Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Film A nevem Dávid /Teljes film / 2004
  2018-06-19 22:56:47, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-06-19 22:32:35, kedd
 
 



Link






Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-06-19 22:18:16, kedd
 
  SZÁZNEGYVEN ÉVRE IS KITOLHATÓ AZ EMBERÉLET HOSSZA

AZ IZRAELI BAR ILAN EGYETEM TUDÓSAI SZERINT 140 ÉVRE IS KITOLHATÓ AZ EMBERÉLET HOSSZA, HA SIKERÜL LASSÍTANI AZ ÖREGEDÉS FOLYAMATÁT.
Az eddig bizonyítottan legmagasabb korú ember egy 122 év 164 napot élt francia nő (Jeanne Louise Calment) volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg. Tavaly egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de az izraeli tudósok szerint az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható.

Hajim Kohen professzor a Bar Ilan Egyetemen lévő laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett tanulmányában azt írta, hogy száznegyven évet is élhetnek az emberek.

"Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben" - nyilatkozta Kohen. A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta, ám közben az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor.

Ez szerinte annak a számlájára írható, hogy noha a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival. Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és megállapította, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok idősödését is. Azzal érvelt, hogy ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet.

"Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható, a cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljen az ember" - tette hozzá.






A test öregszik

Az emberi test- az összes többi élőlényhez hasonlóan - általánosan és folyamatosan öregszik. A gerontológusok (az öregedéssel foglalkozó biológusok és orvosok) már régóta keresik ennek a jelenségnek az okát.





A NŐ HÉT ÉLETSZAKASZA Hans Baldung festőművész (1484-1545), Dürer
egykori tanítványa így látta a női test változását az évek múlásával. Baldung
híres volt szépérzékéről.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-19 22:03:28, kedd
 
  A KUTYÁK IS FÉLTÉKENYEK?

AZ EMBEREK TÖBBSÉGE ISMERI AZ ÉRZÉST, AMIKOR EGY KAPCSOLATBAN (AKÁR ROMANTIKUS, AKÁR SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT) HIRTELEN MEGJELENIK EGY HARMADIK.
A féltékenység az embernél nagyon korán, már fél éves korban megjelenik, azonban azt nem tudjuk pontosan, hogy ez az érzelem csak az emberekre jellemző vagy az állatvilágban is elterjedt. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai ezt a kérdést vizsgálták spanyol vendégkutatók segítségével.

A gazdik sokszor beszélnek arról, hogy kutyájuk milyen féltékeny, ha másik kutyával vagy egy emberrel foglalkoznak kis kedvencük helyett. Ez vajon tényleg igaz, vagy ebben az esetben is mindössze emberi viselkedést és érzelmeket tulajdonítunk háziállatainknak?

Korábban két viselkedésteszt irányult a kutyáknál megjelenő féltékeny viselkedés vizsgálatára, azonban az eredmények nem voltak meggyőzőek. "Féltékeny viselkedés akkor jelenik meg, ha egy, az egyed számára fontos kapcsolat léte veszélybe kerül egy harmadik fél miatt. Éppen ezért a korábbi tesztekkel ellentétben mi igazi kutyát használtunk, mint rivális, hiszen a kutya-gazda kapcsolat ekkor kerülhet igazán veszélybe."_magyarázta új megközelítésüket Abdai Judit, a kutatás vezetője, akit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Új Nemzeti Kiválóság Programja is támogatott.

A Scientific Reportsban közölt tanulmányban négy lehetséges rivális szerepelt, két kutya (az alany számára ismerős és ismeretlen kutya), valamint két tárgy (az alany számára ismerős és ismeretlen tárgy). A gazdáknak mindegyik riválissal úgy kellett foglalkoznia, mintha az egy kutya lenne, miközben az alanyt teljesen figyelmen kívül hagyta.

"A kutyák hasonló viselkedést mutattak, mint az egy év körüli gyerekek, amikor édesanyjuk egy másik gyerekkel foglalkozott. Többször próbálták a gazda és rivális közti interakciót megszakítani, valamint igyekeztek felhívni magukra gazdájuk figyelmét, de csak akkor, amikor a gazda egy másik kutyával foglalkozott."- tette hozzá Abdai.

A kutatók a kialakított kísérleti helyzetnek köszönhetően, valamint a gazdáktól gyűjtött adatok alapján számos egyéb magyarázatot is ki tudtak zárni, ami magyarázná a kutyák viselkedését. "A teszt alapján a kutyák viselkedését nem magyarázza a területvédelem, hiszen számukra idegen helyen teszteltük őket, illetve az egy háztartásban élő kutyák közötti dominancia rangsornak sem volt hatása"- mondta Cristina Baño Terencio, a tanulmány egyik szerzője. A kutyák féltékeny viselkedésével kapcsolatos információ hasznos lehet azok számára, akik több kutyát tartanak, illetve fontos, hogy egy új gyermek érkezése a családba szintén előidézhet féltékenységet.

"A kutatás fontos eredmény a féltékenységgel kapcsolatos kutatások számára, azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kutyáknál és embereknél megjelenő féltékeny viselkedés azonos érzelmi háttérre vezethető-e vissza."- foglalta össze Miklósi Ádám, a tanszék vezetője és a tanulmány egyik szerzője. -"A kutatás alapját képezheti további vizsgálatoknak, amik segíthetik a féltékenységből eredő viselkedési problémák kezelését."







 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-19 21:50:07, kedd
 
  MIÉRT FÖLDRENGÉSÁLLÓ A PISAI FERDE TORONY?

Olasz és brit mérnökök arra a következtetésre jutottak, hogy annak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony földrengésállósága, amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt. A világhírű műemlék nem sokkal építése kezdete után, 1173-tól kezdett el dőlni a laza talajréteg és a rosszul lefektetett alapok miatt, dőlésszöge elérte az ...az 5,5 fokot. Ennek ellenére az 58 méter magas torony legalább négy pusztító földrengést élt túl épségben 1280 óta.





A 200 évig épített torony


A pisai ferde torony, vagy egyszerűen pisai torony Olaszországban, Toszkánában fekszik, ahol évről évre turisták tömkelege keresi fel azt. A katedrális és a keresztelőkápolna után a Dóm-tér harmadik legrégebbi épülete, építése 200 éven át, összesen három szakaszban zajlott. A fehér márványból készült építmény kialakításának kezdete 1173-ra tehető, bár sok éven át Guglielmo és Bonanno Pisaónak tulajdonították a tervezést, ma már úgy tartják, hogy Diotisalvi, egy másik pisai építész kezdte meg azt.
Későbbi ásatások után kiderült, hogy a torony alapjául szolgáló terület etruszk szentély volt, 1820-ban pedig ott találták meg Bonanno Pisano szarkofágját is.



1178-ra épült meg a 3. emelet is, ekkor a torony dőlni kezdett, majd száz év szünet következett, hiszen a pisaiak harcban álltak Genovával, Luccával és Firenzével is, bár 1198-ban néhány órát elhelyeztek a félkészen álló tornyon, az építkezés csak 1272-ben indult el újra, akkor további négy emeletet építettek. Mindezt a torony kiegyensúlyozásának érdekében, a dőlést figyelembe véve, 12 évvel később azonban ismét leállították az építkezést, mikor a pisaiak vereséget szenvedtek Genovával szemben.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-19 21:42:44, kedd
 
  MIÉRT FONTOSAK A KÉPEK A MESEKÖNYVEKBEN?
Szem-mozgáskövetés segítségével vizsgálta az illusztrációk és a meseértés kapcsolatát az ELTE kutatója, Takács Zsófia Katalin. Akinek kísérletéből, amit Adriana G. Bus (VU University Amsterdam) közreműködésével végzett kiderült, hogy az illusztrációk nem pusztán díszítő szerepet töltenek be mesekönyv-olvasás közben. Az olyan képek, amelyek szorosan kapcsolódnak a mesekönyv szövegéhez, jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez. Takács Zsófia Katalin, az ELTE ...



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2018-06-19 21:31:43, kedd
 
  49 ÉVES, DE 35-NEK LÁTSZIK A KÍGYÓMÉREGTŐL

DÁN TUDÓSOK VIZSGÁLJÁK A MAGÁT 25 ÉVE FOLYAMATOSAN KÍGYÓMÉREGGEL OLTÓ ROCKZENÉSZT.
Az USA-ban használták a kígyóméregben található tulajdonságokat, hogy megpróbálják leküzdeni a ráksejtek növekedését. A francia tudósok potenciális fájdalomcsillapítót találtak a fekete mamba mérgében. A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges "antitestkönyvtárat"a közel 30 éve hetente kígyóméreggel (zöld fa vipera) beoltó Steve Ludwin kaliforniai tulajdonképpen exrockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

"Míg más emberek az és idejüket az edzőteremben súlyokat emelgetve töltik, én otthon vagyok és a kígyóméreg beadásával az immunrendszeremet trenírozom" - mondta Ludwin a vele interjút készítő Business Insider lapnak. A sztár azt mondja, hogy a rendszeres injekciók lelassítják a testében az öregedési folyamatot és általában óriási lendületet érez hat-nyolc óra múlva, miután beadta magának a mérget."Számomra olyan ez, mintha kávét innék."
MÁR 5 ÉVES KORA ÓTA KAPCSOLATBAN VAN A KÍGYÓKKAL.
1987-ben Londonba költözött, ahol olyan munkát végezett, melynek során kicsomagolják a tarantulákat, kobrákat és csörgőkígyókat egy olyan vállalkozás számára, amely állatokat szállított állatkertek számára. Itt minden kígyóhoz hozzáférhetett és otthon beadhatta magának a mérget, amit a főnöke nem ellenzett. Amikor a bandája felbomlott, Ludwin sokkal gyakrabban kezdte beadni magának a mérget és az elmúlt két évben mindennap vagy kétnapota csinálja ugyanezt. 13 éve nem volt influenzás, de 8 éve egyszer majdnem egy halálos kombóval küldte magát a túlvilágra, de csak 3 napot töltött az intenzív osztályon.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amelynek révén hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni - ismertette a ScienceNordic internetes oldalon publikált tudományos munkát pénteken a TheLocal.dk dán hírportál. "Steve segítségével egyedülálló, testre szabott könyvtárat állítottunk fel, amely potenciálisan tartalmaz kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket, amivel meg lehet gyógyítani kígyómarástól szenvedő pácienseket" -mondta Lohse.
A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból. Lohse és kollégái a YouTube közösségi oldalról szereztek tudomást arról, hogy Ludwin rendszeresen beoltja magát kígyóméreggel, hogy erősítse immunrendszerét és megőrizze fiatalságát. A punkzenész eleinte csak csekély mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, később azonban már egyre erősebb mérgeket és egyre nagyobb dózisokat használt. Az idők során 35-féle kígyóméregre növelte repertoárját.

A KÍGYÓMÉREG IMMUNERŐSÍTŐ ÉS FIATALÍTÓ HATÁSÁRA UGYAN NINCS TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉK,
ám Ludwin meglehetősen veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatók számára. Miután felvették vele a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle. Ám a mintákban nem volt elegendő antitestet termelő B-sejt, és a siker érdekében Ludwin csontvelőjéből kellett mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, és így már sikerült elegendő B-sejtet, DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyertek tőle.

A Ludwin-könyvtár elkészítése ezt követően két évig tartott. A kutatást vezető Lohse ugyanakkor hangsúlyozta, sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem senkinek sem tanácsolja, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel valóságos csoda, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását. A méreg ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatja, hatása halált is okozhat. Hozzátette: a zenész jóval az előtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és őt sem biztatták arra, hogy folytassa ezt a tevékenységet.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-06-19 09:03:24, kedd
 
  ELLENTÉTBEN A KULTÚRÁNKBA IVÓDOTT FELTÉTELEZÉSSEL, MISZERINT A FÉRFIAK ERŐSEBBEK A NŐKNÉL, VALÓJÁBAN AZ EMBERI FAJ FÉRFI TAGJAI ALAPVETŐEN RENDELKEZNEK BIZONYOS BIOLÓGIAI GYENGESÉGEKKEL, AMELYEKKEL A NŐK NEM.


Ezek sebezhetőbbé teszik őket a nőknél az élet veszélyeivel szemben. Például nagyobb kockázatot jelentenek a férfiakra nézve a környezetünkben lévő szennyezőanyagok (például rovarirtók, lágyító adalékok), melyek agyukra és hormonháztartásukra lehetnek káros hatással. Mindezt számos tanulmány igazolja.

Ám, az anyatermészet felismeri és kompenzálja a férfiak törékenységét és gondoskodik arról, hogy több szülessen belőlük: 100 leány újszülöttre 106 fiú újszülött jut az emberiség története óta. Mellesleg, ebben az emberi faj nem egyedülálló, a hímnemű kismalacok nagyobb születési hányada kompenzálja azt, hogy gyakrabban halnak meg a születést megelőzően, mint a nőstények. Az utóbbi évtizedekben azonban az Egyesült Államoktól Japánig, Kanadától Észak-Európáig, mindenhol, ahol a kutatók vizsgálódtak, a fiú újszülöttek számának csökkenését mutatták ki. Az Egyesült Államok 1970 és 1990 között készült nyilvántartása szerint 1000 újszülöttből átlagosan 1,7-tel kevesebb volt a fiúk száma, mint a korábbi évszázadokban, míg Japánban ugyan ebben az időszakban a csökkenés 3,7 fő volt. A TudományPláza megvizsgálta a magyarországi adatokat is: a Magyar statisztikai évkönyv 2011 című kiadvány adatai szerint, amely az élveszületések számát vizsgálja az elmúlt években (1949 és 2011 között) bár csökkent Magyarországon a különbség a fiú- és lányszületések tekintetében, az élve született férfiak száma mindig is meghaladta a nőkét (2011-ben ez az arány 52-48 százalék volt a férfiak javára). A csecsemők világrahozatalának megfogyatkozása egyértelműen észlelhető az adatok vizsgálatakor, ez a visszaesés azonban közel egyenlő arányú. A magyar férfiak úgy tűnik, kevésbé veszélyeztetettek, mint külföldi társaik.

Ezen felül, a koraszüléseket tekintve is kétharmados a fiúk aránya. Az egészségügy fejlődése ellenére a fiúk az 1970-es években 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg az első születésnapjuk előtt, mint a lányok, míg az 1750-es években ugyanez a szám csak 10 százalék volt. (Akkor bizonyára fontosabb volt védeni a fiú utódot és az örököst.) A születendő kisfiúknak azonban más kihívásokkal is meg kell küzdeniük, hiszen magasabb a neurológiai zavarokra való hajlamuk is. Az autizmus is nagyságrendekkel gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, közel ötször gyakoribb az előfordulása a fiúk körében (a U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatásai alapján). Ráadásul asztmás megbetegedésektől is gyakrabban szenvednek. (A légszennyezés és az autizmus között erős összefüggést mutattak ki egyes tudósok.)

MIÉRT KELL ENNYI FIZIKAI TERHELÉSSEL SZEMBENÉZNIÜK A FIÚKNAK ?
A válaszért egészen a fejlődés korai szakaszáig kell visszatekinteni, amikor a kisfiúk még az anyaméhben vannak: a fiúk fejlődése, genetikai felépítésük, hormonjaik működése sokkal komplikáltabb, mint a lányoké. A néhány sejtből csecsemővé történő átalakulás kilenc hónapja a komoly sebezhetőség ideje. Sok krónikus betegség már az anyaméhben kialakul.

Az emberi faj esetében a nőnem az alapvető modell: az anyaméhben az emberi fejlődés a nőnem jellegzetességeivel indul (ezért is van a férfiaknak mellbimbójuk). A bonyolult anyaméhbeli férfivé alakulás során a magzat sok speciális kockázatnak van kitéve. Amikor a terhesség nyolcadik hetében kifejlődnek az Y génből az első tesztoszteron hormonok, az addig uniszex agy átalakul férfi aggyá, kiiktatva ezzel bizonyos sejteket a kommunikációs központban, és új sejteket létrehozva a szexuális és az agresszióért felelős központokban. Az egyszerű női nemi szerv egy sokkal bonyolultabb férfi nemi szervvé alakul át, melynek során új szövetek alakulnak ki. Ezután hatalmas számban fejlődnek új sejtek a férfivé alakuláshoz, az új sejtek létrejötte pedig nagyobb hibalehetőséget jelent, nem beszélve a környezetszennyező anyagoknak való kitettségről.

Mindezen kihívásokat tetézve a férfiak XY kromoszóma kombinációja önmagában is sérülékeny. A nők XX kromoszómái némi védelmet jelentenek, hiszen olyan rendellenesség esetén, ahol az egyik X kromoszómának genetikai hibája van, egy másik páratlan X kromoszóma pótolhatja azt, létrehozva így egy egészséges XX kromoszóma párost. De a férfiak esetében, ahol csak egy X kromoszóma van, az egészséges gén hiányában a férfi kénytelen beérni azzal, ami van. Az X kromoszóma, ami sosem zsugorodik össze, eleve nagyobb, és ,,több információt hordoz, mint az Y kromoszóma" - állítja Hertz-Piciotto, a Kaliforniai Egyetem autizmus kutatója. Ezáltal az agy számára kulcsfontosságú fehérjék elvesztése is előfordulhat a fiúknál, ami okozhatja a körükben nagyobb számban előforduló autizmust is.

A nők erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, ami az ösztrogénnek köszönhető. Az ösztrogénnek emellett az agy védelmében is fontos szerepe van. Herbert Needleman szerint a férfiak alacsonyabb ösztrogén szintje érzékenyebbé teszi őket a fejet ért sérülésekre, agyuk törékenyebb, érzékenyebb szinte az összes agyai sérülésre. A tesztoszteron magas szintje az anyaméhben, a terhesség kritikus szakaszában, felelős az úgynevezett ,,extrém férfi agy" kialakulásáért, mely alacsony empátia készséget, de magas rendszerező képességet biztosít, állítja Simon Baron-Cohen britt szakértő. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek kutatásai szerint szokatlanul alacsony ösztrogén és magas tesztoszteron szinttel rendelkeznek az autista fiúk.

MI OKOZHATJA A HORMONEGYENSÚLY ELBORULÁSÁT A FÉRFIAKNÁL?
Melyik a gyengébb nem?A kutatóknak több elképzelése is van. A New York környékén, a Columbia Egyetem Center for Children's Environmental Health nevű intézetének közelében élő családok évekig rendszeresen használtak egy olyan rovarirtó sprayt, ami O-O-Dietil-difoszfátot tartalmazott, 2001-ben azonban betiltották használatát. A kutatók megfigyelései szerint a születés előtti veszélyeztetettség a kémiai anyagokkal szemben a fiúk esetében jobban növeli az IQ szint csökkenését, mint a lányoknál. A fiúk hormonjainak megzavarodása lehet ennek a nagyobb érzékenységnek az oka. A betiltott, rovarirtókban használt anyag zavart okoz az endokrin mirigyben, és elfojtja a sajátos nemi hormonokat. A várandós nők a ftalát vegyületekre is érzékenyek, amely gyermekjátékokban és tisztálkodó szerekben is megtalálható. Ez az anyag a babát agresszívabbá, figyelemzavarossá teheti, kiváltképp a fiúkat. De, emellett nőiesítheti a férfi nemi szervet.

A fiúk a biszfenol A-ra is érzékenyebbek a lányoknál, ezt az anyagot műanyaggyártásra használják, de ételek és üdítők csomagolásának is összetevője. A fiúk, a lányokkal ellentétben, magasabb BPA szintnek vannak kitéve születés előtt és koragyermekkorukban is, ezáltal fokozódik a hiperaktivitás, az agresszivitás kialakulásának veszélye a Kaliforniai Egyetem kutatása szerint. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kémiai anyagok hatása felelős a legtöbb magzati korban bekövetkezett károsodásért és mivel a fiúk eleve érzékenyebbek ezekre a hatásokra, náluk gyakrabban jelentkeznek majd az ebből adódó problémák.

Összegezve, tudományosan bizonyított, hogy a férfiak sok olyan gyengeséggel rendelkeznek, amelyekkel a nők nem vagy csak kevésbé. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a fiúk születésének csökkenő száma és születés előtti magasabb veszélyeztetettségük oda vezet majd, hogy lassan eltűnnek a Földről, de el kell fogadni, hogy a környezetszennyező anyagokkal szemben sérülékenyebbek a nőknél. Mivel a környezetszennyezés egyre nagyobb, megoldást kell találni arra, hogy megvédjük a férfiakat ezektől a károsító hatásoktól.

GUBÁNYI GRÉTA írása!








Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot kívánok mindenkinek!
  2018-06-19 08:02:06, kedd
 
  A tüdejével állandóan betegeskedő írót 1936. június 18-án érte a halál a Moszkva melletti Gorki szanatóriumában, máig nem tudni, természetes okokból-e. Vélhetőleg nem alaptalan a feltételezés, hogy a Sztálin túlkapásait immár elutasító író halálában szerepet játszhatott a rettegett titkosrendőrség, az NKVD.







Élete
Embert próbáló körülmények között nevelkedett, apja műbútorasztalos volt, korán meghalt, nagyapja nevelte fel. 1884-ben nem vették fel a Kazányi Egyetemre, ezután gyalog járta be Oroszországot, még a cári rendőrség is felfigyelt rá. Gorkij 1892-ben megírta első művét, a Makar Csudra című elbeszélést. 1898-ban Karcolatok és elbeszélések címmel megjelent két kötetes alkotása, mellyel nagy feltűnést keltett. 1900 körül a Znanyije című folyóirat vezetője lett.

1905-ben részt vett a forradalomban, minek nyomán bebörtönözték, de gyorsan kiszabadult. 1905-1917 között a bolsevik párt tagja volt, s személyesen ismerte Lenint is. Néhány, a cári rendszert bíráló írása miatt 1906-ban emigrált, előbb az Amerikai Egyesült Államokba, majd Capri szigetére utazott. Pár év múlva, 1913-ban azonban hazatérése után a Zvezda és a Pravda munkatársa lett, majd 1915-ben saját folyóiratot alapított, a Letopiszt. 1917-ben, az októberi fordulat alatt a Novaja Zsiznyben publikált. Szembefordult a bolsevik párttal, és korábbi barátjával, Leninnel. Lenint szemtől szemben bírálta, kifejtette, hogy sok tekintetben nem ért egyet módszereivel.

Tüdőbajban halt meg, de máig sokan vitatják, hogy természetes módon-e. Tegnap volt a halálának évfordulója.




Figyeljetek reám: az élet szép! Élni, élni, ezt akarja a rög, a fűszál, a féreg, az állat, az ember! Élni napsugáron, boldogan. Ez a föld a mienk, ne engedjétek, hogy egyetlen élőtől elvegye valaki! Az ember a legértékesebb a földön, lelkében végtelen jóság, szépség csírái szunnyadnak. Szeressétek, becsüljétek az embert, a nagyot, a kicsit, az erőset, a gyengét! A sorssal szemben egyformák vagyunk! Az élet rövid, az igazság örök.
Makszim Gorkij



Link

Ne higgy a lányoknak, minél távolabb tartsd magad tőlük. (...) Ha megcsókolod, rögtön meghal szívedben az akarat. Magához köt valami láthatatlan szállal, elszakítani nem lehet, és odaadod neki szíved-lelked. Így van ez! Őrizkedj a lányoktól! Mindig hazudnak! Az egész világon téged szeretlek a legjobban, azt mondja, de szúrd meg akár csak egy tűvel is, széttépi a szívedet.
Makszim Gorkij
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 274
  • e Hét: 4931
  • e Hónap: 8273
  • e Év: 60981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.