Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film IRON MONKEY HU | Siu nin Wong Fei Hung chi: Tit ma lau
  2018-10-30 21:49:35, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-10-30 21:31:06, kedd
 
 



Link





Link
 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-10-30 20:57:23, kedd
 
  Szlovákia, a páratlan ország

Lenyűgöző várak, barlangok, hévízforrások, népi építészet, az európai Holt-tenger, a híres kelta város, az európai vadon és még sok más. Melyek Szlovákia egyedülálló turisztikai látványosságai, melyeket aligha kereshetne a világ más részein?


Szlovákia, a várak nagyhatalma

Minél kisebb ország, annál több a vára. Talán nincs a világon még egy olyan ország, amely ennyi várral és kastéllyal büszkélkedhet. Az első írásos emlék Dévényről, Szlovákia legrégebbi váráról 868-ból származik, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Szepesi vár a világ tíz legnagyobb vára közé tartozik, a Csejtei vár véres grófnőjének, Báthory Erzsébetnek a hátborzongató történetét pedig már az egész világ ismeri. Szlovákiában összesen 220 vár és várrom található! Kevés? 425 kastély is van!

A népi építészet első rezervátuma a világon

Utazzon vissza az időben, és fedezze fel, hogyan nézett ki évszázadokon át Szlovákia jellegzetes vidéki élete. A Sztrázsó-hegység (Stráľovské vrchy) hegylábánál elterülő falu, a festői faházakkal teli Csicsmány (Čičmany) a világ első népi építészeti rezervátuma! Hogyan került ide Csicsmány? Hogyan éltek és laktak az elődeink? Milyen ruhát viseltek? Hogyan építették a mézeskalács kunyhókra emlékeztető festett faházaikat? Mindezt és még sok más érdekes történetet ismerhet itt meg elődeink régi múltjából. A falu első írásos emléke ugyanis 1272-ből származik.






Marton házi-aragonitbarlang - a világ négy látogatható aragonitbarlangjának egyike

Az egész világon mindössze négy látogatható aragonitbarlang létezik. A két európai országban található egyedülálló természeti jelenség egyike, a Marton házi-aragonitbarlang éppen nálunk várja a látogatókat. Eltér a többi barlangtól, mivel a klasszikus állócseppkövek és függőcseppkövek helyett tejfehér gally- és bokorformájú aragonitképződményeket tartalmaz. A természet egy olyan különleges játéka, amelyhez hasonló csak Csehországban, Mexikóban és Argentínában található!





A legnagyobb barlangi cseppkő

Igen, Szlovákia a barlangok nagyhatalma is egyben. Ez idáig összesen 7000 barlangot tártak fel, és éppen a Krasznahorkai-barlang (Krásnohorská jaskyňa) büszkélkedhet a világ legmagasabb mésztufa oszlopával (34 méter). A Guiness Rekordok Könyve hosszú évekig a világ legnagyobb cseppkőjeként tartotta számon!





hosszú évekig a világ legnagyobb cseppkőjeként tartotta számon!

Tölgyliget - akár csak a mesékben

Kevesen tudnak róla, de a Zólyom közelében fekvő Dobronya (Dobrá Niva) páratlan tölgyligete a világ számos tudósának az érdeklődését is felkeltette. A 120 focipálya nagyságú területen 600 darab fenséges tölgyfa nő, amelyek életkora több mint 400 évre tehető. Bizarr formáik mesébe illőek!





Világhírű sziklakülönlegesség

Valamikor régen az apacsok is ellátogattak ide, és azt állították, hogy az itteni lakások még az ő barlanglakásaiknál is páratlanabbak. A mieinkben ugyanis egész évben laknak, míg ők a sajátjaikat csak nyáron használják! Elhiszi, hogy Szlovákiában valakik még most is ,,barlanglakásokban" élnek? Borfőn (Brhlovce) a hegyoldalba vájt egyedülálló házak találhatók, amelyekről az a hír járja, hogy a 16. században keletkeztek a török háborúk idején fennálló veszély miatt. Az itt élőknek nem volt elég pénzük, hogy házakat építsenek, így lakásaikat a környező sziklákba vájták. Azt a tényt, hogy valóban egyedülálló építményekről van szó, bizonyítja az is, hogy egy lakás kivájása akár nyolc évig is eltartott, két lakás pedig máig lakott! Eredetileg 14 barlanglakás volt, de mára már csak nyolc maradt fenn.




Európa közepén

Nem kitalált tény, hogy Európa szíve és közepe Szlovákia. Közép-Szlovákia egyik gyönyörű településén, Jánoshegyen (Kremnické Bane) a régi Keresztelő Szent János templom mellett egy kő áll. Tudatjuk, hogy éppen itt található Európa földrajzi középpontja.





középpontja.

Az egyetlen középkori toronyóra valódi napidővel

Az egyetlen szlovákiai toronyóra a kiszucai Óbesztercén (Stará Bystrica) egyúttal a világ egyetlen olyan toronyórája, amely az ún. valódi napidőt mutatja! Mivel egy ilyen toronyóra felállítása és működésének elmagyarázása kész tudomány, ez az óbesztercei lényegében a világon egyedüliként mutatja a pontos napidőt. Mert pontosan arra a helyre van beállítva, amelyen az óra áll.




A Herlányi gejzír - igazi világi ritkaság

Már több mint 140 éve tör fel a földfelszín alól a Ránkfüredi (Herµany) gejzír. Habár a forrás manapság 32-36 óránként már ,,csak" 20 méter magasra szökik fel, 1874-ben a kitörés akár 10 napig is eltartott, és a 112 méteres magasságot is elérte! Mitől más, mint a többi gejzír? Míg a világon található gejzírek túlnyomó többsége forró vizet lövell, a Herlányi a 14-18 °C-os alacsony hőmérsékletű vizéről híres. 1957 és 2006 között az egyetlen hideg gejzír volt Európában, és hozzá hasonló szökőforrás már csak Izlandon található.




A világ legmagasabb oltára

18,6 m magas, Lőcsei Pál mester pedig 10 évig dolgozott a faragásán. A 16. századból származó, hársfából faragott gótikus oltár, amelyet a világ legmagasabb faoltáraként tartanak számon, a lőcsei (Levoča) Szent Jakab-templomban található.




tartanak számon, a lőcsei (Levoča) Szent Jakab-templomban található.

Az örökké rejtélyes kőgolyók - Megoňky

A legnagyobb - Mary-nek elnevezett kőgolyó megközelítőleg 2,15 méter átmérőjű. A kiszucai Klokocsóvölgyi-sziklás (Klokočovské skálie) Természeti Rezervátumban található hatalmas kőgolyókat a Mexikóban és Costa Ricában feltárt világhírű kőgolyókhoz hasonlítják. Ez a legnagyobb ismert kőgolyó-lelőhely Európában, amely több millió éves titkot rejt magában. Ez idáig ugyanis még senki sem tudta megmagyarázni az eredetüket. Önnek lenne mersze?




Egy vállalat, amely már hét évszázada működik - a Körmöcbányai Pénzverde

A pénzverde, amelyben 1328 óta készítenek érméket, a világ legrégebbi folyamatosan működő vállalata. Szlovákia euró érméit is itt készítik, továbbá a numizmatika, művészettörténet és a technika területén is közismert jelenségnek számít. A Körmöcbányai Pénzverde Mária Terézia uralkodása idején élte fénykorát.





Holt-tenger Európa szívében - Bellegszencse varázslatos vize

Tudta Ön, hogy Bellegszencse hévízforrásának hatásai még a világhírű Holt-tenger vizét is felülmúlják, amelyről ódákat zengnek? Bellegszencse vize Európa egyetlen ilyen típusú forrása, összetételének köszönhetően pedig a világ egyedülálló különlegessége!




Tátrai zerge

Már csupán ezer egyed maradt belőle. A zergék egy teljesen egyedi faját képviseli, mivel a jégkorszak után több ezer évre teljesen elszigetelődve fejlődött, ezért eltér az Alpokban és az Appenninekben élő többi zerge fajtától. Ezt az őshonos fajt a világon sehol máshol, csakis a Magas-Tátrában láthatja!




Az aranynál is többet ér - a világ legrégibb és legnagyobb opálbányái

Kevesen tudják, hogy a Szalánci-hegységben (Slanské vrchy) olyan értékes opállelőhelyek találhatók, amelyek világszerte kivételes jelenségnek számítanak, ugyanis sehol máshol a világon nem bányászták az opált ilyen nagy terjedelemben. A legnagyobb opáldarab is éppen ezekből a szlovákiai opálbányákból származik. 236 éve találtak rá, 607 grammos volt. A különlegesen színjátszó ásvány a Harlequin nevet kapta, és jelenleg Bécs egyik múzeumában található, árát félmillió dollárra becsülik. A Szlovákiából származó drága opálkövek Napóleon családját is díszítették. A leghíresebbet, a Trójai tűz nevű opált Jozefina francia császárné viselte. A 150 évvel ezelőtti kitermelés a jelenlegi opálkitermeléssel ma már csak a világ egyetlen helyén - Ausztráliában hasonlítható össze.




A frivaldnádasi (Rajecká Lesná) betlehem

Jozef Pekara faszobrász mester több mint 15 évig dolgozott a frivaldnádasi betlehem mai formáján, amely egyedülálló különlegességet rejteget. Ez a betlehem ugyanis Európa legnagyobb mozgó fabetleheme. A betlehemben mintegy 300 alak található, amelyeknek a fele mozog is. A műalkotás 8,5 m hosszú, 2,5 m széles és 3 m magas. A gyönyörű kiállítás nem csak Krisztus születését ábrázolja, hanem a szlovák nemzet történelmét is. Sokáig a világ legnagyobb betlehemeként emlegették.




Selmecbánya - a világfigyelmet érdemlő páratlan város

Gyönyörű városka, teljes harmóniában a környező természettel. Történelmi nevezetességek, kálvária, tucatnyi festői zug, valamint a Selmecbánya elválaszthatatlan részét képező tajchok, vagyis a bányalétesítmények vízellátására szolgáló mesterséges víztározók. Selmecbánya a középkori Magyarország legjelentősebb városai közé tartozott, kulturális, történelmi és építészeti szempontból pedig egy világfigyelmet érdemlő egyedülálló település




Több mint 1600 ásványvízforrás

Nincs a világon még egy olyan ország, amely területén annyi ásványvízforrás lenne, mint Szlovákiában. Hivatalosan 1657 nyilvántartott forrása van, de feltételezik, hogy a számuk ennél sokkal magasabb. Büdöskő (Smrdáky) ásványvize kénhidrogén tartalma miatt a világ egyedülálló ásványvizének számít. Besenyőfaluban (Beąeňová) található Szlovákia legtöbb ásványvízforrása. A település területén 33 forrás található, amelyek hőmérséklete eléri akár a 61 °C-ot is!




Farkas-hegy - vadon és az elveszett paradicsom

Azt mondják, hogy Európa vadvilága már évszázadok óta kihalt. De Szlovákiában nem! Hogyan nézhetett ki a vadon azokban az időkben, amikor még nem az emberek uralták? A lengyel-ukrán határvidéken fekvő Polonyinák Nemzeti Parkban terül el a Farkas-hegy nevű érintetlen erdei vadon több mint ezer éves fákkal. Ez is bizonyítja, hogy az európai vadon épp olyan lenyűgöző lehet, mint az afrikai. Egy területen, ahol messzi távol egyetlen emberi lélek sem található, élnek a káprázatos vadonban az olyan veszélyeztetett állatfajok, mint például a hiúz, farkas, medve, hód, vadló és a hatalmas őskori állatfaj, a bölény.




Carnuntum - a kelta királyság mitikus városa

Egy város a sziklán, vagyis Carnuntum, amelyet a régészek évtizedekig kerestek Európa-szerte, a Carnuntumot, a Noricum kelta királyság mitikus városát, azt a Carnuntumot, amelyet a rómaiak építettek 100 évvel Krisztus előtt, tehát abban az időben, amikor Párizs és London helyén csak mocsarak voltak, a régészek ezt a Carnuntumot nemrég a Pozsonyi várban tárták fel. Az emléktárgyak 200 évvel idősebbek a római Colosseumnál!


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-30 20:24:44, kedd
 
  Ezeken a fotókon, semmi nem az, aminek elsőre látszik.

Az alábbi képsorozaton olyan művészek alkotásait láthatjátok, akik a testfestés nagymesterei. Képességeiket és az emberi testeket használják ahhoz, hogy valami igazán kiemelkedőt és lenyűgözőt alkossanak.

Előfordulhat, hogy első pillantásra, észre sem fogod venni, hogy a következő képeken egytől-egyik emberek vannak. Íme!



























 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-30 20:17:01, kedd
 
  A kicsiny rákok akaratukon kívül is csodálatos műveket alkotnak homokból.

Észak- és Kelet-Ausztrália homokos partjain, amikor beköszönt az apály, néhány órán belül különös homokrajzok keletkeznek. Ezek a sorba állított homok-golyók úgy néznek ki, mintha egy fürge kezű művész alkotta volna őket, de az igazság más. Egy apró, 12 mm-es homokozó rák (Scopimera inflata) készíti e ,,rajzokat" 2-3 órás kemény munkával. Munka közben, nedves homoklabdacsokból szürcsöli ki szerves törmelékekből álló táplálékát.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-30 19:38:32, kedd
 
  Mert a művész az arcvonásokon túl a lelkekbe is belelát, s olyannak mutatja szereplőit, amilyenek azok belülről.

S hogy miről szólnak Kákonyi Csilla képei? Talán ez az, ami elmondhatatlan. Hiszen beszédesnek tűnő kompozíciói a festészet nyelvén szólalnak meg. A szemünket és a lelkünket célozzák meg, érzéseket és megérzéseket sugallnak, és ettől igazán jók. Teszik pedig mindezt hol sajátos empátiával, megejtő gyöngédséggel, hol kíméletlenül nyers szókimondással, hol gunyorosan, a groteszk irányába mutatva.

Örök emberi tulajdonságok, az élet alapvető drámai helyzetei kelnek életre vásznain: a biblikus, mitologikus utalásokkal nyomatékosított jelen. A 20., 21. századi zűrzavaros, feszültségekkel teli valóság, a sötét félelmekkel teletűzdelt, olykor egyenesen a rettenet hálójában vergődő lét, az az Emberi színjáték, amely a festő pszichéjén keresztül, értelmi és érzelmi szűrőjén át, művészi képzelőerejével kiegészítve nyer sajátos és összetéveszthetetlen formát. Az Új Golgota, a 21. századi Krisztusok alakváltozatai idézik a mindenkori megváltás nélkülözhetetlenségét.
















Kákonyi Csilla erdélyi festőművész


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-30 18:25:14, kedd
 
  "Imre vagyok, 34 éves és még szűz. Anyámmal élek, és ez nekem jó"


Harmincas tinédzserek, akik nem váltak le a szüleikről. Nem képesek felelősséget vállalni, önálló döntéseket hozni. Sokszor hosszú évekig járnak iskolába, amit talán soha sem fejeznek be. Benne ragadnak a gyermeki státuszban, sok esetben egyáltalán nem élnek szexuális életet, vagy csak kamaszok módjára, maszturbálással. Őket nevezik Pán Péter szindrómásoknak. Magyar férfiak mesélnek, miért nem költöznek el otthonról.

Pán Péter történetét jól ismerjük. Ő az a szomorú fiú, aki kisgyermekként él Sohaországban, mert nem hajlandó felnőni, hiszen nincs is szükség erre, mert a tündérpor minden problémát megold, mégsem boldog. A fogalom az örök gyermek szinonimájaként van definiálva.

A gondtalanság, az éretlenség, a felelősségvállalás hiánya jellemzi őket. Félnek a felnőtt lét kihívásaitól, emiatt semmit sem tesznek azért, hogy kikerüljenek ebből a helyzetből.

Kerülik mindazokat az élethelyzeteket - mint a házasság, a családalapítás és az otthonteremtés -, amik a felnőtt élet velejárói. Magányos és kényelmes életük legtöbbször egy elakadás következménye, ami a félelemből, a kényelemből, esetleg a személyiségfejlődési zavarból adódó abnormális kötődés miatt alakul ki. Nem képesek a felnőtt énállapot elérésére, éppen ezért az általuk megélt örömök csakis gyermeki örömök lehetnek. Napjainkban egyre több fiatal marad a mamahotelben, az eredeti családdal egy fedél alatt, hiszen ez nagyon idilli és kényelmes élet számukra.

Nem kell háztartást vezetni, nem kell főzni és takarítani, mert az édesanyjuk mindezt boldogan megcsinálja helyettük. Pénzbe sem kerül otthon lakni, tehát lehet spórolni és félretenni. Csakhogy mire egy lakás ára összejönne, addigra gyakorlatilag képtelenek különköltözni, hiszen az önálló életet egyre inkább veszélyesnek és nehéznek érzik. Egyáltalán nem vágynak arra, hogy majd ezek után egyedül oldják meg a mindennapos problémákat.

Erről mesél Imre, aki 34 éves technikus. Soha nem volt párkapcsolata, még egy éjszakás kalandja sem. A kora ellenére még mindig szűz, a szexuális életét a laptopja előtt éli. Pornót néz, és ha az anyukája nincs otthon, akkor maszturbál.
Néha fantáziál egy szexi barátnőről, de képtelen lányokkal ismerkedni. Egyre nehezebbé válik számára, mert szégyenérzete van amiatt, hogy egyáltalán nincs szexuális tapasztalata. Rendszeresen depressziósnak érzi magát, ennek ellenére mégsem ismeri fel azt, hogy a különköltözés lenne az első lépés a változás felé.


"Harmincnégy éves fiatalemberként a legnagyobb problémám, hogy még mindig szűz vagyok. Még soha nem voltam nővel, pedig már nagyon vágyom rá. Persze nincs könnyű helyzetem, mert nem vagyok a nők esete. Semmi baj nincs velem, nem vagyok kövér, nem rondák a fogaim, de valahogy mégsem jövök be a lányoknak. Túl jó fiú vagyok, és talán a nők a rossz fiúkat szeretik. Anyámmal élek egy lakásban, amióta nagymamám meghalt, már csak ketten vagyunk. Nekem jó érzés, hogy anyámmal lehetek, mert tudok neki segíteni. Ő meg abban segít nekem, hogy kimossa a ruháimat, és mindig főtt étellel vár. Tulajdonképpen nekem kifizetődőbb vele élnem, mintha külön lakásba költöznék."

Egyikőnk sem tudna egy önálló lakást fenntartani. Anyám sem szeretné, ha elköltöznék, mindig mondja, hogy nagyon szomorú lenne, mert én az ő egyetlen kicsi fia vagyok, aki a legfontosabb neki az életben. Ezt érzem is, mert éppen úgy szeret, mint kiskoromban, olyan, mintha soha nem akarnánk elengedni egymást. Gondoskodó, féltő, állandóan a kedvemet keresi, én meg azt érzem, ezt úgy hálálhatom meg, hogy nem hagyom magára.

Imre és az édesanyja olyan módon él most is, mint Imre kiskorába, szimbiózisban. Az anyuka gondoskodik, és ellátja őt, ennek cserében Imre úgy viselkedik, hogy megfeleljen az édesanyjának. Ez már egy kamasznál sem helyénvaló magatartás, hiszen a kamaszkor az öndefiniálásról, az identitáskeresésről, a konfliktusokról és harcokról szól.

Az ericksoni fejlődéselmélet szerint a fiatalok 13-18 éves korban jutnak el oda, hogy próbálgatják a különböző szerepeket, és a kapott visszajelzések alapján definiálják magukat. Kipróbálnak sokféle viselkedést és tevékenységet, és a környezet reakciói segítik őket abban, hogy egy idő után tudják, merre induljanak, mit várjanak el önmaguktól, tulajdonképpen a fejlődési folyamat során képesekké válnak arra, hogy meghatározzák életcéljaikat. Ebben a korban a kamasz újraértelmezi a szüleivel való kapcsolatot, a barátok szerepét. A kamasz azért vív harcokat a szüleivel, azért lázad, hogy felmérje a határokat és a saját értékét, hogy alkalmassá váljon a leválásra és az önálló életre.

Imre megrekedt a fejlődésnek ebben a korai fázisában, hiszen egyáltalán nem lázadt, az egész életét az édesanyjával való kapcsolatnak rendelte alá. Nincsenek céljai és tervei, elképzelése a saját jövőjéről. Fontos különbséget tenni Imre és egy kényszerpályán lévő fiatal között, aki rendelkezik célokkal, vannak elképzelései az önálló életről, vágyik is rá, csak az anyagi körülmények miatt lakik még mindig a szülőkkel. Ha elolvassuk Imre szavait, akkor érezhető, hogy ő nem rendelkezik jövőképpel, és ideológiát gyárt ahhoz, hogy miért is él még mindig az édesanyjával.

Imre hangsúlyozza, hogy édesanyja sem szeretné, hogy elköltözzön. Ehhez a megrekedt állapothoz az édesanya hozzáállása is kell, hiszen neki legalább olyan fontos és komfortos, hogy Imre otthon éljen, mint a fiának.

A Pán Péter szindróma esetén a két ember viszonya mutat rá a szülő-gyerek kapcsolat infantilis jellegére. Ez azt jelenti, hogy a kettőjük között konzerválódott kapcsolatot az édesanya is fenntartja, ő sem törekszik arra, hogy a fia önálló életet éljen.

Imre számára a fiatal kamaszkorra jellemző maszturbálás a szexualitás egyetlen formája. A lopott percekben, titokban, online felületeken a férfi szexuális viselkedés képzeletbeli megélése a jellemző.

Ehhez nem szükséges elmenni otthonról, nem kell ismerkedni, majd egy nő szemébe nézni és udvarolni, nincs szükség a szexuális együttlét kezdeményezésére, majd a szexuális együttlét alatt a partnerre sem kell figyelni. Mindez felelősségvállalással járna, erre pedig Imre nem képes. Imre pszichoszexuális fejlődése is megakadt a kamaszok szintjén, most is ugyanott tart, ahol bő húsz éve.

"Reggel elmegyek munkába, technikusként dolgozom. A munkahelyemen ellátom a feladataimat, alig várom, hogy hazaérjek. Akkor eszem édesanyám főztjéből, és sorozatokat nézünk együtt. Később bevonulok a szobámba, és akkor szoktam maszturbálni. Mindig arról ábrándozom, hogy egyszer egy valódi nővel is csinálhatom, de sajnos még akkor is szorongok, ha kettesben kell maradnom egy nővel. Inkább elfutok, mint hogy megszólítsam őt!"

A Pán Péter szindrómás férfiak, ha el is jutnak oda, hogy a plátói szerelmek helyett kapcsolatot létesítsenek, nagy valószínűséggel egy jóval fiatalabb nővel teszik azt, koruk ellenére sokszor egy tini lánnyal kerülnek párkapcsolatba.

Mindez nem szándékos, hanem egy ösztönös választás következménye. Ennek az a mozgatórugója, hogy a személyiségük fejlettsége idős koruk ellenére hasonló szinten tart, mint a fiatal lányoké. Az ilyen kapcsolatokban nem érzik a felelősségvállalás súlyát, hiszen a fiatal lány még nem akar családot, egyelőre gyermeket sem szeretne szülni. Számukra az a fontos, hogy megélhető legyen az amerikai "rózsaszínű tiniálom".

Erről mesél Gyuri, a közel 40 éves férfi, aki üzletkötőként dolgozok. Gyuri a jelenlegi barátnőjével való megismerkedés után, 38 éves korában költözött el a mamahotelből. Ezt is a barátnője, a 21 éves Zsuzsi erőltette, mert önszántából nem tette volna meg.

"Zsuzsi válaszút elé állított. Azt mondta, ha nem költözöm el anyámtól, akkor szakít velem. Ezt semmiképp sem szerettem volna, hiszen Zsuzsi annyira édes jelenség. Olyan, mint egy plüssnyuszi. Jókat bújunk esténként, filmezünk, bárokba járunk együtt. Mindig arra gondolok, milyen jól mutathatunk egymás mellett az utcán, sokszor nézem magunkat a kirakatokban, és elégedettséggel tölt el a látvány."

Anyámtól elköltözni nagy törés volt számomra, azóta nem is szexelünk Zsuzsival. Persze előtte is csak nagyon ritkán tettük, sutyiban, amikor anyuci nem volt otthon. Akkor mindig arról ábrándoztunk, hogy majd milyen jó lesz kettesben. Azt gondoltam, hogy mindennap szeretkezünk majd. Most kettesben vagyunk, de egyáltalán nem működik a szex köztünk, valahogy nem kívánom Zsuzsit. Én nagyon jól elvagyok szex nélkül, de Zsuzsi teljesen ki van borulva.

Gyuri megfogalmazza azt a jelenséget, hogy a személyiségfejlődés elakadása miatt a szexuális élet sem működik. Az elköteleződés és intimitás riasztóan hat az örökifjú gyermekekre. A fantázia szintjén ugyan megjelenik, de amikor valósággá válik, akkor nem képesek rá, hiszen ez egy bizonytalan, nehézségekkel teli terep.

A túlkoros tinédzserek nemcsak férfiak lehetnek. Magdi 38 éves nő, aki tanítónőként dolgozik és még mindig szűz. Együtt lakik a családjával egy kis lakásban, ő egy szobában él a nővérével, aki 41 éves óvodapedagógus, és aki a Magdihoz hasonlóan szintén szűz. Az öccsük már elköltözött a családtól, de ők ketten otthon rekedtek. A szüleik a másik szobában laknak, csupán egy ajtó választja el őket egymástól. A két lánytestvér nem tud elszakadni egymástól, mindenhová együtt járnak. Nincsenek sem barátaik, sem pedig szerelmi kapcsolataik.

Magdi mesél:

,,Amikor Bandi, az öcsénk nagy cirkusz árán elköltözött 29 éves korában, akkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy vajon jól van-e az, hogy én még otthon lakom? Meg is válaszoltam magamnak a kérdést. Úgy éreztem, hogy nem hagyhatom cserben a családomat. Hova is költöznék? Így legalább tudok félretenni, meg aztán mégis jobb a családi környezetben esténként, mint egyedül kuksolni a saját lakásomban. Szerintem anyu bele is pusztulna, hiszen soha sehová nem engedett el egyedül, még szórakozni is mindig Sárival, a nővéremmel közösen kellett mennem. Amikor mi ketten elmentünk, akkor meg óránként hívogatott anyucika, hogy jól vagyunk-e. Most 38 évesen kezdtem el azon gondolkozni, hogy lassan szülnöm kellene, de hogyan, ha még szűz vagyok. Egyre kellemetlenebbül érzem magam emiatt, így még ismerkedni sem merek, mert kinevetnének érte."

Abban, hogy a serdülőkori krízis elhúzódjon és konzerválódjon egy családban - tehát a családi rendszer infantilis módon működjön még akkor is, amikor a gyermekek már felnőttek - a szülőknek is óriási szerepük van.

Nem választották le a gyerekeket, nem bíztak bennük, azt sem engedték nekik, hogy tapasztalatot szerezzenek a világról. Ennek eredményeképp a személyiségfejlődés, ezzel párhuzamosan a pszichoszexuális fejlődés is megakadt. A felnőtt női testbe bújtatott gyermeklányok kamaszként élik az életüket boldog tudatlanságban, a szexuális élet minden fajtáját mellőzve, mert hát még a maszturbálásra se nagyon van lehetőség közös szobában élve. Jellemző, hogy megjelenik a vágy Magdiban, miszerint jó lenne felnőtt módra élni, de ez csak egy ál-énkép. Arra jó, hogy elhitesse magával, ő valóban felnőtt nő, de érzelmek és viselkedés szintjén ez nem tud érvényesülni.

Az örök gyermekek sok esetben felnőtt foglalkozást űznek, esetleg felnőtt életmódot folytatnak, keresettel rendelkeznek, de ez csak egy álca, amivel védik magukban a mélyen meghúzódó sérülékeny gyermeket.

Az esetekből is jól látható, hogy felnőtt tinédzserek nem képesek közel kerülni az emberekhez, képtelenek megélni az intimitást.

Ha egy felnőttkorú gyermek segítséget kér a pszichológustól, ez azt jelenti, hogy a segítségkéréskor éli meg azt az identitáskrízist, amit egyébként 13 és 18 év között élnek a fiatalok. Már felismeri, hogy problémája van, tesz is lépéseket a megoldás érdekében, de még ingadozik a reménytelenség és az önbizalommal teli állapot között.

Ha ezek az örök ifjak hosszú távú párkapcsolatot létesítenek, akkor valószínűleg olyan társat találnak, akik a mama helyett éppen úgy ki fogják szolgálni az igényeiket. Találnak egy ,,megmentőt", aki "felnőtt énállapottal" rendelkezik és meghozza helyettük azokat a döntéseket, amikre ők nem képesek, tehát a tehetetlen gyermeki státuszt a párkapcsolat is konzerválja majd.

Szülőként felelősek vagyunk azért, hogy gyermekeinket ne akadályozzuk a fejlődésükben. Segítenünk kell azt, hogy megtapasztalják a világot, kipróbálják a határaikat, megvívják a harcaikat annak érdekében, hogy a kamaszkor után célokkal rendelkezzenek, képesek legyenek válaszolni önmaguknak arra a kérdésre, hogy"ki is vagyok én?".

Bíznunk kell bennük, hiszen a mi bizalmunk azt sugallja nekik, hogy nem kell félni a világtól, mert a világ szép, és ők értékes emberekké válhatnak benne.






A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes _Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.










 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-10-30 18:01:12, kedd
 
  Ki is volt Casanova, akit a köztudat a történelem talán legnagyobb nőcsábászaként ismer? Családfáját a 15. század első negyedéig vezeti vissza, ő maga 1725-ben született, szegény család gyermekeként. Apja korán meghalt, anyja színésznőként járta a világot, őt nagyanyja vette pártfogásába. Önéletrajzából kibontakozó kalandos élete során számos foglalkozással próbálkozott. Éles eszű, bátor ifjúvá nőtte ki magát, 17 éves korában nyert egyházi és polgári jogból doktori címet. Volt pap, házitanító, katonatiszt, színházi hegedűs, szenvedélyes kártyajátékos, párbajhős és börtöntöltelék, a lottó feltalálója, diplomata és a velencei inkvizíció kémje. Kacérkodott a mágiával, kabbalista és alkimista is volt, ismerte és használta a betű- és számmisztikát. Utóbbi tulajdonságait általában hiszékeny (és gazdag) embertársai becsapására használta. Hihetetlen ismeretségi körre tett szert, ami az alsóbb rétegektől a legmagasabb rangokig terjedt. Megfordult XV. Lajos, Nagy Frigyes és Nagy Katalin udvarában, megismerkedett XIV. Benedek és XIII. Kelemen pápával - utóbbitól megkapta az Arany Sarkantyú Lovagrend keresztjét, ami arra indította, hogy (minden jogalap nélkül) lovagnak adja ki magát. Komoly vagyona sohasem volt, ha volt pénze, vagy elkártyázta, vagy nőismerőseire költötte. Emlékirataiból tehát egy rendkívül fordulatos életű és - mint visszaemlékezéseiből is kiderül - komoly írói tehetséggel megáldott kalandort ismerhetünk meg.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-10-30 17:42:32, kedd
 
  Orbán Viktor azt üzente...

Az első évértékelő beszéd, 1999 óta nem csupán Orbán Viktor megjelenése alakult, de - hol miniszterelnökként, hol ellenzéki vezérként elmondott - üzenetei is változtak. A teljesség igénye nélkül ezen üzenetek közül válogattunk.
1999."Az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé".

2000. Ekkor hangzott el az azóta sokat idézett és nem egyszer kifigurázott mondat: "három szoba, három gyerek, négy kerék."

2001-ben a szónok Magyarországot ,,viharvert, megtépázott, roskatag és korhadt, eresztékeiben meglazult, sodródó hajóhoz" hasonlította.

2002-ben miniszterelnökként, újabb négyéves kormányzás reményében teljes foglalkoztatottságot, négy új Duna-hidat, az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetését és az átlagkeresetek megduplázását ígérte.

2003-ban ellenzékben az akkor hatalmon lévőket bírálta, mondván, a kormánynak rombolási kényszere van,"mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre".

2004. Orbán szerint az előző esztendő a családok zsugorodásának éve volt, az országban pedig bizonytalanság és szorongás uralkodik.

2005-ben arról beszélt, hogy ,,ismét kisebbek lettünk, 2004 a ráfizetés éve volt".

2006-ban a közelgő választás volt beszédének központjában. Elmondta, hogy "a Fidesz idején épült a Nemzeti Színház, a Budapest Sportaréna, a párkányi Duna-híd, és elindult a Széchenyi-terv. Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ kormány luxuskormány, amely csak a saját körének teremt kiváltságokat".

A 2007-es évértékelő alapvetően a 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszéd és a hazugság témája köré épült.

A 2008-as évértékelő a márciusra kiírt, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazás kampánybeszéde volt, "a jövő igennel kezdődik" szlogennel.

2009-ben az európai parlamenti választás volt a fő téma, ekkor még a beszédeit záró mondat is megváltozott: "Új irány, Magyarország, új irány, magyarok".

2010-ben már csak néhány hónap választotta el Orbánt a kormányzástól, az ország gazdaságának talpra állítását, 10 év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért.

2011-ben meghirdette az ötéves tervét: eszerint 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz.

2012-ben a magyar önérzetre alapozva közölte: "Rosszabbul élünk, és kevesebb megbecsülést kapunk, mint amennyit megérdemlünk."

2013-ban kissé váratlan módon, talán valamiféle belső ellenségre (?) utalva egy meglehetősen talányos megfogalmazást hallhattak a beszéd hallgatói. "Bár a visszaélésekben jeleskedők falkáit is naponta elverjük az ablakunk alól, még mindig vannak olyanok, akik vörös alsóneműjüket narancssárgára cserélték, és úgy viselik gondosan, hogy az kilátszódjon a nadrág alól."

2014-ben nyilvánvalóan a közelgő választásokra utalva, visszatért az általa igen kedvelt háborús metaforához: "Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap indulunk!"

2015-ben miniszterelnökként a kormány által elért eredmények sorolása mellett a baloldali ellenzék elleni harcba szólította híveit.

2016-ban a migráció és a bevándorlás volt a központi üzenet. ,,Magyarország nem hagyja, hogy mások ráerőltessék elhibázott bevándorláspolitikájuk keserű gyümölcseit... Nem akarunk és nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra".

2017-ben a fő csapásirány nem változott: Az országokat pályaudvarokká változtatják, hogy mindenki ki s be járhasson, ha pedig valaki a sarkára áll, rájuk borítanak néhány millió migránst."Az igazi menekültet persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, ha az elveszített otthonát nálunk akarják megtalálni."



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-10-30 08:53:45, kedd
 
 



"Sokat vitatkoztak Magyar honban arról, hogy ki a magyar. Van, aki szerint az, akinek a nagyszülője magyar volt. Tetszetős válasz, de a korszellem, amelyet kialakítottunk, a fejlődés, amit megindítottunk, az országépítés és nemzetegyesítés, amelybe belevágtunk, a lelkület, amely magával ragadott bennünket, egy új választ is ad arra a régi kérdésre: ki a magyar? Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz. Ennek a háznak az a küldetése, hogy hozzásegítsen bennünket ahhoz, hogy az unokáink is magyarok lehessenek. Legyen ez a hely a magyar népi kultúra főhadiszállása. Legyen az a hely, ahol kitalálják annak a módját, és megtalálják az az (sic!) utakat, hogy elvihessük népművészetünk értékeit a magyar fiatalokhoz..." -Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Hagyományok Háza megnyitóján.

Ki a magyar? De mikor merül fel egyáltalán ez a kérdés egy rendes polgári család asztalánál, ahol a rokonság tele van mindenféle más nemzetiségű magyarral is? Kit utáljunk ki magunk közül? A sógort, az unokatestvért vagy a nagyit? Álprobléma ez a javából. Miközben társadalmunknak, nemzetünknek vannak valódi problémái is.
Az ország elmaradottsága és az ebből következő modern kori elvándorlás viszont elég ok volna, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mi most a magyar. Azt, hogy ki a magyar tudjuk: aki itt él (vagy éldegél -kifejező egy nyelv, mi?) velünk, és aki itt fog élni velünk- akár testben, akár lélekben, a távolságot ma akár a technika is áthidalja -szóval nyithatsz kávézót Bécsben: tényleg, ezt tették eleink is évszázadokkal ezelőtt, mielőtt ötven évre vasfüggönnyel zártak el a szabad világtól. A még fontosabb kérdés, amiről beszélnünk kéne a múlton való merengés vagy a népi kultúra megtartó ereje mellett, ami édeskevés, hogy mit kezdjünk itt magunkkal a Kárpát-medence közepén? Hogyan viszonyuljunk a többi néphez, akikhez valódi rokoni kapcsolatok és érdekazonosságok is fűznek. Milyen közös értékeink vannak a múltban?- ha már hagyományokról beszélünk, azok is közösek jórészt. Feltaláljuk-e magunkat? S vajon értjük-e miért nem szeretnek minket magyarokat a környéken, és teszünk-e ellene?- ha már nemzetpolitikáról beszélünk. Ha már megmaradás és nemzet, akkor vajon, mi az, ami valóban közös nevező ma az ország tízmillió polgárának és mi a közös nevezője a térség 10-13 millió magyar nemzetiségű emberének, s még inkább a Kárpát-medencei régió jó húszmilliós népességének, akikkel elfelejtettük, hogy együtt élünk: határainkon kívül és belül is egyaránt. Közös a múltunk és közös a jövőnk.


Ki a magyar? Nem ez a kérdés, miniszterelnök úr és kedves mindenki. A kérdésre sok jó és kevésbé jó válasz van, vannak, remélem csak voltak szörnyű válaszok is. De vannak hasznosabb kérdések, amiken előrevivő lenne gondolkodnunk.


Magyar magyarnak nem lehet farkasa.
Aki azért szurkol, azon ügyködik, hogy a magyaroknak rosszabb legyen, az nem magyar, hisz nem tartja magát magyarnak.
Mert önnön magának senki se lehet az ellensége.
Mikor Orbán ilyeneket mond, csak ki kell röhögni.
Majd én eldöntöm, hogy magyar vagyok-e vagy sem.

Magyar szerintem az, aki ki meri mondani, hogy Magyarország az én hazám. És ha valahol egy magyar ember sikeréről hall, akkor annak valami egyedi módon örül, egy csepp büszkeséget is meg mer engedni magának, mert annak a közösségnek a tagja ért el sikert, amely közösséghez tartozónak ő is érzi magát.








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1376
  • e Hét: 4452
  • e Hónap: 7794
  • e Év: 60502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.