Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2018-06-20 23:57:32, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Meggy, málna, cseresznye, ribizli: a szuperegészséges nyári
  2018-06-20 23:55:21, szerda
 
  Meggy, málna, cseresznye, ribizli: a szuperegészséges nyári pirosak - receptekkel!

Cseresznye, málna, meggy, ribizli - itt a piros gyümölcsök szezonja. Kert híján a piacon beszerezheted mindegyiket. Most ajánlunk egy-egy receptet is hozzájuk.

A legjobb, ha nyersen vagy a levüket kifacsarva fogyasztod őket, mert a bennük lévő tápanyagok így szívódnak fel leginkább. De ha nemcsak az egészségét tartod szem előtt, hanem szívesen hódolsz a gasztronómiai élvezeteknek is, akkor készíthetsz süteményt, tortát, lekvárt, szörpöt mind a négyből.
Cseresznye

Tápanyagai: kálium, kalcium, nátrium, foszfor, A-, B- és C-vitamin
Felhasználása: A cseresznyéből készíthetünk befőttet, keverhetjük levesbe, fagylaltba is, de lekvárnak - mivel pektintartalma alacsony - nem igazán alkalmas. Sütemények töltelékeként is finom, ám erősebben ízesítsük, mint ha meggyet használnánk! Desszerteken és sülteken frissen és fagyasztva egyaránt mutatós dekoráció lehet. Pálinkát is főznek belőle.





Ízesítői: fahéj, szegfűbors, ánizs, citromfű, menta, kakukkfű, bazsalikom.
Tárolása: Könnyen megromlik. Hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig tartható el. A nagy szemű fajtákból érdemes lefagyasztani egy-egy adagnyit.

Málna

Tápanyagai: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas
Fajtái: glen prosen, glen moy, chilliwack, leo, julia, vadmálna
Felhasználása: Lé, szörp, befőtt, lekvár és dzsem is készíthető belőle. Gazdagíthatunk vele gyümölcsleveseket, de süteményekhez adva is finom. Fagylaltot, édes krémeket is ízesíthetünk vele. Áttörve és leszűrve különleges koktélokhoz keverhetjük. Remek pálinkát, illatos likőrt is főznek belőle. A mélyhűtést jól tűri, így egész évben fogyasztható.





Ízesítői: fahéj, szegfűszeg, ánizs.
Tárolása: Hűtőszekrényben, lefedetlenül legfeljebb 3 napig áll el.

Meggy

Tápanyagai: A-, C-vitamin, kálium, szelén, antioxidánsok
Felhasználása: Érett gyümölcsöt vásároljunk, a meggy ugyanis nem utánérő. Minél hamarabb használjuk fel, mert könnyen megromlik. Rostos vagy szűrt italt, levest és befőttet készíthetünk belőle, a savanykás meggyszószt pedig főtt húsokkal kínálhatjuk. Sütemények töltelékeként is ízletes.





Ízesítői: kardamom, szerecsendió, reszelt citrom- és narancshéj, citromfű, fahéj
Tárolása: A hűtőszekrényben 3-7 napig tárolható. A mélyhűtőben egész évben eltartható, de aszalva is finom.

Piros ribizli

Tápanyagai: B1-, B2-, C-, E-vitamin, ásványi anyagok
Felhasználása: Zselét, mártást és szörpöt készíthetünk belőle, de gyümölcslevest, -salátát, süteményeket, krémeket, pudingokat és fagylaltokat is gazdagíthatunk vele. Cukorba hempergetve mutatós dekoráció. Fanyar lekvárját vagy dzsemjét vadételekhez kínálhatjuk. Más gyümölcsökkel összefőzve kiváló természetes sűrítője a lekvárnak. Pálinka is készül belőle.





Ízesítői: fahéj, mentalevél, gyümölcspálinka, szegfűszeg
Tárolása: A hűtőszekrény zöldségesrekeszében egy hétig tárolható. A mélyhűtőben egész évben eltartható.

MME Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mirza zöldbabfőzeléke
  2018-06-20 23:43:36, szerda
 
  Mirza zöldbabfőzeléke

Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldbab
fél paprika
fél paradicsom
fél hagyma
kb. 6 gerezd fokhagyma

egész bors
őrölt bors
ételízesítő

2 dl tejföl
4-5 evőkanál liszt
2+3 evőkanál olaj
2-3 teáskanál pirospaprika
víz
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, majd 4-5 szálat összefogva ujjnyi vastagra vágjuk. 2 evőkanál olajat melegítünk egy lábasban, beleteszünk 3 félbevágott fokhagymát, és gyorsan, óvatosan átforgatjuk (fél perc alatt), hogy kijöjjön az illata. (Pirítani tilos, mert keserű lesz!) Rátesszük a paradicsomot, a paprikát és a nagyobb szeletekre vágott hagymát, majd jól átforgatjuk őket 1-2 perc alatt. Ezután rátesszük a zöldbabot, és annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és külön, egy kis lábasban elkészítjük a rántást: 3 evőkanál olajat összekeverünk 4-5 evőkanál liszttel (ha esetleg túl sűrű, még egy kis olajat adhatunk hozzá), és addig kevergetjük, amíg felhabosodik. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverünk 3 gerezd áttört fokhagymát. Visszatesszük az edényt a tűzre, és fél perc alatt gyorsan átforgatjuk. Ismét lehúzzuk a kislábast a tűzről, és rátesszük a 2-3 teáskanál pirospaprikát. Megint visszatesszük a tűzre, és ráöntünk annyi vizet, amitől sűrű, de csomómentes rántást kapunk. Hozzákeverjük a tejfölt, és simára keverjük., majd hozzáadjuk az egészet a zöldségekhez. Megszórjuk ételízesítővel, borssal, és ha az egész átmelegedett, az apróra vágott petrezselyemmel.





Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Kávés granita
  2018-06-20 23:40:02, szerda
 
  Kávés granita

Hozzávalók

5 dl víz
3 ek barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl erős kávé


Elkészítés

A vízhez hozzáadjuk a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd felforraljuk. Egy nagyobb méretű hőálló tálba (25×30 cm) öntjük, hozzáadjuk a fekete kávét, és összekeverjük.
A keveréket teljesen kihűtjük, majd a fagyasztóba tesszük. Óránként megkapargatjuk a tetejét egy villa segítségével. A folyamatot addig ismételjük, amíg teljesen felkaparjuk a kristályos desszertet. Ezután tálkákba vagy poharakba szedve kínáljuk.





Megjegyzés

Díszíthetjük tejszínhabbal, kakaóporral, fahéjjal vagy karamellszósszal.
lilalicsi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött lángos (füstölt sajttal és sonkával)
  2018-06-20 23:37:30, szerda
 
  Töltött lángos (füstölt sajttal és sonkával)

Hozzávalók

2 dkg élesztő
1 dl tej
1/2 tk cukor
42 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
1 doboz kefir
1 db tojás
1 tk só (csapott)
12 dkg füstölt sajt
12 dkg prágai sonka
olaj (sütéshez)


Elkészítés

Az élesztőt a kézmeleg tejbe morzsoljuk, és megszórjuk a cukorral. Hagyjuk, hogy felfusson, majd egy nagyobb keverőtálba öntjük, és dagasztókaros robotgéppel összedolgozzuk a liszttel, a kefirrel, a felvert tojással és a sóval. Ha már szép ruganyos a tészta, fóliával lefedjük, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Miután a tészta a hűtőben megkelt, lisztezett munkafelületen golflabda nagyságú golyókat formázunk belőle, és kör alakúra, egészen vékonyra kinyújtjuk. A közepére szórunk a felkockázott sajtból és a vékony csíkokra vágott sonkából, majd félbehajtjuk, és a széleit gondosan összenyomkodjuk.
Felforrósított, bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és frissen, melegen kínáljuk.





Megjegyzés

A 2 óra pihentetés a minimum, de a frissen begyúrt tészta akár 4-5 napig is eltartható a hűtőben!

Snidlinges tejfölt adhatunk mellé mártogatósnak.

Fotó: Tóth András, Stylist: Filep Kata
MME

Forrás: Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Póréhagymás cukkinikrémleves
  2018-06-20 23:34:23, szerda
 
  Póréhagymás cukkinikrémleves

Hozzávalók

70 dkg cukkini
1/2 szál póréhagyma
1 fej hagyma
olívaolaj
2 tk currypor
3,5-4 dl zöldségleves-alaplé
1,25 dl habtejszín vagy főzőtejszín

bors

Elkészítés

A cukkinit megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított póréhagymát felkarikázzuk, és egy keveset félreteszünk a díszítéshez.
A meghámozott hagymát apró kockákra vágjuk, és fazékban felhevített kevés olívaolajon megizzasztjuk. Megszórjuk a curryporral, és enyhén megpirítjuk, majd rádobjuk a cukkinit a póréval együtt, és rövid ideig tovább pirítjuk. Ezután felöntjük az alaplével, majd a zöldségeket puhára főzzük 20-25 perc alatt.
A levest botmixerrel pürésítjük a fazékban, és a tejszínnel dúsítjuk. Végül összemelegítjük (már nem szabad forralni), és megsózzuk, megborsozzuk. A félretett póréval díszítve tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Erős hidegfront rontja el a strandidőt péntekre
  2018-06-20 01:31:32, szerda
 
  Erős hidegfront rontja el a strandidőt péntekre

Péntekre többfelé kiadós csapadékkal, viharos széllel és jelentős lehűléssel markáns hidegfront érkezik.

Csütörtökig kitart az igazi nyári idő, egyre melegebb napokra számíthatunk, majd péntek hajnalban északnyugat felől erős hidegfront éri el az országot.

Szél, csapadék, ősziesen hűvös idő

A front felhőzetéből péntekre virradóra egyre többfelé várható zápor, zivatar, főként az északkeleti országrészben felhőszakadás, jégeső is, majd napközben a zivatarok egyre inkább kelet felé szorulnak vissza, de esőre, záporra még többfelé kell számítani. Több helyen hullhat jelentős csapadék, a legnagyobb mennyiségre előreláthatólag északkeleten van kilátás. Csak a délután második felében kezd északnyugat felől csökkenni a felhőzet.




Gyurman Attila fotója, köszönjük!

A front átvonulását viharossá fokozódó északnyugati szél és jelentős lehűlés is kíséri: a csúcshőmérséklet mindössze 17 és 25 fok között alakul, a leghűvösebb a tartósan csapadékos dél-dunántúli tájakon lehet. 25 fokot még délelőtt délkeleten mérhetünk, délutánra azonban ott is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A front hétvégére elvonul, kisüt a nap, az időnkénti felhősödésből már csak helyenként fordulhat elő egy-egy futó zápor. Szombaton még többfelé lesz élénk, erős az északnyugati szél, vasárnap inkább már csak a Dunántúlon és délen lehet élénk a légmozgás. Hajnalonként meglehetősen hűvös lesz, sokfelé 10 foknál is alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet, napközben pedig szombaton 18-23, vasárnap 20-24 fokra készülhetünk.

Jövő héten fokozatosan visszatér a nyárias idő.

Borítókép: Rippel Erik

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 601
  • e Hét: 1376
  • e Hónap: 6414
  • e Év: 136121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.