|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2018-04-27 23:47:04, péntek
|
|
|
Quinoás zöldsaláta kesudióval (zöld istennő)
Hozzávalók
Az öntethez:
2,5 dl majonéz
2,5 dl tejföl
1 csokor friss tárkony
1 csomag snidling
1 gerezd fokhagyma
1 ek szardellapaszta
1 db citrom leve
1 fej brokkoli
1 csomag tarlórépa (rapini, "broccoli rabe", Brassica rapa)
25 dkg zöldborsó
1 csésze quinoa
2 csésze bébi vadkáposzta (kale, Brassica oleracea)
35 dkg kemény tofu
2 ek kukoricakeményítő
1 csésze kesudió
olaj
só
bors
Elkészítés
A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk, majd két réteg törlőpapír közé tesszük, és valami nehéz tárgyat (pl. vízzel teli lábost) teszünk rá, hogy kinyomjuk belőle a vizet. A kesudiót megpirítjuk, megsózzuk, félretesszük. Persze vehetünk eleve sózott, pirított kesudiót is.
Turmixgépben készítsük el az öntetet a majonézből, a tejfölből, a zöld tárkony lecsipkedett leveleiből, a metélőhagymából, a fokhagymából, a szardellapasztából (vagy kapribogyóból), a citrom levéből, egy kiskanál sóból és némi borsból. Csak mixeljük össze, és tegyük félre.
Fél liter sós vizet forraljunk fel egy lábosban, öntsük bele a quinoát, és főzzük puhára 12-15 perc alatt. Ezután vegyük le a tűzhelyről, keverjük össze villával, és tegyük félre még 12-15 percig állni.
Ezalatt a tofuból kimegy a víz. Forgassuk a kockákat sóba és borsba, majd kukoricakeményítőbe, hogy ne legyen nedves a felülete és a fűszer ne ázzon le róla. Kevés olajon, serpenyőben pirítsuk meg a kockákat, állandó forgatás mellett. Ez 6-8 percet vesz igénybe.
Készítsük elő a zöldségeket. A brokkolit szedjük rózsákra. A tarlórépát válasszuk el a szárától. Meghajlítva érezni lehet, hol keményedik meg a szár, ott kell eltörni, és a kemény részt eldobni. A vadkáposztát levelekre szedjük, fel is vághatjuk. Ha nem sikerült volna pont bébi vadkáposztát szerezni (azt még Torontóban sem olyan egyszerű), sima vadkáposzta is megteszi, csak kevesebbet tegyünk hozzá.
A lábasban ismét melegítsünk kb. 1-2 ujjnyi vizet. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a tarlórépát, pároljuk takarékon 4-5 percig, majd szórjuk rá a borsót, és még pároljuk 1-2 percig. Öntsük le a vizet, szűrjük le a zöldségeket.
A quinoát osszuk el négy tányérra. A tetejükre tegyük a felkockázott tofut és a párolt zöldségeket, borsót. Öntsük le a szósszal, és díszítsük vadkáposzta-levelekkel és kesudióval.
Megjegyzés
Értelemszerűen ez az étel csak frissen fogyasztható. Újramelegítve nem valami szép. Csak olyan alkalomra főzzünk, amikor mindenki biztosan azonnal asztalhoz ül. A szósz viszont hűtőben elég sokáig eltartható, ezért ha nem használtuk fel az összes zöldséget, másnap valószínűleg még főzhetünk egy újabb kört a családnak.
Ezt a receptet Kanadában tanultam. A hozzávalók egy része Magyarországon kevésbé ismert, a sarki zöldségesnél sajnos biztosan nem kapható, de nem is teljesen hozzáférhetetlen.
ecanuck
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2018-04-27 23:42:55, péntek
|
|
|
Kalocsai rétes palacsintával töltve
Hozzávalók
A palacsintához:
20 dkg liszt
1 db tojás
2 ek olvasztott vaj
1,5 dl tej
1 csipet só
1 ek cukor
szódavíz
Az almás töltelékhez:
3 db alma
3 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
2 ek kekszmorzsa
A meggyes töltelékhez:
2 ek zsemlemorzsa
vaj
1 üveg meggybefőtt
3 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
A diós töltelékhez:
15 dkg darált dió
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
1 ek rumba áztatott mazsola
A réteshez:
1 csomag réteslap (8 db)
olvasztott vaj (a kenéshez)
1 db tojássárgája (a kenéshez)
porcukor
Elkészítés
A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük annyi szódavízzel, hogy a megfelelő állagot kapjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A meghámozott, lereszelt almát kinyomkodjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a kekszmorzsával. A zsemlemorzsát egy kevés vajon megpirítjuk, majd összekeverjük a lecsepegtetett meggyel, a cukorral és a fahéjjal. A diót leforrázzuk a cukros tejjel, majd összekeverjük a mazsolával.
A palacsintát olajjal kikent, felforrósított serpenyőben a szokásos módon kisütjük, majd betöltjük a háromféle töltelékkel.
Egy réteslapot nedves konyharuhára fektetünk, lekenjük olvasztott vajjal és ráfektetünk egy másik lapot, ezt is lekenjük olvasztott vajjal, azután a keskenyebbik felére elhelyezünk egy meggyes, mögé egy diós, a közepére pedig egy almás palacsintát. A réteslap két szélét a palacsintára hajtjuk, és óvatosan feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi réteslappal is.
A réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket lekenjük tojássárgájával, és 200 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. Felszeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2018-04-27 23:40:40, péntek
|
|
|
Enyhén csípős csilis bab
Hozzávalók
1 kg marhahús
2 db kaliforniai paprika
3 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
1 ek paradicsompüré
1 db csilipaprika
1 l paradicsomlé
1 kis doboz csemegekukorica
1 kis doboz vörös bab
só
bors
Elkészítés
A lehártyázott, megmosott és leszárított marhahúst vékony, rövid csíkokra metéljük. A megmosott és kicsumázott paprikát, valamint a meghámozott hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.
Lábosban kevés olajat hevítünk, és a hagymákat sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután gyenge tűzön a saját levében puhára pároljuk 15-20 perc alatt. Közben szükség szerint kevés vizet öntünk alá. A paradicsompürével együtt hozzáadjuk a megmosott és felkarikázott csilipaprikát, majd felöntjük a paradicsomlével és felforraljuk.
A lecsepegtetett kukorica- és babkonzervet, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát a raguhoz adjuk és összemelegítjük. Végül megsózzuk, megborsozzuk.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2018-04-27 23:38:26, péntek
|
|
|
Borsóleves májgaluskával
Hozzávalók
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1db kisebb zeller
1 db kelkáposztalevél
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
só
egész bors
bazsalikom
kakukkfű
petrezselyem zöld
20 dkg zöldborsó
A májgaluskához:
20 dkg sertésmáj
2 db zsemle áztatva,kifacsarva
só
őrölt bors
1 db kisebb vöröshagyma reszelve
1 ek vágott petrezselyemzöld
2 db tojás
zsemlemorzsa
Elkészítés
A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. A petrezselyemzöldet is felaprítjuk, és egy evőkanállal félreteszünk belőle a gombócokhoz.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, amiből szintén félreteszünk egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez hozzáadjuk a répát, a karalábét, és ezzel együtt pirítjuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is. A zöldségeket megszórjuk liszttel, átkeverjük és hozzáöntünk kevés vizet. Ízlés szerint megsózzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Közben elkészítjük a gombócokat is. A fagyos májat lereszeljük, majd a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, a vízből kinyomkodott zsemlével és annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy ne legyen kemény, de túl lágy sem. Petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. (Ha túl lágy a massza, adjunk még hozzá zsemlemorzsát.) Legalább 20 percig pihentetjük.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez adjuk a gombócokat, és további 10 percig főzzük. Eperlevéltészta illik hozzá.
Megjegyzés
Levesajánlatom a hét bármely napjára. Gyors, finom leves.
ditti56
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2018. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
235 db bejegyzés |
e év: |
2277 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1474
- e Hét: 5988
- e Hónap: 11026
- e Év: 140733
|
|
|