Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Tóta W.: Ne szülj robotot, te szűz
  2018-05-29 22:21:36, kedd
 
 
2018. május. 21. 13:45 Itthon

Tóta W.: Ne szülj robotot, te szűz

Tóta W. Árpád


Semmi sem igazolja, hogy baj lenne, ha kevesebben leszünk.

Kereszténydemokráciát és demográfiát építünk a következő ötéves tervben. Az elsőt hagyjuk, az nem nekünk szól, hanem az Európai Néppártnak: tessék, tata, átneveztem neked az uradalmamat, így már legyen jó. A magyartenyésztés viszont belpiacos politikai termék, azzal lesz dolgunk.

Figyelemre méltók a reakciók, ellenzék és sajtó részéről is. Van ebben látszólag támadási felület, el lehet mondani, hogy bátorság kell itt a szüléshez. Felsorolhatók a gyerekek, anyák s apák életét nehezítő, a kormányon számonkérhető mulasztások és hibák. Az alanyi jogon - a születendő gyerekeknek - járó oktatás, a kétségbeejtő egészségügy s a többi. Ráadásul Orbán kellemetlen dilemmát teremtett eddigi kormányzásával. A szegényeket sem perspektíva, sem szociális háló nem bátorítja gyerekvállalásra, és ezeken változtatni csak markáns baloldali fordulat tudna. Olyan szimbolikus intézkedések megfordítása, mint amilyen az adókedvezmény családi pótlék helyett, vagy a továbbtanulási lehetőségek szűkítése. A jól tartott közép- és felső osztály semmiképp sem lesz elég a népességfogyás megállítására.

Mégis, máris győzött. A válaszok mind nagy bólintással kezdődnek: bizony, szörnyen fogyatkozunk, és ez tragédia. A miniszterelnök már megint biztos kézzel tapintott rá a sorskérdésre, ilyen távlatos, messzire látó stratéga ő.

Pedig semmi sem igazolja az alaptézist, sem azt, hogy az orránál tovább látna. Hogy baj lenne, ha kevesebben leszünk.

Nincs olyan mutatója egy társadalom sikerének, boldogságának és jövőképességének, ami összefüggne a népsűrűséggel. Márpedig itt arról beszélünk, hogy a népsűrűséget kellene növelni, mivel Magyarország területe várhatóan ugyanakkora marad.

Bangladesben 1100 ember osztozik egy négyzetkilométeren, ez tízszerese a magyar mutatónak. Jóval megelőz minket India és Ruanda, Írország viszont a mi emberkoncentrációnk felét sem éri el, az Egyesült Államoké az egyharmada sincs.

Nem a tízszer több tonna emberhús termel több GDP-t és kultúrát, hanem a barázdáltabb agyú népek. Egy ír vagy amerikai szoftvermérnök egy óra kódolással hoz létre annyi értéket, hogy abból tetőtől talpig felöltözhet, és nem feltétlenül bangladesi ruhákba.

Ja persze, munkaerőhiány van; továbbá ha mi nem szüljük tele a hazát, akkor jönnek a migránsok.

A munkaerő elsősorban azért hiányzik, mert migráns lett belőle, például Írországban. Viszont ettől nem omlik össze az ipar. Nyugi, kerül munkaerő, és félelmetesebb lesz, mint a szírek. A szemünk előtt zajlik a vas és acél migrációja. A szupermarketek mesés fizetéseket ígérnek a pénztárosoknak - és közben csendben szerelik fel az automata kasszákat. A következő évtizedek demográfiai kihívása nem az lesz, hogy születik-e elég ember, hanem hogy honnan lesz fizetésük azoknak, akik megszületnek, ha a földesúr lecseréli a jobbágyait androidokra. Lesz még itt sírva hazaszaladás Marx bácsihoz meg a ludditákhoz.

Tudnak-e majd olyasmit adni a világnak, ami többet ér, mint egy átlagos robot bruttó összterméke? Nosza, ezt számoljuk ki: mibe kerül felnevelni egy átlagmagyart, és hogyan aránylanak a képességei egy hasonló árú automatáéhoz? Megéri-e magyart tenyészteni?

Nem valószínű, hogy Orbán Viktor el tudná érni, hogy sokan legyünk. Az utolsó ilyen sikert Ratkó Anna jegyzi, mégpedig a nem kívánt gyermekek megszülesztésével - az abortusz tilalmával. Nagyhatalom attól se lettünk, de többen igen. Ám az ötvenes évek technikai színvonalán - és nem mellesleg egyenlősítő, kommunista rendszerben - még nem vált el ennyire lélekszám és termelőerő (valamint harcérték) egymástól. A Ratkó-gyerekek közül sokan lettek értelmiségiek, később vállalkozók, önfenntartó polgárok. Tömeges szülesztést rendezni ma, anélkül hogy minőségi, sőt világszínvonalú képzést tudnánk adni a legszegényebb cigány gyereknek is, nemzeti öngyilkosság lenne. A ma kikényszerített gyerekeket holnap el kell tartani, vagy éhen halnak. Nem erősek leszünk velük, hanem rosszabbul járunk, mint a muszlim tömegekkel. A saját belső migránsainkat termeljük ki, és nem lesznek semmivel se kulturáltabbak, illemtudóbbak és békésebbek, mint az arabok. Ugyanaz a kirekesztés, reménytelenség és élethalálharc termeli ki belőlük a terroristát és a bűnözőt.

Egy haszna persze lenne annak, ha többen lennénk. A genetika dobókockája véletlenszerűen, de kiszámítható arányban sorsolja ki a zseniket. Tizenötmillió magyar között nyilván több istenáldotta zenei, képzőművészeti, üzleti tehetség, csillagászpalánta és hackervirtuóz születik, mint hatmillió között. De mire megyünk vele, ha tízből kilenc ilyen ajándék végül az árokparton lóbálja a damilos fűkaszát, mert nem volt esélye másra?

Most sem kevesen vagyunk, hanem buták. És ha négy év múlva még kevesebben leszünk, akkor se a lélekszám lesz a bajunk. Hanem az, hogy mennyire pazarló társadalmat építettünk, ahol lehetőség, segítség, esély nélkül hullanak a gyerekeink a semmibe.

Ja igen, a tehetség sajnos általában szabad lélek. Rosszul tűri a bezártságot, a kényszert, a dogmákat és a tekintélyt. Veszélyes, öntörvényű, deviáns, és akkor szül, amikor ő jónak látja. Nem elég megijeszteni, meg kell győzni. Nehezen kormányozható fajta. Az emberiség krémje, amit nem tudnak gépek helyettesíteni. Ők fognak megmaradni. S ha kevesen, hát elég belőlünk annyi.


http://hvg.hu/itthon/201820_ne_szulj_robotot_te_szuz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két közgazdász körül megy az egész Európát fenyegető balhé O
  2018-05-29 22:06:59, kedd
 
 
Kasnyik Márton

2018. május 28. 16:35• Világ

Két közgazdász körül megy az egész Európát fenyegető balhé Olaszországban

Balra Paola Savona, jobbra Carlo Cottarelli. Fotó: AFP / Europress

Az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella vasárnap nem hagyta jóvá az új olasz kormányt, pontosabban annak pénzügyminiszter-jelöltjét, a 81 éves Paolo Savonát, rövidre zárva a két, választáson nyertes populista formáció által jelölt ismeretlen ügyvéd, Guiseppe Conte kormányalakítási kísérletét. Hétfőn pedig az elnök kormányalakítási megbízást adott a Mr. Olló néven is ismert technokrata közgazdásznak, Carlo Cottarellinek. Aki egyébként Magyarországot is nagyon jól ismeri.

Olaszországban az elnök nem csak a miniszterelnököt jelöli, hanem utóbbi javaslatára egyenként a kormány tagjait is. Mattarella - akit az előző, mérsékelt baloldali kormány jelölt államfőnek - arra hivatkozva utasította el Savona miniszterségét, hogy a 82 éves közgazdász a leginkább arról ismert, hogy a németeket hibáztatja Olaszország bajaiért, és lépéseket tenne az eurózónából való kilépés irányába. A kampányban viszont egyáltalán nem volt téma az euró, érvelt Mattarella, miután a választások előtt az Öt Csillag és az Északi Liga is mérsékelte korábbi euróellenes megnyilatkozásait. Az elnök szerint ezért az új kormány nem kapott legitimációt arra, hogy az olasz gazdaság egészét veszélyeztesse az eurózónából való kilépés lebegtetésével. A kormányalakításra készülő pártok viszont nem voltak hajlandóak kompromisszumra a pénzügyminiszter személyében, ezért bukott az egész kormányalakítási terv.

A közösen többséget szerzett, de egyébként erősen különböző populista pártok dühösen reagáltak az államfő lépésére. Az Öt Csillag mozgalom kezdeményezte Mattarella alkotmányos elmozdítását pozíciójából. A párt elnöke, Luigi di Maio azt mondta, “mi értelme szavazni, ha úgyis a hitelminősítők és a pénzpiacok döntik el, hogy ki legyen a miniszterelnök?" Az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini viszont - amellett, hogy elmondta, Olaszország nem gyarmat - inkább az előre hozott választásokra célzott nyilatkozatával, ami abból a szempontból érthető, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ő pártja volt a legnagyobb nyertese az utóbbi hetek eseményeinek. Egy kisebb, szélsőjobboldali párt, az Olasz Testvériség vezetője, Giorgia Meloni egyenesen árulásról beszélt, szerinte Mattarella külföldi érdekek (ebben az esetben a pénzpiacok) nyomására torpedózta meg a kormányalakítást.

Az mindenesetre erősen kétségesnek tűnik, hogy a két populista párt egy szakértői kormányt támogasson, a 2011 és 2013 tavasza között kormányzó Mario Monti mintájára - hiszen éppen a szakértők elleni lázadás köti össze őket. Ezért a legvalószínűbb forgatókönyv egy őszi választás lehet. Ebben az esetben nem valószínű, hogy a probléma megoldódna, hiszen a populista pártok népszerűsége csak növekedett az utóbbi hetekben, és most azzal is kampányolhatnak majd, hogy igazságtalanul fosztották meg őket a kormányalakítástól.

De ki ez a két közgazdász, Paolo Savona és Carlo Cottarelli, aki körül a balhé van, és mit képviselnek?

Savonát az olasz egyetemi körökben régi vágású keynesiánus közgazdászként tartják számon. Jelölése a leginkább azért számított botránynak, mert a közelmúltban megjelent visszaemlékezéseiben egy “B-terv" megvalósítását szorgalmazta, amivel Olaszország felkészülne az eurózónából való kilépésre, “hogy ez a legkevesebb károkat okozza, amikor majd eljön az idő", mivel a másik lehetőség az, hogy “ott fogunk kikötni, mint Görögország". Arról is írt ebben a könyvében, hogy az euró egy “német ketrec", amit valójában azért hozott létre Németország, hogy saját uralmát biztosítsa Európa felett. Itt belement egy olyan, Berlinben biztosan nagyon sértőnek tartott gondolatmenetbe is, ami szerint a németek valójában ugyanazt szeretnék, mint a nácizmus idején, csak most már hadsereg nélkül valósítják meg.

Az idős professzor, aki egy huszonöt évvel ezelőtti, rövid életű szakértői kormányban már volt gazdasági miniszter, vasárnap délután nyilatkoztatot tett közzé, amiben bizonygatja, hogy ő valójában egyáltalán nem Európa-ellenes. Ebben azonban éppen az eurózónával kapcsolatos véleményéből nem vett vissza.

Az tény, hogy ha Németországot és Olaszországot vetjük össze az euró bevezetése óta (ez fokozatosan történt 1996 és 2002 között), akkor a németekkel jót tett a közös pénz, az olaszokkal pedig nem. Igaz, ez az első években nem volt ilyen egyértelmű, csak a 2008-as gazdasági válságtól vált el a két ország útja, Olaszország már egy évtizednél is hosszabb ideje stagnál. Reálértéken az olasz gazdaság valahol ott jár egy főre jutó GDP-ben, mint 1999-ben.


Hogy ez miért van így, mennyi szerepe van benne a monetáris unió túl korai megteremtésének vagy a perifériaországok gyenge reformteljesítményének, arról hatalmas közgazdasági vita van.

Ami viszont biztosnak tűnik, az az, hogy ha az olaszok kilépnének az eurózónából, akkor az olasz megtakarítások egy pillanat alatt 30-40 százalékkal kevesebbet érnének, a bankrendszer pedig gyorsan felfordulna, nagy eséllyel magával rántva szinte az összes európai bankot. Ez nem csak az olasz, hanem az európai gazdaságban is hatalmas felfordulást okozna. Ráadásul a piacok előre gondolkodnak, tehát ha egy ország látványosan elkezd készülni az eurózónából való kilépésre, akkor hamarabb elfordulnak onnan a befektetők, és ebből könnyen önbeteljesítő folyamat lehet.

Ha pedig az olasz állam csődöt mond, akkor nem csak a külföldi befektetők fognak rosszul járni, hanem az olasz megtakarítók is, akik az államadósság nagy részét birtokolják. (Az olaszok ráadásul bizonyos szempontból a legnagyobb nyertesei is az eurózónának. Például, ahogy Ottmar Issing, az Európai Központi Bank korábbi német főközgazdásza nyilatkozta a Weltnek, “Julius Caesar óta nem örülhettek az olaszok ilyen alacsony kamatoknak, mint most", ezért aztán minden évben milliárd eurókat spórolnak a 2,4 ezermilliárd eurós államadósságuk törlesztésekor.)

Az újonnan felkért miniszterelnökjelölt, Cottarelli viszont már a fegyelmezett költségvetési politika és az intézményes technokrácia megtestesítője. Savonához hasonlóan ő is dolgozott az olasz jegybankban és a nagy olasz olajvállalatban, az Eni-ben, a kilencvenes évektől kezdve azonban már a Nemzetközi Valutaalapban futott be karriert.

Az IMF-ben egyébként a Bokros-csomag idejétől kezdve a magyarországi misszió vezetője volt, még könyvet is szerkesztett a magyar reformokról. Kulcsszerepe volt az akkori, éveken át nagyon nehezen tárgyalt IMF-megállapodás megkötésében is. Később az itt szerzett tapasztalataira is alapozva lett az IMF fő költségvetési szakértője, ebben a pozícióban az olaszokkal is tárgyalt a valutaalap oldaláról. Ezért a neve garancia a külföldi befektetők szemében is, hogy Olaszország nem fogja megszegni a szigorú pénzügyi szabályokat, így továbbra is venni fogja államkötvényeit az Európai Központi Bank.

Cottarelli arra vállalkozott, hogy a jövő tavaszi választásokig ügyvezető kormányt irányítson, fő feladata a 2019-es költségvetés elfogadása lenne. Cottarelli nyilatkozataiból úgy tűnik, a legnagyobb problémának az olasz államadósságot tartja, és ugyan pozitívan beszélt az Öt Csillag és az Északi Liga szabályozási reformterveiről, egyértelművé tette, hogy felelőtlennek tartja az adócsökkentésekkel párosított kiadásnövelést (amiket a populista koalíció gyanús trükk segítségével vinne át). Emiatt - és persze a populista pártok felháborodott reakciója után - nincs túl sok esélye arra, hogy bizalmat szerezzen a parlamentben.

https://g7.24.hu/vilag/20180528/ket-kozgazdasz-korul-megy-az-egesz-europat-fenyeg eto-balhe-olaszorszagban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ellenzék a kétharmad összeizzadása után sem állt meg a le
  2018-05-29 22:04:00, kedd
 
  Az ellenzék a kétharmad összeizzadása után sem állt meg a lejtőn

Herczeg Márk
politika
május 28., hétfő 9:37


Április 8-án a Fidesz - a rengeteg korrupciós ügye ellenére - zsinórban harmadszor is kétharmados parlamenti többséget szerzett, és bár a saját választási törvényük és a pártfinanszírozás nekik kedvezett, ha az ellenzék jobban koordinál, legalább a kétharmad megakadályozható lett volna. Persze nem így történt, az MSZP-P, a DK, az LMP és a Jobbik könnyen nyerhető egyéni választókerületeket engedett át, ami a Fidesz-KDNP alkotmányozó többségét eredményezte.

Mostanra 50 nap eltelt a választás óta, úgyhogy érdemes megnézni, mit tudtak magukkal kezdeni az ellenzéki pártok. A rövid válasz: nem, a választások utáni, kormányellenes tömegtüntetésekből semmi sem lett, az ellenzék képviselői még a Parlament bojkottjának a lehetőségét is érdemi mérlegelés nélkül vetették el. És ez még semmi ahhoz képest, ami azóta történt.
A legatyásodott Jobbikon két szélsőjobboldali marakodik

A választás után Vona Gábor, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke lemondott, és közölte, kivonul a politikai életből. A Parlamentbe a helyére Rig Lajos ült be.
Sneider Tamás, az Országgyûlés megválasztott jobbikos alelnöke az új parlament alakuló ülésén 2014. május 6-án.Fotó: Beliczay László/MTI

A Jobbik élére Vona helyett azt a Sneider Tamást választották meg, aki az 1990-es években még skinheadként ismertek Egerben, és akinek a fiait most azzal vádolja az ügyészség, hogy 2015-ben a Betyársereg tagjaiként hónapokat töltöttek egy kis faluban, hogy elüldözzenek onnan egy cigány családot.

Az elnökválasztáson alulmaradt, nem igazán néppártiasodott Torockai László - akit most még az ellenzéki politikusokat kirekesztő köztévé is szívesen fogad - bejelentette, hogy platformot alapít a párton belül. Ehhez a Jobbik parlamenti frakciójából csak Dúró Dóra csatlakozott, a párt elnöksége pedig fegyelmi eljárást indított az ásotthalmi polgármester ellen.
Toroczkai László (b3) 2018. május 22-én a Jobbik XI. kerületi irodája előtt sajtótájékoztatót tart arról, hogy ,,Mi magunk" néven a párton belüli platform létrehozását indítványozza. Mögötte Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, Szél Csaba, Nagytőke polgármestere és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere (b-j).Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A pártnak közben az ÁSZ 663 milliós bírságát is ki kellene fizetnie, de nincs miből.
Az MSZP titkos alkukkal rombol tovább

A választás után az MSZP teljes elnöksége lemondott. Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán kiszállt a politikából, Harangozó Tamás kapta meg a helyét.

Bár a szocialista Burány Sándor átült, hogy az MSZP mellett a Párbeszédnek is legyen önálló frakciója, ami több pénzzel és lehetőséggel jár, az MSZP-P listájáról bekerült Liberálisok országgyűlési képviselője, Bősz Anett bejelentette: kilép a Párbeszéd-frakcióból, mert az MSZP nem teljesíti a 60 milliós vállalását.
Bangóné Borbély Ildikó, Molnár Gyula és Karácsony Gergely az MSZP programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én.Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Így derült ki, hogy Molnár Gyula és Karácsony Gergely is aláírta a Liberálisok és az MSZP-Párbeszéd közti szerződést, amiben arról állapodtak meg Fodor Gáborral, hogy a pártja nem indul el hivatalosan az MSZP-P választási szövetséggel együtt, mert akkor 15 százalékra emelkedett volna a bejutási küszöbük, de az MSZP és a Párbeszéd majd a költségvetési támogatásából fizet a Liberálisoknak. Molnár ellen a háttéralku miatt fegyelmi eljárás indult.
Molnár Zsolt érkezik az MSZP választmányi ülésére a Kispesti Munkásotthon Mûvelődési Házba 2018. április 21-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Hatvanpusztára lerendelt szocialista Puch Lászlóhoz köthető Népszavának az Orbán Viktor által nagyra tartott Hiller István MSZP-s választmányi elnök megerősítette, hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelme után megint az a Molnár Zsolt lett az MSZP budapesti elnöke, akire Botka László utalt, amikor az ellenzékben lévő fideszes ügynökökről beszélve lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. Az eddigi budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes az országos elnökségért indul el Tóth Bertalannal szemben.
A frakcióra sem elég Párbeszédet egy független kénytelen megmenteni

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt hasonlóan járt el, mint Bajnai Gordon 2014-ben: fel sem vette a mandátumát. A helyére Kocsis-Cake Olivio ül be.
Mellár Tamás közgazdász beszédet mond az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráción a pécsi Széchenyi téren 2014. október 28-án.Fotó: Sóki Tamás/MTI

A Molnár-Karácsony-Fodor-paktum után még az MSZP-s Buránnyal sem volt meg a Párbeszédnek a kellő létszám egy saját frakcióhoz, végül a volt fideszes Századvég-alapító, a függetlenként bejutó Mellár Tamás ült be a frakcióba, de úgy, hogy rá nem vonatkozik a frakciófegyelem.
Dulakodás és büntetések a fogyatkozó LMP-ben

A választás éjszakáján Hadházy Ákos társelnök lemondott (az utódja Keresztes László Lóránt), majd azt mondta, Sallai Róbert Benedek, az LMP országos elnökségének titkára és Schiffer András volt elnök a választás előtt perrel fenyegette a visszalépést fontolgató képviselőjelölteket. Schifferék ezt hazugságnak nevezték.
Sallai R. Benedek LMP-s képviselő felszólal a Stop Soros törvénycsomag általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 20-án.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hadházy később közölte, hogy sem a frakcióban, sem a pártban, sem a Parlamentben nem fog tisztséget betölteni.

Sallai Róbert Benedek egy etikai bizottsági meghallgatáson fizikailag rárontott Hadházyra, és az esetről kiszivárgott egy hangfelvétel is, ami miatt nyomozást indított a párt. Hadházy feljelentést tett, Sallai Róbert Benedeket első fokon kizárták a pártból.
Fotó: Botos Tamás/444

Schiffer András a választás után újra a médiát járva szidta az ellenzéket és a saját pártját, végül pedig ki is lépett a pártból, arra hivatkozva, hogy a fideszes Németh Szilárdot Csepelen legyőző Szabó Szabolcs - miután az ő pártja, az Együtt nem jutott be - beült az LMP frakciójába, márpedig Schiffernek ez volt az utolsó csepp a pohárban, mivel szerinte a baloldali Szolidaritás egykori tagja neoliberális.

Ungár Péter LMP-s elnökségi tag, Schmidt Mária fia és üzlettársa vételi ajánlatot tett Simicska Lajosnak a Magyar Nemzetre, a Heti Válaszra és a Lánchíd Rádióra, de nem tudtak megegyezni az árban. Ungár végül az Azonnalit vette meg.
Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője Szijjártó Péter kinevezés előtti meghallgatásán a bizottság ülésén az Országházban május 14-én.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Hadházy ellen azért indult etikai vizsgálat az LMP fegyelmi bizottságában, mert a választások előtt úgy egyeztetett az MSZP-vel, hogy arról a párttársait nem tájékoztatta, és az a döntés született, hogy 2 évig semmilyen tisztségért nem indulhat a pártban, ő pedig fellebbezett, hogy 4 évre súlyosbítsák a büntetését.

Döntöttek Kassai Dániel ügyében is, aki a választások előtt elsőként visszalépett egy másik ellenzéki párt javára (és így egyébként az MSZP-s Kunhalmi Ágnes le is tudta győzni a Fideszt): Kassait 5 évre eltiltották attól, hogy a párt színeiben bármilyen (országgyűlési, önkormányzati vagy EP-) választáson elinduljon.
A DK alelnökei inkább Brüsszelben maradnak

Miután a Demokratikus Koalíció 5,62 százalékot szerzett a választáson, a pártlista alapján a párt két alelnöke, Niedermüller Péter és Molnár Csaba is bekerülhetett volna a Parlamentbe, de mindketten EP-képviselők, és közölték is, hogy inkább maradnak Brüsszelben.
A párt elnöke még mindig Gyurcsány FerencFotó: Botos Tamás/444
Kérdés, hogy a maradék megmarad-e

Mivel a Momentum nem jutott be a Parlamentbe, a párt 5 fős elnöksége lemondott, a júniusi tisztújításig egy 3 fős igazgatóság vezeti a pártot.
Az Együtt 1 százalékot sem ért el, így a teljes elnöksége lemondott, a 150 milliós kampánytámogatást pedig adományokból fizették ki.
A Parlamentből kieső Liberálisok MSZP-s listáról bejutó képviselője, Bősz Anett függetlenként fog ,,politizálni" a Fidesz-KDNP kétharmados Országgyűlésében.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is viccpárt.

Van azért egy apró jó hír is: egyelőre úgy tűnik, felismerték, hogy a választási rendszer és a magyar politikai viszonyok egy erős ellenzéki jelöltnek kedveznek, így Józsefvárosban, ahol a parlamenti választáson senki sem lépett vissza, most eleve egy ellenzéki jelölt mögé sorakoztak fel a pártok.

https://444.hu/2018/05/28/az-ellenzek-a-ketharmad-osszeizzadasa-utan-sem-allt-meg -a-lejton
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokkal jobban keresnek a csehek és a szlovákok, a magyarok
  2018-05-29 22:01:19, kedd
 
  Wiedemann Tamás
2018. május 29. 13:51• Élet, Pénz

Sokkal jobban keresnek a csehek és a szlovákok, a magyarok lemaradtak

Fotó: AFP

Hiába lőttek ki a munkaerőhiány miatt a magyar bérek, az itthoni keresetek még régiós összevetésben is alacsonynak számítanak. Különösen, hogy a foglalkoztatottság a térség több országában is hasonlóan alakul.

A Bloomberg például egy mai cikkében arról írt, hogy a cseh munkások lassan megnyerik a csatát az alacsony bérek ellen. Ez pedig jórészt annak köszönhető, hogy náluk a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya az Európai Unióban: a ráta a legfrissebb adatok szerint 2,2 százalék. Márpedig az alacsony munkanélküliség és a magas foglalkoztatottság természetes velejárója a gyorsabb ütemű béremelkedés. Ráadásul Csehországban közmunkaprogram sincs, azaz szemben Magyarországgal teljesen piaci alapon foglalkoztatnak szinte mindenkit.

Egyébként a munkanélküliség itthon is kifejezetten alacsony a KSH ma közölt adatai szerint 3,8 százalék. Ennek itthon is jótékony hatása van a bérek alakulására: Magyarországon tavaly 12,9 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek egyaránt. A növekvő munkaerőhiány miatt ugyan idén is további növekvés várható, ám ennek ütem nem lesz elég arra, hogy utolérjük a V4-ek bármelyikét.

Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis Magyarország igencsak lemaradt a bérek tekintetében. A fenti grafikonból is látszik, hogy a csehek orrhosszal ugyan, de megnyerték a négy visegrádi ország bérversenyét. Mi viszont úgy is az utolsó helyen végeztünk, hogy 2004-ben még nálunk lehetett a legjobban keresni.

Ezek az adatok ráadásul a munkáltatók által fizetett összegeket mutatják, azaz, ha azt nézzük mennyi pénz marad az alkalmazottaknál még nagyobb a lemaradásunk. Az Eurostat adatai szerint ugyanis a hazai bérekre 49 százalékos adó-és járulékteher rakódik, miközben Csehországban csak 39,9, Szlovákiában 38,8, Lengyelországban pedig 33,7 százalék az elvonás mértéke.

A cseh bérek egyébként csak a tavalyi utolsó negyedévben nyolc százalékkal nőttek, ami még inflációval korrigálva is 5,3 százalékos emelkedésnek felel meg. Ezzel megközelítették a portugál és görög fizetéseket. A jelenlegi előrejelzések szerint Csehországban a következő három-négy esztendőben is folytatódik a trend: 3-5 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek minden évben.

https://g7.24.hu/penz/20180529/sokkal-jobban-keresnek-a-csehek-es-a-szlovakok-a-m agyarok-lemaradtak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Súlyos mélyponton a forint
  2018-05-29 21:44:10, kedd
 
  Súlyos mélyponton a forint

Horváth Bence
gazdaság
ma 20:11


Este fél nyolckor az eurót 320,57 forinton, a dollárt 278,23 forinton, a svájci frankot 280,30 forinton, a japán jent pedig 2,5610 forinton jegyezték.

Az előző napi záráshoz képest az euró 0,59 százalékkal, a dollár 1,49 százalékkal, a frank 1,53 százalékkal, a jen pedig 2,14 százalékkal erősödött a forinttal szemben.
Napi leggyengébb szintjén a forint euróhoz viszonyított árfolyama közel kétéves mélyponton járt, amikor egy euróért már 320,59 forintot kellett adni.

Az euró 1,1524 dolláron forgott este, napi szinten 0,87 százalékkal gyengült. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1511, a legmagasabb pedig 1,1639 dollár volt.

A Portfólió elemzése szerint elsősorban az olasz belpolitikai fejlemények, illetve az olasz kötvények zuhanása hatott a forintra, nem véletlen, hogy gyengültek a régiós valuták is.

https://444.hu/2018/05/29/sulyos-melyponton-a-forint
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi köze van a pórnépnek ahhoz, hogy államtitkárból, miniszte
  2018-05-29 21:33:40, kedd
 
  Mi köze van a pórnépnek ahhoz, hogy államtitkárból, miniszterből, talp- és tányérnyalóból sosem elég?


Molnár Bálint | Május 28, Hétfő | 8:00

Szeretem én a hétfőt, változatlanul nagyon szeretem. Éljenek ezek a csodálatos hétfő reggelek, amikor új hét kezdődik, új remények jönnek bele az arcunkba. Ja, nem. A reményeket hagyjuk inkább, mert vagy a kezünk ér bele a bilibe, vagy a hátsónk a hideg falhoz, és egyik se túl jó érzés, ugye. Mondjuk a szó szoros értelmében ez most nem fenyeget, ugyanis ha minden igaz, kánikula lesz ezen a héten. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy jó reggelt kívánok mindenkinek!

Zalán futásának Viktor király szánalmas, szájnyalogatós iszkolásának tegnapi, féknyúzozással nyakon öntött kiadásáról ugyan elég részletesen megemlékeztünk esti posztunkban ahhoz, hogy most ne csépeljem erről a szavakat. De. Néhány gondolat erejéig muszáj mégis. Ebben a sokadik, megdöbbentően primitív, gyáva és visszataszító produkcióban legalább annyira hírérték Havasi Bertalanka indokolatlanul nagyarca, mint a lakájmédia össznépi tapsikolása, miszerint a főnök úr felmosta a padlót az Index riporterével. Igen, ők ennyit értenek ebből az egészből. Hogy egy kétharmados miniszterelnök mekkora menő arc, mert csak azokkal áll szóba, akikkel akar (kétharmaddal a háromharmadot fogja képviselni, nyehehe), és egyszerűen megfutamodik érdemi, előre le nem zsírozott kérdések elől. Van abban valami undorító, amikor az ország örökzöld miniszterelnöke úgy féknyúzgyárazza a Fidesszel és őfényességével kritikus sajtót, hogy közben a kilóra felvásárolt szolgamédiája futószalagon veszíti el a helyreigazítási és egyéb pereket, mert hazudtak, mert mocskolódtak, mert lejárattak, mert minden deontológiai szabályt és alapvetést szájabrúgtak azért, hogy Viktor király alternatív valóságában legyen legelnivaló az alattvalóknak. És a betanított szalagmunkás tapsikol, hogy a vele ellentétben valódi újságírói munkát végző valódi újságírót már megint megalázta Európa erős embere. Ilyenkor úgy elmegy az ember kedve az élettől.

Nekem mondjuk speciel attól is, hogy a Tagesspiegel vasárnapi cikke szerint Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) állítólag két feltételt szabott az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy a Fidesz maradhasson az Európai Néppártban. Egyfelől biztosítsa, hogy a CEU Magyarországon működhessen, másfelől a Stop Soros törvénycsomag elfogadásához várja meg és vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait. Na, hát ha ettől nem rosált be miViktorunk, akkor semmitől nem fog. Nem tudom, ezek az uniós figurák tényleg ennyire kretének, vagy sajnálatos módon ki kell mondanunk, hogy nem Orbánnak érdeke a néppárti tagság, hanem a Néppártnak érdeke, hogy a Fidesz tagja maradjon ennek az egyre kiábrándítóbb pártcsaládnak. Szerintem ha kezüket és lábukat törték volna sem találhattak volna két kiválóbb feltételt, amivel kapcsolatban a kétharmados elmebaj tovább tudná tolni a sorosozás rozsdás biciklijét és azt az ócska retorikát, hogy ugye mi megmondtuk, hogy Soros zsebében van az egész brüsszeli bagázs. Mennyivel logikusabb, indokoltabb lenne például a felcsúti csühösben megtestesülő nagyipari korrupcióval, esetleg a pofán vert magyar médiával, vagy az igazságszolgáltatás leigázásával kapcsolatban szövögetni ezeket a vicces ultimátumszerűségeket (igaz, hogy én sehol nem látom az ultimátum jellegét ennek a megszólalásnak), de nem. A pávatánc pedig kiválóan működik: évek óta nagy csinnadrattával Brüsszelbe indul, mert harc van, aztán hazajön és mivel a hülyemagyar soha nem tudja meg, valójában mi is történt, azzal bódítja az agyakat, hogy majdnem legyőztük a hétfejű sárkányt, de azért még van tennivaló, tovább harcolunk és úgyis győzni fogunk. Öklöt ráz, bomlaszt, Brüsszelt megállít, vinnyog, óbégat, keresztbe tesz mindenhol, mert semmi következménye. A Néppárt meg még mindig ott tart, hogy ilyen röhejes, komolyanvehetetlen feltételeket támaszt. Ennek soha nem lesz vége. Szerintem a hölgyek-urak semmit nem értenek a helyzet tragikumából. Mentségükre szolgáljon, hogy azok sem értik, akiknek közvetlenül a feje fölött történik mindez. Hát ez van.

Közben ITT egy fasza cikk arról, hogy Putyin ölebe és láncos kutyája, valamint az általa felvásárolt mocsármédia milyen szépen alkalmazza az orosz dezinformációs hadviselés szólamait arról, hogy Európa beteg, hanyatlik, haldoklik, elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, hogy Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Nem vagyok biztos abban sem, hogy Európában ennek a veszélyeit látják egyáltalán, és ha igen, meddig óhajtják ölbe tett kézzel szemlélni.

De legalább van itt egy újabb ok a büszkeségre. A szocialista luxuskormányzással szemben álló plebejusok csürhéje felért a csúcsra, és újabb rekordot döntöttek ők a szekértolók számát illetően. Még a büdös életben nem volt ennyi államtitkára Orbánnak, mint amennyivel ennek az újabb négyéves ciklusnak nekivág. 2010-ben 42, 2014-ben 53, idén pedig már 60 államtitkárt neveztek ki az Orbán-kormány hivatalba lépése után. Hála legyen, a miniszterek is egyre többen vannak: 2010-ben még 9 miniszter dolgozott a kormányban, most már ők is 13-an vannak. (Blikk) A legsokatmondóbb rész: a lap kereste a kormányzatot, hogy megtudja, mi az oka annak, hogy minden ciklusban egyre több államtitkárral kezdi meg a munkáját a kormány, de nem kaptak választ. Szerintem tényleg be kéne fejezeni ezt a hülye kérdezősködést. Mi a franc köze van a pórnépnek ahhoz, hogy államtitkárból, miniszterből, talp- és tányérnyalóból sosem elég?

De hogy megnyugtassam a kedélyeket és jókedvvel nézzünk elébe az új hétnek - az istenkirály közelgő születésnapjának és a közelgő 32 fokos kánikulának - még iderakom, hogy a parlamenti és nem parlamenti pártok is költségvetési támogatásban részesülnek, hogy értékes munkát végezhessenek a választók érdekében. A kormánypártok képviselőcsoportja összesen mintegy 670 millió, a Jobbik 300 millió, a szocialisták csaknem 180 millió, az LMP 127 millió, a DK 120 millió, a Párbeszéd pedig 53 millió forintból gazdálkodhat ebben az évben - írja a friss Magyar Közlönyre hivatkozva a Népszava. A mandátumot nem szerzett, de egy százalékot elérő pártok is támogatásban részesülnek: a Momentum több, mint 25 millió, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 14 millió forintot kap. A pártalapítványok támogatását nem részletezem, az fontos, hogy lesz miből hatni, alkotni és gyarapítani. Vagy valami hasonló.

Éljenek soká az adót fizető polgárok, akik mindezt lehetővé teszik, majd négy év múlva újra elmondhatják a véleményüket, addig lehetőleg nem beleugatni semmibe. Muzsika, kávé, és induljon a hét! Mi itt leszünk, gyertek!

https://kolozsvaros.com/rovidek/mi-koze-van-a-pornepnek-ahhoz-hogy-allamtitkarbol -miniszterbol-talp-es-tanyernyalobol-sosem-eleg/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egészségügyi reform? Meghibbantatok?
  2018-05-29 21:31:37, kedd
 
  Egészségügyi reform? Meghibbantatok?

Swan Edgar | Május 28, Hétfő | 13:57

Jól van drágáim, csak éppen rossz irányból nézitek. Nem az a cél, hogy a betegeknek, vagy az egészségügyben dolgozóknak jó legyen. Segítek. A cél az, hogy növelni lehessen a kiszolgáltatottságot (betegét, orvosét, szakdolgozóét, adminisztratív munkatársét egyaránt), szabadon lehessen gazdálkodni a forrásokkal (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a NER huszárok lemondanak egy olyan jelentős piacról, mint amit az egészségügy jelent) és bőven buzgó forrás legyen a pénzcsap körül tolongóknak. Ugyanis ingyen csak az egyszerűagyú polgár támogat egy idióta, korrupt rendszert, a többit szépen ki kell fizetni.

Az csak szerencsétlen véletlen, hogy a megélhetési vezetőkön és az elvtársi beszállítókon kívül betegek és az őket gyógyítani szándékozók is vannak a rendszerben. Szóval nyugi, minden marad a régiben.

Nem az önálló egészségügyi minisztérium a lényeg - a feje tetejéről a talpára kell állítani a magyar egészségügyi rendszert.

Jelenleg egy állami szerv felülről lefelé elosztja a gyógyítás forrásait a területek, az ellátók között. A szűkös források túllépését az un. teljesítmény volumenkorlát teszi lehetetlenné. S mindez centralizáltan, totális állami irányítással történik.
A szűkös kínálatot lényegesen meghaladó kereslet következményeként a betegek “versenyt futnak" az egészségük helyreállításáért, a gyógyulásért: ismerőst keresnek, hálapénzt adnak, sajtóhoz fordulnak, sorban állnak... Minden eszközt latba vetnek - teljességgel érthető módon -,hogy meggyógyuljanak. Ezzel szemben az ellátó rendszer sok-szektorúvá tételével (egyetlen állami tulajdonú finanszírozó, biztosító részvételével,a szektor-semleges finanszírozás bevezetésével, ahol egyenrangú fél lehetne az állami tulajdonú, az önkormányzati-, az egyházi fenntartású-, az alapítványi- és a magán egészségügyi intézmény, egészséges verseny alakulhatna ki a betegért, a beteg gyógykezeléséért. Ez a rendszer már alkalmas lehet a megnövelt források hatékony felhasználására, az ellátó rendszer szükségleteknek megfelelő - politikai felülírás nélküli - átrendeződésére. Egyáltalán nem mindegy, hogy a betegek kényszerülnek egymással versenyezni a gyógyulásukért, vagy a gyógyítók versenyeznek a beteg egészségének helyreállításáért.

dr. Balaton Péter,Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége

MTI-OS

https://kolozsvaros.com/rovidek/egeszsegugyi-reform-meghibbantatok/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 988
  • e Hét: 4752
  • e Hónap: 8497
  • e Év: 161993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.