Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar
  2018-08-18 20:35:05, szombat
 
  Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába.
2018. augusztus 18. szombat 19:10
Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket.
Erdő Péter bíboros, prímás úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy szuverén emberi közösséget elhelyezzen a kozmoszban, világnézetre volt szükség, és Szent István a kereszténységet választotta, ez alapján határozta meg az értékeket. Ez azóta is ösztönöz arra, hogy ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét és azt, miért vagyunk itt - fogalmazott.
Szent István államalapításával kapcsolatban azt mondta, a nyugati keresztény világ számos feltételt szabott, ezért Istvánnak több olyan szabályt kellett hoznia, amellyel - mint mondta - ,,EU-konformmá" tudta tenni az országot. Emellett viszont szenvedélyesen kereste, hogy Isten akarata és az Egyház elvárása szerint miként lehet szabályozni az életet, és teljes egyház szervezetet akart létrehozni, hogy mások ne szólhassanak bele az irányításba - tette hozzá.
Erdő Péter hangsúlyozta: nagy változás volt, hogy az ország elfogadta a kereszténységet, de Szent István vallotta: úgy kell csatlakozni a keresztény világhoz, hogy a magyarság a múltját, a gyökereit ne felejtse el.

Forrás: MTI
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Táplálék az örökké élésre
  2018-08-18 20:31:10, szombat
 
  2018. augusztus 18. szombat 16:00
Évközi 20. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,51-58)
Nem csak Jézus hallgatói esnek zavarba a Mester szavaitól. Jóllehet a magyar fordítás tapintatos, János evangélista mégis azt írja, hogy aki nem rágja Jézus húsát és nem issza a vérét, annak nem lesz kapcsolata Istennel, sem örök élete.
A nyári kánikulában különösen nehéz felfogni e szavakat. Talán mégis érdemes elgondolkozni rajtuk.
János evangélista ismeri a három együttlátó (szinoptikus) kollégája evangéliumát, s évtizedekkel később ő már mást tart fontosnak hangsúlyozni. A gnosztikus tanítások beszüremkedtek a keresztények köreibe, és doketista nézetek is előkerültek, amelyek szerint Jézus teste csupán látszólagos test, így szenvedése, és minden, ami ezzel kapcsolatos, puszta látszat volt. Talán ezért is látta lényegesnek János, hogy egyértelművé tegye: nemcsak valamiféle lelki test az, amivel élniük kellene Krisztus követőinek, hanem annyira valóságos kapcsolatba kell kerülniük vele, mint akik a húsát eszik. Nem spirituálisan, hanem valóságosan.
Szörnyű véresen hangzik mindez, nemcsak az akkori hallgatóknak, hanem nekünk is. Jézus korában ismerték az állatáldozatokat: az áldozati bárány, borjú egy részét elégették, egy másik részét pedig közösségileg elfogyasztották. Valóságos étel alapanyaga lett, és elfogyasztása valóságos részesedés volt az istenségnek tett felajánlásból, egyesülés, amelyből erőt kaptak, testit és lelkit is.
Hogyan adja ezt Jézus? Miként történik ez ma? A hogyanokra nem felel a Mester, mert Isten egészen másként működik, mint amit mi megérthetünk. De van tapasztalatunk húsról, kenyérről, éhségről, erőt adó ételről. Jézus azt mondja: legalább ennyire valóságos az a kapcsolat, táplálék, segítség és erő, amit Isten ad az embernek. Csak éhségre és nyitottságra van szükség hozzá: egyszóval hitre.
A történelemben voltak szélsőségei ennek az éhségnek: a XIII. században zsinatnak kellett megparancsolnia, hogy minden hívő évente legalább egyszer áldozzék, egyen az élet kenyeréből. Aztán a XX. század elején X. Piusz pápa már arra biztat, hogy a hívek minél gyakrabban járuljanak a szentáldozáshoz.
Tiszteletteljes tartózkodás vagy vágy nélküli mindennapiság? A szélsőségek helyett talán a vágyakozás helyreállítása lehet a fontos. ,,Az vagy nekem, mi testnek a kenyér" - írja szerelmének Shakespeare. A szerelmes tudja, mi a vágyakozás, a valódi testi-lelki éhség a párja iránt, és hogy milyen boldogság, önmaga felettiség, erő és energia a beteljesedő találkozás. A szerelmes azt akarja, hogy örökké tartson a pillanat, egy életen át vagy még azután is.
Életünkben érdemes megtalálnunk a valódi találkozási pontokat Istennel, s nem csupán lelki módon érintkezni vele, hiszen egész testünkkel-lelkünkkel együtt hív kapcsolatra, és teljes személyünknek ad örök, boldog, beteljesülő életet. Rajtunk múlik, eszünk-e, iszunk-e vele, belőle.

(Füzes Ádám)
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén:
  2018-08-18 20:28:37, szombat
 
  Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.
Az áldozatok száma jelenleg 42-re emelkedett, a tűzoltók tovább folytatják a kutatást a romok között. Szombaton délelőtt a genovai vásár területén lévő Jean Nouvel pavilonban megtartott gyászszertartás főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek volt. Jelen volt Sergio Mattarella államfő, a kormány képviselői, Giuseppe Conte miniszterelnök, Matteo Salvini belügyminiszter, Luigi Di Maio munkaügyi miniszter és Danilo Toninelli közlekedésügyi miniszter, valamint az Itáliai Autósztrádát kezelő társaság vezetősége. A legfiatalabb áldozat a nyolcéves Samuele volt, aki szüleivel együtt veszítette életét. A temetésen tapsvihar köszöntötte a mentésben résztvevőket, a hősiesen helyt álló tűzoltókat.
- ,,A Morandi-híd összeomlása a Polcevara folyó fölött kettéhasította Genova szívét. A seb mély, főleg a végtelen fájdalom miatt, amelyet azokért érzünk, akik életüket vesztették, a még hiányzó személyekért, hozzátartozóikért, a sebesültekért és a sok kitelepítettért" - kezdte homíliáját Bagnasco bíboros, genovai érsek. A döbbenet és a közelség számtalan megnyilvánulása érkezett nemcsak Olaszországból, hanem a világ minden részéről is. A Szentatya, Ferenc pápa imájával együtt - aki tegnap este is, egy szeretetteljes telefonálással ki akarta nyilvánítani közelségét - ezekben a napokban mindenütt imahullám emelkedik Isten felé. A világ Genovára tekint a meghatottság, a szeretet és a várakozás nagy ölelésével.
- Azért vagyunk itt, hogy rábízzuk magunkat arra az irgalmasságra és vigasztalásra, amelyet csak Isten tud adni. Tudjuk, hogy bármilyen emberi szó, legyen bár őszinte, kevés a tragédiával szemben, csakúgy, mint ahogy bármilyen jogos és szükséges igazságszolgáltatás sem tud semmit eltörölni és visszaadni. A kezdeti hitetlenség és később a katasztrófa növekvő nagysága, az általános eltévelyedés, a feltörő érzelmek sokasága, a nyugtot nem hagyó ,,miértek" hatására ismét kézzel foghattuk, méghozzá brutális módon az emberi lét könyörtelen törékenységét. De éppen ebben a tapasztalatban, amely valamilyen módon mindenkit érintett, feltűnik egy halvány fénysugár. Minél inkább ráébredünk, hogy gyengék és kiszolgáltatottak vagyunk, annál inkább érezzük, hogy szükség van az emberi kapcsolatokra: nemcsak a család és a barátság szövetére, hanem egy olyan társadaloméra is, amely civilizáltnak mondja magát. Ezek a kapcsolatok, amelyek egymással összefűznek bennünket, szilárd és állandó megbízhatóságot igényelnek: egy megbízható szeretet nélkül ugyanis nem élhetnénk együtt. A többiek puszta jelenlétének öröme az, ami lehetővé teszi, hogy éljük az életet, hogy osztozzunk örömökben és fájdalmakban: mint egy híd, ami lehetővé teszi, hogy átlépjük az űrt, így a bizalom lehetővé teszi, hogy áthaladjunk a földi út könnyű vagy meredek körülményein. Kedves testvérek, Jézus megmutatja, hogy bízhatunk Istenben, még akkor is, ha nem mindig világosak számunkra az emberi események. A hit ugyanis nem oszlatja el minden sötétségünket, de megvilágítja utunkat lépésről lépésre, nap nap után. Válasza gyötrelmeinkre mindenekelőtt egy jelenlét, amely elkísér bennünket: a keresztre feszített Jézus és Fia keresztje alatt a Szűzanya, ezek a legnyilvánvalóbb képei és jelei annak, hogy az Úr nem hagy magunkra minket, hanem megelőz bennünket.
- A viadukt összeomlott: mint ismeretes, nemcsak az autósztráda egy fontos része volt, hanem szükséges útvonal sokak mindennapi életében, a város fejlődésének létfontosságú artériája. Genova azonban nem adja meg magát: lakóinak lelkét ezekben a napokban ezer gondolat és érzés hatja át, de tovább folytatja a küzdelmet. Mint más esetekben, mi, genovaiak most is szívünk legjavát fogjuk adni, kipréselünk magunkból minden jót és nagylelkűt, ami bennünk él és ami gyakran nem kerül napfényre, csaknem rejtve marad. A szervezeti hálózat és a gyors segítségnyújtás minden szinten - intézményes, szakmai és társulati szinten -, mindenki szakértelme, sokak nagylelkű készsége, a sebesültekért való ima és a szolidaritás, amely azonnal jelentkezett az egyházmegye minden részéből, láthatóvá teszik városunk kollektív lelkületét. Reméljük, hogy a számos kitelepített nem csak ideiglenes vendéglátásra talál, hanem hamarosan ismét újból élvezheti az otthon szükséges melegét. A nagy közelség órája ez. Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyiunk szívében növekedik Genováért egy még nagyobb szeretet, abban a meggyőződésben, hogy a város ezt megérdemli, hogy a várost senki nem feledheti el. Genova hivatása meg van írva kitartó, kemény munkássága történetében, azon túl, hogy kapuként helyezkedik el a tenger és a földrész között.
Emeljük fel tekintetünket: a mennyekbe felvett Szűzanya arra szólít bennünket ebben a pillanatban is, hogy tekintsünk fel a magasba, Isten felé, aki a remény és a bizalom forrása. Ha Őrá tekintünk, kerüljük a kétségbeesést és ismét bátran nézhetünk a világra, az életre, szeretett városunkra. Egymásra tekinthetünk és testvérnek ismerhetjük el egymást, mivel ugyanannak az Atyának a gyermekei vagyunk, minden különbségen túl. Ismét megújíthatjuk akkor kölcsönös bizalmunkat és megszilárdíthatjuk ezeknek az óráknak a közelségét. Új hidakat építhetünk és együttesen haladhatunk előre.

- A szertartáson felolvasták az összes áldozat keresztnevét, amit hatalmas taps kísért. A gyászmisét bemutató Bagnasco érsek 19 áldozat egymás mellett sorakozó, fehér rózsakoszorúkkal borított koporsója előtt beszélt. A koporsókra a rokonok és barátok fényképeket, üzeneteket, labdarúgó-csapatok mezeit, a gyermekáldozatok koporsóira plüssállatokat is helyeztek. A genovai érsek a szertartáson egyenként megáldotta a koporsókat. Mivel a hídomlás két albán áldozata muszlim volt, értük a katolikus szertartás végén a genovai iszlám közösség imámja mondott imát. A muszlim közösség vezetője olasz nyelvű beszédében a testvéri közelség jelentőségét emelte ki, Genova talpra állását szorgalmazta. A hídomlás négy másik áldozatát augusztus 17-én, pénteken a Nápolyhoz közeli Torre del Grecóban temették el: négy fiatalembert, akik autóval Genován át Portugáliába tartottak nyaralni. Egyikük édesapja úgy nyilatkozott, nem akarja, hogy fia puszta nyilvántartási szám maradjon a hatóságok számára. A hidat üzemeltető autósztráda-társaság bejelentette, hogy menedzserei szombat délután bocsátanak ki újabb nyilatkozatot. Korábban tagadták, hogy karbantartási mulasztást követtek el.
Olasz sajtóértesülések szerint a genovai hídomlást a szerkezet egyik tartókábelének elszakadása okozhatta.
A dél-olaszországi Beneventóban hasonló baleset megelőzésére lezárták az ottani Morandi-hidat.
A római kormány továbbra is kitart a sztrádatársaság koncessziójának visszavonása mellett. Ami a híd sorsát illeti, a legsürgősebb feladat a vasbetondarabok eltávolítása lesz a híd alatti patak medréből, még az őszi csapadékos időszak beállta előtt. Genova városa már a hídomlás miatti anyagi kárt számolja, hiszen a jelentős útvonal megszakadása elszigeteli a város kikötőjét.

Forrás: MTI
Forrás: Vertse Márta/Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Csíksomlyói passió - vallásos téma
  2018-08-18 20:13:24, szombat
 
  Nagyobb kép Link
...... .............



- Csíksomlyói passió címmel mutat be előadást pénteken a Nemzeti Színház pénteken 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.
- Vidnyánszky Attila, a darab rendezője az MTI-nek elmondta, hogy évek óta érlelődik benne a Csíksomlyói passió témája, de most érett meg a helyzet arra, hogy létrejöjjön ez a produkció. Hangsúlyozta, hogy a darab a hitevesztett, tébolyult Európa alapkérdéseit boncolgatja és az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet

18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján
.A csíksomlyói hagyománytól napjainkig
A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be: 1721-től 1787-ig összesen 42 passiójáték került színre. Ezeket a helyi ferences gimnázium nagytermében adták elő. 1733-ban egy színjátszó ház is épült fából, amelynek szélesre tárták ajtaját, ha a nézőközönség nem fért a terembe. II József tiltó rendeleteinek a hatására azonban ez a felekezeti színjátszói gyakorlat fokozatosan megszűnt.
1897-ben jelentette meg Fülöp Árpád az első szöveggyűjteményt, amelyből a 20. század '70-es, '80-as éveiben a téma iránt érdeklődő hazai színházi szakemberek inspirálódtak. Katona Imre 1971-ben ebből szerkesztett drámát Passió magyar versekben, avagy a megfeszíttetés története címmel, amelyet ugyanebben az évben Ruszt József rendezésében mutattak be a legendás Egyetemi Színpadon. De ugyanez a kiadvány képezte Balogh Elemér és Kerényi Imre szövegkönyvének az alapját is. Az idősebb generációk még emlékezhetnek erre az 1981-ben bemutatott Csíksomlyói passióra, amely az akkori Nemzeti Színház produkciójaként több mint tíz éves sikerszériát ért meg Iglódi István, Ivánka Csaba, Kézdy György, Hámori Ildikó főszereplésével, Novák Ferenc koreográfiájával.
Jézus szenvedéstörténetének a színpadra vitele és az Erdéllyel való összetartozás kinyilvánítása akkor, az erkölcsileg szétzüllött diktatúra utolsó évtizedében valóságos protestációként hatott. De Kerényi Imre rendezése azt is bizonyította, hogy a 18. századi iskoladrámák nyelvezete a mai közönség számára is élvezhető, ha azzal a hagyományos népi kultúrával társul, mely a táncház-mozgalomnak köszönhetően kelt új életre.
E színpadi sikerrel szinte egy időben szenzáció számba menő leletek kerültek elő a csíksomlyói kegytemplom oltalmazó Szűzanya szobrának talapzatából, ahová a kommunista diktatúra elől rejtették el az iskoladrámák kéziratait a szerzetesek. Ez új lendületet adott a kutatásoknak. Három szakembert érdemes itt megemlítenünk: Kilián István professzort, aki a magyar iskoladrámák örökségének nemzetközi tekintélyt szerzett, Pintér Márta Zsuzsannát, aki 1993-ban a ferences iskoladrámákról monográfiát adott ki, és Medgyesy S. Norbertet, aki módszertanilag jelenleg a legátfogóbban közelíti meg ezt szerteágazó témát - ezért lett ő a szakértője a mostani előadásban elhangzó iskoladráma-részleteknek.
Az iskoladrámák előadásmódjáról azonban maguk a szövegek nem tudósítanak. Ezért van különös jelentősége az 1991-től évente megrendezett Nemzetközi Betlehemes Találkozóknak, ahol a székelyföldi és bukovinai betlehemezők azt az autentikus népi játékmódot képviselik, amely - legalábbis részben - a 18. századi iskoladrámák hatására alakult ki.
Csíksomlyó az 1990-es évektől az összmagyarság egyre nagyobb tömegeket vonzó zarándokhelyévé vált. Olyan spirituális fordulat ez, amelyre méltán alapozhatnak az előadás alkotói. A Nemzeti Színház mostani Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

Passiójáték
Krisztus kínszenvedésének és kereszthalálának az utolsó vacsorától a temetésig elbeszélt története a passió. Az ezt megjelenítő dramatizált színjátékot (misztériumjáték) nevezzük passiójátéknak. A kora-középkori liturgikus dráma templomi gyakorlatából fejlődött ki, s vált a 15. századra laikusok által kultivált szakrális tartalmú műfajjá. Ekkor már a szabad ég alatt, a városok közterein adták elő a passiójátékokat a helyi mesteremberek összefogásával és anyagi támogatásával. Az ellenreformáció idején újra az egyház fennhatósága alatt fejlődik tovább a műfaj: a passiók szövegét jeles paptanárok írják, és saját tanítványaik adják elő bibliamagyarázat gyanánt, a hívők erkölcsi épülésére. A passiók a hitélmény megújítását szolgálták. Így zárul egy 18. századi iskoladráma: ,,Ezeket olvasván, kérlek, hogy sirjatok, / Kinnyain KRISTUSNAK szivből bánkodgyatok, / És büneitekkel, ha meg-bántottátok, / Meg-kővessétek, és nem száll rátok átok."

- A Csíksomlyói passiót szombaton, 20 órától mutatják be a Kis- és Nagysomlyó hegye közötti nyeregben, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat helyszínén. A nagyszabású előadást - amelyre több mint tízezer nézőt várnak - élőben közvetíti a Duna Televízió.
Most van adásban a Duna Tv -én 2018.08.19 19 óra 30 tól 21 óra 30 -ig.
120 perc
A Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, miközben új színpadi nyelvet teremt. A művészeti ágakat egyesítő totális színházban a költői és prózai szövegekkel egyenrangú szerepet kap a tánc és a zene. A Vidnyánszky Attila által rendezett és Zsuráfszky Zoltán által koreografált előadást az összmagyarság újra megszentelt kultuszhelyén, a csíksomlyói Nyeregből közvetíti a Duna Televízió, több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével.

- Három szövetből épül fel a darab története. Az 1700-as évekből és korábbról származó csíksomlyói szövegekből, Szőcs Géza Passió című művéből vett szövegrészletekből, valamint a Berecz András által a téma kapcsán megszólaltatott versekből, dalokból és mesékből lett összeszőve az egész produkció, ami ilyen formában még nem került színre - hívta fel a figyelmet.
Elmondta, hogy Zsuráfszky Zoltán koreográfussal már másodszor dolgoznak együtt és tervezik az Egri csillagok színpadra állítását is a következő évadban. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyon jó csapatot alkotnak, jó velük együtt dolgozni, mert fegyelmezettek, fiatalok és lendületesek.
A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be: 1721-től 1787-ig összesen 42 passiójátékot vittek színre. Ezeket a helyi ferences gimnázium nagytermében adták elő. II József tiltó rendeleteinek a hatására azonban ez a felekezeti színjátszói gyakorlat fokozatosan megszűnt - olvasható a darab ismertetőjében.
1897-ben jelentette meg Fülöp Árpád az első szöveggyűjteményt, amelyből a 20. század 1970-es, 1980-as éveiben a téma iránt érdeklődő magyarországi színházi szakemberek inspirálódtak. Katona Imre 1971-ben ebből szerkesztett drámát Passió magyar versekben, avagy a megfeszíttetés története címmel, amelyet ugyanebben az évben Ruszt József rendezésében mutattak be a legendás Egyetemi Színpadon. De ugyanez a kiadvány képezte Balogh Elemér és Kerényi Imre szövegkönyvének az alapját is. Az 1981-ben bemutatott Csíksomlyói passió az akkori Nemzeti Színház produkciójaként több mint tíz éves sikerszériát ért meg Iglódi István, Ivánka Csaba, Kézdy György, Hámori Ildikó főszereplésével, Novák Ferenc koreográfiájával.
Jézus szenvedéstörténetének a színpadra vitele és az Erdéllyel való összetartozás kinyilvánítása akkor valóságos protestációként hatott. De Kerényi Imre rendezése azt is bizonyította, hogy a 18. századi iskoladrámák nyelvezete a mai közönség számára is élvezhető, ha azzal a hagyományos népi kultúrával társul, amely a táncház-mozgalomnak köszönhetően kelt új életre.
- Csíksomlyó az 1990-es évektől az összmagyarság egyre nagyobb tömegeket vonzó zarándokhelyévé vált. Olyan spirituális fordulat ez, amelyre méltán alapozhatnak a mostani előadás alkotói.
Az előadásban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara. A díszletet Székely László, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a dramaturg Szász Zsolt.
- A darabban Berecz András mellett látható lesz Tóth Auguszta, Barta Ágnes, Berettyán Nándor, Rátóti Zoltán, Rácz József, Olt Tamás, Vas Judit Gigi, Schnell Ádám, Farkas Dénes, Tóth László, Bordás Roland, Berettyán Sándor, Kiss Péter Balázs, Horváth Mátyás, Fülöp Tamás, Haszon Ákos és Vida Bálint.
- Táncosok:
Deus Pater: BENEDEK ATTILA, Halál: BORDÁS BARNABÁS, Hit: KOVÁCS GÁBOR, Szeretet: RAB EDINA, Fájdalom: TÓTH MELÁNIA, Gábriel arkangyal: BARKA DÁVID, Ráfáel arkangyal: TÓKOS ATTILA, Ábrahám: VALACH GÁBOR, Első ördög: FEKETE BENCE, Második ördög: JUHÁSZ SÁNDOR, Ádám: CSICSMANN DÁNIEL, Dávid király: SZEVERÉNYI BARNABÁS, Veronika: OLTÁRCZY MÁRIA, Első katona: HAJDÚ FLÓRIÁN, Második katona: TAKÁCS GÁBOR Erősség: JUHÁSZ BENCE ZSOMBOR, Mértékletesség: PAYER DÓRA, Bölcsesség: KEREPESI ZOLTÁN, Ártatlanság: MOLNÁR SAROLTA, Állhatatosság: SÁNTA-BÍRÓ ANNA, Noé: RENCZ NORBERT
Közreműködik a MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Legyen oltalmazója az országnak
  2018-08-18 13:52:57, szombat
 
  Nagyboldogasszony napja a legrégibb Mária-ünnepünk. Államalapító uralkodónk, István király ekkorra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot, és ekkor tartott törvénykezést. E jeles ünnepen, augusztus 15-én este a székesfehérvári Szent Imre-templomban celebrált szentmisét Spányi Antal püspök. Augusztus 15-e Mária mennybevitele, magyar nevén Nagyboldogasszony, Nagyasszony napja. Az Árpád-korban Szűz Mária lett a magyarok legfőbb oltalma, a koronázótemplomok, főpapi székesegyházak, számtalan monostor, búcsújáró hely és kisebb templom az ő égisze alatt állott.

Részlet a Szentmiséből Videó Link

A Szent Imre-templomban bemutatott Nagyboldogasszony-napi szentmisén homíliájában Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök kiemelte: képesek vagyunk mindent megszokni, megszokással élni és életünk eseményeit is megszokással kezelni, azonban az események üzenetén, a miérteken nem mindenki gondolkozik el, nem keresi az okokat és azt, hogy a történések merre irányulnak. Az embernek, aki látja a jeleket, el kell gondolkoznia azon, hogy mit és hogyan kell tennie ahhoz, hogy ne a pusztulás, hanem Mária oltalma alatt szolgálja az életet.
A főpásztor kifejtette: életünk során sokféle jellel találkozunk, és ezeket fel kell fedeznünk; keresnünk kell az okokat. A hívő ember megérti, hogy a jelek Isten ajándékai. Ezek üzenetét mindenki megértheti, ha képesek vagyunk elgondolkozni ezeken ,és nem akarjuk a magunk kényelmében, magunkhoz ragaszkodva élni az életet. Az első üzenet Isten végtelen szeretete, aki olyan világot teremtett, amiben számunkra is helyet adott. Az ember ebben a világban az anyai szeretet gondoskodásából bontakozik ki. A földi anyánk mellé égi édesanyát is adott mellénk, aki olyan életet mutat, mely egyenesen, békességben és a szívünk derűjében Isten országa felé halad. Isten nekünk adta Szűz Máriát, akinek égi imája végigkíséri életünket.
Szent István király azt kérte Máriától, hogy legyen oltalmazója az országnak. A Kárpátok koszorúja, az erdők és a völgyek, a szorosok nyugalmat jelentenek, de lelki és szellemi védelem is kell az országnak, melyet Mária oltalmában talált meg - fogalmazott a megyéspüspök.
Szentbeszéde végén Spányi Antal így buzdított: ,,Válasszuk a jót, az életet oltalmazót és gazdagítót! Töltse el szívünket igazi öröm és békesség! Igazi gyermeki szeretettel szeressük Máriát, hogy segítsen bennünket, hogy hűségben elődeink szelleméhez, keresztény hitünkben megmaradva járhassuk az utunkat!"

Forrás: Bácskai Gergely/Szekesfehervar.hu, Székesfehérvári Egyházmegye
Videó: Székesfehérvári Egyházmegye/Somogyi Tamás és Berta Kata
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Nemzeti ünnep a közmédiában
  2018-08-18 13:45:39, szombat
 
  Augusztus 18-án, szombaton és augusztus 20-án, hétfőn, a nemzeti ünnepnapon a Duna, a Duna World, az M3 retrocsatorna és az M5 kulturális televízió több műsora is az államalapító Szent István királyra emlékezik.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
A Szűzanya személyén keresztül erősödjön a hitünk
  2018-08-18 13:37:52, szombat
 
  2018. augusztus 17. péntek
Beer Miklós megyéspüspök mutatott be szentmisét Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a váci székesegyházban, amelyet Szűz Mária és Szent Mihály főangyal tiszteletére szenteltek fel 1772-ben.
Beer Miklós püspök bevezetőjében a székesegyház Mária-tiszteletet kifejező, arra indító freskóira hívta fel a figyelmet, majd arra buzdította a jelenlévőket: kérjék a Szentlélek megerősítő kegyelmét, hogy a Szűzanya személyén keresztül erősödjenek meg hitükben.
.........


Homíliájában a főpásztor a keresztény hit lényegéről beszélt, amelyet Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása hozott el, aki a reménytelenség félelmét eloszlatva adta meg az örök élet reménységét, aki megmutatta az Úristen szándékát, azt, hogy megossza velünk, emberekkel az ő atyai házát. Ez a hitünk alapja, az örök élet reménye, amelyből elsőként az emberek közül az Istenszülő részesült - hangsúlyozta a váci megyéspüspök. Nagyboldogasszony ünnepe alkalmat ad arra, hogy Mária életének példáját szem előtt tartva felnőtt hittel kezdjünk az Úristen felé tekinteni, és kérni a Szentlélek megvilágosító kegyelmét, hogy megértsük életünk lényegét.
Gyerekek a szentmisén
........


Ezer titok vesz minket körül, ha csak a csillagos égre tekintünk. Nem tudjuk megérteni, mégis minden tapasztalatunk valamiféle elővételezése az atyai háznak. Mi az, amit mi tudunk erről az egész teremtett világról? Csak sejtéseink vannak a mennyországról, amiről hírt hoz Jézus a feltámadásával, vagy amikor az atyai házról beszél. Egészen felfoghatatlan, amit készít nekünk az Úristen, de a szívünket készítenünk kell a találkozásra, és életünkön a hit kell hogy tükröződjön" - hangsúlyozta Beer Miklós.
- Kérjük Jézus édesanyjának segítségét, hogy el tudjunk igazodni a világ dolgaiban. Kérjük, hogy imádkozzon velünk a Szentlélek Úristenhez, hogy felnőtt hittel legyünk jelen a földi életünkben úgy, hogy közben reménységet sugárzunk, és embertársainkat is az atyai ház felé segítjük" - zárta ünnepi szentbeszédét a főpásztor.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mert ilyeneké a mennyek országa!”
  2018-08-18 12:53:23, szombat
 
  .....mert ilyeneké a mennyek országa!"
...... .....


Egyszer gyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk kezét, és imádkozzék fölöttük. A tanítványok elutasították őket. Jézus azonban így szólt: ,,Hagyjátok csak a gyermekeket, és ne akadályozzátok meg őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!" Azzal rájuk tette kezét, majd továbbindult.
Ezek az evangélium igéi. Mt 19,13-15
Magyar Kurír

- Igenaptár oldalon:
OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Mindenki a saját cselekedetei jutalmát vagy büntetését veszi el.
Prófétája által figyelmezteti népét az Úr:
Mi dolog az, hogy közmondásként hajtogatja egész Izrael:
,,Az apák ették a savanyú szőlőt, és a fiak foga vásik el tőle?"
Amint igaz, hogy élek - mondja az Úr, az Isten -, nem ismételgethetitek többé ezt a mondást Izraelben.
Itt minden élet az enyém: az apák élete éppúgy az enyém, mint a fiak élete.
Aki vétkezett, az hal meg!
Aki igaz ember, az megtartja a törvényt, az igazsághoz szabja tetteit, és nem eszik a pogányokkal a hegyeken, nem emeli szemét Izrael házának bálványaira; nem gyalázza meg embertársa feleségét, nem közeledik tisztulása idején asszonyhoz; senkit sem nyom el, visszaadja az adósnak a zálogot, semmit sem vesz el erőszakkal, kenyerét megosztja az éhezővel, ruhájával betakarja a mezítelent; nem kölcsönöz uzsorakamatra, és nem fogad el ráadást; tartózkodik a rossztól, igazságosan ítél az emberek között, törvényeimhez igazodik, és hűségesen megtartja parancsaimat; az ilyen ember valóban igaz, és biztosan életben marad - mondja az Úr.
De ha jámbor apának fia lesz olyan gonosz, hogy vért ont, és ezek közül bármit elkövet, mivel mindezeket az utálatos tetteket elkövette, halállal hal meg, és a vére rajta lesz! Ezért mindenki fölött a maga útjai szerint ítélkezem - mondja az Úr, az Isten.
Izrael háza, térjetek meg, és forduljatok el bűneitektől, ne vigyenek titeket többé romlásba! Vessetek el magatoktól minden bűnt, amit ellenem elkövettetek, szerezzetek magatoknak új szívet és új lelket!
Miért is halnátok meg, Izrael háza?
Nem lelem én örömömet a halálban - mondja az Úr, az Isten.
Térjetek hát meg, és éljetek.
Ez az Isten igéje. Ez 18,1-10.13b.30-32

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Az Egyház közösségében mindannyian megtapasztalhatjuk az üdvösséget, amelyet te a mennyei Atyától hoztál el nekünk és megérezhetjük az Atya szeretetét. Te azt kérted tanítványaidtól és azt kéred tőlünk, hogy úgy szeressük egymást, ahogyan te szeretsz minket. Napjainkban is szükséged van apostolokra, akik készek a szolgálatra. Szükséged van tanúkra, akik küldötteidként szeretetedet közvetítik. Adj nekünk apostoli lelkületet, hogy a szeretet tanúi, szereteted hirdetői legyünk! Vezess minket az evangélium hirdetésének útján és mutass nekünk utat az üdvösség felé!

Jézus gyermekekhez való viszonyulásában, cselekedetében és szavaiban van egy világos, egyértelmű, nekünk szóló felhívás. Indulj bátran az Úr felé! Keresd Isten közelségét! Érezd át, hogy gyermek vagy, a mennyei Atya gyermeke! Érezd át újra és újra, hogy Istenhez tartozol, aki megosztja veled életét és azt kéri, hogy vele élj, mert így lesz teljes és boldog az életed! Érezd át, hogy Isten szeretett gyermekeként tekint rád, akkor is, ha te időnként elfordulsz tőle! Érezd át, hogy Isten jóságos Atyaként mindig visszavár, akárhányszor is eltávolodsz tőle! Érezd át újra a mai napon, hogy Isten szeretettel fogad és megáldja életedet!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából
  2018-08-18 12:50:23, szombat
 
  Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője
  2018-08-18 12:47:46, szombat
 
  Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a ,,soul királynője". A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.
Az énekesnő halálát hasnyálmirigyrák okozta. ,,Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amelyek leírhatnák szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és kőszikláját veszítettük el" - fogalmaztak rokonai a közleményben.
Aretha Franklin 2015-ben, a családok philadelphiai világtalálkozóján is fellépett, ahol az Amazing Grace című dalt adta elő Ferenc pápa előtt. A műsor végeztével a kulisszák mögött köszöntötte a pápát, és ajándékot is adott neki: lelkész édesapja prédikációit.
Ferenc pápa nem az első katolikus egyházfő, aki előtt énekelt Aretha Franklin: 1987-ben szülővárosában, Detroitban adott elő II. János Pál pápa látogatása során.
...... ......


Videó Link

Aretha Franklin 1942-ben Memphisben született; már gyerekkorában gospelt énekelt baptista tiszteletes édesapja templomában. Édesapja prédikátor, édesanyja zongorista és énekes volt. Tízéves volt, amikor édesanyja elhunyt, ekkortájt kezdett énekelni a New Bethel baptista templomban. Egyik első előadott dala a Jesus, Be a Fence Around Me volt.
Tizennyolc Grammy-díjat kapott - negyvennégyre jelölték - negyven év alatt, amivel a rekorderek közé került. Egyik leghíresebb dala az Otis Redding szerezte, de általa híressé tett és védjegyének számító Respect, amiért első Grammy-díját is kapta. Többször szerepelt az amerikai Rolling Stone zenei magazin listáin, például ,,Minden idők 100 legjobb előadója" között, sőt, a magazin megválasztotta Franklint minden idők legjobb énekesének.
2005-ben megkapta az Egyesült Államokban adományozható legmagasabb civil elismerést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. A sokak által minden idők legfontosabb énekesnőjének tartott Aretha Franklin nem csak a zenét, de az amerikai gondolkodást is megváltoztatta zenéjével és közéleti szerepvállalásával. ,,Mindig csodálatos érzés hozzájárulni egy jó ügyhöz, segíteni azokat, akik segítenek. Nekem ez nagyon fontos, én erről szólok" - vallotta egy néhány évvel ezelőtti interjúban.

Forrás: The Tablet; MTI; Euronews
Fotó: CNS
Videó: CTV/RomeReports
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 419 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.