Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A szülők tisztelete hosszú, boldog élethez vezet.
  2018-09-19 17:51:01, szerda
 
  A szülők tisztelete hosszú, boldog élethez vezet. A ,,boldogság" szó egyedül a szülőkkel kapcsolatban szerepel a tízparancsolatban..
Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk..
Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Virtuális séta a zeneakadémián Bp.
  2018-09-19 17:03:43, szerda
 
  KLIKK a linkre Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Juan de la Rubia koncert
  2018-09-19 17:01:34, szerda
 
  ...... ............


2018. szeptember 18. és 20. között Juan de la Rubia spanyol orgonaművész, a barcelonai Escola Superior de Música de Catalunya professzora és a Sagrada Familia templom orgonistája tart orgona mesterkurzust az Egyházzene Tanszék szervezésében.
A program helyszíne a gazdagréti Szent Angyalok Temploma (1112 Budapest, Gazdagréti út 14.), ahol Közép-Európa egyetlen spanyol barokk kópiaorgonája található.
Juan de la Rubia szeptember 19-én 19 órakor hangverseny keretében is megszólaltatja a hangszert, majd másnap, szeptember 20-án a kurzuson részt vevő egyházzene- és orgona szakos hallgatók működnek közre a záró szentmisén és koncerten 18 órától.

Juan de la Rubia életrajza
Természetes Vall d'Uixó (Castellón), az orgonista Juan de la Rubia teljesített jelentősebb helyszínek Európában, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, egy sereg kitűnő, mind a kritikusok. Az elmúlt években, az ő koncertje menetrend könyörtelenül eljárva több mint húsz ország és a helyszínek, mint például a Auditorio Nacional de Música Madridban, a katalán zene palotája, a Konzerthaus Berlin, Lipcsei Gewandhaus, a Kölni székesegyház, valamint a Mariinsky Színház és a Szentpétervár Filharmónia.
Fellépett szólistaként a Freiburger Barockorchester, teljesítő koncertek szerv Handel és Bach kantáták és már folytonosságát és / vagy a rendező különböző hangszeres és vokális zenei régi.
Jelenleg az ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) professzora és a barcelonai Sagrada Familia Bazilika orgonistája.
Tőle, az újság azt mondta: "De la Rubia gyűjti a természetesség és a spontaneitás, ami játszik kitűnő technikával" (Jorge de Perzsiában, a La Vanguardia, 2015). "Juan de la Rubia játszik gondolkodású vezető, ezer árnyalatú kínál jó eszköz, mint az orgona, a Palace" (Javier Pérez Senz, El País, 2015). ,,De la Rubia, aki a közelmúltban örvendeztette meg a Palau de la Música egy koncert szenzációs cég sem több, sem kevesebb, mint a Freiburger Barockorchester, ültessék át a gyakorlatba a zsenialitása, mint egy improvizált" (Jacobo Zabalo, katalán Musical magazin, 2015) .
Megkezdése után zenei tanulmányait apja és Ricardo Pitarch van kiképezve, orgonista és zongorista Valencia, Barcelona, ​​Berlin és Toulouse elérése rendkívüli díjat legfeljebb öt különböző specialitások. Közt tanár van Candendo Oscar Wolfgang Seif, Michel Bouvard és Montserrat Torrent, aki nagy segítséget továbbképzésük során. Mesterkurzusokat kapott többek között Olivier Latry és Ton Koopman.
Repertoárja az Ősi Zene műveitől a jelenig terjed. A legmagasabb elismerés jutott négy területen: a billentyűs zene a reneszánsz és a barokk spanyol, a nagy művek romantika (beleértve átiratok művei Wagner és Brahms, akivel átírt teljesen Symphony n. 1 in Do Minor, op. 68), improvizációi és Bach interpretációi. Az utóbbi már hallható helyenként szorosan kapcsolódik a zeneszerző, Naumburg és Arnstadt valamint keretében az átfogó munkája szerv ütemezett Auditorio Nacional de Madrid (2014-16) és az Bachcelona Fesztivál (Barcelona).
A 2003-as első lemezfelvétele óta hét szólistát jelentett szólistaként. A művészettörténetekhez megnyitott De la Rubia olyan előadóművészek személyiségeivel, mint Lluís Pasqual és Nacho Duato.
Juan de la Rubia a generáció egyik legrangosabb előadója. A kapott díjak közé tartozik a spanyol zenei ifjúság állandó pályája, amely döntő fordulópontot jelentett zenei karrierje számára, valamint a Palau de la Música Catalana által odaítélt "Az első palota" díjat. 2012-ben a Sant Jordi Királyi Katalán Képzőművészeti Akadémiának nevezték ki.

- Juan de la Rubia organ recital at St-Sulpice videó Link

- Juan de la Rubia, portrait videó Link

- New, Castilian style Aeris organ in Budapest - Orgonán játszik: Dobszay Péter orgona és karmester művész.
Videó Link

- Juan de la Rubia koncertje a hispán barokk orgonamuzsika gyöngyszemeit a barcelonai Escola Superior de Música de Catalunya professzorának és a Sagrada Familia templom orgonistájának tolmácsolásában mutatja be. Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene és orgona szakos hallgatói.
2018. szeptember 17. és 20. között kerül sor Juan de la Rubia hispán barokk orgonazene kurzusára a gazdagréti Szent Angyalok-templomban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének szervezésében. Ennek keretében kerül sor a katalán professzor hangversenyére, aki másodízben koncertezik Budapesten. A 20-i szentmisén és zenés áhítaton hispán reneszánsz és barokk orgona- és kórusmuzsikával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene és orgona szakos hallgatói közreműködnek.

Képen Gitta karnagy a templomunk kórusának vezetője
...... ...........


Képen Dobszay Péter orgona és karmester művész
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Vajda János: Már lefelé megy éltem napja...
  2018-09-19 12:41:20, szerda
 
  Már lefelé megy éltem napja,
Már ott a kék hegyélen ül.
Fényszárnyait majd összecsapja,
S az örök éjben elmerül.

Már nem sokáig láttok engem
Itt járni köztetek,
Már tőletek búcsut kell vennem
Akik szerettetek...

S mindattól ami e világon
Még kedves volt nekem,
Mert kedves volt az is, bár földi jókban
Szegény volt életem...

Forrás: arcanum.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Bradányi Iván: Szívemmel látlak téged
  2018-09-19 12:26:32, szerda
 
  A szemünk a szívünk tükre,
visszatükrözi bánatunk.
De fényt borít éjjelünkre,
benne mindent megláthatunk.
Mindent, mit egymásnak adtunk,
s ami megmaradt még nekünk.
Mindent, mit egymástól kaptunk,
az egész életünk.

A szívemmel látlak téged,
a szívemmel emlékezem.
A szívemmel látlak téged,
ha fáradt a két szemem.
Úgy várom az érkezésed,
mint a holdfény a csendes éjt,
a szívemmel látlak téged,
most itt vagy és minden oly szép.

Volt napfényben fürdő évünk,
volt sok szomorú éjszakánk.
De mindig, ha összenéztünk,
újra villant a régi láng.
Az éveink messze szálltak,
bennünk nem hoztak változást,
én most is oly szépnek látlak,
mert a szívemmel nézek rád.

A szívemmel látlak téged,...
...most itt vagy és minden oly szép.

A szívemmel látlak téged,
a szívemmel gondolok rá

Forrás: vers patika oldal

Videó Link
Zeneszerző: Deák Tamás
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Kányádi Sándor: Még süt a nap...
  2018-09-19 11:58:08, szerda
 
  ...... .....


Még süt a nap, még sütöget,
csak reggelente van hideg,
csak estelente kéldegél
újra és újra föl a szél.
Csak az éjszakák, csak azok
hűvösek, mint a csillagok.
Napközben meleg van, meleg.
Sütkéreznek a verebek.
Duruzsolnak a darazsak.

Napfényben fürdik a patak.
Gúnárok, gácsérok, tojók
élvezik még az úsztatót.
De a reggeli hideget
feledni többé nem lehet,
sem az esték, sem a sötét
éjszakák csillag-hűvösét;
tudják mindezt a levelek,
s a fáknak búcsút intenek.

Forrás Óperencia oldal
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Slachta Margit a Parlament első női képviselője
  2018-09-19 11:48:13, szerda
 
  134 éve született Slachta Margit (1884-1974), a Szociális Testvérek Társaságának alapítója, a Parlament első női képviselője.
2018. szeptember 18. kedd 11:43
134 éve született Slachta Margit (1884-1974), a Szociális Testvérek Társaságának alapítója, a Parlament első női képviselője. A társadalom legnagyobb feszítőerejének a szociális problémákat tartotta, érvelt a nők taníttatása mellett, társadalmi környezettanulmányokat írt, napilapokban publikált.
.........


Slachta Margitról életművéről Sztrilich Ágnes SSS korábbi írása alapján emlékezünk meg.. mely itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A missziós kereszt - Székesfehérvári Egyházmegye vendége
  2018-09-19 11:44:01, szerda
 
  A missziós kereszt még a 2007-es budapesti városmisszió alkalmából készült. Az esztergomi bazilikában felállított, közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi.
A feszület ereklyetartó is: középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körülötte, a levéldíszek fordulataiban pedig magyar szentek relikviái találhatók. A restaurálás során öt újabb magyar (vonatkozású) szent, illetve boldog - Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán - ereklyéit helyezték el a missziós keresztben, amelyet Ferenc pápa 2017 novemberében megáldott.
Ozsvári Csaba ötvösművész munkája. a Missziós kereszt
........


Ferenc pápa egy évvel ezelőtt Rómában, a magyar püspökök ad limina látogatása alkalmával áldotta meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztjét. A három méter magas kereszt azóta Magyarország számos településén megfordult már, s számtalan közösséggel találkozott. Így lesz ez a Székesfehérvári Egyházmegyében is.

A missziós kereszt következő állomásai:
Szeptember 15-21. Bodajk
Szeptember 22. Katolikus Tábori Püspökség-Katonai Ordinariátus
Szeptember 22-27. Csepel
Szeptember 28. - október 5. Mór
Október 5-12. Székesfehérvár
Október 12-18. Alsószentiván
Október 19-26. Dunaújváros
Október 26-28. Tatabánya
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A pásztor az emberekhez áll közel, nem a hatalmasokhoz
  2018-09-19 11:39:09, szerda
 
  ,,Jézusnak tekintélye volt a nép előtt (...) mert alázatos volt, és szelíd szívű. Nem kiabált. Nem mondta, hogy ,,én vagyok a Messiás" vagy ,,én vagyok a Próféta". Nem fújatta meg a harsonákat, amikor meggyógyított valakit, vagy amikor az embereknek prédikált, vagy amikor csodát tett. (...) Nem, ő alázatos volt, és cselekedett, közel volt az emberekhez.
Ferenc pápa a Szent Márta-házban szeptember 18-án, kedden reggel bemutatott szentmisén elmondott homíliájában emlékeztetett, hogy Jézus a pásztor, akinek tekintélye volt: alázatos és együtt érző volt, amit szelídségben és gyengédségben fejezett ki. Nekünk, pásztoroknak is közel kell állnunk az emberekhez, nem pedig a hatalmasokhoz vagy az ideológusokhoz, akik megmérgezik a lelket - figyelmeztetett a Szentatya.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
24. évközi hét szerda 09.18
  2018-09-19 11:35:02, szerda
 
  ........


EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Akik mindenben kifogásolni valót találnak, azoknak sem Keresztelő János szigorú élete, sem Jézus emberi közvetlensége nem tetszik
Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: ,,Kihez hasonlítsam e nemzedék fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek, akik így kiáltoznak egymáshoz: ,,Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok." Eljött Keresztelő János: kenyeret nem eszik, bort nem iszik. Erre azt mondjátok: ,,�--rdöge van." Eljött az Emberfia, eszik és iszik. Erre meg azt mondjátok: ,,Nézd a falánk és borissza embert, a vámosok és a bűnösök barátját!" Az Isten bölcsességét azonban fiai igazolták. Ezek az evangélium igéi. Lk 7,31-35

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Szükséges a hit; a remény és a szeretet, de legnagyobb köztük a szeretet.
Testvéreim!
Törekedjetek értékesebb adományokra! Ezért mindennél magasztosabb utat mutatok nektek.
Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom bár mindenemet a nélkülözők között, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Megismerésünk most még töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, véget ér az, ami töredékes. Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek meg mindent, ahogy most engem ismernek. Most még megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet.
Ez az Isten igéje. 1Kor 12,31-13,13

Imádság
Megváltó Krisztusunk! Egységre hívtál minket, mint ahogy te is egy vagy az Atyával. Olyan egységre, amelyben szeretet, egyetértés és önzetlenség uralkodik. Olyan egységre, amely örömet és boldogságot szül. Kimondhatatlan a hálánk, Urunk, hogy részünk lehet benned és a te szeretetedben, amellyel vagy irántunk, amelyet meg sem érdemlünk! Tarts meg ebben az egységben, ne hagyd, hogy a bűn újra visszataszítson minket a szeretetlen, önző világba, ahol csak széthúzás és az egymástól való eltávolodás vár ránk! Segíts nekünk, hogy azok közül, akik még rabjai a gonosznak, minél többet tudjunk kihalászni és megmenteni az életnek! Mert nélküled semmit sem tehetünk. Nélküled nem jutunk el az egységre
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 387 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3608
  • e Hét: 9409
  • e Hónap: 42563
  • e Év: 276310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.