Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
13 éve hunyt el II. János Pál pápa
  2018-04-01 21:30:36, vasárnap
 
 




13 ÉVE HUNYT EL II. JÁNOS PÁL PÁPA




Szent II. János Pál pápa (született: Karol Józef Wojtyła Wadowice, 1920. május 18. - Róma, 2005. április 2.) a katolikus egyház feje 1978-tól haláláig.

II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz, és az összes addigi pápa között a legelső szláv.

Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a ,,létező" szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen.

Több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. A világsajtó hamar elkeresztelte ,,utazó pápá"-nak. 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté. Boldoggá avatta többek között Kalkuttai Teréz anyát 2003-ban; a magyar szentek közül ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint Hedviget, Nagy Lajos leányát.

II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa Szent Péter és IX. Piusz után. Kétségtelenül ő a történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg, majd 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor, XXIII. János pápával együtt.

Pápa, Keresztény, Európai, mi több: Lengyel volt. 2005.április 2-án hunyt el

A földkerekség soha nem ért meg ilyen egyöntetű és általános gyászt. Milliók, milliárdok gyászolták II. János Pál pápát, a lengyel Karol Wojtylát, aki a XX. század második felének és a XXI. első éveinek vitathatatlanul legnagyobb alakja volt. Egyházfő, látnok, békeharcos, humanista, az emberi értékek legnagyobb kortárs szószólója.

A gyász napjaiban világszerte szóltak a búcsúztató harangok, a Föld minden táján megemlékeztek e nagy formátumú férfiúról, a több mint egymilliárdos katolikus világközösség tagjain kívül osztoztak a gyászban a protestánsok, az ortodoxok, a mohamedánok, a buddhisták, a sintoisták, a hindu vallások hívei is, egyszóval az egész emberiség. Annak döntő hányada bizonyosan.

Erre magyarázat kell! Honnan ez a végtelen és osztatlan tisztelet, mely az eltávozott Szentatya személyét illette, mi volt a titka e lengyel férfiúnak, ki élete nyolcvanöt esztendejéből huszonhetet töltött a pápai trónuson, s világváltoztató, sorsfordító személyiséggé, igazi legendává lett ezáltal?

Tulajdonképpen nincs is titok e páratlan népszerűségben, kézenfekvő a magyarázat:

Karol Wojtyla az emberiség modern történelmének alighanem legkarizmatikusabb személyisége volt, ki egyként ki tudta vívni a legegyszerűbb és legelesettebb emberek, a nagy hatalmú államfők és az egyházi vezetők tiszteletét és csodálatát. II. János Pál életútja a tisztesség, az elkötelezettség és a hit története. Úgy maradt meg lengyel hazafinak, hogy szívébe fogadta - bármely valláshoz, felekezethez tartoztak is - a földkerekség minden jóra törekvő emberét, s egyetemesség ideálja talán abban testesült meg leginkább, ahogyan kapcsolatot keresett a nagy világvallások reprezentánsaival, ahogyan békejobbot és együttműködést ajánlott fel mindenkinek. Nem csupán a kereszténység újraegyesítését látta élete és munkássága egyik fő céljának, de a többi világvallás felé tett minden gesztusa azt bizonyította, hogy az egész emberiségben gondolkodott. Főpásztori tevékenysége alatt több mint százhúsz országot keresett fel, személyesen akarta mindenhová elvinni az Evangélium üzenetét, s a felkeresett országok földjét megcsókolva, lakóikat mindenkor saját nyelvükön szólította meg.

S ez nem az alázat, az áldozatosság teátrális megjátszása, hanem az alázat egész életen át való, haláláig tartó vállalása volt. Egy szenvedésekkel és megpróbáltatásokkal terhes életen át.
1978-ban annyi százados hagyomány megszakításaként az egész katolikus világot meglepte, hogy a pápaválasztó konklávé nem olasz, de nem is francia vagy spanyol bíborost választott a Szentszék élére, hanem ,,egy távoli országból jövőt, ráadásul az akkori vasfüggöny mögött ténykedőt, egy szláv főpapot, Krakkó püspökét és bíborosát, az akkor mindössze ötvennyolc esztendős Karol Wojtylát.

És egyszerre csaknem minden megváltozott a katolikus világban, rideg hagyományok utaltattak át a múltba, Róma új püspöke úgy újította meg egyházát, hogy az a mind jobban szekularizálódó világban gyarapodni és hódítani tudott. A lelkekben, nyilván. Úgy újította meg, hogy jottányit sem engedett a valós keresztényi értékekből, de azokat képes volt a huszadik század kihívásaihoz igazítani.

És meghirdette az Élet mindenekfölött való tiszteletének filozófiáját, az egyházak felelősségét a béketeremtésben, a szociális igazságosság létrehívásában, a diktatúrák felszámolásában, az ember megaláztatásának és csordává való züllesztésének száműzésében.

A világ hatalmasai sorra fejet hajtottak előtte, mert nem tehettek másként: végtelen jóságától, következetességétől, emberi-erkölcsi kisugárzásától elfordulni nem lehetett.

Sajnos, ma már nincs köztünk, de szelleme, öröksége századokra meghatározó lett. Ha valóban odafigyelünk élete, munkássága igazi üzeneteire.







,,Életem nem függ többé vérem ritmusától,
és fáradt lépteim alól nem szökik el az út.
Körülölel az új idő, mely ott csillog a kihunyó szemekben,
és szívemben él.
És végleg beteljesül minden, s a gondolatokat betölti az öröm."
(Karol Wojtyła)



A 2005. április 2-án elhunyt II. János Pál pápára emlékezünk.

13 évvel ezelőtt, 2005 húsvétján érkezett II. János Pál pápa szenvedésének utolsó napjaihoz. ,,Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt" - fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek.

Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton - az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.

Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.

A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen gyűltek össze, és imával kísérték a haláltusáját vívó szentatyát. És a téren lévő tízezrekhez százezrek csatlakoztak otthonaikban világszerte.

Egy nővérnek, aki ápolta, ezt suttogta a pápa: ,,Engedjétek, hogy az Úrhoz menjek!" Utolsó üzenete pedig, melyet nehezen, akadozva mondott el, a fiataloknak szólt, akik oly sokan összegyűltek a Szent Péter téren: ,,Kerestelek benneteket, most ti jöttetek el hozzám. Köszönöm nektek!"

II. János Pál pápa április 2-án, szombaton este halt meg, az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján. 2000-ben ő maga rendelte el, hogy vegyék föl ezt az ünnepet az egyházi naptárba. Halálos ágya mellett, az ünnep előestéjén bemutatták az Isteni Irgalmasság vasárnapjáról vett szentmisét.

,,Halála egy olyan ember halála volt, akit már mindentől megfosztottak. Bensőleg teljesen kiüresítette önmagát, hogy találkozhasson az Úrral, és visszaadhassa Jézusnak a péteri kulcsokat." (Renato Buzzonetti, II. János Pál orvosa)

"Szeretett pápánk intenzív és gyümölcsöző péteri szolgálata, utolsó napjainak kálváriája és derűs halála valóban megmutatták a mai kor emberének, hogy Jézus Krisztus a >minden<-t jelentette számára. Tudjuk, hogy e tanúságtétel termékenységének alapja a kereszt. Karol Wojtyła életében a kereszt nem csak egy szó volt." (XVI. Benedek pápa)

A halálhír bejelentése után a Szent Péter téren az imádság csendjét harangzúgás és taps szakította meg: a könnyes szemű emberek ilyen spontán módon kezdték ünnepelni a célba érkező szentatyát.


MOST, AZ EURÓPÁRA ZÚDULÓ INVÁZIÓBAN KÜLÖNÖSEN ÉREZZÜK A KRISZTUSI HITTEL VEZÉRELT ÚTMUTATÁSÁNAK ÉS KIÁLLÁSÁNAK HIÁNYÁT A KERESZTÉNYSÉG VÉDELMÉBEN.








 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Hírmorzsák - Április
  2018-04-01 18:00:47, vasárnap
 
 




HÍRMORZSÁK - ÁPRILIS


Mottó

"Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak
a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit
ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

(Márai Sándor, Füveskert


"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

(Burke)








Napi migráns minden nap: Olvasd - terjeszd!


A migránsáradatról mindennap - Klikk a Linkre






Link



Hirkereső





Link



EZT AKARJUK?


Az egykor patináns francia fővárosból mára bevándorló metropolisz lett, teljesen átalakult a városkép. Vannak Párizsnak olyan részei, ahol az őshonos lakosság már kisebbségbe szorult.

Mi még dönthetünk április 8-án, hogy ezt akarjuk-e. A franciák beengedték a bevándorlókat, számukra már nincs visszaút.


Link



Európa 2025

Link



1Kétezer templomot számoltak fel öt év alatt Németországban

Link



Harrach Péter: Április 9-én kipukkadnak az ellenzéki hazugságlufik, és jogi elégtételt veszünk a rágalmazókon (PS-interjú!)

Link



Ki itt az agymosott?

Link



Magasba a zászlókat! Fel, győzelemre!
Sok nagy harcot és emlékezetes csatát vívtunk meg együtt, de a legnagyobb dolog, amit életünkben véghezvihetünk, a legnagyobb csata, amit együtt megvívhatunk, még előttünk van.

Link



Medián: Sima kétharmad jöhet április 8-án

Link



4Bill Jamieson üzent Brüsszelnek: olvassák el a magyarok történelmét, mielőtt szembeszállnak velük!

Link



Vona villája Simicska szomszédságában van

Link



Vona Gábor állatnak nézi a magyar emberek nagy részét

Link



Mandátumbecslés

Link



Így hazudik az ellenzék

Link



A Jobbik vezetői százmilliós villákban laknak

Link


A főpróba sikerült

Link



Morvai: ha április 8-án az ellenzék győz, első körben hatvanezer migráns befogadására kényszerülünk

Link



100 mil­liós vil­lák­ban lakik a Job­bik ve­zér­kara, trük­kö­sen tit­kol­ják I. rész.

Link



Ő itt Feri. Feri elmegy szavazni április 8-án! És Te?

Link



Gittegyletek, politikai kaméleonok

Link



8Orbán Viktor: Sorsdöntő győzelmet arattunk!

Link



Kétharmados Fidesz-KDNP-siker

Link



Végleg befejezi a politizálást Szigetvári Viktor

Link



Földönfutóvá válhat az Együtt elnöksége, vissza kell fizetni a kampánytámogatást

Link



Juhász Orbán Viktort fenyegeti és alamizsnáért könyörög

Link



Így befolyásolhatták a választást a magyar kamuprofilok a Facebookon?

Link



3 éves dél-afrikai kislányt keresztre feszítettek a konyhaasztalon, majd megerőszakolták

Link



Csintalan: ,,B*zdmeg, Index! Ne dorbézoljatok itt a szeretteim fájdalmán! Kussoljatok!"

Link



Politikusi össztűz a magyar nép döntése ellen

Link



Soros nem nyugszik: sehol nem tartja tiszteletben a választók akaratát
/A konzervatív brit lap szerint Soros beavatkozása az országgyűlési választásokba teljes kudarc volt, mivel a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozó Orbán Viktor vezette Fidesz kétharmados többséggel győzött immár harmadszorra egyhuzamban."/

Link



Gulyás Márton behívta a Soros-rohamosztagot: Törni-zúzni akarnak Pesten! Ők gyújtották fel Hamburgot

Link



Elindultak a Közel-Kelet felé az amerikai hadihajók
Én bizony csalódtam!! Azt hittük majd jobb lesz a VILÁG, de lehet, hogy mégsem!!!
"Donald Trump szerint a szíriai Dúma elleni vegyifegyver-támadást a szíriai kormányerők hajtották végre.
Theresa May brit kormányfő már előre jelezte, hogy ő a kormány jóváhagyása nélkül is kész a katonai akcióban való részvételre."
Az a baj, hogy az EMBER NEM FELEJT!!!
Mert ugye tudjuk azt is, hogy Washington arról is meg volt győződve, hogy IRAK VEGYI FEGYVEREKKEL RENDELKEZIK. Aztán kiderült, MÉGSEM, és ezt később el is ismerték. Szintén ENSZ felhatalmazás nélkül néhány szövetséges támogatásával megindították IRAK ellen a támadást. És mi lett belőle??? Vajon most már "demokrácia" van Irakban???

Link



https://pestisracok.hu/a-becsapottak-meselik-el-malaj-marcsi-dorzsolt-csalokent-m asfel-milliardot-szedhetett-ossze-hangfelvetel/

Link



Miert valtottak le Benedek papat

Link



London-Bécs-Budapest ár és bér összehasonlítás. Viszlát Magyarország?
Otthoni pénzügyek - 2018-04-13 // szerző: Csókási László
/Sokan a választások után már a világvégét látják, "mindenki" külföldre akar menni. Úgy gondoltam, írok egy velős összefoglalást arról, hogy szerintem, ha már mész, hogyan érdemes tervezni, illetve azoknak, akik szerint Magyarországon nem lehet saját lakást venni, mert nincs jövőkép, kis kijózanodásnak is ajánlom részükre az elég részletes összehasonlítást ebben a cikkben, hogy máshol hány év alatt lesz saját lakásod./

Link



Üzenet a szombati hisztiparádé részvevőinek!
/Ha nem tetszik a rendszer------> "El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" (Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatója - 2006. június 15.)/

Link



Gulyás Marcika szerint az éhező, senyvedő, rettegő mély-szegények választották meg a Fideszt

Link



Az Egyutt es Juhasz csodje jol reprezentalja mi tortenne ha a baloldal vezetne az orszagot

Link



Azért ezt mégsem kéne - Sallai R. Benedek ájultra verte Hadházy Ákost - Mentő vitte el

Link



Most először nem zavarta a nyugati sajtót az Árpád sávos lobogó! Vajon miért?

Link



A DK az összes választókerületben új választást követel, ahol nem nyertek

Link



Elkezdődött az ellenzék leváltása

Link



A becsapottak mesélik el, Maláj Marcsi dörzsölt csalóként másfél milliárdot szedhetett össze (hangfelvételek!)

Link



Magyarország, az egyik utolsó bástya Európában - Steve Cioccolanti magyar felirattal cc
/Csodálatosan megtisztelő dolog, ahogyan a föld másik féltekéjéről Steve Cioccolanti ide utazva, bemutatja hazánkat a világnak! Köszönjük!/

Link



Fapinák és kancigányok

Link



16 A politikai senkiföldjén találkozott Orbán ellenzéke

Link



Az USA újabb olajmezőket foglalt le Sziriaban

Link



Az ellenzék tüntetését a civilek helyett az MSZP szervezte meg Soros pénzéből
/Gulyás Balázs az MSZP tagja és a párt józsefvárosi szervezetének alelnöke volt évekig. 2014 augusztusában (hivatalosan legalábbis) kilépett a pártból. A helyi képviselő-testület szocialista javaslatra a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagjának delegálta. Apja, Gulyás Mihály stratégiai igazgató, majd tanácsadó volt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban a Medgyessy-kormány idején. Anyja, Gurmai Zita pedig az MSZP országos elnökségének tagja, 2004-2014 között EP-képviselő./

Link



Ezek a vénasszonyos vonulgatások nem tüntetések, hanem egy halotti menet a koporsó után

Link



Feri kígyózik speciálban- Nézését meg a járását. Kígyó tánc

Link



,,Az Európai Unió vezetői tanulhatnának Orbán Viktortól"
A magyar kormányfő politikáját dicséri a Washington Times

Link



,,Hivatalos - A hódmezővásárhelyi választásokat elcsalták Márki Zayék - Mutatjuk hogyan

Link



BRÉKING - Sz*ros György ivadéka és fiú párja Budapestre látogat - Eközben a Fater Brüsszelben igazgatja a dolgokat

Link



Bayer Zsolt-Számtanóra/

Link



A Momentum mindenkit hülyének néz

Link


HOPPÁ! - MSZP-s káder a szom­bati tün­te­tés fő­szer­ve­zője, még a te­le­fon­ját is a szo­cik fi­ze­tik

Link



Mecseki Srácok: Mellár kiverte a biztosítékot sajátjainál is

Link



Máris kifulladni látszik az ellenzéki tüntetés - Lassan beletörődik mindenki a választás végeredményébe

Link



Körvonalazódnak az intézkedések, melyekkel az új Orbán-kormány megvalósítja a beharangozott ,,demográfiai fókuszú" kormányzást.

Link



Hisztéria négyzetre emelve



Soros nem kiszáll, Soros kever

Link


Geib Hajnalka: Az ,,orbáni diktatúra" elől menekülni készülő fiataloknak

Link



Svajc nem szarozik akar le is lovik a migransparti tuntetoket

Link



Soros Gyorgy beismerte a vereseget a haborunakazonban meg nincs vege

Link



25Europa hatalma nem is Europaban van: a nagy hatterhatalmi elit titka

Link



Hülyék az utcán - Mindenáron káoszt akarnak az ellenzéki tüntetők, akik már az illegális eszközöktől sem riadnak vissza - Fel akarják gyújtani a Parlamentet

Link



Brüsszelben ismét célkeresztben Magyarország! Morvai bevadult-Videóval

Link



Fél Európa Orbán mögött (Osztd meg, hogy eljusson mindenkihez! Hirmagazin.eu)

Link



A Parlamentbe menekülhet Karácsony

Link



Hátrább az agyarakkal, Brüsszel!
Kuss legyen, gyarmatlakó! Nagyjából így reagált az Európai Parlament Állampolgári Jogi és Igazságügyi Bizottságának elnöke, amikor Szijjártó Péter számon kérte a Magyarországgal szembeni alaptalan vádakat a testület tegnapi ülésén. Claude Moraes - belefojtva a szót a magyar külügyminiszterbe - közölte, hogy Szijjártó szavaival ,,megsértette" a nagyérdemű bizottság ,,méltóságát". Neki térdepelnie kellett volna a brüsszeli bürokraták és libbalok előtt, bólintania is engedéllyel szabadott volna. Nem tette azt. Nagyon nem tette.

Link



Német politikus: szükségünk van Orbánra

Link



Megtamadja a valasztasi eredmenyt a kigyobuvolo partja

Link



Bayer Zsolt: Magánlevél Brüsszelnek

Link



Káoszt akar Európában az Iszlám Állam

Link



Elfogták a Kósa Lajost átverő csengeri nőt

Link



Szijjártó: Az osztrák államfő Soros György és a migránsok oldalára állt

Link



Ha lejáratásról van szó, az ellenzéki média a leggusztustalanabb módszerektől sem riad vissza + mindenszo.hu közlemény

Link


Botrány! Felháborodtak Sargentini közösségi oldalán

Link











 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 9320
  • e Hónap: 31808
  • e Év: 209683
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.