Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Balatonparti csend
  2018-07-24 19:45:04, kedd
 
  Balatonparti csend

Őrálló jegenyék között,
mosolygó rózsakapun át
beléptem a csendbe.

Madárdal altatott,
és hullám ringatott.
Megcsodáltam a lenyugvó napot.

Susogó náddal, csicsergő madárral,
habokkal énekeltem együtt
a nagy nyári imádatot.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A játék definíciója
  2018-07-24 18:30:57, kedd
 
  A játék definíciója

"A játék önként és teljes odaadással végzett tevékenység, amelybe annak élvezetes jellege miatt merül el valaki", tekintet nélkül a játék kimenetelére. Az "önként" szó arra utal, hogy a játékra senkit nem lehet kényszeríteni. Annak a kijelentésnek, hogy "nem akarok játszani", bizonyos megfellebbezhetetlen és megmásíthatatlan csengése van.
Az "élvezet" azt foglalja magában, hogy a játék egyfajta hozzáállás. Két gyerek gereblyézheti ugyanazokat a lehullott faleveleket, ám ha az egyik a homlokát ráncolva, mogorván húzkodja a gereblyét, és minél előbb le akarja rázni az ügyet, akkor az a gyerek munkát végez. Ha a másik vidáman mosolyogva jó nagy kupacot húz össze, hogy aztán hatalmas lendülettel fejest ugorhasson a falevelekbe, akkor az a gyerek játszik. Amikor játszunk, nyugodtan hibázhatunk. Hiszen csak játékról van szó. A játék magával ragad minket, de nem azért, mert valami múlik rajta, hanem mert szórakoztat.
A "teljes odaadással" azt jelzi, hogy a játékban az egész ember vesz részt (test, értelem, érzelem). A játék hiányt pótol azoknak a felnőtteknek az életében, akik egész álló nap lélekölő fizikai munkát vagy olyan szellemi munkát végeznek, ahol a testükre nincs is szükség. A játék, azáltal, hogy mind a testet, mind az értelmet igénybe veszi, felüdíti és megerősíti a lelket.
A "tekintet nélkül" kifejezés azt húzza alá, hogy ugyan a játék nyilvánvaló haszonnal jár, mi mégsem ezért játszunk. Amikor otthon pingpongozunk, vagy a strandon röpizünk, nem szoktunk ilyesmit latolgatni: "vajon a befektetett idő és energia arányban van-e a játékkal járó előnyökkel". A játéknak semmi köze az óraművek és a tekervényes számítások megszokott világához. Játék közben megszűnik az idő. Néha mintha szélsebesen rohanna; néha mintha megállt volna. Munka közben gyakran van értelme sietni, játék közben soha - a sietség mindent tönkretehet. A játéknak önmagában van az értéke, önmagát igazolja és a jutalom is önmaga. Haszna pedig igenis van. Arra késztet minket, hogy felfedezzük a körülöttünk levő világot és új emberekkel létesítsünk kapcsolatokat. A játék a munka és a rutinjaink kegyetlen zsarnoksága alól kínál egy kis fellélegzést. Egy-egy csúcsteljesítmény után szinte a tökéletességbe, az örökkévalóságba nyerhetünk bepillantást, de egy harmatgyenge eredmény ugyanúgy a tökéletesség utáni vágyakozásunkat növeli, csak éppen más módon. De mi mégsem ezért játszunk. (folyt. köv.)

Dan Doriani

 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Ha nem teszek semmit sem
  2018-07-24 18:04:55, kedd
 
  Ha nem teszek semmit sem

Betegeinknek

Most nem sietek,
most nem rohanok,
most nem tervezek,
most nem akarok,
most nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Most megnyugoszom,
most elpihenek
békén, szabadon,
mint gyenge gyerek,
és nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

S míg ölel a fény
és ölel a csend,
és árad belém,
és újjáteremt,
míg nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten,

új gyümölcs terem,
másoknak terem,
érik csendesen
erő, győzelem...
ha nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A fűszeres
  2018-07-24 15:44:09, kedd
 
  A fűszeres

Jim Davis, aki egy fűszerüzletben volt eladó, szerette a munkáját, és büszke volt arra, hogy milyen jó munkát végez. Ám az nagyon fel tudta bosszantani, ha fegyelmezetlen gyerekeket látott, és olyan szülőket, akik kiabáltak gyermekeikre, de semmit sem tettek annak érdekében, hogy helyreigazítsák utálatos viselkedésüket.
Egy este Jim éppen az egyik vásárlóval volt elfoglalva, aki mindenfélével telepakolta a bevásárlókocsiját. Miközben beütötte az árut, egy gyerek elkezdett nagyon hangosan sikoltozni mögötte, majd egy haragos férfihang odakiáltott: "Feküdj!"
Milyen bunkó fráter! - gondolta Jim, fel sem pillantva munkájából.
Tovább számolt, ahogy az árut egyenként elhúzta a szkenner előtt. A síró gyermek még mindig nem hallgatott el, és újra felhangzott a férfi kiáltása:
- Feküdj!
A mindenit! Szép kis nevelés, mondhatom! - gondolta Jim. - Ez a pasas egy balfácán! Anélkül, hogy tekintetét felemelte volna, folytatta a számolást. Mikor végre végzett a bevásárlókocsival, felnézett, és így szólt:
- 89 dollár 95 cent, asszonyom!
Minthogy senkit sem látott, körülnézett, és azt látta, hogy az üzletben mindenki, beleértve a soron következő vásárlót is, arccal lefelé a földön fekszik.
Éppen időben fordult meg hátra ahhoz, hogy lássa, ahogy egy fegyveres férfi kilép az üzletből. A háta mögött lévő kollégája, még mindig a földön fekve, így szólt hozzá:
- Jim, tudod-e, hogy amikor a második alkalommal hallottad, hogy "feküdj", a betörő fegyvere a te fejednek volt szegezve?

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Thomas Edison, a csődtömeg
  2018-07-24 15:28:34, kedd
 
  Thomas Edison, a csődtömeg

Edison életrajzírói megörökítik, hogy a villanykörte feltalálója több mint kilencszáz olyan villanykörtét készített, ami nem működött, mielőtt elkészült volna egy működőképes. Kilencszáz alkalommal vette a fáradságot, hogy elkészítse a villanykörtét, bedugja, bekapcsolja a kapcsolót, és nézze, hogy nem történik semmi. Az emberek bizonyára azt hitték, hogy bolond, de ő tovább kísérletezett. Saját bevallása szerint Edison minden alkalommal, amikor olyan villanykörtét készített, ami nem működött, egyszerűen csak egy újabb módját fedezte fel annak, hogyan nem szabad villanykörtét készíteni. És ezzel a kizárásos módszerrel eljutott odáig, hogy végül sikerült előállítania egy olyan villanykörtét, amely világított. Ezzel minden idők egyik legnagyobb feltalálója lett.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Nem igazi férfi
  2018-07-24 13:12:31, kedd
 
  Nem igazi férfi

Darrell Loomis kamionsofőr volt. Minden héten Cincinnatiból szállított árut Atlantába. Kedvenc étterme a Joe's Diner (Joe étkezdéje) volt. Útjai során minden alkalommal itt étkezett.
Egy nyári délutánon Darrell leparkolt a kamionjával, és bement a vendéglőbe. Leült kedvenc helyére, - a pultnál a harmadik székre - és megrendelte a szokásos menüjét: húsos szendvicset krumplipürével és egy jeges teát. A távolban nagy porfelhő tűnt fel, és dübörgés hallattszott, majd egy tizenkét tagú motoros banda érkezett a parkolóba széles kormányú Harley-Davidsonokkal. Nagyszerű gépek voltak, és szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak, ahogy a banda leparkolt velük Darrell Peterbilt teherautója mellett.
Amint a banda becsődült a vendéglőbe, a vezető azonnal kiszúrta magának Darrelt.
,,Ki az a kis puhány ott a pult mellett? - kérdezte gúnyos mosollyal. Darrell csendben evett tovább. Ekkor a bandatagok félkört alkottak körülötte, és ritmusosan csettintgetni kezdtek az ujjaikkal. Darrell cseppet sem zavartatva magát, tovább folytatta az ebédjét. A banda egyik tagja felkapta Darrell jeges teáját, és a fejére öntötte. A többiek figyelték, folytatva az ütemes csettintgetést. Darrell nyugodtan letörölte az arcát zsebkendőjével, de nem szólt semmit. Egy másik bandatag kivett egy marék krumplipürét Darrell tányérjából, és betömte Darrell fülébe, majd kezét annak hátába törölte. Darrell nyugodt maradt, és nem reagált. Folytatta ebédjét, mintha mi sem történt volna.
Bár a banda továbbra is zaklatta és gúnyolta, ő semmire nem reagált. Amikor befejezte az ebédjét, akkor is csak felállt, odafordult Joe-hoz, és némán kifizette a számláját. Egyetlen szó nélkül távozott a vendéglőből.
A bandavezér röhögött, és azt mondta Joe-nak:
- Micsoda gyáva féreg! Ő nem igazi férfi!
Joe, kinézve a vendéglő ablakán, így válaszolt:
- Nem, és sofőrnek sem az igazi! Éppen most hajtott át tizenkét Harley-n.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Reggel az erdőn
  2018-07-24 10:48:57, kedd
 
  Reggel az erdőn

Reggelenként
átmegyek egy roppant templomon.
Kéklő kupolájára
ragyogó szemmel rácsodálkozom.
Nézem az ezersípú orgonát.
(A fenyőtörzsek fénylő rézsípok.)
Hallgatom, hogyan játszik rajta
a szél, a kántoroknak kántora,
s mesterkeze alatt
hogyan suttog,
hogyan zeng-zúg, zokog.
Hallgatom, ahogy dalba fog
fülemülék, rigók kara.
Bach, Handel, Liszt, Bartók, Kodály
idejártak mind-mind zenét tanulni.

Tanulok én is -
csendben leborulni,
imádattal ámulni...
kicsivé lenni,
kicsinynek maradni...
és hálát adni,
hálát adni!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szem
  2018-07-24 10:30:09, kedd
 
  "Kétlem, hogy az az ember, aki erkölcstelenségbe csúszott, nem szemét tárta ki először a szenvedély felé."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Képzelet
  2018-07-24 10:28:51, kedd
 
  "Felelősséggel kell bánnunk Isten valamennyi ajándékával; könnyen lealacsonyíthatjuk őket vagy visszaélhetünk velük. Ez különösen vonatkozik a képzeletünkre."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Képzelet
  2018-07-24 10:27:49, kedd
 
  "A képzelet gazdagítja az életet."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 865 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.