Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Pécsi Ágnes: Tudod anya...
  2018-03-13 17:53:38, kedd
 
  Forrás: poet versek

.........


Tudod, anya, gyakran gondolok Rád,,
peregnek a napok, és nekem nem változtál,
már nem öregszel, már nem vagy beteg,
úgy látlak, ahogy elvesztettelek.

Szelíd mosollyal az arcodon,
szemedben megnyugvás, elmúlt a fájdalom,
kezed kezedbe kulcsolva,
s már nem válaszolsz a kérdő szóra.

Tudod, anya, annyira jó volt gyereknek lenni,
nem is akarnék már többet felnőni,
Te sem öregednél meg soha,
mindig velem lennél, mint akkor, valaha.

Tudod, anya, én is anya vagyok,
peregnek nekem is a napok,
én még öregszem, és beteg is lehetek,
remélem, úgy megyek el,
hogy szép emlék leszek.

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Ady Endre: Az Úr érkezése
  2018-03-13 17:43:00, kedd
 
  Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Beteszda-fürdő
  2018-03-13 17:33:15, kedd
 
  A Beteszda-fürdő, amelynek a lakosság gyógyító erőt tulajdonított. A régészeti ásatások szerint ez a jeruzsálemi fürdő elsősorban esővizet gyűjtött össze, de egy föld alatti forrás is táplálhatta, amelyből gyógyhatású víz fakadt. Ebből érthető, hogy miért mozdulhatott meg időnként a víz, ez lehet a dolgok természetes magyarázata.
- A néphit viszont természetfeletti erőket sejtett a víz megmozdulásában, felbugyogásában, azt tartották, hogy Isten angyala hozza azt mozgásba, és aki ilyenkor elsőként merül alá a vízbe, az meggyógyul betegségéből.
...... .............


Blogom linkje Link

A fürdőkultúra eredete is az ókori Római Birodalom idejére nyúlik vissza. Már 2000 évvel ezelőtt állítólag csupán Rómában kb. 170 nyilvános fürdőhely létezett, amelyek a higiénia és testedzés mellett mindenekelőtt szociális célokat szolgáltak..
Az antik fürdők szolgáltatásai:
Időszámításunk kezdetén a római fürdőkben rendszerint volt vetkőzőhelyiség (apodyterium), hidegvizes medence (frigidarium), langyos fürdő (tepidarium), gőzfürdő (caldarium) és ,,szauna" (laconicum). Egy ilyen fürdőnek — rendszerint az épület közepén elhelyezett — nyitott tetejű kis sporttere állott a fürdőzők rendelkezésére, és a legtöbb fürdőhöz valamilyen kocsma, bormérés csatlakozott, ahol a fürdővendég éhségét és szomját csillapíthatta.

A fürdőépületet hypocaustum-berendezéssel fűtötték, a levegőt állandóan azonos hőfokon tartották, de olyan hőmérsékleten, ahogy azt az egyes helyiségek rendeltetése megkívánta.
- A tepidarium (meleg fürdő, meleg helyiség, a latin tepidus = langyos szóból ered) egy langyos, vérkeringést kímélő helyiség és a hideg és a forró fürdő közötti regenerálódást szolgálja. (A helyiség hőmérséklete 37-39 C°). A helyiségben való tartózkodás rendszerint feszültségcsökkentő hatású és az itt tartózkodás ideje nem volt behatárolva.
- A caldariumot (forró fürdő, a latin calidus = forró szóból ered) néha gőzbarlangnak vagy aroma-gőzfürdőnek is hívták. A caldariumra jellemző a magas páratartalom (akár 100 %-os is lehet) és egy 42-50 fok C-os sugárzó hő, ahol jól megizzadhattunk. Ugyanúgy, mint a tepidariumban, a meleg egyenletesen verődik vissza a kerámia- vagy terrakotta csempés falakról, padokról és mennyezetről. Az ideális tartózkodási idő ebben a helyiségben 30-40 perc volt. (A mai fűtési rendszerek korszerűbbek, jobban felmelegítik a helyiséget, ezért rövidebb idő javasolt.)
- A laconium (elnevezését feltehetőleg a lakon néptörzsről kapta) intenzív helyiségnek számít. Egy állandó kb. 55-65 fok C-os hőmérsékleten a test legkésőbb 15 perc múlva erősen izzadni kezdett. Legfeljebb egy órát lehetett a helyiségben tartózkodni. Ez a helyiség a mai szauna őse. Ma a hőterhelés szintén magasabb, ezért rövidebb tartózkodás javasolt.
- A frigidarium (hideg fürdő, a latin frigidus = hideg szóból ered) egy hideg helyiség, vagy hideg fürdő. Az itt tartózkodás revitalizációra szolgál a sugárzó hőt kibocsátó helyiségben (gőzbarlangban, vagy szaunában) való hosszabb tartózkodást követően. Orvosi szempontból a meleg illetve forró helyiségekből a hideg klímába történő átmenetnek egészségileg fontos szerepe van.

- Gyógyítás a Beteszda-fürdőnél. Link

- Megmozdult a Beteszda vize Link

- Jézus a Beteszda fürdőnél Link

- Meg akarsz gyógyulni? Link
Drága Mennyei Atyám! Alázattal járulok Eléd, Teremtőm és Megváltóm elé. Szeretlek, és köszönöm, hogy Te örökké tartó, feltétel nélküli szeretettel szeretsz engem. Átadom Neked magam, testileg, lelkileg, érzelmileg. Mélyen vágyom rá, hogy a szívembe jöjj, meggyógyítsd benne a sebet, és megszüntesd a fájdalmat. Szedj ki mindent az életemből, ami a Veled való kapcsolatom útjában áll, és gátolja, hogy azt a bőséges életet éljem, amit nekem szántál. Tölts el Lelked teljességével. Tedd lehetővé, hogy megtegyem az első lépést, amivel lekerülök az ágyamról. Mutasd meg nagyszerű terveidet az életemmel. Mindezt Fiad, Jézus, hatalommal teli nevében kérem, Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
2018.03.09 - bűnbánat szentségének ünnepétől
  2018-03-13 17:12:10, kedd
 
  From St. Peter's Basilica, Celebration of the Sacrament of Penance presided over by Pope Francis
Szent Péter bazilikától, a bűnbánat szentségének ünnepétől, melyet Ferenc pápa vezetett

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Pápa Ferenc egy emberének hivatalos trailerjét.
  2018-03-13 17:10:05, kedd
 
  Nézze meg a Wim Wenders új filmjének, a Pápa Ferenc egy emberének hivatalos trailerjét.
"Francis pápa - Igéje egy emberének" személyes útját kívánja tenni Francis pápával, nem pedig róla szóló életrajzi dokumentumfilmet. A pápa elgondolása és üzenete központi szerepet játszik ebben a dokumentumfilmben, amely bemutatja a reform munkáját és a mai globális kérdésekre adott válaszait. A szegény és gazdag egyenlőtlenségek iránti mély aggodalma, a környezetvédelmi kérdésekben és a társadalmi igazságosságban való részvétele miatt Ferenc Pápa szemtől-szembe vonzza a közönséget, és békére szólít fel.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Őszné, Marikától ünnepi kép
  2018-03-13 13:30:37, kedd
 
  ..

 
 
0 komment , kategória:  Március15  
Belső folyamatosság van a két pápaság között.....
  2018-03-13 08:53:22, kedd
 
  2018. március 13
A nyugalomba vonult pápa levelet írt a Vatikáni Kiadó Ferenc pápa teológiájáról szóló könyvsorozatának bemutatójára. Többek között azt írja, hogy Bergoglio ,,alapos filozófiai és teológiai műveltséggel rendelkező ember"; ,,belső folyamatosság van a két pápaság között".
Az alábbiakban Andrea Torniellinek, a La Stampa újságírójának március 12-én megjelent cikkét közöljük, magyar fordításban.. Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Látni akarom... – misztériumjáték Pasaréten
  2018-03-13 08:44:45, kedd
 
  2018. március 12. hétfő 20:12
A Budapest-Pasaréti Egyházközség híveiből hetvenfős színházi csoport alakult, amely Jézus szenvedéstörténetét elevenítette meg két előadásban, március 9-én a plébániatemplomban a Meskó Zsolt által írt és rendezett misztériumjáték során.
Bővebben Link

Pasaréti Passió 2018 A Pasaréti Színjátszókör előadása.
Írta és rendezte: Meskó Zsolt videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe.
  2018-03-13 08:42:46, kedd
 
  ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog!
A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz." (Ez 47,8-9.12)
Urunk, Istenünk, készítsd elő híveid szívét a nagyböjti szent gyakorlatokkal, hogy méltó lélekkel éljük át Húsvét szent titkát, és elvigyük az emberekhez a megváltás örömhírét. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

...... .....


A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe. Volt Jeruzsálemben az úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák. Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is. Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg. Megszólította: ,,Akarsz-e meggyógyulni?" A beteg azt felelte: ,,Uram! Nincs emberem, aki levinne a fürdőbe, amikor mozgásba jön a víz. Mire én odaérek, már más lép be előttem." Jézus erre azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!" Az ember azonnal meggyógyult. Fölvette ágyát, és járni kezdett. Aznap éppen szombat volt. A zsidók ezért rászóltak a meggyógyított emberre: ,,Szombat van; nem szabad az ágyadat vinned." Ő azonban így válaszolt nekik: ,,Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj!"
Megkérdezték tőle: ,,Kicsoda az az ember, aki azt mondta neked, hogy vedd ágyadat, és járj?" A meggyógyult ember azonban nem tudta, hogy ki volt az. Jézus ugyanis továbbment, amikor tömeg verődött össze a helyszínen.
Később Jézus a templomban találkozott a meggyógyított emberrel, és ezt mondta neki: ,,Látod, most meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, hogy valami nagyobb bajod ne essék!" Az ember elment, és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók üldözték Jézust, mert mindezt szombaton cselekedte.

Magyar Kurír


Igenaptár:
OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Ezekiel látomásban kap tanítást a templomból kifolyó vízről, mely mindent egészségessé tesz.
Látomásban egy férfi odavezetett a templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz.
És íme jobbról forrás tört elő! A férfi, akinek mérőzsinór volt a kezében, kiment kelet felé; ezer könyöknyit mért, és átvezetett a vízen, amely bokáig ért. Majd ismét ezret mért, átjött velem, - a víz már térdig ért. Megint mért ezret, átkísért, - s a víz vesékig ért. Végül ugyancsak ezret mért, de akkorára már oly nagy folyammá dagadtak a mély vizek, hogy átgázolni nem tudtam, úszni kellett volna benne; azon átmenni sehogy sem lehetett.
Kísérőm így szólt: ,,Láttad ezt, emberfia?" Aztán a folyóparthoz ismét visszavezetett. Mikorra visszatértünk, rengeteg fa volt a folyó partján mindkét oldalon. A férfi így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog!
A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje.
Ez 47,1-9.12

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A harmincnyolc éve beteg ember meggyógyítása.
A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe. Volt Jeruzsálemben az úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák.
Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is. Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.
Megszólította: ,,Akarsz-e meggyógyulni?" A beteg azt felelte: ,,Uram! Nincs emberem, aki levinne a fürdőbe, amikor mozgásba jön a víz. Mire én odaérek, már más lép be előttem." Jézus erre azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!" Az ember azonnal meggyógyult. Fölvette ágyát, és járni kezdett.
Aznap éppen szombat volt. A zsidók ezért rászóltak a meggyógyított emberre: ,,Szombat van; nem szabad az ágyadat vinned." Ő azonban így válaszolt nekik: ,,Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj!"
Megkérdezték tőle: ,,Kicsoda az az ember, aki azt mondta neked, hogy vedd ágyadat, és járj?" A meggyógyult ember azonban nem tudta, hogy ki volt az. Jézus ugyanis továbbment, amikor tömeg verődött össze a helyszínen.
Később Jézus a templomban találkozott a meggyógyított emberrel, és ezt mondta neki: ,,Látod, most meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, hogy valami nagyobb bajod ne essék!" Az ember elment, és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók üldözték Jézust, mert mindezt szombaton cselekedte.
Ezek az evangélium igéi.
Jn 5,1-16

Imádság
Jézus Krisztus, világosságunk! Te nem azért jöttél, hogy elítéld ezt a világot, hanem hogy föltámadásod által minden embernek elhozd az üdvösséget és a kiengesztelődés örömhírét. Amikor bensőnkben felizzik a megbocsátó szeretet, szívünk minden megpróbáltatás ellenére új életre kel. Gyógyítsd, Urunk, a mi lelkünket
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Tavaszi virágcsokor - Ágitól
  2018-03-13 08:29:13, kedd
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 415 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1431
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 36766
  • e Év: 270513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.