Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Szakadék /magyar filmdráma/ 1956
  2018-08-21 23:14:25, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-08-21 23:05:58, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-08-21 22:59:41, kedd
 
  A varégok a Magyar Királyságban
Annyit a varégok jelenlétéről biztosan tudunk, hogy István királyunk, aki előszeretettel követte a kor fontos uralkodói által diktált divatot, szintén ,,igazolt" valahonnan varég zsoldosokat. ,,Ha a bizánci császárnak van, nekem miért ne lehetne?"- tette fel a kérdést, és felesége, Bajor Gizella, aki a kor nagyhatalmának számító Német-római császár udvarából érkezett, ehhez igencsak helyeselt. "Drágám, miért nem bízzuk ezekre a szimpatikus varégokra egyetlen fiúnkat, Imre herceget?" -kérdezhette egy étkezés alkalmával, az esztergomi királyi vár tróntermében, ahol oly sok magyar király költötte el vacsoráját . ,,Hmm, nem is rossz ötlet, azonnal intézkedem." Valahogy így történhetett, hogy a későbbi Szent Imre herceget, a magyar uralkodók között egyetlenként a Krónikák a Ruszok hercegeként említették a későbbiekben. A varég kapcsolat további, bár közvetett bizonyítékaként tartják számon a Prágában őrzött ,,"északi" kardot, mely állítólag István királyé volt. Sajnos a vizsgálatok alapján ez a ,,kard nem eredeti, 16. századi velencei ötvösmunka, mert az eredeti elveszett". Korabeli krónikákból fennmaradt, hogy Hont és Pázmány lovagok, a Garam folyónál német szokás szerint övezték fel Szent István királyt egy karddal. Ezt a kardot állítólag Gotlandban vagy Jüttlandban készíttették 1000 körül és normann vagy viking méretű. A ,,német szokás" utal a korabeli kétélű egyenes normann kardra, mely akkortájt a szkíta szablya illetve római gladiusnál hatásosabb harci kard volt. Ezzel a karddal szokták ábrázolni Szent Istvánt. De sajnos állítólag ezt a kardot IV. Béla ,,elvesztette" Muhinál a mongolok ellen vívott csatában, ahol az Árpád sávos zászló alatt harcoló magyarok súlyos vereséget szenvedtek.
Érdekes kapcsolatot vet fel még a varégok és magyarok között, hogy Keménykezű Harald megbízója, IV. Mikhael bizánci császár Zóé császárnő második férje volt. Ezt a Zoé nevű hölgyet hírbe hozták korábban III. Henrik német római császárral. Henrik apja, II. Konrád a fia bizánci házasságával szerette volna megerősíteni a kapcsolatot a két nagyhatalom között. A frigy valamiért kútba esett, vélhetően ebben semmi szerepet nem játszott az a 39 évnyi korkülönbség, amivel az amúgy szép és kikapós nő hírében álló bizánci hölgy idősebb volt a német ifjúnál. De egy ismeretlen nevű bizánci hercegnőt hírbe hoztak a mi Imre hercegünkkel is, ez akár jelentheti azt, hogy a varégok divatját egy másik hölgy közvetítette a Magyar Királysága.

De van még egy másik érdekes kapcsolódás Keménykezű Harald, a bizánciak és a magyar király között. A varégok másik híres alakja Halfdan Sigurdsson, akiről keveset tudunk biztosan. Ő is, hasonlóan Keménykezűhöz, Ringerike-ben született, 995-ben. Halfdan Keménykezű Harald és II Olaf mostoha-testvére volt, apja egy Sigurd Halvdansson Syr nevű jómódú, de nem nemesi származású férfi. Annyit feljegyeztek a források, hogy Halfdan beceneve Stein azaz Kő volt. A férfi 1016 évben, 21 éves korában házasságot kötött Bergljot Sigurdsson-nal, és valószínűleg boldogan éltek, mivel egy lányuk is született. Nem tudni, mi történhetett, de az tény, hogy 1025 körül Halfdan már II Baszileiosz bizánci császár testőrségében szolgált. Halfdan jelenlétét Bizáncban mi sem bizonyítja jobban, mint a máig is látható vésés a Hagia Sophia belsejében: Halvdan járt itt. Halfdan élete újabb fordulatot vett a következő évben, a varég továbbállt. Egyes, máig meg nem erősített források szerint Keménykezű Harald fattyú testvére a magyar király, István szolgálatába szegődött. István a tapasztalt harcosra bízta egyetlen fia, a trónörökös Imre herceg védelmét. Halfdan vélhetően részt vett a herceg oldalán a németek ellen vívott sikeres háborúban. A testőr-parancsnoknak a herceg későbbi halálában játszott szerepe nem tisztázott, a történetírók nem tartják valószínűnek, hogy köze lett volna a sajnálatos halálesethez. Egyesek azt is feltételezik, Halfdan hazaindult a Magyar Királyságból, hogy ő is segítséget nyújtson másik mostohatestvérének, Olafnak a Nagy Knut dán király elleni lázadásában. Az tény, hogy magyarországi jelenlétéről más források nem emlékeznek meg. Halfdan 1047-ben, 52 éves korában hunyt el szülőhelyén, Norvégiában.


Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-08-21 22:46:26, kedd
 
  Szemere Zita: "Az szeretnék maradni, akinek születtem"

A fiatal operaénekesnő gyakran az utcán is dúdolgat, és eddig bármilyen szerepre vágyott, két éven belül megkapta.

Szemere Zita soha nem könyökölt és nyomult, mégis 26 évesen már Gildát énekelt a Rigolettóban, ahogy ezt augusztus 3-án és 5-én is teszi a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Arról is beszélgettünk, hogyan vezetett az útja idáig onnan, hogy kétévesen kristálytisztán énekelt, később zenetanító akart lenni, és meg sem fordult a fejében, hogy operaénekes legyen, mennyire viseli meg Gilda, vagy éppen Melinda szerepe a Bánk bánból, és mit jelent számára az éneklés.





A Bernstein 100 - Gershwinnel című koncerten is szerepel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 10-én.

Szemere Zita: A szerző születésének 100. évfordulójának tiszteletére készül ez a koncert, amelyen Bernstein és a rá nagy hatással lévő Gershwin műveiből szemezgetünk. Bernsteinnek van egy Candide című műve, amiről még folyik a szakmai vita, hogy opera, operett vagy musical. Ebből Kunigunda egyik áriáját énekelem.

Már tudod ezt az áriát, vagy most kell megtanulnod?

Soha életemben nem énekeltem még.

Mekkora kihívás?

A kihívás az, hogy operaénekesként nem vagyok járatos ebben a műfajban. Úgy érzem, hangilag nagyon nekem való, az pedig külön tetszik benne, hogy a szokásosnál több színészi munkát igényel. Nagyon szeretek játszani. Ráadásul úgy hangzik, mintha nagyon nagy truváj lenne elénekelni, pedig nem olyan nehéz. (nevet)

A Rigoletto Gildája viszont egy nagyon nagy szerep.

Amikor még nem szerepeltem színpadon, az volt az álmom, hogy Gildát elénekelhessem. A Szegedi Nemzeti Színházban volt egy előéneklés, amiről az utolsó pillanatban értesültem, és teljesen ismeretlenként mentem el rá úgy, hogy azt sem tudtam, milyen szerepre jelentkezem. A vezetőségnek annyira tetszett, hogy 2013-ban meg is kaptam Gilda szerepét, amire mondhatnánk, hogy hatalmas szerencse. Két éve azonban van egy mottóm, ami a Karmelitákban hangzik el:"A szerencse nem más, mint az isteni logika".
Elég ütős indulás. Hogy kerültél az Operaházba?

Éppen ezt a Rigolettót hozták fel Budapestre a Primavera Fesztivál keretén belül az Erkel Színházba, aminek a vezetősége miután meghallott, azt mondta, szeretnék, ha előénekelnék náluk is. Ez meg is történt, így kerültem ide. (mosolyog)

Miért Gilda volt az álmod, és mennyire nehéz szerep?

Gyönyörű zene. A történet szerint Gilda egy tiszta lány, aki a világ elől elzárva él, különféle csavarok mellett szerelmes lesz egy hercegbe, és ezért a szerelméért végül meghalni is képes. Drámai belső fejlődésen megy keresztül, nagyon igénybe veszi az embert lelkileg, ahogy végigmegy a szerepben ezeken a stációkon. Amikor például a végén meghalok, utána alig bírok kimenni a színpadról. Hangilag pedig ez egy nagyon truvájos szerep. Ilyen fiatalon nem is nagyon szokták énekelni, általában 35 éves kor feletti énekesek szokták megkapni, én pedig 26 évesen debütálhattam vele. Hatalmas megtiszteltetés volt ez számomra akkor, és azóta is az.

Az rendben van, hogy te már második rendezésben játszod a szerepet, ám a Margitszigeten a szerepbeli szerelmed, a Herceg és az apád, Rigoletto is külföldi vendégénekes, akikkel gyanítom, sosem találkoztál, és csak néhány alkalmatok lesz összerázódni. Hogyan működik ez?

A margitszigeti bemutató előtt azért lesz egy háromnapos intenzív próbaidőszak. Ezzel együtt ez egy nagyon érdekes helyzet, mivel szükség van a közös rezgésre, amit nevezhetünk kémiának is, és én életemben nem láttam a Hercegemet. Ott fogok azzal szembesülni, hogy egyáltalán szimpatikus-e és hogyan játszik. Hogy vajon nem-e olyan színész, aki csak saját magával van elfoglalva a színpadon? Mert elég nagy kihívás úgy teniszezni, ha nincs, aki visszapasszolja a labdákat. (nevet) Persze ők hatalmas világsztárok, ami reménnyel tölt el ez ügyben. De legalább ennyire izgulok amiatt is, hogy vajon én, aki mindössze néhány éve énekelek színpadon, elég jó leszek-e nekik, akik már rengeteg hatalmas operaszínpadon szerepeltek neves Gildákkal.
Rólad mikor derült ki, hogy jól énekelsz?

Édesanyám laikusként nagyon szeretett énekelni, kórusba is járt, és rengeteget foglalkozott velem kiskoromban: rendszeresen énekelt és meséket olvasott. Két évesen állítólag már kristálytisztán visszaénekeltem bármit, és pontosan visszatapsoltam bármilyen ritmust. Azt mondta, hogy ennek a fele sem tréfa, és beíratott egy zeneoviba, ahol állítólag mindig én voltam a középpontban. Ezt el is tudom képzelni! (nevet) Nagyon szerettem oda járni.

Akkor nagyon korán kezdted ezt a pályát. Hogyan folytatódott a dolog?

Kicsi korban teljesen értelmetlen magánéneket tanulni, és azelőtt, hogy hormonálisan megérne az ember, ami nagyjából 16 éves kor körül történik meg, nem is szabad. Olyan torzulásokat okozhat a hangszálakban, ami egy életre megbéníthatja az énekesi pályát. Én egy kórusiskolába, a Magyar Rádió Gyermekkórusába kezdtem el járni 7 évesen, ahol olyan zenei alapismereteket kaptam, ami az egész pályámat segítette, és segíti mindmáig. Később, 15 éves koromban Sapszon Feri bácsi, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolának a vezetője azt mondta, hogy nagyon szép a hangom, de annyira más, mint a többieké, hogy állandóan kihallatszom a kórusból. Azt javasolta, hogy menjek más irányba. Ekkor mentem el a Bartók Konzervatóriumba, ahol már magánénekesnek tanultam.

Ekkor már tudtad, hogy operaénekes szeretnél lenni?

Fel sem merült bennem. (nevet) Nagyon szerettem kisgyerekekkel foglalkozni, és zenetanító néni szerettem volna lenni. Otthon Mike Oldfield-on nőttem fel, és sokáig nem is nagyon jártam operaelőadásokra, mert az volt bennem, hogy az operákban nagy öblögetős hangon bőgnek a férfiak és dundi nénik áriáznak. (nevet) Körülbelül 17 éves lehettem, amikor az Erkelben láttam a Normát Rálik Szilviával. Teljesen elvarázsolt, csodálattal néztem. A konziban másnap odamentem Fekete Mária nénihez, az énektanáromhoz, és azt mondtam neki: ha így is lehet, akkor szeretnék operaénekes lenni. Onnan kezdve rendíthetetlen voltam. Most már nem arra vágyom, hogy mások gyerekeivel foglalkozzam, hanem hogy lassan nekem is legyenek saját gyerekeim - és nekik adjam át vénásan a zene szeretetét. (nevet)
Említetted, hogy gyakran kerültél a középpontba óvodában. Ez azóta is így van?

Anyukám azt mondta, hogy szerettem a középpontban lenni, de állítólag nem másokat melldöngetően félretolva, hanem egyszerűen hoztam a formámat, amivel magamra vontam a figyelmet. Aztán ahogy az ember felnő, és máshogy kezdi el látni magát, mindez lassan átalakul. Sokan most is csak a mosolygós-nevetős énemet veszik észre, merthogy sokkal könnyebb az ,,édes" felszínt látni, mint amilyen tényleg vagyok. Ezért furcsállják, hogy belehalok egy Gildába, amikor lenyúlok mélyen magamba, és kiteszem önmagam.

De a hétköznapi életben, például a munkahelyeden megmutatod, hogy milyen vagy a vidám kedvesség mögött?

Nem akarom megmutatni, mert az ember sérülékeny, és nem szeretne támadási felületeket adni. Nem bújok maszkok mögé, most is csak egyszerűen hozom a formámat. Aki kíváncsi rá, úgyis megismer. Csak sajnos, a mai világ nem arra tart, hogy igazán kíváncsiak legyünk egymásra. Megelégszünk a felszínnel.

Te magad belátsz a felszín mögé?

Nagyon érzem a másikon, hogy milyen: látom az esetleges gátlásait, az érzelmi állapotát, hogy milyen az adott napja, és mi esne neki igazán jól. És hiába tudom, hogy senki nem angyal sem a színházban, sem máshol, mindenkiben megpróbálom megkeresni a jót. És ha keresed, akkor meg is találod. Én legalábbis mindig megtalálom. Ezért tudok bárkivel jól dolgozni.
Valóban nem könnyű angyalnak lenni, ha valaki előbbre szeretne jutni, de néha akkor sem, ha csak egyszerűen életben akar maradni.

Soha nem könyökléssel és mások által értem el, amit elértem. Úgy voltam és vagyok vele, hogy vagy tetszik valakinek, amit csinálok, vagy nem. Mindig azt szerettem volna, hogy azok az energiák, amelyek az égi és földi világ között átmennek rajtam keresztül, minél tisztábbak maradjanak. Az szeretnék maradni, akinek születtem.

Van olyan szerep, amit nagyon elénekelnél?

Ki hogy nevezi, sornak, szerencsének vagy gondviselésnek: az én életemben amint jött a vágy, hogy valamit nagyon szeretnék elénekelni, azt a szerepet két éven belül megkaptam. Ilyen volt a Gilda, ilyen a Szerelmi bájital Adinája, amivel megyünk egy székely turnéra, és amiben egy nagyon tehetséges, fiatal tenorista, Biri Gergely lesz a partnerem, így kaptam meg Melinda szerepét a Bánk bánban, de ugyanígy énekelhettem és játszhattam el a Don Pasquale Norináját is. Nekem eddig olyan negatív tapasztalatom sincs, hogy a rám osztott szerepek ne passzolnának vagy ne esnének jól.

Mi szerepel a következő kétéves tervedben?

(Nevet) Nagyon szeretném elénekelni Figaro házasságából Susannát és Richard Strauss Ariedne Naxos szigetén című művéből Zerbinetta szerepét.

Korábban azt nyilatkoztad, hogy a Bánk bán Melindája volt életed eddigi legnehezebb feladata. Mitől annyira nehéz?

Egyrészt lírai koloratúr szopránként meg kell, oldjam, hogy a szerep lírából drámaivá válik, miközben Melinda belebolondul a tudatba, hogy magatehetetlen állapotban megcsalta a férjét. Eleve olyan helyzetben él, ahol kirekesztettnek érzi magát, a férje sincs vele, és ez az eredendően tiszta nő mindebbe beleőrül. Egy naiv fiatalasszonyból egy drámai, bódult, magából kivetkőzött nő lesz. Ez színészileg és énekesként is hatalmas kihívás.

(Molnár Leventével a Bánk bánban)

Amikor megkaptam rá a felkérést, eleinte sokat vacilláltam, hogy egyáltalán elmerjem-e vállalni. Azt súgta a belső hangom, hogy nekem ezt úgy kell elénekelnem, ahogy tudom: nem nyomok rá a hangomra és nem is "torzítom el", hogy drámaibbnak hasson. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ami megerősített abban, hogy hallgassak erre a bizonyos belső hangra, a hitem és érzéseim szerint éljek. Mert csak így vagyok képes adni az embereknek.

Szoktál csak úgy magadtól, magadnak énekelgetni?

Teljesen mindegy, hol vagyok, gyakran az utcán is dúdolgatok. Azt hiszem, én egész életemben egyfolytában énekelek. Ha nem, annak külön oka kell, legyen. (nevet) El sem tudom képzelni, hogy mást csináljak. Pontosan tudom, mennyire nagy dolog az, hogy én ilyen fiatalon az Operaházban ekkora szerepeket énekelhetek. Valahol számomra is hihetetlen ez az egész, hiszen én csak énekelek.

Török Ákos irása






Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekes mondások
  2018-08-21 22:22:42, kedd
 
  Ha jól érzed magad, ne aggódj. El fog múlni.
Ha jól mennek a dolgok, valami el fog romlani.
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Amit ember összerakott, elôbb-utóbb szétesik.
Semmi sem olyan rossz, hogy ne tudna tovább romlani.
Nem lehet megjavítani, ami nem romlott el.
Az erôseket segíti a szerencse.
Valamiben a pici a jó. (László Lajos)
Amit nem akarsz magadnak, azt ne tedd soha mással.
Ha rossz számot tárcsázol, az állomás sohasem foglalt.
Amit nem tudsz, ne csináld, úgysem sikerül jól.
A kiválóság nem örökletes.
Egy terhes asszony inkább terhes, mint asszony.
Tévedni emberi dolog, másra kenni még emberibb.
Aki utoljára nevet, valószínűleg nem értette meg a viccet.
A dolgok csak azért javulnak meg, hogy el tudjanak romlani.
A problémamegoldás titka: megtalálni azokat, akik majd megoldják.
Amikor nevetünk, velünk nevetnek az istenek! (Ha este velünk voltak...)
Ha az emberek néha meghallgatnák saját magukat, kevesebbet fecsegnének.
Türelem! Az idô tanácsot ad.
Működésképtelen elképzelése mindenkinek van.
Bármit könnyebb szétszedni, mint összerakni.
"Nincs Isten" - mondta Attila. "Nincs Attila" - mondta Isten...
Senki sem figyel rád, amíg nem hibázol.
Nem mindegy, hogy mire fekszel: nedves kôre vagy kedves nôre...
Bár zsenik vagyunk, de néha mégis botlunk, ha lábunk négy is. (egy ló)
A vadászat olyan sport, amit a nép választott képviselôk útján gyakorol.
Jöttem, láttam, és most nem gyôzök bocsánatot kérni.
A házasság olyan bűn, hogy még az egyház is megtagadja a feloldozást.
Reggelizni mentem, ha nem jönnék 12:30-ig, akkor ebédelni is.
Mondd neki, hogy kurva elfoglalt vagyok - vagy fordítva.
Csak biztos napokon szerelmeskedj! Amikor a férj úton van!
Barátok jönnek, mennek... az ellenségek gyűlnek.
A szerelem elôször csak óhaj, majd sóhaj, és végül: ó, JAJ!
Ha anyósod csókol, gondolj arra, hogy Krisztus is szenvedett!
Olyan hideg volt, hogy egy ügyvéd a saját zsebébe tette a kezét.
Minden ember gyűjt valamit, csak legfeljebb titkolja. /T/
Elismert gyűjtô vagyok. (Gyűjtöm a pénzt) /T/
És akkor a királyfi merôlegesen fókuszálódott a királykisasszonyra...
Egyél tehénszart - tízmillió légy nem tévedhet!
Az agyam a második legkedvesebb szervem. (Woody Allen)
A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is. (Woody Allen)
Ma kezdôdik életed hátralevô része.
Nekem úgy tűnik, az élet elég hosszú, csak nem elég széles.
Az egyetlen baj a semmittevéssel, hogy sohasem tudod, mikor végeztél.
Szeretem a munkát; lenyűgöz. Képes vagyok órakig ülni és nézni.
Agy - az a szerv, amellyel azt gondoljuk, hogy gondolkodunk.
Régebben ateista voltam, de azután megismertem Magamat ...
Szerelemmel múlik az idô, idôvel a szerelem.
Ne egyél a sárga hóból!
Azt mondják, a szerelem vak. Talán ezért olyan aktívak a férfiak a kezükkel.
Néma gyereknek az anyja sem látja a fától az erdôt.
Az értelmiség elôtt 2 út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.
Inkább legyen sörhasam, mint vízfejem!
Kedvenc sportom a kétszáz nôi mell...
A nôi nemmel ne foglalkozz!! Csak a nôi IGENnel!
Már csak hányni jár belém a lélek.
Ahány ház, annyi baj legyen.
Lehet, hogy buta vagyok, de okos nem!
Hogyan hal meg egy nôi agysejt? (Magányosan...)
Hull a hajam mint a hó, samponom a WASH & GO...
Mai álmomat úgy definiálom, hogy de fini álom.
Krisztus meghalt a bűneinkért, hát ne okozzunk neki csalódást!
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.
Most eljött végre az idô, amikor nyugodtan kiolvashatsz egy TN-t! Kezdd is el!
Ha letört vagyok, mindig a Terror News jut eszembe és már fel is vagyok dobva!
Én csak az 'a' betűvel kezdôdô italokat szeretem: asört, abort, apálinkát...
Fény derült a Loch-Ness-i szörny titkára! Nincs is titkára...
Ez csak egy hologram! Figyeld: belelövök, és ... a FRANCBA!
Vétkezz csak, gyónni ráérsz késôbb is...
Jobb egy mentô ötlet, mint egy mentôegylet...
BIOSEX: fűvel-fával...
640K-ba minden belefér! (Bill Gates /Microsoft/) Oh yeahh! Like Windows....
Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tűnés a járdáról!
Nem vagyok komplett ôrült! Még egy pár darab hiányzik...
Gyalog megyünk, vagy Elvis Presley?
Igen! Van terepszínű kabátunk, csak nem találjuk...
Baszkföldön egy maszkabálon, vigyorog egy baszk Amálon.
Milyen aranyos a kisfia! És mondja, le szokott jönni néha a csillárról?
Ki mondta, hogy agresszív vagyok? Leharapom a fejét annak az állatnak!
A zéssza fontós nema haly...
Egyszer kipróbáltam a telefonszexet, de a lyukak túl kicsik voltak ...
Kedves utasaink! A leszállás a pilóta betegsége miatt elmarad.
Befordultam a konyhába, rágyújtottam anyukára.
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy ha a hülye okoskodik ...
Minél több emberrel találkozom, annál jobban szeretem a kutyámat.
Állítólag tíz év múlva véget ér a hét szűk esztendô.
Csak a hülyék aggresszívek. Elhiszed, vagy kiverjem a fogaid?
A semmitmondó emberek miért nem "semmi"-vel kezdik, ha mondanak valamit? /T/
Ha valamit nem tudsz befejezni, akkor mondd, hogy a többit az olvasóra bízod!
Lassan járj, és tovább ... tart míg valahová elérsz. (Taylor)
Ha megdobnak kôvel, dobd vissza kettôvel.
...azt hiszem, jobban vitatkoznál, ha a lábam a szádban lenne...
Kar a karé, láb a lábé, láb a karé, kar a lábé.
Az egypúpú tevét az különbözteti meg a kétpúpútól, aki akarja.
Hülye vagy, mint a szódás a lovát.
Mielôtt megdobnál mást kôvel, lásd meg a gerendát a magad szemében!
Egy a kóser: egy akó ser.
Adj egy falat falat, mondta a falat faló fa ló.
How many wood would a wood-chuck chuck, if a wood-chuck would chuck wood?
Istenem, adj nekem türelmet - de azonnal!
A holnap érdeklôdés hiányában elmarad!
System retired...
Már a jövô sem a régi!
Én már az elôzô életemben sem hittem a reinkarnációban.
Lehet, hogy a mennyország jó hely, de a pokolban több az ismerôs.
Egy colt mindig erôsebb, mint az ászpóker.
Le az elôítéletekkel! Mindenkit egyformán utálok.
Amit ma megtehetsz, azt tegnap kellett volna.
Nem a részvétel, a gyôzelem a fontos.
Minél távolabbról nézzük, annál messzebbrôl látjuk.
Eredményeink mellett sikereinkrôl se feledkezzünk meg!
Gilette - ennivalóan finom! ... vagy megint összekevertem?
Vajon van-e élet a halál elôtt?
Utálom a konkurenciát, mondta Drakula, majd lecsapta a szúnyogot.
Úriember az, aki ígéretéhez híven megmutatja a bélyeggyűjteményét.
Sok jó ember kis helyen is elfér! Fôleg, ha van köztük sok jó asszony!
Semmi sem erôsíti meg jobban a gyanút, mint egy hivatalos cáfolat.
Nôi logika. - Ez valami vicc?
Nôs ember is lehet boldog, csak a felesége rá ne jöjjön.
Nincs semmi mocskos a szexben. Kivéve, ha igazán jól csinálják... (W.Allen)
Most jövök egy IQ tesztrôl. Szerencsére negatív!
A nô olyan pontok halmaza, amely felállít egy egyenest. /T/
Mindig az a buzi szellent, aki leghátul van. /T/
Próba kemence!
Nagyon határozatlan vagyok. Bár ebben sem vagyok egészen biztos.
Nem akarom elhinni, hogy 1,000,000 sperma közül te voltál a leggyorsabb.
Mi a Fidesz-kommanó fedôneve?... VérNarancs.
Akkora paraszt, hogy kihullik az eke a szájából, ha megszólal... /T/
Második házasság: az optimizmus gyôzelme a tapasztalat felett.
Karácsony törölve! József bevallott mindent.
Imádok éjjel az országúton vakuval villogni!
Honnan tudom majd, hogy elfogyott a láthatatlan tintám?
Ha az iskola az életre nevel, nem félek a haláltól.
Ha van valami, amit egy keselyű mindennél jobban utál, az az üvegszem.
Ha a kukoricaolaj kukoricából készül, akkor a babaolaj...?
Ha a recsegések láthatók is, akkor az televízió.
Gondosan moss kezet, ki tudja hol volt elôtte a szappan!
Ez az orrom. Ez én vagyok. Ez az állam. Ez is én vagyok.
Érdekes ... A Világvége óta alig jött levél.
Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa!!!
Maradjon már apuka, mert lépten nyomom!!! (és ajtóstól rontok a szádba!!!)
A katona hadilábon áll.
A mundér becsületes.
Lehet, hogy hülye vagyok, de okos nem!!!
Tésztaság fél egészség!!!
Nem akarok magán kívül lenni! Kívánom a szervezetét! Magából akarok kiindulni!
Jaj de csúszik ez a mankó, az elôbb még semmi baj vót!!!
Nem él a nejem, káposzta a fejem!
Savanyucukor!
Japánban ismét földrengést észleltek...
Papot csapok!
Szerintem maga pontosan ezt akarta mondani.
A népi hiedelem is azt tartja, hogy szivárvány töviben kincs van.
És mégis rozoga Föld!
Egyik lábam itt a másik.
Mindig étkezés elôtt, után és között van az evés.
Jómagam e szerint korrigálok.
Tompikaaaa, csináljunk úgy, hogy a gólya begerjed, mint a múltkor!
Tompkiaaa, nem kívánkozik ki a nadrágod netovábbja?
Ott van! Ott vagyok!
Nem babra megy alátét!
Ez itt egy pukkasztott egyes; levonva a pókos nyolcszázat...
Utána megyek ki a temetôbe, ahogy szoktam...
Benyomást akarok tenni!
Partnerkapcsolatra célozok!
Ütött a pásztoróra!
Egyszerű életet élek: ami üres, megtöltöm, ami tele van, kiürítem ...
Életem a száguldás! Mondta a csiga és bedôlt a kanyarban.
Emberek, ne féljetek! Tegnap megettük az utolsó kannibált is!
Drót végén széndarab, mi az? Gyakorló villamosmérnök.
Dugóhúzóba került repülôgépen nincsenek ateisták. (Erica Jong)
Az is hülye, aki taxival megy autósmoziba...
Az úriember olyan vadállat, aki valameddig tud várni.
Az élet nemi érintkezés során terjedô fertôzés,melynél a halálozási arány 100%
Amióta AIDS-es vagyok, döglenek utánam a nôk.
Aki mer, az nyer ==> Aki merít, az nyerít?
Állam = Halál
Adó = Legalizált rablás
Anarchia = Uralomnélküliség
Gondolkodtál már ma? - Thinking today?
Szabad vagy? - Are you free?
Ma se lázadsz?
Hány életed van?
Semmi hatalmat senkinek!
fEGYHAZ (egy templom falán)
A politikusok hazudnak, az állam kizsákmányol, az egyház meg gyilkol.
Szabadítsd fel magad!
Autonómiát!
Verj ki egy téglát a rendszer falából!
Szabadságot nekem!
Mindenki színesbôrű, különben nem látszana!
Forró vizet a kopaszra!
A nôi nem-ben leginkább az igen-t szeretem!
A mazsola egy rémült arcú szôlôszem.
Nehogy már a mézesbödön nyalja ki a macit!
"...elszáll, mint a viadukt..." Matuska Szilveszter verse.
"A kormány öl, butít, és nyomorba dönt!" (Graffiti)
"Figyeljék a számat: nem lesznek új adók!"
"Ha lefelé zuhansz, próbáld elhibázni a földet..." - The Guide
"Ha már jó nem lett, legyen nagy!" (Microsoft filozófia)
Nehéz lovagiasnak lenni ló nélkül.
Csak a jövô a biztos. A múlt állandóan változik.
Egy verset nem kívülrôl kell megtanulni, hanem belülrôl.
Lipicai mén. Hová mén a Lipicai?
Ésszel él az ember --- mondá a kannibál.
Spórolj a vízzel! Fürödj másodmagaddal!
Rengeteg hátránya mellett van egy csomó rossz tulajdonsága is.
Az ország déli és délutáni részén havazik.
Jöttem, láttam és most nem gyôzök bocsánatot kérni.
Az óra elütötte a fél nyolcat, de sebesültek nincsenek.
Minél öregebb a Nagypapa, annál jobb tanuló volt az iskolában.
Örült, ki lehányta láncát és most nem gyôzi törölgetni...
A hegedűszó az emberiség azon kísérlete, hogy felakassza magát kötél nélkül.
Arra ébredtem, hogy a takarítónô az ôrület határát súrolja.
Az alkohol öl, butít és savakkal aldehideket képez.
Mi sem csökkenti jobban egy használt kocsi fogyasztását, mint az eladó.
Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el.
Megy a csiga hazafelé.
A szó elszáll, az írás olvashatatlan.
Ha te mondod és úgy van, akkor valószínű.
Szívbeteg vagyok. Tegnap szívtam, ma beteg vagyok.
Szeretlek. Te is? -- Igen, én is szeretem magam.
Nyugdíjaskérdés megoldása: idén a piros lámpánál átmehetnek, jövôre kötelezô.
Zwack vezet világtalant.
Ha két ember mindig ugyanazt mondja, az egyik felesleges.
Hogy mennyi minden van a világon, amire nekem semmi szükségem sincsen!
Gondolkodj cselekvô emberként, és cselekedj gondolkodó emberként. (H. Bergson)
Nem érhetjük el a bölcs öregkort - egy másik ember útjút járva. (M. Twain)
Borzasztóan könnyű hozzászokni egy másik ember tragédiájához. (M. Wilson)
Az ember nem érezheti jól magát, csak a saját jóváhagyásával. (M. Twain)
Ha nem tehetjük, amit akarunk, azt kell akarnunk, amit tehetünk. (Zsidó közm.)
Mindig meg fogja nyerni a versenyt az, aki magában szalad. (B. Franklin)
Az emberek azért magányosak, mert falakat építenek hidak helyett. (anonim)
Nem kell ahhoz cipésznek lennünk, hogy tudjuk, hol szorít a cipô (F. Hegel)
Ha nem tanulsz a hibáidból, nem érdemes elkövetned ôket. (L.J. Peter)
A hálátlanság után a hála a legnehezebben elviselhetô dolog. (H.W. Beecher)
Az egyetlen dolog, amit egy jótanáccsal tehetünk, hogy továbbadjuk. (O. Wilde)
Minél ostobábbnak nézek ki, annál többet tanulok. (anonim)
Ovakodj a türelmes ember haragjától. (J. Dryden)
Sose tárgyaljunk félelembôl, de ne féljünk sosem tárgyalni. (J.F. Kennedy)
A vita - a tudás cseréje. A vitatkozás - a tudatlanságé. (R. Quillen)
Bármi történjék is, mindig van egy okos, ki elôrukkol, hogy ô megmondta elôre.
A nehézség nem más, mint alkalom, munkaruhába öltözve. (H. Kaiser)
Mi a jó a boldogságban? Nem lehet rajta pénzt venni! (J. Davidman)
A boldogság egy köztes állomás a túl kevés és a túl sok között. (A. Pollock)
This line is infected by Michelangelo! It is late...
Don't close this letter, because it will begin the winchester format!!!
Don't beat me!Now it's better...
Insert a hamburger into drive A:! Michelangelo is hungry!/.../
"What?!? This isn't the Files section?!?"
A szerelem nem érzelem, hanem vállalkozás.
A nônek annyira van szüksége a férfira, mint halnak a biciklire!
Élni születtünk, nem az életre készülôdni!
Ha a szavazástól bármi megváltozna, betiltanák.
Ha elsôre nem megy... ennyit az ejtôernyôs műugrásról.
Kifordítva mindenki rózsaszínű.
Már ötvenezerszer kértelek, ne túlozz folyton!
My hard disk is full! Maybe I'll try this message section thing.
Backup not found: (A)bort (R)etry (P)anic
Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free.
Drop your carrier ... we have you surrounded!
RAM DISK is NOT an installation procedure!
DOS never says "EXCELLENT command or filename"...
"Milhouse, we live in the age of cooties!" - Bart Simpson
MONEY TALKS ... but all mine ever says is GOODBYE!
File not found. Should I fake it? (Y/N)
File not found, I'll load something *I* think is interesting.
New Mail not found. Start whine-pout sequence? (Y/N)
Az eszkimók Isten fagyasztott népe!
Menj a templomba most! - kerüld el a karácsonyi tolongást!
Kocogj - és halj meg egészségesebben.
A kabátod elsô tuljdonosa meghalt benne!
Elvis él - A hülyék meg eltemették csórikámat!
Magányos így a nyeregben, mióta meghalt a ló.
DYNAMITE.COM not found. Explode computer? (Y/N)
This answer is shareware. If you want to understand, please send me $25.
Aki nem lép egyszerre, nem kap taglájnt estére.
A barátnôm méretei: 1024x768x256
ttthhhrrreee tttaaagggllliiinnneeesss iiinnn ooonnneee!!!
Ha igazán szeretsz engem, magadat gyűlöld!
Csak addig nyújtózkodj, AMIGA takaród ér!
Addig jár a korsó a kútra, amig bevezetik a vizet.
LOVE at first BYTE...
UNIX: ahol egyszerre több program is lefagyhat.
Igen! Van terepszínű kabátunk, csak nem találjuk...
Jobb kétszer pofára esni, mint egyszer mellé!
Whereisthespacebutton oh I found it!
Fatal Error: Tagline not funny!
Rakd sebességbe az agyadat, mielôtt elindítod a szádat!
Gyakorlott zongoraszállítókat keresünk. Jelige: TV torony.
Utolsó szavak: Ugyan már!!! Ezek mindig le vannak szigetelve...
Megszentségteleníthetetlenségeskedéseítekért elkelkáposztásítalanítlak
A holnap érdeklôdés hiányában elmarad.
Ha szép a varrás a hason, még nem biztos, hogy jó volt a műtét....
Nem lehetne inkább pumpa?
Jelenleg ott vagyunk, ahol a párt szakad! (Taylor)
ŽNem äďĽtudom, mié_Crt sďzidja miçCnd+enki a MďATĆ+Vot.ÜC+űŠ
A rest kétszer fárad, a szorgalmas egész életében!
Ma nem fagyott le a Windows. Azért vannak még csodák! (Taylor)
A hajhullást csak a padló állíthatja meg!
Ufót már láttam, de okos nôt még nem...
Ha esôcsinálás céljából mosod le a kocsidat, hiába fáradsz.
A Windows csak a primitíveknek és a lustáknak nyújthat élvezetet.
Ki korán kel, az hülye - menjen el orvoshoz!
Marx meghalt, Lenin sem él már, s én sem érzem magam valami jól...
Optimista: Trabantos vonóhoroggal...
Hull a hajam mint a hó, Vidal Sasson Wash&Go...
Most nincs tagline ...
Ime, az új World for Windows!
Lehet valami egyszerre gyors, olcsó és jó?
Misspelled? Impossible. I've got an error correcting modem!
Borzasztóan könnyű hozzászokni egy másik ember tragédiájához.
Gyere ki a Flame.Hun-ra...
Világ szabványai, egyesüljetek!
Világ ciklusváltozói, egyesüljetek!
RAM-ban az igazság, ROM-ban a vigasz.
Ha programozó vagy, szervezned kell. Ha szervezô vagy, úgyis megette a fene!
Ha lopják az ötleteidet, akkor jó programozó vagy. (És pocsék manager.)
A számítógép a szellemi rutinmunka gépesítésének eszköze.
Közös vonása a MIDI-nek és a számítástechnikának, hogy jobban működik papíron.
Számítógép: a program kijavítását segítô szerkezet.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember.
Jó program: helyes és szép és program (ld. üres halmaz).
Program: kijavítás céljából készült szellemi termék.
Mutatsd meg a könyvtárstruktúrád, megmondom, ki vagy!
Tavaszodik. Kivirágzott a gyökérkönyvtáram.
Ha gyökérkönyvtárad kirügyezett -- tavaszodik.
Nem lesz szerencsém. Átment elôttem egy fekete cursor.
Gyökérkönyvtár hajtatását vállalja könyvtáros.
Két ibm pc beszélget: -Tudod komám, hogy mi kompatibilisek vagyunk? -Tessék?
A kóboráram mindenhová beteszi a lábát.
Az integrált áramkör megöli a tervezôi fantáziát.
Ne adj tanácsot! A bölcsnek nincs szüksége rá, a bolond pedig nem fogadja el.
Hinni a templomban kell!
Az ismeretlentôl nem félni kell, hanem megismerni. Félni azután sem késô.
A sikerhez vezetô út sikertelenégekkel van kirakva. Marha, aki rajta jár.
Az okoskodás halála a tett.
A vendéglátás arra jó, hogy megmutassuk, hogyan szeretnénk élni.
A veréb tud repülni, mégis mennyit ül az ágon!
Csak az láthatja meg a jövôt, aki túléli jelenét. Vagy van fantáziája.
Minden jó, ha jó a vége. És jó az eleje na meg a közepe.
Idôt nem lehet megtakarítani, csak eltölteni.
A legtöbb ember nem jut el a "Miért pont Én?"-tôl a "Miért ne?"-ig.
Ha a fényév távolság, akkor a tárgyév hülyeség.
10 MHz-el megy a számitógépem. --- Lakott területen?
Aki szemet vet --- vihart arat.
Ej mi a kô, tyúkanyó, kend a szobában lakik itt Band.
A vakegér globálisan lát.
Ésszel él az ember --- mondá a kannibál.
Láttam már ennél jobban szervezett pánikot.
A fába szorult favágó esete Tóth Marival.
A következô jelmezbálban láthatatlan leszek.
Rengeteg hátránya mellett van egy csomó rossz tulajdonsága is.
Azért vagyok a világon, hogy másokon segítsek. De a többiek miért vannak?
Az élet káros az egészségére!
Megoldjuk - mondta a kromofág -, és nekiesett a politúrnak.
Én sem vagyok matyóhímzés!
Húzd a csíkot, ne siránkozz!
Code és Decode fia vagyok én!
Dekódolni csak szépen...
A huzat mindig a WC felôl húz az ebédlô felé.
LED szíves világítani!
( zene ) ... De ha elindul a vonat... az állomás meg itt marad...
Az élet az energia elpazarlásának legbonyolultabb módja.
A kultúráltság fokmérôje az eszközhasználtság.
A legszebb múzsa a határidô.
Anyag: amire a materializmus épül.
Borban az igazság, csak ki kell szedni belôle!
Ugy bederivállak, hogy a JóIsten se intergrál ki!
A telefaxunk és a titkárnôjük közül a fax volt intelligensebb.
A kecske is éhen maradjon és a káposztának is nyoma vesszen...
Derült égbôl paritáshiba...
Ront, vagy javít, de nem henyél...
Az Alexandriai Könyvtár nem leégett, hanem postán adták fel.
Aki nem lop az államéból, az a családját rövidíti meg.
Az ember soha nem azt akarja, amit ki tud fizetni.
Ha nem akarod, hogy a gyerek hallja, mirôl beszélsz, akkor mondd neki!
Egy városban egy ügyvéd nem él meg. Egy városban két ügyvéd remekül keres.
Ha két ember között megosztjuk a felelôsség 100 %-át, mindegyiknek 10 % jut.
Minél rozogább a járgány, annál vadabb a sofôr.
Szeretek élni -- és ez sok idôt elvesz.
Ha valaki azt mondja: "van egy ...", rögtön kérdezd meg, miért csak egy?
A tervezés a véletlen helyére a tévedést állítja.
Tsz-elnök a zárszámadáskor: "Kukoricánk és akaratunk töretlen!"
Nem megadni nekem a Nobel-díjat -- régi skandináv hagyomány.
TV1: építészet, TV2: abortusz. A falat kaparjam, vagy a kaparást hallgassam?
Tungsram? -- Én is tungok rád!
Kölcsön kenyér megszárad.
Nem akarok svájci lenni, tehenet porszívózni...
Jól vagy-e te összerakva?
Visszaszámol a római: V ... IV ... III ... II ... I ... ???
Hulljon le a pel! [I. Ferenc József]
Ez nem véletlen, ez vélet. [Karinthy Frigyes]
Ne abálj ki! Ki vagyok váncsi...
Monitorfilter-tea és fényceruzahegyezô.
Környezetvédelmi kapcsoló: freon, freoff.
Én bolsevek, te bolsesz, ô bolsevik..
Chaotic Evil means never having to say you're sorry.
tODay WE leaRn HoW tO uSE thE CAPs LocK
Elôzd meg a délutáni csúcsot! Fejezd be a munkát délben!
Szakítani akarsz a barátnôddel? Vegyél magadnak számítógépet!
A számítógépem megver sakkban, de kickbox-ban én vagyok a jobb!
A fekete lyukak úgy keletkeztek, hogy Isten nullával osztott.
Ki az a GENERAL FAILURE, és hogy meri a lemezemet olvasni?!
Ha valami nem sikerül elsôre, nevezd el 1.0-nak!
ASCII stupid question... get a stupid ANSI
Airconditioned terminal. Don't open WINDOWS!
Press any key to continue or any other key to quit!
DOS never says 'EXCELLENT command or filename, Dude!'
Error reading REALITY.SYS - Universe Halted!
Rokon vagy nem rokon, én bizony megdugom!
Lassan járj, tovább érsz! /Suetonius/
Ha vak vezeti a vakot, mindketten a verembe esnek. /Máté/
A pénznek nincs szaga. /Vespasianus/
Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. /Máté/
Sok elsôk lesznek utolsók, és sok utolsók elsôk. /Máté/
Egyél, hogy élj, de ne azért élj, hogy egyél.
Tévedni emberi dolog.
Ajándék lónak ne nézd a fogát.
Ember tervez, Isten végez.
Oszd meg ôket, s uralkodj rajtuk. /XI. Lajos/
Ami el tud romlani, az el is romlik. /Murphy/
A padlónál nem eshetsz lejjebb.
Sok mindent észrevesz az ember, ha figyel.
A kötelet nem lehet tolni, csak húzni.
Önbizalom a siker elsô titka.
A természetnek nincsen maga elé tűzött célja.
Aranycsinálás lenne jó, ha nem vóna hiábavaló.
Nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál. /Verdi/
Nyugton hallgat a kis ember, csak szerényen kérdi: Miért?
A jelen méhében hordozza a jövôt. (Leibniz)
Minnél inkább változik, annál inkább ugyanaz.
Egyetlen fűszál sem nôhet anélkül, hogy a természettel ne volna összhangban.
Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.
A nevelésben semmi sem jelentéktelen.
A színpadon az énekes viszi vásárra a bôrét, nem a zeneszerzô. (Marcello)
Az ész bajjal jár. (Gribojedov)
Az egyén nem köteles bölcsebbnek lenni egy egész nemzetnél. (Balzac)
A halogatás idôlopás. (Dickens)
Amit magadnak kívánsz, ne tedd azt embertársaidnak, hátha más az ízlésük.
Merô specialista csakis olyan embert lehet, aki a szó szoros értelmében hülye.
Mennél többje van egy embernek, annál több gondja van vele.
Ha rusnya vagy, fogd a tükörre.
Száguldás az élet, szólt a csiga és bedôlt a kanyarba.
A gyorsaság csak bolhafogáskor hasznos.
Aranyigazság: Aki magányosan él, azt nem lehet otthagyni.
Aranyigazság: Minden gomba ehetô. Legalább egyszer...
Az igazság felismeréséhez néha inkább bátorság kell, nem lángész.
A filozófia nem ad választ a nagy kérdésekre, de színvonalasan mond csôdöt.
A filozófia feladata, hogy kérdéseket keressen a meglévô válaszokra.
Könnyű a bolhából elefántot csinálni. Sokkal nehezebb etetni.
Legfôbb érték az ember! - mondta az emberevô.
Vizben van és motyog. Mi az? Motyogatórongy. Ugyanez, ha ketyeg? Ketykebéka.
Ki az abszolút ügyetlen? Akinek 2 ugrás a sugár.
Jogos kérdés: Az érettségi tablókon miért csak negyedikesek vannak?!
Ha nem tehetjük, amit akarunk, hadd tegyük, amit tudunk.(Engel)
Ne a város legszebb lányát vedd feleségül. (Hippel)
A szegények európa négerei. (Chamfort)
A gyorsaság szükséges, a sietség káros. (Szuvorov)
A példa a leghatékonyabb tanítók egyike, noha szótlanul tanít. (Simles)
A bolondok, a részegek és a gyerekek mindig az igazságot mondják.
Csak addig vagyunk szigorúak mások iránt, míg magunkat nem ismerjük. (Eötvös)
A nyíltság mindig elismerésre méltó. (Bismarck)
Vannak körülmények, amikor hazudni a legszentebb kötelesség. (Labiche)
Ha minden ésszerž lenne a földön, akkor nem is történne semmi.(Dosztojevszkij)
Esni csak lefelé lehet, fölfelé soha. (Jókai)
A zseni nem tanul, hanem tud. (Jókai)
A lángész: egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék verejték. (Edison)
Mindenki abból él, hogy elad valamit. (Stevenson)
A hajókkal sosincs baj. Csak az emberekkel, akik rajtuk vannak.
A legtöbb ember csak azért panaszkodik, hogy leplezze, milyen jó dolga van.
Nagy dolog az is, mikor az ember nem több, csupán becsületes. (Lessing)
Az ember ne akarjon gazdagabbnak látszani, mint amilyen. (Lessing)
Tedd, amit nem tenned nem lehet. (Lessing)
Ne akarjunk bölcsnek látszani, ahol csak szerencsések voltunk. (Lessing)
Egy ismeretlen barát is barát. (Lessing)
A szándék mérettetik meg, nem az adomány. (Lessing)
Ne higgye minden kis halom magáról, hogy ô a világ teteje. (Lessing)
A cél szentesíti az eszközt, de csak úgy, ha elérik. (Ignotus)
A mese nemcsak gyermekeknek való táplálék. (Lessing)
Okos ember: azt mondja, amit én. (Ignotus)
A tétlenség minden rossz gyökere. (Szuvorov)
A leggazdagabb a takarékos, a legszegényebb a zsugori. (Chamfort)
Minden dolog az, ami, és nem valami más.
A békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé. (Maugham)
A becsületszó nem sokba kerül. (Herder)
Szerencsétlenségben ismerjük meg a barátot. (Herder)
A példa tízszer annyit ér, mint az elôírás. (Fox)
Nagy úr a törvény, ám a muszáj nagyobb. (Goethe)
Semmi a hír, minden a tett. (Goethe)
Vetni nem oly fáradtságos, mint aratni. (Goethe)
Minél nagyobb a veszély, annál közelebb a segítség. (Voss)
Aki halászni akar, semmilyen víztôl ne féljen. (Voss)
Ne vágd ketté, amit kioldhatsz. (Joubert)
Nem boldog, aki nem akar boldog lenni. (Joubert)
Legjobb bor a legrégibb, legjobb víz a legfrissebb. (Blake)
Aki másokat lekicsinyel, az sose nagy. (Seume)
Nagy dolog a nagyság, de még nagyobb az emberség. (Rogers)
Minden mulatságos, míg mással esik meg. (Rogers)
Aki mindig egészséges volt, végzetszerűen hülye marad. (Martin Du Gard)
Nincs olyan szegény, akinél ne lenne szegényebb. (Wildgans)
Az egyetlen dolog, amitôl félnünk kell, maga a félelem. (Roosevelt)
A türelem rózsát terem. Egyebet nem. (Karinthy Frigyes)
A változatosság olyan, mint a Bözsi melle... (gyönyörködtet)
"A modplayer elég szar, de mentségünkre legyen mondva, hogy loptuk." (demóban)
If you want fuck without money, fuck yourself and save your money!
A nagy sikerre való tekintettel ismét kivégezték a Caucescu házaspárt!
Számítógépszállítás fokozatai: portable, transportable, teleportable.
Ha valaki gépezés közben szitkozódik, az már sejt valamit a dologról.
A nôk áramot vezessenek, ne autót!
Top lista most nincs, de Jones az elsô! (Free Style)
Azért gyűltünk össze, hogy ne legyünk szét.
Felhasználói hiba! Cserélje ki a felhasználót és nyomja meg bármelyik gombot!
Román tükrök eladók: "Ha ezt megveszed, megnézheted magad!"
Részeg halottakat nem szolgálunk ki! (Örkény)
A sétányokon papírpénzt szétdobálni tilos! (Örkény)
Felkérjük vendégeinket, hogy a nôi napozót férfi ivarszervekkel ne látogassák!
Egy Wolswagen miért nem lehet boldog? (Örkény)
A zászlót etetni, piszkálni, ingerelni szigorúan tilos! (Örkény)
Vigyázat! A kapu harap! (Örkény)
Egy üveg sör olyan, mint a hangya. Sosem jár egyedül.
Könnyebb egy nôt teherbe ejteni, mint gondolkodóba.
Az élet értelme a nô, ezért értelmetlen az élet.
Az ideális nô olyan mint a hold. Este jön, reggel megy.
Inni csak mértéktartóan lehet. Mérték a vödör, tartó az asztal.
Itt járt Lord Lucan - Nem is jártam itt.
Nostradamus itt járt a jövô héten.
Descartes úgy gondolta, hogy itt járt.
Szeretek a falra írni - Hülye, ez egy ajtó.
Itt nincs mit csinálni. És nincs kivel.
Engem mindenki utál. Azt hiszem megyek, és eszem egy kukackonzervet.
Minden döntésed egy hiba.
Te is skizó vagy? - Akkor már négyen vagyunk.
Aki az életet tréfának tartja, gondoljon a poénra.
Hogy valaki lehess, ne próbálj valakinek látszani.
Ne menj dolgozni - annyi mindent kéne csinálni.
Bárminek ellen tudok állni, kivéve a kísértést.
Lehet, hogy a Hold kisebb, mint a Föld, de távolabb is van.
Mi a csudát csinálhattunk, mielôtt felfedeztük a nosztalgiát?
Tutankhamon meggondolta magát, és mégis a tengerbe akar temetkezni.
Napóleon a szívén viselte a kabátujját.
Oroszlánszívű Richárd - az elsô szívátültetés?
Mi vagyunk azok, akiktôl óvtak a szüleid.
Remélem, leszünk olyan öregek, mint amilyennek látszunk.
Készek vagyunk bármire, de nem vagyunk jók semmire.
Érdeklôdés hiányában a holnap elmarad.
Segíts a rendôrnek - verd össze magad!
Küzdjünk a munkanélküliség ellen - adjunk munkát a rendôröknek!
Fékezzük meg az inflációt - lopjunk!
Le a gravitációval!
Akasszuk fel a szélsôségeseket!
Le a lifttel!
Vissza az íreknek Vietnámot!
Lépj be a haditengerészetbe - avatkozz be az általad választott országban.
Látogass el a Szovjetunióba, mielôtt még ô látogat el hozzád.
Ne olvasd a történelmet - csináld!
Kérjük utolsó embert, aki elhagyja az országot, kapcsolja le a villanyt.
Szavazz a liberálisokra - különben lelôjük a kutyádat.
Kiárusítás, AMIGA készlet tart...
Ne szavazz! Csak bátorítod ôket.
A hatásos akció mindig igazságtalan.
Aknázd alá a rendszert - hagyd nyitva a fizetôs vécé ajtaját!
Az ittas repülés következménye. (Egy szétkenôdött szúnyog mellett a falon)
Kifordítva mindenki rózsaszín.
Már a múltkor sem hittem a lélekvándorlásban.
Indián sofôr - csak füstjelek (teherautón)
Világ gyújtogatói, egybesüljetek!
Kérem, ne dobja a csikket a piszoárba. Átázik és nagyon nehéz meggyújtani.
Szociológia diploma - tessék elvenni
Mi a különbség egy kacsa között?
Skizofréniával sosem vagy egyedül.
Amíg nem fáj, nem művészet.
A szavak már semmit nem jelentenek.
Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.
Nem vádolhatnak antiszemantizmussal. A legjobb barátaim szavak.
A nyelvészet pontosan az üvöltés ellentéte.
George Davis (ártal...) (ártalt...) ...bűnös
Csak a középszerűek vannak mindig elemükben.
Kérjük, hogy az utolsó ember, aki elhagyja Új-Zélandot, etesse meg a disznót!
Három kérdést kaptam a vizsgán Sartre-ról. Nem írtam semmit, és jelest adtak.
Ugyan már drágám, értek én a villanyszereléshez! (utolsó mondás)
Milyen gázszag van itt és milyen sötét! (utolsó mondás)
Gyere nyugodtan, jó kis masszív ág ez! (utolsó mondás)
Jobbról jó! Mehetsz! (utolsó mondás)
Mi ez az égettszag? (utolsó mondás)
De csúnya kopasz fejed van! (utolsó mondás)
Jaj! Ráöntöttem a kólát lemezeidre! (utolsó mondás)
Nézd Yagamo! Egy repülôgép... (1945 aug.6 - Hirosima) (utolsó mondás)
Ich bin Partizan... (utolsó mondás)
Van a kamionon fék???? (utolsó mondás)
Elvtársak... (utolsó mondás)
Jegyeket ellenôrzésre kérem felmutatni... (utolsó mondás)
Na rendben, Drágám. Még egyszer csináljuk, de utána alszunk... (utolsó mondás)
Szia cápa... (utolsó mondás)
Majd hülye leszek olvasni a Terror News-t... (utolsó mondás)
A szerelem olyan bűn, amiben nem lehetünk meg cinkostárs nélkül. (Baudelaire)
Szerelemmel múlik az idô, idôvel múlik a szerelem. (Madame Pompadour)
Okos nô is csukott szemmel csókolózik, de nyitott szemmel nézi meg hogy kivel!
Szerelem csak egyféle van, de utánzata sokféle. (La Rochefoucald)
A plátói szerelem vegetáriánus tigris. (Aps István)
Prostituált az, aki mindent ad pénzért, csak szerelmet nem. (Tímár László)
Szerelemrôl beszélni, olyan mint szeretkezni. (Balzac)
Azoknak az embereknek, akinek a látóköre szűk rendszerint széles a nyelve.
Az egér nem más, mint az elefánt japán változata.
Az egészség valószínžleg a halál leglassabb formája.
Minden érdekes program tartalmaz legalább egy változót és egy hibát.
Hogyha nincs mit tenni, akkor kérlek, azt ne itt tedd.
Hárman is képesek egy titkot megtartani, ha közülük legalább 2 halott.
A csapatmunka lényege : mindig van kit hibáztatni.
Szemikonduktor : részálású karmester.
A konklúzió akkor keletkezik, ha már lusták vagyunk tovább gondolkozni.
A pénz minden gonoszság gyökere, de az embernek szüksége van gyökerekre.
Ne feledjük : a papír mindig a perforációnál a legerôsebb.
A gargarizálás kitűnô módja annak, hogy megállapítsuk, a nyakunk szivárog-e?
Ha Isten számítógépes szakembernek teremtette volna az embert, 16 ujja lenne.
Te is mosolyognál, ha tudnád, amit Mona Lisa is tudott.
A válások legfôbb oka a házasság.
A nudisták azok, akiknek csak egy gomb van az ingén.
A számítógépek sohasem fogják az emberi hülyeséget pótolni.
Kerüld el a másnaposságot: maradj részeg!
Amit nem használunk, az visszafejlôdik!!!!
A kalitkába zárt madár nem tudja, hogy tud repülni!
Legfôbb erényem a józanságom, amit minden este eliszok.
Eddig beképzelt voltam, de most már tökéletes vagyok...
Az ember színe a fehér...
Mi a különbség a krokodil? Hosszabb, mint zöld...
A legutóbbi Ázsiai utam során vettem a feleségemnek egy kalapot Las Vegasban.
Ha az iskola az életre nevel, akkor én nem félek a haláltól...
A második milliót már becsületesen is meg lehet keresni. (Rockefeller)
Könnyű a pénzt lenézni, nehéz megszerezni, de a legnehezebb megtartani.(Kner)
A pénz nem boldogít, de ha nincs, akkor nem boldogulsz.
Minél kevesebb a pénzed, annál többet kell számolnod (Aps István)
Ufót már láttam, de okos nôt még nem....
A baj nem jár egyedül: vagy a szocializmussal, vagy a kapitalizmussal társul.
A tehetség nincs mindig csúcsponton, de a butaság igen.
Idôs korban az ember gyógyteát fôz a babérjaiból.
Szeretném befektetni egy jól jövedelmezô vállalkozásba az erkölcsi tôkémet.
Egy hivatalos állásfoglalás szerint a nulla alig több a semminél.
A dicsfény kihuny, az ujjlenyomat marad!
Az aratásban az a legrosszabb, hogy elôbb vetni kell.
Némely atomerômű körül drótháló biztosítja a sugárvédelmet.
Újabb kudarcágazataink már nem lehetnek, mert nincs több hely a padlón!
A tiszavirág úgy döntött, hogy túlélésre rendezkedik be.
Egy diktátor szerint egy zsákutcából is lehet sugárutat csinálni!
Terveink szerint az ebek harmincadját jövôre megduplázzuk.
Szinte hihetetlen, hogy milyen kis helyen elfér az ember, ha magyar!
Történelmi tapasztalat: hírzárlattal minden megoldható.
Történészek vitatkoznak, hogy melyik törpe volt Hófehérke utolsó csatalovasa.
A propaganda szerint a foghúzás ínycsiklandozó.
Az igazi programozó nem visel nyakkendôt.
Az igazi programozó nem hord digócipôt.
Nagyravágyó ember: szeretne részt venni az inségkonyha díszebédjén.
A mélypont tetôzése jövôre várható.
Állítólag nálunk most mérföldkô-korszak van.
Sínen vagyok, de átment rajtam a vonat.
Csak a forintot hamisítják, az infláció valódi.
Hôségben hűsít a vérfagyasztó krimi.
Van aki istennek képzeli magát, de fölfelé kerekítve is csak félisten.
Összel már a farmergazdaságok is műsort szórnak, nem vetômagot.
A történelem nem ismétli meg önmagát, csak a kellemetlen eseményeket.
A mi agárversenyünkön Nyugat-Európa a műnyúl.
Az idô nekünk dolgozott, de ma már munkanélküli.
Addig kerüld a munkát, amíg van mit!
Az igazi demokráciában mindig a legnagyobb demokrata akarata évényesül.
Az igazi optimista nem fékez a zsákutcában.
Van aki a nulláról, de hamarosan eljut a mélypontra.
Könnyebb a jövôt végképp eltölteni, mint a múltat.
Jobb körökben a kaviár is része a létminimumnak!
Az öngyilkosság nem old meg semmit! /Kurt Cobain fiának.../
"A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el.." (Valahol Európában)
Európa elôszobájában hamarosan már többen lesznek, mint a szobában.
Inkább haromszor ünnepeljünk, mint egyszer dolgozzunk!
Konfúciusz mondja: Míg leng a lánc, meleg az ülôke.
Ne hízelegj magadnak - állj közelebb! (férfi vécében)
Dolgozni mentem - tíz perc múlva jövök. (vécé ajtaján)
Vigyázat, forgatás! Jacques Cousteau (nôi vécében)
Figyelj a hazugságra, mert a papír sokat kibír...
Messzirôl jött ember akkor hazudik, ha nem jönnek rá.
Bekapcsolt gépben nem illik turkálni, ha mégis, utánna nem illik élni akarni!
Egy újszülöttnek minden vicc új.
Ha háromnál többször rázod, az már maszturbáció.
Itt hiába keresgélsz viccet. Ott egy a kezedben. (férfi vécében)
E pillanatban te vagy az egyetlen a hadseregben, aki tudja mit csinál.(wc-ben)
Mit bámulsz fölfelé? Most lepisilted a cipôdet. (férfi vécében)
A hadigazdálkodásra való tekintettel kérjük használja a papír mindkét oldalát!
Mosolyogjon! Működésben a Kíváncsi Kamera. (wc falán)
Ne makacskodj, forogj együtt a Földdel!
Én csak akkor hiszem el a jó hírt, ha az legalább félig rossz.
Az egér világnézetét a macskától való távolsága határozza meg.
Ha az átmeneti kor véget ér, egy újabb átmeneti kor kezdôdik.
Az is lehet akaratos, aki nem akar semmit.
A börtönbôl csak az ôrök nem tudnak megszökni.
Nem könnyebb titkolni a terhességet, mint a butaságot, de érdemesebb.
A hétpettyes katicabogarak között a nyolcpettyes a fônök.
Ha ejtôernyôvel kiugrottál, ne gondold meg magad félúton!
Azért vannak a tengerek, hogy a szárazföldek között hajózni lehessen.
Géza, de ugye nem csak a kárpótlási jegyeimért szeretsz?...
Ma már csak egyetlen világhatalom létezik: az emberi ostobaság.
-Rossz lehet annak, akinek se kutyája, se macskája! - sóhajt a bolha.
Kár, hogy vezérfonalból nem lehet pulóvert kötni.
A magyar hullámvasúton csak hullámvölgyek vannak.
A szépség azon kevés tulajdonságok egyike, amely magától is elmúlik.
Ha dolgozni támad kedvem, leülök egy sarokba, és megvárom, míg elmúlik.
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.
Gyorsan egy kalapácsot! Légy van a levesemben.
Meghalni nem is olyan rossz - de másnap szörnyen rosszul érzed magad.
Hallottál a nôgyógyászról, ki az elôszobát postaládán keresztül tapétázta ki?
A három legjobb dolog a világon: egy ital elôtte és egy cigi utánna...
Azok az emberek, akinek a látóköre szűk, rendszerint széles a nyelve.
Az ókorban a szabadokat csak a rabszolgák elégíthették ki.
Amíg Madách a börtönben sínylôdött, felesége romlásnak indult.
Szulimán szultán az egri vár alatt haragjában megütötte a gutát.
A téma az utcán haver.
Aki felül a lóra, az számoljon vele, hogy le is esik.
Hiába a lúdcomb, ha nem haraphatunk bele.
A janicsárok felmentek Budára, elszaporodtak és elfoglalták a várát.
Az Árpád-korban a szent életű férfiak és nôk a kolostorokban közösültek.
Dugovics Titusz hátsóját a falnak támasztotta, és azon felmászott.
A századfordulón Ady termékenyítette meg a tudósokat.
Radnóti Miklós fasiszta építôtáborban halt meg.
Móricz Zsigmond késôbb megnôsül, és elveszi feleségét.
A néma Katrin hallgatag lett...
Arany János 1817-tôl 1882-ig született.
A Hunyadi László olyan ballada, amelyben a fôhôst feldolgozzák.
Rákóczi Ferenc úgy halt meg, hogy belefulladt a Rodostóba.
Arany János velszi bárdokkal sújtott le a Habsburg-házra.
Leonardo da Vinci két olasz földbirtokos volt a középkorban.
Zrínyi Miklóst a bécsi kamara által feltüzelt vadkan ölte meg.
Petôfi egy szegény cselédlány és a magyar nép fia.
Petôfi mindent megtenne a nemzet érdekében, csakhogy ô is hôsi halott legyen.
A Csongor alá felsorakozó szereplôk: Tünde...
"A hálózati szörvörben hány mega memória van?"
"Nem indul ez a gép, asszem lemerült a memóriája."
Honnan fogom tudni, hogy már felvilágosult vagyok-e?
A vérfertôzés maradjon a családban.
Fordulj meg! Már késô...
Hová tűnnek a szavak, amiket kiradírozunk?
Hová tűnik a fehér, amikor elolvad a hó?
Az Apátia Társaság múlt keddi gyűlése elmarad.
Mi jót tett nekem valaha is az utókor?
Oké, kigyógyultam a skizofréniából, de hol vagyok, amikor szükségem lenne rá?
A BBC-nél egy emberbôl kettô skizofrén.
Identitászavarban szenvedek. Gerard, Gerardine és III.György.
A graffiti azoknak való, akik nem tudnak könyvet írni.
Akik dolgoznak, lusták ahhoz, hogy gondolkodjanak.
Az öngyilkosság az önkritika legôszintébb formája.
A szomszéd sírján mindig zöldebb a fű.
Hagyd a megbánást. A világnak már vége.
Le a nemi erôszakkal! Ne engedjünk férfiakat az utcára!
A pornó az elmélet, a nemi erôszak a gyakorlat.
Hímsoviniszták ne menjetek haza!
Azért lettem feminista, hogy ne kelljen mazochistának lennem.
Hogy meri feltételezni, hogy heteroszexuális vagyok?
Csoda, hogy meg vagyok zavarodva, hisz az egyik szülôm nô volt, a másik férfi?
Minden homoszexuális egy heteroszexuális kapcsolat gyümölcse.
Azt hittem, két embert látok az utcán. Aztán rájöttem, hogy egy nô férfival.
Életem legboldogabb napja az volt, amikor felfedeztem a csiklómat.
Egy nô férfi nélkül olyan, mint egy hát púp nélkül.
Néha összeszavakat a keverem.
Mindig elfelejtem névelôt.
Kérjük, ne írjon a falra! Talán gépeljünk?!
A kunnilingváció egy valóságos nyelvtörô.
Nincs olyan, aki nálam jobban csinálja! - Hol találkozhatnék Ninccsel?
Szeretem a szôkéket. Gyorsabban koszolódnak.
Azt szeretem, de ôket nem.
Ilyen rossz rágógumit még sosem ettem! (óvszerautomatán)
Szadomazochistának lenni annyit jelent, sohasem kell azt mondanod: sajnálom.
A székrekedés annyit jelent, hogy le se szarod.
A legjobb dolgok az életben vámmentesek.
Azt hiszem a szex jobb, mint a logika, csak nem tudom bizonyítani.
Szép lányok, amikor mellém értek, kicsit lassítsatok.
Ahol a tévéd, ott az otthonod.
Mi a közös Önben és a férjében? - Egy napon házasodtunk.
Ha nagy leszek, Cadillac akarok lenni! (egy Mini Morrison)
Ha nedves, csúszik! - Az enyém is (közlekedési táblán)
Az élet 60 km/óránál kezdôdik. (egy autó hátulján)
Régen csak sablonokban beszéltem, de egy idô óta mintha kicseréltek volna.
Amíg ezt olvasod, kipakolom a zsebedet.
Ne törôdj ezzel a felirattal!
Ha Isten létezik, az az ô baja.
Le az inflációval! Együk meg a gazdagokat!
Muszáj megoldást találni?
Nem élvezhetnénk kicsit magát a problémát?
A szépség csak felszín. A csúnyaság ellenben átjár mindent.
Az erény önmagában hordozza büntetését. A bűn önmagában hordozza jutalmát.
Némelyek folyton a szexre gondolnak, némelyek egyáltalán nem gondolkodnak.
A férfiak annyira buknak a szexre, hogy ezért néha gyengédségre is kaphatók.
Pózszabály: Valamirevaló féfi nem tűri, hogy fölébekerekedjenek.
Szexkúra: Nincs a szexuális életedben semmi, amin egy kis túlzás ne javítana.
Az elôvigyázatlan nôket anyukáknak hívják.
Nem lehet "egy kicsit" szerelmeskedni, még kevésbé egy kicsit teherbe esni.
Számtan: 1+1=3
Az intenzív szexuális életbôl egy dolog gyógyíthat ki: néhány évnyi házaság.
Mondd, kislányom, mivel játszol a pad alatt, a szerszámoddal?
Ez az áradás több millió ember fulladását, majd éhhalálát okozta.
Jézus a megváltó. - Váltsd meg magad, Jézus fáradt.
Miért nem hív soha vissza Isten?
A vallás kísérlet arra, hogy az ember kommunikáljon az idôjárással.
Az igazi programozó ebédre megy be a munkahelyére.
Az igazi programozó vagy tudja a felesége nevét, vagy nem....
Jézus él. - Ez azt jelenti, hogy akkor nem lesz húsvéti szünetünk?
Jézus a vérét adta érted. - Az elsô önkéntes véradó.
Jézus a válasz. - Mi a kérdés?
Jézus Krisztus él és virul, és a Bibliát dedikálja a Foyle's-ban.
A házasság egy csodálatos intézmény - de ki akar egy intézményben élni?
Isten a szeretet. A szeretet vak. Taylor vak. Tehát...
Le a korai bizánci egyházi zenével!
Ez művészet! Ne hagyjuk, hogy a tanácsi vandalizmus elpusztítsa!
Támogasd Tasmánia újraerdôsítését! Ültess el egy makkot fejjel lefelé!
Isten meghalt - Nietzsche / Nietzsche meghalt - Isten
Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? Nem tudom és nem is érdekel.
Ne szavazz! Csináld magad!
Csak a hamis emberek viselnek valódi szôrmét.
Kocogj - és halj meg egészségesebben!
Bundád elsô tulajdonosa meghalt benne.
Mit csináltak a dilisek, amikor még nem volt CB?
Tartsd tisztán Angliát! Maradj ágyban.
Mi az, 27 foga van, és útját állja az elképesztô tömegnek? - A cipzáram.
Drakulálok!
Nyeljél tüzes frizbit!
Vitézséggel jár a nyereség.
Kire többet bíznak, többet számol.
Félénk vitéznek szaladj a vára.
Könnyű ott vitéznek lenni, ahol nincs ellenség.
Víz ellenében nehéz úszni.
Minden víznek a maga árkában kell folynia.
Ha a paraszt nem dolgoz, a szerzetes meg nem hízik.
Baj a várban bízni, nem a katonáiban.
Más ha azt mondjuk, hogy Mátyás király vagy Király Mátyás.
Étel, ital, álom - legjobb ez a három.
Ég és föld között lebeg, mint Mohamed koporsója.
Az elveszett becsületet nehezebb visszaszerezni, mint az elveszett vagyont.
Ö is csak ott bátor, ahol nem hall puskát.
Olyan az ember, amilyen a munkája.
Ki mást becsül, magát becsüli.
A legdrágább kincs a szabadság.
A költészet inkább az általánosat, a történelem az egyedi eseteket mondja el.
Gyôzelem után a gyávák is dicsekedhetnek, míg a kudarc a jókat is megalázza.
A történelem bölcselet, amely példákkal tanít.
Munka nélkül nincs nyugalom, küzdelem nélkül nincs gyôzelem.
A tökéletes gyôzelem önmagunk felett diadalmaskodni.
Futó ellenségnek aranyhidat kell verni!
A történelem mindenki életében az elmúlt idôt alakítja újra.
Aki hallgat, beleegyezik.
Tudd meg, hogy az önszeretet többet árt neked, mint bármi a világon.
Fiam, sokszor ég a tűz, de a láng nem csap föl füst nélkül.
Nappal gyújt lámpát, aki folyton a múltat nézi.
Boldog a más kárán bölcsen okulni tudó.
Aki keveset gondolkodik, sokat téved.
Aki nem szereti a bort, az asszonyt és a dalt, bolond marad egész életében.
A gondolatok vámmentesek.
Soha nincs olyan nyomorult idô, hogy az ember becsületes ne lehetne.
Helyes a bôgés, Oroszlán!
A mértéken felül minden pohár átkozott ...
Nincs szabály kivétel nélkül.
Az igazi programozó nem tud fôzni. (Az ABC nincs nyitva reggel 3-kor.)
Az igazi programozó ropin meg kávén él. (Manapság Chips és Coca-Cola!)
... az a fontos, hogy mindenki tegye meg, amit megtehet ...
A nôk mosolya elfelejteti, hogy a tavasz rövid.
A munka nem szégyen, a tétlenség szégyenletes.
Ahány ember, annyi vélemény.
Jöttem, láttam, gyöztem! (Caesar)
Fegyverek közt hallgatnak a múzsák.
Megfontoltan cselekedni többet ér, mint bölcsen gondolkodni.
Kétszer gyôz, aki magát is le tudja gyôzni a gyôzelemben.
Ha olyan jó fej Batman, akkor miért hordja kívül az alsógatyáját?
Azt hiszem, minden azon múlik, hogyan tudjuk elviselni magunkat.
Aki tartósan nincs megelégedve, még nem biztos, hogy hülye.
Ne irigyelj senkit. Nem ismered késôbbi sorsát.
A kultúráltság legmagasabb foka a természetes viselkedés.
Nincs fölényesebb gyôzelem, mint önként föladni dogmáinkat.
Azt hiszem, az embert a feladatok és az élmények tartják kondícióban.
Csak arra törekedj, hogy késôbb ne kelljen megvetni önmagadat.
Mindig menekül a problémák elôl, de ha nagyon lehagyja ôket, lassít.
Egyéniségedet ne add fel semmiféle okból. Pláne nem 'célból'!
...az elérhetetlen, erônket meghaladó kaland méltó egy élet áldozatára.
Az élet áldott perce: szinkronba jutni valakivel."
...adj egy társat, akitôl idônként az egyedüllétbe menekülhetek..."
Világítani elégetve lehet csupán."
Az elszalasztott élményekért vajon kárpótol-e a megmaradt gondolat?
A sors az, hogy saját magad elôl nem menekülhetsz.
A testvérem kreatívabb, mint én! Minden évben szül egy gyereket. (B.Idol)
Az én szex-szimbólumom? A mikrofon. (Freddie Mercury)
Megvettem legutóbb a RAP-ülôk nagylemezét, mert gyűjtöm a katasztrófákat.
Minél több emberrel megismerkedem, annál jobban szeretem az állatokat.
Akkor fogok rátalálni az igazira, ha már nem leszek popsztár. (M.Harket)
Tizenkét hónapja nem volt dolgom nôvel. De nem adom fel a reményt. (Black)
Isten azért teremtette a majmokat, mert csalódott az emberekben.
Manapság a komputerszakemberek a legjobb zenészek. (Neil Tennant)
A popüzletben több szeszszakértô dolgozik, mint a sörfôzdében. (K.F.)
Én vagyok a legöregebb szűz a rockvilágban. (Michael Jackson)
A rock and rollért megölném az anyámat is. (Bon Jovi)
Kedvelem a pihés lábú és dzsungelhónaljú lányokat. (Morten Harket)
Ismerôseid közül mindenki képes egy titkot megtartani, ha nincs köztöttük nô.
Ha a pénz nem boldogít benneteket, akkor adjátok ide!
A nyugati turista a Balatonon lassan már csak (fu)turista...
A kompakt diszk tényleg a "diszkréten" terem?
Jobb félni, mint megnôsülni!
Vakáció alatt az ember nem csinál semmit, viszont azt egész nap művelnie kell!
Ez pont olyan, mint amikor a részeg kígyó kinyúlik...
Hogy mi az árulás, azt a tett dátuma dönti el... /Drágán add az életed 2./
Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.
Mi is a békák kedvenc könyve?.... A légy jó mindhalálig.
Két féligazság nem egy egész!
A vakok közt a félszemű a király.
Az arany próbája a tűz, az asszonyé az arany, a férfié pedig az asszony.
Kikerültem a "négybetűs életbe"...
Az igazi programozó nem dolgozik 9-5-ig. (Hacsak nem este 9-tôl reggel 5-ig.)
Az igazi programozó a felesége nevét nem, de az ASCII kódtáblát fejbôl tudja!
Kezdetben vala a sötétség...és ahogy nézem, az is maradt!
Alkalom szüli a szexet....ez a legszebb!
Every second like a minute. Every minute's like a day. When you're far away.
....Az is döntés, ha döntened kell és úgy döntesz, hogy nem döntesz...
The Time is money...My name is Tami!
Sose mondd egy nôre, hogy rossz. Kivéve, ha hozzáteheted: VOLT.
Kinôttem a férjem! Már két hete próbálom magamrahúzni, de nem jön.
Férj az a férfi, akinek nem sok mindent szabad, de amit szabad, az kötelezô!
Ha éhes vagy, nyalj sót - akkor majd szomjas leszel.
Mióta a halál megszületett, az ember nincs biztonságban.
Mi a közös a halban és a vendégben? A harmadik nap már mind a kettô büdös.
Két ember között a legrövidebb út egy mosoly.
Az élet szép, de én szebb vagyok.
Kinek a fia a Maffia ?
Ha a fogkrém kibújt a tubusból, nehéz visszanyomni!
Az új évet törölték - Megkerült a régi.
A félkaromat oda adnám, hogy egyformán tudjam használni mindkét kezem!
Mindenki szeretne a mennybe jutni, de senki nem akar meghalni!
Az arany ott van, ahol megtalálod!
Gondoltatok már rá, hogy ha Edison nincs, akkor gyertyafénynél néznénk a TV-t?
A beosztottam mondja meg nekem az igazat akkor is, ha az állásába kerül.
A háború: béke, A szabadság: szolgaság, A tudatlanság: erô" (Orwell)
Rövid az Élet, de hosszú az a fônév, hogy Krafelácsbrefatox!
II.Ulászló pont olyan ló mint a többi, csak azoknál sokkal ulászabb.
Fiatal az, akinek fogalma sincs róla, hogy a régi szép idôk az most van.
Ha én mégegyszer 75 éves lehetnék! (Szent-Györgyi Albert a 90. születésnapján)
Elôször emberek vagyunk, és csak ezután nôk és férfiak.
Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg.
Másként illatozik a széna a szerelmeseknek és másként a lónak.
Az ember az újat elôször kineveti, majd harcol ellene, végül elfogadja azt.
A törvények azokra vonatkoznak, akik betartják ôket.
Nem értem, miért kell Magyarországon mindig mindent elölrôl kezdeni.
Tehetséges az, aki többet tud, mint amennyit tanul.
Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak.
Az igaz ügynek nincs rá szüksége, hogy igazságtalanság árán gyôzön.
Két féligazságból sohasem lesz egész.
Az élet értelmét nem keresni kell, hanem neked kell értelmet adni az életnek.
Minden kezdet könnyű, de nehezek és ritkán jártak az utolsó lépcsôfokok.
Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük.
A legvérengzôbb vadállatok is bájosak kicsi korukban.
A horogról megszökött hal mindig nagyobbnak látszik mint, a megfogott.
A csúszó-mászók sohasem botlanak meg.
Nincs olyan egyszerű feladat, amelyet el ne lehetne rontani.
10000 mérföldes út is az elsô lépéssel kezdôdik.
A nôk helyett maradj az autóknál, rájuk senki sem panaszkodik a színük miatt.
A ma, a tegnap holnapja...
Szívd el a füvet, ne taposd!
Mindenki ugyanolyan - legalábbis a ruha alatt mindenképpen.
Vajon vagyunk-e azok, amik lehetnénk...
Az öreg emberek csupán csak kiégett körték...
Egyetlen szép hang szebb, mint egy hosszú beszéd.
Szellemünk éppúgy kificamodhat, mint a testünk.
Példaképre nagyobb szüksége van a gyereknek, mint bírálatra.
A homályos szó olykor jobb a szabatosnál.
Ha cselekszel alkalmazkodj a szabályokhoz ha ítélkezel számolj a kivételekkel.
Jó cselekedeteinket szeretjük magunk megcselekedni.
A szépség a legszelídebb zsarnok.
Sok minden boldoggá tehet egy embert - egy órára, egy napra.
Mindenkivel légy elnézô és szelíd, csak önmagaddal ne légy az.
Nem ártatlan az, aki önmagának árt.
Ami lámpafénynél igaz, nem mindig az a napfényben.
A hiszékenység, ha szívbôl fakad, mit sem árt az észnek.
A hamis érdem a hamis érdemet kedveli, az igazi az igazit.
A közöny a fölény hamis látszatát adja az embernek.
Az a vágy, hogy tessél, jogos; az, hogy uralkodj, sértô.
A hiszékenység a lelki jóság jele.
Elménk iránya fontosabb, mint fejlôdése.
Három kiterjedés van: az idô, a tér és a csönd.
A papír türelmes, de az olvasó nem.
Az orvos tudása fordítottan arányos elérhetôségével.
Kétféle sebtapasz van: amelyik nem akar ragadni és amelyik nem akar lejönni.
"Jól alszik az, aki nem érzi milyen rosszul alszik." (Pubilius Syrus)
"Rosszul él, aki mindig csak élni kezd." (Epikurosz)
"... mit ér a környék csendje, ha szenvedélyeink üvöltenek?" (Seneca)
"Nyugodt víztôl is írtózik a hajótörött." (Ovidius)
"Hamarabb eljön az, amitôl félsz, mint az amit remélsz." (P. Syrus)
"... nem élni jó, hanem jól élni." (Seneca)
"Aki mindenütt ott van, sehol sincs." (Seneca)
"Még mindig jobb fölöslegeset tudni, mint semmit." (Seneca)
A sokféle tudás nem tanít meg arra, hogy esze is legyen valakinek.
"... lehetetlen, hogy valami legyen, ha elôtte nem volt semmi se."
"A hibák oka a jobb nem ismerése." (Démokritosz)
"Ami a csúcspontra ér, máris zuhanhat a semmibe." (Seneca)
"Már nincs egy olyan mondás sem, amelyet ne mondtak volna elôzôleg."
Semmilyen szél sem kedvezô annak, aki nem tudja, milyen kikötôbe tart.
Az életben két dolog fontos: szeretni és hagyni, hogy szeressenek.
Ha próbálkozol csalódhatsz, de ha nem próbálkozol - akkor véged.
Az öngyilkosságba mindig két ember hal bele. Éppen ez az értelme. (Monroe)
Nem az a fontos, hogy hol él az ember, hanem, hogy tud-e élni.
"Semmit sem tudok, csak azt, hogy nem tudok semmit." (Szókratész)
"... valószínű, hogy valószínűtlen is történhetik." (Arisztotelész)
"Minden ami ismeretlen, nagyszerűnek látszik." (Tacitus)
"Ha nem haragszik, minden ember okosabb." (Euripidész)
"Nô ne jártassa száját, mert az rettenetes." (Démokritosz)
"Az asszony vagy szeret, vagy gyűlöl, harmadik eset nincs." (P.Syrus)
A jó házasság feltétele, hogy a férj süket legyen, a feleség pedig vak.
A művészet kedveli a véletlent, s a véletlen a művészetet." (Agathón)
"A legszebb majom is csúnya az emberhez képest." (Hérakleitosz)
Nem kéne eltakarítani ezt az egész bagázst, és elölrôl kezdeni más állattal?
Diplomata az, aki úgy küld el a fenébe, hogy szinte várod, hogy indulhass!
A memória az, amivel felejtünk.
Optimista az, aki azt hiszi, hogy a légy a szobában a kijáratot keresi.
Agy - az a szerv, amellyel az gondoljuk, hogy gondolkodunk.
Hamletet már 5000 színész eljátszotta - nem csoda, hogy megôrült.
Minden kijárat egyben bejárat valahova.
Egyszerűen semmibe vettem egy axiómát. (Albert Einstein)
A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak lassabban zümmögni.
Senki sem érezheti magát olyan tehetetlennek, mint egy beteg aranyhal gazdája.
A macska vendég a háznál. A kutya családtag.
Kedvenc állata: bélszín.
Egyszerűbb lett volna az élet, ha Hitler és Mussolini Oxfordban jár egyetemre.
Egy urániumtermelô ország nem lehet semleges.
A teve olyan ló, amit egy bizottság tervezett.
Minden állat egyenlô, de némelyik állat egyenlôbb a többinél.
Egy műveletlen ember számára igen hasznos idézetgyűjteményt olvasgatni.
Olyan volt vele a tánc, mintha egy zongorát tologattál volna.
Már akkor ismertem, amikor még nem volt szűz.
Andy Warhol: az egyetlen olyan zseni, akinek hatvanas IQ-ja van.
A mustár nem jó marhasült nélkül.
Nem iszom. Mert nem szeretek. Jól érzem magam tôle.
Ki kell bújnom ebbôl a nedves ruhából, aztán bele egy száraz Martiniba.
Azért iszom, hogy mások érdekesek legyenek.
Szeretem a gyerekeket... Jól megfôzve.
A kannibál nem vegetáriánus, hanem humanitáriánus.
Jól válaszd meg az útitársaidat; lehet, hogy meg kell enned ôket.
Kanadai az, aki tud kenuban szeretkezni.
Másoknak nemzetiségük van. Az íreknek és a zsidóknak pszichózisuk.
A barátainkkal Isten kér tôlünk bocsánatot a rokonainkért.
A legnehezebben megérthetô dolog a világon a jövedelemadó.
Minden döntésed hiba.
Az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és kibírhatatlanra.(W.Allen)
"Mindenki azzal törôdik legjobban, amit éppen szeret." (Platón)
"... még a rút élet is szebb, mint a szép halál." (Euripidész)
"Az öregség a bajok menhelye, mert minden rossz benne keres szállást."
"Az okos szépen otthon ül - ha berugott." (Euripidész)
"Az egészség a hiba felismerésével kezdôdik." (Epikurosz)
"Szeret habozni az, ki roppant műbe fog." (Szophoklész)
"Kellemesebb, ha te tudsz mindent másokról, mintha ôk rólad." (Plautus)
"Nem az a szegény, akinek csak kevese van, hanem az, aki többre vágyik."
"Elôször legyen meg a szükséges, aztán mindjárt az elégséges." (Seneca)
"A halál olyan, mint a születés: a természet titokzatos műve."
Ha nem pusztítom el, addig él, míg meg nem hal. Ha elpusztítom, akkor is...
A szavakat az érti aki hallja, az érzéseket az, kinek szólnak.
Az igazság olyan, mint a kenyér, de megfelezni nem lehet. (Seneca)
A lustaság netovábbja, ha valaki azt álmodja, hogy nem csinál semmit.
A pletyka az analfabéták hangosújságja. (Sir Lawrence Olivier)
Az agglegények olyan emberek, akik kézbôl esznek, de csak a magukéból.
Az ígéret földje az a föld, ahol éppen nem vagyunk. (Amiel)
A világ úgy rossz, ahogy van. Mit szépítsünk a dolgon?
A halhatatlanság a sors legszörnyűbb büntetése.
A halál a legvégsô válasz az élet által felvetett kérdésekre.
Küzdve küzdj, s bízva bízzál - talán úgy nem fogsz unatkozni...
E világban él egy ember, aki csak rád vár. Soha ne add fel!
Ha feladod az álmaid, meghalsz. Élve halsz meg... (Edda)
Mindig gondold meg mit teszel, lehet hogy ez az utolsó döntésed!
Ne hagyd, hogy mások hozzanak hibás döntéseket a sorsod felett!
Az élet kegyetlen, s ezt elviselni csak azt tudja, aki kegyetlenebb nála.
Miért nem kérdezik meg az újszülötteket: szeretnél e élni?
Ha feladod, véged van - de ha nem, akkor is...
A puszta lét nem lehet az élet célja... Az túl szörnyű lenne...
Ne törôdj semmivel.. Ennyi, a világnak már vége...
Nincs olyan helyzet, aminél nem lehetne rosszabb - ha ez vigasztal téged...
Ne hidd hogy Isten segíteni fog! Nagyon elfoglalt vagyok manapság...
Van valami, ami a halálnál is szörnyűbb: az élet...
Vajon van -e élet a halál után? Bár ez akkor már tök lényegtelen...
Ne akarj megmenteni egy embert, aki már a halál melett döntött.
Ha azt hiszed, hogy meghalni szörnyűbb, mint élni, tévedsz...
Tekints végig eddigi életeden, s tedd fel magadnak a kérdést: megérte?
A gyôzelem nem a legfontosabb - csak az a fontos.
Sok minden szól a kudarc mellett. Érdekesebb, mint a siker.
Ha nincs gatyád, nem tudod felkötni.
Szerintem ugyanolyan esélyed van nyerni a lottón, akár játszol, akár nem.
Ötvenévesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel.
Ha nagy leszek, kisfiú akarok lenni.
A pillanatok öregítenek, nem az évek.
Az egyetlen igazi motiváció minden elôadóművész számára: "Figyelj, Mama!"
A halál az a sötét bevonat, amely nélkül semmit nem látnánk a tükörben.
Az élet egy nagy meglepetés. Miért ne lehetne a halál még nagyobb?
A halálom után többet tudok majd mondani.
Nem nevettem ilyen jót, amióta a férjem meghalt. (ismeretlen)
A halál úgy éri az embert, mint egy gázszámla, amit nem tud kifizetni.
Ha nem mész el mások temetésére, ôk sem jönnek el a tiedre.
A bluest könnyű játszani, de nehéz érezni. (Jimmy Hendrix)
A szó az emberiség leghatásosabb kábítószere.
Költészetnek azt nevezzük, ami nem ér ki a lap széléig a könyvben.
A művészet a nyilvánvaló nyilvánvalóvá tételének művészete.
Szavak - ez mindenünk. (Samuel Beckett)
Semmit sem helyettesít, kivéve talán az öngyilkosságot.
Mindent tudott az irodalomról, kivéve, hogy hogyan élvezze.
Ez nem írás - ez gépelés.
Az opera az, amikor egy fickót hátbaszúrnak, és az nem vérzik, hanem énekel.
Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok. (Woody Allen)
A profik építették a Titanicot - az amatôrök a bárkát.
A világ a halál és a farkam. (Jim Morrison)
Még egy ital és a házigazda alatt vagyok. (Dorothy Parker)
Ha biszex vagy, kapásból megduplázódnak az esélyeid egy esti randevúra.(W.A.)
A nôk vígaszt nyújtanak, amire nélkülük soha nem lenne szükségünk.
A nôi intuíció több millió éves nem-gondolkodás eredménye.
Ha egy elnök a feleségével nem csinálja, akkor az országgal csinálja.
Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád, skizofrén vagy.
Az ember lelke Isten gyertyája.
Nyeregbe pattant és elvágtatott a szélrózsa minden irányába.
Mit vágsz olyan képet, mint egy megcímzetlen boríték.
Tényleg csúnya lány volt. Az arca Louis Armstrong hangjára emlékeztetett.
Olyan karika lába van, hogy bumerángon kell vasalni az alsógatyáját.
Az üzenetrögzítô javítás alatt. Itt egy ember beszél. (Eric Burgin)
A televízió a szem rágógumija.
A reklám a huszadik század legjelentôsebb művészeti ága.
A gyárban kozmetikumokat készítünk; az üzletben reményt árulunk.
Képzeld el, hogy tartanak egy háborút, és senki nem jön el.
BROSS-kor jöttél, ma nem tudunk CURE-ni, mert megjött a HEAVY-m.
Mágiára a boszorkányokkal.
Ki az emberekkel a hadseregbôl!
Óvd az ózon lyukat, csak kettô van belôle.
Azért mert tavasz van, még nem kell kiabálni.
Én már láttam ezt a filmet, csak másról szólt.
VIGYÁZZ! A tetôn dolgozhatsz!
Kösz, hogy elolvastál.
Csak végszükség esetén írok a falra.
Ébresztô, magyarok! - Vályúhoz! Takarodó! Feküdj!
Utálom a rendôröket, nem is igazán érdekli ôket, hogy ki vagyon ÉN.
Honnan bújnak elô az események? A múlt kukáiból.
Mért mindig másokat hívsz fel?
Nem félsz, hogy tönkremegy az autód ebben a benzingôzben ?
Nem zavar, hogy ebbe már valaki belepisált? (vécében)
Akkor mi nem is Gagarin örs voltunk ?
Rendszert csinálsz az idegeimbôl.
Hatalomtalanítás.
Ne gyôzködd az agyad, a hiba a valóságban van!
Semmi hatalmat senkinek!
Légy realista, követeld a lehetetlent.
A politikusok lopnak, csalnak és hazudnak ... a pénzeden!
Élni segít, aki halni tanít! - Ne buddháskodj!
Megváltsam vagy felváltsam ?
Mindig szerettem volna tudni, hogy ki ír a falra. - Most végre tudom.
Utolsó döntésedet ne gondold meg! Ha már úgyis az utolsó....
Az élet egy habostorta - mondta a sündisznó -, és belefulladt a habba...
TANKs for the memory.
Kérjük álljon az ajtó elé, mert a vezetôt zavarja a szabad kilátás...
A nôknek biztos azért lassú a felfogásuk, mert Windows alatt futnak.
Nem igaz, hogy a Windows 3.1 a leglassabb program a világon. Ott a '95 is!
Nem hiszem, hogy ebben a kábelben áram le.....
Ha kíváncsi vagy rá, milyen lesz a feleséged 25 év múlva, nézd meg az anyósod!
Minden gyalogos a hátizsákjában hordozza a marsallbotot... (Napóleon)
Tévedni emberi dolog, de igazán összekeverni valamit csak számítógéppel lehet.
A számítógép-program nem kívánságaid, hanem utasításaid szerint működik.
A leghaszontalanabb programfunkciókkal a legnagyobb élvezet dolgozni.
A vírusokat csak akkor lehet kiírtani, amikor a szotver már végképp elavult.
Sohase tárj fel olyan hibát, amivel nem tudsz mit kezdeni!
Ha egy program módosítása beválik, akkor valószínűleg nem erre volt szükség.
A felhasználók nem tudják pontosan, mi kell nekik, de pontosan tudják mi nem.
Bármely program, ha egyszer gépre kerül, elavult.
Bármely program elkészítése többe kerül és tovább tart.
Ha a program beválik, akkor változtatni kell rajta.
Ha a program nem válik be, akkor dokumentációt kell készíteni róla.
Bármely program a rendelkezésre álló memória végsô határáig duzzad.
A program értéke egyenesen arányos a megtermelt táblázatok súlyával.
Bármely program bonyolultsága addig fokózódik, míg túl nem nô a képességeiden.
A programozók legjobban a káromkodás nyelvét ismerik.
A számítógép megbízhatatlan, de az ember méginkább.
Az emberi megbízhatóságra alapozott rendszerek megbízhatatlanok.
A nyílások egy mérettel szűkebbek a kelleténél. (Ha nem, rossz helyen vannak!)
Egy rovar biztosan túléli a ciánozást.
Az erkölcsösség nem más, mint az alkalom hiánya.
A dolgozó népet szondázom...
Mindenkit érhet baleset, ha idejében ott van.
A bugyi önmagában még nem fogamzásgátló eszköz!
Vereségekbôl áll az élet. Az a néhány gyôzelem? Istenem, tudni kell elviselni!
Egy szívás nem szívás, sok szívás már rutin!
Legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység.
Egy ma többet ér, mint két holnap!
Két rossz közül mindig azt választom, amit még nem próbáltam.
Jobb ma egy páros vérbaj, mint holnap egy véres párbaj...
Csak egyszer lehetsz gyerek, utánna más mentséget kell találnod...
Jean Paul Bemondó (Geszti Péter)
Az igazságot csak vallomásból ismerhetjük. (Raf Vallone - Geszti)
A megismerés a kérdésekkel kezdôdik, de sosem fejezôdik be a válaszokkal.
A megkérdezettek kétharmada szerint van élet a halál után. És elôtte?
Mint az oroszlán kölykét, úgy nevelt a sors. (Tankcsapda)
A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közömbösség.
Tudatod semmit sem ér érzéseid nélkül...
A boldogság sebesség nélküli álomvilág...
Lassan zuhanok önmagam fájdalmába...
Tudatod hatalmát gyengítik érzéseid...
Mi igazán értékes, szavakkal le nem írható...
Te vagy az én sebem, te vagy ki fáj nekem...
Olyan vagyok, mint a napraforgó, aki gyülöli a fényt...
Szerencsétlen ember vagyok, addig élek, míg meghalok...
Nem az idô halad, mi változunk gyorsan...
Kapcsolat az is, ha nincs kapcsolat...
Minden állat egyenlô, de egyes állatok egyenlôbbek a többinél. (Orwell)
A szerencse üvegbôl van: mikor legszebben ragyog, akkor törik el.
A szerencsét hamarabb megtalálod, mint megôrzöd.
A kivételes szerencse hű kísérôje az irigység.
Amilyen az ember, olyan a szerencséje.
Nem elég ha szerencsések vagyunk, az is kell, hogy a többiek ne legyenek azok.
Kártyáinkat a sors keveri, mi meg játszunk.
Nincs nagyobb szerencse, mint a jó házasság.
Egy marék szerencse többet ér egy zsák észnél.
Mint a tudatlan orvos, a szerencse is sokakat megvakít.
Késôre érkezett annak a szerencséje, kit csak a halála tett naggyá.
Nem tudja becsülni a szerencsét, ki nem volt soha szerencsétlen.
Nagyobb erények kellenek a jószerencse, mint a balsors elviseléséhez.
...több embernek használ a balszerencse, mint a jószerencse.
Csapás elôtt mindig vidám az ember, de a szerencsét gond elôzi meg.
Igen gyakran véletlenül követjük el a legszerencsésebb ostobaságokat.
Senki nem tartja olyan vaknak a szerencsét, mint az, akivel nem bánik jól.
Aki szerencsétlen, bottal is agyonlövi magát.
A balsors tiszta szemmértéket ad.
A balsors felmagasztosítja azt, akit nem sújt le.
A szerencsétlenség orvossága a nyugodt lélek.
Arany koporsóban is féreg táplálkozik.
Akinek lova nincs, járjon gyalog.
Több az ember vagyon nélkül, mint a vagyon ember nélkül.
A szegénység minden mesterségre megtanít.
Ki a másét megkívánja, méltón veszíti el a magáét.
Nemességet nem ad a kincs.
Akinek az erszénye üres, az lélekben is akaratlanul megtisztul.
Nem az a szegény, akinek kevés a vagyona, hanem az, aki többet kíván.
Az igazi gazdagság az igénytelenségben áll.
Nem az tesz gazdaggá, hogy nagy a vagyonod, hanem az, hogy kevés a vágyad.
Nagyon gazdag az, akinek nincs veszítenivalója.
A szegénység és a gazdagság többnyire nem pénz, hanem jellem kérdése.
A nyomor kioltja a szenvedélyeket, a gazdagság felszítja ôket.
Ne szánd, ki vagyona mellett éhezik.
A nélkülözôknek sok hiányzik, a kapzsinak minden.
A világ sorsa, hogy a gazdagok mindent olcsóbban vásárolnak, mint a szegények.
Ne törekedj gazdagságra, ha megszerezted, megöl az unalom.
Az együttérzô ember sohasem gazdag és a gazdag ember sohasem együttérzô.
Az arany áttöri az acélajtót is.
Vannak erények, amelyeket csak akkor gyakorolhatunk, ha gazdagok vagyunk.
Éppen a lopott pénz hozza a legnagyobb hasznot.
...a pénz és a butaság bizonyára ikertestvérek.
Ahol a jólét megtelepszik, onnan nehezen áll tovább.
A citrom nem esik messze a lótól...
A káromkodás az egyetlen nyelv, amit minden programozó ért és beszél.
Aki másnak vermet ás: sírásó vagy földmunkás.
Ha egyszer a lelkedbe nézel, és felfedezed önnmagad, vigyázz nehogy azzá válj.
KE: Ha megismerjük a harmadikat, rögtön fellép a negyedik.
Csak a döglött halak úsznak az árral.
Épp amikor kezdtem megszokni a tegnapot, jött a mai nap.
Soha ne halaszd holnapra, amit ma is elkerülhetsz.
Az otthon ott van, ahol a TV.
KE: Egy számítógépes programozó otthona ott van, ahol a számítógép.
Mosolyogj! Rejtett kamera van a közelben!
Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál!
Akadályozd meg a levegô szennyezôdését! Ne lélegezz!
Nem számít hogy szegény, vagy gazdag. Csak pénz legyen.
Ne vigy engem a kísértésbe, odatalálok magamtól is!
A fű nem azért nô, hogy versenyezzünk vele.
Segítség! Egy pók mászik a CPU-mtól a DMA felé!
Az ön számítógépében nincs vírus!
Többet ésszel, mint erôvel! Elôször FORMAT és csak utána fűrészelj!
A célod felé ésszel visz az út, de elérni azt csak a szíveddel tudod.
A program változhat, a típus nem.
Négy számítógép típust lehet megkülömböztetni, van jó, rossz és a Tied.
A merevlemezes meghajtó adatainak eltávolítását sikerrel végeztem.
Most nyugodtan lenyomhatod az ALT-CTRL-DEL billentyűket.
A mesterséges intelligencia jobb, mint a természetes butaság.
A bôvítôeszköz mindenhol működni fog, kivéve a Te számítógépedben.
Egyes számítógépek kompatibilisek, mások meg kompatibilisebbek.
Egy program megírása az elôzôleg tervezettnél kétszer tovább tart.
Tétel: 1 + 1 = 2 (Ebben az '=' jel jelentése: néha, ha egyáltalán )
MEGOLDÁSMíTOSZ: A számítógéppel minden megoldható.
Hello! Én vagyok a számítógép. Bekaplak!
Minden nagyobb felfedezést tévedések elôznek meg.
Mindegyik programban van hiba.
Csak az a program működik hibátlanul, amelyikre senkinek nincs szüksége.
A gödrök elsô számú törvénye: ha benne vagy, ne áss tovább!
Sose vedd le az álarcod, ha az jobb az igazi arcodnál! (Farsangi bölcsesség)
Ha a buszon minden ember udvarias volna, akkor az állóhelyekért tülekednének.
Humorérzéke annak van, aki a saját hiányosságain is tud nevetni.
A gyom olyan növény, aminek a hasznosságát még nem fedezték fel.
Ha nem akarsz balesetet okozni az utakon, akkor vezess a járdán. (Spielberg)
Új térképet kell rajzolni, mert a tudósok szerint hazánk a csodával határos.
Aki nem hal meg idejekorán, az megöregszik.
A szegénység nem szégyen, de nekem már elegem van belôle.
A tiszta stílus mögött sok a piszkozat.
Az egyenes hazugság a leggörbébb felelet.
Számomra nincs nehezebb, mint a könnyed csevegés.
Megtisztel az irigységed, de nem tudom viszonozni.
A mértéktartó középszerűség mértéktelen.
A kritika a tudomány és a művészet szerelemgyereke.
Meghalni még magadért sem érdemes.
Aki helytáll, az még nem maradi.
Csak az igaz ember tudja, hogy mikor szabad hazudnia.
Lehetsz olykor utolsó is, de csakis az elsôk között.
Csak ha magadra találtál, találhatod meg a világban a helyed.
A változatosság gyönyörködtet - de azért jobb mindig a kék ég.
Saját maga ellensége, aki mindennel megbarátkozik.
Nincs piszkosabb, mint tisztázni valamit.
Minden hívô elhiszi a hihetetlent.
A becsületesség lehet butaság, de azért a butaság még nem becsület.
A kis munka is nagy figyelmet érdemel.
A tehetség a kontárok között tehetetlen.
Nincs bizonytalanabb, mint a biztos siker.
Siralmas az, aki magán sosem nevet.
A légvárakat csak ledönteni lehet - de bevenni nem.
A sánta ember is lehet földönfutó.
Ijedtében a hazug ember is igazmondásra vetemedhet.
Az öröm akkor is meglep, ha megkésve jön.
Az igazság nem igényel diszkréciót.
A középút mindig széles, de van rajta halálkanyar.
Ne üvöltözz - az utókor nem süket!
A némák éneke a csend.
A cél mindig valaminek a vége, de sohasem a vég a cél.
Furcsa, de a naplopóknak semmire sincs idejük.
A mellôzést sosem vesszük mellékesen.
A halhatatlan versek díszsírhelye a papírkosár.
Az idô minden sebet begyógyít, de nem végez plasztikai műtétet.
A boldogság azért mérhetetlen, mert nincs hozzá mérôeszközünk.
Nem a szabad száj veszélyes, hanem a csukott fül.
Az Ember a teremtés ábécéjének egyetlen magánhangzója.
Ami nem fullad kudarcba, sikeresen partot ér?
A nagyhangú embereknek rendszerint kicsi a szavuk.
Csak a hajunknak tudjuk megbocsájtani, hogy a fejünkre nôtt.
Más az igazságért éli, és más megélni belôle.
A halhatatlanság mulandó, de a mulandóság örök.
Egyik akasztófára jut, a másik megdicsôül, ha nyomot hagy maga után.
Aki nem tanult meg adni, mindig sokat követel.
Ki látott már olyan farkast, aki óvatosan üvöltözik?
Az a jó, ha az ész kormányoz de az érzelem vezet.
Minden út elkeskenyül, ha a magasba visz.
Az erôgyűjtés az a munka, ami a leginkább kimerít.
Az ôsz a természet könyvébôl vett magvas idézet.
A kétszínžség is vonzó - de csak a zebrák között.
A fa az a koronás fô, aki meg tud hajlani.
Mások meséje hazugság, az író hazugsága mese.
Az igazi kincskeresés - felkutatni a rejtett gondolatot.
A nagyotmondás ellen a nagyothallás az egyetlen védelem.
A kérdésre nem válaszolni a legnyíltabb felelet.
A fa csúcsán nem trónolhat egy idôben két madár.
Az ördög akkor alszik el, mikor a lelkiismeret felébred.
Hegyezd mindig a füled, hogy elméd élesedjék!
Levegônek veszem - mondod, feledve, hogy éltetôd a levegô.
A gyász nem mindig fekete, de a bánat mindig sötét.
Nincs fájdalmasabb ütés, mint mikor az óra üt.
A túlzottan tapintatot "talán"-nal mond nemet.
Az emberség kezdete az állatok iránti szeretet.
Csak a szép utánozható, a művészi nem!
Elôttem áll az élet. Nem látok tôle semmit.
Két egér közül mindig a hosszabb húzza a rövidebbet.
Okos enged, ha már szenved.
Allergiás vagyok a kiütésekre - mondja a bokszoló.
A szag elszáll, a vécé megmarad.
Megtisztel az irigységed, de nem tudom viszonozni.

Azóta jár a korsó a kútra, amióta a csapvíz drága...
Adj király katonát! Nem adok! Akkor b* meg!!!
Utolsó szavak: Nyugi, szívecském, értek hozzá! A zöld a fázis.
Hát ez a tagline most jobb volt, mint lett.
Pont az a deszka lóg, amelyik a többit tartaná.
Sokat akar a szarka, de menstruál a szarkalány.
Mindennap új varázslat! - jelentette be Knorr Gyula miniszterelnök.
A becsület nagy dolog. Csak nem lehet belôle megélni.
Bocs, azt hittem nem te vagy. De te is jó leszel.
Aki másnak vermet ás, az tud valamit.
A gazdag ember is vízzel fôz. Csak ô nem üresen eszi.
Aki korán kel, valamit elnézett az ébresztôóráján.
Megtanítom kesztyűbe dumálni.
A környezetvédô hullák mind zöldek!
...Kempelen: az elsô Farkas, aki sütni tud!
Ugy gépel, mint a villám ... néha lecsap
A Microsoft végre elôállította a program nélküli hibát.
A hardver az, amibe bele lehet rúgni
Uriember az, aki nem beszél a Windows-ról, pedig tudna.
... Hirosima '45 .... Csernobil '86 ...... Windows '95 ...
Az orosz számítógéphálózat a Nyet-work
Aki megöl néhányat az gyilkos,aki milliókat az hódító... /Cliffhanger/
Megakarsz ölni?Tépj egy számot és állj be a sorba! /Cliffhanger/
Rekordnak számít a tavalyi 25 fogolyszökés. Ráadásul idén szökôév lesz...
Eljárás indult a vonatdobálók ellen. A vád: vagon elleni bűncselekmény.
Összeállították az új magyar szólásgyűjteményt. Pl."Szidja mint a Bokrost."
Még mindig van járhatatlan út hazánkban és sehogyan sem sikerül letérni róla.
Betörés közben kificamította a bokáját a tolvaj. Azóta rosszban sántikál.
Korokózó gombák lepték el az egyik kórházat. Gombariadót rendeltek el.
Szlovákiában és Romániában romlott a magyarság helyzete. És nálunk?
Az amerikai katonák jól érzik magukat Magyarországon. De jó nekik...
Elmeorvosa szerint paranoiás a "salgótarjáni mágus". El van varázsolva...
Emberi életre is alkalmas bolygókra bukkantak nemrég. A Föld nincs közöttük...
Egyhangú döntés született a kormányülésen. Az egy hang: Horné.
A computerek nem élik meg az ezredfordulót. Ha így megy tovább, mi se...
A fogorvosok jogorvoslatot kérnek. A betegek csak fogorvoslatot kérnének...
Minden út járható. Harckocsival...
Felmérések szerint a felnôttek is sok mesét olvasnak. Különösen választáskor..
Százötvenezerbe kerül egy jobb rókabunda. Van olcsóbb is, csak az harap.
Második napja ünnepli a leszerelését a sorkatona. Azóta sörkatona.
A buddhisták a megvilágosodást keresik. Vezetôjük a dalai lámpa.
A trezorral együtt a pénzt is felrobbantotta a bankrabló. Bankót robbantott.
Öngyilkos lett a csiga. Belenézett a konnektorba.
Egyre kevesebb a romantikus férfi. Tizedelik ôket a romantikus nôk...
Nehezen sikerült a hódítás, de végül mégis zöld ágyra vergôdtek.
A kormány támogatja a kisvállalkozásokat. Inkább hagyni kellene ôket megélni!
Országszerte megerôsítik a börtönök ôrzését szombaton. Szökônap lesz!
Odaégett a burgonyakrokett. Most már brikett.
A KSH szerint növekszik az állatállomány. Igen, ha így hirtelen körülnézünk...
A középkori uralkodók keveset tisztálkodtak. Hmmm. Oroszlánszagú Richárd.
Kannibál törzsek sohasem léteztek. Mielôtt létrejöttek megették egymást.
Megrendezik a Miss Nudi aktszépségversenyt. A férfiaknak Mister Nudli lesz.
Felmérés készült a szív- és érrendszeri megbetegedésekrôl. Közvéredény-kutatás.
Aki nem szeret táncolni, azt a tökei is zavarják.
A férfiak többsége kedveli a kígyókat, egészen addig, amíg el nem veszik...
Az ember maga alakítja a sorsát. Meg is látszik rajta...
Az MSZP nem indul a májusi próbaválasztáson. îgy biztos, hogy nem veszít...
Egy élelmiszer-ipari cég szeretné használni Elvis nevét. Elvis Prézli.
Most nincs semmi mondandóm...
Biztonságos szex : elôször is leparkolsz az autóval...
Ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el! (magyar közmondás)
Aki bottal köszön, annak doronggal felelnek. (magyar közmondás)
A dió törve, az asszony verve jó. (magyar közmondás)
Nincs olyan hitvány eszköz, hogy hasznát ne lehetne venni. (magyar közmondás)
A májusi esô aranyat érne... (módosított magyar közmondás)
A káder nem vész el, csak átalakul.
Olyat mondok, hogy magam is megbánom. (magyar közmondás)
Kis pénz, kis foci.
Úgy még soha sem volt, hogy valahogy ne lett volna.
Minden cigány a maga lovát dicséri. (magyar közmondás)
A hűség csak addig tart, amíg engedik...


összegyűjtötte TAYLOR (c) 1995-96 Criminal Gang



Link





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-08-21 22:11:17, kedd
 
  Valljuk meg őszintén, a gazdagokat nehéz szeretni. Mindjárt ott van az a természetes érzése az embernek, hogy miért nem ő ilyen ocsmányul gazdag? Valahogy saját altruizmusunkban sokkal jobban bízunk, mint másokéban. Logikailag nyilván ez ellentmondás, de attól tartok joggal. A nagyon gazdagok szeretnek nagyon gazdagok lenni, sőt még sokkal gazdagabbak is és a helikopterből nem nagyon látszanak a békák, hogy megemlékezzünk a magyar haladó gazdag tipikus példányáról Kóka Jánosról is. (A volt SZDSZ volt elnöke ugyanis egy reformintézkedés előtti konzultáció elmaradását így indokolta: a mocsár lecsapolása előtt sem kérdezik meg a békákat

A gazdagságot el tudjuk viselni, a gazdagokat kevésbé. Csak annyi bizonyos, hogy a prosperáló társadalmakban vannak gazdagok, nagyon gazdagok és valószínűtlenül gazdagok és szegények, meg nagyon szegények, viszont azokban a társadalmakban, ahol nincsenek gazdagok, általában gazdagság sincs, csak szegénység. Jóval több szegénység, mint az előbbiben. De a dél-amerikai társadalmakban simán meg tudják oldani, hogy a sok nagyon gazdag ember, család, minimális középosztály mellett rengeteg nagyon szegény emberrel létezzen együtt. Csak az tűnik biztosnak, hogy az általános gazdagsághoz gazdagok kellenek, de jelenlétük természetesen nem elégséges feltétel.

A baloldal természetesen nem tud mit kezdeni a saját, haladó gazdagjaival, mert sem meggazdagodásuk módja, sem vagyonuk használatának jellegzetességei nehezen férnek össze bármi olyan emberivel, amit a baloldal annak tart állítólag. Ennek fényében különösen érdekes, hogyan faragott a liberális sajtó minden ordas stiklijük ellenére például szentet Bill Gatesből, Mark Zuckerbergből, Sorosból - a wikipédia például keresetlen egyszerűséggel filantrópként tartja őket számon. Nem megfeledkezve persze magyarországi liberális megfelelőikről sem.

A GAZDAGOK ÉS A HATALOMGYAKORLÁS
Minden nemzedékeken át létező államalakulatban kialakulnak koncentrált vagyonok és a gazdagság mindig összefonódik a hatalom gyakorlásával. A gazdagok mindig olyan ideológiákat támogatnak, amelyek a ,,gazdaság működését" a tőkére és a tőkésre hagyják és preferálják az úgynevezett ,,éjjeliőr államot". Ha erős hatalommal találkoznak, akkor pedig bevásárolják magukat a folyamatokba, sőt, mint a jelenlegi nyugati példa mutatja, gyakorlatilag képesek teljesen elfoglalni a politikai hatalmat és csak a saját részérdekeik mentén irányítani országokat.

A KOMMUNISTA VEZETŐK IS "GAZDAGOK" VOLTAK
A vadászat (akkor is) a kiváltságosak elfoglaltsága volt / Fotó: MTI





A probléma az, hogy a baloldal képtelen a gazdagság és a vagyon fogalmának definiálására, mert primitív materializmusa számára felfoghatatlan, hogy a hatalom, a befolyás és a kizárólagos tulajdon olyan elegye az emberi viselkedéseknek, amelyek mindig meghatározzák a társadalmak működését. Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen jogosultságai voltak az elmúlt száz évben egy magyar politikai vezetőnek az országban található vagyonok felett, akkor a mindenkori leggazdagabb magyar, talán Mátyás király után, Rákosi Mátyás. Rákosi ugyanis hatalma tetőpontján, természetesen Sztálin kegyelméből, gyakorlatilag teljes mértékben rendelkezett minden felett, ami az országban található volt. A célok tekintetében korlátozták a szovjetek, de övé volt minden, hiszen szó szerint mindent megtehetett.

Kádár sokkal kevésbé volt gazdag, ő leosztotta a vagyonbirtoklással kapcsolatos jogok egy lényeges részét a párttitkároknak, tanácselnököknek, termelőszövetkezeti elnököknek, akik gyakorlatilag bizonyos korlátozásokkal és nem hivalkodva, de tényleg “birtokoltak" mindent. Nagy J. Endre professzorom példája szerint, a tsz tulajdonában lévő szippantós autó csak annak szippantott, aki a tsz elnökével nem volt rosszban.

A rendszerváltásunk jellegzetessége, hogy utána a kommunisták által elvett vagyont jelentős részben azok nevére írták, akiknek felmenői, párttársai azt elrabolták a korábbi tulajdonosoktól. Volt ugyanis a pártnak egy olyan technokrata rétege, amelyik felismerte, hogy egy jogállammal visszatér a törvényes birtoklás rendje és ami a nevükre van írva, az tényleg az övék is lesz, minden jogosultsággal együtt.

REJTŐZKÖDŐ GAZDAGOK
Magyarországon, de szinte mindenütt a világon nem az igazán nagy tulajdonosok érdeke, hogy homályban maradjanak, hanem a derékhadé. Előbbiek nem is tudnának, míg a magyar viszonylatban néhány milliárdnyi ingatlanvagyon és néhány milliárd működtetett vagyon felett rendelkező gazdagokról senki sem tud. Kevés közöttük az eredetében tiszta ügy, de ezek az emberek és családok élvezik a normális emberi életet és már nem ,,újgazdagok", mert sok esetben képesek voltak alkalmazkodni a gazdagsághoz. Ez a csoport legfeljebb helyben politizál és csak finoman dörgölődzik a hatalomhoz, alapvetően nyugodt üzletmenetet akar és tudja, hogy alkalmazkodnia tanácsos az aktuális politikai kurzushoz. Most például ahhoz, hogy a vagyon helyi munkahelyteremtésre, befektetésre kötelez. Ennek érvényesülése csak attól függ, hogy a hatalom helyi leágazása képes volt-e megérteni, a jó kormányzás a hatalom megtartásának legjobb eszköze és nem a számolatlan kampánypénz. A Fidesz jelentős szavazatszám növekedésében ez a tényező volt az egyik legjelentősebb.

A GAZDAGOK BEFOLYÁSA
Mindig a méretek számítanak, az ország méretei és az, hogy hány jelentős gazdag ember játszik szerepet a politikában. Magyar méretekben nehezen alakul ki természetes egyensúly, a túl erőseket hamar korlátozni kell. A baloldal mindig gyenge miniszterelnököt szeretne, ha az jobboldali, azért, hogy a még mindig erős túlsúlyban lévő baloldali oligarchák érdekei ne sérülhessenek. Az erős jobboldali kormányzás nyilván hatással van a gazdagokra, mert egy részük már átállt vagy teljesen együttműködő lett és beletörődött abba, hogy nem ő fog Csányi Sándor helyébe lépni.





NEMZETI TŐKÉS OSZTÁLY
Az új gazdagok keletkezésének a kérdése azonban ennél sokkal lényegesebb. A nemzetstratégiai ágazatokban a nemzeti tőke primátusa létkérdés. Onnan ki kellett szorítani a külföldi tulajdont és ellenőrizhető nemzeti tulajdonlást kellett helyette kialakítani. Nyilván olyat, ami nem kötődik a kormányzat halálos ellenségeihez. Orbán pontosan tudja, hogy a valóságban a jogosultságok mindig emberekhez kötődnek, nem szervezetekhez. A liberális legenda szerint mindenki lehet független, kivéve a jobboldal. A valóságban azonban csak az a jogszabály, tulajdonjog, befolyás létezik, amit ki lehet kényszeríteni akkor is, ha minden kötél szakad. A gazdaság és a hatalom az emberi viselkedésről szól, nem másról. Az elmúlt nyolc évben a nemzeti szuverenitás visszaszerzése zajlott, amelyet részben külföldi tulajdonosoktól, részben pedig elkanászodott magyar érdekcsoportoktól kellett visszavenni. Orbán célja az, hogy a hatalmára ne legyen szüksége ahhoz, hogy a nemzeti érdek uralma maradéktalanul érvényesülhessen. Magyarországnak önálló struktúrákkal kell részt vennie a globalizációban és nem engedheti meg, hogy tulajdonlások, jogosultságok útján hazai erőforrásaink multinacionális struktúrák részeként funkcionáljanak. Ha nem a liberálisok becsléseit, hanem a valóságot nézzük, akkor sajnos még mindig nem meghatározó a magyar (nemzetiségű, identitású, lokálpatrióta) gazdagok aránya a gazdagjaink között. De ne feledjük, hogy egyedül a saját gazdagjaink felett gyakorolhatunk ellenőrzést, őket kergethetjük el (hogy a balosoknak is legyen valami öröme) közös lakhelyünk okán. Semmi baj sincs az erős állammal, a sok gazdag emberrel, ha mindez erősödő középosztállyal párosul. Ez utóbbit csak mi ,,préselhetjük ki" belőlük, a nemzetközi aktorok, legyenek cégek vagy mindenféle független szervezetek, nem minket védenek az államunktól és a gazdagjainktól, hanem az állam, a középosztály és a nemzeti tőketulajdonosok összefogását akarják megakadályozni.

Nyilván rengeteg kockázata is van annak, ha a gazdagok, a tőkések kötődnek a nemzeti kormányokhoz. Ezek a kockázatok azonban nem mérhetőek azokhoz, amelyek akkor állnak elő, ha nem kötődnek. Az elmúlt harminc év ennek az illúziónak a fenntartásáról szólt, hogy a külföldi tőke, a külföldi gazdag jobb, mint a magyar. Az Index ezt nyomja most is, minden mészáros Lőrinc-ezés mögött ez van. ,,Oknyomozásuk" sosem terjed ki a valóságra csak az ideológiára.

BÁLINT BOTOND irása

Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-08-21 21:48:20, kedd
 
  A lány megmutatta, hogyan viselkednek azok az emberek, akik először találkoznak az internetes társkeresőn keresztül!By Dorina irása

A mai világban már nincs lehetőségünk arra, hogy személyesen ismerkedjünk meg valakivel, hiszen annyira elfoglaltak vagyunk a munka, a tanulás és egyéb más dolog miatt, hogy nem jut időnk arra, hogy leüljünk valakivel beszélni. Mivel már nincsenek olyan nagy bandázások, mint régen, ezért a szórakozóhelyeken sem találkozunk senkivel. No meg a legnagyobb probléma, ha valaki mégis elmegy a barátaival valahova, folyamatosan megy a telefon nyomkodás.

Szóval ebből kifolyólag, sokan az internet segítségét veszik igénybe és ott próbálnak szerencsét, hátha rábukkannak az igazira. Ám ez is hosszabb kutatást vesz igénybe, valakinél akár éveket is. A Tinder nevű alkalmazás egy nagyon egyszerű kis applikáció, gondolom senkinek sem kell bemutatnom. Pontosan ennek az alkalmazásnak az egyik aktív felhasználója Dane Marie Hild is, aki egy érdekességgel rukkolt elő, nem is olyan régen.
A lány fotókat készített azokkal a férfiakkal, akikkel Tinder-n ismerkedett meg és először találkozott velük.
Annyit érdemes megjegyezni a képekről, hogy a találkozó első 30 percében készültek. Pontosabban, ez volt az eredeti ötlet.
Marie és a fényképek hősei egy romantikus helyzetet, szituációt, kapcsolatot ábrázoltak, szóval azoknak az embereknek, akik megnézték a képeket az volt az első érzése, hogy ők egy párt alkotnak.
A fényképész szerint ma az ismeretségi kérelmek miatt az emberek csak megismerkednek egymással az interneten keresztül, és amikor az első találkozásra sor kerül, olyan, mintha már több éve ismernék egymást, mert az internet helyettesíti a valódi kommunikációt.
Itt van még néhány kép, az első találkozásokról: 10 perc után, úgy néztek egymás szemébe, mint a szerelmesek.
12 perc után, olyanok voltak, mint egy pár, akik már évek óta együtt vannak, és úgy viselkedtek, mintha egy átlagos szombat délutánt töltenének együtt.













Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-08-21 21:27:36, kedd
 
  Nagy Niki irása
Szerencse nem létezik: 5 dolog, amit a mázlistának hitt emberek máshogy csinálnak

Biztosan sokan szívesen megköveznek ezért a kijelentésemért, de szentül hiszem: szerencse nem létezik. Illetve de, létezik, csakhogy rajtam, rajtunk múlik, hogy mennyi jut belőle, és nem azon, hogy éppen milyen csillagzat alatt születtünk, vagy azon, hogy jó helyen vagyunk-e, jó időben. Persze előfordulhat, hogy egyszerűen szerencsétlenek vagyunk (a szó szoros értelmében, csak a véletlenen múló okokból kifolyólag), de a legtöbb mázlistának hitt ember szerencséjében rengeteg munka van, amit a kívülállók persze nem látnak. Másképp csinálják például ezt az öt dolgot, mint azok, akik úgy érzik, folyton csak a balszerencse üldözi őket.
Bíznak a megérzéseikben

Gondoljatok bele, hány hibás, ,,szerencsétlen" döntést hoztatok már csak azért, mert logikusnak vagy szükségszerűnek tűnt, annak ellenére, hogy a belső hangotok azt mondta, még véletlenül se tegyétek! A megérzésünket nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha egyébként nem hiszünk benne - ez ugyanis nem egy misztikus hatodik érzékünk, egyszerűen az agyunk tudattalan, korábbi tapasztalatokra épülő következtetése. Ha valamit nem érzünk helyesnek, hallgassunk a megérzéseinkre, hiszen valószínűleg a jó utat súgják.

Kockázatot vállalnak

Ha mindig a biztosra mentek, soha nem fogtok nagyot kaszálni - és itt nemcsak a pénzügyekre, hanem a karrierre, a szerelmi életre, és egyébként, az élet többi területére is gondolok. Nincs azzal baj, ha elfogadjuk a biztos állást, vagy benne maradunk egy olyan kapcsolatban, ami nem teljesen elégít ki bennünket, hiszen lehet, hogy a munkában megtalálhatjuk a szépséget, a kapcsolatban pedig a biztonságot, de ha ennél többet szeretnétek, bizony kockáztatnotok kell. Persze azért nem ész nélkül, de ha valamit igazán szívesen csinálnánk, a megérzéseink is azt mondják, hogy mehet, és még esély is van arra, hogy bejön, akkor érdemes belevágni.

Ha nem vagytok kockázatszerető típusok, legyen egy B, egy C, esetleg még ZS tervetek is, ha mégsem jönnének be a dolgok - de alapvetően ne féljetek lépni!


Ha én a szüleimre hallgattam volna, most nem írnék nektek cikkeket, hanem biztosra mentem volna, és egy poros ügyvédi irodában tologatnám az aktákat, mindenféle motiváció nélkül.





Bíznak a megérzéseikben

Gondoljatok bele, hány hibás, ,,szerencsétlen" döntést hoztatok már csak azért, mert logikusnak vagy szükségszerűnek tűnt, annak ellenére, hogy a belső hangotok azt mondta, még véletlenül se tegyétek! A megérzésünket nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha egyébként nem hiszünk benne - ez ugyanis nem egy misztikus hatodik érzékünk, egyszerűen az agyunk tudattalan, korábbi tapasztalatokra épülő következtetése. Ha valamit nem érzünk helyesnek, hallgassunk a megérzéseinkre, hiszen valószínűleg a jó utat súgják.

Kockázatot vállalnak

Ha mindig a biztosra mentek, soha nem fogtok nagyot kaszálni - és itt nemcsak a pénzügyekre, hanem a karrierre, a szerelmi életre, és egyébként, az élet többi területére is gondolok. Nincs azzal baj, ha elfogadjuk a biztos állást, vagy benne maradunk egy olyan kapcsolatban, ami nem teljesen elégít ki bennünket, hiszen lehet, hogy a munkában megtalálhatjuk a szépséget, a kapcsolatban pedig a biztonságot, de ha ennél többet szeretnétek, bizony kockáztatnotok kell. Persze azért nem ész nélkül, de ha valamit igazán szívesen csinálnánk, a megérzéseink is azt mondják, hogy mehet, és még esély is van arra, hogy bejön, akkor érdemes belevágni.

Ha nem vagytok kockázatszerető típusok, legyen egy B, egy C, esetleg még ZS tervetek is, ha mégsem jönnének be a dolgok - de alapvetően ne féljetek lépni!

Ha én a szüleimre hallgattam volna, most nem írnék nektek cikkeket, hanem biztosra mentem volna, és egy poros ügyvédi irodában tologatnám az aktákat, mindenféle motiváció nélkül.

Optimisták

Humbugnak tűnhet, és elsőre az én racionális agyam sem fogadta be, de a vonzás törvénye tényleg létezik - csak nem úgy, hogy mágikusan bevonzzuk a jót, ha a jóra koncentrálunk, hanem úgy, hogy ha optimisták vagyunk, inkább a jót vesszük észre az életben, mint a rosszat. Gondoljatok csak bele: valaki, aki folyton a problémákat keresi, panaszkodik és másokat is lehúz a szintjére, mikor fogja észrevenni azokat a lehetőségeket, amelyek az ajtaján kopogtatnak? Soha, mert azzal lesz elfoglalva, hogy mi a rossz az adott lehetőségben, és miért nem kellene igent mondania rá. Ha a pozitív dolgokra figyeltek, előbb-utóbb már csak azokat fogjátok észrevenni, és mindent át tudtok fordítani a negatívból, így pedig sokkal több lehetőség is érkezni fog az életetekbe.

Nem kedvetleníti el őket a kudarc

Hogy van az, hogy a kudarcokat mindig óriási problémaként éljük meg, de ha visszanézünk, már nem is tűnnek olyan nagy gondnak? Úgy, hogy visszanézve már tudjuk, mihez vezettek el minket, és értjük, hogy nem jelentették a világ végét, csak egy olyan utat, amit le kell zárnunk. A probléma az, hogy képtelenek vagyunk bízni abban, hogy a jövőben is lesznek lehetőségeink, és akkor sem dől össze a világ, ha kiderül: valamiben nem vagyunk jók.

Egy egyszerű példával ezt könnyű szemléltetni: ha élsportolók szeretnétek lenni, és mindent megtesztek, hogy sikeres úszók legyetek, de csak nem jön össze, akkor erőltetitek tovább, vagy inkább megpróbálkoztok más sportággal? Lehet, hogy futásban világbajnokok lennétek, de nem tanultok az úszókudarcokból, és nem értitek, hogy mit akar üzenni velük az univerzum (vagy a sors, vagy hívjuk bárhogyan).

Olyan emberekkel veszik körbe magukat, akik inspirálnak

Nincs is jobb annál, mint amikor egy rakás okos, rátermett és lelkes ember beszélget egymással - mindegy, hogy milyen területben gondolkodunk, az inspiráló emberek minket is minden egyes beszélgetés során inspirálni fognak. Ha viszont olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik lehúznak minket, nem fogjuk tudni kihozni magunkból a maximumot. Persze nem arra gondolok, hogy most azonnal minden olyan barátotoktól szabaduljatok meg, akiknek nincs legalább két doktorijuk - az inspiráló személyiség nem azon múlik, hogy kinek hány papírja van, hanem azon, hogy milyen hatással van másokra.

Ha egy beszélgetés után úgy érzitek, tettre készek és ötlettel telik vagytok, mindenképpen találkozzatok többet az illetővel, hiszen egyértelmű, hogy valamivel, valamiért nagyon jó hatással van rátok.

Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-08-21 21:04:37, kedd
 
 



Az érdekes emberek mindig izgalmasan várják, hogy felfedezzenek valamit a világban
Azaz bárki lehet érdekesebb, ami csodálatos dolog, mert ha érdekes vagy, megerősítheted kapcsolatrendszered, több ügyfelet szerezhetsz és hatékonyabb vezető lehetsz. Mik azok a szokások, amik közösek az érdekes emberekben?
Szenvedélyesek. Jane Godall egyértelműen érdekes ember. 26 évesen otthagyta angliai otthonát, és Tanzániába költözött, hogy csimpánzokat tanulmányozzon. Ez lett élete munkája, átadta magát neki. Az érdekes embereknek nemcsak érdeklődési körük van, hanem szenvedéllyel űzik azokat.
Kipróbálnak új dolgokat. Az érdekes emberek azzal foglalkoznak, ami érdekli őket. Tudják, mit akarnak, és elég bátrak, hogy meg is lépjék, amit kell, hogy hozzájussanak. Ez gyakran azt jelenti, hogy új dolgokat próbálnak ki - amikben először borzasztóak. De az új dolgok keresése jót tesz a hangulatnak, az emberek pedig, akik boldogok és vonzók, sokkal érdekesebbek.
Nem titkolják furcsa szokásaikat. Az érdekes embereknek gyakran furcsa preferenciáik vannak, amivel gyakran nem nem illenek a normához. Nyíltan beszélnek arról, micsodák, ami szimpatikus másoknak, sőt érdekes.

Nem követnek tömegeket. Semmi sem unalmasabb annál, ha követed a tömegeket, az érdekes emberek saját útjukat járják. Ez nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne azzal, amit bárki más csinál. Egyszerűen csak az érdekes emberek innoválnak, megtörik a komformitást, és új, izgalmas dolgokkal, érdekes ötletekkel állnak elő.

Helyén kezelik az egójukat. Az egoista emberek sosem érdekesek. Az egoisták mindig pózolnak, mindig azon aggódnak, hogy mutatnak mások szemében. Ez fárasztó, és nem is őszinte. Inkább fedezd fel saját értékeid, céljaid, ambícióid, ne azzal foglalkozz, mitől leszel jó fej mások szemében.


Mindig tanulnak. Az érdekes embereknek a világ nem más, mint végtelen lehetőségek hazája. Kíváncsiságuk az ismeretlenről folyamatos tanuláshoz vezet. Ezt ráadásul megtolja még az ismeretlen felfedezésének örökös vágya.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-08-21 09:44:53, kedd
 
 



2018. augusztus 21. kedd Sámuel napja van!

Az Aba nemzetség története

Minden szentet azon a napon ünneplünk, amikor meghalt, amikor a mennybe ment, a keresztény középkor gondolatvilága szerint. Szent István, ha úgy tetszik stílszerűen augusztus 15-én hal meg, annak a Szűz Máriának a legnagyobb ünnepén, akinek a védelmébe ajánlja az országot. De éppen ezért nem lehet augusztus 15-e a szent istváni ünnepnap, hiszen ahol Szűz Máriának ünnepe van, ott már másik földi szentnek nem marad hely. Éppen ezért, amikor majd Szent László felbontatja a sírját, fölemelik és újratemetik a szentté avatás idején, akkor 15-én felbontják a sírt, és 20-án temetik újra. Tehát azért ünnepeljük augusztus 20-án Szent István ünnepét, mert ekkor van az újratemetése, és mivel Szűz Mária napjára nem eshetett, az újratemetése napjára esett az ünnepe. Miért foglalkozom a legelején ennyit Szent Istvánnal. Azért, mert szorosan kapcsolódik hozzá Aba Sámuel története. Azt gondolom, hogy ha hihetünk a Szent István legendáknak, amiből három is van - Kis legenda, Nagy legenda, meg Hartvik püspök- féle legenda - akkor Szent István agg korában talán egyetlen olyan dolgot tett, aminek a következményeivel nem számolt. Tudniillik maga helyett utódjául egy Velencéből érkezett rokont tett meg, bizonyos Orseolo Pétert, aki három év alatt gyakorlatilag romba döntött mindent, amit István felépített. Orseolo Péter püspököket váltott le, akik István bizalmasai voltak, idegenekkel rakta tele a magyar várakat, főleg németekkel meg olaszokkal, és a magyar főurakat mellőzte még a királyi tanácsból is. Azt is írják a magyar krónikák, hogy abban az időben bizony egyetlen magyar sem lehetett biztos felesége vagy lánya tisztasága felől, mert Orseolo Péter csatlósai az országot járva mindenütt olyanokat tettek, ami nem volt összeegyeztethető a keresztény erkölccsel. A magyar főurak többször kérték Pétert, hogy alkalmazkodjon a helyi körülményekhez. Orseolo nem mutatott erre hajlandóságot, sőt azt mondta, hogy "Vendég telepesekkel fogom elárasztani Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban". Ezután a magyar urak - akik, azért ismerjük el, nem voltak finom úri hölgyek abban a korban sem - fogták magukat, elzavarták Pétert a trónról, és választottak egy olyan embert királynak, aki Szent Istvánnak harcostársa volt még saját családtagjaival szemben is. Ez a személy nem volt más, mint Aba Sámuel. Ő volt az első választott magyar király. Már csak ezért is érdemes róla tudnunk. Az első választott fejedelem Álmos volt, az első választott király pedig Aba Sámuel.

Aba nem véletlenszerűen kerül a magyar királyi trónra. Ha beszélgetünk róla, - nagyjából egy órára tervezem azt, amit el szeretnék mondani- akkor többé-kevésbé négy csomópont köré lehetne összpontosítani a mondanivalót.
Az első úgy hangzana, hogy Aba útja a királyi trónig. Hogy került egyáltalán Aba abba a helyzetbe, hogy magyar király lehetett, hiszen nem volt Árpád-sarj. Márpedig a vérszerződés óta négyszáz éven keresztül az volt az alapelv, hogy kizárólag férfiágon Árpád -ivadék lehet a magyar fejdelem ill. a király. Aba Sámuel nem volt férfiágon Árpád, egy nagyon karakteres más nemzetségnek a tagja volt, mégis király lett. Tehát először arról kell szólni, hogy hogyan kerül a trónra.
A második, Aba és a Német Birodalom viszonya. Aba történetének talán ez a legfontosabb problematikája, hiszen minden negatív dolog, ami rárakódott, elsősorban III. Henrik és Aba viszonyából származik, vagyis a Német Birodalom, a Német-Római Császárság és a Magyar Királyság konfliktusából.
A harmadik, szintén nagyon fontos, Aba és az egyház. Aba rosszhírét leginkább a középkorban gyakran forgatott Gellért legendák tartották fenn. Az, hogy a magyarságban Aba trónbitorló, alkalmatlan, esküszegő, álnok volta tudatosult, elsősorban annak volt köszönhető, hogy Szent Gellért ünnepén felolvasták a templomokban a püspök kisebb vagy nagyobb legendáját, és ez példabeszédként szolgált. Tehát az egyházhoz való viszonya megint egy nagyon fontos tanulsággal szolgál.
Aba és az előkelők viszonya, ez lenne a negyedik pont. Tudnunk kell, hogy kik azok, akik megválasztják, kik azok, akik támogatják, kik azok, akikkel leszámol - kőkeményen és meglehetősen véresen - és kik azok, akik cserbenhagyják a ménfői ütközetben.
És legyen egy ötödik, az utolsó, lezáró gondolat majd a mai estén, Aba király jó híre. Hiszen a források jelentős része mellett van bizony egy olyan része a hagyománynak, amely kifejezetten Aba szent, kegyes voltát hangsúlyozza. Ami pedig egészen megdöbbentő, mondhatni, megrökönyítő, korábbinak tűnik a tisztelete, legalábbis saját területén, mint Szent Istváné.

Aba útja a királyi trónig. Ki volt Aba, honnét jött egyáltalán. Erre nézve a magyar források adnak valamiféle felvilágosítást. Ha már a forrásoknál tartunk, hadd mondjam el, hogy két nagy csoportra lehet osztani a forrásokat, magyarokra és külföldiekre. Vizsgálódásunk során a magyar források közül Anonymusra, Kézai Simonra, a Képes Krónikára, Gellért püspök legendáira, Gellért püspöknek egyetlen ránk maradt munkájára a Deliberatiora, az Elmélkedésekre támaszkodhatunk. Az utóbbi egy 950 éves munka, nemrég született a magyar átültetése. A német krónikák nagy számban és hangsúlyosan írnak Aba Sámuelről, akit Obónak, Ovonak, Abának neveztek. A magyar források tehát megmondják, hogy ki volt Aba. De már itt zavarba is ejtenek bennünket, hiszen Anonymus is mást ír, meg Kézai is mást ír. Mit mond Anonymus nagyjából a 12. század végén. A tizedik fejezetben ez olvasható: Álmos fejedelem előtt, Kijev mellett meghódol két kun vezér, Ed és Edömén, akik látták, hogy Álmos milyen kegyes és csatlakoznak hozzá. Később, a 32. fejezetben Anonymus visszatér erre az Edre meg az Edöménre. Azt írja, hogy Ednek meg Edöménnek a Mátrában Árpád fejedelem nagy földet juttatott, ahol unokájuk Pata várat épített, és ennek a Patának leszármazottja Sámuel király, akit kegyességéért Abának neveznek. Ha a sokat bírált Anonymus nem mondaná meg hogy Sámuel király meg Aba ugyanaz a személy, akkor a mai napig nem tudnánk, hogy a Samuel rex feliratú pénzeket ki verette. Egyedül Anonymustól tudjuk azt, hogy Aba király másik neve Sámuel volt. Anonymus tehát kifejezetten kun vezérek leszármazottjának tartja Aba Sámuelt. Tegyük mindjárt ehhez hozzá, hogy kun alatt abban a korban általában keletről jött népeket érthettek. Tehát nem valóságos kunokat, jászokat és kunokat, hanem valamilyen keletről jött személyt.
Kézai ezzel szemben egész egyszerűen Attilától származtatja az Abákat. Azt mondja, hogy Csaba, Etele fia a görög császár lányával nemzette Edet és Edömént, akiknek a leszármazottja volt Aba Sámuel. Őróla egyébként Kézai sok mindent tud, de kifejezetten a hun Attila nemzetségre vezeti vissza az Abák nemzetségét. Aba származásával kapcsolatban a magyar történészek jelentős része ma egy köztes álláspontot foglal el. Azt mondják - feltehetőleg joggal -, hogy kazár előkelő nemzetség sarja lehetett. Ez a keleti származás a legvalószínűbb, minden bizonnyal a Kazár Birodalom szomszédságában élt magyar törzsszövetséghez csatlakozott három kabar-kazár törzsnek volt a feje Aba Sámuel valamelyik őse. A kazárokról talán érdemes elmondani, hogy egy türk nép volt, amelynek elitje felvette a zsidó hitet. Ebből a tényből kiindulva gondolja néhány történész azt - meg a Sámuel névből -, hogy talán az Abák is zsidók lehettek a megkeresztelkedés előtt. Én ezt meglehetősen valószínűtlennek tartom. Ugyanakkor azt biztosan tudjuk, hogy az egész Árpád-korban az Abák központi szállásterülete a Mátra és a Zemplén vidéke volt, az egykori Abaúj megye. Ez az óriási terület különösen érdekes abból a szempontból, mert Abaújban és a Felső-Tisza vidékén a honfoglaláskor leggyönyörűbb leleteit hozták felszínre. Az 1890-es években Kandra Kabos írt egy könyvet Aba Sámuelről, amelyben azt írja, hogy Aba nagy tragédiája a házassága volt. Sámuel ugyanis Géza egyik lányát vette feleségül. Ebből a tényből arra következtethetünk, hogy Aba Sámuel nem akárki volt. Géza egyik lányát a velencei dózse - Orseolo Ottó -, Orseolo Péter apja vette el. Az legalábbis figyelemre méltó, hogy egy pogányságból éppen megtért Árpád-leányt elvesz a velencei herceg. A másik lány a lengyel fejedelemhez ment feleségül, a harmadik a bolgár cárevicshez, és a negyedik történetesen Aba Sámuelhez. Ez önmagában azt mutatja, hogy Aba Sámuel megnyerése, azaz a kabar törzsek megnyerése létkérdése volt az Árpádok hatalmának. Ezzel a házassággal Aba Sámuel a második személy lett Géza és István udvarában, ahogy akkoriban nevezték: palotaispán. Ebből a tisztségből lett a későbbi nádorispán, a király mindenkori helyettese. Amikor azt feltételezik, hogy Aba pogány, eretnek vagy zsidó hitű lehetett, akkor azzal is számolni kell, hogy csak akkor vehetett el Árpád lányt, ha keresztény hitre tért. A környékbeli korai keresztény templomok azonban mind arra utalnak, hogy Aba nagyon is elkötelezte magát a kereszténység mellett. Ráadásul ne felejtsék el, hogy végig István bizalmasa volt. Harcolt Koppány ellen, harcolt Gyula ellen tehát István legközelebbi rokonai ellen. Végig István mellett állt. Tehát nem véletlen az, hogy azoknak a magyar uraknak, akiknek nem kellett Orseolo Péter, az István után rangban és tekintélyben következő férfi kellett, vagyis Aba Sámuel. Így kerülhet a trónra. Nagyon nagy a válság egyébként ebben a korszakban. Miért nagy a válság? Azért mert Istvánék behoznak egy gyökeresen új rendet. Ne felejtsék el, hogy ez nagyjából akkora átalakítás volt, vagy még nagyobb, mint amit mi átéltünk az elmúlt évtizedekben. Szent István államalkotása - egyebek mellett - azt jelentette, hogy a törzsfő, nemzetségfő, a harcos réteg az egykori közös használatú földeket magántulajdonná tette. Megkérdezték a törzsfőt, megkérdezték a nemzetségfőt, hogy Istvánnal, vagy ellene. Ha Istvánnal, megtarthatta a területét, sőt még nagyobb hatalomra tehetett szert, ha ellene, elvesztette. Tehát volt egy nagyon komoly társadalmi válság. Bevezették az adót. István előtt nem volt adó. Az egyháznak tizedet kellett fizetni. Kinek tetszett ez István korában. Nyilván senkinek. Bevezették az állami adót. Nem volt korábban ilyen. Tehát a magyar köznépre jelentős terhek nehezedtek. És ott volt egy olyan politikai szituáció, amikor az elhunyt királynak nem volt örököse. Magyarországon pedig nem volt férfi Árpád sarj, mivel István Vazul fiait száműzette. Ebben a helyzetben kellett erős embert választani. Ez volt Aba Sámuel. Ráadásul szembe kellett nézni azzal, hogy ott van még a pogány restauráció lehetősége. Azt se felejtsük el, hogy a szomszédságban meg az igencsak megerősödött Német-római Császárság várta a kedvező alkalmat. Ez az állam 1030-ban, 1042-ben, 43-ban, 44-ben, 52-ben, 51-ben, 52-ben nagy erejű támadásokat intézett a Magyar Királyság ellen. Legitimációs válság, társadalmi megosztottság, pogányság, és külső támadás. Nem volt egyszerű dolga annak, aki király akart lenni az 1040-es évek elején Magyarországon.
Aba tehát trónra került, az előkelők királlyá választják, mert alkalmasnak tartják arra. A magyar krónikák szerint legelső dolga az volt, hogy követeket küldött III. Henrik német császárhoz, hogy kipuhatolja, mire számíthat tőle. Henrik apja, II. Konrád Istvánra támadt minden ok nélkül. István 1030-ban tönkreverte II. Konrádot, és Bécstől 80 km-re nyugatra tolta ki a magyar határt. Erről nem szívesen írtak a német történetírók. A kialakult helyzetre Henrik válasza az volt, hogy befogadta Orseolo Pétert. Ez pedig egyértelmű üzenet; helyet adott az elűzött királynak, a lehetséges újabb trónkövetelőnek. Ez egy barátságtalan lépés bármelyik kor diplomáciájában. Aba számára feltehetően belpolitikai szükségszerűség volt az erődemonstráció. A legtöbben, akik Aba életpályáját kutatják, hibás lépésének tartják, hogy rátámadt a Német-római Császárságra. A főhad - amit ő vezetett-, meg egy másik csapattest győzött, de volt egy, amelyik vesztett. Úgy gondolták, hogy ürügyet ad a császárnak a támadásra. Mi azért jegyezzük meg szolidan, hogy a német-római császárnak nem kellett ürügy arra, hogy Magyarországra támadjon. Ekkor fejezte be Csehország és Lengyelország hűbéressé tételét. Ha nem tudnánk, hogy Henriknek és az apjának a politikája eleve a terjeszkedés volt, akkor még gondolhatnánk, hogy Aba szolgáltatta az okot a támadásra. Így azonban legfeljebb egy megelőző támadásként értékelhetjük az akciót. Mérlegelhetjük persze, hogy érdemes volt -e, vagy nem volt érdemes egy ilyen támadást indítani. Egy biztos. 1041 őszén Aba két hadserege győztesen, egy pedig vesztesen tért haza. Aztán 1042-ben jönnek Henrik hadai. A Garamig vonulnak. A német források leírják, hogy egészen a Garamig jön előre III. Henrik, de nem talál megadókra. Nem találja azt, aki meghódolna neki. Aba nyilván ugyanazzal a módszerrel élt, mint István annak idején, meg később I. András. Feléget mindent, amit a német hadsereg használhatna, és Henrik jobb híján kénytelen kivonulni az országból. Abának a követei újabb békeajánlattal mennek a császárhoz. Összesen ötször mennek követek egyébként ez alatt a három év alatt Henrikhez, békeajánlattal. Egyszer sem fogadja el Aba Sámuel ajánlatát. 1043-ban a Rába, Rábca vidékére törve, ugyancsak egy nagy hadsereggel jön a császár. Ez az országnak talán a legjobb gyepűvidéke. Itt a német birodalmi seregek többször is elakadnak az Árpád-korban, mivel rendkívül jól védett terület. Aztán 1044-ben a ménfői ütközet, a harmadik nagy összecsapás az, ami Aba vereségével végződik. Erre majd még visszatérünk. Tehát abból az öt hadjáratból, amit német császárok vezetnek, pontosabban hat hadjáratból a 11. század első felében egy sikeres, az is árulás következtében. Aba ebben a csatában szenved vereséget 1044-ben. A külpolitikai vetülete tehát Aba uralkodásának a szüntelen harc a német agresszió ellen. A németek szempontjából azért van különös jelentősége a ménfői győzelmüknek, mert az egész középkorban ez volt az egyetlen jelentős német győzelem magyarok ellen. Ezért volt számukra az Aba elleni győzelem különösen fontos.
Nézzük meg, hogy mi a helyzet Aba és az egyház tekintetében. A Gellért-legendák nagyon elítélően szólnak Aba Sámuelről. Először is trónbitorlónak tartják. Az a kifejezést, hogy trónbitorló, a korban olyan bélyeg volt, mintha ma azt mondanák, hogy terrorista vagy rasszista. A Gellért legendák leírják, hogy Aba Sámuel Pétert elűzte, és ötven előkelőt Húsvét idején leöletett, akik őt el akarták távolítani a trónról. És Gellért püspök, akiben a prófétaság szelleme lakozott, megjövendölte neki, hogy tettének méltó büntetését fogja nemsokára elszenvedni, mert nagyböjt idején különös kegyetlenséggel ötven előkelőt megölni, az nem vonhat mást maga után csak Isten büntetését.

Hát, ha a Gellért legendákat nézzük, akkor valóban furcsának tűnhet Aba viselkedése. Kézai Simontól is tudjuk, hogy Aba valóban leölt ötven előkelőt feltehetőleg Csanádon, méghozzá Gellért püspök székhelyén, akik a király megölésére szervezkedtek. Azt ne felejtsük el, hogy ha Aba Sámuel trónbitorló, akkor bizony trónbitorló például Szent László is. Mert Szent László idején él a törvényes magyar király, Salamon a neve. Trónbitorló Géza, a testvére, és trónbitorló I. Béla is. Tehát ha jogi szempontból nézzük, akkor a 11. század egy részében trónbitorló királyok uralkodtak, tehát Aba ilyen szempontból nem lóg ki a sorból.

Mi volt a helyzet az előkelőkkel, és a Gellért legendák miért színezik ki egyáltalán a csanádi vérengzést? Ne felejtsék el, hogy Gellért püspököt szentté avatták. Gellért püspöknek makulátlannak kellett lenni. Nyilvánvalóan másképp nem lehetett szentté avatni. Ha Gellért püspök támogatja Aba Sámuelt, egy trónbitorlót, ráadásul egy pápa által kiátkozott uralkodót, akkor már nagyon nehéz megmagyarázni, hogy hogyan lehet egy pápa úr őszentsége által kiátkozott személy környezetében szentként élni. Nyilvánvaló, hogy a Gellért legendák szerzőit, amikor Abát elítélik, és gyilkosnak tartják, elsősorban az motiválja, hogy Gellértet egyházi szempontból tisztára mossák. Mi a helyzet az előbb emlegetett kiátkozással? A korban a büntetések netovábbja az ún. anatéma, vagy excommunicatio volt. Ha egy országra ilyet mondtak, vagy egy személyre, akkor az súlyos következményekkel járt. Ha például egy országot anatémával sújtanak, ott nem lehet temetni, keresztelni, nem lehet egyházi szertartásokat elvégezni, a személyt, akit kiközösítenek, bárki megölheti következmények nélkül. Az alattvalói eskü sem érvényes. Tehát nagyon messzemenő hétköznapi következményekkel jár. Miért alkalmazta ezt a fenyítéket a pápa a magyar királlyal szemben? Ezt pontosan tudjuk. Azért, mert ebben a korszakban a pápákat a német-római császárok ültették a trónra. Sőt, ők tartották ott. Aba Sámuel idején a pápa egy IX. Benedek nevezetű személy volt, aki kétségkívül a pápaságnak nem a legszebb lapjait írta. Háromszor kergették el a trónról. A római nép nem nagyon szerette. Mind a háromszor a német-római császár segítségével került vissza a pápai trónra. A német források írják, hogy Aba kiközösítése kifejezetten III. Henrik császár kérésére történt. Magyarul, mielőtt megtámadom az ellenfelemet, Aba Sámuelt, kiközösítem, kiközösíttetem a pápával, aki az én emberem. Tehát az egyház és Aba viszonya egyrészt IX. Benedek kiközösítése, másrészt pedig a Gellért legendáknak, Gellértet tisztára mosó tendenciája miatt lett olyan, amilyen. Még egy érdekes dolgot érdemes elmondani Aba és az egyház viszonyával kapcsolatban. Az 1960-as években fölmerült egy elképzelés, ami azóta már szinte bizonyossággá vált- legalábbis Kristó Gyula szellemi környezetében. Ezek szerint Aba Sámuel nem egyszerűen teret engedett a pogányságnak, hanem kifejezetten támogatta az eretnekséget is, ezért közösítették ki. Ez az eretnekség szerintük a Balkánról érkező bogumilizmus lett volna. Ezt az elképzelést Szekfű László kollégánk fogalmazta meg, amiben történetesen nem értek vele egyet. A Gellért féle elmélkedésekből szerintem semmiképpen nem következik az, hogy bogumil eretnekség jelent volna meg az országban. Csak az következik, hogy Gellért nagyon haragudott sok olyan előkelőre, akik az egyháznak adományt ígértek, majd utána meggondolták magukat, és mégse adták meg. És ezt ő az eretnekségek legrosszabbikának tartja. Az egyházzal kapcsolatban még egy érdekes dologra hívom fel a figyelmüket. A német évkönyvek a következőt írják: Péter király több magyar főpapot leváltott, és helyükbe saját embereit helyezte. Amikor Aba Sámuel trónra került, akkor nem tudta, hogy mit tegyen, zsinatot, egyházi gyűlést hívott ezért össze. Ő - a pogány vagy eretnek! És mivel egy ilyen helyzetben nagyon nehéz volt dönteni, -hiszen minden személyt fölszentelték püspöknek, annak rendje-módja szerint a döntés jogát meghagyta a pápa úrnak. Ez egy jogilag kifogástalan eljárás, amit tehát a német krónikák hagyományoztak ránk. Hát ez egy egészen más Aba képet mutat, mint amit eddig a Gellért legendákból megismerünk. Sőt, a német források dicsekszenek azzal is, hogy amikor Ménfőnél Aba Sámuelt legyőzték, jó néhány püspök, apát, szerzetes esett fogságba, akik a királyt támogatták. Megint csak érdekesnek tűnik a kép; egy kiközösített és eretnek meg pogány tanoknak helyet adó személyt támogat a magyar főpapság jelentős része? Hangsúlyozom, hogy ez nem magyar forrásban maradt fönn, hanem német forrásban. Talán érzékelik, hogy mennyire sok ellentmondás feszül Aba történetében, ha csak ezt a két aspektusát nézzük a hagyománynak.

Most pedig nézzük meg az előkelőkkel való kapcsolatát. Említettem már, Aba az első választott magyar király. Kézai azt is írja, hogy amikor elűzték Orseolo Pétert, az előkelők szétnéztek, hogy az országban a királyi sarjból tudnának -e olyat választani, aki alkalmas a királyságra, és elég erős ahhoz, hogy Péternek ellenálljon. Tehát ezek voltak a kritériumok. S mivel ilyet nem találtak a királyi sarjból, tehát az Árpádok közül, Abát választották királlyá. Magyarul az elején Abát támogatták az előkelők. Utána a magyar krónikák szerint, amikor a németek két sikertelen hadjáratát visszaverte, Aba magabiztossá vált. És megvetette az ország előkelőit. A közrendűekkel kezdett lakomázni, állandóan velük társalgott, velük lovagolt és velük étkezett. És ez volt az, ami a magyar előkelőket felbosszantotta. Ők választották királlyá, mégis közrendűekkel veszi magát körül. Mivel ezt nem tűrhették el, összeesküvést szőttek ellene. Tehát az előkelők, vagy azok egy részének Abával kapcsolatos magatartását ez a dolog alapjaiban változtatta meg. Legalább is a magyar krónikák szerint. Ahogy az lenni szokott Magyarországon, az összeesküvés kiderült, és Aba feltehetően ötven előkelőt gyónás nélkül kivégeztetett. Kandra Kabos jegyzi meg az előbb emlegetett régi munkájában, hogy nehezen feltételezhető, hogy ha valóban sikerül a merénylet, akkor Abát először meggyóntatják, megáldoztatják és felkészítik a hosszú útra. A csanádi vérengzés, az előkelők lemészárlása lett Aba szégyenpecsétje. Az előkelők nagy része ettől függetlenül vele ment a ménfői csatába, és majdnem győzelemre segítette a királyt. Tudniillik azt írják a források is, hogy győzelemre állt a ménfői ütközet, amikor a Pétert támogatók eldobták a zászlókat és menekülni kezdtek. Mindez megzavarta a király csatasorait. Na és itt jön már a transzcendens történet. A német krónikák isteni beavatkozásként értékelik a ménfői ütközetet. Azt mondják, hogy mivel Aba trónbitorló volt - Péter király trónját bitorolta -, kiközösítette a pápa, ezért természetesen az Isten nem hagyta, hogy ő győzzön a harmadik csatában is. A magyarokat óriási köd lepte be, bezzeg a német lovagok tündöklő fényben voltak, láttak mindent, az egész csatateret. A németek - saját forrásaik szerint - háromszázan voltak, a magyarok tízezernyien. Mikor az isteni segítség megérkezett, a magyarok szemébe óriási homokvihart fújt. A ménfői csatatér másik oldalán vígan, napfényben voltak a német lovagok. Így már könnyűszerrel legyőzhették a magyarokat. A magyaroknak természetesen óriási veszteségei voltak, a tízezerből legalább tizenkétezer-háromszáz magyar halott maradt a csatatéren. A németek közül hárman megsértették a bal csuklójukat, de egyébként isteni kegyelem velük volt, és megóvta őket a magyarok fegyvereitől. Szóval, ahogy ez ilyenkor lenni szokott egy kiközösített uralkodóval, Abát legyőzték, az előkelők és a papság nagy része fogságba esett.

S itt kezdődik a derék király utóélete. Tudniillik Aba elmenekül a csatatérről, kimenekítik a vitézei. A Tisza felé veszi útját, ahol egy faluban ellenfelei rátámadnak és megölik. Halála helyét egyesek Füzesabonnyal azonosítják, mások Abádszalókkal. Nagyon nehéz ezt a források alapján megmondani; Kézainál csak annyi szerepel, hogy a Tisza felé menet egy faluban megölték, elásták egy veremben, majd néhány év múlva - nyilván már András idejében - kihantolták, szemfedelét és ruháit sértetlenül, sebeit behegedve találták, majd elvitték és eltemették a saját monostorában.

A Képes Krónika, ami hetven évvel később készült, már úgy pontosítja, hogy saját sári monostorában temették el. Az első egyértelmű adatunk arról, hogy Abát Sáron temették el, tehát 1358-ból való. Minden olyan feltételezés, ami más monostorhoz kapcsolódik, Kézainak 1280-as évekbeli hiányos híradásán alapszik.

Befejezésül két dologra hívnám még fel a figyelmüket. A magyar hagyomány, nevezetesen Anonymus kegyesnek mutatja be, egy fél mondatban, mintegy odavetve Aba Sámuelt. A kegyesség pedig nyilvánvalóan a középkori keresztény erények közül az egyik legfontosabb. Kézai pedig egy szentnek a sírból való tipikus fölemelését írja le. Ez bármelyik magyar szenttel, vagy külföldivel megtörténhetne, sőt ennek kell történnie. Amikor kihantolják, be kell, hogy hegedjen a seb, és a szemfedél meg a ruhák épségben kell, hogy maradjanak. Ez azért meglepő, mert nyilvánvalóan egy élő hagyományt írt le Kézai is, meg a Képes Krónika is. És nem az Árpádok hagyományát. Tehát sem Kézait, sem Anonymust, senki nem kényszerítette arra, hogy gestájában Aba történetét, Aba szentségét így adják elő. Még egy érdekes dolgot érdemes itt megemlíteni. Kézai Simon Szent István királynak másfél oldalt szentelt. Aba Sámuelnek ugyanakkor két és fél oldalt. Ez önmagában is megdöbbentő. Ha a Képes Krónikát nézzük, ott már kicsit más az arány, de a modern fordításokban István uralkodására kilenc oldalon tér ki a szerző, Aba Sámuelnek meg ehhez képest majdnem hét oldal jut. Az, hogy egy középkori író milyen terjedelemben mit ír le egy királyról, az jelzés értékű. Pedig - még egyszer mondom és hangsúlyozom - nem Árpád ivadék és nem Árpád sarj. Ráadásul, az Abák, mint tudjuk, túlélték az Árpádokat. Az, hogy a saját monostorában temették-e el, illetve a sári monostorban, az mai napig talány. Ez az egyetlen olyan középkori királysír, amiről nem tudjuk, hogy elpusztult. Ennyit lehet egyértelműen mondani róla. Az összes középkori királysírról tudjuk, hogy mikor, milyen körülmények között pusztult el. A 11. században egyébként mindenki a saját monostorába temetkezik-, István Székesfehérvárra, Orseolo Péter Pécsre, Aba Sámuel, ha minden igaz, akkor Sárra, I. András Tihanyba, I. Béla Szekszárdra. Viszont ne felejtsék el, itt egy 14. század végéig meghatározó szerepet játszó nem magyar származású, de a magyar elitbe asszimilálódott nagyúri dinasztiáról van szó. Ami egyetlenként királyt is adott Magyarországnak. Itt azért Abák sora, nemzedéke pihenhet, akár itt ezen a Bolt-tetőn is. Meg olyan apátok sora, akik az Abák megbízásából álltak esetleg a monostor élén. Vagy olyan ispánok, akik - ha ez palota volt - az Abák territóriumát felügyelték.

Azért szeretem Abát, mert sokan tettek azért - különösen német földön, de itthon is -, hogy jó emléke elvesszen. De úgy látszik, hogy a tudósítások alól elő lehet kaparni az indokokat, hogy miért írtak róla rosszat. Tudjuk, hogy mi volt a rejtett szándék. És ami legérdekesebb, hogy felbukkan régi magyar hagyomány, ragaszkodás Aba Sámuelhez. Amit nem hagyhattak ki, egész egyszerűen nem hagyhattak ki a magyar történetírók a krónikáikból. És a 19. században még élő hagyományként élt Aba Sámuel története Abasáron is, meg Füzesabony - Abádszalók környékén is. Minden esély megvan arra, hogy a múlt héten kezdett ásatás eredményei közelebb vihetnek bennünket a történeti valósághoz.

forrás: Dr. Besze Tibor történész előadása





Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 128
  • e Hét: 4785
  • e Hónap: 8127
  • e Év: 60835
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.