Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Gyulladáscsökkentés a szervezetben
  2018-10-18 19:34:24, csütörtök
 
  A gyulladás egy természetes reakció, amelyet a szervezet produkál az idegen kórokozók bejutása és sejtkárosodások esetén védelem és regeneráció miatt. A kellemetlen tüneteken kívül nincsen negatív hatásuk, sőt, nagyon is fontosak a gyógyulás szempontjából.
A gond a krónikus formával van, amikor a gyulladás hosszasan fennáll, nem múlik el és komoly szövődményeket vonhat maga után. Fontos, hogy ismerjük, milyen természetes módszerekkel lehet csökkenteni a gyulladást, hogy elejét vegyük a komolyabb károsodásnak.

Kamilla
Teáját felhasználhatod belső gyulladások enyhítésére és külső, felületi gyulladások borogatására. Ezen kívül inhalálásra is alkalmazható.

Fokhagyma
Mindamellett, hogy antimikrobiális hatása van, a gyulladást is csökkenti. Fertőző betegségek esetén elsőszámú választás nyersen, ételekben felhasználva, fokhagymacsepp formájában.

Kurkuma
A szervezetben kialakult bármilyen gyulladással felveszi a harcot. Májbetegségek és ízületi panaszok esetén is javasolt a fogyasztása.

Szegfűszeg
Ízletes fűszer, nem csak gyümölcslevesbe és forralt borba tehető. Szórj a teafüvek mellé pár szemet belőle és így forrázd le azt. Gyulladáscsökkentő hatása bizonyított.

Gyömbér
Nyersen fogyasztva a leghatékonyabb. Készíthetünk belőle főzetet vagy fogyaszthatjuk reszelve smoothie-ba vagy vízbe keverve. Emésztőrendszeri panaszok, fertőzések esetén jó választás.

Fahéj
Egy ízletes gyulladáscsökkentő fűszer, amely vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik. Nem csak süteménybe vagy zabkásába teheted, hanem meleg és hideg italokhoz is adhatod.

Cayenne-bors
Nem csak gyulladást csökkent, de az anyagcserét is felpörgeti, így súlycsökkentő programokban is sikerrel alkalmazható.

Fekete bors
Lehet, hogy eddig nem is gondoltad volna, de ez a mindennapi fűszer az egészségedre is pozitív hatást gyakorol. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Körömvirág
Ismert gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény, amelyet külső alkalmazásra szoktak ajánlani.

Omega-3 zsírsav
Tengeri apró halakban, repcében, dióban, lenmagban, chia magban nagy koncentrációban található. Ezek fogyasztása az egész szervezetre jótékony hatást gyakorol a lábunk ujjától a fejünk búbjáig.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fejfájás elűzők
  2018-10-18 19:26:13, csütörtök
 
 



Stressz, alváshiány, allergiák, a parfümben, a kozmetikumokban található illatanyagok és háztartási tisztítószerekben található toxinok kétségkívül okozhatnak fejfájást. Szerencsére azonban a legtöbb fejfájás pusztán csak átmeneti és gyógyszerek nélkül is könnyen gyógyítható.

Az egyik legjobb fejfájáscsillapító gyógynövény a gyömbér. A gyömbér megakadályozza a prosztaglandin szintézisét, amely egy zsírsavakban megtalálható összetevő, ami fájdalmat okoz az idegvégződésekben. A gyömbér segít megszüntetni az émelygést, amely gyakran kapcsolódik a fejfájáshoz. Vágjon le 2-3 centiméteres gyömbérgyökeret, hámozza meg, majd reszelje le. Tegye egy csészébe, öntsön rá forró vizet, hagyja állni 20 percig, majd ízesítés nélkül fogyassza el.

A másik remek gyógynövény a kamilla. A kamilla olyan anyagokat tartalmaz, amely elősegíti a fájdalom csökkenését és segít megnyugodni, azaz kiemelkedő a stresszcsökkentő hatása. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt, öntsön bele 2 dl forró vizet. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és már fogyaszthatja is.

A kutatások azt mutatják, hogy a fájdalmat a magnézium hiánya is okozhatja az agyban. A magnézium egy nagyon fontos ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Ezt az ásványi anyagot be lehet ugyan venni étrend-kiegészítő formájában, de a legjobb természetes forrásokból pótolni. Miben található magnézium? A magnézium elsősorban a sötétzöld leveles zöldségekben, például a spenótban vagy a mángoldban található, de sok gyümölcs - alma, citrom, grépfrút, füge - és olajos mag - mandula, diófélék - is tartalmazza, illetve a borsó és a bab is kiváló forrása lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas zsírtartalmú étrend megnehezíti a magnézium felszívódását, illetve a főzés csökkenti az egyes táplálékokban lévő ásványi anyagot.

Kutatások igazolják, hogy a B2-vitamin pozitív hatással van a fejfájásra és a migrénre. Azoknál a személyeknél, akik 3 hónapon keresztül legalább 400 mg B2-vitamin fogyasztottak, 59 százalékkal csökkent a fejfájás gyakorisága a placebót szedő betegekhez képest. A B2-vitamin többek között megtalálható a mandulában és a szezámmagban.

A gyömbér mellett még két másik gyógynövény, a levendula és a borsmenta is hatékonyan csillapítja a fejfájást. Ezeket a gyógynövényeket teaként is fogyaszthatjuk, de illóolaj formájában is kitűnőek migrénes fejfájás esetén. Cseppentsen egy vattakorongra néhány csepp illóolajat és vizet, majd dörzsölje be vele a halántékát. A fejfájása hamarosan a múlté lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunitás erősítésére : noni
  2018-10-18 18:53:34, csütörtök
 
 



A noni egy szupergyümölcs, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A noni egy kicsi örökzöld fa, amely Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Indiában őshonos. Már évszázadok óta alkalmazzák gyógyító hatásait, de ruhaneműk megfestésére is használták. A noni sokféle betegség gyógyítására, vagy azok tüneteinek enyhítésére alkalmas. Ide tartozik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedés, de hatékony ízületi gyulladás és más krónikus betegségek enyhítésére is.

Az antioxidánsokat tartalmazó táplálékok nagyszerűek, mert elősegíthetik a betegségek okozta sejtkárosodást. A leggyakoribb antioxidánsok az antociánok, a béta-karotin, a koenzim-Q10, a flavonoidok, a lutein, a likopin, a szelén, a C- és E-vitamin, amelyek számos élelmiszerben megtalálhatók. A noniban sokféle antioxidáns megtalálható. Az antioxidánsok segítik a sejtek által okozott károsodást, amelyek az oxidatív stressz miatt alakulnak ki. Az oxidatív stressz olyan szabad gyököktől származhat, amelyek nagyon inaktív molekulák. A kutatók úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz számos betegség kialakulására, például a rákra, a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri megbetegedésre, az Alzheimer-kórra, a Parkinson-kórra, a szürkehályogra és a makuladegenerációra is hatással lehet.

A noni méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így egy nagyszerű természetes gyógymód lehet például ízületi gyulladásra. A noniban lévő aminosavak segíthetnek az immunrendszer fellendítésében és a testi egészség megőrzésében.

A dohányzó emberek számára meglehetősen magas a koleszterinszint növekedésének kockázata. Egy vizsgálatba dohányzó embereket vontak be, akik harminc napon keresztül nonidzsúszt kaptak. Egy hónap után minden egyes részt vevőnek alacsonyabb volt a triglicerid- és a koleszterinszintje és sokkal kisebb volt a gyulladás is a szervezetükben.

A noni segíthet a dohányzóknak a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a sejtkárosodást is csökkenteni a szervezetükben, de természetesen az lenne a legjobb megoldás, ha felhagynának ezzel a káros szenvedélyükkel.

A noni a sejtek egészségét is védelmezi. A noni ugyan kis mennyiségben, de tartalmaz xeronint, viszont a nonilé proxeroninban gazdag. A proxeronin egy speciális kolloid, amely a xeronin felszabadulását segíti elő a bélrendszerben, miután egy bizonyos enzimmel érintkezik. Ez pedig elősegítheti a sejtek hatékonyabb és jobb működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vízhajtás doktora: ezüstös hölgymál
  2018-10-18 18:48:41, csütörtök
 
 



Az ezüstös hölgymál (Hieracium pilosella) mind Európában, mind Ázsiában megél. Elsősorban a száraz gyepeket, réteket és erdőket, illetve a sziklás helyeket kedveli. A száraz idő miatt ennek a harminc centiméter magasra megnövő, májustól októberig virágzó évelő növénynek a levelei befelé kunkorodnak, a nyeles, sárga virágai pedig vörös csíkokkal átszőttek.

A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Új-Zélandon betelepítették ezt a növényt a juhot tartó gazdák legnagyobb bánatára. Ezüstös hölgymállal elsősorban hegyvidéki legelőkön, száraz réteken és erdei fenyvesekben találkozhatunk. A száraz, laza és homokos talajt kedveli.

A fészekvirágzatúak családjába tartozó gyógynövény csökkenti a torokgyulladás kellemetlen tüneteit és megszünteti a hasmenést.

Egy népi hiedelem szerint az ezüstös hölgymál a szívet is megerősíti, főleg akkor, ha a gyógynövényt teliholdkor ássuk ki és aztán egy időre egy fehér színű kendőbe bugyoláljuk.

A gyógyászat számára az egész növény hasznos. A gyógynövényt virágzáskor gyűjtik be, majd csokorba kötve a szabad levegőn szárítják. A gyógynövény szinte minden része nagyon gazdag kumarinban, fenolsavakban és flavonoidokban.

Az ezüstös hölgymál vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógynövényben található flavonoidok elősegítik a szervezetben felhalmozódó káros anyagok gyors kiürülését.

A kumarin elősegíti az epekiválasztást és antibiotikus hatással is rendelkezik. A gyógyszeripar nem az emberek gyógyítását szolgáló gyógyszerekben használja ki ezt az antibiotikus hatást, hanem az állatgyógyászatban. A gyógynövényből készült gyógyszerek megakadályozzák egyes baktériumok elszaporodását, amely az emberre is átterjedhet. Az állatoknál ez a baktérium vetélést okozhat, míg az embereknél lázas állapotokat indukálhat.

A gyógynövényt az alsó végtagokban kialakult vizenyő esetén javasolják. A gyógynövény nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás, hiszen tartalmaz A-, C- és D-vitamint, illetve B-vitaminokat. Van még benne vas, szilícium, magnézium, cink és mangán.

A gyógynövényt alkalmazzák forrázatként, porítva, kapszula vagy folyékony kivonat formájában, több gyógyszerkészítmény alapanyaga.

Teaként a szokásos módon fogyaszthatja. Tegyen 50 grammnyi növényt egy liter forrásban lévő vízbe. Hagyja ázni tíz percig, majd szűrje le. Naponta két csészével igyon belőle. Vízhajtó hatása miatt reggel és délben fogyassza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A dehidratáció ( kiszáradás ) és tünetei
  2018-10-18 18:44:08, csütörtök
 
  A kiszáradás, a dehidratáció rendkívül sok egészségügyi probléma okozója lehet. A száraz szem és az ingerlékenység is a dehidratáció klasszikus tünete lehet. A probléma ott kezdődik, hogy sok ember nem is érez szomjúságot és csak akkor iszik, ha már egy-két tünet is megjelenik. Ilyen lehet a rossz emésztés, a fáradtság vagy a koncentrációhiány.

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az optimális egészséghez és az optimális teljesítményhez. Betegség esetén és meleg időben pedig nagyon oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra, főként az időseknek kell kitüntetett figyelmet arra fordítaniuk, nehogy dehidratáltak maradjanak. A dehidratáció jelei: száraz nyelv és száj, extrém szomjúságérzés, kevésbé gyakori vizelés, szédülés, fáradtság és zavart viselkedés.

Néha a kiszáradás egyszerű okok miatt következik be. Például valaki nem érez szomjúságot, nem tud időt szakítani az ivásra, vagy nincs a közelében víz, például túrázik, elfogyott a vize és nem tud honnan vételezni.

Dehidratációt okozhat a hasmenés, ami vízveszteséget és elektrolitvesztést okozhat. Ha valakinél a hasmenés hányással párosul, akkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszíthet.

Ha valaki lázas, akkor is dehidratálttá válhat, de a túlzott izzadás is okozhat ilyen problémát. A forró, párás időjárás fokozza a folyadékveszteséget és a kiszáradás esélyét.

A cukorbetegség következménye is lehet az állandó vizeletürítés és szomjúságérzés, de bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer is okozhat dehidratációt.

A kiszáradás súlyos következményekkel is járhat. A hosszan tartó dehidratáció okozhat húgyúti fertőzést, vesekövet, de még veseelégtelenséget is. Az elektrolithiány rohamokat is generálhat, hiszen ez akaratlan izomösszehúzódáshoz és tudatvesztéshez is vezethet.

A folyadékveszteség alacsony vérnyomást is okozhat. A kiszáradásnak ez az egyik legsúlyosabb és néha életveszélyes szövődménye, hiszen a csökkenő vérnyomás az oxigén csökkenését okozhatja a szervezetben.

A kiszáradás megelőzéséhez sok folyadékot kell inni és sok-sok zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztani. Mindenkinek fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő hidratációra, de azoknak különösen, akik betegek, akik sokat tartózkodnak a kinti forróságban, az időseknek, de a megerőltető testmozgást végzőknek is gondosan ügyelniük kell a folyadékpótlásra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Virágözön
  2018-10-18 18:40:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Nyári virágkavalkád
  2018-10-18 18:39:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Orchideák
  2018-10-18 18:37:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
A keresztvetés jelentései
  2018-10-18 18:25:45, csütörtök
 
  A keresztvetés a katolikus és ortodox keresztények egyszerű, mély értelmű hitvallása. Katolikusként keresztet vetünk, valahányszor imádkozunk vagy belépünk a templomba. Nem is gondolnánk, hogy amikor keresztet vetünk, egyszerre huszonegy dolgot teszünk:

1. Imádkozunk. Imánkat keresztvetéssel szoktuk kezdeni, és talán nem is gondolunk rá, hogy maga a keresztvetés is imádság. Ha az imádság lényege ,,lelkünk felemelése Istenhez", ahogy Damaszkuszi Szent János mondja, akkor a keresztvetés egyértelműen ima. ,,A keresztvetés nem üres gesztus, hanem hatékony ima, amellyel a Szentlélekhez, gyümölcsöző keresztény életünk védőjéhez és segítőjéhez folyamodunk." (Bert Ghezzi)

2. Megnyílunk a kegyelem felé. A keresztvetés felkészít, hogy befogadjuk Isten áldását, és képessé tesz, hogy együttműködjünk kegyelmével.

3. Megszenteljük a napot. Ha a nap fontosabb pillanataiban keresztet vetünk, a kereszt jelével megszenteljük hétköznapjainkat. ,,Minden lépésünknél és mozdulatunknál, belépéskor, kilépéskor, öltözködéskor, tisztálkodáskor, asztalnál ülve, lámpát gyújtva, karosszékbe vagy székre leülve, a hétköznapi élet minden tevékenysége közben megjelöljük homlokunkat a jellel" - írja Tertullianus.

4. Egész lényünket Krisztusnak szenteljük. Amikor a kezünket a homlokunktól a szívünkhöz, majd mindkét vállunkhoz visszük, Isten áldását kérjük elménkre, szenvedélyeinkre, vágyainkra és egész testünkre. Más szóval: a keresztvetés teljes valónkat, testünket-lelkünket, szívünket és elménket Krisztusnak szenteli. ,,Foglaljuk bele egész lényünket - testünket, lelkünket, értelmünket, akaratunkat, gondolatainkat, érzéseinket, mindazt, amit teszünk és amit nem teszünk -, és a kereszt jelével megjelölve erősítsük és szenteljük meg mindezt Krisztus erejében, a háromságos egy Isten nevében" - fogalmaz Romano Guardini.

5. Megemlékezünk a megtestesülésről. Mozdulatunk lefelé irányul, a homloktól a mellkas felé, ,,mert Krisztus a mennyből leereszkedett a földre" - írja III. Ince pápa a keresztvetésről szóló instrukciójában. Ha közben a hüvelykujjat a mutatóujjhoz vagy a gyűrűsujjhoz érintjük, azzal is Krisztus kettős, isteni és emberi természetét fejezzük ki.

6. Megemlékezünk Urunk szenvedéséről. Amikor keresztet rajzolunk magunkra, alapvetően Krisztus keresztre feszítésére emlékezünk. Ezt fejezi ki továbbá, ha nyitott jobb tenyérrel, mind az öt ujjunkkal (Krisztus öt sebének megfelelően) vetünk keresztet.

7. Megvalljuk a Szentháromságot. Amikor az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevét kimondjuk, a háromságos egy Istenbe vetett hitünket valljuk meg. III. Ince pápa szerint ennek megerősítése, ha három ujjal jelöljük meg magunkat.

8. Istenre irányítjuk imánkat. Egyik kísértésünk az imádságban, hogy úgy szólunk Istenhez, ahogyan Őt elképzeljük, kozmikus szellemként vagy éppen pajtásként. Imánk ilyenkor inkább rólunk szól, mint az élő Istenről. A keresztvetés az igaz Isten felé irányít. ,,Amikor a Szentháromsághoz fohászkodunk, a minket teremtő, nem pedig az általunk teremtett Istenhez szólunk. Elképzeléseinket félretéve ahhoz az Istenhez imádkozunk, akinek Ő kinyilatkoztatta magát: Atya, Fiú és Szentlélek háromságához." (Bert Ghezzi)

9. Kifejezzük a Fiú és a Lélek származását. Azzal, hogy elsőként a homlokunkat érintjük, felidézzük, hogy az Atya a Szentháromság első Személye. Kezünk leeresztésével ,,kifejezzük, hogy a Fiú az Atyától származik". Azzal pedig, hogy a Szentlelket említjük harmadikként, utalunk rá, hogy a Lélek az Atyától és a Fiútól származik - mutat rá Szalézi Szent Ferenc.

10. Megvalljuk a hitünket. A megtestesülésbe, a keresztre feszítésbe és a Szentháromságba vetett hitünk kifejezésével ,,kis hitvallást" teszünk, melyben szavainkkal és mozdulatainkkal hitünk lényegi igazságait nyilvánítjuk ki.

11. Segítségül hívjuk Isten nevének hatalmát. A Szentírás szerint Isten nevének hatalma van. Szent Pál írja: ,,Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban." (Fil 2,10) A János-evangéliumban pedig maga Jézus mondja: ,,Amit a nevemben kértek, azt megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban, bármit kértek a nevemben, megteszem nektek." (Jn 14,13-14)

12. Vállaljuk Krisztussal együtt a keresztre feszítést. Aki követni akarja Krisztust, annak az Úr szavai szerint meg kell tagadnia magát, és fel kell vennie a keresztjét (Mt 16,25). ,,Krisztussal engem is keresztre feszítettek" - írja Pál apostol (Gal 2,19). Amikor keresztet vetünk, kinyilvánítjuk, hogy igent mondunk a tanítványságnak erre a feltételére.

13. Szenvedésünkben segítséget kérünk. Bert Ghezzi szerint vállaink érintésével arra kérjük Istent, hogy segítsen - vállaljon, vegyen vállára - minket.

14. Felelevenítjük keresztségünket. A keresztvetéssel, amelyben újra kiejtjük a keresztelésünkkor elhangzott szavakat, ,,összefoglaljuk és újra elfogadjuk keresztségünket" - írta Joseph Ratzinger bíboros.

15. Visszafordítjuk az átkot. Szalézi Szent Ferenc szerint a keresztvetésben ,,az átkot jelentő bal oldaltól az áldást jelentő jobb oldal felé" irányuló mozdulat a bűnbocsánatra és a bukás visszafordítására emlékeztet. Egyben kifejezi, hogy a jelen nyomorúságból a jövendő dicsőségbe fogunk jutni, amint - írta Ince pápa - Krisztus is ,,átment a halálból az életbe, az alvilágból a mennybe."

16. Krisztus képére formáljuk magunkat. Szent Pál átöltözéshez hasonlítja bűnös természetünk átalakulását Krisztusban: ,,Vessétek le a régi embert szokásaival együtt, és öltsétek föl az újat, aki állandóan megújul Teremtőjének képmására" (Kol 3,9-10). Az egyházatyák Krisztus ruháitól való megfosztásával kapcsolták ezt össze. Tanításuk szerint az ember, amikor a keresztségben leveti régi természetét és újat vesz fel, részese lesz annak, amikor Krisztust megfosztották ruháitól. A keresztvetés kifejezheti, hogy részesei akarunk lenni e megfosztatásnak, majd a feltámadás dicsőségébe öltözésnek. A keresztre feszítés egészét elfogadjuk, nem csak azt, ami megfelel az ízlésünknek.

17. Megjelöljük magunkat Krisztusnak. Az ógörögben a jel szó megfelelője a szphragisz, amely a tulajdonlás jegyét is jelentette. Így nevezték például azt a bélyeget, amellyel a pásztor megjelölte a nyájához tartozó állatokat. Amikor keresztet vetünk, Krisztus, az igazi Pásztor tulajdonaként jelöljük meg magunkat.

18. Krisztus katonáinak valljuk magunkat. Szphragisznak nevezték a parancsnok nevét is, amelyet katonái bőrébe tetováltak. A keresztény ember pásztoraként követi Krisztust, ennyiben juhhoz hasonlítható - de nem birkához! Krisztus katonáivá kell lennünk. Mint Szent Pál írja: ,,Öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. ... Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a Lélek kardját, vagyis az Isten szavát." (Ef 6, 13-17)

19. Elriasztja a gonoszt. A keresztvetés a sátán elleni küzdelem egyik fegyvere. Egy középkori prédikátor, Aelfric szerint ,,csodálatosan hadonászhat az ember a kezével, ám áldás nem származik belőle, hacsak nem vet keresztet. Ha azonban keresztet vet, a gonosz csakhamar megrémül a győzelmes jel láttán." Egy másik, Aranyszájú Szent Jánosnak tulajdonított mondás szerint pedig a keresztvetés hatására a démonok ,,elrepülnek", mert ,,úgy félnek tőle, mintha bottal vernék őket".

20. Pecsétet teszünk magunkra a Lélekben. Az Újszövetségben a szphragisz szót pecsétnek is fordítják, például a második korintusi levélben, ahol Pál apostol így ír: ,,Isten az, aki minket veletek együtt megerősít és fölken Krisztusban. Pecsétjével megjelölt minket, és foglalóul a szívünkbe árasztotta a Lelket." (2Kor 1,21-22) Valahányszor keresztet vetünk, újra megpecsételjük magunkat a Lélekben, és kérjük, hogy hatalmas működése hassa át életünket.

21. Tanúságot teszünk mások előtt. A nyilvános helyen végzett keresztvetés a hitünkről való tanúságtétel egyszerű formája. ,,Ne szégyelljük hát megvallani a Megfeszítettet! Legyen a kereszt a mi pecsétünk, amellyel bátran jelöljük homlokunkat és mindent: a kenyeret, amelyet elfogyasztunk, az italt, amelyet megiszunk; minden be- és kilépésünket, lefekvésünket és felkelésünket, utazásunkat és pihenésünket" - írta Jeruzsálemi Szent Cirill.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Fodros ( leveles ) kel jótékony hatásairól
  2018-10-18 09:19:43, csütörtök
 
 



Elektron gazdag, lúgosító Fodros (leveles) kel

Az egyetlen változatlan dolog életünkben az állandó változás. Új idők köszöntöttek világunkra, jelenleg 7 milliárd ember és kb. 55 milliárd állat osztozik a Földön és annak javain, táplálékain. Mára az állattenyésztés már szabály szerű termeléssé vált, ami sokszor a minőség rovására megy.
Az USDA (U.S. Department of Agriculture) legfrissebb táplálkozási piramisában a zöldségek, gyümölcsök és gabonák túlsúlyát és a fehérjék csökkentését javasolja.

dr. Robert Young mikrobiológus szerint a sok állati eredetű fehérje a szervezet elsavasodásához vezethet, ezért ő is elsősorban a zöldségek fogyasztását javasolja.

Ebből a szempontból a leveles kel egy rendkívül jó választás, mivel rendkívül magas a tápanyagtartalma, de emellett dr. Young szerint 7 ok van, amiért érdemes akár minden nap fogyasztani.

1, Lúgosító és gyulladáscsökkentő hatás
dr. Robert Young szerint a táplálkozás és emésztés során keletkező savak krónikus gyulladások kialakulásához vezethetnek, amik pedig növelik az alábbi betegségek kialakulási esélyét: artritisz, infarktus, autoimmun betegségek. Emellett a káros savak fáradtságot okoznak és elősegítik a túlsúly és elhízás kialakulását. A leveles kel egy rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő és lúgosító táplálék.

2, Vas. Sok vegetáriánus vashiányban szenved, mivel a hús kiiktatásával nem biztosítja szervezete számára a szükséges mennyiségű vasat. Kalóriára vetítve a leveles kel több vasat tartalmaz, mint a marhahús.

3, Kalcium. A tej és a marhahús meglehetősen sok vasat tartalmaz. Amerikában az emberek igen sok tejet és marhahúst fogyasztanak, mégis az USA-ban az egyik legmagasabb a csontritkulásban szenvedők aránya. Akkor hogy' is van ez? dr. Robert Young szerint a tejben található laktóz és tejsav kivonja a kalciumot a csontokból, valamint a magnéziumot az izmokból. Kalóriára vetítve a leveles kel több kalciumot tartalmaz, mint a tej.

4, Rostok. Rostokra hatalmas szüksége van szervezetünknek emésztési folyamataink során, mégis az emberek többsége jóval kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire szervezetének szüksége lenne. Egy adag leveles kel a napi ajánlott rost mennyiség 5%-át tartalmazza, ezen felül egészéges, nem savasító növényi fehérjével látja el szervezetünket.

5, Omega zsírsavak. Az esszenciális omega zsírsavak rendkívül fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában. Egy adag leveles kel 121 mg omega 3, 92,4 mg omega 6 zsírsavat tartalmaz.

6, Immunrendszer erősítés. A leveles kel rendkívül gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, antioxidánsokban, A vitaminban, melyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

7, Fenntarthatóság, környezetvédelmi szempontok. A leveles kel kb. 55-60 nap alatt érik be, míg egy szarvasmarha felneveléséhez 1,5-2 év szükséges.

Még döbbenetesebb az arány, ha azt is vizsgáljuk, hogy egy
szarvasmarha felnevelése mennyi ivóvizet igényel, mennyi takarmányt, valamint
az állat az élete során mennyi metán gázt bocsájt a levegőbe. Sok kutató a
globális felmelegedés egyik fő okát az intenzív szarvasmarha tenyésztés
következményének tartja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 177 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.