Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Wass Albert idézet
  2018-04-20 21:38:22, péntek
 
  Wass Albert :
A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél.
És Te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól.
Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?





 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A levendula gyógyhatásairól
  2018-04-20 21:05:37, péntek
 
 



Levendula-illóolaj: a gyógyítás felsőfokon

A jellegzetes illatú levendula sokak kedvenc gyógynövénye, ami nem csoda, hiszen számtalan dologra lehet felhasználni az otthonunkban, és testi-lelki egészségünk javítására egyaránt. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogyan használhatjuk fel a levendula illóolaját.
A levendulában mintegy 150 olyan vegyületet találhatunk, amelyek kedvező hatással vannak a szervezetünkre. Ezek például gomba- és mikrobaellenesek, görcsoldó, antiszeptikus, nyugtató, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásúak. A levendula emellett a depresszió tüneteit is képes enyhíteni.

Mi mindenre használhatjuk az illóolaját otthon?
Kutatások is bizonyították, hogy a levendula illata nyugtató és lazító hatású, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk és nyugodtabban pihenhessünk. Régen levendulával töltött párnákat alkalmaztak erre a célra, de az is elegendő, ha egy tiszta textilkendőre 5 csepp levendulaolajat teszünk, majd ezt a párnánk alá helyezzük.

Napközben a szorongás, a pánikreakciók és a stressz ellen alkalmazhatjuk a levendulát, például úgy, hogy párologtatóba 5-8 cseppet teszünk. A levendula idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatásait érdemes kihasználnunk akkor, ha gyakran fáj a fejünk. A levendula a görcsösen megfeszülő izmokat is képes ellazítani, ami szintén enyhíti a fájdalmat (a fejfájást sokszor vissza lehet vezetni a nyak, illetve a vállak izomgörcséhez, izomfáradtságához).
Tegyünk három csepp levendula illóolajat egy evőkanál olívaolajba, és ezzel masszírozzuk meg a halántékot, a homlokot, illetve a nyak hátsó részét.

A levendula illóolaja nagyon jót tesz a bőrnek is, többek között nyugtatja a viszkető, irritált bőrt, gyógyítja a kisebb sebeket, vágásokat, horzsolásokat, emellett csökkenti a hegek kialakulásának esélyét. Ez az illóolaj a gombás fertőzések ellen is rendkívül hatásos. Keverjünk 5 csepp levendula illóolajat egy teáskanál olíva- vagy kókuszolajba, majd egy tiszta vattapamacs segítségével vigyük fel az érintett területre. Hagyjuk hatni 30 percig, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le. Ha gombás fertőzést szeretnénk ezzel a módszerrel kezelni, naponta kétszer alkalmazzuk.

A felső légúti megbetegedések, az asztma, és egyéb légzőszervi problémák ellen is nagyon hatásos lehet a levendula, sőt még akkor is segítheti a légutak tisztán tartását, ha allergiás reakció miatt dugult el az orrunk. A téli időszakban a nátha, megfázás, influenza és torokgyulladás gyógyítására is alkalmazhatjuk. Keverjünk 5 csepp levendula illólajat két evőkanálnyi alapolajba (például kókusz-, olíva- vagy jojobaolajba), és ezt masszírozzuk a mellkasunkba, naponta két-három alkalommal.

Gőzöléshez is használhatjuk a levendulát: tegyünk tíz csepp illóolajat egy kevés teljes tejbe, öntsük az egészet egy tál forró vízhez, majd egy törülközővel fedjük be a fejünket és hajolunk a gőz fölé. Ez rendkívül hatékonyan kitisztítja a légutakat.
A konyhában is alkalmazhatjuk a levendula illóolaját, például természetes légfrissítőként, mely segít elfedni a kellemetlen szagokat. Tegyünk egy tiszta befőttesüvegbe 10 dkg szódabikarbónát, tegyünk hozzá 20 csepp levendula illóolajat, majd alaposan keverjük össze. A befőttesüveget fedjük be zsírpapírral, majd villa segítségével szúrjunk bele néhány lyukat. Az üveget tartsuk a konyhában, kamrában.

A levendula illatát nem igazán kedvelik a rovarok, ezért természetes rovarriasztóként is használhatjuk, például szúnyogok, hangyák, legyek, bolhák és molylepkék ellen. A levendulával töltött zsákocskát régóta használják a ruhamolyok elleni küzdelemben, de levendulaolajat csepegtethetünk például a sarkokba is, így megakadályozhatjuk, hogy a rovarok bemásszanak a lakásunkba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ha sokáig fiatalosak akarunk maradni....
  2018-04-20 17:53:42, péntek
 
 



A paradicsom igazi szuperélelmiszer, amely minden ember étrendjében gyakran kellene szerepeljen, aki szeretne sokáig fiatalos és egészséges maradni.
Számos kutatás igazolja, hogy a paradicsomban lévő likopin, illetve általában a karotinoidok hozzájárulnak a bőr megóvásához a napfény okozta károsító hatástól. Egy új tanulmány szerint pedig a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek, közte daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.A paradicsom rákmegelőző hatását sokan a likopinnal hozzák összefüggésbe, de a szakemberek szerint ebben más összetevőknek is szerepük van. Ugyanakkor tény, hogy a likopin a karotinoidok közül a legerősebb antioxidáns, amely nemcsak az UV sugárzás okozta károsodástól véd, hanem bizonyos baktériumok károsító hatásától is. Emellett gátolja a kollagén lebontásáért felelős enzimek termelődését, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bőr sokáig megőrizze fiatalosságát és feszességét.

A likopin szintén hasznos az ínyünk és a fogaink egészségének megtartásában. Tanulmányok szerint antibakteriális és gombaölő hatása is van, így hozzájárul ahhoz, hogy mosolyunk szép maradjon. Ezen kívül védi a szervezetet a különböző méreganyagok káros hatásaitól, különösen a penészféléktől és a cigarettafüstben lévő kadmiumtól. Támogatja a vérkeringést, segíti szívünk megfelelő működését, egyben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.