Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Gyulladás ellen: borbolya
  2018-09-30 16:54:19, vasárnap
 
 



A borbolya a borbolyafélék családjába tartozik. A borbolyafélék nemcsak Európában, hanem szerte a világon - Amerika, Afrika, Ázsia - megtalálhatóak. A gyógynövénynek nagyon szép narancsága virágai vannak, amelyek többnyire fürtökbe rendeződnek. Bogyói kicsik, még a legnagyobbak sem érik el a két centimétert. A bogyók többféle színben is pompázhatnak, formája gömb vagy hosszúkás.

A borbolya meglehetősen gazdag C-vitaminban. Emberi fogyasztásra alkalmas, sőt a bogyótermésekből lekvárt is lehet készíteni, de aszalva is meglehetősen finomak. Legfőbb hatóanyagai a berberin és az alkaloidok. A berberin gyulladáscsökkentős hatással rendelkezik, de meggátolja a fertőzések kialakulását és a sebfertőző baktériumokat is képes elpusztítani. Fel tudja venni a harcot a hasmenéssel, a hüvelyi és a húgyúti fertőzésekkel szemben is. Gyógyászati célokra a gyógynövény leveleit, a gyökérkérget és a termést lehet hasznosítani.

A borbolyát lehet alkalmazni epehólyag-gyulladás, vesekő, epekő és vesegyulladás esetén, de a reuma, a lumbágó és a köszvény okozta kellemetlen tüneteket is csillapítani képes. A borbolya antibiotikus hatással is rendelkezik és az immunrendszert is képes megerősíteni. A gyógynövényben lévő keserűanyagok az emésztésre vannak rendkívül kedvező hatással, de étvágyjavító hatásuk is van.

A patikákban lehet kapni borbolyából készült teát, tinktúrát és olyan cseppet, amely gyulladásos szembetegségeknél jelenthet segítséget, de a szemcsepp a szemhéjgyulladást, illetve az olyan tüneteket is csillapítani képes, amelyeket a különféle környezeti hatások okoznak. A növényből készült főzettel készült borogatás, hatásos lehet kötőhártya-gyulladás esetén. Hogyan készítsen a borbolyából teafőzetet? Forraljon fel 2 dl vizet, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi gyógynövényt. Forralja 5 percig, majd hagyja állni 10 percig. Szűrje le és már fogyaszthatja is. Naponta három alkalommal is ihat borbolyateát.

Nagyobb mennyiségben nem javasolt a gyógynövény fogyasztása, mert görcsöket, vérnyomáscsökkenést és hányást okozhat. Akik valamilyen szív- és érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedésben szenvednek, kerüljék a borbolya mindennemű fogyasztását. Áldott állapotban is érdemes elkerülni ezt a gyógynövényt. Ha valaki egészséges, még akkor is okozhat kellemetlen mellékhatásokat ez a gyógynövény, így mindenképpen csak kezelőorvosával, háziorvosával konzultálva kezdje el a gyógynövény alkalmazását.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A pitypang máj méregtelenítő hatásairól
  2018-09-30 14:08:50, vasárnap
 
 



Sok ember gondol gyomként a pitypangra, amely csak elcsúfítja a pázsitot, pedig a pitypang gyökere, levele és maga a szirom is sok egészségügyi előnyt kínál számunkra. Például ez a természeti kincs segíthet bennünket megvédeni a csontritkulástól, az Alzheimer-kórtól, a cukorbetegségtől és akár még a rákos megbetegedésektől is. A régebbi korokban a pitypangot használták a húgyhólyag és a húgyutak egészségének javítására, a máj egészségi állapotának fenntartására, de epekő és sárgaság kezelésére is alkalmazták.

A pitypang természetes vizelethajtóként is működik és májvédő hatással is rendelkezik. Egereken végzett kísérletek igazolják, hogy ez a gyógynövény, pontosabban a gyökeréből készült kivonat segített kiküszöbölni az alkohol okozta májkárosodást és segített megtisztítani a vérüket a felhalmozódott toxinoktól is. Ez nagyon hasznos lehet a mai világban, amikor is sok szennyező anyag kerül a szervezetünkbe, ami óriási terhet ró a májra.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a pitypangból készült tea hatásos lehet emlőrák és prosztatarák esetén, illetve csökkenteni képes a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. A pitypangkivonatokban lévő vegyületek a ráksejtek halálát is elő tudják segíteni, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyják.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A paradicsomról - a likopin rákellenes hatása
  2018-09-30 13:25:11, vasárnap
 
 



A paradicsomot sokan szeretik, de azt már kevesen tudják, hogy a benne lévő likopin képes meggátolni a rákos sejtek növekedését. Legalábbis a legutóbbi kutatások eredményei szerint.

A likopin egyfajta karotinoid, amely sokféle növényben megtalálható. Egy olyan növényi pigment, amely eredményesen veszi fel a harcot egyes betegségekkel szemben. Már a nyolcvanas években felfedezték, hogy a likopin védelmet nyújthat a prosztata daganatos betegségeivel szemben. Egy nemrégiben közzétett kutatás pedig arra mutat rá, hogy a paradicsomban lévő likopin más rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet jelenthet.

A likopin segít megakadályozni, hogy áttétek képződjenek a szervezetben és jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedést támogató anyagokat, például az inzulinszerű növekedési faktor 1-et és a mátrix metalloproteinázokat.

Manapság egyre több nőt diagnosztizálnak petefészek-daganattal. A likopinnal egyre több és biztatóbb eredményeket érnek el a petefészek-daganatok elleni védekezésben. A likopin nemcsak a tumor nagyságát képes lecsökkenteni, de azok elterjedését is megakadályozza. A likopinnal kapcsolatos felfedezés talán egyszer azt is lehetővé teszi, hogy a betegeknek minél kevesebb daganatellenes szert kelljen bevenniük, így nem kell számolniuk azok káros mellékhatásaival.

A likopinnak csodás az antioxidáns képessége. Mivel az oxidatív stressz kiemelkedő szerepet játszik a petefészek-daganat kialakulásában, így tényleg nagyon hatásos lehet a megelőzésben is.

Más kutatások arra mutattak rá, hogy a likopin a vastagbélrák megelőzésében is segíthet. De más tanulmányok az emlőrákkal szembeni védelmét is kiemelik.

A likopin a bőrrák ellen is védelmet nyújthat. A kutatók bőrsejteket UV-sugárzásnak tettek ki. A sejtek hiperproliferációba kezdtek, de a kutatók a sejteket likopinnel kezdték el ,,kezelni" az UV-expozíció előtt, amely jelentősen lecsökkentette a rákos elfajulásokat és elváltozásokat. A likopin ösztönözte az apoptózist, vagyis a rákos sejtek ,,öngyilkossági akcióját".

A vörös színű zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak sokat ebből az anyagból, amely segíthet a rákos megbetegedésekkel szembeni védekezésben. A likopin terápiás hatásairól jelenleg is folyik a kutatás, de már most kijelentik a kutatók, hogy jelentős szerepe lehet a rák elleni küzdelemben.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.