|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2018-10-03 18:21:53, szerda
|
|
|
A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll.
Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.
A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert.
A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.A
cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan “diétás rostot" tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, és mindent mozgásban tartani.
A cékla rostjai nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő mechanizmusait is.
cékla- és a répadzsúsz a máj és a vastagbél tisztítására is jó. recept 2-4 személyre:
3 sárgarépa (hámozva, mosva)
1 cékla (hámozva, mosva)
2 piros alma (hámozva, mosva)
6 kellevél
1/2 hüvelyknyi gyömbér
1/2 citrom, hámozott
Elkészítése:
Ha nincs kéznél gyümölcscentrifuga, akkor egy turmixgép is megteszi egy-két csésze víz hozzáadásával.
Az összes hozzávalót tegyük a készülékbe és turmixoljuk le vagy préseljük ki a levét.
Ha centrifugával készült a dzsúsz, akkor kanállal jól keverjük össze.
A turmixolt változatnál teaszűrőn át kell szűrni a levet, majd kanállal összekeverni.
Egy kevés jéggel érdemes kínálni, a maradékot pedig lezárható műanyag edényben tárolni a hűtőben.
A cékla valósággal felturbózza az anyagcserét. Megnöveli a vérben a nitrogén-oxid szintjét, ami javítja a vér áramlását. Mivel pedig a jobb véráram segíti az agyműködést, a céklalé kétségtelenül az okosak itala
.Egy tanulmányban agyi képalkotó technológiával megvizsgálták a résztvevők agyműködését a cékladzsúsz fogyasztása előtt és után.
A vizsgálatok a véráram megnövekedését mutatták ki az agy fehérállományában és a homloklebenyben, azaz egy olyan részén az agynak, amely a demenciában szenvedőknél szokott károsodni
. Ezért a cékla fogyasztása az időseknél is kedvező hatású.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2018. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
626 db bejegyzés |
e év: |
7375 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 337
- e Hét: 7058
- e Hónap: 23458
- e Év: 145331
|
|
|