Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Épüljetek fel lelki házzá
  2018-04-28 22:14:00, szombat
 
  "Melyik ember az közületek, akinek ha száz juha van, és egyet azok közül elveszít, nem hagyja ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy az elveszett után, mígnem megtalálja?" (Lk 15,4)

Száz darab juh már komoly gazdagságnak számított Palesztinában. Ekkora szám esetében el lehetett viselni azt, ha egy párral kevesebb lett. Ha pedig hiányzott egy, vigaszul ott volt a megmaradt kilencvenkilenc. Ezt azonban csak mi, emberek gondoljuk így. Az egyházban is nem egy elveszettel találkozunk, hanem annál jóval többel, de megnyugtatjuk magunkat azzal, hogy így is épp elég nagy a közösség.
A kegyelmes Isten egészen másképp tekint a bűnös emberre. Nem mint számra, hanem életre, aki maga is ott lehetne az imádkozó két-három között. Nem mint a férges almára, amelyért nem kár, ha a földön marad, hanem mint elveszettre, akit meg kell menteni. Őt nem tudja megvigasztalni a kilencvenkilenc mindaddig, amíg az egy elveszettet is meg nem találja.
Akkor hát mit tesz? Otthagyja a kilencvenkilencet a pusztában. Vajon nem gondatlanság ez? Csakhogy nem a mezei vadak prédájául hagyja ott őket, hanem kőből épített akollal védi azt a kilencvenkilencet. Az irántuk való szeretete változatlan, de nem tud nyugodni az elveszett miatt. A kilencvenkilenc a védelme alatt áll, és már nincs szükségük megtérésre. De ez az egy idegen legelőkön kóborol. Utánamegy, mert magától nem tud hazatalálni. Meddig megy? Ameddig meg nem találja.

ŐRMESTER * A háború idején történt, hogy az egyik laktanyában egy deres fejű, öreg vitéz azzal a kéréssel fordult a menetszázad parancsnokához, hogy osszák be őt is a menetszázadba. A parancsnok hallani sem akart róla. Túl öregnek találta. Ám amikor megtudta, hogy az öreg az elveszett fiát akarja megkeresni, nem tudott többé ellenállni a kérésének.

* Épüljetek fel lelki házzá - 1Pt 2,1-10

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Hivatkozási alap
  2018-04-28 21:59:13, szombat
 
  Hivatkozási alap

"A ti mennyei Atyátok..." Máté 7,11

A Zsidókhoz írt levél írója többször is hangsúlyozza, hogy az Úr maga beszél új szövetségről. Ezzel az elsőt régivé tette. És mivel régivé tette azt, illetve elavulttá vált, közeli az eltűnése. Tehát nincs több értelme a templomi szolgálatnak, az áldozó és papi szolgálatnak, a szertartási törvényeknek. Az árnyékok valósággá lettek, valósággá a Jézus Krisztusban és Jézus Krisztus által. Ezért messze felülmúlja az újszövetség a régit.
Abban az újban benne vannak a hívők és utódaik, azaz az Atya elfogadja őket gyermekeinek és örökösöknek, hogy a Fiú vérében megmossa őket minden bűnüktől. Bennük lakozik a Szentlélek, s őket Krisztus tagjaivá akarja szentelni. Íme, az újszövetség gazdagsága, nagyszerűsége. És ezenfelül mindezeket megpecsételi a keresztség.
Itt is fenyegetnek bennünket veszélyek - két oldalról is. Az ember csak az ajándékozást hangsúlyozhatja, de szem elől veszti az abban való részesedés szükségességét. Ha pedig csak az abban való részesedés szükségességét hangsúlyozza, szem elől veszti az ajándékozást. Ami elvetendő, azt el kell vetni.
Isten megígéri, hogy a Szentlélek nekünk akarja adni azt, amink Krisztusban van. Halljuk ezt a szót: akarja? Adni akarja! Milyen nagyszerű hivatkozási alap van itt. Térdre kényszerítő. Azért, hogy így imádkozzunk: ó, ajándékozd nekem Lelked segítségét!

P. van Zonneveld
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6569
  • e Hét: 18280
  • e Hónap: 47592
  • e Év: 235394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.