|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 38
|
|
|
|
2018-11-21 19:25:33, szerda
|
|
|
Aranyosi Ervin: A SZERETET SZELE
Messzi égben, felhők felett,
született egy szellő gyerek.
Nem volt bátor, inkább félős,
nem volt büszke rá a szél ős!
Egyhelyben ült, folyton lapult,
futni, tombolni nem tanult,
nem is nagyon vágyott másra:
- a világát szépnek lássa!
Ezt az apja nem tűrhette,
jégesőben megfürdette,
hátha így szilajjá válik,
s vágtat, tombol mindhalálig.
A szelecske némán tűrte,
hogy az apja jégbe gyűrte,
végül a Nap szárította,
szellőszemét felnyitotta.
- Játszom inkább fényes szelet,
én viszem a szeretetet,
minden szívet megetetek,
ettől majd boldog lehetek!
Gondolta a kicsi szellő:
- postás lesz, amikor felnő
és a szívnek üzenetét,
más szívekbe repíti szét.
Úgy is tett, s a Földre szállott.
- Jobbá teszem a világot,
szeretetet szórva széjjel -
s tette dolgát nappal, s éjjel.
Emberekkel találkozott,
s szívükbe örömöt lopott,
tiszta fényt és melegséget.
Érezzék, hogy szép az élet!
Csak hát nagyon nagy a világ!
Felkeresni minden fiát
- minden embert - lassú dolog,
még ha bennünk vágy is lobog.
Ráadásul bezárkóznak,
és a sok-sok házlakónak,
akik nem is látnak szelet,
hogy vigyen hát szeretetet?
Pedig a szeretet-szele,
átgondolva fogott bele,
hogy szép kincsét szertehordja,
hogy a bánatot feloldja.
Úgy döntött, toboroz társat,
aki talán melléállhat.
Olyat, aki házban lakott.
Megkereste a huzatot!
Ám a huzat nem vállalja,
inkább csak a port kavarja.
Inkább elolt, mint gyújt lángot,
inkább bosszantott és bántott.
Szeretet nem érdekelte,
csak fütyült az istenverte,
nem volt kedve jóvá lenni,
sok bosszantást jóvá tenni.
Sajnos a szeretet szele,
semmire sem ment így vele.
Szóba állt a többi széllel,
szembeszállva száz veszéllyel,
De mind csak rombolni vágyott,
felborzolni a világot,
törni, zúzni, széjjel tépni,
megtépázni, csapást mérni.
Bosszantotta a kis szelet:
- Így nem jut el a szeretet
megkínzott fájó szívekbe,
ha nem jut az emberekbe.
- Mi lesz velük akkor, Ó jaj!
- feltört belőle egy sóhaj,
és míg ezen sóhajtozott,
sok kis sóhajt létrehozott.
Azután csak nézte őket,
a sóhajtott kis szellőket:
- Egész takaros kis csapat,
meg lesz oldva a feladat!
Ők majd szeretet visznek,
s azok, akik így majd hisznek
szeretetben, sóhajtoznak,
sok kis sóhajt létrehoznak.
Szeretetet hord a hála,
s jár majd néhány sóhaj nála,
s viszik tovább üzenetét:
- a szeretet mennyire szép!
Ahány emberhez elérnek,
száz forgószéllel felérnek,
szeretettel szívhez jutnak,
s új szívekhez tovább futnak.
Tán a Földön körbeérnek,
- hála a szeretet-szélnek,
és a sóhajok hadának -
akik hittek szép szavának!
A szeretet terjed, terjed,
apró lángok gyúlnak benned.
Ne felejtsd el tovább adni,
s hidd el, vissza fogod kapni
|
|
|
0 komment
, kategória: VERSEK - ARANYOSI ERVIN |
|
|
|
|
|
2018-11-21 19:19:52, szerda
|
|
|
Kun Magdolna:Te is megígérted
Te is voltál gyermek, s te is hitted azt,
hogy a nagymamád meséi mind-mind igazak,
hisz a nagymamák, azok kik valóra váltják
varázslatos meséikben az unokák álmát.
Te is boldog voltál, mikor nagymamád keze,
lágy selyemként simult hajfürtjeidre,
s mikor szelíd szép szavakkal azt súgta neked,
drága kis unokám az Isten áldjon meg.
Te is megígérted, hogy felnőtt emberként
vigyázod majd törékeny, gyönge életét,
hisz ő volt az ki benned látta mindazt a szépséget,
ami gyermeki szemedben hálatűzként égett.
Hát tiszteld őt úgy, ahogy ő tisztelt meg téged,
mikor hitte, hogy te leszel a remény és az élet,
ha majd ránccal telt szemére könnyes fátylat hint
a csendes elmúlás, melyen a halál szele ring.
|
|
|
0 komment
, kategória: VERSEK - KUN MAGDOLNA |
|
|
|
|
|
2018-11-21 19:16:29, szerda
|
|
|
Kun Magdolna : HALKAN SZÓLOK...
Halkan szólok most, figyelj egy kicsit,
hogy feltárhassam azt, mi szívemben rejlik,
és meghallgatást lelhessen minden egyes szó,
ami könnyek nélkül ki nem mondható.
Halkan szólok most, hogy ne törjön a csend,
ami oly nagyon, oly fájón feszít idebenn,
mint az a bánat, amit majd magunkkal viszünk
oda, ahol soha többé nem beszélhetünk.
Halkan szólok most, és visszafogottan,
ne fájja lelkünket, mi a szóban benne van,
s ne sértse meg valósága a magunk igazát,
hisz az igazság az útvesztőkön sosem vezet át. |
|
|
0 komment
, kategória: VERSEK - KUN MAGDOLNA |
|
|
|
|
|
2018-11-21 19:03:47, szerda
|
|
|
Karácsonyi fogások: 10 húsétel, amit imádni fog a vendégsereg
Tíz kiváló recept, amit bátran elkészíthetsz karácsonyra!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:59:43, szerda
|
|
|
Kozák sapka
Hozzávalók:
Tészta (20*36 cm-es tepsihez):
20 dkg liszt
6 tojás
12 dkg porcukor
6 ek tej
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
fél cs sütőpor
csipet só
Krém:
2 dl tej
2 ek liszt
10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
10 dkg porcukor
kb fél üvegcse rumaroma
Csokimáz:
90 g étcsokoládé
1 kiskanál margarin
Forgatáshoz:
kb 8 dkg kókuszreszelék
Elkészítése: (Pogácsaszaggató átmérője: 4 cm)
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport és a sót.
A tojássárgákat a porcukorral jól kikeverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük a tejet és beleszitáljuk a lisztkeveréket. Végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 20-25 percig sütjük (tűpróba).
Közben elkészítjük a krémet. A tejet és a lisztet csomómentesen elkeverjük és folytonos kevergetés mellett sűrű (pudingszerű) krémmé főzzük. Félretesszük hűlni. A margarint a porcukorral jól kikeverjük és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük, majd kézi mixerrel habosra jól összekeverjük.
A megsült, kihűlt tésztából a 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, majd a piskóta korongokat félbe vágjuk (vízszintesen). A két félbe vágott korongokat krémmel összeragasztjuk, körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. Egy kiskanál segítségével szépen, egyenletesen rákenjük a sütik tetejére az olvasztott csokoládét.
Tálalásig a hűtőbe tároljuk.
Tipp:
A megmaradt tésztából, hogy semmi ne menjen kárba, egy nagyon finom kókuszgolyót készítettem. A tésztát szét csipkedtem (morzsoltam), majd belekevertem a megmaradt krémet és még annyi sárgabaracklekvárt kevertem hozzá, hogy jól formázható tésztát kaptam. Diónyi nagyságú golyókat formáztam és végül beleforgattam a kókuszreszelékbe.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:54:05, szerda
|
|
|
Bájos Angelika szelet
Hozzávalók:
Kakaós lap:
7 tojás
14 dkg porcukor
10 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 ek olaj
2 ek víz
6 g sütőpor
Diós lap:
7 tojás
14 dkg porcukor
8 dkg liszt
8 dkg darált dió
6 g sütőpor
Krém:
25 dkg vaj
25 dkg margarin
30 dkg cukor
3 vaníliás pudingpor
9 dl tej
10 dkg darált dió
3 darab 3 az 1-ben kávé
4 dl Extra Jam (baracklekvár)
2 kk rumaroma vagy rum
Elkészítése:
A lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval keményre felverjük, a sárgákat pedig a cukorral, olajjal, vízzel kihabosítjuk. A habhoz adjuk a sárgát, a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Egy 30*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végezzünk! A másik lapot is így készítjük, csak azt dióval.
A pudingporokat csomómentesen elkeverjük a tejben, majd felfőzzük. A cukrot akkor adjuk hozzá, ha levettük a tűzről, majd addig keverjük, amíg el nem olvad. A vajat és a margarint habverővel alaposan kihabosítjuk, majd lassan hozzáadagoljuk a pudingot és az aromát, majd tovább keverjük. Az így elkészült krémet ketté választjuk és az egyik felébe belekeverjük az instant kávét, a másikba pedig a diót.
A kakaós lapot vékonyan megkenjük lekvárral, majd erre rákenjük a diós krémet, rátesszük a diós lapot, majd ezt megkenjük lekvárral és a kávés krémet rákenjük.
Tetejére csokimázat tehetünk (olvasztott csoki és olaj keveréke). Ha a máz megdermedt szeletelhetjük és tálalhatjuk is.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:48:40, szerda
|
|
|
Csodálatos karácsonyi sütemények: 14 recept, aminek a receptfüzetben a helye
Nem kell tartanod a karácsonyi sütéstől! 14 szuper recept, amiben nem fogsz csalódni!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:45:19, szerda
|
|
|
Hólabda torta
Hozzávalók:
Tésztalap hozzávalói:
10 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ek kakaópor
2 kk sütőpor
6 tojás
3-4 ek hideg víz
csipet só
18 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Vanília krémhez:
1 tasak(10 g zselatin)
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vanília rúd
2,5 dl tej
3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
A bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
3-3 dkg fehér csokoládé olvasztva
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat ketté választjuk. A cukrot a fehérjéhez adjuk és kemény habbá verjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, liszttel, keményítővel, sóval és a sütőporral. A sárgákat alaposan kikeverjük a vízzel. A fehérjéhez felváltva keverjük hozzá a lisztes keverékkel és eldolgozzuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd belesimítjuk a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tojás sárgákból,a cukorból,a vanília rúdból kikapart pépből és a tejből gőz fölött sűrű krémet főzünk. Még melegen elkeverjük benne a zselatint,majd kihűtjük. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beledolgozzuk a krémbe. A vanília krémből elveszünk annyit,hogy az oldalát be tudjuk kenni.
A piskótát háromba lapba vágjuk,visszatesszük a formába az alsó lapot megkenjük a krém felével,rátesszük a következő lapot,rákenjük a maradék krémmel és befedjük a harmadik lappal, majd hűtőbe tesszük dermedni.
Dermedés után a kapcsos részt levesszük,bekenjük az oldalát a kivett krémmel, kókusszal megszórjuk,csokival bevonjuk.
Az étcsokoládét olajjal vízgőz felett felolvasztjuk,majd a fehér csokoládét is.
Az étcsokoládét a tortára kenjük.
Az olvasztott fehér csokoládét nylon zacskóba töltjük,a végére
egy pici lyukat vágunk és a barna csokoládéra körkörösen vékony sugárban köröket csurgatunk.
A fehér csokoládét egy hegyes késsel lefelé húzzuk,így alakul ki a mintázat.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYEKRECEPTEK - TORTÁK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:41:18, szerda
|
|
|
Hólabda
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg porcukor
8 evőkanál forró víz
8 tojás
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
A krémhez:
1/2 l tej
5 evőkanál liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
kókuszreszelék
Elkészítés: A porcukrot kikavarjuk a forró vízzel, egyenként hozzáadva a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót, majd a cukros masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert habot. Zsírozott tepsibe simítjuk, és mint a piskótát, tűpróbáig sütjük.
Krém: A tej ből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük, majd hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat. A tésztát két lapba vágjuk, majd egy fánkszúróval korongokat szúrunk belőle. Kettőt-kettőt a krémmel összeragasztunk, majd bevonjuk a krémmel, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
|
|
|
|
2018-11-21 18:39:58, szerda
|
|
|
Tóth Árpád - Esti ének
A holdat nézd, fölült a háztetőre,
S arany testét szikrázó gombolyagba
Görbítve, mint bizarr kandúr, olyan ma,
Vén, kéjes, égi állat, éjek őre, -
Fáradt szegény, pihenni volna kedve:
Érzed? most rádnéz, s elszántan, vakon
Hozzádvetné magát az ablakon,
S szelíd térdedhez kúszna törleszkedve.
S a félsötét szobában nézz körül, -
Érzed? reszketnek a bús bútorok ma,
Rejtelmesen mind hozzád tántorogna,
S mint halk, borús raj, körbe tömörül:
Öreg rabszolgák, zsibbadt, árva testek,
Leomlanának, s édes ujjaid
Lágy simítását kérni bújna mind,
Hogy érezzék zsongító, enyhe tested.
S nézd: ím, az árnyban két szemem hogy ég,
Kebledre hajtom: két hű, régi ékszer,
Ó, millió sok éve már - emlékszel? -
Égtek s fájtak, - nem volt még föld, se ég,
Simítsa őket is kezed hüs ujja:
Ó, áldott gesztus, mellyel minden dolgok
Lététől létem csendesen eloldod,
S a végtelenben ringatózom újra!
|
|
|
0 komment
, kategória: EST - ÉJSZAKA VILÁGA |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 38
|
|
|
|
2018. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
976 db bejegyzés |
e év: |
15094 db bejegyzés |
Összes: |
18977 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 491
- e Hét: 1144
- e Hónap: 11497
- e Év: 70750
|
|
|