Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Mezőkövesd
  2018-09-06 21:15:32, csütörtök
 
 











MEZŐKÖVESD


Mezőkövesd közel 17 ezer lakosával a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál fekvő település, amelyről az első írásos emlékek a XIII. században keletkeztek. Mátyás király 1464-ben pecsétet és városi rangot adományozott a településnek. Mezőkövesd arculatában , szerkezetében és építészetében a mezőgazdaság, a fejlett ipari, valamint a kulturális-turisztikai jegyek egyaránt megtalálhatók.

Mezőkövesd idegenforgalmi vonzerejét nem csak a matyó gyökereknek köszönheti. A városról sokaknak a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jut eszébe. Kiváló gyógyhatásfokának köszönhetően az első három hazai gyógyfürdő között említik. Az állam kőolajkutató fúrások során a mélyből olaj helyett termálvíz tört fel.

A Zsóry-fürdő 22 medencével várja vendégeit. A több mint 75 éves fürdő 60 fokos vizének kéntartalma az egyik legmagasabb Magyarországon, melyet 1968-ban nyilvánítottak gyógyvízzé. mely reumás és izületi megbetegedések, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint műtétek utókezelésére alkalmas. Egyedülálló gyógyvize és a fürdőhöz tartozó üdülőterület 2013-tól gyógyhely minősítést kapott.

A Zsóry-fürdőhöz közeli Hajnal Hotel, ahol a szállásunk is volt, minősített saját gyógyvízforrású gyógymedencéjével ugyancsak várja a gyógyulásra és pihenésre vágyókat. A Hajnal Hotel a régió legfelszereltebb gyógyászati részlegével egész évben várja Vendégeit.

Napjaink Mezőkövesdje őrzi népi hagyományait "Matyóföld" fővárosaként. Élő öröksége méltán került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentativ listájára. Mezőkövesd iskoláival, színvonalas sportlétesítményeivel és más intézményeivel megfelel a 21. század városaival szemben támasztott követelményeknek is.

A térség gazdasági, kulturális, közlekedési központja. Évtizedek óta egyre többen választják Mezőkövesdet ,,Matyóföld szíve"-ként emlegetett várost pihenés, gyógyulás, nyaralás, üdülés, szórakozás céljából. A bükkaljai táj szépsége, Mezőkövesd természeti adottságai - gyógyvize, standfürdője, jó levegője, fekvése - méltán vonzották, vonzzák a pihenni, üdülni és kikapcsolódni vágyókat. Mezőkövesd a pihenés, felüdülés céljából idelátogatók mellett tárt karokkal várja a gyógyulni vágyókat is évente több százezren élvezik a gyógyvíz jótékony hatását.

A város sokszínű programokat kínál a turistáknak egész évben: kulturális események, rendezvények, fesztiválok, gasztronómiai élvezetek, sport, szórakozás.

Mezőkövesd nyitott, vendégszerető település, ahol az itt élők és az ideérkező vendégek egyaránt jól érezhetik magukat.

Kedves kis mese szól a hímzések eredetéről:

"Egy matyó lánynak az Ördög elrabolta az anyját és szerelmét. Kétségbeesett könyörgésére megígérte neki, hogy visszaadja szeretteit, de csak akkor, ha télvíz idején az ölében elviszi a templom elé a nyár összes virágait.A lány Istentől sugallt gondolatra ráhímezte a mezők virágait kötényére és elvitte azokat, majd visszakapta anyját és szerelmét."







Mezőkövesd: 20 évvel ezelőtt és most

Link



Zsóryfürdő Mezőkövesd

Link



Zsóry élményfürdő bemutató film

Link








Képgaléria























































. . . . . . .







 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Gödöllő
  2018-09-06 19:30:45, csütörtök
 
 







GÖDÖLLŐ - KIRÁLYI KASTÉLY


Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély.

Fertőd után ez a legismertebb és legszebb magyarországi barokk kastély, amely ma már újra régi pompájában várja a látogatókat. Mária Terézia is járt itt, s előszeretettel pihente ki fáradalmait Gödöllőn Ferenc József és Sisi is. Sisi halálának közelgő 120. évfordulója is indokolta, hogy a kastélyt újra felkeressük.

Magyarország legnagyobb barokk kastélya, a folyamatosan megujuló Gödöllői Királyi Kastély történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke hazánknak. Olyan közeg, ahol békésen megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció - mindez családbarát szolgáltatásokkal fűszerezve.

Építtetője Mária Terézia kancelláriaminisztere, Grassalkovich Antal. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. A kastély együttes felujítása az 1990-es évek elején kezdődött és 1996 óta fogad látogatókat. Ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézménye és turisztikai célpontja.







A Gödöllői Királyi Kastély

Link



Gödöllő

Link



Mária Terézia és Erzsébet királyné a Gödöllői Királyi Kastélyban

Link



Képgaléria
































































Jobb klikk esetén bármely fenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!


Képgaléria /összes kép/


A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.





Link














 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1102
  • e Hét: 9339
  • e Hónap: 35962
  • e Év: 173334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.