Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Házi bodzaszörp
  2018-05-13 21:30:29, vasárnap
 
 







HÁZI BODZASZÖRP


Ha van otthon házi bodzaszörp, akkor biztosan nem fognak hiányozni a bolti üdítők. Itt most receptet is találsz!


A házi bodzaszörp nemcsak sokkal finomabb, mint a boltban kapható változatok, ráadásul garantáltan csak az van benne, aminek benne is kell lennie. És valljuk be, nincs is jobb, mint egy hűsítő, tartósítószer és mesterséges ízfokozó nélküli szörp némi jégkockával felturbózva.


Hozzávalók (kb. 3 liter szörphöz):

18-20 darab nagyobb bodzavirág
3 liter víz
1,5 - 2 kg kristálycukor
2 db citrom
5dkg citromsav
1 mokkás kanál nátrium benzoát
Házi bodzaszörp elkészítése:

Ahogy azt a neve is mutatja, a bodzaszörp legfontosabb hozzávalója maga a bodzavirág. Éppen ezért nem mindegy tehát, hogy milyen alapanyagból készül a bodzaszörp. Fontos, hogy lehetőség szerint olyan bodzavirágot szedjünk, amely nem közút mellett található, ezáltal nem szennyezett. Figyeljünk arra is, hogy egészséges, bogaraktól és mindenféle apró állatkáktól mentes virágokat szüreteljünk. Ezen múlik ugyanis a szörpünk sikere. A házi bodzaszörp akkor lesz ugyanis a legfinomabb, ha az alapját képező bodzavirágot nem kell megmosni, vagy csak éppen át kell öblíteni. Ha ugyanis bő, folyó vízben lemossuk a virágokat, akkor lemossuk az értékes virágport is, ami a házi bodzaszörp sava-borsa.


A bodzaszörp alapja a frissen szedett, szennyeződésmentes bodzavirág. Most van itt az ideje is.





A frissen szedett virágokat (szükség esetén átöblítés után) egy olló segítségével aprítsuk bele egy nagyobb méretű tálba. Fontos, hogy a virágokon a lehető legkevesebb zöld szár maradjon, az ugyanis kellemetlen ízt kölcsönöz az elkészült bodzaszörpnek. Ezután szeleteljük fel az alaposan megmosott citromot, majd a szeleteket dobjuk hozzá a bodzavirágokhoz.

Ezután nincs is más dolgunk, mind a cukorból és a vízből cukros szirupot főzni. Ha a cukor elolvadt a forró vízben, akkor hagyjuk még néhány percig a szirupot a tűzhelyen. Ezt követően várjuk meg, amíg a cukros szirup teljesen kihűl, majd öntsük rá a bodzavirágos-citromos alaphoz. A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd fedjük le az tálat vagy edényt, amelyben a bodzaszörp készül, és tegyük félre hűvös helyre, például a kamrába v. pincébe.







Ezután a bodzaszörpünk kb. 2-4 napon belül készül el. Fontos, hogy minden nap keverjük át a készülő szörpöt. Ha 4 napot adunk a szörpnek, akkor egy erőteljesen bodzás ízű italt kapunk eredményül. Ezután apró lyukú szűrőn szűrjük át a szörpöt, majd töltsük azt steril üvegekbe. Így bontatlanul hónapokig is eláll, míg felbontás után hűtőszekrényben tárolva akár 4 hétig is mennyei üdítőitalt készíthetünk belőle. Hígítva fogyasztandó!

Most van a bodza virágzás ideje, így a házi bodzaszörp készítés ideje is, most időszerű tehát a bodzaszörp készítés. Mi 15 liter vízből így 25 üveggel készítettünk, /kb ~ 20 liter szörp/, a citrom mellett plussz 5 dkg citromsav és 1 mokkáskanál nátriumbenzoát tartósítószer/fenti adag kiegészítve.










 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 850
  • e Hét: 7194
  • e Hónap: 33817
  • e Év: 171189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.