Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Feketeköménymag olaj gyógyhatásai
  2018-10-06 20:36:06, szombat
 
 



A feketeköménymag-olaj elnyomja a betegségeket okozó gyulladást

Kutatások igazolják, hogy a fekete köménymag olaja (Nigella sativa) óriási segítséget jelenthet akár még az életveszélyes betegségek gyógyításában is. Ugyanis a feketeköménymag-olaj segíthet az immunrendszer kényes egyensúlyának a helyreállításában, megelőzve a gyulladásos állapotok, például a szívbetegség, a rák vagy az ízületi gyulladás kialakulását.

A szisztémás gyulladás krónikus betegséget, például daganatot idézhet elő. Bár azt feltételezzük, hogy a gyulladás káros, azonban ez nem minden esetben igaz. A gyulladás a szervezet egészséges és megfelelő válasza és egyben védelme a fertőzésekkel, a traumával vagy a rosszindulatú sejtekkel szemben. Viszont a gyulladás krónikussá is válhat, ilyenkor károsíthatja a sejteket és olyan mutációkat okozhat, amelyek rosszindulatú sejtelváltozásokat eredményezhetnek, és így különféle betegségek kelhetnek életre. A krónikus gyulladás gyengíti az immunválaszt, károsítja a szöveteket és csökkenti a szervezet fertőzés elleni védekezőképességét.

A feketeköménymag-olaj megfordíthatja ezt a veszélyes állapotot. Olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladásos faktorok, így a prosztaglandinok, a citokinek és az interleukinok termelődését és aktiválását. Ugyanakkor a feketeköménymag-olaj növeli az immunrendszer sejtjenek a fertőzésekkel és a rákos sejtekkel szembeni védekezőképességét. A feketeköménymag-olaj timolt is tartalmaz, amely antiszeptikus és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A feketeköménymag-olaj enyhülést hozhat ízületi gyulladásban szenvedők részére, mivel csökkenteni tudja az ízületek duzzadását és azok reggeli merevségét. Az olajban található timokinon is drasztikusan javítani tudja az ízületi gyulladás tüneteit, ugyanis csökkenteni tudja az MMP (mátrix metalloproteináz) szintjét, amely nemcsak csont-, hanem ízületi szöveteket is pusztít.

A fekete köménymag olaja arra is képes, hogy agresszív módon küzdjön a rák ellen. A kutatók úgy találták, hogy ez az olaj képes megnövelni a makrográfok aktivitását, amelyek körülveszik, elnyelik és elpusztítják az abnormális sejteket.

Ez a sokoldalú olaj csökkentheti az ateroszklerózis kockázatát és ezzel együtt a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát. Ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, miközben megemeli a hasznos HDL-koleszterinét.

Mivel az allergia és az asztma az immunrendszer túlzott reakcióit eredményezi, nem meglepő, hogy a feketeköménymag-olaj segíthet enyhíteni mindkettőt. Az allergiás betegeknél csökkentheti az orrdugulást, a viszketést, az orrfolyást és a tüsszögést, míg az asztmában szenvedőknél a légutakat képes megtisztítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes borogatások
  2018-10-06 20:16:03, szombat
 
  A borogatásnak a két legismertebb fajtája a hideg és a meleg borogatás. Hideg borogatást alkalmazhatunk például rándulásra vagy ízületi gyulladásra. A borogatás ezeknél az egészségügyi problémáknál ne tartson 30 percnél tovább, de naponta több alkalommal is meg lehet ismételni. Hideg borogatást az anyagcsere fokozására is lehet használni, ilyenkor akár egy órán keresztül is fennmaradhat a kezelendő testrészen a borogatás. Hideg borogatást akkor is végezhetünk, ha izzasztás a célunk. A borogatást addig érdemes fennhagyni a betegen, amíg az izzadás bekövetkezik. Ez körülbelül egy órát vesz igénybe, de előfordul, hogy a folyamat másfél órán keresztül is eltart. A meleg borogatás leginkább olyan betegségeknél hozhat enyhülést, amely kínzó fájdalommal jár együtt, de a görcsös állapotokra is nagyon jó hatással van.

A borogatás általában vízzel és valamilyen más anyaggal történik. Az anyagok skálája széles, hiszen nagyon sok problémát orvosolhatunk borogatással és minden anyag más-más betegséget gyógyít, illetve más-más kellemetlen tünet enyhítését segíti elő.

Nagyanyáink idejében sokan használták borogatásra a pelyvát, mivel anyagcsere-fokozó hatással rendelkezik. Márpedig ha az anyagcserénk rendben van, akkor a méreganyagok és a salakanyagok is könnyebben képesek a szervezetből kiürülni. Hogyan készíthetünk a pelyvából borogatást? Forraljon fel két liter vizet, majd adjon hozzá 6-8 evőkanál pelyvát. Főzze körülbelül fél órán keresztül, majd szűrje le. Mártogasson meg benne egy vászonkendőt, majd helyezze a kezelendő felületre. Hideg és meleg borogatás is készíthető belőle.

Az emberek ma újra kezdik felfedezni az ecet jótékony hatásait. Talán nem véletlenül, hiszen nagyon hasznos segítőnk lehet a konyhában, a takarításnál is hasznát vehetjük, a szépségápolásban is a segítségünkre lehet és még borogatásnál is felhasználhatjuk. Most csak néhány olyan borogatást említek, amelynek bárki hasznát veheti. Az ecet - különösképpen az almacet - elbánik a viszkető aranyérrel. Itasson át almaecettel egy vattapamacsot, majd helyezze a kezelendő felületre. Megfázásnál, influenzánál csökkenti a légzési panaszokat, ha almacetbe márt egy vastagabb gézdarabot és azt a mellkasára vagy a két csuklójára helyezi. Ha megrándult a bokája vagy csak bedagadt az egész napos talpalástól, akkor az ecetes-vizes borogatás szintén jól jöhet. Az almaecetes borogatás enyhíti a rovarcsípés okozta kellemetlen tüneteket, többek között az elviselhetetlen viszketést is. Az almaecetes borogatás napégéskor is jól jöhet. Ebben az esetben az ecetet vízzel kell hígítani, majd a belemártogatott kendőt a fájó testrészre kell helyezni.

Agyagot is használhatunk borogatásként, hiszen kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Keverjen el 8-10 evőkanálnyi agyagot annyi hideg vízben, hogy egy jól kenhető masszát kapjon, majd kenje fel az agyagos borogatást, pakolást a fájó testfelületre. A hideg kezelésekkel akut panaszokat lehet kezelni, mint például gyulladt, duzzadt ízületeket, rándulásokat, ficamokat vagy zúzódásokat. Agyagból meleg pakolást, borogatást is lehet készíteni, amely a reuma okozta fájdalmakat képes csillapítani. A meleg hatására csökken a fájdalom és az ízület mozgathatósága is javul. Ma már sok helyen be lehet szerezni agyagot haj- és bőrápolásra is. Gyógynövényes vízzel, olajokkal, illóolajokkal kikeverve remek pakolásokat készthetünk magunknak, így biztosak lehetünk benne, hogy az arcunkra helyezett pakolás semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A hideg vízzel kikevert agyagos borogatás ekcéma esetén csökkenti a viszketést és a gyulladást is enyhíteni tudja.

Láz esetén az ecet és a citrom párosa segíthet nagyanyáink szerint. Karikázzon fel egy citromot, majd tegye a homlokára. A lábára pedig húzzon ecetes zoknit, majd arra vegyen fel még egy pár gyapjúból készült zoknit. Az ecetes borogatás akkor is leviszi a lázat, ha a bokánkra és a csuklónkra helyezzük azt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Galagonya mint a szívünk őre
  2018-10-06 20:13:28, szombat
 
 



Szerte a világon félpercenként hal meg valaki szívrohamban. Azonban mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a sok esetben halálos szívroham kialakulását. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy léteznek olyan tápanyagok, amelyek javítják a szívfunkciót és megakadályozzák a szívroham kialakulását.

A galagonyakivonat sokféleképpen segíthet a szívroham megelőzésében. A legújabb kutatások szerint a galagonya erősíti a szívizmot és segíti a szív munkáját még stresszes körülmények között is. A galagonya flavonoidokban gazdag, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Ezek védik a szív- és érrendszert az oxidációtól, a koagulációtól, a gyulladástól és a veszélyes zsír felhalmozódásától.

Állatkísérletek igazolják, hogy a galagonya növeli a véráramlást a koszorúérben. A gyógynövényben található flavonoidok a szívkoszorúerek erősítésében is részt vesznek, ezáltal csökkentik a vérnyomást és fokozzák a szív oxigenizációját. Emellett arra is van bizonyíték, hogy a galagonya csökkenteni tudja a káros LDL- koleszterin szintjét.

Mivel a galagonya igencsak bővelkedik kardioprotektív hatásokban, így ez a gyógynövény akár 40 százalékkal is csökkentheti a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát. Egy kutatás arról számolt be, hogy ennek a gyógynövénynek a rendszeres fogyasztása csökkenteni tudja a légszomjat és a fáradtságot szívbetegek esetében.

A koenzim-Q10 egy vitaminszerű antioxidáns. Körülbelül 45 éves kor után a szervezet egyre kevesebb koenzim-Q10-et termel. Az így keletkezett hiány a szívet meggyengíti, összehúzza az ereket, amely a szívelégtelenség okozója is lehet. A koenzim-Q10 javítja az artériák egészségét, elősegíti a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek megelőzését. A koenzim-Q10 akár az életet is meghosszabbíthatja és elősegítheti az életminőség javulását.

Akár megelőzésre, akár meglevő szívproblémái enyhítésére szeretné a galagonyát és a koenzim-Q10-et használni, mindenképpen konzultáljon előtte kezelőorvosával. A szívinfarktus megelőzésének egyéb természetes módjai közé tartozik az egészséges koleszterinszint fenntartása, a magas vérnyomás elkerülése, a dohányzásról való leszokás, az egészséges testtömeg fenntartása és a rendszeres fizikai aktivitás. A B-komplex-vitaminok és az omega-3 zsírsavak szintén csökkenteni tudják a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A napraforgómag gyógyhatásairól
  2018-10-06 20:07:21, szombat
 
 



A napraforgómag nagyon egészséges, hiszen értékes tápanyagokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ebben az aprócska magban van E-vitamin, tiamin, réz, foszfor, szelén, de B-vitaminokban is rendkívül gazdag. A napraforgómag egy kiváló rostforrás, olyan értékes aminosavat is tartalmaz, mint a triptofán. Fitoszterolokban és fehérjékben is bővelkedik. A benne lévő esszenciális zsírsavak is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, hiszen ezek rendszeres fogyasztása egészséges szív- és érrendszert eredményez, elősegíti a stabil, egészséges testtömeg elérését, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is csökkenteni tudja.

A napraforgómagban megtalálható zsírok a sejtmembránok építőkövei, amelyek lehetővé teszik a szervezet számára, hogy egyensúlyba hozza a hormonokat, illetve fontos zsírban oldódó vitaminok - A-, D-, K- és E-vitaminok - hordozói is.

A napraforgómag nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns E-vitamint, amely csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ami különféle betegségekhez vezethet. A kutatók azt már tudják, hogy a gyulladás magas szintje a szívbetegségek fokozott kockázatával korrelál, de a stroke, a rák, a cukorbetegség és más súlyos neurodegeneratív betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A rendszeresen fogyasztott napraforgómag segít a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek elleni védekezésben. A napraforgómag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag, ezek pedig csökkentik a káros oxidatív stresszt és a szabad gyökök jelenlétét a szervezetben.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, vagyis zsírral kell fogyasztani annak érdekében, hogy felszívódjon. A napraforgómag azért is olyan egészséges, mert eleve tartalmaz esszenciális zsírsavakat.

Ma egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigy betegségben. Ennek a betegségnek a legfőbb oka a nagyfokú szelénhiány. A pajzsmirigy felelős a testhőmérséklet, a pulzusszám, illetve a fehérjetermelés és az anyagcsere szabályozásáért. A pajzsmirigy-rendellenesség többek között okozhat fáradtságot, súlygyarapodást, rendellenes testhőmérsékletet. A pajzsmirigy betegségek elkerülésének érdekében a megfelelő mennyiségű szelén- és jódbevitel alapvető fontosságú kellene, hogy legyen.

A napraforgómag nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, többek között magnéziumot is. Magnéziumra szükségünk van a szív- és érrendszer egészségéhez, illetve a vérnyomás szabályozásához. A magnézium részben felelős a csontok egészségének megőrzéséért és segíthet megakadályozni - más vitaminokkal és ásványi anyagokkal karöltve - a csontritkulás kialakulását. A magnézium ezeken kívül segíthet a krónikus migrénes fejfájás, a fáradtság, a székrekedés és a hangulati rendellenességek leküzdésében. A napraforgómag magnéziumot is tartalmaz, de B-vitaminokat is, amelyekre az egészséges idegrendszer fenntartásához van nagy szükségünk.

A napraforgómagban található antioxidáns E-vitamin elősegíti a fiatalos és egészséges bőr megőrzését is. Az E-vitamin védelmet nyújt a napfény okozta károsodásokkal szemben. Mindemellett a bőrünk ragyogó és hidratált lesz, ha rendszeres fogyasztjuk ezt az aprócska magot.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tengeri kömény bőrmegújító hatásairól
  2018-10-06 20:00:15, szombat
 
 



A tengeri kömény (Crithmum maritimum) legfőképpen a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén honos, de ma már elég sok helyen termesztik is ezt az ernyősök családjába tartozó évelő növényt.

A tengeri kömény ernyős virágzattal rendelkezik, hiszen az ernyősök családjának neves képviselője. Apró virágai vannak, amelyek a nyári hónapokban nyílnak. Levelei fényesek, mélyen szeldeltek és zöldek. A növény magháza bordázott, magassága pedig körülbelül hatvan centiméter.

A tengerparton élő népek előszeretettel alkalmazták szél- és vizelethajtásra, de egyes feljegyzések szerint vesekő ellen is hatásos ez a gyógynövény. Gyógyhatása a növényben fellelhető karvon nevű illóolajnak köszönhető.

A tengerészek is nagyon kedvelték a tengeri köményt, ugyanis nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely a skorbut megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Köztudott, hogy a tengerészek körében gyakori volt ez a betegség.

A köményből készíthetünk teát, amely elsősorban a gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhíti.

A növénynek kellemes, fűszeres levelei vannak, amely forró és fűszeres ízt kölcsönöz az ételeknek. A növényt felhasználhatjuk saláták készítésekor, de savanyúságok eltevésekor is hasznát vehetjük.

A tengeri köményből kivonatot és olajat is készítenek, mivel nagyszerűen felhasználható különféle gyógyászati célokra. A tengeri kömény olaja az egyik legjobb bőrápoló, szinte visszaadja annak fiatalságát és vitalitását. Az olaj lágyítja a bőrt, kitisztítja a pórusokat, fokozza a kollagéntermelést és csökkenti a finom ráncok láthatóságát, illetve megakadályozza az újabb ráncok megjelenését, illetve azok elmélyülését. Ezeket a pozitív tulajdonságait gazdag tápanyag tartalmának köszönheti.

Az olajban olyan antioxidánsok vannak, mint A-, C- és E-vitamin, amelyek hatékonyan stimulálják a bőr megújulását, illetve fokozzák a kollagén- és az elasztintermelést, amelyek szinte újjá varázsolják a bőrfelszínt.

Az olajat nem önmagában, hanem valamilyen hordozóolajjal ajánlatos használni. Ilyen lehet a jojobaolaj, a kókuszolaj vagy az olívaolaj. A tengeri kömény olaját azonban hozzá lehet adni arckrémekhez, szérumokhoz, testápolókhoz, de még napvédő krémekhez és olyan termékekhez, amelyeket napközben használ. Például nappali arckrémhez, így az arcbőre egész nap hidratált, ragyogó és ápolt lesz.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Margaréták
  2018-10-06 17:24:26, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Hasznos trükkök szappannal
  2018-10-06 16:54:45, szombat
 
 



A szappan meglepően sokoldalú tisztítószer, ezer dologra jó a ház körül.

A legtöbben manapság már nem használnak tömbös szappant. A bevásárlóközpontoktól a lakásokig mindenütt folyékony szappant helyeznek a csapok mellé, de azért a fürdőszobaszekrények mélyén szinte minden családban rejtőznek ajándékba kapott vagy régről maradt szappanok, melyeket ezer dologra lehet felhasználni a kézmosáson kívül.
A klasszikus tömbös szappan nemcsak a fürdőszobában hasznos, a lakás számtalan pontján lehet jó segítség.

Szappan a ház körül A szappan csúszós, nem véletlen, hogy jól használható nyikorgó ajtók, nehezen járó fiókok meglazítására. Ha nincs otthon olaj a zárhoz, elég, ha a kulcsot beszappanozod, és máris könnyebben forog. Ez ugyanígy igaz az akadó cipzárra is. Egy kis szappan az esetek többségében megoldja a problémát.

A szappan jól használható glett helyett is, ha csak egy pici lyukat vagy falhibát szeretnél eltüntetni - például, ha a szög helyét akarod befedni. Persze ez nem végleges megoldás. Festés előtt muszáj újraglettelni, de addig sem kell mindennap látnod a lyukat. Ha a falad színével megegyező szappant választasz, tökéletesen betömi a hibát. Ha elfelejtettél maszkolószalagot venni, a szappan segíthet, hogy könnyű legyen megszabadulni a tükörre vagy üvegre fröccsenő festékfoltoktól. Kend be vele a felületet, amit tisztán akarsz tartani, és, ha mégis festékes lesz, a szappannal könnyen lejön majd az egész.

Ha egy tömbszappant akasztasz a bokrokra, vagy reszelsz belőle a földre, úgy az állatok nem fogják megrágcsálni a zöldeket a kertben. Ha pedig a szobanövények szárának alját dörgölöd be finoman egy nedves szappannal, megszabadulhatsz a levéltetvektől, és más kórokozóktól.Szappan a takarításhoz.A szappan a takarításnál is jó segítség lehet. Segítségével például nem lesz többé párás a tükör a zuhanyzóban. Amikor a felület száraz, dörgöld be szappannal, aztán egy kis vízzel egyengesd el, hogy szép tiszta legyen. Ez a trükk szemüvegeken és napszemüvegeken is működik.

Makacs foltok esetében, ha nincs otthon erre alkalmas szered, a szappan is jól alkalmazható. Különösen könnyen bánik el az olajos és a saras foltokkal. Csak be kell dörgölni vele az anyagot mosás előtt.Folyékony szappant is könnyű készíteni a tömbből, ha egy reszelővel lereszeled, és forró vizet adsz hozzá. Egy 100 grammos szappanhoz nagyjából négy csésze víz kell. Ezután addig keverd, amíg a szappan fel nem oldódik. Mielőtt beleöntenéd az adagolóba, várd meg, hogy kihűljön.Szappanreszelékből könnyen készíthetsz mosószert is, csak adj hozzá egy kis mosószódát, szódabikarbónát és egy kis bórsavat.

Szappan varráshoz. A szappan nemcsak a varrógép nehezen járó alkatrészein segíthet. Ugyanúgy alkalmas a szabásminta kirajzolására, mint a szabókréta, így, ha nincsen otthon krétád, vegyél elő egy szép darab szappant, és használd azt. Ha pontos vonalra van szükséged, vágj le belőle egy darabot, és rajzolj a hegyes élével.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kék lenvirág
  2018-10-06 10:21:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Fehér és sárga margaréták
  2018-10-06 10:19:20, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Búzavirágok
  2018-10-06 10:17:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 177 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.