Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Diskurzus 62 évvel később az 1956. október 26-ai sortűzről
  2018-10-23 13:16:29, kedd
 
  Diskurzus, Mosonmagyaróvár, 2018.október 23.

1. 1956. október 26-án békés tüntető, éneklő általános iskolások, szakmunkásképzősök vonultak végig Mosonmagyaróváron a határőr laktanya elé, hogy leverjék a vörös csillagot. Az ÁVH-sok már várták a tömeget, majd esztelen vérengzést rendeztek. Miután kilőtték a tárakat a fegyvertelen tömegre, a menekülőkre és a földön fekvő sérültekre, kézigránátokat dobáltak rájuk. Máig nem lehet tudni pontosan, hogy hány halottja és sérültje volt a mészárlásnak. A város, a túlélők és az áldozatok hozzátartozói sosem heverték ki az eseményeket, ehhez az is hozzájárult, hogy a meggyilkoltakat és sérülteket 33 éven át rágalmazta a hatalom.

2. Mamám ott volt mikor a tömegbe lőttek főnöke rántotta le a földre. Mikor erről mesél mama elszörnyedek és kiráz a hideg.

3. Bár mondjuk az is érdekes esemény volt, hogy a zuhogó esőben mit kerestek ott az óvodások a tömegben? És mindenki tudta, hogy ott a laktanyában fegyverek vannak, nem csak a vörös csillagról szólt ott a történet....Mi történik, ha bejutnak, és megszerzik a fegyvereket? Életben hagyták volna a katonákat? Tuti hogy nem !!!..Volt kórházi ápolónő ismerősöm, aki abban az időben dolgozott a kórházban...mesélt mindegyik oldal kegyetlenkedéseiről...egyik sem volt jobb a másiknál...mindegyik ölt..!!! és ez ellen nincs mentség egyik oldalról sem !!!! Azok is csak ugyanolyan gyilkosok voltak, akik a sérült katonákat szedték össze a kórházból, és lábuknál fogva akasztották fel őket...és rúgták szét a fejüket.

4. A katonák általi kegyetlenkedések akkor már 10 éve tartottak, azt se felejtsük el...

5. Mindegyik oldal gyilkos volt...akárhonnan nézzük...Mi csak elmondásból ismerjük a történéseket, igazából, akik akkor nem élték át, azok csak hallomásból ismerik.És pont nekünk nem kellene állást foglalni egyik oldal mellett sem.Mindegyiknek volt pro és kontra.Most sem lenne másképp, ha ezt a hatalmat akarná bárki megdönteni.Nem véletlen haverkodik Viktor a Putyinnal és egyéb diktátor cimbivel.Ha balhé lenne rövid időn belül itt lennének az oroszok és lőnének élessel, nem gumilövedékkel.

6. Szerintem kicsit sok filmet néztél.

7. Három katonát lógatott fel a nép, vérbosszút követelve a sok fiatal és női áldozat miatt! Miről beszélsz? A saját népébe lövetett Dudás, nem ellenség és fegyveresek közé! Gyerekek és nők közé! Nem felejtenek az óváriak.

8. Igaz, de ha most odamenne egy tömeg egy laktanyához ???

9. Érthetetlen, miért kellettek kiskorú gyerekek a vörös csillag leveréséhez. Édesanyámat durván megfenyegették, amikor az utcán kivette a sorból a 10 éves nővéremet és a 12 éves bátyámat.

10. Te pont olyan hiteles forrásból állítod az "igazadat", mint bármelyikünk. Akkoriban még fejjel lefelé sem fityegtünk. Te arról a három katonáról tudsz, más tud több másikról is, olyanokról is, akiket nem csak egyszerűen fellógattak, hanem fejjel lefelé felakasztva szétrugdalták a fejüket. Tudunk olyan sebesült katonákról is, akik a békés polgároktól szerezték a sebesülésüket és a kórházban bújtatták őket. Van, aki fegyvertelen békés polgárokról beszél, de TUDJUK, hogy szinte az összes börtönből szélnek eresztették a rabokat, akik feltüzelve, fegyverért ácsingózva kerülgették a laktanyákat mindenütt az országban, nem csak Mosonmagyaróváron. A békés tömeg miért a laktanyához vonult, miért nem a városházához, a pártbizottsághoz, vagy a megyeházára? Mosonmagyaróvár valóban nem felejt, csak úgy látszik, pöttyet szelektív az emlékezete, mint pártunknak és qrmányunknak, az élen orbáncviktorral. A katonák (és rendőrök) most is, mint akkor, minden eszközzel megakadályoznák a helyőrségük elfoglalását, a civilek fegyverhez, hadianyagokhoz jutását. Igen, éles lőszerrel lőnének, ugyanis az őrség azzal van felszerelve. Bárki, aki laktanyát, várat, helyőrséget akart elfoglalni bármikor a történelem során, tisztában volt azzal, hogy nem fasírtos zsemlével fognak a védők dobálózni.

11. Nagyapám és a húga is ott volt. A fél város!

12. 1976-ban születtem. Határőrként dolgoztam a móvári határőr laktanyában, amikor a helyszíni tárgyalás (vagy mi) volt, és akkor már munka miatt több, mint 24 órája talpon voltam. Egy eseményhez mentünk ki éppen, és egy öreg bácsika rázta a botját a civil autónk felé, amiben civilben ültünk, és üvöltötte, hogy "mocskos zöld ávósok". Nekem ennyi maradt meg a sortűzből.

13. Óvodások és általános iskolások-szerencsére nem voltak a laktanya előtt-
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A megye nem ünnepel?
  2018-10-23 07:39:00, kedd
 
  Szokás (volt?), hogy a megyei önkormányzat évről-évre egy-egy településsel együtt tartotta nemzeti ünnepét október 23-án (is).

Idén nem találtam egy települést sem az " '56-os rendezvénynaptárban", ahol a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is ünnepelne.

Megnéztem a gymsmo.hu weboldalukat is.
Ott meg még arra se találtam bejegyzést , hogy október 23-a van, pedig korábban mindig volt leírás a nemzeti - és az emléknapokról. Nemhogy, hol ünnepel a megye.

A megye nem ünnepel?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van rá három napjuk
  2018-10-23 05:43:10, kedd
 
  Van rá három napjuk azoknak, akiknek dóguk és kötelességük a Gyásztér rendbetétele.
Ideje vóna már leszedni a tavalyi kiskoszorúkat a kopjafákról és a szanaszét - szétszana "dísz"növényzetet is legalább egyszer, október 26-ra, a Gyásznapra egységesre kéne nyírni mindenoldalról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi merre?
  2018-10-23 05:14:58, kedd
 
  kisalfold.hu 2018.10.20.

Október 23. - Ünnepi műsor, megemlékezés, koszorúzás - mutatjuk a hosszú hétvége programjait -

Az 1956-os forradalom kitöréséről megyeszerte megemlékeznek. Péntektől keddig végig ünnepi hangulatban lesznek a kisebb-nagyobb települések.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 helyett Kisvakond
  2018-10-23 04:43:24, kedd
 
  Tele a város (Mosonmagyaróvár) Kisvakond bábelőadásos plakáttal, de '56-ost egyet se látni se a hirdetőtáblákon, se a villanyoszlopokon, se sehol. A művház üvegajtajára és a hirdetőfalukra ugyan van egy-egy darab kiragasztva, de az egyik a tilos a dohányzás feliratuk alá, úgyhogy az nagyon méltatlan, a másik meg úgy ahogy van olvashatatlan, mert a sok és sokféle megemlékezést olyan kicsi lapra nyomtatták, hogy azt nem lehet elolvasni az üvegen keresztül. Szomorú dolog ez. Ahogy a Kisvakond plakát dömping is szomorú. Elárasztottak vele bennünket, miközben mi, a hősi halottainkra emlékező plakátokat szeretnénk látni a városban.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 426
  • e Hét: 1877
  • e Hónap: 6758
  • e Év: 28811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.