Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok
  2018-10-28 23:43:30, vasárnap
 
  2018. október 28. vasárnap
Jézus azon két apostolára emlékezünk október 28-án, akikről a tizenkét apostol közül a legkevesebbet tudunk az újszövetségi Szentírásból.
Istenünk, te úgy akartad, hogy apostolaid által jussunk el neved ismeretére. Szent Simon és Szent Júdás Tádé közbenjárására add jóságosan kegyelmedet, hogy Egyházad szüntelenül gyarapodjék, és egyre több nép fogadjon el hívő lélekkel téged. A mi Urunk Jézus Krisztus a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Halál - adj vigaszt az itt maradónak
  2018-10-28 23:28:43, vasárnap
 
  Halál - adj vigaszt az itt maradónak (7 oldalon) Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mozart: Requiem (Gyászmise)
  2018-10-28 22:24:41, vasárnap
 
  Videó Link

- Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete utolsó darabjaként, talán ez a legnagyszerűbb és legelismertebb műve.
Wikipedia oldalon Link

- W. A. Mozart - Requiem (fantastic performance) [Arsys Bourgogne] [HD]
Videó Link

- MNO oldalon
A Varázsfuvola munkái közben talpig feketébe öltözött idegen kereste fel Mozartot. Levelet adott át, melyben egy titokzatos megbízó Requiem megírására kéri fel Mozartot - titoktartás feltételével. A kimerült és betegeskedő zeneszerző úgy érzi: saját halotti énekét írja meg. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) halála óta rengeteg legenda kering arról, hogy ki is volt az a titokzatos idegen, aki Requiem komponálásával bízta meg a zeneszerzőt. Utóbb kiderült: a magát zeneszerzőnek kiadó Franz von Walsegg volt a levél írója, aki más tollával ékeskedve akart Requiemet kiadni.
Mozartra igen nagy hatással volt a megbízás titokzatossága. Miközben a Varázsfuvolán végezte az utolsó simításokat, s Prágáb utazott, hogy Lipót császár cseh királlyá történő koronázására megírja a Titust, állandó fejfájással és rosszullétekkel küszködött. E rosszullétek között gondolatai folyton a Requiem körül forogtak. Balsejtelmek és halálfélelem közepette "felülről jövő intés"-nek vette, hogy a saját gyászmiséjét fogja megírni. A kimerült Mozart sötét gondolatait felesége, Constanza azzal sem tudta elűzni, hogy társaságot és kirándulásokat szervezett férje felvidítására. Mindig kéznél volt a mappa a formálódó Requiem-mel.
- "Lacrymosa dies illa, qua resurget ex favilla judicandus homoreus..." ("Könnyel árad ama nagy nap, hamvukból ha feltámadnak a bűnösök és számot adnak...")
- Mozart jelen tudásunk szerint 1791-ben, halálának évében kezdte meg requiemjét komponálni, amelyet már nem fejezett be. A mű tervezete (és jelenlegi, befejezett változata) szerint 8 nagy részből áll (Introitus, Kyrie, Sequentia, Offertorium, Sanctus, Benedictus, Agnus dei és Communio), de a sok tételrész tagolása ismertebb, amely szerint 17 részletből áll.
- Az utolsó mű: a Requiem
Niemetschek 1798-ban írott életrajzában - ez volt a legkorábbi Mozart-életrajz - leírja azt a különleges, titokzatos történetet, amelyet Konstanze a Requiem keletkezésével kapcsolatban mesélt. (Ezt az elbeszélést közli Nissen is, Constanze második férje, így tehát ezt tekinthetjük a `hivatalos` változatnak.) Mozart már elkészült A varázsfuvola legnagyobb részével, amikor - röviddel a augusztus-szeptemberi koronázási ünnepségek előtt - egy ismeretlen küldönctől aláírás nélküli levelet kapott. A levél azt a kérdést tartalmazta, vajon elvállalná-e Mozart, hogy egy halotti misét írjon, s ha igen, mennyit kér érte és mennyi időn belül tudná elkészíteni? Az egyházzene mindig is vonzotta a zeneszerzőt, így igent mondott. A küldönc hamarosan újból megjelent a kikötött fizettséggel, és közölte Mozarttal, nincs értelme fáradoznia azon, hogy a megrendelő személye után kutakodjék, mert úgyis kárba veszett fáradság volna.
Az Allgemeine Musikalische Zeitung 1798. decemberi számában ezt olvashatjuk: "Mozartnak (az igazat megvallva) most már meggyőződésévé vált, hogy e nemes megjelenésű férfiú egészen különleges ember, aki szorosabb kapcsolatban áll a túlvilággal, akit talán azért küldtek, hogy tudtára adja közelgő halálát. Ezért elhatározta, hogy méltó emléket állít saját nevének."
A cikk talán túloz, de Nissentől tudjuk, hogy Mozart komponálás közben egyre többet foglalkozott a halál gondolatával, és ahogy rosszabodott az állapota, egyre bizonyosabbá vált számára, hogy saját halotti miséjét írja. Constanze még egy időre el is vette tőle a partitúrát, mert úgy érezte ez a munka támadta meg egészségét. Valószínűleg október 8 és november 20-a között dolgozott a darabon, megdöbbentő, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ennyi zenét írjon. Nem a liturgia sorrendjében dolgozott, ezért maradhatott befejezetlen az Offertorium előtt a Lacrimosa, ebből mindössze nyolc ütemnyi vázlat készült el (valószínűleg ez volt az utolsó zene, melyet Mozart komponált).
Noha a darabot Mozart már nem fejezhette be teljes egészében, vázlatai és utasításai alapján tanítványai, Eybler és Süβmayr megtették helyette. A megrendelő kilétére hamarosan fény derült, Walsegg gróf - aki szenvedélyesen szerette a zenét, és jó néhány komponistától rendelt műveket, melyeket úgy adatott elő zenészeivel, mint saját kompozícióit - a Requiemmel szeretett volna emlékművet állítani fiatalon elhunyt, imádott feleségének.
- A zeneszerző titokzatos halála
Salieri, a nagy ellenfél?
Constanze ugyan említi Mozart gyanakvását, hogy valaki megmérgezte, de ő maga sosem hitt benne. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el. Az 1820-as években egy drámai esemény pedig újjáélesztett egy másik legendát (ez adta az alapötletét Peter Shaffer Amadeusának).
Salieri a betegágyán azt mondta Ignaz Moschelesnek, Beethoven tanítványának: "halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak kedves Moscheles".
Persze ez a kijelentés az ellenkező hatást váltotta ki, a legendát egyre többen tekintették bizonyítottnak. Mozart és Salieri viszonya persze nem volt éppen rózsásnak nevezhető, az 1781 és 1791 közötti évtizedben Salieri a bécsi operaélet központi szereplője volt, és ez a kelleténél sokkal nehezebbé tette Mozart operaszerzői érvényesülését. Meglehet, Salieri féltékeny volt Mozartra, de mindketten igyekeztek tartani magukat az illendőséghez. A Varázsfuvola egyik előadása előtt Mozart kocsit küldött a zeneszerzőért, aki - ez derül ki Mozart leveleiből - nem győzte dicsérni a darabot.
A mérgezés legendáját a tudomány egyértelműen elvetette, hiszen betegségének lefolyásáról pontos leírások állnak rendelkezésünkre. Sokáig úgy vélték, reumás láz végzett Mozarttal, a ma legelfogadottabb elmélet szerint streptococcus-fertőzést kapott -valószínűleg a szabadkőműves páholyban kapta el, akkoriban épp járvány volt Bécsben -, melynek következtében Schönlein-Henoch-purpura és veseelégtelenség lépett fel, végül pedig agyvérzés és tüdőgyulladás okozta a halálát. A legendával ellentétben temetésének napján nem zuhogott az eső, és a korabeli bécsi szokásoknak megfelelően csendben, tömegsírba temették, a városon kívüli Sankt Marx temetőbe

- A requiem (latin) a tridenti liturgiában az elhunyt lelkekért fekete színű miseruhában mondott szentmise, vagyis gyászmise volt. Requiemnek nevezik, mivel e szóval kezdődik (,,Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis", a. m. ,,Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik"). A tridenti gyászmisében elmaradnak az örömet kifejező részek, mint a gloria és a credo, valamint az alleluja; az ,,ite missa est" helyett azt mondta a pap: ,,requiescant in pace" (nyugodjanak békében); a mise végén a népre adni szokott áldás elmarad, minthogy a pap a szentmiséből nyert áldást a meghaltakra alkalmazza. A gyászmisét néha a templomban felállított ravatal mellett szokta követni egy szertartás, melyet liberának neveznek.
A római katolikus szertartás szerint a gyászmise részei:

- Napkut oldalon a részletek leírása Link

- A tételek egymásutánjában váltakozik az izzó dráma az áhítattal, az utolsó ítélet borzalmainak zenei ábrázolása a túlvilági boldogság festésével, másrészt - mint például a Confutatis-tételben - magán a tételen belül is szembeállítja a tartalmi szférákat, illetve azok zenei kifejezését. Ezekből az ellentétes, egymást kiegészítő részletekből és összetevőkből alakult ki a legmagasabb fokú szintézisben a remekmű. És ezért szól a legnagyobb kérdésre, az élet és halál kérdésére feleletet adó Mozart Requiem első hangzása óta minden korok emberéhez, ezért tartozik a halhatatlan alkotások közé.

- Mozart Requiem Gardiner Videó Link
- Mozart: Requiem in D minor, K626 | Gardiner Videó Link
- MOZART Requiem - LACRIMOSA - Herbert von Karajan Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Görgei Artúr "az élő vértanú" (Móricz Zsigmond)
  2018-10-28 22:06:27, vasárnap
 
  Görgei Artúr "az élő vértanú" (Móricz Zsigmond)
200 éve született Görgei Artúr
Kétszáz éve, 1818. január 30-án született Görgei Artúr honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc fővezére, a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja.
Weblap: Link

Weblap: Link

Történelem tanítás Link

200 éves évfordulóra emlékezés: Link

PDF forában Link

 
 
0 komment , kategória:  1943 - 48 időszak eseményei  
Évközi 29. vasárnap Szentmise - Missziók vasárnapja
  2018-10-28 21:58:21, vasárnap
 
  Videó Link

János Pál pápáért volt a szentmise.
Dongó Józsefné 90 éves Irénke nénit köszöntötte Károly atya
Imádkoztunk a ma Libanonba induló zarándokok eredményes és békében_szeretetben eltöltött idejükért
"Isten szolgája" értelmezése"
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Túrmezei Erzsébet: És áldlak, hogy a bimbó elfagyott
  2018-10-28 15:05:18, vasárnap
 
  Láttam a bimbót, s hittem a virágban.
Láttam a szikrát, s hittem a lángban.

Hasadt a bimbó, kinyílt a virág.
Éledt a szikra, felcsapott a láng.

És velük nyílt és lángolt a hitem.
Ó, a hegyet tengerbe merítem!

Nincsenek korlátok és messzeségek!
Égnek a lángok! Hiszek! Én is égek!

De most a bimbó ... korán elfagyott.
Kihunyt a szikra ... sötétben hagyott.

És a hitem is ... elfagyott vele
És kialudt és elhagyott vele?

Vagy bimbó nélkül higgyek a virágban?
És szikra nélkül is higgyek a lángban?

Járni tanuljak zúgó tengeren? ...
Nem látok mást ... csak Téged, Mesterem ...

Csak Téged, az egyetlent, a nagyot!
... És áldlak, hogy a bimbó elfagyott!
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ősz jellegzetes étele - sült gesztenye
  2018-10-28 15:01:41, vasárnap
 
  ...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Éva szép estét képe
  2018-10-28 14:59:52, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Évközi 30. vasárnap Déváról - 2018.10.28
  2018-10-28 14:40:55, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Élő szentmise közvetítés Székelyhídról, amit Csaba testvér .
  2018-10-28 14:39:05, vasárnap
 
  Élő szentmise közvetítés Székelyhídról, amit Csaba testvér mutat be
2018. október 28-kán a székelyhídi római katolikus templomban mutatunk be szentmise áldozatot. A szertartás énekeinek nagy részét, a kolozsvári Szent Klára gyermekvédelmi központ kollégiumában lakó főiskolás diákok fogják vezetni!
A fennmaradásért küzdő világunk egyetlen reménysége, ha a mai ember elcsendesedve megtanul felelősen a saját lelkiismerete által hozzánk szóló Istenre hallgatni! Gyertek, vegyük kézbe a szeretet iránytűjét és a saját kishitűségünket, félelmeinket, önzőségünket legyőzve, merjük átadni életünk nagy döntéseit a lelkiismeretünk által egyszerűen hozzánk szóló végtelen szeretetnek, az élő Istenének!
Szeretettel,
Csaba t.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.