Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film AZ ARANYSERLEG/Teljes film/
  2018-07-10 23:21:04, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-07-10 23:14:52, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-07-10 23:04:27, kedd
 
 
Csaknem három évtized után vásárolt újra női alkotótól származó művet a londoni National Gallery. A világhírű intézmény a restaurálást követően, 2019-ben mutatja be Artemisia Gentileschi festményét.

A 17. századi itáliai festőnőtől származó alkotásra 3,6 millió fontért tett szert a londoni nemzeti galéria - írta honlapján a BBC a hét végén. E nagyszerű kép megvásárlásával valóra vált régóta dédelgetett álmuk arról, hogy gyűjteményükben növeljék a kiemelkedő női alkotóktól származó festmények számát.

A londoni National Gallery birtokában lévő 2300 festmény közül mindössze 21 került ki női alkotók keze alól. A képtár legutóbb 1991-ben vásárolt művésznő munkáiból: a portugál Paula Rego öt alkotásával gazdagodott.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-07-10 22:57:28, kedd
 
  Akárcsak a farkasok, a medvék is járogatnak át a magyar-szlovák határon az utóbbi években. Ők is élőhelyet keresnek. És úgy tűnik, hogy előbb-utóbb találnak, hiszen az északi területeken húzódó erdőségek viszonylag békés környezetet biztosítanak nekik, az erdők pedig tele vannak vadakkal. Elsősorban a fiatal egyedek kutatnak megfelelő élőhely után. Az utóbbi 100 évben Magyarország mai területén nem nagyon fordult elő ez a ragadozó. A helyzet azonban megváltozott.

Egy csodálatos ragadozóról van szó, aki nálunk Salgótarjántól északra fordulhat elő - mondja Szilágyi István, aki szerint a medvével való találkozás nem túl szerencsés az erdei kirándulás során, így vannak bizonyos alapszabályok, melyekről nem érdemes megfeledkezni. És persze jó a klasszikus tévhiteket is eloszlatni.
Először is tudomásul kell venni, hogy az erdőkben bóklászó barnamedve nem maci! Maci a heverő szélén csücsülő plüssjószág. Ebből kifolyólag nem cuki! A találkozásra egyébként kicsi az esély, de mégis mi a teendő, ha összeakadunk vele a túra során?

Halottnak kell tetetni magunkat - a legtöbben azonnal ezt a választ vágják rá a kérdésre. A lehető legrosszabb megoldás, ha lefekszünk és elterülünk, ez gyakorlatilag a biztos halált jelenti. Ugyanis a medve dögöt is eszik! Igaz, az elmúlt évszázadokban sokat változtak a táplálkozási szokásai. Kutatások szerint az ókorban a medve étrendjének 80 százalékát tette ki a hús, a középkorra ez 40 százalékra esett vissza, ma pedig 10-15 százalékra tehető az arány. Javarészt növényekkel, gyümölcsökkel táplálkozik, Erdélyben nem véletlenül láthatóak időnként búzatáblákban, de azért a dögökről nem mondott le. További tippek a videóban!

Amerikában évente több száz baleset történik azért, mert a nemzeti parkokban táborozó családok a sátrakban tartják az ennivalót. Ezt pedig a medve óhatatlanul kiszagolja. Arrafelé már vannak olyan táblák a frekventált kirándulóhelyeken, melyek arra figyelmeztetnek, hogy a medve VESZÉLYES ÁLLAT . Persze Amerikában sok mindent ki- és le kell írni, például azt, hogy különféle házi kedvenceket nem szárítunk mikróban.
Nem tartozik az állat természetes mozgáskultúrájához a két lábra emelkedés. Azt hinnénk, hogy ilyenkor a ragadozó támad, pedig inkább csak érdeklődik. Szakértők azt javasolják, hogy a legpraktikusabb megoldás, ha ilyenkor finom, oldalazó mozdulatokkal kitérünk az állat útjából, és megpróbáljuk nem megörökíteni a találkozást, mondjuk egy telefonnal. Rossz reakció, ha hátrálunk és közben a hátizsákkal hadonászunk - emeli ki Szilágyi István.

Magyarországon eddig egyetlen bizonyított medveészlelés történt akkor, amikor Ivó, a jeladóval ellátott szlovák barnamedve átcsatangolt a határon. De a jelek megtalálhatók az erdőkben: karomnyomok a fák törzsén, lábnyomok, ürülék. A folyamat elindult, de attól nem kell tartani, hogy záros határidőn belül medvenagyhatalom leszünk. Ha az elkövetkező években nő a nálunk élő nagyragadozók száma, arra kell ügyelnünk, hogy ne csalogassuk be őket a településekre. Ez ugyanis könnyen előfordul, ha hozzáférhetővé tesszük nekik például a konyhai hulladékot vagy nem zárjuk el rendesen a kukákat.

Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-07-10 22:42:13, kedd
 
  Leonardo da Vinci minden idők legtitokzatosabb embere. Érdeklődési köre határtalan volt, a festészettől kezdve a repülésen át az anatómiáig minden érdekelte. Te tudtál ezekről?


Különös figyelmet fordított a vállak és lábak izomzatának kidolgozására

1. A festészetet minden művészetnél előbbre sorolta, a szobrászatnál tökéletesebb kifejezési formának tartotta. Úgy vélte, hogy a költészet, amely egymást követő szavakból áll, nem képes egyszerre kifejezni mindazt, amit egy festmény nyújthat. A zene korlátja pedig a tünékenysége.
2. Felismerte, hogy az ember arcáról leolvasható a jelleme és pillanatnyi érzései. Számtalan arcmimikai tanulmányt készített: ezek az idősebb férfiarcokat ábrázoló rajzok gyakran inkább groteszknek hatnak.
3. Leghíresebb műve, a Mona Lisa több szabályos ,,téglalapra" osztható. A festő több évig készítette a képet, így elképzelhető, hogy a kompozíció megalkotásakor matematikai pontossággal dolgozott.
4. Az Utolsó vacsora című falfestményén az apostolok arckifejezése annyira beszédes, hogy a művészettörténészek a mozi elődjeként emlegetik.
5. Megkezdett műveit sokszor hagyta befejezetlenül. A polihisztort annyi minden érdekelte, hogy mindig újabb és újabb vizsgálódásokba fogott.
6. Kortársai gyakran vádolták azzal, hogy kelletlenül fest, vagy felrótták neki, hogy késedelmesen készül el a megbízásaival: ,,Ha lassúsági versenyre kelnének a festők, bizonyára Leonardo győzne.
7. Az idős Leonardóra hatással voltak a fiatal Michelangelo sikerei. Leonardo korábban elutasította a túlzottan izmos férfiaktok ábrázolását, mivel azok ,,dióval teli zsákra" emlékeztették. Az ifjú művész sikereit látva azonban szakított addigi nézeteivel, és a férfitestről készült tanulmányain különös figyelmet fordított a vállak és lábak izomzatának kidolgozására.
8. Véleménye szerint az egyes szervekhez meghatározott érzelmek kapcsolódnak. A sírásról azt vallotta, hogy a könnyek egyenesen a szívből jönnek, és hitt abban, hogy a megtermékenyítéshez a spermán kívül szellemi erő is szükséges, amely a lélekből származik.
9. Leonardo nemcsak úgy hébe-hóba boncolt, hanem legalább ötven éven keresztül szinte naponta foglalkozott anatómiai tanulmányokkal. Több mint 200 anatómiai fóliót (kétrét hajtott ív papírt) hagyott hátra, amelyeknek általában mindkét oldalán találhatók rajzok.
10. A legtökéletesebb formának a kört, illetve a gömböt tekintette. Úgy tapasztalta, ez az a forma, ami mindenütt jelen van. Anatómiai kutatásai során észrevette, hogy az anyaméh gömb alakú, és az emberi koponyáról is megfigyelte, hogy az is kör, illetve gömbformán alapul.
11. Jegyzeteit tükörírással írta, amelyeket így csak tükörből lehet elolvasni. Azóta a bal kezes tükörírást Leonardo-kézírásnak hívják. Sőt a legenda szerint képes volt az egyik kezével írni, a másikkal pedig rajzolni egy időben

Leonardo da Vinci különleges világával most közvetlenül is megismerkedhetünk az egyedülálló pécsi Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlaton. Az eddig kizárólag Európán kívül - többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban - megfordult kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet. A kiállítás amellett, hogy bemutatja a polihisztor találmányainak közel 60 méret- és korhű mását, elénk tárja a lángelme legbelső titkait, amelyekről eddig talán még nem is tudtunk. Felhőtlen utazás a nyári napokon Leonardo gondolatvilágában, egészen szeptember végéig!

Gyerekjáték volt ellopni a Mona Lisa-t
Gyerekjáték volt a világ egyik leghíresebb festményének elrablása: nem kellett hozzá más, csak egy fehér köpeny, amelyet az alkotásokat másoló hobbifestők viselnek. Vincenzo Peruggia 1911. augusztus 21-én sétált ki a Louvre-ból, hóna alatt a Mona Lisával, Leonardo da Vinci híres mosolyú női portréjával, amely aztán csak több mint két évvel később - éppen száz éve - 1913. december 12-én került elő újra.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-07-10 21:32:36, kedd
 
  A tüdő megtisztítására és méregtelenítésére

A tüdőn keresztül jut el az oxigén a sejtekhez, segít méregteleníteni a szervezetet, és képes meggyógyítani, ha megfelelően működik. A tüdő megtisztítása egyben a méreganyagok eltávolítását is jelenti a szervezetből, amelyek hatással lehetnek az adott szervekre, és magára az egész testre is.

Valóban szükséges a méregtelenítés? Röviden, igen. Nagy mennyiségben találkozunk szennyező anyagokkal mindennap, mely megnehezíti a szervezet méregtelenítési erőfeszítéseit, és ha ezek a méreganyagok nem hagyják el a testünket, jóval érzékenyebbek leszünk a betegségekre és a fertőzésekre, a hormonális egyensúlyról nem is beszélve.

Függetlenül a forrásuktól, minden méreganyagnak át kell haladnia a test méregtelenítő folyamatán a májunkban, ezért kap ez a szervünk mindig hangsúlyos szerepet bármilyen méregtelenítő program során. Ugyanakkor a tüdő támogatásával javítható a máj méregtelenítő hatása, és mindezt kihasználhatjuk a jobb egészségünk érdekében.

A gyógynövény-készítmények nemcsak fokozzák a tüdő egészségét, de képesek gyógyítani a fertőzéseket, méregtelenítenek, és akár a tüdő károsodásait is kijavítják. A martilapu, a kakukkfű, a lobélia, az örménygyökér és a zsálya is megtalálható azon 15 legerősebb gyógynövény között, melyek köptető, nyálkaoldó hatásuk miatt elősegítik a tüdő egészséges működését. Főzzünk egy erős csésze teát ezen gyógynövények bármelyikéből, vagy használjuk őket párologtatóban a maximális hatás érdekében.

Méregtelenítés légzés által

B.K.S. lyengar szerint a pránajáma, vagy légzési gyakorlatok segítenek megőrizni a tüdő tisztaságát a friss vér áramlásának a fokozásával. Azt is mondja, hogy a pránajáma edzi a tüdőt, mely jobb egészséget és életminőséget nyújt. Gyakorlatokat javasol, köztük a levegő visszatartását, mondván, hogy ez kifejezetten jó a tüdő számára. Próbáld ki az uddzsáji pránajámát egy teljes belélegzéssel, majd tartsd benn a levegőt 2-3 másodpercig, majd teljesen lélegezz ki. Hagyd a rekeszizmod leereszkedni a hasi izmok lazán tartásával. A has térfogata ilyenkor kibővül, ahogy a rekeszizom lesüllyed, így több hely lesz a tüdő körül, és lehetővé teszi, hogy kitöltse a levegő. Ezt a légzést ismételd meg nyolcszor.

Testmozgás

A szív- és érrendszer edzése munkára fogja a légzőrendszert, amely segíti a méregtelenítést. Eltávolítja a tüdőt bélelő egészségtelen nyálkahártyaréteget, mely toxicitást okoz a tüdőben. A szív- és érrendszert igénybevevő testmozgás valójában nem a tüdőt méregteleníti, hanem javítja az egészségét azáltal, hogy hatékonyabb működésre serkenti. Menj el túrázni, kerékpározni, úszni stb., amely megnöveli a szív munkáját, és élvezd az előnyeit!



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-07-10 21:11:29, kedd
 
  Találtak egy vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert

Immunrendszerünk fiatal korunkban van a csúcson, majd bizonyos kor után hanyatlik és egyre nehezebbé válik a szervezetünk számára az, hogy legyőzze az új fertőzéseket

írták a szakemberek az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Az Arizonai Egyetem öregedéskutató központjának szakemberei idős emberek immunrendszere megfiatalításának módozatait keresve cytomegalovírussal (CMV) fertőztek meg egereket.

A cytomegalovírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak és az emberek több mint felében elterjedtek, főként fiatal korban fertőznek. Mivel nincs rájuk gyógymód, a vírus az érintettek egész életében jelen van, és különösen elterjedt idős korban.

Azt feltételeztük, hogy a CMV az egereket még sebezhetőbbé teszi más fertőzésekre, mivel felhasználja a tartalékokat és folyamatos munkát ad az immunrendszernek

A kutatók meglepetésére amikor listeria baktériummal fertőztek meg egereket, a CMV-t hordozó idős egerek hatékonyabban ellenálltak a fertőzésnek, mint azok, amelyek szervezetében nem volt jelen a cytomegalovírus.

Megvizsgálva az egerek T-sejtjeit, amelyek a fertőzések kivédésére szállnak harcba, a szakemberek különféle T-sejtek megfelelő utánpótlását találták az idős egerek bizonyos csoportjaiban.

A diverzitás jó. A különböző típusú T-sejtek különböző fertőzésekre reagálnak, minél sokszínűbb T-sejtjeink vannak, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzések legyőzésének

Ez a tanulmány azt mutatta, hogy immunrendszerünknek nagyobb a kapacitása idős korban annál, amit korábban gondoltunk. A jó immunválaszadás képessége létezik idős korban, és a CMV vagy a szervezet válasza a cytomegalovírusra segítheti munkára fogni ezt a képességet




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség boldog és boldogtalan emberről!
  2018-07-10 20:58:12, kedd
 
  A mondás szerint "a bölcs egy buta kérdésből többet tanul, mint a bolond egy bölcs válaszból". Ki merné azt állítani, hogy létezik objektív, és tökéletes válasz minden egyes kérdésre?

Nem csak érzésvilágában, hanem gondolkodásmódjában és cselekedeteiben is jelentősen különbözik a boldog és boldogtalan ember.

A boldog emberek többet szeretnek, és kevésbé félnek. Minden pillanat, nagy kihívás, új személy azt a célt szolgálja, hogy általuk többet tudjanak meg önmagukról és a világról.

Az iskolában megtanítják a leckét, majd vizsgázol belőle. Az életben vizsgázol, és így kell megtanulnod a leckét. - Tom Bodett

Az élet nagy tanítómester, te is így gondolod? Néha úgy tűnik, hogy minél inkább ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, - például ahhoz, hogy milyennek kell lennie az életnek, másoknak hogy kell velünk bánnia, s mi fán terem a boldogság, -annál inkább fogunk szenvedni.

Úgy érzed, hogy a múltadból számtalan dolog visszahúz? Ne engedj annak a csábításnak, hogy a múltban élj: az elmúlt időszakot már nem, de a jelent még módodban áll megváltoztatni. Vess véget mindennek, ami visszahúz nagyszerű terveid megvalósításától!

Élményekre költsd a pénzed, hogy boldogabb legyél és ne tárgyakra. Most bebizonyítjuk, hogy egy kirándulás, egy túrázás barátainkkal egy társasjátékos est a családdal jobban boldogít minket, mint a tárgyak. Persze a tárgyak mellett is lehet érveket sorakoztatni, hogy miért jó egy pár futócipő, iPhone, ruha, xbox stb.,viszont most nem ez a célunk.

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk. Helen Keller

Az igaz szerelem azt jelenti, hogy a másik ember boldogsága fontosabb számunkra, mint a sajátunk. Nicholas Sparks

És mi van, ha feltesszük magunknak a kérdést, és azt a választ kapjuk, amit reméltünk? Hát, ott kezdődik a boldogság. Született feleségek című film

Figyeld meg, ha boldog vagy, hogy repül az idő. "Jé, már este van!"Ha pedig nagyon boldog vagy, akkor az idő nemcsak "repül", de meg is szűnik. Nincs. Egy olyan dimenzióban vagy, ahol nincsenek órák. Nincs holnap. Tegnap sincs."Most"sincs - mert ha már tudod, hogy"most"van, nyomban félni kezdesz, hogy elmúlik az egész. Müller Péter



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-07-10 20:40:43, kedd
 
  Dora Csehova: Nem akartam Lenin lenni, Noran Libro kiadó, 2017)

Dora Csehova neve azonban jóformán ismeretlen a magyar közönség előtt, habár a fülszöveg szerint két éve részt vett az Elsőkönyvesek Fesztiválján Budapesten. Édesapja orosz, ő maga Csehországban él, viszont Oroszországban is vendégeskedett Tolsztoj háziorvosának családjánál. De talán az a legmeghökkentőbb információ, miszerint Csehova a Moszkva és Prága között közlekedő vonaton született. Nem tudom, hogy ezt szó szerint vagy képletesen értelmezzem-e, de talán ez is közrejátszott abban, hogy nagyon hamar ráhangolódtam az írónő novelláira és elbeszéléseire. Hát persze, hiszen ösztönösen vonzódom a vándorokhoz, a többes identitásokhoz, a helyüket sosem találókhoz - talán ezért dolgozom életem eme átmeneti időszakában vonatos utaskísérőként.

Éppen egyenruhában, a Railjet indulására és a munka kezdetére várva fejeztem be a könyv első elbeszélését (R 209 Vltava), ami egy vonaton játszódó, furcsa kis intermezzo két női utaskísérő és egy férfi utas között. Csehova olyan pontosan jelenítette meg azt a közeget, amiben az olvasás során éppen tartózkodtam, hogy az már szinte kísérteties volt. Kicsit talán csalódtam is, amikor a második novellában (ez a címadó Nem akartam Lenin lenni) teljesen új szereplők érkeztek, és életemben először értettem meg azokat a fent említett olvasókat, akik inkább a regényeket részesítik előnyben. De egy idő után észrevettem, hogy ahogyan Mikszáthnál a jó palócok, úgy ezek az orosz (esetleg cseh) szereplők is átjárkálnak egymás novelláiba. Egy-egy történet főalakját két-három másikban is viszontláthatjuk epizódszereplőként.

Ebből is látszik, hogy ez a kötet nem véletlenszerűen egymás mellé rakosgatott történetek összessége, hanem gondosan megkomponált alkotás. Adódik hát a kérdés, vajon mi ennek a gyűjteménynek a szervezőelve? Mi köti össze a vonaton, a dácsán, a metróaluljáróban, a vadászklubban és az egyéb furcsa helyszíneken játszódó történeteket, amelyekben mindig más szereplők egész életútja tárul fel előttünk néhány oldalban? Ráadásul ezek a sorsok látszólag annyira különböznek egymástól...

Na igen, ez itt a lényeg: látszólag. Ha mélyebbre ásunk, akkor viszont azt találjuk, hogy minden történet kulcsmomentuma egy végzetes találkozás, egy csomópont, ahol két vagy több életút véletlenül keresztezi egymást. Ezek a találkozások viszont mintha mindig rosszkor esnének meg. Túl korán, túl későn, túl kapkodva, túl halogatva, túl bizalmatlanul, túl önfeladóan... Igen, valahogy mintha minden félrecsúszna ezekben az emberi kapcsolatokban, amelyek során sebzett lelkű átlagemberek próbálnak egymás felé tapogatózni, és az első nehézségre vissza is húzódnak a csigaházukba. Az élet pedig valahogy megy tovább (vagy nem), még ha nyomot is hagyott rajta a sorsdöntő találkozás (vagy nem).

Így tehát azt ajánlom, hogy a legközelebbi vonatos, távolságibuszos vagy telekocsis utazásotokra ezt a kötetet vigyétek magatokkal. Egy rövidebb út alatt egy történetet, egy hosszabb alatt akár az egész könyvet be lehet fejezni, és kifejezetten hangulatos, ha egyszerre olvasunk a szereplők bukdácsolásáról az élet egyenetlen útján és merengünk el a mellettünk elsuhanó táj látványán. Hogy az egyik elbeszélés hétköznapi hősét idézzem:

Elég felütni egy könyvet bármelyik oldalon, és megtalálod benne, amin épp gondolkozol.

Ez akár a hozzánk hasonló mindennapi élményeket és csendes tragédiákat felvonultató Nem akartam Lenin lenni ars poeticája is lehetne. Hogy ki mondja és kinek? Ezt már nem árulom el, irány a könyvesbolt, és további jó (élet)utat kívánok!





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-07-10 09:29:25, kedd
 
 


,,Ha nő vagy, legyél nő. Ne szólj sokat, csak fontosat. Belőled jövő némaság legyen az értő beszéd."





Nő az, aki nem fordul ki magából, akiben ott van az az isteni erő. Nő az, akinek nem kell virítani, mégis vonzó úgy, ahogy van. Vannak gondolatai, értelmes, céltudatos, és nincs szüksége a másik félre feltétlen, hogy boldog legyen, mert önmagát is képes egyensúlyban tartani. Ennyi az egész.
Azt a viccesnek, sokaknak bántóan ható gondolatot, hogy a férfiak szeretik a teltebb nőket, a kutyák játszanak csontokkal. Nyilván vannak olyan urak, akikre ez nem igaz és szeretik a sovány nőket, viszont ott a másik helyzet, amikor is egy nő nem tehet róla, hogy nagyon vékony vagy nagyon kerekded. Van ilyen, de ettől függetlenül kijelenthető, hogy nem a smink, nem a súly, nem a másoknak megfelelés fog egy nőt NŐKÉNT leírni, hanem az, ami benne van, az a csodálatos erő, ami rengeteg anyában, rengeteg egyedülálló nőben ott van, és nem kell feltétlen pasi mellé, mert egyedül is rohadtul meg tudja állni a helyét, el tud érni célokat, mert elsősorban magát akarja boldoggá tenni, nem másokat azzal, hogy hülyén viselkedik, vagy öltözik, vagy marhaságokat gondol csak azért, hogy -jó lehessen vagy érdekes.





Link

Link

Boda Magdolna: (Egyszer így lenne jó )

Jó lenne egyszer olyan természetességgel ébredni, ahogy a Nap csúszik fel az

égre, óvatosan bontogatva ki a világot.

Hogy álmosan kitántorogva a konyhába, a kávé illata jó reggelt kívánjon.

Hogy a dolgainkban ne legyünk éhesek önmagunkra

és a megszokottság ne törjön ránk.

Hogy ne kelljen autónk, bérletünk, határidőnaplónk, bankkártyánk, karóránk...

hogy cipőt se kelljen húzni és senki se csodálkozzon ránk.

Jó lenne egyszer közel engedni a csodát...

vándorolni hatalmas mezőkön és megállni egy elárvult vadrózsabokornál,

nem elvárva a mező zöldjét,

a virágok színét, illatát,

a szirmok bársonyát.

Csak állni a szépség előtt, egy idegen őszinte kíváncsiságával, készen új

értelmet adni a fogalmaknak

és kötni új barátságot a világgal és magunkkal

és nem válogatni, csokorba kötözgetni a dolgokat elvárt szabályok szerint

és eldobni minden nem a kupacunkba valót.

Úgy tenni, mint kisgyerek, aki a föltört dió héját nem dobja el, hanem

Vízre ereszti, mint kis hajót és ámulva csodálja a víz komoly sodrását.

Jó lenne egyszer a másnap gondja nélkül pihenni térni,

hogy ne bizseregjen bennünk a lekésett, elmulasztott dolgok pokla,

hogy, ahogy a pók fordul hálójába jóllakottan

bújjunk az éjszaka csendjébe...

végre kinyújtózva önmagunkban.

Egyszer így lenne jó.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1560
  • e Hét: 4596
  • e Hónap: 13779
  • e Év: 66487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.