Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Húsvéti mise a Bazilikából 2015 április 5. vasárnap
  2018-03-18 21:50:37, vasárnap
 
  Húsvéti mise a Szent István Bazilikából 2015 április 5. vasárnap
Snell György atyával

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk.
  2018-03-18 14:16:49, vasárnap
 
  Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk - hívek zarándoklata a Könnyező Szűzanyánál.
Szentmisével kezdődött meg a hívek zarándoklata Győrben Könnyező Szűzanya búcsúnapján, március 17-én. Böjte Csaba adta útravalóval indult, zenés áhítattal, elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmisével, szentségimádással, virrasztással folytatódott a búcsú.
Öt órától teával, pihenővel, beszélgetéssel várták a zarándokokat a szemináriumban a papnövendékek. A téliesre fordult esős idő ellenére sokan érkeztek gyalog az egyházmegye számos településéről, Soprontól Vénekig. A székesegyház zsúfolásig megtelt, ismét nagy számban gyűltek össze szeretett, a történelem viharait túlélt búcsúnapjukra a hívek. Veres András megyéspüspök mutatta be a szentmisét, Böjte Csaba volt a szónok.
........


A megyés főpásztor köszöntötte az ünneplőket: Isten ajándékait kérve, Szűz Mária közbenjárásáért imádkozva vagyunk most együtt. Segítsük egymást ezen az úton!.
Ha a nagycsütörtök és nagypéntek szenvedő Krisztusára tekintünk, azt tapasztaljuk, nem ítél el minket, ellenkezőleg, megajándékoz még a kereszten is. Utolsó leheletével édesanyját adja nekünk, a belőle áradó szeretetet ajándékozza nekünk embereknek - mutatott rá Böjte Csaba, miért nevezhetjük bátran Máriát édesanyánknak. Mit jelent az anyai szív? - egy történettel érzékeltette, hogy egy anya nem tudja gyermekét nem szeretni, akkor sem, ha az a gyilkosság bűnét követte el. ,,Édesanyánk számára mi egyetlenek vagyunk. Oda kell hajolnunk a szívéhez, gyermeki bizalommal, és tanulnunk kell tőle." A szónok három pontba szedve vázolta fel, mit tanulhatunk Máriától, az örvendetes rózsafüzér titkaihoz kapcsolódva.
Akit Te Szent Szűz Erzsébetet látogatva - idézte Böjte Csaba az örvendetes rózsafüzér kezdősorát. Mária útra kelt, segíteni indult idős rokonának. Nekünk is ebben kell követnünk, a szolgáló szeretet útjára kell lépnünk, gondolva az elhagyottakra, az árvákra. Merjünk rálépni erre az útra - buzdított.
Akit Te Szent Szűz Erzsébetet látogatva hordoztál - folytatta a titkot Böjte Csaba. Azt mutatja meg nekünk Mária, hogy ő Jézus nélkül egy tapodtat sem megy sehova. Böjte Csaba szavai nyomán megelevenedett Mária és József otthona. ,,Pislog a mécs, a család az asztal körül ül. Megköszönik együtt a napot. Jézus azt ígéri nekünk, ha a szeretet útján járunk, velünk is olyan mély kapcsolatot fog kialakítani, mint az édesanyjával. Ha igent mondunk Istennek, mi megkereszteltek is istenhordozók vagyunk."
...... .....


Böjte Csaba egy egyiptomi élményét osztotta meg a hallgatósággal: Remete Szent Antal barlangjában jártak, mely ma is ugyanabban az állapotban van, mint egykor. ,,Nyugalom töltötte be a szívemet, s arra vágytam, bárcsak eltölthetnék ott egy hónapot. Aztán a mi templomainkra gondoltam, ahol a szentmisére összegyűlünk, de napközben néptelenül állnak. Milyen jó lenne újból belakni a templomokat!" Böjte Csaba fogadott gyerekei életéből hozott példát - sokszor küldi be őket egy-egy galiba után a templomba egy üres papírral. ,,Írd le, mit kérsz, s mit ajánlasz Istennek!" Arra buzdított, érezzük jól magunkat templomainkban. ,,Ott keresztelkedtünk, ott a mi igazi hazánk, s az Egyházunk az elmondott imáinkból tud megújulni."
A harmadik tanulnivalót a ,,Mária érkezése Erzsébethez" jelenetből adta nekünk Böjte Csaba. Máriában nincs semmi panasz, ellenkezőleg, ujjong a lelke, hálát ad a feladatért. Böjte Csaba arra figyelmeztetett, nekünk is ezt az utat kell járnunk. Jókedvvel, örvendezve menni az irgalmas szeretet útján. Végül arra szólított fel: Álljanak fel, akik vállalják ezt az utat, akik meghozták ezt a fundamentális döntést. ,,Csendesedjünk el, és kérjük Isten áldását vállalásunkra!"
A búcsú a szentmisét követően zenés áhítattal folytatódott: a Palestrina Kórus a Könnyező Szűzanyát köszöntő áhítatát hallgathatták meg az érdeklődők. Az áhítat keretében ősbemutatóra is sor került: első alkalommal csendült fel Burkali Theodor Ave Maria című darabja, amelyet a győri származású, Ausztriában élő zeneszerző a Könnyező Szűzanya tiszteletére komponált.
Az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmise 22 órakor kezdődik, 23 órakor szentségimádást tartanak. A szentségimádást egész éjszakás virrasztás követi az éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal. Március 18-án, vasárnap reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. Az ünnepi, 10 órakor kezdődő szentmisét Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát mutatja be. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul 14 órakor.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Mindenkit magamhoz vonzok
  2018-03-18 14:11:00, vasárnap
 
  Nagyböjt 5. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 12,20-33)
Miről is szól a feketevasárnap evangéliumi szakasza? Néhány messziről jött zarándok találkozni szeretne Jézussal. Ez a hír azután nagy, ünnepélyes beszédet, sőt imát vált ki a Megváltóból. Végezetül pedig a mennyei Atya hangja is megszólal. Mi fűzi össze ezt a három szövegegységet?
Az ünnepekre Jeruzsálembe zarándokló görögök olyan pogányok voltak, akik - bár formálisan nem vették fel a hitet - szimpatizáltak a zsidósággal, elfogadták az egyistenhitet, és tartották magukat az alapvető bibliai erkölcsi normákhoz. Miért fontos, hogy ők szeretnék látni Jézust?
Erre a perikópa vége felel meg: ,,Ha felmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok" (v. 32). Megérkeztek a világ nem zsidó népeinek képviselői, és szeretnének eljutni az emberré lett Igéhez. Ezzel jelét adják annak, hogy az Atya akarata hatalmasan, a választott nép látható határain túl is működni kezdett. Hiszen maga Jézus mondta: ,,Senki sem jöhet hozzám, ha az Atya, aki küldött, nem vonzza" (Jn 6,44). A zarándokok ennek az atyai vonzásnak vannak az erőterében, ez pedig azt jelenti: ,,Eljött az óra" (v. 23).
Fiúként Krisztus jól tudja, hogy be kell teljesítenie az Atya akaratát, amikor eljön annak az ideje. Ő, aki intette tanítványait: ismerjék fel az idők jeleit (vö. Mt 16,3), most maga ad példát. Lelkében persze ott a viaskodás, amely visszatér majd a Getszemáné kertjében is (ld. Mt 26,36-46): ,,Mit is mondjak? Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen ezért az óráért jöttem!" (v. 27) Egész létezésének értelme itt tárul fel: ezért lett emberré, született meg, ezért rótta a poros országutakat, ezért tanított, tett csodákat. Eljött az idő, hogy a búzaszem földbe hulljon és elhaljon (vö. v. 24). Így tud majd sok termést hozni, amelynek zsengéi már itt is állnak, a görögök képében. Most minden a helyére kerül: ,,aki szereti az életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre" (v. 25). Így lesz ő az Úr szenvedő szolgája (vö. Iz 42-55), aki életét váltságul adja sokakért (ld. Mt 20,28).
A földi, emberi életút utolsó szakaszának kulcsa a hűség, az engedelmesség, a ráhagyatkozás az Atyára - aki már a kereszt előtt (mintegy húsvéti próféciaként) megerősíti Egyszülöttjét: ,,Megdicsőítettem [nevemet], és ismét megdicsőítem" (v. 28).
Mi pedig arra nyertünk meghívást, hogy váljunk Jézus társaivá ezen az úton: engedelmességben, a másokért vállalt önfeláldozásban. Hiszen aki a Mesternek szolgál, ,,azt becsülni fogja az Atya" (v. 26).

Török Csaba
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ferenc pápa Pio atya kegyhelyén:
  2018-03-18 13:59:25, vasárnap
 
  Ferenc pápa Pio atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?
Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pió atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pió atya 1968-ban.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Nagyböjt 5. vasárnap - Fekete vasárnap 03.18
  2018-03-18 13:54:18, vasárnap
 
  ...... .....


Abban az időben: Azok között, akik felzarándokoltak, hogy az ünnepen imádják Istent, volt néhány görög is. Ezek odamentek Fülöphöz, aki a galileai Betszaidából származott, és kérték: ,,Uram, látni szeretnénk Jézust." Fülöp elment és szólt Andrásnak. Aztán András és Fülöp elmentek, és megmondták Jézusnak. Jézus ezt válaszolta: ,,Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia. Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya. Most megrendült a lelkem. Mit is mondjak? Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!" Erre hang hallatszott az égből: ,,Megdicsőítettem, és ismét megdicsőítem." A tömeg, amely ott állt, ennek hallatára azt gondolta, hogy mennydörgött. Mások így vélekedtek: ,,Angyal beszélt vele." Jézus megmagyarázta nekik: ,,Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok. Ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én pedig, ha majd fölmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok." Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal fog meghalni.

Urunk, Istenünk, segíts minket, hogy életünkben az a fáradhatatlan szeretet vezessen, amellyel Krisztus szerette a világot, és halálra adta értünk önmagát. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Magyar Kurír

Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből.
,,Íme, napok jönnek - mondja az Úr -, amikor új szövetséget kötök Izrael házával és Juda házával. De nem olyan szövetséget, mint amilyet atyáikkal kötöttem azon a napon, amikor kézen fogva kivezettem őket Egyiptom földjéről. Azt a szövetségemet ugyanis megszegték, pedig Uruk voltam - mondja az Úr.
Ez lesz az a szövetség, amelyet majd Izrael házával kötök, ha elérkeznek azok a napok - mondja az Úr: Bensejükbe adom törvényemet, és a szívükbe írom. Istenük leszek, ők meg az én népem lesznek. Többé nem lesz szükség arra, hogy az egyik ember a másikat, testvér a testvérét így tanítsa: »Ismerd meg az Urat,« mert mindnyájan ismerni fognak a legkisebbtől a legnagyobbig - mondja az Úr -, mivel megbocsátom gonoszságaikat, és vétkeikre többé nem emlékezem."
Ez az Isten igéje.
Jer 31,31-34

SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Testvéreim! Jézus földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott, és könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól. Hódolatáért meghallgatásra talált. Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből tanulta meg az engedelmességet. Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki.
Ez az Isten igéje.
Zsid 5,7-9

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus, te példát mutattál életeddel és haláloddal. Példát mutattál nekünk az imában és a szenvedésben. Taníts meg mindkettőre! Nem félek attól, hogy megváltozom, mert tudom, hogy közelebb kerülhetek hozzád. Szeretnék az imában elcsendesedni, az Istenre hallgatni, és hagyni, hogy tetszése szerint alakítson engem. Szeretnék bátorságot kérni a szenvedéshez, az elhagyatottsághoz, hogy eljuthassak oda, hogy az élettől már semmit se várjak, hanem mindent Istentől várjak. Jézusom, te buzgó voltál az imában és erős a szenvedésben. Taníts engem erényeidre!.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Nagyböjt 5. vasárnapján. Déva 03.18
  2018-03-18 13:42:44, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Nagyböjt 5. vasárnap. 03.18
  2018-03-18 13:40:31, vasárnap
 
  Fekete vasárnap - Jézus keresztje lefedve fekete ruhával a szentmisén.
...... ........... ........... ........... .........



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Angyalszó - Az új élet ígérete
  2018-03-18 13:36:35, vasárnap
 
  ...... .......


Az Isten-látás vágyával ma csatlakozunk azokhoz a lelkes görög zarándokokhoz, akik az evangéliumi
beszámoló szerint annak idején így fordultak Jézus egyik apostolához, Fülöphöz: ,,Uram, látni szeretnénk Jézust."
Egészen biztosan állíthatjuk, hogy lelkesedésük nem csupán kíváncsiságból fakadt. Kérésük jelzi, hogy Jézus tanításának és cselekedeteinek híre távolabbi vidékekre is eljutott, és most látni szeretnék azt, akiről a hihetetlen történetek szólnak. Hittel és jóindulattal keresik Jézust, szeretnék őt személyesen is megismerni, hallgatni. Kicsit sajnáljuk, hogy az események ezután más fordulatot
vesznek és János evangélista nem jegyzett le semmit arról, hogy találkoztak-e személyesen Jézussal. Fellépésük megemlítésével az evangélista mintha csak arra törekedne, hogy bemutassa a lassanként felálló két tábort, az egyik oldalon azokat, akik lelkesen hallgatják és hittel fogadják Jézust, a másik oldalon azokat, akik hitetlenül elutasítják őt.
A jelenet ebben a megközelítésben ösztönzés, hogy mi is odaálljunk valamelyik oldalra. Számunkra sem lehet elegendő az, ha valamiféle emberi kíváncsiság vezet minket az Úrhoz. Talán arra sincs jelen esetben szükség, hogy fogadalmakat tegyünk, hogy nem fogjuk sem elhagyni, sem megtagadni Jézust, hanem kitartunk mellette.
Az ilyen magabiztos keresztény számára legyen figyelmeztetés, hogy az áruló éppen a legszűkebb tanítványi körből, az apostolok köréből került ki, de még a többi apostol hite is több próbatételen esett át. Gondoljunk csak Péterre, aki meglehetősen gyáva módon tagadta meg Mesterét szenvedésének
óráiban, igaz, rögtön megbánta bűnét és később volt lehetősége jóvátenni azt. A nagy lelkesedés helyett elégedjünk meg szívünk érzésével, az Úr utáni vágyakozással.
Az a szándék legyen bennünk, hogy kövessük, elkísérjük őt a szenvedések útján.
Ha kitartok Jézus mellett a kereszthordozásban, akkor Isten kegyelmének köszönhetően részesedni fogok a feltámadásban is. Minden meghalásban benne van az új élet ígérete, az örök élet ígérete.

Újjászületés, feltámadás
A görögök kérdése után János evangélista Jézus beszédét közli, amely így kezdődik: ,,Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia."
Az Úr jól tudja, hogy eljött a megváltás ideje. Eljött az ő áldozatának, önfeláldozásának az ideje. Magként hull a földbe, hogy újjászülethessen. Meg kell halnia, hogy feltámadhasson az örök életre. Amikor arról beszélünk, hogy Jézus emberré lett, akkor ebben az is benne van, hogy meghalt, mert a halál is hozzátartozik az ember életéhez. Jézus nem csak az emberi élet szép oldalát vállalta, hanem azt is, hogy szenvedjen és meghaljon. Minden újjászületés megsemmisülésből fakad. Minden újjáéledés elmúlásból fakad.
Mindenki feltámadása a halálból fakad.

Az Úr példája
Urunk, Jézus Krisztus, te példát mutattál életeddel és haláloddal. Példát mutattál nekünk az imában és a szenvedésben. Taníts meg mindkettőre!
Nem félek attól, hogy megváltozom, mert tudom, hogy közelebb kerülhetek hozzád. Szeretnék az imában elcsendesedni, az Istenre hallgatni, és hagyni, hogy tetszése szerint alakítson engem. Szeretnék bátorságot kérni a szenvedéshez, a kereszthordozáshoz, az elhagyatottsághoz, hogy eljuthassak oda, hogy az élettől már semmit se várjak, hanem mindent Istentől várjak. Jézusom, te buzgó voltál az imában és erős a szenvedésben. Taníts engem erényeidre!
Taníts, hogy felvegyem keresztemet és veled vigyem azt életem napjai során.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 415 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 12749
  • e Hónap: 45903
  • e Év: 279650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.