Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Jó reggelt , szép napot
  2018-11-15 17:18:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot
  2018-11-15 17:17:20, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Jó éjszakát , szép álmokat
  2018-11-15 17:10:26, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A vajtökről - sütőtök
  2018-11-15 15:51:18, csütörtök
 
 



A sütőtök 8 jótékony egészségügyi hatása - fogyaszd rendszeresen!

A sütőtök alatt jelen esetben a vajtököt (más néven pézsma vagy kanadai sonkatököt, Cucurbita moschata) értjük, aminek az az egyszerű oka van, hogy manapság leginkább ezzel a fajtával találkozni a piacokon, illetve zöldséges standokon, míg a nagydarab, kerekded úritököt/óriástököt már jóval ritkábban lehet látni.
De lássuk, mire is jó, milyen pozitív élettani hatásokkal bír ez a finom őszi-téli csemege.


A vajtök ősei eredetileg az amerikai kontinens melegégövi területein éltek (Észak-Amerika déli és Dél-Amerika északi szubtrópusi vidékein), de napjainkra szinte az egész világon elterjedt, és népszerű kultúrnövény.
A vajtök a legfinomabb (persze ízlések és pofonok) étkezési töknek számít, magasabb cukortartalmánál fogva ízletesebb, mint az úritök. A mélysárgától a narancsszínig terjedő árnyalatú zöldség. A tárolás során karotin és cukor mennyisége egyre növekszik, ezáltal fokozva az íz és szín intenzitását.


Felhasználási módja megegyezik a hagyományos (kerekded alakú) sütőtökével. A vajtök konyhai elkészítése nagyon változatos, kellemes íze van sütve és főzve, emiatt kedvelt csemege. Fogyaszthatjuk például köretként krumplipüré helyett, de készülhet belőle krémleves, ivólé (a neten bogarászva sokféle recepttel találkozni), lekvár, vagy akár sütemény is. Nyersen gyufaszálnyi darabokra metélve friss saláták alkotóeleme lehet.



A sütőtök nemcsak kiváló téli csemege, élettani hatása is meglepően sokrétű. Lássuk, mivel is járul hozzá egészségünk megőrzéséhez:


Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így fogyókúrában is remekül használható, zsírtartalma is alacsonytök1
Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz
tök
Magas a béta-karotin tartalma, mely az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, és egyben remek antioxidáns is
tök1
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen hatékony megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében
tök
A benne lévő sok kálium szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet, a magnéziumtartalma is keringéstámogató és idegrendszert védő hatású. Káliumtartalma miatt fogyasztása azoknak ajánlott, akik magas vérnyomással küzdenek. Csökkenthető vele az érelmeszesedés, és a szív-és érrendszeri problémák kialakulása is megelőzhető
tök1
Sok benne a C-vitamin is, elsősorban nyers állapotában, bár nyersen ritkán fogyasztjuk. Érdemes nyersen leturmixolni, hiszen ivóléként is nagyon finom, és komoly gyógyhatással bír, hatásos például a megfázásos betegségek esetén, segít a légutakban lerakódott váladék felszakadásában és köhögéscsillapító
tök
A sütőtöknek magas a rosttartalma, így emésztést segítő hatással bír. Megtalálható benne a teltségérzetet keltő- és a székrekedést megelőző, vízben nem oldható élelmi rost is. Azoknak különösen érdemes rendszeresen fogyasztani, akiknek emésztési gondjaik vannak. A sütőtök magas rosttartalma segíti a rendszeres székletürítést, fokozza az epeürülést.
tök

A sütőtöknek kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, melynek köszönhetően jó immunerősítő. C-vitamin tartalma mellett ezért is érdemes a téli időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen segít megóvni szervezetünket az influenzától és a támadó vírusoktól
tök1
Diabéteszeseknek azonban mértékkel érdemes fogyasztani belőle, ugyanis természetes cukortartalma miatt viszonylag magas a szénhidráttartalma. Érdemes tudni, hogy ha pürét készítünk belőle, akkor sokkal gyorsabban emeli meg a vércukorszintünket, mintha héjastól, szeletekre vágva, sütőben sütve készítenénk el, melynek az az oka, hogy a pürét hamarabb emésztjük meg, mert már feldolgozottabb állapotban van benne a sütőtök.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ecet mint csodaszer
  2018-11-15 14:26:58, csütörtök
 
  Az ecet tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, mi több, még a makacs szennyeződéseket is kiszedi a kárpitból és a ruhákból - mindössze alig pár száz forintért. Ennél jobb tisztítószert keresve sem találni.

Mire Használjuk:
A rettegett ablakpucolás
Minek költenétek drága, ráadásul környezetkárosító takarítószerekre, ha egyszer az ecettel is kiválóan lehet ablakot tisztítani?! Keverjetek össze két evőkanál ecetet 3,5 liter vízzel, majd töltsétek át a keveréket szórófejes palackokba. Mivel a szer remekül fertőtlenít, másra is felhasználható, így nem lesz gond a nagy mennyiséggel. Ezután csak annyi a dolgunk van hogy a jól bevált újságpapírral átdörzsöljük a felületet és megvárjuk, amíg tisztára szárad.

Fűfoltok ellen
Az ecetnek a fűfoltos ruha sem probléma. Egyharmad csésze ecetet keverjetek össze kétharmad csésze vízzel, majd az oldatot lassan öntsük a foltra és tiszta törlőkendővel óvatosan itassuk le a kimosódó szennyeződést. Ismételjük addig a folyamatot, amíg a zöld folt kijön a textíliából, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát. Egyébként minden mosáshoz érdemes egy kevés ecetet önteni, egyrészt, mert fertőtlenít, másrészt, mert visszaadja a ruhák élénk színét, nem utolsó sorban pedig a gyűrődések ellen is hatásos.

Ha piszkos a szőnyeg
Az ecet és a meleg víz kettőse a szőnyegfoltokkal is elbánik, az előző pontban szereplő keveréket erre is használhatjátok.

Egészséges gyümölcsök és zöldségek
A baktériumokat és a növényvédő szerek maradékát sima vízzel nem igazán lehet eltávolítani, ám ecetes oldattal már annál inkább. Keverjünk össze három rész vizet egy rész ecettel, töltsük szórófejes adagolóba és tartsátok a csapnál, hogy mindig kéznél legyen. Persze ezután ugyanúgy öblítsük le vízzel a szóban forgó finomságokat.

A ragasztóoldó
Ha címkét áztattok le egy üvegről vagy flakonról, de nem akar lejönni, akkor ecetet spricceljünk rá, hogy leoldódjon a ragasztó.

A hangyavonulás megfékezése
Amennyiben hangyák okoznak problémát az otthonotokban, érdemes tiszta ecetet fújni a repedésekbe, a padlódeszkák közé, a munkalapokra, illetve a rovarok vonulási útvonalára. Ez nem pusztítja el őket, de riasztóként hat rájuk, így néhány hónapra megszabadulhattok a betolakodóktól.

Lefolyógondok megoldása
Az eldugult lefolyóba szórjatok egy csésze szódabikarbónát, majd öntsetek rá egy csésze ecetet is. Hagyjátok 5 percig állni, majd öblítsétek le nyolc csésze forró vízzel. A két anyag kémhatása feloldja a dugulást, a forró víz pedig segít a szennyeződéseket elvezetni.

Nincs több szag
Az olajban sült ételek szaga képes beenni magát még a bútorok szövetébe is. Ha nincs szagelszívónk és a huzat sem viszi ki a szagot, akkor tegyünk ecetet egy tálba és hagyjátok a konyhapulton néhány órára, hogy magába szívhassa az illatokat.

Újra ragyogó felületek
A porcelán és kristály edények ragyogását visszaadhatjátok, ha egy rész ecet, három rész langyos víz, és egy csepp mosogatószer keverékével töröljük át őket. Természetesen utána öblítsük le is, végül pedig mikroszálas kendővel töröljük őket tisztára.

Kitisztítja az eldugult lefolyót
Ha mosogató lefolyójába először fél csésze szódabikarbónát, majd fél csésze ecetet öntünk, segít megszüntetni a dugulást. Hagyjuk állni 15-20 percet, majd öntsünk rá forró vizet.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Jó reggelt , szép napot
  2018-11-15 13:56:58, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Jó éjszakát
  2018-11-15 13:54:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot
  2018-11-15 13:53:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes esti kikapcsolódást
  2018-11-15 13:51:31, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép napot
  2018-11-15 13:42:06, csütörtök
 
 










 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 608 db bejegyzés
e év: 7375 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 812
  • e Hét: 9386
  • e Hónap: 25786
  • e Év: 147659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.