Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-04-26 23:55:53, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Zsázsa, a tavasz fűszere
  2018-04-26 23:48:12, csütörtök
 
  Zsázsa, a tavasz fűszere

A zsázsa a tavasz érkeztével hamar megjelenik. Mustáros-tormás ízével tökéletesen illik a húsvéti ünnepkör ételeihez, de ünneptől függetlenül is nyugodtan fogyaszthatjuk ezt az aromás és igen egészséges növényt.

A zsázsa Délnyugat-Ázsiában őshonos és már régóta kedvelt fűszernövény. A zsázsa nyomaira számos indoeurópai nyelvben rátalálhatunk, de Xenophón görög katonaorvos leírásaiban is nyomára bukkanhatunk, aki a perzsák fontos élelmiszereként írja le. A perzsákon kívül az egyiptomiak, a görögök, a spártaiak és természetesen a rómaiak is kedvelték csípősségét, a spártaiak kenyérrel ették a friss hajtásokat, a rómaiak előszeretettel fogyasztották salátákban, s az ünnepi alkalmak fogásaiban is gyakorta megtalálható volt a zsázsa.

A római mezőgazdász és író, Lucius Julius Moderatus Columella a De re rustica könyvfolyamának 9. kötetében hosszabban ír a kerti zsázsáról, tanácsot adva, hogy mikor vessük, hogyan kezeljük és mikor arassuk.




A zsenge, friss hajtásokban rengeteg íz és egészség van

A perzsa indulás és a római népszerűség után nem meglepő, hogy a középkorban főleg a mediterrán, spanyol vidékeken volt ismert és kedvelt a zsázsa. A középkor andalúz agronómusai előszeretettel foglalkoztak a zsázsával, megosztva tudásukat az olvasókkal. Írásaikból arra is fény derül, hogy a középkorban gyógynövényként is számon tartották. Maimodinész, a középkor egyik leghíresebb rabbijának orvosi feljegyzéseiben is találkozhatunk a kerti zsázsa jótékony tulajdonságaival. A zsázsát ekkortájt skorbut elleni szerként alkalmazták, és serkentő hatását is dicsérték.

Ibn al-Awwam arab mezőgazdász szerint a zsázsa rovarcsípések ellen is használható, sőt a rovarok riasztására, távol tartására is alkalmas. Más szerzők étvágyserkentésre, gyomorpanaszok kezelésére, egyéb emésztőrendszeri probléma kezelésére is ajánlja a kerti zsázsát. Ezen kívül a zsázsa magjait - az ókori Rómához hasonlóan - Iránban és Marokkóban afrodiziákumként használták, Abesszíniában olajat sajtoltak belőle, Eritreaban pedig festékalapanyagként alkalmazták.





A legegyszerűbb ételt is tavasziassá teszi a friss zsázsa

A középkorban azért nem csak gyógyszerként használták a zsázsát. Akárcsak a rómaiaknál, a középkori úri asztalokon is gyakorta helyt kapott a zsázsa, aromás, enyhén csípős ízének köszönhetően.

Gabriel Alonso de Herrera spanyol agrármérnök írásaiból tudni, hogy a XV. századra a kerti zsázsa igen széles körben fogyasztott zöldséggé vált Kasztíliában. A zsázsamagok Angliában is népszerűvé váltak, csípősségük okán a szegény ember borsa néven emlegették. A XVI. században az Újvilágban is megjelent a zsázsa, s Kasztília után már egész Spanyolországban és Franciaországban igen elfogadottá és kedveltté vált.





A csírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának

A kerti zsázsa magas C-vitamin tartalommal bír, emellett még A-, E- és K-vitamin is található benne. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: található benne kén, króm, kálium, mangán, magnézium és kalcium. Magas a vas- és a fehérjetartalma, éppen ezért ideális élelmiszer terhes- és szoptatós anyukák számára is. Torokfájás, asztma és fejfájás esetén érdemes néhány magot elrágni, hogy enyhüljenek a tünetek. Ezen kívül a zsázsa olyan vegyületet is tartalmaz, amely bizonyítottan segít leküzdeni a fogszuvasodás okozó baktériumot.

Zsázsa vásárlásakor egészséges, dús, zöld levelű növényt vegyünk, olyat, amelyen nincs nyoma száradásnak, nem koszos és nincs elszíneződve. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de dobozba zárva, hűtőben tartva néhány napig eláll. Ha igazán friss zsázsára vágyunk, akkor legegyszerűbb, ha magunk termesztjük otthon.





Egyszerűen csíráztatható otthon is a finom, karakteres zsálya

A zsázsát nyersen használjuk, leggyakrabban szendvicsek és saláták ízesítésére, gazdagítására, de krémlevesekhez, főzelékekhez is adható. A zsázsa nagyon jó társa a túrós, tojásos fogásoknak, mustáros-tormás ízének köszönhetően a húsvéti asztalon is jó helye lehet. Keverhetjük különféle öntetekbe, olajokba, illetve nyugodtan ízesíthetünk vele különféle krémeket is. A főtt fogásokhoz csak tálaláskor adjuk hozzá, így textúráját és beltartalmát is teljes egészében meg tudja őrizni.





Húsvéti asztalra készülhet zsályás, elcsipegethető dekoráció is

A zsázsa otthoni termesztése könnyen megoldható: táptalaj nélkül, vizes környezet biztosításával is nevelhetünk saját zsázsát. A nedvesített papírtörlőre vagy vattára szórt zsázsamagok hamar kicsíráznak, s ha elérik a kívánt magasságot, semmi más dolgunk nincs, mint egy konyhai ollóval levágni a zsenge hajtásokat.

A zsázsa friss hajtásait együk, a teljesen kifejlődött levél már nem igazán finom. A csíráztatásnál arra ügyeljünk, hogy a földbe vagy itatósra elvetett magokat az első néhány napban sötét helyen tároljuk, de legegyszerűbb, ha a zsázsának otthont adó edényt lefedjük, s csak akkor engedünk nagyobb mennyiségű napfényt a növénynek, amikor már megjelentek a levelei. Ha folyamatos zsázsatermést szeretnénk magunknak biztosítani, akkor 10-12 naponta újabb adag magot kell elvetnünk.

Abban az esetben, ha több zsázsánk teremne, mint amennyit fel tudunk használni, nyugodtan le is fagyaszthatjuk a hajtásokat.





Leggyakrabban szendvicsbe kerül a zsázsa, de salátákat is nagyon fel tud dobni

Zsázsás zöldségkrémleves

Hozzávalók:
2 l zöldségalaplé
1 nagyobb szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
1 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A póréhagymát és a fokhagymát vékony karikákra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát, majd a kis kockákra vágott krumplit is. Felöntöm az alaplével, és addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. A végén hozzáadom a zsázsát és a tejszínt, majd botmixerrel elkrémesítem.





Sose főzzük, mindig csak a legvégén adjuk a zsázsát az ételhez

Zsázsás tojássaláta

Hozzávalók:
6 tojás
4 evőkanál majonéz
1 fej vöröshagyma

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem, és 9 percig főzöm. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehántom a héjukat, és a tojásszeletelő lantjával egyszer, kétszer, háromszor felvágom. Közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész. Ezt még ötször megismétlem. A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, finoman sózom, borsozom, majonézt és zsázsát adok hozzá, majd elkeverem.

WESSELY MÁRTA - Zöldfűszer

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Lagzis krumpli (Gyula krumpli)
  2018-04-26 23:38:22, csütörtök
 
  Lagzis krumpli (Gyula krumpli)

Hozzávalók

1,5 kg krumpli (nagyobb darabok)

8 dl tejföl (nagy vödrös)
35 dkg sajt
15 dkg vaj


Elkészítés

A krumplit előző este héjastul félkészre főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl puha). Ha kihűlt, meghámozzuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Egy tepsit kikenünk vajjal. A krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a harmadát a tepsibe szórjuk, megsózzuk, a vajból apró darabokat szórunk közé, meglocsoljuk tejföllel, végül megszórjuk reszelt sajttal.
A hozzávalókat addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A tetejére reszelt sajt kerüljön.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején (kb. 30-40 perc).






Így készítheted el a lagzis krumplit! Videó!
Link

Megjegyzés

A lagzis krumplit Heves megyében esküvőkre készítették. Rántott húst vagy sült húst tálaltak mellé. A krumplit megfőzheted aznap is, az a lényeg, hogy hagyd jól kihűlni, hogy reszelhető legyen, ne törjön.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Briós vajkrémmel
  2018-04-26 23:32:10, csütörtök
 
  Briós vajkrémmel

Hozzávalók

52,5 dkg búzaliszt (BL-51) + a munkalapra
8 dkg cukor
1 kocka friss élesztő
7 g só (kb. 1 tk)
1 tk reszelt citromhéj
4 db tojás (hideg)
25 dkg vaj (hideg) + a formákhoz
2 ek tej
1 db tojássárgája
A vajkrémhez:
25 dkg puha vaj

2 tk reszelt narancshéj
2 ek frissen facsart narancslé
10 dkg narancslekvár
7,5 dkg aprított natúr pisztácia


Elkészítés

Előző este a tésztához a lisztet nagy tálban elvegyítjük a cukorral, a belemorzsolt élesztővel, a sóval és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízzel elkevert tojásokat, és kézi mixer dagasztószárával alacsony fokozaton keverjük 5 percig. Közepes fokozaton adagonként beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat, és tovább keverjük 10 percig, amíg selymesen fénylő, ruganyos tésztát kapunk. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 2 órát, majd betesszük a hűtőbe éjszakára.
Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, és folpakkal letakarva pihentetjük 1 órát, amíg szoba-hőmérsékletűre melegszik. Közben alaposan kivajazunk 20 darab 5 cm átmérőjű fém briósformát. (A szilikonformákat nem kell kikenni.)
A kézzel átgyúrt tésztából lecsípünk 20 darab 5 dkg-os adagot. Enyhén lisztezett felületen mindet gombóccá gömbölyítjük, majd a formákba ültetjük. A maradék tésztából mogyorónyi golyókat formázunk, és a gombócok kimélyített közepébe nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kelesztjük 60-90 percig, amíg a tészta csaknem a formák pereméig dagad.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be.) A briósokat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és a sütő középső részében aranysárgára sütjük 18-20 perc alatt. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, végül kiszedjük a formákból és rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez robotgép habverőjével a puha vajat a sóval együtt felhabosítjuk, majd belekeverjük a narancshéjat és -lét, valamint a lekvárt és a pisztáciát. A langyos briósokat a vajkrémmel kínáljuk.





Megjegyzés

12 darabos muffin-tepsiben kevesebb, de nagyobb briósokat süthetsz.
MME

FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Darált-húsos sajtos rántott szelet
  2018-04-26 23:28:41, csütörtök
 
  Darált-húsos sajtos rántott szelet

Hozzávalók

1 kg darált sertéshús (lapocka)
20 dkg reszelt sajt (trappista)
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez


Elkészítés

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük.
A masszából vizes kézzel tenyérnyi gombócokat formázunk, és egy kiterített folpackra tesszük őket, nem túl közel egymáshoz.
A húsgombócok tetejét is befedjük folpackkal, és a kezünkkel egyenletesen kilapítgatjuk őket (ne túl vékonyra).
Bepanírozzuk őket: először megforgatjuk a gombócokat a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.





Bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.





Tündi konyha

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zsázsás-petrezselymes burgonyakrémleves
  2018-04-26 23:22:38, csütörtök
 
  Zsázsás-petrezselymes burgonyakrémleves

Hozzávalók

20 dkg salotta hagyma
15 dkg lisztesre fövő burgonya
1 ek vaj
2 dl fehérbor
8 dl zöldségleves-alaplé
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
1 doboz zsázsa (kb. 10 dkg)

bors

Elkészítés

A megtisztított salotta hagymát vékonyan felkarikázzuk, a meghámozott burgonyát kisebb kockákra vágjuk. Fazékban felhevítjük a vajat, majd rádobjuk az előkészített zöldségeket és rövid ideig pároljuk. Felöntjük az alaplével, kb. 2 ek kivételével hozzáadjuk a tejszínt, majd felforraljuk és mérsékelt tűzön főzzük kb. 20 percig.
A leöblített petrezselyem leveleit lecsipkedjük, a zsázsát ollóval levágjuk. A zsázsából egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a petrezselyemmel együtt a levesbe szórjuk, és a félrehúzott fazékban botmixerrel pürésítjük. Végül a levest megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tányérokba merjük. A félretett tejszínnel és zsázsával díszítve kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kora nyárias hétvége záporokkal, zivatarokkal fűszerezve
  2018-04-26 23:19:36, csütörtök
 
  Kora nyárias hétvége záporokkal, zivatarokkal fűszerezve




Hétvégén ismét elérhetjük a 30 fokot, a sok napsütés mellett azonban záporokra, zivatarokra is készülhetünk.

Pénteken már elvonulnak a fejünk felől az esőfelhők, nem kell csapadékra számítanunk. Sokat fog sütni a nap, de nem lesz zavartalan a napsütés. Főként fátyolfelhők lehetnek az égen, melyek napközben gyakran megnövekedhetnek. A kezdetben északias szél délután egyre inkább keletiesre, majd déliesre fordul, melyet csak néhol a Dunántúlon kísérhetnek élénk lökések. Az átvonuló hidegfront mögött főként északon lehet hűvösebb a hajnal: 5-9 fok, délebbre 10-13 fok valószínű. Napközben 18-24 fok között alakul a hőmérséklet.




Eta73 fotója, köszönjük!

Szombaton visszatérnek a kora nyárias hőmérsékletek, a délutáni órákban már 24-29 fokig melegszik a levegő. Túlnyomóan napos időre számíthatunk, egy-egy zápor, zivatar inkább csak a késő délutáni órákban az ország középső és déli tájain fordulhat elő. Napközben több helyen megélénkülhet a délkeleti szél.

30 fok és zivatarok

Vasárnap zivataros napra készülhetünk, többfelé előfordulhatnak záporok, zivatarok, melyeket helyenként viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérhet. Zivataroktól függetlenül élénk, erős lesz a délies szél, ami továbbra is meleg levegőt szállít térségünkbe, így a délutáni órákban 25-30 fokot mutathatnak a hőmérők. 30 fokos csúcshőmérsékletre elsősorban délen, délkeleten számíthatunk.




Rippel Erik fotója, köszönjük!

A jövő hét első napjaiban - a legújabb számítások szerint - tovább folytatódhat a záporos, zivataros, ugyanakkor meleg időjárás. Jelentős lehűlés egyelőre nem körvonalazódik.

Borítókép: Csneeva

Írta: Varga Sándor

Forrás: Mindmegette.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.