ideig úgy nézett ki, komoly kihívója lett az egyre inkább a Fidesz belső fejlődésére emlékeztető pályát leíró VMSZ-nek.

Az 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatás novemberi bejelentésével, illetve a Prosperitati mint megvalósító kijelölésével a magyar kormány egyértelműen a VMSZ mellé állt a két szervezet közt folyó küzdelemben. Bár sehol nem hangzott el, hogy ezt az 50 milliárdot a Pásztor István vezette VMSZ osztja szét, ez ügyben kétség sem merülhetett fel: nemcsak a személyi-politikai összefonódások tették egyértelművé, hogy kinél van a kasszakulcs, de a Prosperitati megalakulásakor számos helyen a helyi VMSZ lakossági fórumaival kötötték össze a pályázati program bemutatását.

De nemcsak az 50 milliárd erősítette a VMSZ pozícióját. A program bejelentése után a VMSZ gőzerővel nekiállt a pályázati infrastruktúra és rendszer kialakításának, így a program népszerűsítése (,,tájékoztatás") éppen a választásokat megelőző kampányidőszakra esett - ez a médiában és a közbeszédben való megjelenés szempontjából behozhatatlan előnyt biztosított a párt számára. A választásokon, melyen már nem csak a VMSZ-MM közötti konfliktus, hanem a VMSZ és a kormányzó Szerb Haladó Párt közötti koalíció sorsa is fontos fordulóponthoz ért, a VMSZ végül - bár megérezte a kilengést - megőrizte a pozícióját.

(folytatjuk)

Gyurkovics Virág
A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.


https://atlatszo.hu/2018/02/05/a-fidesz-szovetsegesehez-bekotott-szervezet-kezeli -a-vajdasagba-iranyulo-65-milliardos-magyar-allami-tamogatast/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép munka Fidesz!
  2018-02-06 20:22:54, kedd
 
  Itt a bejelentés: mind a 106 körzetben elindul Lévai Katalin pártja


Volt 3 győzelemre esélyes ellenzéki kerület Budapesten, gyorsan találtak 3 baloldali politikust, akik “meghallották" a választók hangját és indulnak.
- Lévai Katalin volt szocialista miniszter és EP-képviselő Zuglóban az MSZP-s szocialista Tóth Csabával szemben( aki 2014-ben nyert).
- Móricz Eszter a 15. kerületben a DK-s polgármester Hajdu László ellen.
- Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke a 18. kerületben Kunhalmi Ágnes ellen.

Szép munka Fidesz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Után?! Előtt!!!
  2018-02-06 20:13:25, kedd
 
  A magyarok Rákosi után Orbánt tartják a legkártékonyabb történelmi alaknak


2018. január 2. 16:19 - szerző: Ágoston Zoltán

Csak Magyarország kommunista diktátorát, Rákosi Mátyást tartják kártékonyabb politikusnak Orbán Viktornál a magyarok - idézi a Ténygyár és a Závecz Research felmérését a 24.hu. A felmérésben a megkérdezettek 9,5 százaléka mondta azt, hogy Rákosi a magyar történelem legkártékonyabb alakja, mögötte 8,8 százalékkal Orbán, utána 4,8 százalékkal Kádár János, 4,7 százalékkal pedig Horthy Miklós, majd Gyurcsány Ferenc (4,4%), Szálasi Ferenc (2,9%), Soros György (2,1%) és Adolf Hitler (1,5%) következik. Ez a névsor nyilvánvalóan azt sugallja, hogy a jobb- és a baloldali szavazók között élesen megoszlik, kit tartanak a legkártékonyabbnak a politikusok közül.
Fotó: EPA/Julien Warnand

A több más kérdésre kiterjedő felmérést egyébként egy hetven évvel ezelőtti, 1947-es hasonló közvélemény-kutatás nyomán készítették. Akkor a történelmi közelség miatt a magyarok többsége, 54 százaléka Szálasi Ferencet nevezte meg a legkártékonyabb magyar történelmi alakként. Utána Horthy Miklós következett 12 százalékos népszerűtlenségi mutatóval.

Ami a legnépszerűbb személyiségek listáját illeti, kevésbé látványos a változás. Amíg hetven éve a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy Kossuth Lajost tartja a magyar történelem legdicsőségesebb alakjának, őt pedig Mátyás király (12%), Széchenyi István (12%) és Szent István király (10%) követte, 2017-ben a lista élén Széchenyi István állt (14,3 százalékkal Mátyás király (13,3%) Szent István (9,5%) és a jelentősen visszaeső Kossuth Lajos (5,4%) előtt.

http://168ora.hu/itthon/a-magyarok-rakosi-utan-orbant-tartjak-a-legkartekonyabb-t ortenelmi-alaknak-14711
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Orbánt a hatalom akarása mozgatja" – kimerítő portrét
  2018-02-06 20:06:24, kedd
 
 
2018. január. 25. 11:21 2018. január. 25. 11:52 Itthon

"Orbánt a hatalom akarása mozgatja" - kimerítő portrét közölt Orbánról a Financial Times
szerző:
hvg.hu


A lapnak Orbán nem volt hajlandó nyilatkozni, de Soros György például igen.

Hosszú és kimerítő portrét közölt Orbán Viktorról a Financial Times Magazine "Orbán Viktor felemelkedése: liberális bajnokból populista képromboló" címmel, amelyben arra keresik a választ, hogy a Magyarországot félautoriter rendszerré változtató politikus hogyan lett egykori demokratikus aktivistából az, aki.

A cikkben felidézik Orbán 1989-es beszédét a Nagy Imre-újratemetésen, és hogy ezzel szemben 28 évvel később a kormányfő Erdélyben múlt nyáron már Európa dekrisztianizálásáról, iszlamizálásáról beszélt, globális elitről, amit a brüsszeli bürokraták támogatnak, akik el akarják árasztani Magyarországot muszlim bevándorlókkal.

Orbán útja a demokrácia fiatal bajnokából az általa "illiberális demokráciának" nevezett rendszer megteremtőjévé az európai politika egyik legfigyelemreméltóbb átváltozása. Ez egyben annak is a története, hogy a kontinens keleti felén a demokráciába való történelmi átmenet - amely visszafordíthatatlannak tűnt egy évtizede, amikor 10 volt kommunista ország az EU-hoz csatlakozott - hogyan kezdett feloldódni, veszélyt jelentve az EU értékeire, talán még a jövőjére is

- írja a lap, amely szerint Orbán az elmúlt nyolc évben Európa legsikeresebb nacionalista-konzervatív uralmát építette ki, amelyet Lengyelországban és Ausztriában is másolnak, és amely egyesek szerint Donald Trumpra is hatással volt.

Mindeközben az EU nehezen tud minderre választ adni, miután Orbán két sikeres választással a háta mögött átírta az alkotmányt, a kritikusok szerint leépítette a bírói függetlenséget, hozzá hű embereket nevezett ki a kulcspozíciókba, a közmédiát propagandagépezetté tette és hozzá hű oligarchákat segített ahhoz, hogy felvásárolják a független médiát.

A lap idézi Timothy Garton Ash-t, az oxfordi egyetem professzorát, aki szerint Orbán rendszere nem szigorúan vett diktatúra, de már nem is egy liberális demokrácia, hanem egy hibrid berendezkedés, egy félautoriter rendszer, amely alapvető kérdéseket vet fel az EU-ról, hiszen az amúgy demokráciák közössége. Orbán ráadásul a lap szerint az idei választásokat is meg fogja nyerni.

Orbánt a hatalom akarása mozgatja

Maga a miniszterelnök többszöri kérésre is megtagadta, hogy interjút adjon a Financial Timesnak a cikkhez, amely azonban több ismerősével és kritikusával is beszélt, hogy megpróbálja felfejteni Orbán pályáját.

A cikk szerint Orbánt alapvetően a hatalom akarása mozgatja, ezért megvizsgálja, hogy mit akar hallani a nép, és aztán azt mondja. A cikkben megszólaló korábbi tisztviselő szerint Orbánnak nincsenek gátlásai vagy erkölcsi határai, a támogatói szerint viszont a kritikusak csak irigyek rá.

A cikk felidézi Orbán nehéz gyerekkorát, éveit a Bibó szakkollégiumban, ahol a Fideszt alapították, és ahol kitűnt a szellemi képességeivel. Idézik Fodor Gábort, Orbán volt szobatársát, aki szerint Orbán mindig is azt érezte, hogy a budapesti értelmiségi körök nem fogadták be őt teljesen, és ez politikai személyisége részévév vált, valamit Kéri Lászlót, volt szakkollégiumi tanárát, aki szerint Orbán nagyon is agresszívan fejtette ki nézeteit, viszont nagy hatással volt a kortársaira. A lap idézi azt is, hogy Soros György támogatta a Bibó szakkollégiumot is egy fénymásolóval, és Orbánt is egy ösztöndíjjal.

Kéri szerint Orbán szakdolgozata a lengyel Szolidaritásról "himalájai" szellemi teljesítmény volt, majd amikor Orbán a barátaival megalapította a Fideszt, Kéri szerint azzal érvelt, hogy még akkor kell kockáztatni a szervezet megalapításával, amikor Kádár él, mert később már hiába lesz. A dolog bejött, a Fideszt meghívták az ellenzéki kerekasztalhoz, Orbán beszédet mondhatott a Hősök terén a Nagy Imre-újratemetésen, pártja pedig bejutott az első rendszerváltás utáni parlamentbe is.

A Fidesz a populizmus útján

A lap felidézi, hogy két évvel később, amikor felmerült az SZDSZ-szel való szövetség, Orbán a jobbra tolódás mellett tette le a voksát, ahol szerinte a Fidesz lehet majd a fő erő, sőt Fodor szerint azt is mondta, hogy a fő ellenségük a liberális párt, a csatát pedig meg kell nyerniük. Orbán már 1993-ban egy nacionalistább, konzervatívabb hangot ütött meg, és Simicska Lajost tette meg pártpénztárnoknak, aki eladta az államtól kapott székházukat.

Orbán azzal érvelt párton belül, hogy pénzre van szükségük, hogy fel tudják venni a versenyt a volt kommunista párttal, de a pártban egyesek aggódni kezdtek, hogy össze akarja mosni a párt- és a magánvagyont. A most az Együttben politizáló, de volt fideszes Szelényi Zsuzsanna a cikkben azt mondta, már ez sem a jog szellemében történt, ha nem is volt illegális, de a viták miatt végül 1993-94-ben sokan kiléptek a Fideszből, Szelényi szerint éppen azok, akik ellensúlyozni tudták volna Orbánt.

Bár 1994-ben a Fidesz alig jutott be a parlamentbe, Kéri szerint Orbán már ekkor arról beszélt, hogy a jobboldalon ők lehetnek az egyesítők, miközben a balközépben csak kis szereplők. Orbán elkezdett érdeklődni a vallás iránt, egyházi szertartás szerint elvette a feleségét, megkeresztelte a gyerekeit, és Balog Zoltán segítségével jó kapcsolatot kezdett építeni az egyházakkal. 1998-ban pedig megnyerte a választást.

A lap felidézi az Orbán Győző bányáiról szóló botrányt az első Orbán-kormány idején, valamint a 2002-es választási vereséget, amely után a lap forrásai szerint Orbán levonta a következtetést, hogy "túl őszinte" volt a kampányuk. Megerősítette hatalmát a Fideszben, Simicskával Fideszhez hű médiabirodalmat épített fel, a határon túli magyarok ügyének felkarolásával pedig a nacionalista retorikát erősítette.

Végül a szocialista kormányok bukása után Orbán 2010-ben kétharmadot szerzett, azóta pedig a támogatói szerint rendbe szedte az ország gazdaságát, visszaszorította az idegen "liberális" értékeket és visszaállította a tiszteletet a kereszténység és a család iránt.

Orbán a hatalomban

A cikkben megszólal a "kisfiús külsejű" Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki szerint Orbán eredményei bekerülnek a történelemkönyvekbe, és aki azt mondta, azóta Orbánnak akart dolgozni, hogy hallotta őt beszélni az iskolájában 1996-ban. Szijjártó a lapnak visszautasította, hogy Orbán autoriter rendszert építene, mert az szerinte nem úgy néz ki, mint Magyarország.

A lap felidézi a Lengyelország és Magyarország, valamint az Orbán és Jaroslaw Kaczynski közötti hasonlóságot, azzal a különbséggel, hogy Orbán nem a háttérből irányítja a szálakat, hanem ő maga a Fidesz, ráadásul hatalmas hatalom összpontosul a kezében: ő nevezi ki a kormánytagokat, ő választja ki a képviselőjelölteket, ezért mindenki tőle függ és senki nem korlátozza.

A mai Orbán Viktor tokásabb, mint a vékony diák 1989-ben. De nyilvános szereplésekkor a legtöbbször felül kigombolt ingben még mindig benne van ugyanaz a nyughatatlan energia, kényelmetlenül feszeng a székén, ha nem ő beszél, a jegyzeteivel matat, a szemeivel pásztázza a szobát. Tud elbűvölő lenni, joviális és néha alázatos is azokkal, akiket meg akar nyerni, mint az orosz Vlagyimir Putyint

- írja a Financial Times. Szelényi szerint Orbán viszont nem hagyja, hogy bárki is a kihívója legyen, a riválisokat egymásnak ugrasztja.

Az EU-vezetők szerint Orbán személye is olyan, mint a politikája, hosszas történelmi fejtegetésekbe bonyolódik Magyarország történelmi szerepéről Európa megvédésében, a médiamegjelenései részletesen megtervezettek, az EU-val pedig egyfajta pávatáncot jár, beleegyezik egyes vitatott törvények átírásába, miközben azok lényege érintetlen marad.

A kvóta és Soros György

Az egyetlen téma, amelyben nem enged, a kvóta, amelyből egy Brüsszel elleni faltörő kost csinált, és bár az Európai Néppárt a Fidesz kizárásával fenyegetőzött, az EU végül is eszköztelen a demokráciát elvető országokkal szemben, ugyanis soha nem is sejtették, hogy ilyesmivel kell foglalkozniuk. Legutóbb a lengyel szankciók esetén Magyarország jelezte, hogy meg fogja vétózni azokat. Az EU-nak pedig azzal is meg kell birkóznia, hogy Orbán modellként tekint Oroszországra és Kínára, akikkel jó kapcsolatot ápol, ezért olyan, mintha ezek az országok is ott ülnének az EU-ban a tárgyalóasztalnál.

Az EU-val vívott "csaták" mindenesetre növelik Orbán hazai támogatottságát, ugyanis Magyarország védelmezőjeként tünteti fel magát az EU-val és a muszlim hordákkal szemben. A Financial Times rámutat, míg Orbán korábban a polgári rétegek és a középosztály pártjaként pozicionálta a Fideszt, most már a vidéki szegények bajnokaként tünteti fel magát a budapesti elittel szemben - pálinkát iszik és erősen rájátszik a magyarság áldozati szerepére.

A lap természetesen kitér a Soros György-ellenes kampányra is, aki Orbánnal ellentétben találkozott a Financial Times újságírójával. Soros azt mondta, a második világháború óta nem jelentettek ilyen kihívást a nacionalisták a nyílt társadalmakra, és szerinte Orbán akkor lépett rossz útra, amikor gazdaggá tette az első kormány idején az apját kvázi monopóliumot adva neki az útépítési anyagokra. "Ekkor kezdte kiépíteni a maffiaállamot. Ekkor szerezte meg igazán a hatalmat" - mondta a milliárdos.

A cikk kitér az Orbán és Simicska közötti szakításra is, és Mészáros Lőrinc azóta felívelő karrierjére is.

A lap idézi Magyar Bálintot, aki szerint Orbán nacionalista-konzervatív ideológiája egy mesterséges dolog, amelyet csak azért találtak ki és úgy alakítottak, hogy megszerezzék a hatalmat, de egy névtelenül idézett magas rangú bankár azt nyilatkozta a lapnak, hogy bár Orbán eleinte csak 20-30 százalékát hitte el annak, amit mond, minél több időt van hatalmon, annál inkább elhiszi a populista gondolatokat. A cikk kitér arra is, hogy milyen feszültségeket gerjesztenek a kormány megnyilvánulásai - idézik a sorosos disznóvágást és az őcsényi hisztériát is.


http://hvg.hu/itthon/20180125_financial_times_orban_portre


--------------------------------------------------------------------------------- -----------------


Függöny Mögött Bujkáló "Boldogkarácsonyt" elvtárs... :D
A jelek szerint nagy a beszarás. Sem nyilatkozni, sem bizottsági ülésen részt venni nem akar a Fidesz. Az újságírók elől minden fideszes menekül.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szél Bernadett feljelenti a kormányt a paksi előtörlesztés m
  2018-02-06 19:56:34, kedd
 
 
2018. február. 06. 17:59 2018. február. 06. 18:04 Itthon

Szél Bernadett feljelenti a kormányt a paksi előtörlesztés miatt
szerző:
hvg.hu


Az LMP-s politikus szerint az előtörlesztés ténye felér egy beismerő vallomással: lett volna olcsóbb hitelmegoldás is.

Előtörlesztjük a paksi orosz hitelt, mert a gazdaság ereje és nemzetközi pénzpiaci helyzet megalapozta ezt, mondta el korábban Varga Mihály gazdasági miniszter. Szél Bernadett LMP-s frakcióvezető és miniszterelnök-jelölt ezért úgy döntött, feljelenti a kormányt. "Varga Mihály mai közlése egy nyílt beismerés: piaci alapon ugyan lett volna sokkal olcsóbb hitel is, de láthatóan nem azt választották. Amit csinálnak, az hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, mindannyiunk kifosztása."

"Most megy a magyarázkodás. Pedig a képlet világos: ez a hitel Orbán Viktor hűségesküje Putyin felé és korrupt felhasználása a Fidesz életben maradásának záloga. A nemzetgazdasági miniszter mostani nyilatkozata a kormány beismerő vallomása. Most hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt feljelentést teszek, kormányon pedig leállítjuk a beruházást és felmondjuk a mindannyiunkat eladósító hitelszerződést."

http://hvg.hu/itthon/20180206_Szel_Bernadett_feljelenti_a_kormanyt_a_paksi_elotor lesztes_miatt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez a világ folyamata, tessék hozzászokni és nem pofázni
  2018-02-06 19:20:10, kedd
 
  Ez a világ folyamata, tessék hozzászokni és nem pofázni
Molnár Bálint | Ma | 8:04

Jóreggelt, jóreggelt mindenkinek! Hétfő után kedd és egyéb ilyen megszokott hülyeségek vannak most terítéken. Remélem, senki nem forgolódott álmatlanul az éjszaka folyamán, és kisimulva, kipihenten indul a nap.

Márpedig nem is akármilyen nap ez, még akkor is, ha semmilyen típusú falinaptárban nem szerepel (nem, még a Kiszel Tünde-félében sem) pirossal feltüntetve. Immár soha nem fogjuk megtudni, mi lett volna, ha 2015. február 6-án a nemzet legokosabb Lajosa (nem, Kósa, nem rólad van szó ezúttal) nem úgy ébred fel, hogy ami a szívén, az a száján. Az egykori kollégiumi szobatárs ezen a napon döntött úgy, hogy különféle nem kormánybarát médiumoknak interjút ad, és kifejti, mit gondol ő valójában az ország miniszterelnökéről. A jelzőkkel sem fukarkodott (igen, ebben az esetben a geci jelzőként funkcionál), és amikor Bayer azon moralizál, hogy a rohadék Simicska dehumanizálta a drága országvezetőt, azért azon feltétlenül el kell mosolyodni. Egyébként semmi ok a derűre: az, hogy két minden hájjal megkent alak, a megromlott haverságuk okán három éve az ország feje fölött háborúzik, abban semmi jó nincs, de legalább szar ügy. Úgyhogy csak annyit akartam mondani, hogy három éves a G-nap, azt nem tudjuk, mi lett volna, ha nem így alakul, de azt pontosan tudjuk, hogy mi lett azáltal, hogy így alakult.

Innen ugorjunk is át a napindító jó hírek legjobbikához, miszerint Varga Mihály közepes képességű könyvelő és nagyon jó képességű rezsim-lojális politikai termék a Világgazdaságnak lelkendezte el, hogy Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót (mintegy 24,2 milliárd forint). Úgyhogy élünk mi a szerződésben rögzített előtörlesztési jogunkkal, mégpedig azért, mert

a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet lehetővé teszi.

Miután az utóbbi időben csak és kizárólag olyan statisztikákkal találkoztam, amelyekből a magyar gazdaságról a kormányzati sikerpropagandával tökéletesen ellentétes előjelű állításokat lehet kiolvasni, nem nagyon tudom értelmezni Varga doktor hurráoptimizmusát, de a választás előtt két hónappal ne legyenek speciális igényeim, nem igaz?

Tök jó amúgy, hogy Varga doktor szerint más területeken is minden rendben van. Például ő nem érzékelt semmit abból, hogy a havi bruttó 180 500 forintos garantált bérminimumot a kisebb kiskereskedelmi vállalkozások egyáltalán nem, vagy alig tudják kigazdálkodni. Pedig. Számos vidéki kisbolt került versenyképtelen helyzetbe. Csak akkor tudnának emelt bér fizetni a dolgozóiknak, ha megdupláznák az árakat. Akkor viszont elveszíti a vevőket. Ezért nem emelnek árakat, így viszont a dolgozóik pattannak meg. A munkaerőhiány olyan súlyos, hogy sok helyen csak bizonyos napokon nyitnak ki a boltok. Noha a boltosok speciális járulékcsökkentésről egyeztetnének a kormánnyal, Varga szerint nem lesz semmiféle járulékcsökkentés, ők nem látnak problémát. Ezzel párhuzamosan Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke és bukott csempés, aki mindenhez is ért elmagyarázta, hogy ez van:

Hangsúlyozom, a világ folyamata ilyen, a fiatalok elmennek a városba, elmennek egy nagyobb településre, netalán tán külföldre, és a nyugdíjasok maradnak ezekben a kis falvakban.

Tehát ha jól értjük, a nyugdíjasok, az idős emberek, akik nem tudnak már felkerekedni és elmenni máshova, oldják meg, ahogy akarják, mert ez a világ folyamata. Jól van akkor. Nem baj, mert legalább a multinacionális cégeket jól kitömték közpénzzel, a kisvállalkozások meg így jártak.

Nem is értem, mi a probléma, mert mindeközben vannak olyan települések is, ahol hosszú évek óta egyáltalán nincs körzeti orvos. Nem az van, hogy egy héten csak egyszer rendel, hanem egyáltalán nincs. Példának okáért: a Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa. A helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut. Közben a Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál magának háziorvost, pedig szolgálati lakás is jár a praxishoz. Tudom én, hogy álhírek, álhírek, álhírek, lehet erre is elmúltnyolcévezni, vizitdíjazni, gyurcsányozni, szocialista kórházbezárásokkal jönni, de kurva nagy a szar, elvtársak.

A kormányzati kompetencia és hozzáértés másik zászlós hajója, az humántárca betanított esztergályosból pappá avanzsált vezetője is megmondta a tutit tegnap, amikor az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatót a rák elleni küzdelem világnapján, ahol átadott egy 1,7 milliárd forint értékű sugárterápiás eszközt. Helyes. Jó hír, nem álhír, fontos pillanat. A kevésbé jó hír, hogy évente 80 ezer rákos megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, ahol 33 ezren halnak meg a betegségben, ez pedig az összes halálozás negyedét jelenti. Balog kénytelen volt elismerni, hogy uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben. Hát tényleg nem: az uniós átlagnál harmadával többen halnak meg rákban Magyarországon. Ehhez, meg az összes többi egészségügyről szóló álhírhez képest aggasztónak mondható, hogy kies hazánkban nincsen különálló egészségügyi minisztérium sem, és azt a vízfejű intézményt ahova összecsaptak minden, a kormány számára kínos, egyébként stratégiai fontosságú területet, azt egy ilyen kesztyűbáb vezeti. Ez aztán végképp tragédia.

A semennyire nem fontos hírek című fejezetből ide kívánkozik, hogy az atv.hu értesülései szerint Fodor Gábor egyszemélyes liberális párt nem kap befutó helyet az MSZP-Párbeszéd közös listáján. Az MSZP elnöksége 12-1 arányban leszavazta Fodort, egyedül Molnár Gyula MSZP-elnök támogatta a liberálisok vezetőjének befutó helyen való szerepeltetését. Azt én mondjuk eddig se értettem, hogy Fodor Gábor mely kiemelkedő tevékenységére és komolyan vehető támogatottságára hivatkozva tarthatna igényt ilyen előkelő pozícióra bármilyen listán, de biztos én vagyok kevés ehhez. Cicák és harcok, hát ez van.

Közben a való világban 10 százalékkal nőhet a liszt ára, vagyis minden bizonnyal drágul a kenyér is. Az áremelkedés ugyan nem jelentős, ám azoknak, akiknek minden fillér ki van számolva, akiknek sakkozniuk kell a sárga csekkekkel, akiknek meg kell gondolniuk minden egyes nap, hogyan osztják be azt a keveset is, ami van, nos nekik bármilyen drágulás drágulás.

Egyébként a Magyar Nemzet úgy tudja, kormányhivatalnokok készíthettek hamis okiratokat ukrán állampolgároknak. Hajdúdorogon négy embert vettek őrizetbe az ügyben. A hivatalnokokat január 24-én nagy létszámú, golyóálló mellényekkel is felszerelt rendőri egységek vettek őrizetbe Hajdúdorogon másik két magyar magánszemély társaságában. A nagyszabású rendőri akciót a lap hajdúdorogi forrásai egy kiterjedtebb bűnözői hálózatot sejtető, szövevényes ügy indokolhatta. A cikkből kiemelném az alábbi részt: - Mindenki tud az ügyről, de mi se névvel, se névtelenül nem nyilatkozhatunk semmiről. Ezt adták utasításba - mondták a lap munkatársainak egy helyi oktatási intézmény előtt álló iskolai dolgozók, emlékeztetve őket a köznevelési alkalmazottak központilag elrendelt kommunikációs tilalmára.

Akkor hát ne csépeljem tovább a szavakat, nem igaz? De! Muzsikáljunk, mert az mindig jót tesz, aztán lesz valami. Nem mondom, hogy vigyázzanak egymásra, mert azt már Czibere államtitkár tegnap elmondta.


https://kolozsvaros.com/rovidek/ez-a-vilag-folyamata-tessek-hozzaszokni-es-nem-po fazni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
De hát ők is loptak!
  2018-02-06 19:11:01, kedd
 
  A kárnak kétféle formája létezik: a tényleges kár, és az elmaradt haszon.
A tőkeősszeget hozzácsaptak a nyugdíj alaphoz, erre jőn évente az MNB által elő (alul) tervezett infláció. Hogy sok ez, vagy kevés, mindenkinek a nyugdíj alapja határozza meg.
A fenti tőkeősszeg így elveszett az elmaradt kárra nézve. Pl. ha volt 1,000,000,-forint magányugdíj megtakarításod, annak a tavalyi év magánnyugdíj hozama, vagyis 2017 évben ténylegesen 70 % volt, így az elmaradt hasznod 700,000,-forint, ami a nyugdíj tőkédet emelte volna.
Hát, így jártunk.

--------------------------------------------------------------------------------- -


De hát ők is loptak!


Lázár Gergő | Ma | 16:55

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták a külföldi érdekeket szolgálva hagyták széthordani a magyar emberek nyugdíj megtakarításait, ezzel óriási hiány keletkezett a nyugdíjkasszában és veszélybe sodorták a nyugdíjakat. A Fidesz kormányzása óta viszont - mint írták - stabil a nyugdíjrendszer, biztonságban vannak a nyugdíjak, minden évben jut nyugdíjemelésre, sőt már nyugdíjprémiumra is.

Igen, jól olvasták, a Fidesz szerint az ő kezükben biztonságban vannak a hazai nyugdíjak. Vajon elfeledkeztek a 2010-ben történt magánnyugdíj-államosításról? Arról a döntésről, amelynek következményeként 3000 milliárd forint megtakarítás tűnt el?

Vagy nem elherdálták azt a pénzt, hanem megvédték az emberektől és az ő kapzsiságuktól? Ha létezik szemérmetlen pofátlanság, hát ez az. Több tízezer ember sok éves megtakarítását tüntették el, mely pénzek már szinte bizonyosan, soha nem fognak visszakerülni jogos tulajdonosaikhoz. Ezeket az embereket államilag kifosztották. Vajon ezt mikor fogják beismerni?

De persze elmúltnyolcév, Gyurcsány, Bajnai és Soros. A Fidesz azzal kívánja legitimálni a lopásait, hogy közli, a szocialisták is loptak. Az egész parlament kezd - vagy már régóta az - egy hatalmas homokozóvá válni. Ez akár vicces is lehetne, ha nem a mi pénzünkről és a mi életünkről lenne szó. Azonban sajnos arról van. Még mindig. Már megint.

Forrás: MTI


https://kolozsvaros.com/rovidek/de-hat-ok-is-loptak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mészáros Lőrincz szegény legény
  2018-02-06 11:19:50, kedd
 
  Mészáros Lőrincz szegény legény

Molnár Bálint | Ma | 11:15

Nem, nem és nem lehet szó nélkül elmenni a Honfoglalás 2000 nevű megszállott önképzőkör elől a dicsőséget most már egyre gyakrabban lenyúló Reális Zöldek Klub című másik nagyon civil és nagyon tevékeny szervezet legújabb, a szó mindenféle értelmében újabb kilométerkavicsnak számító közleménye mellett.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy a tehetségnek utat kell adni, meg felületet is biztosítani a kibontakozásra, úgyhogy Juhos László elnök úr, öné a szó:

Mészáros Lőrincz a leggazdagabb román tőkéshez és valamennyi V4 nem magyar, gazdag emberéhez képest szegény legény! Egyetlen politikai erő sem képes az ország gazdasági fejődése érdekében tenni, a kormányhoz toleráns tőkések nélkül.

Az eredeti tőkefelhalmozás nálunk a kádári rendszer végén kezdődött. A kerekasztal, 1989-ben az államnak a gazdasági szerepét, annak fejlődési módját nem határozta meg, semmi sem gátolta az MSZMP-hez közel állók meggazdagodását. A régi és az új reménybeli elit a »spontán« privatizációt magasztalta, állami közösből részesülni az önkormányzatokat, mindnyájunkat nem tartott érdemesnek. Sajnos a gazdagok közül tőkéjük egy részét, köztük Gyurcsány Ferenc nem honi bankban kamatoztatja. A volt hazai tőkésosztály is, hoppon maradt. Nálunk nem is privatizációra került sor, hanem az állami vagyon nagy része magyar állami tulajdonból más államok tulajdonába került.

A tőke kivonás hazára nézne veszélyes voltát az első Orbán kormány ismerte fel, amikor 2000. április 7-én összeomlott a NASDAQ, az amerikai technológiai tőzsde. 2002-ben, Medgyessy a kormányzást 50%-os adósságállománnyal kezdhette meg, azért mert a Horn kormány által felvett IMF hitelt az Orbán kormány visszafizette. A 2008-as gazdasági világválság kivédésére felvett 14 milliárd dollár elszállt, állami adósságunk 80% fölé emelkedett. A Gyurcsány -Bajnai duó a munkahelyteremtés, profitjukat nálunk befektetők megtalálása helyett, kozmetikázza a költségvetést, hazudik az EU-nak. (MTI-OS)

Szó bennszakad, hang fennakad. Azért remélem, megint sokan lesznek, akik értik Juhos elnök úr gondolatainak szárnyalását, és velünk is megosztják, hátha nem halunk meg hülyén. Most konkrétan mi a fasz van? Azon kívül, hogy kétnaponta kiadnak egy-egy vérlázító magyarsággal megírt közleményt az Orbán-rezsim védelmében.

Hogy akkor megint hogy jön ide Gyurcsány-Bajnai-Medgyessy-Horn a mihez képest?

Ki van kormányon jelenleg, aki kozmetikáz(ik) és hazudik?

Melyik hazára nézne veszélyesen kicsoda?

Mit jelent pontosan a kormányhoz toleráns tőkés (ha véletlenül lojálist akart volna írni a költő, az sem lenne kevésbé súlyos)?

Mi következik abból, hogy Lőrincz kartárs szegény legény?

Aki képtelen nyolc mondatot helyesen és koherensen egymás mellé illeszteni, mi a francnak ragaszkodik ahhoz, hogy ezt mindenki tudtára adja?

Kell még újabb és újabb bizonyíték arra, hogy mi lesz ebből az országból, ha az oktatás olyan kezekben van, amilyenekben?

Juhos úr, pihenjen meg, a jóisten áldja meg magát! Ez borzasztó, amit művel. Senki nincs a környékén, aki jóindulatúan figyelmeztetné, hogy fejezze be ezt a szorgalmas pusztítást? Az egyedüli jó dolog ebben, hogy legalább minden nap megtapasztaljuk, kik maradtak már csak a Fidesz körül kéretlenül fegyvert hordozni és megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.


https://kolozsvaros.com/rovidek/meszaros-lorincz-szegeny-legeny/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél Köves Slomó rabbihoz
  2018-02-06 11:18:38, kedd
 
 
Nyílt levél Köves Slomó rabbihoz

A zsidó közélet valóban nem lehet elkötelezett egyetlen politikai entitás iránt sem

Radnóti Zoltán

2018. február 6., kedd 06:03, frissítve: kedd 07:31

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija


Kedves Köves Slomó, kedves kollégám, barátom! Én 21 évesen tértem vissza egy izraeli jesivából, és tagozódtam be a Mazsihisz neológ rabbiképzőjébe, ahol hét évet tanultam, majd 1999-ben rabbi lettem. Te 23 évesen, 2002-ben érkeztél meg, és a következő évben avattak ortodox rabbivá. Lehettek volna közös céljaink, álmaink. Emlékszel arra a fiúra, aki úgy érkezett haza izraeli és amerikai tanulmányútjairól, hogy véget vet a magyar zsidóság politikai függőségének? És ma? Látod, milyen végtelenül szomorú magyar zsidótörténet résztvevői vagyunk mi ketten?

hirdetés

Pedig valami igazán új érkezett meg veled hozzánk. A közösségi rendszerváltás ígérete. Azt mondtad, önfenntartó közösséget építesz majd, és az antiszemitizmusból nem csinálsz állandóan eszközt, mint oly sokan. Nem játszod ki többet az ,,antiszemita kártyát". Nem a politikai hatalmasságok körül sündörögsz végre, hanem híveidet szolgálod, mert téged szerencsére már nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruál, hanem valóban a Jóisten.

Ez a fiú az akkor még csóró Diákszigetre járt ki tanítani, és balga dolognak tartotta, hogy valaki két-három hetente bemenjen a Parlamentbe, hogy különböző fontos emberekkel fényképezkedjen, majd megossza ezt a világgal, mutatván hatalmát, kapcsolati tőkéjét.

Wikipédia-lapodon ezt írtad magadról: ,,Mint az első Mazsihisztól független zsidó hitközség vezetője, szigorú kritikusa a Mazsihisz vezetésének és az elavult zsidó közéleti kereteknek. A megújulás szükségének hirdetője. Mazsihisszal kapcsolatos kritikáinak fontos eleme az a gondolat, hogy a zsidó közélet nem lehet elkötelezett egyetlen politikai entitás felé sem."

Néha együtt dolgoztunk. Volt ,,hívem", aki az általunk közösen szervezett óbudai programról ment el megszülni első fiúgyermekét. Persze versenyeznünk kellett veled, vitatkoznunk, tanulnunk egymástól. Nagyon sok mindenben nem értettünk egyet, és sokszor nem beszéltünk szépen egymásról, amit sajnálok. Mindez mégis jó volt, ha olykor kellemetlen is.
Vita & Vélemény hírlevél
A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ám az utóbbi években értetlenül figyelem, amit csinálsz. És ezekben a napokban az értetlenségem mély szomorúsággá változott. Talán nem fogod elhinni, de féltelek.

Az utóbbi években úgy tűnhetett, hogy már nem a remélt hívek után jársz hajnalig tartó bulikba, hanem egyre inkább az állami pénzek érdekelnek. Nem annyira közösségeket, mint inkább intézményeket építesz. Megszólalásaidat hallva nehéz nem arra gondolni, hogy mintha szívességeket tennél merőben földi hatalmi ügyekben. Mintha a Tanítás, a Tóra helyett ezek a megfontolások vezetnének. Intelligensen csináltad, persze, igazán okos fiú vagy, mégsem hagyta nyugodni az embert ez a gondolat.

Túl ismerős volt nekem mindez. Mintha kinyitotta volna kapuit a lelkedben a régen halott Állami Egyházügyi Hivatal. Mintha legyőzött, tőrbe csalt volna a múlt. Miközben a Mazsihisz, amelynek hatásos, munkára serkentő kihívója voltál, lassan megszabadult a múltjától, elszakadt attól, hogy a régen erős baloldali-liberális pártszövetséghez, főleg az MSZP-hez bekötött segédcsapat legyen, a szerepek észrevétlenül megcserélődtek.

Barátom, te mostanra minden rosszat megtanultál a múltbeli Mazsihisztól, és még túl is tettél rajta. Hiszen még az a ,,régi Mazsihisz" sem lépett be nyíltan egy párt politikai csatlósai közé. Még a ,,régi Mazsihisz" sem árulta el régebben olyan nyíltan Isten ügyét, mint most te. Sokak számára úgy tűnhet, hogy feladtad a 4000 évet négyért.

Két zsidó találmány: az állampolgári hűség és a polgári engedetlenség

Publicisztika a Magazinban Radnóti Zoltán
Két zsidó találmány: az állampolgári hűség és a polgári engedetlenség

Miért nem baj, hogy a Mazsihisz kiment a politikai divatból?

Pontosan tudod, hogy ,,Isten szolgájának" tekintélye arra való, és csakis arra, hogy az igazságot és az istenismeret jámborságát terjessze a zsidóság tömegei között. Tudod, hogy egy rabbinak a napi hatalmi harcokhoz nem lehet köze. Tudod, hogy aki rabbiként szerzett tekintélyét ,,földi" hatalmi érdekek szolgálatába állítja, az elárulja a Tórát és a prófétákat, akik megvetették a materiális, földi hatalmat. Aki vezető rabbiként - szörnyű leírni is - választási szórólaphoz képes adni a nevét (és ezáltal a közössége nevét), a támogatását (és ezáltal a közössége támogatását), az szerintem megtagadja a Tórát, amelynek első számú tanítása, hogy minden hatalom Istené, és minden földi hatalom csak ennek szolgálata lehet.

Ilyen egyszerű ez, ahogy te is tudod. Akkor miért? Mi lehet fontosabb a Tóránál neked? Azt írod azon a szórólapon, a magyar zsidóság elmúlt 30 évének legszomorúbb dokumentumában, hogy a választókerületben megújult a hitélet és a kulturális élet, és ennek folytatásához Hollik Istvánra van szükség. Majd a botrány kirobbanása utáni, látszatra bocsánatkérő közleményben tudatod: hálás vagy ezért a helyi MSZP-nek is.

Kedves Slomó! Tényleg úgy gondolod, hogy zsidó hitéletet és kultúréletet a Belvárosban vagy bárhol az országban elsősorban az adófizetők pénzével sáfárkodó Fidesz és/vagy MSZP tud építeni? Szerinted Hollik István vagy Steiner Pál ténykedése fogja elvinni a szívekbe az Örökkévaló szólítását? Esetleg az állami gigahitelek vagy az ingyen átadott ingatlanok? Ezen a héten is olvastuk a Tízparancsolatot a zsinagógában, benne a kérést: ,,Isten nevét hiába szádra ne vedd!" Isten és a közösség nevében, vezető rabbiként kampányolni épp ennek a parancsnak a megszegése.

Szót ejtesz a zsidók nyugodt életéről és biztonságáról is, amelynek megőrzéséhez politikai folytonosságra van szükségünk - szerinted. Annak idején, már a kádárizmus alatt is hosszú évtizedeken át pontosan ezt mondták - bár idővel nem ennyire szemérmetlenül nyíltan - a hitközségi korifeusok is. És írásod vége (csattanója), hogy Hollik Istvánban (a név nem is számít, nem vele, nem is a versenytársaival van probléma) garanciát látsz a további hitéleti kiteljesedésre. Ennyire nem bízol magadban? Ennyire nem bízol a magyar zsidó társadalomban? Ennyire nem bízol a Jóistenben? Helyette inkább a pártokban és az államban bízol? Hol romlott ez el ennyire, alig néhány év alatt, kedves barátom?

Ami a bocsánatkérésedet illeti: az szép volna és helyes, de bocsánatot kérni csak őszintén érdemes. Azt mondod, ha esetleg kampányolásnak minősült volna, hogy egy politikus támogatására biztatsz egy szórólapon, akkor elnézést kérsz. Kedves Slomó, fiatal ember vagy, de azért már felnőtt az ilyen beszédhez. Mégis, mit gondoltál, minek minősül, amit csinálsz? Nem akarok házi feladatokat adni neked, de vegyél komolyabban minket és magadat is. Ennél többre vagy hivatott.

Kedves Slomó! Egészen lehetetlen, hogy az a fiú, aki 10-15 éve te voltál, mára teljesen elveszett, nincsen sehol. Szükségünk van nekünk, magyar zsidóknak arra a fiatalemberre. Kedves barátom, ne csináld ezt tovább. Tudd, hogy csak elkeseredésemben bántalak, kapsz most eleget, úgyhogy öregebbként azzal zárom: rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél - de mi visszavárunk. Aggódó szeretettel: Radnóti Zoltán rabbi.

(Radnóti Zoltán a Mazsihisz rabbitestületének elnöke)


https://mno.hu/velemeny/nyilt-level-koves-slomo-rabbihoz-2445291?utm_source=hirle vel_MN_altalanos&utm_medium=email
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudjátok mit? Leszarom Gyurcsány számláját
  2018-02-06 11:06:08, kedd
 
  Tudjátok mit? Leszarom Gyurcsány számláját





Molnár Bálint | Február 5, Hétfő | 12:08

Ugye, azon senki nem lepődik meg, hogy Gyurcsány Ferenc gazdag ember, ezt mindig is tudtuk, hogy Gyurcsány Ferenc egy milliárdos. S az eleve egy furcsaság, hogy Magyarországon a baloldal vezére egy milliárdos

- így indul az az újabb politikatörténeti pillanat, amikor a megújult, csillogó-villogó Echo tévében a Bayer-show keretében Rogán Antal reagál az aranyszájú nemzeti szórakoztató művész azon felvetésére, hogy az Orbán Viktor titkos bankszámláinak létezésével és azok nyilvánosságra hozásával haknizó egykori miniszterelnökről kiderült, hogy valójában neki vannak titkos számlái.

Rogán Bűnöző Antal, a nép egyszerű parasztlegénye, Gucci-táskás helikoptercsászár, a kenőpénzes zacskók védőszentje, az áron alul kiárusított önkormányzati ingatlanok koronázatlan királya, a hazát letelepedési kötvényenként kiárusító a magyar adófizetőket letelepedési kötvényenként megkárosító erkölcsi vonatkoztatási pont, a kormányzati agymosó propaganda felelőse így folytatja:

Természetesen tarthatná idehaza is a vagyonát, de úgy tűnik, hogy ő ezt nem így gondolja, hanem a pénzének egy részét - egyébként párttársaihoz híven (bármit is jelentsen ez így - szerk.) Ausztriában tartja. Simon Gábornak is ott volt bankszámlája, Czeglédy úr is ott tartotta az aranyát (...) Hát ez, ahol a Gyurcsány Ferencé van, az Gyurcsány Ferenchez illik, mer' ugye ez a bank ez egy elitbank. Ez egy olyan hely, ahol nagyon gazdag emberek tartják a pénzüket, nem a nép bankja, hanem egy olyan bank, amelyik komoly embereknek nagy vagyonát kezeli. Nyilvánvalóan ez így van Gyurcsány Ferenccel és a családjával is. Csak azt gondolom, ha valaki Magyarországon közéleti szerepet vállal, és a pénzét külföldre viszi, akkor az a minimum, hogy egyébként erről a választókat tájékoztatnia kell. És Gyurcsány Ferenc ezt eltitkolta a vagyonnyilatkozatában, erről egy árva szót nem szólt, soha semmilyen formában.

Nem vagyok én Gyurcsány Ferencnek sem az édesanyja, rengeteg dolog van, amiben nem értek egyet vele, ámazonban ez nem gátolhat meg abban, hogy a Bayer-show február 4-én este éppen soros szemforgatásához hozzá tegyem, mivel kimaradt a nagy fennforgásban: Gyurcsány a lopott pénzből működő Magyar Idők lejárató cikke után világossá tette, hogy vagyona kifogásolt része kötvényekben és részvényekben egy tartós befektetési számlán van, amely szerepel a pénzügyi befektetések között a vagyonbevallásában, ott kellene kutakodni. Ráadásul időközben, a Bayer-show előtti napon vagyonvizsgálatot is kért maga ellen, hogy a propaganda megnyugodjon. A propaganda nem nyugodott meg.

Bayer: Látszólag egy kicsit elsiklunk e fölött a tény fölött (hogy Gyurcsány titkolózik a választói előtt, baszki - szerk.), miközben azér' ez súlyosabb ügy annál. Hát valami olyasmit mond a törvény, hogy ha valaki eltitkol a vagyonnyilatkozatából valamit, annak azér' vannak következményei, nem?
via Youtube/Echo Tv

Forrás: Youtube/Echo Tv

Rogán: Vannak bizony, ezér' nem leszek meglepődve, ha itt indul egy eljárás ebben az ügyben. Emlékszem, hogy minket minden esetben megtámadnak, akkor is, ha csak egy valamit (30 forintért - röhög Bayer) rosszul írunk bele bármilyen formában... az, hogy eltitkolt bankszámla, képzeld el ezen az oldalon milyen óriási perpatvar és patália lenne mindebből. Nyilvánvaló, hogy a törvényi következményeket itt is mérlegelni kell, és meg kell vizsgálni, mint minden egyes esetben. És ha most megnézzük a vagyonnyilatkozatokat, akkor a vagyonnyilatkozati időszakon túl vagyunk, ez a legsúlyosabb ügy: Gyurcsány Ferenc és az eltitkolt osztrák bankszámla, ami valószínűleg nem felel meg a törvényi előírásoknak, másik oldalról pedig fölveti azokat a kérdéseket, hogy ha már egyszer odavitte, mért nem tájékoztatta erről a közvéleményt, mér' akarta mindezt eltitkolni. És persze az is fölmerül, hogy egy volt miniszterelnök, aki országgyűlési képviselő, az mér' gondolja úgy, hogy a pénzét külföldre kell vinnie? Mér nem felel meg neki bármelyik magyar bank ugyanúgy, ahogy az a magyar emberek túlnyomó többségének?

Bayer: És akkor lekerekítvén a témát, bár várom, hogy lesz ennek folytatása és következménye... most így felhívnám a figyelmét a 444-HVG-Index konglomerátumnak, hogy üljenek egy kicsit le, és gondolják végig, hogy ha Orbán Viktor eltitkolt 180 milliós bécsi bankszámlája került volna elő, akkor most 0-24-be' erről írogatnának cikkeket, a Gyurcsányéról még egy büdös sort nem láttam.

Rogán: Ezt hívják kettős mércének. Ez se újdonság.

Bayer: Igen, csak hát akkor gyerekek, hajrá!

A kedélyeskedő, barátilag bilaterális felszopás ebben a mederben folytatódott tovább a köpönyegforgató baloldali ellenzék mocskolásával, Brüsszellel, és a Soros-tervvel, a szokásos érdektelen, hazug, unalomig ismert, szétcsócsált, igazságot legfeljebb foltokban tartalmazó szólamok formájában; akinek van gusztusa hozzá, nézze végig. Nekem bőven elég volt ennyi is, és csak azért pakoltam ide ezt a mizériát, mert egyrészt várhatóan a fideszes választási kampány egyik fő csapásvonalával állunk szemben, másrészt meg minden szava és mondata arany ennek a bagázsnak.

Ha nem három napja kerültek volna nyilvánosságra újabb bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy Rogán és cinkosai a nemzet kifosztásában miként hajtották végre a bűncselekmény-gyanús (hivatali visszaélés) letelepedési kötvényes üzletet, amely ráadásul komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára; ha nem lenne világos, hogy a normál kötvénypiaci finanszírozáshoz képest a kiugróan magas kamat, amit az állampapírok után fizettek, mintegy 20 milliárd forintos kárt okozott az országnak, miközben a Kajmán-szigetektől a Brit Virgin-szigetekig szanaszét bejegyzett offshore-cégek négy év alatt 155 milliárd forintot kaszáltak Rogán Bűnöző Antal ötletén, akkor is joggal foroghatna a gyomrunk azon, amit Bayer alákérdezése nyomán itt előadott.

Hát van annál szebb, mint amikor az állami költségvetést megcsapoló, közpénzekkel visszaélő, kezdettől fogva agyontitkolt, baráti offshore-lovagokat helyzetbe hozó, bűncselekménnyel határos, nemzetbiztonságilag kockázatokat hordozó üzlet felelőse bárkinek a szemére hányja, hogy hol tartja a magánvagyonát (!!!!), amit nem úgy keresett meg, hogy világéletében a parlamentben ült?

30 forint, mi, Bayer? Hát persze, hogy nem az eltulajdonított közpénzmilliárdokért, hanem 30 forintért szokott a sötét oldal patáliát csapni. Nem azért, mert nyolcadik éve vagytok hatalmon és nyolcadik éve vinnyogtok, mintha ti lennétek elnyomva. Tehát ha jól értjük, akkor most az lesz, hogy a következő két hónapban nem az lesz a közbeszéd tárgya, hogyan engedtetek be az országba 20 ezer gazdag idegent, akiket a magyarok meglopása árán juttattatok európai egzisztenciához, hanem az, hogy Gyurcsány Ausztriában tartja a vagyonát?

Tudjátok mit? Leszarom! Ennél egy fokkal jobban érdekelnének azok a valóban súlyos ügyek, amelyek Bayer kereszteslovag, egyáltalán nem önkéntes kormányfelszopó műsoraiból rendszeresen kimaradnak.

Hogyan lett a tisztességes, plebejus miniszterelnök egész famíliája közpénzmilliárdos úgy, hogy neki egyedül lóg ki a segge a gatyából a 993 ezres megtakarításával?

Miért költ rongyrázó Rogán Antal rendszeresen többet, mint amit közpénzfizetése lehetővé tehetne számára?

Hogy lehet, hogy Gyurcsány eltitkolt 150 milliós magánvagyona (nem titkolta el egyébként) nagyobb közérdeklésre tart számot, mint az, hogy Rogán Antal hogyan károsította meg az országot súlyos milliárdokkal?

Mi a helyzet a tao-pénzek útjával bírósági ítélet ellenére is hosszú ideig titkolózó Mészáros közszereplő csilliárdos vagyonával, kismillió vállalkozásával?

Miért nem esik soha egy büdös szó sem arról, hogy Tiborcz István kizárólag azért milliárdosodott meg szintén bűncselekmény-gyanús úton-módon, mert a miniszterelnök veje?

Miért titkolóznak kormányzatilag az országot hosszú évekre eladósító paksi szerződéssel kapcsolatban?

A kérdéseket reggelig tudnám sorolni, és soha nem érnék a végére. Úgyhogy majd amikor ezekre a kérdésekre a nyolcadik éve kormánypozícióból pofázó Rogán Antalnak élő adásban sikerül válaszolnia, mert előzőleg Bayer Zsolt ezeket a kérdéseket feltette neki, akkor feltétlenül lehet majd kettős mércézni és hőbörögni.

Addig is szögezzük le a Bayerek által hülyére vett polgárok kedvéért: mindenki ott tartja a pénzét, vagyonát ahol akarja, olyan formában, ahogy akarja, feltéve, hogy azt tisztességesen, és nem az adófizetők hátán évtizedekig élősködve, hazudozva, lopva, csalva szerezte meg. Gazdagnak lenni nem bűn, a vagyont külföldön tartani nem bűn. Feltéve, ha a fenti szempontok érvényesülnek azzal a vagyonnal kapcsolatban. Úgy vélem, beteg világ az, ahol az üzletasszony felesége szoknyája mögé bújó, hazug, korrupt, velejéig romlott propagandagyáros tart erkölcsi előadást arról, hogy mihez van joga és milyen kötelességei vannak egy közéleti szereplőnek.

Rogán, ti se 30 forinton fogtok eltaknyolni, nyugodj meg! És Bayernek is szóljál, hogy ő is nyugodjon meg. Jobban járunk mind.




https://kolozsvaros.com/2018/02/05/tudjatok-mit-leszarom-gyurcsany-szamlajat/



---------------------------------------------------------

Pár észrevétel:
1. Végignéztem jó pár vagyonnyilatkozatot, sehol nem találtam bank megjelölést, csak annyit, hogy ennyi vagy annyi megtakarítás, ennyi vagy annyi fennálló hitel. 2. A Raiffeisen osztrák bank. Ha ott van pénzem, akkor külföldi bankban van?
3. Honnan tud mindenről a vagyonnyilatkozat leadásának pillanatában a Magyar Idők?
4. Ha már ennyire tájékozott a Magyar Idők, akkor miért nem néznek utána, mi a különbség a "számlakövetelés" és az "értékpapír letéti számla" között?
5. Minek nevezzük azt, aki cégét Szlovákiába viszi, és szlovák rendszámú terepjáróval furikázik?

Amit másokon számonkérnek nagy érzékenységgel, az náluk a normális üzemmód évtizedek óta.
Boldog Karácsonyt.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 336
  • e Hét: 675
  • e Hónap: 4420
  • e Év: 157916
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.