Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Engedd Urunk!
  2018-04-09 21:01:38, hétfő
 
  Engedd Urunk!
Ruth Wagnitz után németből

Engedd, Urunk, szemlélni szüntelen,
mit keresztfádon értünk elvégeztél!
Segíts úgy menni át az életen,
mint akiket szabaddá tettél!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A "helyreállított" szeretet
  2018-04-09 18:49:06, hétfő
 
  A "helyreállított" szeretet


A család bűnös emberek közössége. A keresztyén házasság két megváltott bűnös és nem két angyal szövetsége. Szeretem feltenni a következő kérdést diákjaimnak: "Mi a házasság két legnagyobb problémaforrása?" Csak úgy záporoznak a válaszok ilyenkor: a kommunikáció, a pénz, a rokonok, a szex, a gyerekek, az időbeosztás. Nem, nem, nem, szoktam válaszolni, és addig hajtogatom, amíg nem könyörgik ki a választ: a házasságban a problémák két legnagyobb forrása a férj és a feleség, mivel mindketten épp elegendő bűnt és bosszantó kellemetlenséget hoznak magukkal ahhoz, hogy aláássák a házasság három alappillérét.
- Az érosz megkopik, mert egyre szürkébbek, pocakosabbak és elhasználtabbak leszünk. Nyilván közrejátszik ebben az évek múlása, de azért mi is elhagyjuk magunkat, ellaposodunk. Társaságban megpróbálunk érdekesnek hatni, otthon azonban unalmas tökfejek vagyunk.
- A férfiak eltorzítják az agapét, amikor visszaélnek helyzetükkel. Hűségesküjüket szegik meg, ha engedik, hogy ellustuljanak, unalmassá váljanak, ám közben így gondolkoznak: "A feleségemnek szeretnie kell engem, akármi is legyen". Az agapé tudja, hogyan kell szeretni a felebarátot, de miért tesztelnénk azzal a feleségünket, hogy úgy viselkedünk velük, mint egy átlagos felebarát?
- A filia egy kedves, közeli barát iránt érzett szeretet, s ehhez képest túl sokat szoktunk mindenáron kritizálni. Feje tetejére állítjuk a filiát, amikor ész nélkül bosszantjuk házastársunkat - persze észben tartunk minden bosszantást, amelyet tőlük kapunk.
Vajon mit tehetünk, ha a bűnre és bukásokra való hajlam, amely gyengíti a szeretetet, megvan bennünk? A bölcs házaspárok nyilvánvalóan ápolják az éroszt, az agapét és a filiát is. A házasságban lehetetlen úgy erősnek tartani a szerelmet, hogy elhatározzuk, mint ahogyan reménytelen úgy megváltoztatni egy kaotikus időbeosztást, hogy kijelentjük, holnaptól reggel hatkor felkelünk. A bűntől képtelenség úgy megszabadulni, hogy egyszerűen csak eltökéljük magunkat.
A szeretetet fenntarthatjuk úgy is, hogy egyre jobban megismerjük saját hibáinkat. Gondoljunk csak a bosszantások ördögi körére, mely pestisként fertőz oly sok házasságot. Tegyük fel, hogy egy férfi rendszeresen összerondítja felesége csillogó konyháját: sáros cipőben járkál, széjjelhagyja az edényeket, és nem rakja el az ételt. Mindezt ő a férfiasság egyik ártatlan jegyeként kezeli, felesége viszont a krónikus érzéketlenség jelét látja benne. Válaszreakcióként tehát állandóan kritizálja férje hanyagságát, és szünet nélkül zsémbel a szétdobált holmik miatt. A férj erre természetesen az asszonyt hálátlansággal vádolja, és szidalmazza, amiért elfelejti, ő milyen keményen dolgozik.
A pitiáner sértegetések, bírálgatások és ellenreakciók bizony elszívhatják az életet a házasságból. Mi tudunk azonban valami jobbat! Ismerjük a Példabeszédeket: "Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba ... A bolond bosszúsága azonnal kitudódik, az okos pedig leplezi szégyenét" ( 29,11; 12,16). Hogyan szabadulhat meg azonban egy házaspár a közöny és a szőrszálhasogatás rabságából?

A feszültségcsökkentés két módja


Első: figyeljünk arra, amit házastársunk mond! Férjek, ha feleségetek azt mondja, hogy az általatok behordott sár és az el nem pakolt edények teljesen kiborítják, akkor valóban kiborítják - még akkor is, ha ti úgy gondoljátok, hogy nem kellene kiborulnia. Amikor a másikra figyelünk, eltekintünk attól a jogunktól, hogy először a mi álláspontunkat adjuk elő, a mi igényeinket biztosítsuk, és elsődleges fontosságot tulajdonítsunk annak, hogy ismertethessük, mi hogyan látjuk a helyzetet. A bátor hallgatás szemhunyorítás nélkül vizsgálja a házasságot, hogy olyannak lássa, amilyen, és ne olyannak, amilyennek szeretné. A könyörületes hallgatás azért hallja meg a problémákat, hogy segítsen, és nem pedig azért, hogy kritizáljon. (Még a földön is Jézus volt a legfőbb hallgató azáltal, hogy önzetlenül a háttérben maradva kizárólag másokra koncentrált, hogy meghallja őket. Jézus isteni mivoltánál fogva ugyan képes volt az emberek gondolataiban olvasni (Mt 9,4; 12,25; Lk 6,8; 7,39-40; 9,47; Jn 2,25), ám nem mindig élt ezzel az isteni képességével (ld. Mt 24,36).)
Második: ne feledkezzünk meg a kegyelemről! A keresztyén házasság több annál, hogy két ember megpróbál kialakítani egy tisztességes életet egy erkölcsi útmutató alapján. Egy harmadik személy is tagja a szövetségnek. Ha imádkozunk - még akkor is, ha nem -, az Atya a szívünkbe árasztja az Ő szeretetét, hogy a kihűlőfélben lévő vonzalmat és a feledésbe merülő hűségesküt újra élettel töltse meg. Jézus megmutatja nekünk, hogyan kell szeretni. Elénk adta az agapé modelljét, mert akkor is szeretett bennünket, mikor gyengék, visszataszítóak, ráadásul vele szemben gyűlölködők voltunk. Kérve kér minket, hogy ugyanilyen szeretettel viseltessünk házastársunk iránt, amikor az gyámoltalanná, unalmassá és még rosszindulatúvá is válik. Az agapé rengeteg bűnt elfedez, és annak ellenére szereti a másikat, hogy az nem szeretetre méltó.
Isten szeretete megfeddi azokat a férfiakat, akik úgy gondolják, hogy feleségük nem eléggé jó nekik. Azokat az asszonyokat pedig megszégyeníti, akik úgy érzik, egy napig sem bírják már tovább férjük lehetetlen magatartását elviselni. Isten az Ő szeretett menyasszonyának nevez minket hűtlenségünk után is. Akkor az Isten szíve szerint való férfiak hogyan képesek gorombán viselkedni a feleségükkel, amikor azok akár igen sokkal, akár felettébb kevéssel teljesítenek az általuk kívánt mérce alatt?
A legegyszerűbb dolognak kellene lennie a feleség bűneit megbocsátani. Végül is mi szeretjük őt, békességet akarunk, tudjuk, hogy gyenge és nem rosszindulatú. Sajnos azonban sokszor azoknak bocsátunk meg a legnehezebben, akik hozzánk a legközelebb állnak. Az ő bűneik sokkal nagyobb fájdalmat okoznak nekünk, gyakran ismétlődnek, és a sok fogadkozás ellenére sem szűnnek meg. Nemegyszer előfordul, hogy az asszony tesz valamit, s ezzel olyan haragra gerjeszti a férjét, hogy az elhatározza: nem bocsát meg. Újra meg újra visszaidézi és felnagyítja a sérelmet, csak hogy órákra, napokra vagy akár hetekre is ébren tartsa a harag lángját. Végül eltűnődik: Hát tényleg olyan nagy az a bűn, hogy nem lehet megbocsátani? Nagyobb, mint az én bűnöm, amellyel Isten ellen vétkeztem? Bizony velünk senki nem tud olyan rosszul bánni, mint amilyen rosszul mi bántunk Istennel. Egyetlen feleség sem tud velünk olyan tiszteletlen lenni, mint amilyenek mi vagyunk Istennel szemben. Márpedig, ha Isten megbocsát nekünk, mi is kötelesek vagyunk megbocsátani feleségünknek, és keresni a megbékélés útját ahelyett, hogy sebeinket nyalogatnánk és keserűségünket ízlelgetnénk. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Éjszakában
  2018-04-09 18:14:48, hétfő
 
  Éjszakában
Svein Ellingsen után

Kell, aki őrt áll vak éjen át.
Kell, aki bízik ébren,
Aki a gyengék testvére lesz.
Urunk, a Te szent szándékod ez.
Adj erőt hallgatni rád!

Kell, aki vállalja más baját
Szelíden, mégis bátran.
Kell, aki másért is szót emel.
Urunk, országod jöjjön el!
Adj erőt hallgatni rád!

Urunk, Te őrködsz az éjen át.
Itt vagy a mély sötétben.
Felragyog Krisztusunk napja már.
S ha addig próbák száza vár,
Hű kezed védelmez, áld.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A kereszt éneke
  2018-04-09 18:08:25, hétfő
 
  "Szabadítsd meg magadat, és szállj le a keresztről!" (Mk 15,30)


Az első nagypéntek legnagyobb botránya fogalmazódik meg a fent idézett igében: vajon csakugyan Isten Fia az, aki tehetetlenül, utálattá torzultan vergődik a keresztfán? Ezt sem a becsületes polgárok, sem a durva katonák, sem a főpapok és írástudók, de még a tanítványok sem értik. Valamennyien úgy gondolják, hogy Jézus akkor bizonyulna valóban Isten Fiának, ha leszállna a keresztről.
Jézus azonban nem száll le, mert nem magát jött megszabadítani, hanem az ő népét fogja ezáltal annak bűneiből megváltani. A kereszt nem tragikum, nem vereség, hanem önként vállalt út. Megtehetné - saját magáért -, amit a kereszt körül zajongó sokaság kér tőle. De nem teszi meg - érted! Mert téged jött megszabadítani, s vérontás nélkül nincs bűnbocsánat! Hullik a vér, s a vérben isteni élete, az elátkozott földre. Ahová hullik, megtisztul a lator szíve, megoldódnak Magdaléna bilincsei, szabaddá válik a bűntől megkötözött ember.
Ma is ez a ledöntőbb kérdése a nagypénteknek: sikerül-e Isten Lelkének megértetnie veled a kereszt titkát, hogy Isten Fia érted gyötrődött a keresztfán? Megérted-e mindezt, s ahelyett, hogy Krisztust akard leszállítani a keresztről, inkább magad is felveszed az ő keresztjét? Mert a kereszten vagyunk valósággal szabadok, a Krisztus követői.

RABSÁG - SZABADSÁG - Egy hatalmas gőzmozdony láttán az oktalan állat csodálkozva így szólt: ,,Ha én olyan erős lennék, mint ez a mozdony, nem tűrném, hogy ilyen vasmadzagon járassanak egész életemben. Szabaddá tenném magam." ,,Barátom - válaszolta a mozdony -, én a síneken vagyok igazán szabad. Sínek nélkül magamat sem bírnám vonszolni, így meg másokat is viszek, és bizton célba érek."

* A kereszt éneke - 22. zsoltár

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Láttam egy vándort
  2018-04-09 14:40:16, hétfő
 
  Láttam egy vándort
Ógall vers után németből

Tegnap láttam egy vándort.
Megvendégeltem,
itallal kínáltam.
Megáldott a Szentháromság nevében
házam népével, mindenemmel együtt.
S a pacsirta elkezdett énekelni:
Sokszor, sokszor, sokszor
Krisztus jár köztünk egy vándor ruhájában.
Sokszor, sokszor, sokszor
Krisztus jár köztünk, egy vándor ruhájában.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Add át magad teljesen Krisztusnak!
  2018-04-09 14:36:52, hétfő
 
  Add át magad teljesen Krisztusnak!

Krisztus kijelöli helyedet és beosztásodat, ami lehet előkelő vagy alantas, lehet könnyű vagy szenvedéssel teli. Elégedj meg azzal, amilyen munkát és élethelyzetet Krisztus rád bíz, mert így is, úgy is azt rendelte el számodra.
Történjen velem minden a te akaratod szerint, Uram, állíts oda, ahova akarsz, hadd legyek egy edény ezüstből vagy aranyból, fából vagy kőből, hogy ezáltal a tisztesség edénye lehessek, mindegy milyen fémből vagy milyen formában, akár magas, akár alacsony, nemes vagy közönséges, én elégedett vagyok azzal. Ha nem lehetek fej, szem vagy orr, vagyis egy tekintélyes és nagyra becsült szerv, akkor hadd legyek kéz vagy láb, ami Uram szolgái közül a legszánalmasabb, legalacsonyabb és legkisebb.
Nem vagyok többé a magamé, hanem a tied. Állíts oda, ahova akarsz! Rendelj amellé, aki mellé akarsz! Hadd dolgozzak, hadd tűrjek akaratod szerint! Használj vagy állíts félre céljaid szerint! Emelj fel a te nevedért, vagy alázz meg a te nevedért! Tölts meg, üresíts meg! Legyen meg mindenem, vagy ne legyen semmim! Szabad elhatározásomból és teljes szívemből mindent jótetszésedre és kezedre bízok! Ámen.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Míg le nem száll az éj...
  2018-04-09 07:58:52, hétfő
 
  Míg le nem száll az éj...
Németből

Míg le nem száll az éj,
jó mindent számba venni.
Az idő elsiet,
és nincs kezünkben semmi.

Míg le nem száll az éj,
jó gondom mind letennem.
Te Istenem, soha
nem felejtesz el engem.

Míg le nem száll az éj,
hadd adjak hálát néked,
s míg időt adsz, Uram,
hadd zengjen még az ének!

Míg le nem száll az éj,
még egy kérésem lenne:
vedd vissza napomat
jóságos, hű kezedbe!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Örök vigasz
  2018-04-09 07:30:18, hétfő
 
  Örök vigasz
Fritz Schmidt-König után németből

Akár virág nyílik ösvényeden
Akár vihar próbálja utadat,
szíved vigasza mindig az legyen:
Isten szeretete veled marad!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szövetségszegés
  2018-04-09 07:24:55, hétfő
 
  Szövetségszegés

"... felbontotta az én szövetségemet." 1Mózes 17,14b

Az ember megtörheti a kegyelmi szövetséget, az Úr ezen versben megnevez egy okot azok közül, amelyekkel felbonthatják azt. Ez a jel elhagyása. A jel elhagyása pedig azt jelenti: "felbontotta az én szövetségemet". Az ilyen személyt ki kellett irtani. Gondoljunk csak Mózesre, amikor úton volt Egyiptomba, hogy Izraelt kivezesse. Útközben, az egyik szálláson odament az Úr Mózeshez, és meg akarta ölni amiatt, hogy a gyermekei nem voltak körülmetélve.
Manapság újra megkérdőjelezik a gyermekkeresztség érvényességét. Sokféleképpen foglalkoznak ezzel a textussal: "Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül" (Márk 16,16). A misszióban valóban ez a sorrend, akárcsak a szerecsen komornyik esetében: először a hit megvallása, aztán a keresztség. Az első által jut az ember a szövetségbe, a második által kapja meg a szövetség jelét és pecsétjét.
Csakhogy az egyházi életben más a helyzet, a hívek ugyanis gyermekeikkel együtt benne vannak Isten szövetségében. És Krisztus munkája által most a lányok is megkapják a szövetség jelét. Aki azonban szakított a szövetséggel, annak nincs alapja többé a gyermekkeresztségre. A szükségkeresztséget vagy a korai keresztséget nem ismerjük (bár az utóbbit régebben gyakorolták a magyar református egyházban is). Ma azonban ehelyett megvárjuk, míg az édesanya felépül, s együtt vesz részt az édesapával a keresztelésen, mivel a nevelés mindkettőjük dolga. Mindkettőjüknek igent kell mondaniuk a kereszteléskor. "Felbontotta az én szövetségemet" - nem árt e szavakat minél komolyabban venni, és nem halogatni fölöslegesen a keresztelést.

P. van Zonneveld
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5608
  • e Hét: 17319
  • e Hónap: 46631
  • e Év: 234433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.