Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
A férfi, aki szeretné megvalósítani önmagát
  2018-03-22 18:43:17, csütörtök
 
  A férfi, aki szeretné megvalósítani önmagát


Két szerző is rábukkant már arra az önmegvalósító férfimodellre, aki a modern kor domináns férfitípusává kezd válni. Robert Bellah a Habits of the Heart c. könyvében amerikaiakkal beszélgetett, és kiderült: azért élnek, hogy megtalálják a boldogságukat és életcéljukat. Abban mindnyájan egyetértenek, hogy az embernek azt kell csinálnia, ami megelégedéssel tölti el - de persze csak ha nem akadályoz meg másokat abban, hogy a saját céljaikat megvalósítsák. Akadnak, akik életcéljukat az önállóságban és a kemény munkában találják meg, míg mások a kapcsolatokban; de mindannyiuknak létfontosságú, hogy tudjanak változni és fejlődni. Az önmegvalósító férfiak nagyra becsülik a szabadságot: ha azt tehetik, amit jónak látnak, ha a legjobbat adhatják magukból, ha olyan életvitelük lehet, hogy kézben tarthatják saját sorsuk irányítását. Tiszteletre méltó személyiség benyomását akarják kelteni. Amikor szabadságról és autonómiáról beszélnek, fény derül individualista felfogásukra. Az önmegvalósító férfi abban a demokráciában hisz, ahol az egyén érdeke a közjó fölébe kerekedik. "Életstílus-enklávékba" tömörülnek, ahol közös magatartási, megjelenési és időtöltési sémák érvényesülnek, ám ezeket nem lehet igazi közösségeknek nevezni. A meritokráciában (az érdemek, címek, rangok, oklevél stb. mindenek felett való tisztelete, középpontba helyezése) is hisznek. David Brooks mutatott rá, hogy a meritokraták önerőből kifejlesztett személyiségüket nem őseiktől, hanem teljesítményeikből származtatják, szülővárosuknál sokkal fontosabb iskolájuk. Úgy vélik, érdemeiket bizonyos anyagi biztonságnak kell megkoronáznia.
Mégsem az a jellemző, hogy a befutottak egy életen át csak a pénzt hajtják. Mivel jó iskolákat végeztek és keményen dolgoznak, a pénz egyszer csak rájuk talál. Individualizmusuk és érdemgyűjtő hajlamaik miatt a tekintélyelvűséget megkérdőjelezik, képességeik révén ugyanakkor tekintélyes pozíciókba kerülnek. Világi sikereket érnek el, de belső erényekre is vágynak. Ennek érdekében inkább lemondanak a nagy fizetésről (persze csak ha már kényelmüket bebiztosítottnak látják), hogy egy gazdagabb, teljesebb életet élhessenek. Az önmegvalósító férfi az általa elért pozícióval jellemzi önmagát, de természetesen az adott pozíciónak elég időt kell hagynia számára a sportolásra és a kikapcsolódásra. Akárcsak az eddigi típusoknak, az önmegvalósító férfi-modellnek is vannak pozitív vonásai. Először: az önmegvalósítók megértik, hogy az élet több az anyagi sikernél. Másodszor: ha az önmegvalósítás azt jelenti, hogy kihasználjuk az Istentől kapott lehetőségeinket és fejlesztjük képességeinket, kinek lehet ez ellen bármi kifogása? Keményen dolgozni és nemes célokat elérni jó dolog. Minden ember Isten képmására teremtetett, akinek terve van az egész teremtéssel, és egyéni célokat adott az övéinek. Isten Mózesnak - és nem másnak - adta a parancsot, hogy vezesse ki Izráelt Egyiptomból. Józsuét bízta meg azzal, hogy a kánaáni hadjárat parancsnoka legyen. Salamont - és nem Dávidot - hívta el, hogy felépítse Isten templomát. A korai egyházban Pétert küldte a zsidókhoz, Pált a pogányokhoz (Gal 2,7-9). Később Pál mondta is Timótheusnak, hogy tanuljon az ő tanításából, életmódjából és szándékából (2Tim 3,10). A lelki ajándékok azt mutatják, hogy Istennek ma is megkülönböztetett terve van az egyes emberekkel. Az pedig, hogy Isten mindeneket megteremtett, elrendezett és most is kormányoz, "bizonyos fokú biztonságot jelent, hiszen az élet valamilyen mértékben megbízható és kiszámítható", ami nagyban segíti a célok megvalósítását. Annak ellenére, hogy Isten a történelmen kívül létezik, az emberiség történelmében megnyilvánuló tettei is mindig határozott célokra irányulnak. A megváltás célja Ádám bukásától kezdődően Krisztus haláláig és feltámadásáig az emberiséghez köti Őt. Mivel Istennek mindig van szándéka, és minket a saját képmására teremtett, helyes dolog, ha célokat akarunk megvalósítani.
A probléma általában nem a célokkal és a teljesítményekkel van, hanem azzal a tendenciával, hogy emberek erkölcsi iránytű nélkül követnek célokat és folytatnak önmegvalósító tevékenységeket. Az a fajta önmegvalósítás, amely nem enged teret Istennek, törvénynélküliséghez vezet. Ha valami az önmegvalósítás útjába áll, azt a terhet az ember le akarja rázni magáról. Bármilyen ígéretet megszeghet, és elháríthat minden olyan kötelezettséget, amellyel nem ért egyet. Az ilyen emberek számára nem létezik etikai alap, sem kritériumok, amelyek segítségével megítélhetnék, melyek a magasabb rendű életcélok és életformák. Amennyiben a személyi gyarapodás és kielégülés a legfőbb jó, akkor bármit lehet csinálni, ami ilyen gyümölcsökkel kecsegtet. Az egyén kötelessége helyébe az egyén haszna lép, "az önkifejezés letaszítja a tekintélyt a trónról". Mindenki azt csinálja, amit jónak lát. Vannak, akik ezt kiabálják: "Nekem senki ne mondja meg, hogy mit csináljak!" Mások kicsit finomabban fejezik ki magukat: "Hűnek kell maradnom önmagamhoz." A szentimentalisták így mondják: "A szívemre kell hallgatnom, bárhová is vigyen." Az eredmény mégis ugyanaz. Az önmegvalósítás az énnel szembeni megbocsátó engedékenységgé és közönséges önzéssé válik. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Esti áldás
  2018-03-22 18:16:16, csütörtök
 
  Esti áldás
Anna-Maija Raittila után finnből

Jézus áldjon meg téged!
Atyád őrizzen téged!
Őrizze meg szemedben, szívedben
a menny kékjére emlékeztető
tiszta kéket!
Az a kék
emlékeztessen Isten jóságára!
Arra, hogy hű az Isten,
a legfáradtabb gyermeket is
célhoz segíti.
Ámen!
Jézus áldó, oltalmazó nevében
Ámen.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Emlékezz!
  2018-03-22 18:06:22, csütörtök
 
  "Arra való ez a bojt, hogy amikor látjátok, emlékezzetek az Úr minden parancsolatára, hogy megcselekedjétek azokat. És ne a szívetek vágyát és a szemetek kívánságát kövessétek, amely paráznaságba visz." (4Móz 15,39)

Izráel népe számára különleges emlékeztető jelről gondoskodott az Úr: ruháik szegletén kellett viselniük ezt a jelet, azon az öltözéken, amelyet nap mint napra hordtak. A nap minden órájában a szemük előtt volt, szüntelenül eszükbe juttatta, hogy ők az Úrnak népe, rájuk nézve Isten parancsai a mértékadóak, nem a szívük vágya és a szemük kívánsága. Bennünket is - ha nem is külső, látható jellel - szüntelen emlékeztet az Úr, hogy az övéi vagyunk, és ennek megfelelően kell hogy éljünk. Az efezusi levélben így emlékeztet az ige: ,,Most pedig a Krisztus Jézusban ti, akik egykor távol voltatok, közeliekké lettetek a Krisztus vére által." Máshol pedig ezt olvassuk: ,,Akik hozzám közel vannak, azokban kell megszenteltetnem." Aki valóban Jézus Krisztus megváltottai közé tartozik, annak erről sohasem szabad megfeledkeznie, hogy mind testestől, mind lelkestől az ő Urának, Jézus Krisztusnak a tulajdona. Ennek tudatában jársz-e el minden dolgodban?

MINDENKOR - Egy hívő cselédlánytól hallottam, hogy a nap minden órájában minden dolga Jézusra emlékezteti. Amikor reggel megmosakszik, arra gondol: ,,Így tisztította meg az én Uram az én atyáimtól örökölt hiábavaló életemet." Amikor felöltözik, arra gondol: ,,Így öltöztet fel engem az én megváltó Jézusom a dicsőség palástjába, az üdvösség ruhájába.

* Emlékezz! - 4Móz 15,22-41

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Esti biztatás
  2018-03-22 17:57:49, csütörtök
 
  Esti biztatás
Rudolf Alexander Schröder után
németből

Bátran, a hosszú, rögös út
vége felé halad.
Bajos volt, de bent az erő
egyre nőtt azalatt.
Örömmel láthatod:
öregszik kezed-lábad,
de közben lelki szárnyad
már kibontakozott.

S ha nem is vitt még mennybe fel,
emel, amerre jársz:
hogy talpadat ne sértse kő,
hűségesen vigyáz.
Könnyít terheiden,
ha mozdítod kezed,
vagy rád esteledett
és tested elpihen.

Kérést, értelmet meghalad:
ajándékul nyered.
Suhogni érzed szárnyadat,
könnyül lélegzeted.
Estéd is a napot
dicséri s a kegyelmet:
hogy Isten nemcsak terhet,
de erőt is adott.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Néhány énektöredék
  2018-03-22 17:42:02, csütörtök
 
  Néhány énektöredék
Németből

Isten szolgáját nem rettenti vissza
dühe haboknak és szeleknek,
se a hullámok néma sírja,
amelybe jeltelen temetnek.
Ha egy barát se hajolhat rá,
a végső úton, hogy segítsen,
ha nincs, aki szemét lefogná:
megcselekszi - maga az Isten.

+

Aki betegen keresett itt téged,
Annak gyógyulást adtál, egészséget.

Én is megérintettelek,
S megismertem csodatevő kezed.

+

A Te gyönyörűséged, ha segítesz,
adsz és vigasztalsz, szívet csendesítesz,
irgalmas kezed gyógyulással áld,
és odalépsz mellénk, mint jóbarát.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten akarata
  2018-03-22 15:33:52, csütörtök
 
  "Isten azt akarja, hogy alázatosak legyünk és tanuljunk meg hitben járni, ezért csaknem egészen elrejti kíváncsiságunk elől mindazt, amit az egyházak és az egyes emberek életében munkálkodó Gondviselés céljairól tudni szeretnénk."

- J. I. Packer -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Büszkeség
  2018-03-22 15:33:07, csütörtök
 
  "A középkorban a hét halálos bűn közé sorolták a 'jóra való restséget', a lélek szívós, örömtelen közömbösségét. Keresztyén körökben jócskán van ebből manapság. Tünetei: személyes tétlenség, mely az egyházak cinikus bírálatával és más keresztyének ügybuzgóságának lekicsinylésével társul. E kóros fásultság mögött gyakran egyfajta sértett gőg lappang - az olyan ember sértettsége, akinek keserves csalódás árán kellett megtapasztalnia, hogy mégsem tud mindent a Gondviselés rejtett útjairól."

- J. I. Packer -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Büszkeség
  2018-03-22 15:32:06, csütörtök
 
  "Sokszor nemcsak vágyakozunk az irányítótorony-bölcsességre, hanem egyenesen úgy érezzük, Isten dicsősége (no meg - titkon - a saját lelkiségünk jó híre) érdekében máris az irányítótoronyban kell lennünk, az isteni kormányzás bennfentes ismerőiként. E kényelmes póz egészen belénk rögzülhet: biztosra vesszük, hogy Isten akaratából mindent megértettünk, amit Isten velünk és a körülöttünk lévőkkel cselekedett, s ezután is mindig meg fogjuk érteni, mi miért történik. De ha váratlanul valami fájdalmas és megmagyarázhatatlan dolog történik velünk, nyomban kiesünk Isten titkos tanácsosának vidám szerepéből. Büszkeségünket sérelem érte; úgy érezzük, Isten megbántott minket. Ha ilyenkor nem tartunk bűnbánatot, s korábbi elbizakodottságunk miatt bocsánatért esdve meg nem alázzuk magunkat, annak egész lelki életünk további fejlődése láthatja kárát."

- J. I. Packer -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2018-03-22 12:43:29, csütörtök
 
  "Sokan - akik helyes formákat alkalmaznak - csak lefekvés után mormolják el imáikat, vagy reggel, miközben mosakodnak vagy öltözködnek. Az ember arra gondol, amire akar; de ebben ne bízz, mert Isten világosságában ez még nem imádkozás. Azok a szavak, amelyek nem szívből fakadnak, lelkünk számára ugyanúgy hasztalanok, mint a szegény pogányok dobverése bálványaik előtt. Ahol nincsen szív, foroghat a nyelv, mint a motolla, Istennek nincs mit meghallgatnia, mert ott nincs imádság."

- J. C. Ryle -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2018-03-22 12:41:07, csütörtök
 
  "Úgy vélem, hogy még többen vannak azok, akiknek imádsága nem több üres formánál, nem több szavak szüntelen ismételgetésénél, anélkül, hogy eszükbe jutna csak egyszer is, hogy mit mondanak. Vannak, akik gyermekkorukban hallott mondatokat ismételgetnek, vannak, akik beérik azzal, hogy gyorsan lehadarják a Hiszekegyet, megfeledkezve arról, hogy egyetlen kérés sincs benne. Mások a Miatyánkot is elmondják, de a legcsekélyebb mértékben sem kívánják, hogy a Miatyánk nagy-nagy kérései meg is valósuljanak."

- J. C. Ryle -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1619
  • e Hét: 10331
  • e Hónap: 22206
  • e Év: 210008
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.