Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Amit javítani tudott még Isten a teremtésen
  2018-10-06 23:17:26, szombat
 
  2018. október 6. szombat 16:00
Évközi 27. vasárnap - Gondolatok az olvasmányokhoz (Ter 2,18-24; Zsid 2,9-11; Mk 10,2-16)
A farizeusok kérdésének nem azért nem örül Jézus, mert próbára akarják tenni, hanem mert rossz oldalról közelítenek a Teremtés egyik legfontosabb ajándékához. És itt most nem a tiszta vízre, a szennyezetlen talajra vagy levegőre gondolok, hanem arra, hogy az embernek társa van. Pedig Ádámnak paradicsomi dolga volt, minden élőlény fölött hatalmat kapott, amennyiben nevet adott nekik, és senki sem szólt bele, hogy jó-e az a név. Nem is neki hiányzik a társ, hiszen hogyan hiányozhatna az életéből olyasvalaki, akinek a létéről nincs fogalma, akire nincs szava. Csak a Teremtő veszi észre, hogy ,,nem jó az embernek egyedül lennie". Aki az embert boldogságra teremtette, rögtön látja, hogy ennyi állat között, teljes békében sem lehet boldog Ádám, mert a boldogsághoz kapcsolatra van szüksége. Kapcsolata persze volt addig is, hiszen az egész állatvilág Ádám elé járult, ő pedig felnézett Istenre, és imádta, engedelmeskedett neki. Ezek azonban alá- és fölérendelt kapcsolatok voltak. Kibontakozni, boldognak lenni: ehhez egy másik, hozzá hasonló emberre van szükség. Aki azonban mégsem a ,,klónja". A Teremtő így megalkotta a társat, Ádáméval megegyező anyagból, csontból és húsból, de mégis egy kicsit különbözőnek teremtette, hogy így legyen neki megfelelő (a héberben: ,,vele szemben lévő"). És ez lett Éva: Ádámhoz hasonló, csak kedvesebb, szebb, néhány külső jegyben eltérő, és lelkivilágában is talányosan különböző. Ádám mégis úgy érezte - felébredve világrendet-gyógyító álmából -, hogy teljes lett az élete. Megdobbant a szíve, és azt érezte, hogy jó lennie, van értelme az életének.
Végül a Teremtő megállapítja, hogy most még jobb lett a teremtés, mint volt. Isten tapasztalati tanulása ez? Teológiailag nézve a tökéletes Isten nem tanulhat, hiszen mindent tud. Akkor talán inkább Ádám számára volt ez tanulás, mert megismerhette, milyen a paradicsom Éva nélkül, és amikor a bűnbeesés után nehéz napokat éltek együtt, és megszületett a veszekedés, akkor visszaemlékezhetett arra, hogy még így is jobb a világ Évával, mint nélküle. Mark Twain Ádám és Éva naplója című könyvében ezt írja: a paradicsomból kiűzött Ádám sok küzdelmes évük után ezt írta Éva sírjára: ahol ő volt, ott volt a paradicsom.
Szabad-e elbocsátani a feleséget? A kérdés inkább az, hogy tévedett-e a Teremtő, és jó-e az embernek egyedül lennie? Vagy, ha Isten a teremtést párkapcsolattal teszi teljessé, parancsolhatjuk-e az embernek, hogy egyedül legyen?

Füzes Ádám
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért?
  2018-10-06 23:14:04, szombat
 
  Tíz tanács II. János Pál pápától
2018. október 6. szombat 19:31
II. János Pál pápa 2002. október 16-i keltezéssel adta ki Rosarium Virginis Mariae kezdetű, a rózsafüzérről szóló apostoli levelét. Ebben konkrét, gyakorlati tanácsokat fogalmaz meg a rózsafüzér imádkozásának módjával kapcsolatban.
...... ........... .........


1. A rózsafüzér célja: Krisztus arcának szemlélése
,,Krisztus arcára szegezni a tekintetet, fölismerni a misztériumot [...] Krisztus minden tanítványának feladata, tehát a miénk is. Miközben ezt az arcot szemléljük, kitárulunk a szentháromságos élet misztériumának befogadására, hogy mindig újra megtapasztaljuk az Atya szeretetét, és örvendjünk a Szentlélek örömével." (9)
,,... a rózsafüzér a feszületre irányul: tőle indul és hozzá érkezik, mint maga az imádkozás is. Hiszen Krisztusban összpontosul a hívők élete és imádsága. Minden belőle indul ki, minden feléje irányul, minden általa jut el a Szentlélekben az Atyához." (36)

2. Jézus neve
,,Az Üdvözlégy súlypontja, mintegy fordulópont a két rész között: Jézus neve. Olykor, ha sietve imádkozzuk, ez a súlypont eltűnik, s vele együtt elvész a kapcsolat is Krisztusnak azzal a titkával, amelyikről éppen elmélkedünk. [...] Jézus nevét - az egyetlen nevet, amelyben az üdvösség reménye nekünk adatott (vö. ApCsel 4,12) - a Szentséges Anya nevével együtt ismételgetni, s mintegy engedni, hogy Mária sugallja nekünk ez a nevet, a hasonulásnak olyan útja, mely egyre mélyebbre bevezet Krisztus életében." (33)

3. A rózsafüzér megértése
,,A rózsafüzér megértéséhez el kell mélyülni a szeretet sajátos lelki dinamikájában." (26)

4. A csend
,,Az odahallgatás és az elmélkedés a csendből táplálkozik. Jó, ha a titok kimondása és a Szentírás szavai után megfelelő időre megállunk, hogy tekintetünket a szemlélendő titokra szegezzük, mielőtt elkezdjük a szóbeli imát. A csend értékének újrafölfedezése az egyik titka az elmélkedés és a szemlélődés gyakorlásának." (31)

5. Rózsafüzér és Szentírás
,,... a rózsafüzér nem helyettesíti a lelki olvasmányt (lectio divina), épp ellenkezőleg, föltételezi és elősegíti azt. [...] A rózsafüzérben szemlélt titkok [...] által a lélek könnyen utakat találhat az egész evangéliumhoz, főként ha a rózsafüzért a tartós összeszedettség különleges állapotában imádkozzák. [...] Annak érdekében, hogy az elmélkedés szentírási alapot kapjon és mélyebb lehessen, hasznos, ha a titok kimondása után fölolvasnak egy, a körülményeknek megfelelő rövidebb-hosszabb szentírási részt. Az egyéb emberi szavak ugyanis soha nem érik el a sugalmazott szavak sajátos hatékonyságát. Ezeket ugyanis azzal a bizonyossággal hallgatjuk, hogy Isten szava, mely a ma számára, az »én számomra« hangzik el." (29-30)

6. Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért?
,,Az örvendetes titkokról való elmélkedés a keresztény öröm végső indítékaival és mélységes tartalmával való találkozás." (20)
,,A világosság titkainak mindegyike a Jézus személyében immár elérkezett Ország kinyilatkoztatása. [...] Kánában Mária ajkán hangzik föl és egy nagy anyai intelemmé válik, melyet minden idők Egyházához intéz: »Tegyétek meg, amit nektek mond!« (Jn 2,4) Ez az intelem jól bevezeti Krisztus nyilvános élete során mondott szavait és jeleit, és a világosság minden titka számára máriás hátteret ad." (21)
,,A fájdalmas titkok segítik a hívőt abban, hogy átélje Jézus halálát - ott állva a kereszt alatt Mária mellett -, s hogy vele együtt merüljön el Isten ember iránti szeretetének mélységében, s érezze meg e szeretet egész újjáteremtő erejét." (22)
A dicsőséges titkok ,,a hívőt arra késztetik, hogy lépjen túl a passió sötétségén, és tekintetét a föltámadásban és a mennybemenetelben szegezze Krisztus dicsőségére. Miközben a keresztény lélek a Föltámadottat szemléli, fölfedezi hitének indokait (1Kor 15,14)." (23)

7. Miatyánk, Dicsőség
,,A Miatyánk mintegy alapja az Üdvözlégyek ismételgetése által kibontakozó krisztologikus-máriás elmélkedésnek, és a titokról való elmélkedést egyházi tapasztalattá teszi akkor is, ha egyedül végzik." (32)
,,Fontos, hogy a Dicsőség mint a szemlélődés csúcspontja tudatos legyen a rózsafüzérben. Nyilvános imádkozás esetén énekelni is lehetne, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon ez a minden keresztény imádságra jellemző távlat." (34)

8. A rózsafüzér befejezése
,,A rózsafüzér végén a pápa szándékára imádkozunk, hogy az imádkozó lélek tekintete kitáguljon az egész Egyház szükségleteire."
,,... a lélek szükségét érzi, hogy a rózsafüzér végéhez, melynek során annyira érezte Mária anyai segítségét, a Szent Szűz dicséretét fűzze, akár a Salve Reginát, akár a loretói litániát. A belső út megkoronázása ez, melyen a hívő eleven kapcsolatba került Krisztus és az ő Szentséges Anyja titkával." (37)

9. Időbeli eloszlás
,,... a heti beosztás lelki sajátosságot ad az egyes napoknak, a liturgiához hasonlóan, mely az év egyes szakaszait tudja megszínezni. A mai gyakorlat szerint a hétfő és a csütörtök az örvendetes titkok napja, a kedd és a péntek a fájdalmas titkoké, a szerda, a szombat és a vasárnap a dicsőséges titkoké. Hova lehetne beilleszteni a világosság titkait? [...] a szombat hagyományosan a Mária-tisztelet napja, tanácsolhatónak látszik, hogy csütörtökről kerüljenek át az örvendetes titkok szombatra, s az így szabaddá vált csütörtök lehetne a világosság titkainak napja."
,,... arra kell ügyelni, hogy a rózsafüzért mindig szemlélődésnek tekintsék és ekként végezzék. Ezáltal, mintegy a liturgia kiegészítéseként, a keresztény hét - melynek sarkpontja a vasárnap, a feltámadás napja - a Krisztus élete titkain keresztül vezető úttá válik, s maga Krisztus az idő és történelem Uraként jelenik meg tanítványai életében." (38)

10. ,,Bízd az Úrra minden gondodat"
,,... a Megváltó szent emberségével való találkozásba vigyük magunkkal gondjainkat, bajainkat, munkánkat, terveinket, mindazt, ami az életünket jelenti. »Bízd az Úrra minden gondodat, és Ő gondoskodni fog rólad« (Zsolt 55,23). A rózsafüzérrel elmélkedni azt jelenti, hogy gondjainkat rábízzuk Krisztus és az Ő Anyja irgalmas szívére." (25)

+ 1 tanács Boldog VI. Pál pápától:
,,A rózsafüzér mondása természete szerint nyugodt, szinte késleltetetten lassú ritmust igényel, ami elősegíti az imádkozóban az elmélkedést az Úr élete misztériumairól, melyeket annak szívén keresztül lát, aki a legközelebb állt az Úrhoz, s melyekből elmondhatatlan gazdagság fakad." (12)

A rózsafüzér nagyon kedves imádságom. Csodálatos imádság! Csodálatos az egyszerűsége és a mélysége (...). Ugyanis az Üdvözlégy Mária szavainak mondása közben elvonulnak lelki szemeink előtt Jézus Krisztus életének fő eseményei. [...] s eleven közösségbe kapcsolnak Jézussal - mondhatnánk - az Ő Anyjának szívén keresztül. Ugyanakkor szívünk belefoglalhatja a rózsafüzér e tizedeibe mindazt, ami egy személy, a család, a nemzet, az Egyház és az emberiség életét alkotja. Az egyéni gondokat, a felebarát, s különösen a hozzánk, a szívünkhöz közelebb állók gondjait. Így a rózsafüzér egyszerű imádsága adja az emberi élet ritmusát."
(Szent II. János Pál pápa)
.......

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Urániában fúvos koncert - Vezényel Dobszay Péter
  2018-10-06 23:06:38, szombat
 
  Videó facebook Link

Vadi új darabok a harsona együttes! Koncert holnap Budapesten 19:30.-kor.
Zene:
- Árpád Solti: Singer - Varró gép

Külön köszönet a STUDIO5-nak!
- Zemlényi Eszter Dobszay Péter András Pálfy Vörös Péter József Vörös Dávid Sztranyák István Sebestyén Asztalos Tamás Imre Zoltán Czirok György Gyivicsan
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ünnepélyes Mária-köszöntő 2018.10.06
  2018-10-06 20:04:00, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Úszás Világ kupa 2018 Budapest Október 06.
  2018-10-06 19:52:08, szombat
 
  - A budapesti úszó világkupa harmadik napján cikk és videók Link

ARANYÉREM
Hosszú Katinka 200 m vegyes úszás 2:04:13 idővel

EZÜSTÉREM
Verrasztó Dávid 400 m vegyes úszás 4:03.05 idővel

BRONZÉREM
Hosszú Katinka 200 m hátúszás 2:01.00 idővel

- 8. lettek 4x50 m vegyes 1:42.60 idővel
Hosszú Katinka; Jakabos Zsuzsa; Kozma Dominik; Horváth Dániel

Világ csúcs eredmények
- Az első világcsúcs Kinai Wang Joung 400 m gyors 3:53.97
- A Második világcsúcs - Női 800 méter gyorson a kínai Vang Csiencse-ha 7:59.44 perces idejével új junior világcsúcsot állított fel
- A harmadik világcsúcsra sem, a jamaicai Alia Atkinson 28.56 másodpercre javította
- Nicholas Santos megdöntötte az 50 méteres pillangóúszás világcsúcsát 21.75 idővel
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
26. évközi hét szombat 10.06
  2018-10-06 15:43:34, szombat
 
  OLVASMÁNY Jób könyvéből
Jób megalázkodik az Úr előtt, az Úr pedig megáldja őt.
Az Úr szavára Jób így válaszolt: ,,Most már tudom, hogy mindent megtehetsz, Uram, és hogy egyetlen gondolatunk sincs rejtve teelőtted.
Igazad van: Ki az az oktalan, aki gondviselésedet értelmetlennek mondja?
Valóban balgán szóltam én olyanról, ami meghaladja bölcsességemet.
Eddig csak szóbeszédből hallottam rólad, Uram, de most saját szememmel látom, hogy ki vagy. Korholom tehát önmagamat, és bánom bűneimet, porban és hamuban!"
Jób életének következő szakaszát az Úr még jobban megáldotta, mint a korábbit.
Lett neki hatezer tevéje, tizennégyezer juha, és ezer iga ökre, ezer szamara.
Született hét fia, és három lánya is: Jemima, Kasszia, Kerenhappuk.
Az egész földön nem volt három olyan szép leány, mint Jób leányai.
Jób örökrészt is adott nekik fiútestvéreik között.
Száznegyven évig élt még Jób ezek után.
Meglátta nemcsak gyermekeit, hanem negyedízig való unokáit is.
Majd meghalt öregen, évekkel gazdagon megáldva.
Ez az Isten igéje. Jób 42,1-3.5-6.12-16

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Az apostoli munkajutalma: öröm a Szentlélekben.
A hetvenkét tanítvány, akiket Jézus az evangélium hirdetésére küldött, nagy örömmel tért vissza. ,,Uram - mondták Jézusnak -, a te nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Ő így válaszolt: ,,Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek: Semmi sem fog ártani nektek.
Mindazonáltal ne annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskedtek nektek. Inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben."
Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott: ,,Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mivel elrejtetted ezeket a bölcsek és az okosak elől, és feltártad az egyszerűeknek, így van ez, Atyám, mert így tetszett neked.
Az Atya mindent átadott nekem. Senki más nem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni."
Jézus azután tanítványaihoz fordult, és így szólt: ,,Boldog az a szem, amely látja, amit ti láttok. Mondom nektek: Sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok, de nem látta; szerette volna hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,17-24
.......



Imádság
Jézusom, neked szentelem szívemet, zárd a tiédbe. Szívedben akarok lakni, szíveddel akarok szeretni, szívedben akarok élni. Szívedből akarom meríteni az igazi szeretetet, mely felemészti szívemet: benne erőt, világosságot, kedvet és igazi vigasztalást fogok találni. Jézusom, szívem a te szíved szeretetének oltára legyen, oltár, amelyen magamat neked áldozom. Szemem mindenkor szent sebeidre tekintsen, elmém mindig irgalmadra gondoljon.
Vianney Szent János
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Őszi gyümölcs sokaság
  2018-10-06 15:35:37, szombat
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Hangulatos őszi este
  2018-10-06 15:33:57, szombat
 
  ...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Az M4 Sport és az m4sport.hu élő közvetítései
  2018-10-06 15:18:25, szombat
 
  Az M4 Sport és az m4sport.hu élő közvetítései október 6-án, szombaton:
4:45 - Forma-1, Japán Nagydíj: 3. szabadedzés
7:45 - Forma-1, Japán Nagydíj: időmérő
9:45 - WTCR, Kína: 1. futam
12:30 - Labdarúgás, U17-es Európa-bajnoki selejtező: Magyarország-Szerbia
14:30 - Labdarúgás, OTP Bank Liga, 10. forduló: Budapest Honvéd - DVTK
16:45 - Úszás, világkupa: Budapest, 3. nap
19:15 - Labdarúgás, OTP Bank Liga: FTC-DVSC

Kizárólag az m4sport.hu-n:
16:30 - Vízilabda, férfi BL-selejtező, rájátszás, első mérkőzés: FTC-Vouliagmeni
17:00 - Labdarúgás, OTP Bank Liga, 10. forduló: Újpest - Puskás Akadémia
17:00 - Labdarúgás, OTP Bank Liga, 10. forduló: Mezőkövesd Zsóry FC - Szombathelyi Haladás
17:00 - Labdarúgás, OTP Bank Liga, 10. forduló: Paksi FC - Kisvárda
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Eb-elitkörbe jutott a magyar U17-es fociválogatott
  2018-10-06 15:15:50, szombat
 
  A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert Szerbia ellen, ezzel megnyerte a Telkiben rendezett selejtezőtornát és bejutott az Európa-bajnokság elitkörébe.
Preisinger Sándor szövetségi edző csapata a minitorna első fordulójában gól nélküli döntetlent játszott Romániával, majd 3-0-ra legyőzte Litvániát. A 3., utolsó fordulóban a szintén veretlen Szerbia volt az ellenfél, a magyarok Baráth góljával szereztek vezetést a 29. percben, majd később kétszer is a kapufát találták el a mieink.

U17-es Eb-selejtező, 9. csoport, 3. forduló:
Magyarország-Szerbia 1-0 (1-0)
Magyarország:
Hegyi K. - Buna, Balogh B., Horváth M., Bekker - Posztobányi - Mester Cs. (Molnár, 87.), Baráth P. (László D., 81.), Kata M., Zuigeber (Ominger, 75.) - Komáromi (Hosszú, 87.)

Romána-Litvánia 4-0

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 3 2 1 - 4-0 - 7 pont
2. Románia 3 1 2 - 6-2 - 5 pont
3. Szerbia 3 1 1 1 4-4 - 4 pont
4. Litvánia 3 - - 3 1-9 - 0 pont

Folytatás tavasszal az elitkörben.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3316
  • e Hét: 10006
  • e Hónap: 22682
  • e Év: 256429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.