Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A kurkuma gyógyító hatásai
  2018-03-19 21:56:31, hétfő
 
 



Egy új klinikai kísérlet azt vizsgálja, hogy a kurkuma egyedi kivonata milyen hatással van azokra, akik idült izületi gyulladásban szenvednek.
Olasz kutatók vizsgálták ennek a szabadalmaztatott, speciális kurkuma kivonatnak, ami abból az ízletes fűszerből származik, amit már századok óta használnak tradicionális orvosságként, a fájdalomenyhítő és megemelkedett rugalmasságot előídéző hatásait.

A kurkumát tartalmazó készítmények a közelmúltbeli állat és emberkísérletek alapján úgy tűnik, hogy széleskörű, jelentős tudományos és klinikai haszonnal rendelkeznek.

A kurkuma kurkumioidjai rendelkeznek hatásos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal - már több száz tanulmény bizonyítja a COX-2 csökkentő és másként gyulladáscsökkentő hatását - emellett sokkal biztonságosabbak a nem-szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszereknél, mint például a diclofenac, ami mint a legtöbb gyógyszerészeti gyulladáscsökkentő gyógyszer összefüggésbe hozható az egészségre ártalmas hatásokkal, mint például a szívrendszeri halálozások növekedett száma, a vetélés és az agyvérzés.

Ez nem az első tanulmány, ami megerősíti a kurkuma legalább akkora hatékonyságát, mint a nem-szteoridos gyulladáscsökkentő gyógyszerekét, a térd idült izületi gyulladásának csökkentésében. Egy 2010-es tanulmány ami a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben jelent meg azt találta, hogy 2000 mg kurkuma kivonat ugyanolyan hatásos volt, mint a 800 mg ibuprofén a fájdalom és gyulladáscsökkentésben.

A kurkuma további jótékony hatásai

- Növeli az élettartamot.
- Védelmezi a májat az oxidatív stressztől.
- Megsemmisíti a gombás fertőzéseket, hatákonyabban, mint a gyömbér, szegfűszeg vagy az oregánó.
- Előidézi a tumorsejtek halálát a legmélyebb pontjain a sejteknek.
- Megsemmisíti a hólyag rákos sejtjeit.
- Elpusztítja a tüdő rákos sejtjeit.
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
- Megvéd a sugárkezelés során elszenvedhető memóriaproblémáktól.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A padlizsánról
  2018-03-19 21:52:08, hétfő
 
 



A padlizsán egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, beleértve az erős csontok építését, a csontritkulás megelőzését, a vérszegénység tüneteinek csökkenését, a kognitív funkciók növelését, a szív- és érrendszeri egészség megőrzését, az emésztőrendszer védelmét, a cukorbetegség kezelését.

A padlizsán csodás egészségügyi előnyei elsősorban vitamin- és tápanyag-, illetve ásványianyag-tartalmából származik. Gazdag forrása a B6-, a C- és a K-vitaminnak, illetve a niacinnak, a tiaminnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a réznek, a folsavnak, a káliumnak és a mangánnak. Sok rost van benne, nem tartalmaz koleszterint és telített zsírt sem.

Kiváló forrása az étrendi rostoknak, amely a kiegyensúlyozott étrend részét kell, hogy képezze. A rostanyag elengedhetetlen a gasztrointesztinális egészség szempontjából és a bél rendszeres mozgatásához. A rostos anyag stimulálja a perisztaltikus mozgást, a simaizmok összehúzódását, illetve a rost stimulálja a gyomornedv szekrécióját, ami elősegíti a tápanyagok felszívódását és a táplálékok feldolgozását. A rostanyag a szívbetegség kialakulásának esélyét is lecsökkenti, hiszen megszünteti a rossz koleszterin magas szintjét, ami kezelés nélkül elzárhatja az ereket és az artériákat, így megnövelve a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Mivel a padlizsán nem tartalmaz zsírt és koleszterint, így nagyon egészséges tápláléknak számít. Azoknak is ajánlható, akik le szeretnének fogyni vagy küzdelmet folytatnak az elhízás ellen. A zöldség rosttartalma gátolja a ghrelin, vagyis az éhséghormon felszabadulását, illetve annyira eltelít, hogy csökkenteni képes az étvágyunkat és ezáltal a fogyást jelentősen megtámogatja.

A padlizsán a csontok egészsége szempontjából is hasznos lehet számunkra. Legfőképpen azoknak, akik a csontritkulás kockázatának vannak kitéve. A padlizsán jelentős mennyiségű vasat és kalciumot tartalmaz, amely ásványi anyagok a csont egészségének és teljes erejének szerves részét képezik. A padlizsánban lévő kálium pedig elősegíti a kalcium felszívódását, így a padlizsánról elmondhatjuk, hogy a csontritkulás és a csontok egészségének átfogó és rendkívül hasznos ,,segédeszköze".

A fitotápanyagok, a kognitív aktivitást és az általános mentális egészséget biztosítják számunkra. Nem csupán a szabad gyökök elleni védekezésben vesznek részt, de általuk az emberi agy és szervezet is biztonságban van a toxinoktól és a betegségektől. Emellett növelik az agy vérellátását azáltal, hogy oxigénben gazdagabb vért szállít az agyba, stimulálja a neurális utakat a fejlődéshez, növeli a memória erejét és az analitikus gondolkodást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A réti kakukktormáról
  2018-03-19 21:48:02, hétfő
 
 



A réti kakukktorma (Cardamine pratensis) kedvelt helyei között szerepelnek a láp- és mocsárrétek, a vízpartok, a nedves talajú erdők és a nedves kaszálórétek. Előfordul Európában, Ázsiában, de Amerikában és még Grönlandon is találkozhatunk vele. Népiesen nevezik még kakukkfoszlárnak, kakukknyálnak, kakukkvirágnak, kásavirágnak, mezei tormának, réti tormának és tormaíznek is.

Ez az évelő növény a keresztesvirágúak családjába tartozik. A csöves szárú növény nagyobb, zöld színű levelei tövében apró sarjnövénykék fejlődnek. A tőlevelek csokorszerűen helyezkednek el, amelyek kerekded formájúak, míg a szárlevelek hosszúkásak. A gyógynövény szirmai két centiméter hosszúak és többféle színben - fehér, rózsaszín, ibolya - pompáznak. A növény sziromlevelei háromszor nagyobbak, mint a csészelevelei. A réti kakukktorma akár a hatvan centiméteres magasságot is elérheti és áprilistól júniusig bontogatja szépséges szirmait. A növénynek becőtermése van, amely körülbelül négy centiméter hosszú.

A réti kakukktorma levelei meglehetősen gazdagok C-vitaminban, így tavaszi salátánk alkotóelemeként is felhasználhatjuk.

A gyógynövény vértisztító hatással rendelkezik, a kipréselt nedv pedig vesekő elhajtására alkalmas az egyes feljegyzések szerint.

A gyógynövényt a régebbi korokban tejben főzték meg, amelyet aztán az izomsorvadásban szenvedő betegekkel itattak meg. Fulladásos megbetegedéseknél is ezt a gyógynövényt vetették be. Vízben főzték meg a gyógynövényt, majd a leszűrt italhoz mézet kevertek és ezt itatták meg a betegekkel.

A gyógynövényből készült főzet alkalmas sebek és kelések lemosására, a szárított, összezúzott levelek pedig szintén sebek gyógyítására alkalmasak. A homeopátiában a cukorbetegség kiegészítő terápiájaként használják.

Már télen érdemes kigondolni, hogy milyen növényeket szeretnénk a kiskertünkbe ültetni. Érdemes ilyenkor egy papírlapon is megtervezni, hogy milyen növényeket és azokat pontosan a kert mely részébe szeretnénk látni. A kerti kakukktorma nemcsak nagyon hasznos, hanem rendkívül szép is, éppen ezért kerti tavak partjára is bátran ültethető, hiszen egyrészt nagyon szép látványt nyújt, másrészt ez a gyógy- és dísznövény elsősorban a vizes, már-már tocsogós talajt kedveli. Ha nincs kerti tavunk, akkor nedves, félárnyékos helyre ültessük, és gyakran öntözzük, mivel egy meglehetősen vízigényes növényről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kerülje el ezeket az ételeket !
  2018-03-19 21:41:59, hétfő
 
  7 hamis étel, amelyet jobb ha elkerül !

"Paradox módon az amerikaiak úgy válnak alultápláltakká, hogy egyre jobban elhíznak. A túlsúlyos gyerekek annyi feldolgozott élelmiszert esznek, hogy lassan skorbutban és angolkórba fognak szenvedni, amiről azt hittük, hogy már magunk mögött hagytuk a 19. és 20. századokban." (Mark Hyman, orvos)

Az élelmiszeripar az egyik legproblémásabb és legkorruptabb ága a gazdaságnak. Az emberek többségének fogalma sincs, hogy mi az, amit megeszik. Az Egyesült Államokban az Organic Consumers Association nevű szervezet felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 75 százaléka nem tudta, hogy többségében genetikailag módosított élelmiszereket fogyaszt.

Most következzen 7 élelmiszer, amit ajánlott elkerülni, ha fontos az egészség!

1. Cukormentes, diétás üdítők
Ezekben az üdítőkben lehet, hogy nincs konkrét cukor, de nagyon sok édesítőszer található, amelyek főként a gyerekekre ártalmasak. Például a Mountain Dew-ben 77 g cukor van, ami 12 teáskanálnyi mennyiség, de a diétás kólában, Pepsiben is számos édesítőszer található. További ízfokozók: aszpartám, aceszulfám-K, valamint a szukralóz. Ezek az anyagok, ha felhalmozódnak a szervezetben, akkor depressziós tüneteket, emésztési problémákat, ízületi fájdalmakat, anyagcsere zavarokat, idegproblémákat okozhatnak.

2. Sűrített paradicsom konzerv
A friss paradicsomnál nincs jobb, hiszen tele van egészséges vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ugyanez nem mondható el a konzervált változatról, sőt, a termékek többségében megtalálható a biszfenol-A, amelyet leginkább polikarbonát műanyagok előállítására használnak fel, ami az emberi szervezetben meddőséget, cukorbetegséget, szívbetegséget, elhízást okozhat. Ha mégis szeretnél paradicsomlét vásárolni, válaszd azt a terméket, amelyet üvegben árulnak.

3. Mikrós popcorn
Korábban a felhasznált diacetyl vegyület okozott gondot, de mivel ezt a mikrós popcornoknál betiltották, a gyártók egy más anyaggal helyettesítettek, amiben kipattoghattak a szemek. Ez a vegyület azonban száraz köhögést, szapora légzést, émelygést, lázat, fájdalmakat okozhat. Ha szeretnél popcornt enni, vajban pirítsd meg a kukoricát egy edényben, annál jobb nincs is.

4. Halrudacskák
A legtöbb esetben a halrudacskák vajmi kevés halat tartalmaznak, inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a gyártók egy halkeverék masszát állítanak elő, ami teli adalékanyagokkal. A halakat leginkább csak az íz kedvéért teszik bele, a többi részt olyan adalékanyagok teszik ki, mint a monoszódium-glutamát, és a különböző keményítők.

5. Olvasztott sajtok
Ezek az összeolvasztott, sajtrészekből újrahasznosított keverékek tele vannak ártalmas hatóanyagokkal, mint amilyen a módosított tejfehérje koncentrátum.

6. Sült csirkefalatok
A gyorséttermekben kapható csirkefalatok olyan anyagokat tartalmaznak, mint az alumínium-foszfát, a monokalcium-foszfát, módosított kukorica keményítők, különböző ételszínezékek. Ezek használata pedig nem arra vall, hogy a csirke, amit megeszel, az friss és egészséges, a magas kalória- és sótartalomról nem is beszélve.

7. Fehér kenyér
A finomított lisztből készült kenyérben szinte semmilyen hasznos tápanyag nincs, sőt ez a péktermék megemeli a vércukorszintet, ezért van az, hogy a cukorbetegek nem szabad ilyen típusú kenyeret egyenek.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az avokádó gyógyhatásairól
  2018-03-19 21:38:08, hétfő
 
 



Óvakodjunk az időnként felbukkanó ,,egészség mítoszoktól"! A 90-es években pl. sok ,,szakértő" óva intette az embereket a kókusztejtől és kókusz olajtól, megfosztva ezzel őket sok-sok értékes tápanyagtól. Ugyan ezt a sorsot kellett elszenvednie az avokádónak is, melyet szintén a ,,vádlottak padjára" ültettek magas kalória és zsírtartalma miatt. Közben persze kiderült, hogy az avokádó egy rendkívül értékes gyümölcs, mely segíthet egészségünk megőrzésében.

Az avokádóban mind a 12 esszenciális aminosav megtalálható, mely szükséges szervezetünknek a fehérjék felépítéséhez. Ellentétben mondjuk a steakben található fehérjékkel, amit az emberek többsége nehezen tud csak megemészteni, az avokádóban lévő fehérjék könnyen felszívódnak a bélrendszerben, emellett rost tartalma is elősegíti a könnyed emésztést. Aki szeretné csökkenteni a táplálékában található állati eredetű fehérjék mennyiségét, válassza az avokádót, melynek segítségével pótolni tudja a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat.

Az avokádóban található zsírok egészséges zsírok, olyanok, melyre a szervezetnek szüksége van, hasonlóan pl. az olíva olajhoz. Ezek a zsírok elősegítik a vér HDL koleszterin szintjének emelkedését, mely védi az ereket a káros szabad gyökök okozta károsodásoktól, ráadásul szerepük van a vér triglicerid szintjének szabályozásában is.

Az avokádó a különböző karotinoidok kiváló forrása. Sokan a karotinoidok jelenétét a piros és narancssárga zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolják össze, holott az avokádó is igen nagy mennyiségben tartalmazza ezeket az értékes fitonutrienseket: béta-karotin, alfa-karotin, lutein, neoxanthin, zeaxanthin, chrysanthemaxanthin, neochrome, béta-cryptoxanthin, violaxanthin. Minden egyes alkalommal, amikor avokádót fogyasztunk, magas minőségű A-vitamint juttatunk szervezetünkbe, mely védi szemünk egészségét. A karotinoidok emellett erősítik az immunrendszert is.

Az avokádóban található értékes tápanyagok különleges tárháza (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, szelén, cink, fitoszterolok, omega-3 zsírsavak) gyulladáscsökkentő hatással bír szervezetünkben. Ennek és az értékes zsírsavaknak köszönhetően az avokádó védi szívünket a szívbetegségekkel szemben. Korábbi tanulmányok szerint az avokádóban lévő olajsav javítja a szív-, és érrendszer működését. Egy csésze avokádó kb. 160mg alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16189
  • e Hónap: 29938
  • e Év: 234639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.