Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Reggeli kávé
  2018-11-04 19:51:54, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
5 órai tea
  2018-11-04 19:50:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Izületi kopásra
  2018-11-04 19:46:14, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
A feketebors gyógyhatásairól
  2018-11-04 19:43:52, vasárnap
 
  Milliónyi ember fogyaszt naponta feketeborsot, de talán nincsenek is tisztában a ténnyel, miszerint ez egy klasszikus gyógyhatású fűszer, amely nagyon gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Ezenkívül pedig antibiotikum hatású is.

A feketebors tápanyagtartalma:

Ez a látszólag kis fekete fűszer tele van sokféle, különböző anyaggal, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely pozitív hatással van az egészségre. Az olyan tápanyagok, mint a mangán, kálium, vas, rost, K- és C-vitamin mind megtalálható a feketeborsban. Antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló hatása pedig kiváló gyógyhatású fűszerré teszi. Azon kívül, hogy kezelhető vele a köhögés és a megfázás, olyan más betegségekre is jó hatással van, mint a rák és a bélproblémák, valamint az étrendbe beépítve szebbé teszi a bőrt és a hajat is.

Mind egész, mind őrölt formában használják. Káliumot, magnéziumot, vasat, K- és C-vitamint tartalmaz. Az erős, jellegzetes ízén kívül azt is érdemes figyelembe venni, hogy az egészségre is jó hatással van. A feketebors serkenti az emésztést és enyhíti a köhögést, valamint a megfázást.

A feketebors egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Antibiotikus hatású:
A feketebors természetes antibiotikus hatású, méghozzá C-vitamin tartalma miatt. Ez megállítja a káros szabadgyökök reakcióit, ami az egyik legfontosabb tulajdonsága a feketeborsnak.

2. Gyomorproblémák:
A feketebors megkönnyíti az emésztési folyamatot, mivel étkezés előtt készenléti állapotban a gyomorban sósavat választ ki, így megakadályozza a gyomorhoz és bélhez köthető problémák kialakulását.

3. Bakteriális fertőzések:
A feketeborssal kezelhetőek a baktériumok miatt kialakult betegségek is. A feketebors hatását olyan problémák kezelésekor figyelték meg, mint a székrekedés, hasmenés és bélgörcs.

4. Köhögés és megfázás:
Meglepő módon, ez a fűszer enyhíti a köhögést és a megfázást is. A feketebors antibakteriális hatása miatt a légzőszervi megbetegedések is kezelhetőek ezzel a fűszerrel.

5. Influenza és vérbőség:
A feketebors enyhíti a vérbőséget. A fűszer szabadgyök pusztító hatása miatt segít a rák kezelésében, és bizonyos típusú rákoknál lelassítja a rákosodási folyamatokat. A feketeborsot legtöbbször a bőrrák kezelésére használják.

6. Megállítja a szabadgyököket:
A feketebors serkenti a szabadgyököket pusztító reakciókat, így meggátolja a rákos aktivitások terjedését a szervezetben.

7. Anyagcsere:
A feketebors serkenti a szervezetben az anyagcserét. Elégeti a felesleges kalóriát és segít a szervezet zsírtartalmának csökkentésében. A feketebors ezért nagyon hatékonyan felveszi a harcot az elhízással. A fűszer napi fogyasztásával pedig csökkenthetőek a gyomorhoz kötődő problémák is.

8. Bőrápolás:
A feketebors étrendben való fogyasztásával szebbé tehető a bőr és felgyorsítható a fogyás. A feketeborsot az Ajurvédikus gyógyászatban is használják.

9. Egészséges fogak:
A feketebors hozzájárul az egészséges fogak fenntartásához is. Felveszi a harcot a fogszuvasodással és gyors enyhülést nyújt a fogfájásra.

10. Antidepresszáns:
A feketebors természetes antidepresszáns. A fűszerben található piperin antidepresszáns tulajdonságú, és stimulálja az idegrendszert. Ennek eredményeképp, fejlődik a kognitív kapacitás a szervezetben.

A feketebors bőrre gyakorolt jótékony hatása

Ha ragyogó és egészséges bőrt szeretne, de a számos szépségipari termék nem vált be, akkor itt az idő, hogy kipróbálja az egyik legjobb és legtermészetesebb alapanyagot, amely a konyhában leledzik. A feketebors csodákat művel a bőrrel, ezért bőrre gyakorolt hatásainak szinte nincs is párja a fűszerek között.

11. Bőrpigment hiány:
A bőrpigment hiány egy olyan probléma, melynél a bőr bizonyos területeken pigmentvesztés megy végbe. Ha a bőr pigmenthiányossá válik, kifehéredik. Erre a bőrproblémára sokféle különböző kezelés van, de a legtöbbjüknél kemény vegyszeres kezeléseknek kell kitenni a bőrt. A legtöbb ember ilyenkor inkább a feketeborsot választja. Néhány londoni kutató szerint a feketeborsban található piperin stimulálja a pigmenttermelést a bőrben, így biztonságos, természetes alternatívát jelenthet a vegyszer alapú kezelésekkel szemben.

12. Ráncok:
A feketebors nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek megvédik a bőrt a korai öregedés jelei ellen, mint például a ráncok és fekete foltok ellen. A drága krémek és szérumok megvásárlása helyett építse be az étrendjébe a feketeborsot, így az kiváló módon megfiatalítja a bőrét.

13. Meggátolja a rák kialakulását:
A feketebors tudvalevőleg megakadályozza a bőrrák kialakulását, amely akkor jön létre, ha a bőr túlzott mértékben ki van téve a nap káros UV sugarainak.

14. Bőrradír:
Törjön össze néhány szem feketeborsot, és dörzsölje át vele a bőrét, így eltávolíthatja az elhalt hámsejteket, valamint hámlasztja a bőrét. Ezáltal méreganyagoktól szabadítja meg a bőrét, ami így puha és ragyogó lesz. A feketebors a vérkeringést is serkenti, valamint több oxigénnel és tápanyaggal látja el a bőrt. Gyulladásgátló és antibakteriális hatásai miatt pedig megakadályozza a pattanások kialakulását.

A feketebors hajra gyakorolt jótékony hatása

A feketebors jótékony hatásai nem csak a bőrre, hanem a hajra is érvényesek. Ez a fűszer tudvalevőleg hozzájárul a gyönyörű és egészséges haj fenntartásához.

15. Korpásodás:
Ha hajlamos a haja a korpásodásra, akkor a feketeborsos kezelés jelentheti a legjobb megoldást. Keverjen össze egy teáskanál összetört feketeborsot és egy tál túrót, majd vigye fel a fejbőrére, és hagyja fent körülbelül 30 percig. Végül vízzel mossa le, de ne használjon sampont. Ha szeretné, másnap hajat moshat samponnal, mivel így elég ideje van a keveréknek arra, hogy megszüntesse a korpásodást. Figyeljen oda, hogy ne vigye túlzásba a feketebors használatát, mivel az égetheti a fejbőrét és rendkívüli diszkomfort érzést nyújthat.

16. Revitalizálja a hajat:
Keverjen össze egy teáskanál őrölt feketeborsot és citrommagot, majd vigye fel a fejbőrére és a hajára. Ezzel nem csak revitalizálja a haját, de fényessé, élettel telivé és puhává is teszi azt. Hagyja fent a keveréket 10-15 percig, végül hideg vízzel öblítse le.

A feketebors kiválasztása és tárolása
A feketeborsot összetört és egész állapotban is meg tudja vásárolni. Az egész feketebors jobb választás, mivel az őrölt feketeborsot könnyebben hamisítják. Az egész feketebors vásárlásakor mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a magok kicsik, nehezek és nem találhatóak rajtuk sérülések.

A feketeborsot tárolja befőttesüvegben, amely jól és légmentesen lezárható, majd helyezze egy hűvös és száraz helyre. Az őrölt feketebors körülbelül 3 hónapig áll el, míg az egész szemeket meghatározatlan ideig fel tudja használni. A feketebors lefagyasztása is egy kiváló tárolási módszer, habár a fűszer íze egy kissé megváltozhat és megerősödhet a fagyasztás miatt.

Felhasználása:

A feketebors majdnem minden ételhez jól áll.
A legjobb íz elérése érdekében, mielőtt hozzáadná az elkészített ételhez, törje össze a feketeborsot.
A feketebors összetörhető és sütés előtt befűszerezhető vele a steak. Ezzel különleges ízt adhat a húsnak.
Ha finom salátaöntetet szeretne készíteni, keverjen össze olívaolajat és citromlevet, majd sózza-borsozza. Ez az öntet igazán különleges ízt kölcsönöz a nyers zöldségeknek.
Tartsa a borsőrlőt az ebédlő asztalon, így bármikor megfűszerezheti a felszolgált ételeket.

Évszázadok óta az emberek majdnem csak fűszerezésre használták a feketeborsot, de közben profitáltak is a fűszer jótékony hatásaiból. Ezért érdemes a feketeborsot fogyasztani, mivel nem csak az egészségre, de a hajra és a bőrre is pozitív hatással van.

A feketebors tápanyagtartalma:

A feketeborsot mérsékelt mennyiségben fogyassza, és ne vigye túlzásba sem a használatát, sem a fogyasztását, mivel ez elsősorban fűszer és nem étel. Olyan más alapanyagokkal felhasználva, mint a kurkuma, görögszéna, fahéj és kömény, kiváló fűszer kombinációk hozhatóak létre.

Egy evőkanál (6 gramm) feketebors 15,9 kalóriát, 4,1 gramm szénhidrátot, 0 gramm zsírt és koleszterint, valamint 3 mg nátriumot és 2 gramm rostot tartalmaz.

A feketeborsban más anyagok is találhatóak: C-vitamin tartalma körülbelül 2%-át teszi ki a szükséges napi bevitelnek, míg a kalciumtartalma 3%-ot, vastartalma pedig 10%-ot. Ezenkívül a fűszerben 0,7 gramm protein található.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Almaecet gyógyhatásai
  2018-11-04 19:38:09, vasárnap
 
 



Napi egy alma az orvost távol tartja, mondják, és ugyanez a helyzet az almaecettel is. Az almaecet egy borostyán sárga ecetfajta, amelyet almából készítenek. Ezt a folyadékot évszázadok óta használják többek között savanyúságok készítéséhez, gyomirtáshoz, kávégépek tisztításához, páncélzat fényezéséhez, salátaöntetek készítéséhez. Az almaecet az egyik legnépszerűbb konyhai hozzávaló, ráadásul rengeteg gyógyhatása van.

Az almaecet 10 legfontosabb gyógyhatása:
1, Szabályozza a vércukrot
Az almaecet gazdag olyan ásványokban, mint a kálium, a nátrium, a klór, a foszfor, a kalcium, a magnézium, a réz és a fluor, de található benne A, B1, B2, B6, C és E-vitamin, bioflavonoid és pektin is. Az almaecet jótékony hatása a benne lévő rengeteg tápanyagnak köszönhető.

A testünk inzulint termel, hogy szabályozza a vérben lévő cukor szintjét. Az almaecet anti-glikémiás hatásai fokozzák az inzulinérzékenységet. Azok az emberek, akik inzulinrezisztensek, javíthatnak az állapotukon, ha minden étkezéshez fogyasztanak almaecetet is. Keverjünk egy teáskanál almaecetet egy pohár szűrt vízbe és fogyasszuk háromszor naponta! Ezzel stabilizáljuk az emésztést, amely cserébe segíti a cukrok feldolgozását a szervezetben és szinten tartja a vércukorszintet is.

2, Fehéríti a fogakat
Sokan gyakran zavarba jönnek a sárgás fogaik miatt: az almaecet egy egyszerű és olcsó megoldás a fogak természetes fehérségének visszaállítására, mert eltávolítja a foltokat és megöli a szájban és ínyen található baktériumokat. Ha minden reggel almaecettel gargalizálunk a szokásos, rendes fogmosás előtt, a fogaink fehérebbek lesznek. Vízzel 1:5-höz hígítva! Sőt, rendszeresen együnk almát is, mert a gyümölcs ropogós húsa szinte fogkefeként sikálja le a fogakat!

3, Felszámolja a székrekedést
Az almaecetben található pektin, ez a vízben oldódó rost elősegíti a bélmozgásokat, így nagyszerű természetes kezelése lehet a székrekedésnek. Keverjünk két evőkanál almaecetet egy pohár vízbe, és fogyasszuk napi háromszor! Adhatunk hozzá alma- vagy szőlőlevet, hogy finomabb legyen.

4, Segít a fogyásban
Az almaecet rendszeres fogyasztása segít a fogyásban is, mert gazdag ecetsavforrás. Tanulmányokban kimutatták, hogy azok az elhízott emberek, akik 12 héten át napi egy teáskanál ecetsavat fogyasztottak, jelentős fogyáson mentek át: csökkent a testsúlyuk, a testzsírjuk, a csípőkerületük és a trigliceridek száma a szervezetükben. Az ecetsav segít megelőzni a testzsír és a májzsír lerakódását.

5, Táplálja a hajat
Jó arányban keverve az almaecet vizes oldata kiváló természetes hajápoló lehet. Segít táplálni a hajat, fényesebbé és puhábbá varázsolja, ráadásul a korpásodás ellen is véd. Az almaecet elpusztítja a korpát okozó gombákat és visszaállítja a fejbőr pH-értékét. Korpásodás ellen kenjük be a fejbőrt egy 1:1 arányú víz-almaecet keverékkel, hagyjuk a hajon egy-két óráig, majd mossuk le! Hetente 1-2-szer megismételhető.

6, Ragyogóvá teszi a bőrt
Az almaecet segít eltüntetni a bőrhibákat, csökkenteni a ráncokat és javítani a bőr árnyalatán. Áztassunk át egy vattapárnát hígított almaecettel és kenjük be vele a bőrhibákat, hogy az ecet kiszárítsa és gyógyítsa őket. A ráncok halványításához használjuk ugyanezt a trükköt! Az ecet összehúzza a bőrt. Az almaecet oldatának rendszeres használata visszaállítja a bőr pH-értékét és védelmet nyújt a bőrfertőzések ellen.

7, Enyhíti a lábgörcsöket
Sok ember szenved éjjelenként fájdalmas lábgörcsöktől. Az almaecet magas ásványi anyag tartalma csökkenti a görcsök gyakoriságát, intenzitását és fájdalomszintjét. Lábgörcsök azonnali kezelésére fogyasszunk vízzel hígított almaecetet, és pár perc elteltével a görcsök feloldódnak! Alternatív megoldásként két evőkanál almaecet és egy kis méz vizes oldatát igyuk meg lassan!

8, Kezeli a megfázást és a köhögést
Az almaecet a közönséges megfázás, köhögés vagy torokfájás kitűnő ellenszere. Keverjünk össze egy teáskanál almaecetet, mézet és meleg vizet! Ha némi gyömbért is adunk a mixhez, azzal felerősíthetjük az oldat gyógyhatásait. Fogyasszunk egy teáskanálnyit a keverékből napi háromszor az orrdugulás és a köhögés kezelésére!

9, Megküzd a fertőzésekkel
Az almaecet fertőtlenítő összetevői hatékonyan felveszik a harcot a baktériumokkal és gombás fertőzésekkel. Például fülgyulladások, húgyhólyag fertőzések vagy gombás fertőzések kezelésére használják. A fül fertőzéseinek kezeléséhez öblítsük ki a fület hígított almaecettel! Húgyhólyag fertőzése vagy candidiasis esetén igyunk egy pohár langyos vizet almaecettel keverve minden este, amíg a tünetek nem enyhülnek!

10, Csökkenti a vér koleszterinszintjét
Kutatások bizonyítják, hogy az almaecet javítja a vér lipidprofilját, mert csökkenti a trigliceridek és az kis sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy rossz koleszterin szintjét, míg növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy jó koleszterin szintjét. Ez nagyon fontos a cukorbetegség komplikációinak megelőzésében.

Az felsorolt gyógyhatások csak töredéke az almaecet előnyeinek. Legközelebb, ha zöldségesnél jár, ne felejtsen el venni egy üveggel, és megtapasztalhatja a rengeteg jótékony hatását!

Az ősi walesi törvénykönyv így ír az almafáról: minden évben két pennyvel növekszik az értéke, amíg a fa gyümölcsöt nem hoz. Azután évente három pennyvel nő az értéke, míg el nem éri egy borjú árát (Dell Gwynedd).
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1344
  • e Hét: 6189
  • e Hónap: 37675
  • e Év: 242376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.