Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Egészséges érvek a dió mellett
  2018-08-29 19:14:09, szerda
 
  Egészséges érvek a dió mellett







A dió az egyik legegészségesebb táplálékunk. Többek között védi a szív, a csontok és az agy egészségét. Ma már kutatások is igazolják, hogy naponta félmaréknyi dió elfogyasztása nagyon jó hatással van az egészségre.

A dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy kutatásban a kísérleti személyeknek harminc napon keresztül minden nap 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a személyeknek csökkent a vérzsírszintje és az endothel funkcióik is javultak. Hosszabb időintervallumban vizsgálódva az is bebizonyosodott, hogy a dió a normál testsúly fenntartásában is szerepet játszik, sőt csökkenti az össz- és az LDL-koleszterin szintjét is.

Egy vizsgálatba nőket vontak be. A hölgyeket két csoportra osztották. Egy hónapon keresztül mindkét csoport ugyanazokat a táplálékokat fogyasztotta, azonban az egyik csoport alanyainak minden reggel olyan turmixitalt kellett fogyasztania, amelyben dió is volt. A másik csoport tagjai nem voltak ilyen kivételes helyzetben. A diós turmixot fogyasztók arról számoltak be, hogy sokkal kevésbé voltak éhesek, mint korábban, és a kísérlet ideje alatt nem is tudták mindig a kiporciózott adagokat elfogyasztani, így a testsúlyunk is valamelyest csökkenő tendenciát mutatott.

Egy másik kutatásba 50 túlsúlyos, cukorbeteg személyt vontak be. Az egyéves vizsgálat során az alanyoknak naponta 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. Ezeknek a személyeknek már az első három hónapban szignifikánsan csökkent a koleszterinszintjük és jelentősen javult a cukorbeteg személyek ereinek állapota, amely pozitív hatásokat az elfogyasztott dió hatásaként írtak le.

A dió a férfiaknak is örömet okozhat, hiszen megállapításra került, hogy a dió növeli a termékenységet azáltal, hogy javítja a spermiumok életképességét, mozgékonyságát és minőségét.

A dió a gondolkodási képességet is javítja. Egyetemistákkal végeztek kísérletet, akiknek diót kellett fogyasztaniuk. A vizsgálatot vezetők úgy vélték, hogy a dió növelte a diákok verbális érvelési képességét, de a kognitív és a motoros funkciók esetében is javulást írtak le. A dióban lévő omega-3 zsírsavak pozitívan hatnak az idegrendszer működésére, és az emlékezőképességet is javítják.

A dió egy antioxidánsban gazdag táplálék. A diókivonatról megállapították, hogy egy csontépítő folyamatot képes beindítani. Ezt a benne lévő omega-3 zsírsavnak köszönheti, amelynek számtalan előnye létezik a csontok egészségére nézve. Segít a csonttörések megelőzésében és hozzájárul a folyamatos és szabályos csontképződéshez, mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mivel sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ezért napi 30-40 grammnál ne fogyasszon többet belőle.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A gránátalma lassítja a rákos sejtek növekedését
  2018-08-29 19:10:42, szerda
 
  A gránátalma lassítja a rákos sejtek növekedését







A gránátalma tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, rostokkal és tanninokkal, amelyek mind-mind nagy érdeklődésre tartanak számot a kutatók részéről, mégpedig a kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt hatásuk miatt. Azonban ez a gyümölcs más miatt is a figyelem középpontjába került.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis a gránátalma leve drámaian lassítja a prosztatarák kialakulását. A prosztatarák megelőzése mellett ez a gyümölcs az emlő- és a vastagbélrák kezelésére, de legfőképpen megelőzésére is alkalmas.

A férfiaknál a leggyakrabban diagnosztizált rák a prosztatarák, amely az összes rákbetegség 29 százalékát teszi ki. A PSA egy olyan fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik. Emelkedett PSA-szintet találunk jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve prosztatarák esetén is. A PSA mérése középkorú férfiak esetében a prosztatabetegségek szűrésére is alkalmazható.

Egy kutatásba férfiakat vontak be. Olyan férfiakat, akiknek emelkedett volt a PSA-értékük, nekik naponta 2 dl gránátalma levet kellett elfogyasztaniuk. Az eredmények meglepőek voltak. A PSA-emelkedés ezeknél a férfiaknál sokkal lassabb volt. De a legmeglepőbb az volt, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél megjelentek a rákos sejtek, ezek halálát is okozta a gránátalmából nyert friss gyümölcslé. Mivel más kiegészítőt nem kaptak a kísérleti alanyok, így a kutatók a gránátalmalének tudták be a pozitív hatásokat.

Állatkísérletekben pedig a gránátalma védőhatásokat mutatott az emlőrákban szenvedő állatoknál. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a gránátalmalé rendszeres fogyasztása csökkenteni képes a mellrák előfordulását, illetve a daganat méretének csökkenését tapasztalták már emlőrákban szenvedő állatok esetében.

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás jelentősen képes megnövelni a daganatos bélbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a gránátalma-kivonattal kezelt állatok esetében megfigyelték, hogy a gyümölcskivonat csökkentette a bélgyulladás kialakulását, valamint az olyan jelátviteli molekulák kikapcsolását, amelyek egyébként könnyen aktiválódnak és elősegítik a rákos megbetegedések létrejöttét. A kutatók azt is megállapították, hogy a gránátalma javítani képes a túlélési arányokat a vastagbélrákban szenvedő állatokban.

Három, a gránátalmában fellelhető polifenolról - luteolin, ellagsav és punicinsav - mutatták ki, hogy megakadályozza a metasztázisokat, késlelteti a tumorok kialakulását és gátolja a prosztatarák terjedését és progresszióját. Ezek a polifenolok megakadályozhatják a DNS károsodását is. Ez pedig nagyon jó hír, hiszen a gének mutációi nagyban hozzájárulnak a rák kialakulásához. Emellett a gránátalma-kivonatok megakadályozzák a daganatok kialakulását és gátolják az angiogenezist, vagyis az új erek kialakulását, amelyek a tumorsejteket táplálják. Ezen kívül a gránátalma a hormonfüggő daganatok növekedését is lelassítja.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A hosszú élet titka: lencse
  2018-08-29 19:09:39, szerda
 
  A hosszú élet titka: lencse







A lencse csodálatos egészségügyi előnyeit sok esetben lebecsülik, pedig érdemes meggondolni, hogy beilleszti ezt a hüvelyest az étrendjébe legalább hetente kétszer. Egyes vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a lencse rendszeres fogyasztása huszonnégy százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Az anyagcsere-szindróma elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet.

Egy kutatásba 4000 embert vontak be. A kutatók azt tanulmányozták, hogy a lencse rendszeres fogyasztása milyen hatással van az egyes rákos megbetegedésekre. A vizsgálat befejeztével azt a megállapítást tették, hogy a lencse 37 százalékkal csökkentette a száj-, a nyelőcső-, a torok- és a gégerák kialakulásának kockázatát, míg a vastagbéldaganatét 48 százalékkal. Ebben a lencse rosttartalmának van kiemelkedő szerepe. A férfiaknak pedig jó hír, hogy a lencse rendszeres fogyasztása nagymértékben csökkenteni képes a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.

A lencse szelénben is meglehetősen gazdag. Ez az ásványi anyag csökkenti a gyulladást, csökkenti a tumor növekedését és képes stimulálni a gyilkos T-sejtek termelését, ami a fertőzésekre adott válaszként javítja az immunrendszert.

A lencse sok folsavat tartalmaz. Emiatt védelmet nyújt a koszorúér-betegség ellen, mégpedig a homociszteinszint csökkentésével. A benne lévő B6-vitamin a folsavval egyetemben csökkenti a mellrák kialakulásának esélyeit. A vasraktárak újratöltésével növeli az energiát. Az egészséges vasszint segít a szervezetnek oxigént szállítani.

Magnéziumtartalma nemcsak a szív, hanem az idegrendszer számára is hasznos. A magnéziumot egy pihentető ásványi anyagnak is nevezhetjük, ellazítja az ereket és az artériákat, ami javítja az oxigén és a tápanyagok áramlását a test minden részébe. A magnéziumhiány közvetlenül is összefügg a szívbetegségek kialakulásával.

A lencsében található rostok segítenek megakadályozni a székrekedés és más emésztési rendellenességek kialakulását. Ilyen például az irritálisbél-szindróma. Az oldható rostok stabilizálják a vércukorszintet. Ez különösen hasznos lehet cukorbetegeknek, de ugyancsak előnyös lehet inzulinrezisztencia és hipoglikémia esetén is.

A lencse folyamatosan energiát ad a benne lévő rostoknak és összetett szénhidrátoknak köszönhetően. Vastartalma is kulcsfontosságú az anyagcsere és az energiatermelés számára.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A legjobb táplálékok és kiegészítők az allergia megszüntetés
  2018-08-29 19:07:20, szerda
 
  A legjobb táplálékok és kiegészítők az allergia megszüntetéséhez









Lila hagyma, petrezselyem és sárgarépa a vágódeszkán színes borsszemek mellett.

Tüsszögés, köhögés, szemkönnyezés, viszketés - a kényelmetlen és kellemetlen tünetek listája szokatlanul ismerős lehet mindazok számára, akik szezonális allergiában szenvednek. Azonban nem szabad elkeseredni, hiszen vannak olyan ételek, kiegészítők és természetes megoldások, amelyek enyhíthetik és meg is szüntethetik ezeket a kellemetlen tüneteket.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója minden olyan allergén anyaggal szemben, amelyet az immunrendszer idegenként érzékel. Az allergiát sok minden kiválthatja, ilyen lehet a pollen, a penész, de akár még a mogyoró is. Az allergiás reakciók a súlyosságtól függően lehetnek enyhék, de akár életveszélyesek is, amelyeket ha nem kezelnek, akár még halálhoz is vezethetnek.

Az allergiák kezelésére sokan fordulnak az antihisztamintartalmú gyógyszerekhez, amelyek blokkolják a hisztamin felszabadulását. Ezek a gyógyszerek azonban veszélyes mellékhatásokat is okozhatnak. De az enyhe mellékhatások sem hiányoznak senkinek, hiszen ezek meggátolják, hogy minden gond nélkül végezzük el a napi feladatainkat. Ilyen mellékhatás lehet a hányinger, a szájszárazság, az álmosság, a fejfájás, a szédülés vagy éppen a homályos látás. Egyes gyógyszerek még kognitív, illetve memóriaproblémákat is okozhatnak.

A következő természetes gyógymódok azonban jelentősen csökkenthetik az allergiás tüneteket, mindezt nemkívánatos mellékhatások nélkül.

Sok zöldségben, gyümölcsben és fűszernövényben megtalálható egy növényi pigment, a kvercetin, ami nem más, mint egy természetes, allergiát kezelő szer. A kutatók ugyanis azt állítják, hogy a kvercetin szabályozza az immunrendszer külső stresszre adott válaszát. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns kvercetin különösen hatásos a légutak gyulladásának csökkentésére, illetve csökkenti az allergiás tüneteket, például a köhögést.

Kvercetinszintjét növelheti zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Különösen a vörös szőlő, a hagyma, az alma és a grépfrút tartalmaz sokat belőle. A vörösbor és a zöld tea szintén kitűnő források.

A gyömbér is egy kitűnő gyulladáscsökkentő, de antioxidánsként és egy természetes antihisztaminként is ismert. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A gyömbér jelentősen képes csökkenteni az allergia okozta fáradtságérzetet is.

A C-vitamin csökkenti az immunrendszer válaszát, ezáltal csökkenti a gyulladást és az allergia tüneteit. C-vitamint a legjobb természetes úton bevinni a szervezetünkbe, például bogyós gyümölcsökkel, citrommal, kiwivel, eperrel, paprikával vagy éppen paradicsommal. De a kelkáposzta és a vízitorma is sok C-vitamint tartalmaz.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Arkangyal
  2018-08-29 19:03:57, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - VÍZES HATÁSÚ KÉPEK  
Angyalnak született
  2018-08-29 19:03:12, szerda
 
 




Angyalnak született


Felhőt... bárányfelhőt nézett-
Ahogy egy angyal épp belelépett.
Lába nyomán a habos szeletek,
Lágy ringatózásba kezdtek.

Ringass, Ó ringass szédület!
Varázsolj el fákat, s füvet.
S ti, csivitelő kismadarak,
Tanítsatok neki angyaldalokat.

S ki ott van lenn és csak néz,
Kinek szíve emlékektől nehéz...
Megremegtet szemet, s szájat,
Adjatok hát neki angyalszárnyat!

Éjhegyből reggelt ásott a Hold.
Az űr felé fényességet tolt.
Sugarakban úszik most az ég.
Táncot jár rá a messzeség.

Ropjad Angyalfi, te is ropjad!
Míg a tündérlányok hajat bont'nak.
Járd a táncot, míg lábad bír...
Míg ég alján álmot nem fest a pír.

Feltámadt a kavargó esti szél.
Dobszó hangján szerelmet mesél.
S míg az újabb reggel csendesítő fénye
Elér a szenvedélytől duzzadó rétre...
Angyal születik ott, hol azelőtt
A szerénység lakott.

Türelemből kovácsolt éghíd.
Rajt' sorban áll: tisztelet, becsület és hit.
Korlátjai angyalok hada,
Szívükben zeng a szeretet dala.

A dal, melyet tőled tanultak,
S tiszteletedre naponta dalolnak.
Kezükben égi áldás rózsapárnán,
Oszd szét Angyalfi!
Ne legyen egy szív se árván...

(Arkangyalnak ajánlva. )

 
 
0 komment , kategória:  ANGYALOK és TÜNDÉREK  
Még kívánság...
  2018-08-29 18:59:43, szerda
 
 




Még kívánság...


Ha minden csókod, ölelésed az enyém lehetne,
A földön bánat sosem érdekelne.
Ha szemed tükre képmásomra akadna,
Egy világot emelnék abba a pillanatba.

Csak egy szó, s egyetlen kérdés,
Hogy ne maradjon bennem maró kétség.
Csak egy szó,s egyetlen válasz:
Igen... , S minden, mit vele egy szív kívánhat.


 
 
0 komment , kategória:  ANGYALOK és TÜNDÉREK  
Bibor Kata : Végtelen Nap
  2018-08-29 18:15:04, szerda
 
 




Bibor Kata : Végtelen Nap


Ma nem akartam elaltatni a Napot
magamban látni vágytam, mit magából adott
még és még állni a csurranó fény alatt
beleforogni, élni az édes parazsat.

Akartam még erdő ölén kis patakot
folydogáló medrénél mohazöld fapadot
lombbá lenni a messze szökő ágakon
álmodásban, ahogy a felhőket számolom.

Úgy akartam még a

búzavirág kék eget
átitatódni, felinni a színeket
és vackot vájni a rám hulló gyönyörbe
összegömbölyödve még maradni -
maradni örökre.
 
 
0 komment , kategória:  GYÖNYÖRŰ - CSODÁS NAP  
Reményik Sándor - Az utolsó barát
  2018-08-29 18:06:04, szerda
 
 




Reményik Sándor - Az utolsó barát


Egy pirosruhás kisleány:
Az Alkony fogja kezemet,
Mellettem lépked szótalan,
A mély erdőn át úgy vezet.

Megyünk, megyünk, távol-közel
Embertelen, nagy béke van,
A kislány megrezzenne, ha
Szívem dobbanna hangosan.

Mögöttem lelkem lombja hull,
Mindennap egy hűtlen levél:
Barátok - álmok - nagyhamar
Itt lesz a pusztaság s a tél.

Semerre út, semerre cél,
Aki nem vetett: nem arat, -
Istenhozzátok cimborák! -
De ez a gyermek hű marad.

Ahányszor betérek ide,
A sűrűből elém kilép
A pirosruhás kisleány:
Más-más keretből örök kép.

Lágyan megfogja kezemet
S szívemben elcsittul a kín,
Megyünk, míg sápad köntöse
S lesz bíborszínből rózsaszín.

A lelkem kisleánya ez,
Múlhatlanul a lelkemé,
Kézenfogva, szép csöndesen,
Egyűtt megyünk az éj elé.
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - REMÉNYIK SÁNDOR  
Szép korai estét kívánok!
  2018-08-29 18:03:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1237 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 687
  • e Hét: 1340
  • e Hónap: 11693
  • e Év: 70946
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.