Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Emelt szintű érettségi történelemből
  2018-04-30 07:08:45, hétfő
 
  Olvasom Farkas Judit 2017.évi érettségi tételek történelemből - 30 emelt szintű tematika c. könyvében az '56-os részeket:

" ... október 28-án pedig Mosonmagyaróváron követelt több mint 100 áldozatot a helyi laktanya előtt tüntetőkre irányított sortűz." ( 351.o.)

Könyörgöm, hát addig nem jutottunk el 1956 óta, hogy a mosonmagyaróvári sortűz dátumát 1956. október 26. jól írjuk?!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog Mosonmagyaróvár
  2018-04-29 07:47:34, vasárnap
 
  Női kézi: feljutott az NB I-be a Mosonmagyaróvár

Utolsó előtti bajnoki mérkőzésén idehaza ( 04.27.) 29-24-re legyőzte a második, NEKA ( Nemzeti Kézilabda Akadémia) együttesét, ezzel behozhatatlan előnybe kerülve megnyerte a női kézilabda NB I B Nyugati csoportját az Eu-Fire Mosonmagyaróvár, amely így feljutott az első osztályba.
A Mosonmagyaróvár egy év kihagyás után szerepelhet újra az élvonalban, amelyben a 2016-2017-es idényben a 13., azaz utolsó előtti helyen végzett. (nemzetisport.hu)


Én és az MKC

2017. februárjában a mosonmagyaróvári sportcsarnokavató alkalmából láttam először játszani az akkor még NB I- es MKC-t.
Ott és akkor kikaptak az Alba Regiától. ( 29-31).
Az az évi városi sportgálán még, az akkori elnök dr. Tenk Gábor polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át a mosonmagyaróvári kézilabdasport újraindításáért, az MKC csapatának létrehozásáért, első osztályú szintre emeléséért, valamint sikeres menedzseléséért. Aztán már csak a lejtmenet híreit olvashattam róluk. 2017. tavasszal meg ki is estek az NBI-ből. A teljes vezérkar "balra el",
majd 2017. szeptemberre befejeződött a válságmenedzselés, stabilizálódott a klub helyzete, teljesen átalakult, megújult, kicserélődött a vezetőség (is). A klubnak új vezető szponzora, így új neve is lett. A korábbi gárda, ahogy hallani mintegy negyven millió forinttal áll/állt hadilábon.

Mindenesetre az őszi szezonnyitóra újra úgy nézett ki, hogy sport és marketing szempontból a város, a régió zászlóshajója lehet az MKC. (Ez,azóta, azzal, hogy kilencven millióért vettek buszt a klubnak és festették, matricázták fel a színeikre, nevükre, logójukra stb ...igen csak komoly marketing befektetésnek számít. Ami viszont ingyen lenne ( mosonmagyarovar.hu) az persze nulla. De idetartozik kabala figurájuk megszületése is. Élőben a meccseken, plüssként a kezekben látható Lajti, a hód, ami szerintem, igencsak melléfogás, ha tudjuk, hogy mennyi kárt okoznak ezek a túlszaporodott rágcsálók mind a városban, mind a Szigetközben, a Hanságban stb ...és gyéríteni kellene őket, nem népszerűsíteni!)

Ebbe a felfelé menetelésbe már magam is bekapcsolódtam szurkolóként. Majd minden mérkőzésüket végignéztem, volt, hogy idegenbe is elutaztam. A fejlődés látható volt a lelátóról is. Ennek egyik záloga a csapat árnyéka, elkötelezettje a szurkolók egyesülete, az abban tevékenykedő helyi lokálpatrióták. A civil erő! A másik, az a vezetőség, elnökség, felügyelő bizottság, szakmai stáb ( klubigazgató, marketingvezető, klubmenedzser, kommunikációs vezető, vezetőedző, technikai vezető, pályaedző, kapusedző, erőnléti edző, gyúró, csapatorvosok, táplálkozási tanácsadó, pszichiáter (stb ...) amelyik kézbe vette a dolgokat.

Minden erőfeszítésnek meg lesz a gyümölcse. Ennek az idénynek is meglett. Újra NB I-be került Mosonmagyaróvár. Az innen tovább lesz újra nehéz, és kíván, akár háromjegyű milliókat is, de most az örömnek van még az ideje. Nem Boldogulj Mosonmagyaróváron, nem Mosolymagyaróvár, hanem Boldog Mosonmagyaróvár lehetne a címünk.

Mindezt miért is írtam le ebbe az '56-os blogba? Hát, hogy tanuljunk belőle! Mit is?
Elsősorban a PR-t és marketinget, kicsiként és nagyként egyaránt, mert nagyon ránk fér!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Május 1. 15:10 Kossuth Rádió
  2018-04-28 16:59:42, szombat
 
  2018. május 1-jén kedden a Kossuth Rádióban 15:06-kor ( XX. századi történelem) Gulyás Lajos '56-os mártírra emlékezik Erdős Kristóf.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Május 12. Emlékhelyek Napja
  2018-04-27 05:13:09, péntek
 
  Harmadszor rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napját, melyen az országban található nemzeti és történelmi emlékhelyek mutathatják meg magukat.

Mosonmagyaróvárnak is van történelmi emlékhelye, de még egyszer sem vett részt az Emlékhelyek Napján.

Idén sem fog.

Miért is nem?!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész
  2018-04-26 05:37:48, csütörtök
 
  Életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze.
Szervátiusz Tibor 1930-ban Kolozsváron született, 1977 óta Budapesten élt és alkotott. Műveit egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum őrzi, illetve magángyűjtemények szerte a világon Európán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Ausztráliában is. Munkásságáért, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével (1992),Kossuth-díjjal (2001) és Magyar Örökség díjjal (2003) tüntették ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szervátiusz Tibort saját halottjának tekinti. Szervátiusz Tibortól Budafoknak van 1956-os emlékműve. Jómagam diákkorom óta őrzöm egy kiállításának dedikált meghívóját. Nevét, munkásságát, életútját azóta ismerem. Nyugodjék békében!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 -ról a nyugdíjas egyetemen
  2018-04-25 05:52:27, szerda
 
  Többször szóvá tettem, hogy az évek óta Mosonmagyaróváron is működő nyugdíjas egyetem előadásai között egyszer sem szerepeltették a város 1956-os történelmét. Nos, ha csak részben is, de 2018. május 17-én Dr. Iváncsics János alpolgármester, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke: ,,Mosonmagyaróvár helyi értékei." című előadásában nem lesz megkerülhető ötvenhat, ugyanis felterjesztésemre 2015-ben a települési értéktár részévé vált: ,,Mosonmagyaróvár 1956-os történelmi hagyományai, különös tekintettel a Gyásznapra (október 26.)"

(Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének a rendszerváltozás utáni első képviselő-testületi határozata (1/1990. Kt. határozat) kimondja, hogy a határőrlaktanya előtti sortűz és a forradalom leverése utáni megtorlások áldozatainak emlékére október 26-át, városi gyásznappá nyilvánítja. A napjainkra kialakult gyásznapi és azt megelőző történelmi hagyományok az alábbiak:
a Gyásznapot megelőző vasárnapi napon isten tisztelet a mosoni Nepumuki Szent János plébánia templomban és utána megemlékezés a Rév utcai temetőben.
Október 25. napján isten tisztelet az áldozatokért a magyaróvári Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd plébánia templomban.
Október 26. napján megemlékezés és koszorúzás a Karolina Kórház emléktáblájánál, a Gulyás Lajos emléktáblánál, a Hunyadi Mátyás Szakközép és Szakiskola dr. Gyárfás János úti épületénél elhelyezett emléktáblánál, az Akadémia emlékhelyénél, a Városháza emléktáblájánál és a magyaróvári (Zichy Mihály utcai) temetőben. Innét gyalogos felvonulás indul a Gyásztérre, ahol ünnepi megemlékezés és koszorúzás történik Rieger Tibor Golgota c. emlékműjénél.

A Gyásznap egyedi történelmi hagyománya a városnak.) - in.: mosonmagyarovar.hu

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy ezt követően a Megyei Értéktár felé tett javaslatomat, miszerint a sortűz helyszíne, az '56-os emlékpark legyen a megyei értéktár része szintén elfogadták.

A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark - Gyásztér - az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emlékét őrző emlékhely.

Története 1989-ben, egy emlékmű állítására vonatkozó kötelezettségvállalással kezdődött, melynek teljesítésére bizottságot is létrehoztak. A későbbi, monumentális, háromalakos Golgota emlékmű Rieger Tibor szobrászművész önzetlen, áldozatos munkája jóvoltából készült el. Az egyéb szükséges anyagiakat közadakozásból teremtették elő.
Az emlékmű elkészülte (1991) előtt a téren kihelyezésre került egy harangláb (1989) és ötvennégy, névre faragott kopjafa (1990) Horváth Gábor és Németh Alajos felajánlásából.
Az így elkészült emlékhelyen a Jézus levétele a keresztről (Golgota) alkotás avatására
1991. október 26-án a Városi Gyásznapon került sor. Azóta a sortűz napján minden évben a legmagasabb közjogi méltóságok és közéleti személyiségek (is) fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt.
1992-ben a város képviselőtestülete által hozott határozat (117/1992 (IX.7.) Ktsz.) alapján ,,az Ipartelepen az 5091/1. hrsz-ú közterületet '56-os emlékparknak" nevezték el. A város lakossága azonban Gyásztérnek mondja ezt a véráztatta teret.
2011-ben a 303/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet ,,Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér" (Határőr u. 10. előtti tér) helyszínt Történelmi emlékhellyé nyilvánította.
2014-ben a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület állított kopjafát az 1957-es győri koncepciós per sor kivégzett mártírok emlékére.
Szintén ebben az évben még a Nemzeti Örökség Intézete is kihelyezte emlékoszlopát, a terület, mint történelmi emlékhely jelölésére. (gymsmo.hu)


De ezek sem elegendők persze ahhoz, hogy a már 2011-ben Történelmi emlékhellyé váló helyszínt az évenként megrendezésre kerülő országos Emlékhelyek Napja rendezvénysorozatra benevezzék! Mosonmagyaróvár sosem kerül fel erre a térképre?

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Földes Gábor évfordulói
  2018-04-24 05:23:02, kedd
 
  Földes Gábor
Bp., 1923. május 31. - Győr, 1958. január 15.: rendező.

Idén van születésének 95., halálának 60. évfordulója

A Keszthelyi Premontrei Gimnáziumban érettségizett 1941-ben. 1945-ben belépett az MKP-ba. Ugyanez évtől a budapesti Országos Magyar Színművészeti Akadémia hallgatója, rendező szakon. Az akadémia után a Magyar Néphadsereg Színháza tagja. A győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, ahol színész, rendező, majd főrendező. 1953-ban csatlakozott a Nagy Imre-féle reformpolitikai irányhoz. 1956-ban részt vett Rajk László temetésén, a Petőfi Kör vitáin. Megkapta a Jászai Mari-díjat. 1956. október 23-án társaival megalakította a győri Petőfi Kört. Az október 26-án megalakult Győri Nemzeti Tanács Értelmiségi Bizottságának elnöke. Mosonmagyaróváron, az államvédelmi laktanya ostrománál a vérontás ellen mondott beszédet. Október 27-én a győri rádió műsorainak politikai ellenőrzésével bízták meg. A Nemzeti Tanács ülésén ellenezte a dunántúli ellenkormány megalakításának gondolatát, s Nagy Imre támogatását szorgalmazta. A forradalom leverése után, munkájának köszönhetően, a Kisfaludy Színház a magyar színházak közül elsőként fogadta a közönséget. December 15-én Katona: Bánk bán című darabját mutatta be a színház az ő rendezésében. Letartóztatásáig, 1957. április 30-áig a színház rendezőjeként dolgozott. Május 23-án kezdődött a tárgyalása. Június 10-én halálra ítélték. A másodfokon eljáró bíróság a gyilkosság vádja alól felmentette, ám az első fokú ítéletet helybenhagyta. Kegyelmi kérelmét az Elnöki Tanács elutasította, 1958. január 15-én kivégezték. - 1991. október 3-án Győr díszpolgárává avatták. Utca és emléktábla viseli nevét.

In.: gyorikonyvtar.hu

Mosonmagyaróváron a magyaróvári temetőben található '56-os emléktáblán és a Gyásztéren állított '56-os mártírok kopjafáján olvasható a neve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Zrínyi Kiadó kiváló katalógusa
  2018-04-22 06:24:56, vasárnap
 
  A hétvégi makett kiállításról kaptam ajándékba a Zrínyi Kiadó 2017/ 2018 katalógusát.
A rendkívül igényes, szép, hibátlan, bőséges tartalommal bíró katalógusban különböző kategóriákba sorolták kiadványaikat: Újdonságok, Hadtörténelem és hadtudomány, Naplók és visszaemlékezések, Fegyvernemek története, Katonák békében és missziókban, Egy ezredév hadban, Repülés, Haditechnika, Oktatás, Egyéb.

Természetesen '56-os könyveik is szerepelnek a katalógusban:

Remény és Pokol 1956 - dobozkönyv
Hadsereg és fegyverek 1956
In memoriam 1956
Budapest 1956

Nekem mindegyik megvan. Miért is nem csodálkozom ezen? És most ide egy smile-t rajzolnék.






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezek már a jövőév
  2018-04-21 03:08:10, szombat
 
  Két helyi történést látok, ami már a jövőév. Az egyik egy közéleti, van, hogy helyi közéleti kérdésekkel foglalkozó blog, melybe az indítója már most az elején többször is "vendégszerzőket szerződtet", úgyhogy igazából nem tudom kinek a blogja, a másik egy helyi újság példányszám emelkedése ötjegyűre. Igazából van a városnak hivatalos újságja, ez egy másik, az ellenében, kevesebb oldallal, kevesebb példányszámmal, de jobb minőségben, jobb, érdekesebb írásokkal. Leginkább annak örülnék, ha valaki rádiót indítana. Nekem nagyon hiányzik a helyi rádió helyi munkatársakkal, helyi hírekkel, riportokkal, zenével, stb ... Mióta semmi sincs, ami helyi, nem is hallgatok ( vasárnap kivételével) rádiót. Addig meg reggeltől estig szólt. Van még a helyi tévé, azt mindennap megnézem. A Híradót biztos, a többit csak, ha kedvemre van. A vendégműsorokat nem, viszont a felvett műsorokat ( koncert, ünnepség, előadás, stb ....) általában egyszer biztos, főleg, ha nem voltam ott. Szóval vissza a jövőre. Örülök, ha lesznek változások, azzal általában együtt járnak a felület növekedések, így talán '56-nak is több hely jut.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még egyszer a bélyegekről
  2018-04-20 03:16:30, péntek
 
  A most megjelent cigány hősök 1956 bélyegkisív kapcsán olvasom még, hogy a posta
1991-ben, 1996-ban, 2006-ban és 2016-ban is adott ki bélyeget 1956 emlékére, ám most először kerültek a bélyegre a forradalom hőseinek ábrázolásai. Nekem mindegyik év bélyegalkotása megvan.
Valóban Nagy Imre mártír miniszterelnökön kívül eddig más nevesített ötvenhatos hősről, mártírról nem készült bélyeg és most, hogy a cigány hősökről festett képek alapot képeztek ehhez a bélyegkisívhez az talán nagy előrelépés a tekintetben, hogy esetleg a MI ötvenhatos mártírjainkról is készülnek majd egyszer bélyegek. A mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz emlékművét a Golgotát és a Gyászteret jómagam már háromszor is megjelentettem bélyegíven, de nyilván csak személyes bélyegként tudtam. Mindenesetre a helyi gyűjtőket ez is nagyon érdekelte.
De visszatérve a MI ötvenhatos mártírjainkra, hőseinkre.Egyszer, valamikor majd lehet megéljük, hogy ők is meglesznek örökítve, akár bélyegen is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 3992
  • e Hónap: 4454
  • e Év: 26507
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.