Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kápolna a Kőhegyen Budaörs
  2018-09-06 22:14:57, csütörtök
 
  A Dunántúl irányából Budapestre tartó utazó Budaörs magasában balkézről hófehér kápolnát pillant meg a Kőhegyen. A látvány különösen sötétedés után megkapó, hisz a kivilágított fehér falak még jobban dominálnak az apró fénylő pontokkal teleszórt sötét domboldalon.
Valószínűleg csak kevesen ismerik a kápolna történetét, még kevesebben pedig építőjének és építésének kalandos históriáját. Minderről itt és most nem kívánok részletesen szólni, hisz több, a témáról szóló kiadvány, például: A kőhegyi-kápolna búcsúja című, Grósz András által 2011-ben írt és a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány segítségével 2014-ben megjelentetett füzetecske híven tudósít. (A budaörsi plébánián bárki ingyen hozzájuthat a szép kiállítású, korabeli fényképekkel gazdagon illusztrált anyaghoz.)
Célom, hogy a magyarországi Mária-jelenések és a későbbi zarándokközpontok sorában értelmezzem, valamint magyarázni próbáljam miért nem vált (mindeddig) Budaörs-Kőhegy ismertebbé a magyar és külföldi hívek körében, amikor az egyházilag igazolt csodás momentumok vetekednek Isten Anyjának lourdes-i vagy fatimai jelenéseivel. Különösen, hogy a ,,kőhegyi remete", látnok és kápolnaépítő Wendler Ferenc születésének bicentenáriumát ünnepelhetjük 2015-ben.
A Mária Terézia császárnő által Budaörs környékére betelepített német földműves családok egyikének, a szászországi Meissenből származó Wendlerek Ferenc névre keresztelt fiúgyermeke 1815. június 29-én látta meg a napvilágot. Álombéli Mária-látomásai 1841-ben kezdődtek. 1853-ban pedig egy agyagbánya beomlása okozta balesetben - állítása szerint - csak a Szűzanya oltalma mentette meg az életét. Ekkor határozta el, hogy semmilyen anyagi nehézséggel sem törődve kápolnát épít a Steinberg (Kőhegy) csúcsán. Ez a cél az akkori budaörsi plébános, az esztergomi prímás, a Wendler família és a budaörsi német közösség összefogásával 1855. október 15-ére megvalósult. A jelenések hitelességét vizsgáló egyházi szervek magához a szentatyához, IX. Pius pápához fordultak, aki jóváhagyta a kápolna felszentelését, sőt fogadalmi Mária-szobrot is küldött tisztelete jeléül. Wendler Ferenc felesége halála után felköltözött a kápolna mellé, és itt élt remeteségben, míg 1897-ben ő is elhunyt. A kápolna gondozását fia, Wendler András, később pedig a budaörsi egyházközség vállalta. A II. világháborúban, majd az azt követő kommunista diktatúrában a kápolna szinte teljesen megsemmisült.
Kegyeletes lelkek, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, valamint számos kül- és belföldi adakozó hozzájárulásával épülhetett újjá a rendszerváltást követően. A székesfehérvári püspök 2003. október 15-én, a kápolnabúcsú napján szentelte fel az eredetivel azonos formában elkészült fogadalmi kápolnát.
Eddig a múlt. És a jövő? A Kőhegy, a kápolna, a rekonstruált Szentháromság-szobor a budaörsi hívek liturgikus és kulturális életének részét képezik. Visszatért a Passiójáték háború előtti megrendezésének hagyománya is. Mindezek ellenére látogatottsága, közismertsége messze elmarad Máriapócs, a nemzeti kegyhely rangra emelt Mátraverebély-Szentkút és egyéb neves búcsújáró helyek mögött. Bár a jelenéseket direkt csoda csak Wendler Ferenc személyében igazolta, az azokat vizsgáló egyházi bizottságok nem mehettek el annak ténye mellett, hogy Wendler már a Szeplőtelen Fogantatás dogmájának 1854. december 8-án történt kihirdetése előtt Szeplőtelen Fogantatásként beszél a Szűzanyáról az álombeli kinyilatkoztatás nyomán. Ekkor még a lourdes-i jelenés előtt vagyunk legalább négy évvel, és IX. Pius megítélése is pozitív a budaörsi jelenségeket illetően. Felvetődik tehát: míg Lourdes-ban immár 156 éve folyik milliók zarándoklata a Massabielle-barlang előtt, a portugáliai Fatimában pedig 1917 óta, nem tarthat-e a budaörsi Kőhegy, Wendler Ferenc életáldozata és nem utolsósorban a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária oltalma nagyobb figyelmet (ha kell további vizsgálatokat, kutatást) az erre hivatott egyházi személyek és szervezetek részéről?
Itt az alkalom, a kőhegyi remete születésének 200. évfordulója. Az ünnepi esemény elkövetkeztéig még sok mulasztást lehet pótolni.

/Karner András/
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Böjte Csaba elmélkedése Budaörsön
  2018-09-06 22:11:53, csütörtök
 
  Elmélkedés Budaörsön szeptember 12-én a keresztények harcáról a törökökkel Bécs alatt és a befogadásról!
Legyőzni, meggyőzni az ellenséget...
Szentmise: Budaörsi kőhegyi kápolna búcsú,
2015.09.12. Videó Link

...... ...........



...... .........



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Mi az a furcsa jelenség Budaörs felett az égen
  2018-09-06 22:04:48, csütörtök
 
  Rakó Alex egy decemberi éjjelen azért ment ki a Kő-hegyre, hogy a Geminida-meteorrajról készítsen képeket. Ennél azonban valami sokkal izgalmasabb látvány fogadta
Egy rendkívül ritka és érdekes jelenséget örökített meg Budaörs felett Rakó Alex. A fiatal fotós, aki főként természetfotózással foglalkozik,
December 13-án este épp a Kő-hegyen volt, tervei szerint a Geminida-meteorrajt akarta lencsevégre kapni az éjszakai városképpel, amikor azonban egy egészen elképesztő dolgot vett észre a sötét égbolton.
"Az első sikeres expozíció után új nézőpontot kerestem. Hátat fordítottam a városnak, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé - ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség.
A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen egymásra vetülve.
...... ..........


A háttérben a csillagok, Budaörs pereme és a budai hegyek láthatók" - írja a fotós.
Az egész jelenés mindössze pár percig tartott: először a templomtorony, majd a kereszt halványult el, de Alexnek remekül sikerült elkapnia a pillanatot. Olyannyira remekül, hogy még a sajtófotó-pályázaton is díjazták, természet és tudomány kategóriában ő lett az első.

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Új tanév, újra „Esti8-as
  2018-09-06 17:07:30, csütörtök
 
  ifjúsági szentmise Szombathelyen
2018. szeptember 6. csütörtök 13:04
Az új tanév beköszöntével szeptember 9-én elindul Szombathelyen az ,,Esti8-as" ifjúsági szentmisék 8. féléve. A félévnyitó szentmisét Németh Norbert egyetemi lelkész mutatja be.
z Esti8-as szentmisék, melyek főként a Szombathelyen tanuló főiskolás és egyetemista fiatalokat szólítják meg, vasárnaponként, este 8 órakor kezdődnek a szombathelyi Szent Norbert-templomban.
Az őszi félévben tizenöt szentmise lesz, melyekre a szervezők különböző lelkipásztorokat hívtak meg a Szombathelyi Egyházmegyéből és máshonnan. Szentmisét mutat be többek között Kiss László, Böjti Balázs, valamint Molnár János zalaegerszegi plébános, de elfogadta a meghívást ,,az örök Esti8-as tagok" közül Inzsöl Richárd és Martos Levente Balázs is.

Forrás : Szombathelyi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Budaörsi Kőhegyi Kápolna Búcsú
  2018-09-06 16:48:57, csütörtök
 
  Hosszú évek hányattatásai után 2003-ban újult meg a budaörsi Kőhegyi kápolna. Ez a szent hely majd 100 éven keresztül a Buda- és Pest-környéki hívek szívesen látogatott búcsújáró helye volt.
...... .....



...... ...........


Videó Link


- Budaörsi Kőhegyi Kápolna ismertetése Link

- Kőhegyi kereszt
Dolomit szikla tetején álló fémkeresztet 1895-ben állították a Kőhegyen, amelyet az 1950-es évek elején szervezett vasgyűjtés keretében távolítottak el. A Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és Budaörs Város Önkormányzata összefogásával egy négy és fél méter magas újabb kereszt készült, melynek elhelyezésére és felszentelésére - az eredeti helyén - 1995. június 17-én került sor.
...... .........


Forrás: Budaörsi Lexikon - Grósz András és Filipszky

- Szeplőtelen fogantatás kápolna Budaörs
A Szeplőtelen fogantatás kápolna (Budaörs) a budaörsi Kő-hegyen álló kápolna, amelyet Wendler Ferenc földműves építtetett 1854-től 1855-ig. Ez a kis kápolna nemcsak korábbi, mint bármely Szeplőtelen fogantatás-templom a világon, hanem egy budaörsi kinyilatkoztatás szerint megelőzi a híres lourdes-i látomást, amely szerint a Szűz Mária maga állította egy tudatlan lánynak, hogy ő a szeplőtelen fogantatás. Sőt, a dogma pápa által való deklarálása előtt született meg Wendler Ferencben az elhatározás, hogy kápolnát építsen Budaörsön.
Látomás:
1847 június 29-én 32. születésnapja éjszakáján azt álmodta, hogy a kőhegyi csipkebokor előtt áll, és a virágain megjelent Szűz Mária mosolygós arca. Ezután élesen látta a rózsa levelein "Én vagyok a szeplőtelen fogantatás". Amikor 39 évesen is a születésnapján is Máriáról álmodott, úgy gondolta ez nem lehet véletlen, a Boldogságos Szűzanyának terve van ővele..
A pápa és a kápolna:
Weindler a kápolna építési szándékáról értesítette a helyi plébánost, Brunner atyát. Ő megkérdezte kinek szeretné szentelni a kápolnát. A válaszon meglepődött, mert nem értette miért annak és honnan tudja, hogy van ilyen fogalom. Wendler erre elmondta álmainak tartalmát. majd a válaszaival együtt levelet küldött Rómába egy kérvénnyel. 1854 december 8.-án kihirdette a pápa a szeplőtelen fogantatás dogmáját. Hogy a plébános levele megerősíthette-e a pápát abban az elhatározásában, hogy kihirdeti a Szeplőtelen fogantatás dogmáját, az csak valószínűsíthető. 1854 december 20.-án a pozitív válasz megérkezett Budaörsre, és rögtön szerződést írtak alá Wendlerrel, hogy felépüljön a kápolna. IX. Piusz pápa egy Mária-szobrot ajándékozott a kápolnának.
1855 tavaszán elkezdték építeni az utat fel a hegyre. Scitovszky János hercegprímás adott engedélyt a kápolna felépítéséhez. Weindler 1872-ben egy barlangot ásott a kápolna mellett kereszt alakban, ahová beköltözött, és ott élt haláláig.
A kápolna:
1855 október 15-én lett felszentelve a szeplőtelen fogantatás tiszteletére. Valószínűsíthető, hogy a világban ezt a kápolnát szentelték fel elsőként erre a névre. A híres lourdesi jelenés is csak három évvel később történt - aminek az elfogadásához nagymértékben hozzájárult, hogy a francia látnoknő egy olyan fogalmat mondott - hogy a látott nő így nevezte magát Szeplőtelen fogantatás -, amivel nem találkozhatott előtte. A bejárat felett német nyelvű felirat[1] a Bibliából (Újszövetség, János Jelenések Könyve - görögül: Apokalypsis, Előszó/Prologos) idézve:
Am Anfange war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort. Dieses war am Anfange bei Gott. Magyarul: Kezdetben vala az Ige (Logos). És az Ige Istennél vala. És Isten vala az Ige.
A kápolnánál búcsút tartottak szeptemberben, reggel a harangozás után négy díszlövést adtak le egy mozsárból, hármat a Szentháromság tiszteletére, egyet a Szűz Mária tiszteletére. Majd zászlós körmenetekben menetek fel a búcsújárók a hegyre.
A kápolna sorsa Wendler halála után:
A kápolna gondozását fia András vitte tovább, és 1920-tól Grósz Mátyás az ő unokája.[3] Mátyás a kápolna melletti kereszt alakú barlangot kibővítette, majd 1932-től ő is itt lakott. 1946 után a németség kitelepítése után a kápolnának nem volt felügyelője. A felújítását a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat végezte el, 2003. október 15-én újra felszentelték.
......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Honfoglaló - játék a Duna TV csatornáján
  2018-09-06 15:39:34, csütörtök
 
  ...... .......


Részletes tájékoztatás itt olvasható Link

Itt tölthető le az online játék Link

Adások visszanézhetők videón Link
Honfoglaló, ahol a tudás hatalom!
Megújult látványvilággal, új játékelemekkel és meglepő fordulatokkal várja továbbra is a Duna Televízió nézőit a népszerű online területhódító kvízjáték televíziós változata, a Honfoglaló.
A műsorban hétfőtől péntekig három hadvezér méri össze tudását, hogy minél nagyobb területet hódítsanak meg Magyarország térképén. A játék bajnokságként kerül megrendezésre. Minden napi adásban egy partira kerül sor, a parti nyertese a napi bajnok. Egy adáshéten így 5 napi bajnok születik, három hét elteltével 15 napi bajnok számára következik a bajnokok hete, ahol a korábbi győztesek mérik össze képességeiket, és kiderül, ki lesz a hónap bajnoka. Végül a hat hónap alatt megrendezett bajnoki adások győztesei egyenes kieséses rendszerben küzdenek tovább egymással a szezon fődíjáért. 27 bajnok 9 selejtezőben csap össze, majd a 9 győztes 3 elődöntőben játszik tovább egyenes kieséssel és így alakul ki a szuperbajnoki döntő 3 fős mezőnye. A szezon három legjobb honfoglalója számára már a garantált 30 millió forintos nyeremény a tét!
A vizuálisan megújult játékban érzékletesebb a csata a stúdióban: a katonák katapultokkal bombázzák egymást, a felépített várak rossz válasz esetén romba dőlnek, de helyes válaszok esetén akár újjá is épülhetnek. Hasonló animációs megjelenítéssel Magyarországon még nem forgattak televíziós vetélkedőműsort.
A játékba a nézők is bekapcsolódhatnak a műsorral egy időben, ehhez pedig nem kell mást tenniük, mint Android vagy iOS készülékükre letöltik a Honfoglaló Vetélkedő ingyenes applikációját, amelyről részletes információt találnak a http://vetelkedo.honfoglalo.hu/ weboldalon.
Ki nyer? Aki bátran támad? Aki okosan védekezik? Ez az a játék, ahol a tudás valóban hatalom!
 
 
0 komment , kategória:  Játékok  
Ismét támadás érte a koptokat Egyiptomban
  2018-09-06 11:46:06, csütörtök
 
  2018. szeptember 5. szerda 17:09
Iszlám szélsőségesek egy csoportja megtámadta és kirabolta négy keresztény család otthonát Demchaw Hachem faluban, Egyiptom középső részén - adja hírül a L'Osservatore Romano vatikáni napilap szeptember 3-i száma.
......


A támadók megsebesítettek két keresztényt és egy tűzoltót, illetve értékes arany- és ezüsttárgyakat raboltak el. A minjai kopt ortodox egyházmegye közleményében hangsúlyozta, hogy a házakat iszlám szélsőségesek egy csoportja támadta meg.
Az egyházmegye közleményében elítélte az incidenst, rámutatva, hogy a támadás nem egyedi eset, mivel feszült légkör alakult ki amiatt, hogy a közelben kopt templom épül. Az incidensek akkor kezdődtek, amikor az iszlamisták tiltakozni kezdtek az építkezés ellen. Az érsekség köszönetét fejezte ki a biztonságért felelős vezetőnek és a prefektúrának erőfeszítéseikért, amelyekkel kordában tartják a válságot. A hatóságok a támadást követően harmincnyolc embert őrizetbe vettek.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Aranyosi Ervin: Virágok közt eltévedni
  2018-09-06 11:28:12, csütörtök
 
  ...... ........... .....


Virágok közt eltévedni,
velük együtt szebbé lenni,
általuk is jobbá válni,
a jó utat megtalálni,
talán ez a dolgom!

Látod, én is virág lettem,
hiszem, nem csak eltévedtem,
köztük helyem megtaláltam,
én magam is azzá váltam,
szépségüket hordom.

Mosolyuk az arcom dísze,
mikor meglátsz, vajon hívsz-e,
szórjam rád is jó kedvemet,
én már tudom, mi kell neked,
jó kedved megtoldom.

Virágokra a Nap ragyog,
éjszaka meg a csillagok,
szórják szét a mosolyukat,
ezért látsz fent annyi lyukat,
kacagnak a Holdon!

Hisz a Holdnak nincsen fénye,
ő csak a Nap tükörképe,
ő csak annak fényét szórja,
csillagokat mind leszólja,
s irigyeli folyton.

Döntsd el tehát, mivé válnál,
szomorkodni sorba állnál,
Mások fényét irigyelnéd?
Hadd bomoljon irigy elméd,
hadd fájjon a sorsod?
Vagy meglátnád: - Szép az élet,

csillogtatnád saját fényed,
mások hitét visszaadva,
visszaragyognál a Napra?
Hiszen ez a dolgod!

Legyél te is nyíló virág!
Legyen jó érzés nézni rád,
Mosolyod szórd szerte széjjel,
csillag legyél minden éjjel,
s legyél ettől boldog!


Aranyosi Ervin © 2018-08-04.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Aranyosi Ervin: Beszéltem a jó Istennel - vallásos vers
  2018-09-06 11:16:45, csütörtök
 
  Beszéltem a jó Istennel.
Kérdeztem, s ő válaszolt.
Számon kértem: - Hol a Nagyim?
- s a Nagyim épp nála volt...

Aki meghal itt a Földön,
az a mennyben él tovább!
- Ne aggódjak, jól megy dolga,
csak hiányzunk odaát...

- De nekem még sok a dolgom,
maradjak csak idelent.
Tanuljak és boldoguljak,
éljem meg a szép jelent!

Találjam meg, mi a dolgom,
másokért mit tehetek,
Tanuljak meg jól szeretni,
s attól boldog lehetek.

- Tanítsak meg erre mást is,
adjak, amit adhatok!
Ne higgyem el senkinek se,
ha azt mondják: - rossz vagyok!

Figyeljem az érzéseim,
legjobb, ha a szív vezet,
maradjak meg jó léleknek,
mert ő engem így szeret.

Adott tehát képességet,
mire vágyom, megkapom,
élvezzem az életemet,
s ő majd figyel rám nagyon.

Ha kedvem van, beszélgessünk,
ő rám mindig is figyel,
ráérek majd száz év múlva
én a mennybe menni fel.

Azt kérte, hogy tapasztaljak,
hisz ő rajtam át tanul.
s tudjam, sosem kell bűnhődnöm,
később sem ártatlanul.

Egyengeti majd az utam,
fogja majd a kezemet,
érzéseim vezessenek,
s használjam az eszemet.

Bocsássak meg, ne ítéljek,
ne bántsak meg másokat.
Próbáljak meg jól szeretni,
hiszen sok szív fáj sokat.

Pont azt adjam, amit várok,
az kárpótol mindenért,
minden jó, amit kiküldök
egyszer hozzám visszatér.

Mától kezdve minden este
beszélgetek Ővele.
A lelkemet jó tanáccsal
csepegteti majd tele.

A jóságát széjjelszóróm,
szeretetét elviszem,
ezt választom hivatásul,
s boldog leszek, azt hiszem!

A lelkemben lángot gyújtott,
őrzöm tüzét boldogan,
s remélem a szeretete
másokban is megfogan.

Ha e csodamag kikel majd,
kinyílik, mint egy virág,
a fényétől megszépülhet
ez az elgyötört világ.
Mi lenne, ha megpróbálnád,

s beszélgetnél Ővele?
Ha engednéd, szeretettel
töltse lelkedet tele.
Ha szeretet magot szórunk,

akkor azt is aratunk.
Mosolyától, Nap fényétől,
lesz fénylőbbé a napunk...



Aranyosi Ervin © 2018-09-04.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Aranyosi Ervin: Búcsút int a nyár
  2018-09-06 11:09:19, csütörtök
 
  Itt az idő, a nyarunk most búcsút int,
s helyére lép a színes ősz megint.
Ősz a nyártól annyi gyümölcsöt kapott,
mit széjjeloszt, hogy megőrizze a Napot.

A nap rövid. Az éjszaka nyakára hág,
Színbe fordul köröttünk a nagyvilág,
tompítja azt reggel még a szürke köd,
mely szétfolyt az ábrándozó fák között.

De ránk kacsintgat még az őszi Nap heve,
és nyakon önt a síró felhők lágy leve.
A jókedvünket felkapja a kósza szél,
cserébe még elmúlt szép nyárról mesél.

Eljött az ősz, az erdő ügyes piktora,
színesre vált zöld levelek dísz-sora.
Emlékeztet, hogy az élet-kör forog,
dicsérik hát a verselő szép sorok.

Naptár szerint ez a harmadik negyed,
reád pirít, most már komolyan vegyed!
Az elmúlást hiteti el - lám - velünk,
pedig csak egy új álomra ébredünk.

Nincs elmúlás, nincs vég, na és nincs halál,
az élet múlik, s új útjára rátalál.
Jön majd a tél, mikor végre megpihen,
de meg nem hal, csak elalszik, azt hiszem...





Aranyosi Ervin © 2018-09-03.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 387 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.